'Aantal kerkuilen gehalveerd door sneeuw'
De langdurige sneeuwval in België heeft lelijk huisgehouden onder de kerkuilen. 'De populatie is wellicht gehalveerd. Ik hoop niet dat slechts tien procent overblijft, zoals na de winter van 1979', zegt Philippe Smets van de Kerkuilwerkgroep Vlaanderen.
Na de strenge winter van 1979 overleefden in Vlaanderen slechts 80 broedparen van de ruim 800 geregistreerde paren het jaar voordien. In Nederland lagen die cijfers nog lager. 'Ik vrees gelijkaardige cijfers, al hopen we dat de helft van de broedparen overleeft', zegt Smets. In 2009 werden 441 broedkoppels geregistreerd, in 2008 nog 742 en 2007 zelfs 964.
De Kerkuilwerkgroep kreeg de voorbije week meldingen van een twintigtal dode kerkuilen. 'De levende vogels die we aantreffen, wegen amper 200 gram, terwijl dat normaal 350 gram is. De kerkuil heeft nauwelijks vetreserves en eet elke nacht vier of vijf muizen. Twee of drie dagen zonder eten is dodelijk.'
Geen muizen
Door de langdurige sneeuwval en de dikte van de sneeuw verplaatsen muizen zich onder de sneeuw of blijven ze met wintervoorraden in de schuilplaatsen. 'Voorts is de kerkuil een standvogel die zich niet verplaatst als er voedselschaarste optreedt. Bovendien jaagden ze vroeger 's winters ook in open hooizolders en opslagplaatsen met veevoeder, maar die zijn er nauwelijks nog.'
Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen zegt dat ook andere muizen etende uilensoorten gebukt gaan onder de vrieskou en het sneeuwweer. De vogelopvangcentra krijgen veel meer verzwakte dieren binnen, maar daar pieken vooral buizerds en reigers.
|