Restauratie Celismolen en Visserhuis
HOEGAARDEN - In de vallei van de Grote Gete zijn enkele bakens uitgezet: de restauratie van de Kleine Molen (Celis) schiet op, de noodbrug is teruggeplaatst, de omgeving van de Grote Molen (Parkabdij) is gekapt en klaar voor heraanplaning, het gemeente-eigendom Vissershuis is in restauratie, wandelpad en Getebrug volgen.
 |
In verband met het Europees gesteunde Interregproject aan de Grote Molen, de vijvers en de fietsroute publiceert Interactief Waterbeheer (InWa) onderstaande toelichting.
De Grote Gete die door Hoegaarden stroomt, treedt bij hevige regenval regelmatig buiten haar oevers. Ook de watermolen in Hoegaarden heeft regelmatig last van het hoge water. Daarom heeft de gemeente Hoegaarden het initiatief genomen om de locatie rond de watermolen grondig aan te De Celismolen ziet er nu wit uit, met een nieuwe betonnen constructie voor het waterrad.
passen en er een nevengeul aan te leggen met een vistrap van maar liefst 240 meter lengte. Buiten het InWa-project om zal ook de watermolen worden verbouwd zodat de molen weer groene energie gaat leveren.
De rivier zorgt ter hoogte van de watermolen Ernest Ourystraat regelmatig voor wateroverlast. Het huidige sluizencomplex vormt een obstakel en het water kan er onvoldoende weg. De gemeente Hoegaarden heeft een plan gemaakt om de hele omgeving aan te pakken. Het plan voorziet niet alleen in het verder verminderen van de wateroverlast, maar ook in de ontsluiting van het centrum voor de zwakke weggebruiker: fiets- en wandelpad.
Een van de belangrijkste onderdelen van het hele project als het gaat om de waterloop, is de revisie van de sluizen. Daarnaast zal de nevengeul die in de loop van de tijd is ontstaan, worden uitgediept en worden voorzien van een oeverversteviging. Als onderdeel van een gewestelijk waterproject om de Vlaamse rivieren weer toegankelijk te maken voor vissen, krijgt de nevengeul een vistrap met een lengte van 240 meter.
 |
Door de aanwezige sluizen te vernieuwen, wordt het mogelijk om de watermolen opnieuw in gebruik te nemen voor de productie van groene stroom. Eerdere pogingen tot stroomproductie waren mislukt, omdat het voormalige beheer van de sluizen zich niet liet combineren met het beheer van de watermolen.
De gemeente Hoegaarden wil, naast de waterbeheermaatregelen, tegelijk de locatie ook
Het Vissershuis is in restauratie, in een vernieuwd landschap.
aantrekkelijker gemaakt voor toerisme en recreatie. Zo wordt het vissershuisje aan de naastgelegen visvijver gerenoveerd als clubgebouw voor de vissers. Het huisje zal tevens dienst doen als informatiepunt en overdekte rustplaats voor toeristen. Verder komt een nieuw wandel- en fietspad vanuit de dorpskern van Hoegaarden naar het sluizencomplex. (R. Billen)
Het Interreg IVa-project Interactief Waterbeheer is een Vlaams-Nederlands programma dat bestaat uit een twintigtal waterprojecten gericht op innovatieve oplossingen voor het voorkomen van overstroming, watertekort en watervervuiling. (De Celismolen is privé en valt hier buiten).
|