TIENEN DRAAIT ROND Tienen - Tintelende stad -
Suikerstad -mijn stad -
02-10-2011
Bewoonbare planeet
Bewoonbare planeet gevonden?
Astronomen hebben vijftig nieuwe planeten buiten ons zonnestelsel ontdekt. Eén ervan zou mogelijk leven zoals wij het kennen kunnen huisvesten. De temperatuur schommelt er tussen 30 en 50 graden, en de atmosfeer is erg vochtig. "Benauwd" is het woord dat volgens Lisa Kaltenegger van het Max Planckinstituut het best de omstandigheden omschrijft.
De exoplaneten zijn waargenomen met een extreem gevoelig meetapparaat van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht in Chili. Zestien van de ontdekte exoplaneten zijn "super-aardes", planeten die minder dan tien keer zo zwaar zijn als de Aarde.
Eén van die super-aardes, die de naam HD 85512 b heeft meegekregen, cirkelt rond haar ster in de Goldilocks Zone, wat betekent dat er leven mogelijk is.
HD 85512 b is gedurende 200 nachten meer dan 1.000 keer gespot, en dat maakt dat de astronomen erg zeker zijn van hun bevindingen.
Life, but not as we know it?
De massa van de planeet is 3,6 keer die van de Aarde, wat relatief klein is, en ze is ook relatief dichtbij, op "amper" 35 lichtjaar (331.118.494.175.000 kilometer) van de Aarde.
HD 85512 b staat in elk geval ongeveer goed ten opzichte van haar ster, in wat wetenschappers de Goldilocks Zone noemen. In die zone is het niet te koud en ook niet te warm om vloeibaar water te hebben.
De zwaartekracht is er 1,4 keer die van op onze planeet. Dat zou impliceren dat als er op HD 85512 b leven is, dat het waarschijnlijk compacter is dan bij ons.
Een jaar duurt overigens maar zestig dagen op HD 85512b.
Volgend jaar beter zicht
Astronomen hopen aan de hand van meer uitgebreide onderzoeken te weten te komen of er water aanwezig is op de planeet, en ook niet onbelangrijk, of er een solide, rotsachtige ondergrond is. Vanaf volgend jaar zou dat een stuk makkelijker kunnen worden, want dan wordt er een nieuwe, supergevoelige ruimtetelescoop gelanceerd.
"De European Extremely Large Telescope zal dat effectief aankunnen", volgens Markus Kissler-Patig van de European Southern Observatory. "Die zal leven kunnen detecteren op planeten rond de sterren die het dichtst bij ons staan en de atmosfeer van exoplaneten kunnen analyseren." HD 85512b wordt één van de eerste "doelen" van de nieuwe telescoop.
Wolken nodig
Opdat HD 85512b leefbaar zou zijn voor de mens moet aan nog een voorwaarde worden voldaan: er moeten wolken zijn. 60 procent van de planeet moet onder een wolkendek liggen hebben de wetenschappers uitgerekend. Die hoeveelheid wolken reflecteert de zonnestralen genoeg om de temperatuur genoeg te doen zakken. Op aarde bedraagt die bedekkingsgraad 50 procent.
Inmiddels zijn er sinds de eerste in 1995 al 650 planeten buiten ons zonnestelsel ontdekt. Daarbij is slechts één andere super-aarde, met potentieel: Gliese 581d. (hlnsydney/sps/mvl)