Veertig jaar geleden: Nieuw Overlaar bouwt een kerk
TIENEN - In 1970 werden wenskaarten verkocht met de schets van de toekomstige kerk van de nieuwbouwwijk Nieuw Overlaar. xml:namespace prefix = o />
Groot- en Nieuw-Overlaar behoorden nog bij Hoegaarden. Tegen de stadsgrens aan was een verkaveling gecreëerd, de helft nog maar van de huidige wijk. Met de kerksheid was het zo gesteld dat er ook op deze schaal een kerkgebouw wenselijk was. Aanvankelijk deed een garage dienst als noodkerk maar al van het eind van de jaren zestig was men aan het sparen voor méér. Geld kwam van negen Vlaamse kermissen, tombola's, ook giften van andere parochies... Pastoor Bisschop was immers een man met veel overtuigingskracht.
In 1970 werden zwart-witte kaarten verkocht waarop men kon zien hoe de nieuwbouw er zou uitzien: een combinatie van kerk en feestzaal, zonder verdieping, met een symbolische toren. Het ontwerp was van de Bouworde in Kessel-Lo. Men ging uit van de noden van 320 inwoners van de wijk, maar de parochie St.-Jozef, omvatte ook een stuk van Tienen (Mulk tot aan de spoorweg), samen 1.550 inwoners. Meteen na de verkiezingen van 1970 werd de eerste steen gelegd.
Nadien werd de noodkerk het jeugdhuis Sjaloom. De nieuwe St.-Jozefskerk nam, zonder dat dit de aanvankelijke bedoeling was, de rol van de romaanse St.-Lambertuskerk in Groot-Overlaar over. De maatschappelijke evolutie maakt dat amper veertig jaar later er niet één maar twee bestemmingsvragen stellen: welk van de twee kerken behoud je? Wordt St.-Lambertus een 'museum'? Wordt St.-Jozef een wooncomplex? R. Billen
(Pastoor Bisschop (midden) bij de eerste-steenlegging van de nieuwe kerk, met het schepencollege van Hoegaarden, deken Oberge, volksvertegenwoordiger Henckens.)
|