Woningdelen een oplossing voor vierkantshoeves
LANDEN - De provincie Vlaams-Brabant voerde een studie uit naar de verschillende vormen van woningdelen en publiceerde hierover het boek 'Woningdelen. Een volwaardig woonalternatief?'. Bovendien bestaan er in Vlaams-Brabant enkele projecten over woningdelen. Zo pakt de stad Landen de problematiek van de vierkanthoeves aan.
Nieuwbouw wordt stilaan onbetaalbaar in Vlaams-Brabant. De vraag naar kleinere woningen is groot. Bestaande woningen opdelen voor familieleden gebeurt wel vaker. Maar wanneer personen of gezinnen een domicilie aanvragen op hetzelfde adres kan het wettelijk (nog) niet.
Nochtans kan woningdelen, het opdelen van bestaande woningen of gebouwen met als doel meerdere woongelegenheden te creëren, een alternatief bieden voor de uitdagingen op de woningmarkt. Op dinsdag 11 januari wordt het boek 'woningdelen' aan de pers voorgesteld. Indra Bilsen, diensthoofd ruimtelijke ordening van de stad Landen, geeft er uitleg over oplossingen voor vierkanthoeves.
Landen beschikt immers over een groot aantal Haspengouwse vierkantshoeves. Economisch zijn deze gebouwen dikwijls niet meer geschikt voor een landbouwfunctie. Er deden zich automatisch al enkele oplossingen voor in de streek.
Zo is er het Aulnenhof in Walshoutem, omgebouwd tot hotel, feestzalen en restaurant. Voor hoevetoerisme kan je dan weer in de Koningsmolen in Eliksem terecht. Ook de verbouwingen van een grote vierkantshoeve in Ezemaal zullen aan de gebouwen een nieuwe functie geven.
|