Koning dicht voor verboden liefde xml:namespace prefix = o />
HOEGAARDEN/TIENEN - Vijf kunstminnaars zetten een vergeten liefdestekst van de latere koning LeopoldI op hedendaagse muziek. Ze vonden de partituur van Andenken' per toeval.
Tekst en partituur vonden we in de archieven van de Koninklijke Nationale Bibliotheek', wil David Lamey kwijt over de ontdekking. Hij en Joris Thys Vanden Audenaerde, Wilfried Pulinckx, Wim Van Gelder en Kathleen Niclaes, zetten zich meteen aan het werk om een breed publiek kennis te laten maken met Andenken. Ze hebben de tekst in negen muziekversies op You Tube en Facebook geplaatst. Er is niet alleen een koorversie met het koor Keereweerom, maar ook onder meer een wals-, blues- (met de chirogroep als uitvoerder) en een klassieke versie, opgenomen in de Sint-Pieterskerk van Vissenaken met de Tiense Katrien Smets als zangeres. Deze laatste versie heeft veel weg van een kerstlied.
We maken er meteen een project van dat voor iedereen openstaat', voegt Joris toe.
Versie toevoegen
Iedereen mag een eigen versie toevoegen. Ieder muziekgenre mag worden geprobeerd. Het muziekstuk is bij ons weten nog nooit uitgevoerd door een muziekensemble. Daar kan nu verandering in komen.'
De vijf kunstminnaars kwamen door de vondst te weten dat onze eerste koning, hertog Leopold van Saksen Coburg in Duitsland, een muzikale opvoeding kreeg. Hij componeerde en speelde piano', vertelt Lamey. Vermoedelijk bestaan er nog meer ongekende muziekstukken van hem. Toevallig konden we de hand leggen op een van deze. Andenken dateert van 1811.
Het is een lied, waarvoor Leopold zich liet inspireren door een zeventienjarig meisje, op wie hij verliefd was. Ze was de dochter van een houtvester, waardoor hij haar in het bos dikwijls ontmoette. Leopold schrijft dat hij van haar droomt en aan haar denkt dag en nacht. Maar 't is een verboden liefde. Denk aan mij', staat in het lied.
Tekst en film op www.nieuwsblad.be/hoegaarden
|