Belgen bezuinigen minder dan vroeger, behalve op energieverbruik
De Belgische consument past zich aan een langzaam heroplevende economie en positievere toekomstverwachtingen aan. Er wordt minder bespaard op de iets duurdere ontspanning zoals reizen of op restaurant gaan. Een belangrijk deel van de aanpassing van het koopgedrag aan de crisisomstandigheden blijft wel aanhouden. Dat blijkt uit het onderzoek dat het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO) tweemaal per jaar uitvoert.
 |
44 procent van de consumenten geeft aan minder dan voorheen geld te sparen. Dat is een stijging met 18 procent vergeleken met de enquête van januari 2010. Het aandeel mensen dat zegt meer dan vroeger te sparen is gezakt van 32 procent naar 23 procent.
Franstaligen besparen op alle onderzochte domeinen meer dan de Nederlandstaligen. Verder is er een opvallend verschil tussen gezinstypes: leden van gezinnen met kleine kinderen besparen minder dan gemiddeld op voeding. Gezinnen met oudere kinderen besparen meer op uitgaven voor uitjes, kleding, communicatie, huishoudapparaten, woningonderhoud en persoonlijke verzorging. Alleenstaanden besparen meer op kleding, elektronische huishoudapparaten en gezondheidszorg, aldus OIVO.
Energieverbruik
De voornaamste besparingspost voor de consument is het energieverbruik thuis. Meer dan 6 op de 10 consumenten geven aan meer dan vroeger praktische maatregelen te nemen om de energiefactuur te temperen (thermostaat verlagen, isoleren, enz). De studie wijst op een aantal duurzame gedragsveranderingen. Op autogebruik, gezondheidszorg, tabak/alcohol en elektrische huishoudapparaten wordt alsmaar meer bespaard. Op woningonderhoud/renovatie, vrijetijdsactiviteiten en reizen wordt dan weer alsmaar minder bespaard.
Een mogelijke splitsing van het land houdt de consument sterk bezig, dit ten koste van de bezorgdheid inzake werkloosheid, armoede, daling van koopkracht en onveiligheid.
|