Voor Eer & Glorie. Napoleon en de juwelen van het Keizerrijk (01/10-31/12/2010)xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
In 2010 is het exact twee eeuwen geleden dat Napoleon en zijn tweede vrouw Marie-Louise voet aan wal zetten in Antwerpen. Een uitgelezen kans voor het Diamantmuseum om met een specifieke tentoonstelling de pracht en praal van Napoleons juwelen en militaire eretekens te etaleren.
Dit is de eerste Napoleonexpositie in België!
Napoleon Bonaparte (1769-1821) had een enorme liefde voor juwelen. Onder zijn bewind bloeide de decoratieve kunst in Parijs weer op en grote juweelhuizen zoals hofjuwelier Nitot, de stichter van het latere huis Chaumet - kenden een glorietijd. Ondanks het kleine postuur van de Corsicaanse generaal, was hij een militair genie met een angstaanjagend ego. Zijn hervormingen druisten in tegen de idealen en de soberheid van de Franse Revolutie (1789) en een rijke juwelentraditie vond tijdens zijn bewind dan ook snel ingang.
Eenvoud in juwelen evolueerde onder Napoleon naar een trend van fonkel en schitter. IJzeren ringen en broches met patriottische slogans werden vervangen door schitterende parures uit diamant en kostbare edelstenen. Zijn juwelen waren er voor eer & glorie en dienden om militaire macht en grandeur van het keizerrijk uit te stralen. Juwelen werden gebruikt als politiek en militair instrument. Hierin waren de arend en de bij veelvuldig terugkerende staatssymbolen. Ook klassieke motieven en elementen uit de Griekse en Romeinse kunst waren erg in trek bij Napoleon en zijn eerste vrouw Joséphine de Beauharnais (1763-1814). De Franse juwelencultuur en mode kende gauw navolging aan de andere koninklijke hoven.
Tussen 1 oktober en 31 december 2010 presenteert het Diamantmuseum de tentoonstelling "Voor Eer & Glorie. Napoleon en de juwelen van het Keizerrijk." Het wordt een spraakmakende expositie over de praalzucht aan het hof van Napoleon. Le petit Caporal zette decoratieve kunsten en specifiek (diamant)juwelen in om zijn macht te etaleren en zijn entourage aan zich te binden. Het strategisch belang van Antwerpen speelde hierin een niet te miskennen rol. Een dubbele invalshoek die uniek is voor België! Meer informatie vind je op www.napoleondiamant.be en www.diamantnapoleon.be, evenals op Twitter en Facebook.
Voor Eer & Glorie - praktisch: De tentoonstelling opent voor het publiek op vrijdag 1 oktober 2010 en loopt tot eind 2010. Te bezoeken elke dag van 10 tot 17.30 uur, behalve op woensdag (tenzij feestdag). Voor deze tentoonstelling gelden aangepaste tarieven: 8 euro per persoon Kortingtarief: 6 euro per persoon 12 - 25 jaar: 4 euro per persoon - 12 jaar alsook leraren op vertoon van officiële lerarenkaart: gratis Groepstarief vanaf vijftien (betalende) personen: 6 euro per persoon Tickets reserveer je via 03 202 48 90 en info@diamant.provant.be.
|