De zoektocht naar licht
Voldoende licht in huis krijgen is iets waar we almaar meer mee bezig zijn. Het liefst maken we zoveel mogelijk gebruik van het natuurlijke licht in de leefruimtes waar we overdag zitten. Ruimtes waar je vooral s' avonds vertoeft zijn dan weer voldoende voorzien van kunstlicht. Langzamerhand vervangen spaarlampen en led-verlichting de oude gloeilampen, een energiebewuste omschakeling. Daarnaast krijgen we met slimme ingrepen het daglicht ook in raamloze vertrekken.
Je kan natuurlijk het makkelijkst energie besparen op verlichting wanneer het licht dat je gebruikt gratis is. Natuurlijk daglicht biedt een groot potentieel als je het op een optimale manier in het huis kan brengen. Heel wat producenten spelen in op deze vraag van de markt en brengen producten en oplossingen uit die vaak op een stijlvolle en ingenieuze wijze het gebruik van daglicht in de woning verbeteren. Bovendien blijkt dat natuurlijk licht een positieve werking heeft op het menselijk lichaam. Als bewoner haal je er energie uit en voel je een boost in je productiviteit en comfort.
Gekende manieren om daglicht in de woning te halen zijn een lichtkoepel of dakvlakvensters. Beide technieken zorgen voor een onderbreking van het dakoppervlak om via die weg het daglicht in de woning te brengen. Waar een lichtkoepel als voornaam doel heeft een grote lichtinval te creëren, heeft een dakvlakvenster nog een meerwaarde aangezien het ook een uitzicht biedt vanuit de zolderkamer. Beide oplossingen worden trouwens nadrukkelijk ontwikkeld met het oog op het behoud van goede isolatiewaardes in de woning. Een stapje verder dan een lichtkoepel is de zogenaamde lichtstraat, die een deel van de woning bijna omvormt tot een indoor veranda en zo zorgt voor heel wat lichtinval.
Verder zijn er meer creatieve oplossing die natuurlijk wel in het totaalbeeld van de woning moeten passen. Een patio of atrium is eigenlijk een ruimte die de oude Romeinen al gebruikten om licht in de woning te krijgen, al dan niet met een open dak. Bij voorkeur leg je deze open ruimte met grote dakopening natuurlijk aan zonder daarbij een isolatielek te creëren, maar het principe laat duidelijk toe een grote hoeveelheid daglicht in de woning te brengen. Tenslotte zijn er ook heel wat speciale systemen die via het gebruik van spiegels en reflecterend materiaal het daglicht de woning in brengen, en geïnstalleerd kunnen worden als ware het kunstlichtbronnen.
De overstap naar LED verlichting
Binnenkort verdwijnt de gloeilamp van de markt. Er zijn al meer dan waardige alternatieven met onder meer de spaarlamp en led-verlichting. Het is wel duidelijk dat de verlichtingsmarkt een stabiele overgang maakt naar de integratie van led verlichting in de woning. Led verlichting heeft een beduidend lager verbruik en een veel langere gemiddelde levensduur dan ander oplossingen. Bovendien kan er creatief worden omgesprongen met led verlichting omwille van het uitgebreid kleurenpallet dat ze kunnen creëren.
Een verlichtingsplan
Uit een studie blijkt dat aspirant-(ver)bouwers almaar meer aandacht besteden aan hun kunstverlichting. Vaak wordt informatie gevraagd bij de architect of komt er zelfs een lichtadviseur langs om een lichtplan op te stellen. Op die manier kan op voorhand uitgestippeld worden hoe men optimaal gebruik maakt van het daglicht, en dit verder aanvult met kunstlicht in de kamers waar het nodig is. Gekoppeld aan de trend van een lichtplan is ook het stijgende gebruik van dimschakelaars en bewegingsdetectors. Beide technieken bieden zowel een creatief en sferisch voordeel als een nuttige energiebesparing.
|