"Enkel borstvoeding doet meer kwaad dan goed"
Vrouwen die hun baby enkel borstvoeding geven gedurende hun eerste zes levensmaanden riskeren ijzertekort en voedselallergie bij hun kind, waarschuwen experts.
Britse experts raden nu aan om andere voeding, maar niet flesvoeding, tussen de vier en zes maanden te introduceren bij baby's. Minder dan één procent van de Britse moeders beperken zich de eerste zes levensmaanden tot enkel borstvoeding, blijkt uit een enquête van 2005. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geeft sinds 2003 moeders het advies om zes maanden enkel borstvoeding te geven. Wetenschappers zeggen nu dat dit advies inderdaad klopt voor ontwikkelingslanden waar het risico op infectie door gebrek aan proper water groot is, maar in westerse landen waar het voedsel veilig is, is dit niet waar.
Het advies van het WHO kwam er nadat een onderzoek aantoonde dat baby's die borstvoeding kregen minder infecties hadden en geen groeiproblemen vertoonden, maar veel experts stellen vragen bij de manier waarop het onderzoek gebeurde.
Gezondheidsproblemen Latere studies brachten namelijk exclusief borstvoeding geven gedurende de eerste zes maanden in verband met ijzertekort. Dit kan leiden tot mentale, sociale en coördinatieproblemen. Baby's die geen kennis maken met andere smaken, zeker de bittere, groene bladgroenten op een jonge leeftijd, kunnen deze op latere leeftijd weigeren, wat kan leiden tot tekorten aan belangrijke voedzame stoffen. Ook wanneer kinderen pas kennismaken met vaste voeding na zes maanden, vergroot dit de kans op het ontwikkelen van een allergie. Een Zweedse studie toonde een verband aan tussen een langdurige borstvoeding en een verhoogd risico op coeliakie, een chronische ontsteking van de darmen veroorzaakt door glutenintelorantie. Op basis daarvan suggereerden de experts dat de beste periode om glutenhoudende voeding, als bloem, te introduceren tussen de drie en zes maanden is.
Overgewicht Toch is ook risicovol om al te vroeg vaste voeding te introduceren, als je dit voor drie à vier maanden doet, loop je meer risico op overgewicht en ademhalingsproblemen op latere leeftijd, zo toonde een onderzoek aan.
Moedermelkbank doneert overgebleven borstvoeding
Voor het eerst wordt in Nederland met een 'moedermelkbank' gestart. Moeders van gezonde kinderen kunnen er hun overgebleven melk doneren.
Het medisch centrum van de Vrije Universiteit Amsterdam start midden 2011 met de moedermelkbank. Bedoeling is deze melk te gebruiken voor te vroeg geboren baby's die geen melk van hun eigen moeder kunnen krijgen. Moedermelk verlaagt de kans op ziekten bij te vroeg geborenen.
Voordelen
Het is al langer bekend dat te vroeg geboren kinderen die melk van hun eigen moeder krijgen, op korte termijn minder infecties hebben en een minder grote kans op het ontwikkelen van een ernstige ontsteking van de darm, een levensbedreigende complicatie. Voor moeders van te vroeg geboren baby's is het echter niet altijd mogelijk om moedermelk te geven. Zij produceren vaak nog niet voldoende moedermelk, bijvoorbeeld omdat ze ziek zijn of medicijnen gebruiken. Dankzij de moedermelkbank kunnen alle te vroeg geboren kinderen in Nederland toch moedermelk krijgen.
Donormelk
Aanvankelijk zal de donormelk alleen in het kader van onderzoek aan te vroeg geboren kinderen worden gegeven. Als blijkt dat donormelk beter is voor de premature baby's dan kunstvoeding, wil de moedermelkbank in de toekomst donormelk blijven leveren. "In omringende landen als Duitsland en Frankrijk is er al jaren een moedermelkbank. De donormelk kan een belangrijke bijdrage zijn om de levenskansen van te vroeg geboren kinderen te vergroten en op de lange termijn hun ontwikkeling beter te laten verlopen", zegt professor Hans van Goudoever.
Mama's ruilen borstmelk op Facebook
Een Facebookgroep uit de Canadese provincie Alberta helpt moeders om borstmelk uit te wisselen. De vraag van mama's is hoog, maar experts waarschuwen voor de gezondheidsrisico's.
Persoonlijke band
De organisatie 'Eats on Feets', dat filialen in verschillende provincies heeft, koppelt mama's die borstmelk nodig hebben aan vrouwen die dit kunnen missen. Dit initiatief is nog maar drie weken actief, maar vond al een oplossing voor acht moeders. "Het is een erg intieme band die deze vrouwen scheppen", aldus woordvoerster Andrea Salcedo.
Gezondheidsrisico's
Maar de gezondheidsorganisatie Health Canada waarschuwde dat het uitwisselen van borstmelk niet veilig is, het stelt baby's bloot aan hiv of hepatitis B en C of bacteriële infecties als stafylokokken of voedselvergiftiging. "Het is een nodeloos risico om borstmelk van een andere moeder te geven die niet gescreend werd of waarvan de melk niet gepasteuriseerd werd", aldus professor Evelyn Jain. "Er zijn minstens zes verschillende, bedreigende virussen die via borstmelk doorgegeven kunnen worden."
De groep moedigt vrouwen wel aan tot een bloedscreening van donoren, ze moeten ook de ontvangende mama's laten weten of ze medicatie nemen.
|