Psychologe: "Oermensen waren betere ouders dan wij"xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
"Onze verre voorouders waren betere ouders dan wij, moderne mensen." Dat is de controversiële stelling van de Amerikaanse psychologe Darcia Narvaez na drie studies waarin hedendaagse ouders met prehistorische werden vergeleken.
"Onze voorouders hadden betere ideeën over wat een ouder zijn betekent dan wij in de 21ste eeuw. Onze praktijken om baby's te laten huilen, ze in kinderwagens en autostoeltjes te steken en ze niet buiten te laten ronddwalen, maakt hele generaties kapot", argumenteert Narvaez.
Angstepidemie "Onze jongsten worden getroffen door een 'angstepidemie'. Ze krijgen niet de emotionele zorg die ze nodig hebben, en worden egoïstisch. Ze zijn minder empathisch dan kinderen die opgroeien in warme families."
Meer geknuffeld, meer verkenning "In jagers-verzamelaarsgroepen werden kinderen geknuffeld en rondgedragen, werden ze onmiddellijk getroost, kregen ze jarenlang borstvoeding en mochten ze veel tijd buiten doorbrengen. Ook de zorg van het uitgebreide gezin, dus anderen dan mama en papa die van het kind houden en het mee opvoeden, heeft een goede invloed. Kinderen werden niet geslagen, maar wel veel vastgehouden en gestreeld, wat een goede band met de moeder in de hand werkt."
Verknoeide kinderen "Ons moreel aanvoelen wordt al vanaf de vroege kindertijd gevormd. Maar de ouders van de 21ste eeuw verknoeien het door hun kinderen ervaringen te ontzetten die hun welzijn en moreel aanvoelen stimuleren. De warme reacties van onze voorouders kalmeren de hersenen van de baby in een periode dat hun persoonlijkheid en reacties op de wereld worden gevormd."
Hyperactief "Studies toonden al aan dat kinderen die niet voldoende spelen vaker hyperactief worden en mentale problemen ontwikkelen. De laatste vijftig jaar daalt het welzijn van de Amerikaanse kinderen constant", beweert Narvaez nog.
Evolutiekloof In de menselijke geschiedenis, neemt de jagers-verzamelaarscultuur nog altijd het grootste deel in beslag. Pas de paar laatste eeuwen is de menselijke en culturele ontwikkeling in een stroomversnelling beland, terwijl onze biologie niet volledig mee is geëvolueerd. Onze hersenen bijvoorbeeld reageren vaak nog op primitieve wijze.
Verschillen Op dat vlak kan er wel enige kern van waarheid zitten in het betoog van Narvaez. Anderzijds mogen we niet vergeten dat de samenleving nu enorm verschilt van de samenleving toen. Kinderen niet voorbereiden op een hoogtechnologische, snel veranderende wereld is ook fout.
Vroeger alles beter Bovendien lijkt het betoog van Narvaez een beetje eenzijdig: alsof moeders vandaag de dag hun baby's nooit knuffelen, alsof baby's een halve dag doorbrengen in een autostoeltje, alsof er geen enkele peter, meter, grootouder of tante mee voor een 21ste eeuws baby'tje zorgt.
Ook vandaag geldt dat een baby die verwaarloosd wordt, vaak onevenwichtiger blijkt dan een baby die met alle liefde en zorg wordt omringd. Kan dat niet van alle tijden zijn?
Bewijs? Blijft nog de vraag over hoe Narvaez zo zeker weet dat onze voorouders 'beter' voor kinderen zorgden. Het is niet omdat een baby meegedragen worden op de rug terwijl vrouwen vruchten gingen plukken, dat er ook aandacht aan wordt besteed bijvoorbeeld...
|