Zulte - De deelgemeenten Zulte, Olsene en Machelen aan de Leie
Nieuws, activiteiten, gebeurtenissen, en nog veel meer van deze bruisende gemeente aan de Leie.
De dorpen van Gaston Martens, Modest Huys, Roger Raveel, enz...
15-05-2016
Openvelddag
Red onze planeet !
Ga voor humus !
Alle gezonde voeding begint bij een gezonde bodem met veel humus.
De bodem is de motor van onze voedselkringloop.
Het is het orgaan dat plant,mens en dier voedt. Zit de bodem niet goed dan merk je dat je gewassen en dieren ook niet gezond zijn. Loopt er iets mis met plant of dier, dan kan het dus helpen om naar je bodem te kijken. Bodemkwaliteit heeft wel degelijk een impact op de kwaliteit van onze voeding, en dus ook op onze gezondheid. Schrale bodems brengen schrale voeding voort, en dat maakt ons ziek. De bodem vertelt ook zo veel. Verzuring,onkruiden,erosie,verdichting,ziekten en plagen, nitraatuitspoeling,fofaatverzadiging, etc.. Een heleboel signalen van de natuur om te zeggen dat er iets verkeerd loopt. Maar een bodem herstellen hoe doe je dat ?
Humus brengt bodem en planeet in balans.
De juiste bodembewerking,de inzet van groenbemesters : het speelt allemaal mee. Maar de oplossing ligt vooral bij het kwalitatief en aëroob composteren.Het eindresultaat is humus.
Dankzij de aërobe compostering wordt in 10 weken tijd een hoogwaardige voedingshumus opgebouwd, uitermate geschikt voor uw gewassen.
Dit composteringsproces verloopt over diverse fasen van afbraak, transformatie en opbouw van nieuwe structuren.Door deze humus aan de bodem toe te voegen zal de hoognodige opbouw van organische stof en herstel kunnen plaats vinden.
Wij helpen boer en (hobby)tuinder, tot over de grenzen heen,de natuurlijke kringlopen te begrijpen vanaf de humusopbouw tot de menselijke gezondheid. Het is niet alleen de consument die baat heeft met beter en gezonder voedsel,elke levensvorm geniet van de voordelen doorheen humusopbouwende maatregelen. Zo helpen wij tevens onze bodems en onze planeet op korte tijd te beschermen tegen de klimaatsverandering.
Volwaardige granen
De zorg voor de bodem en de toepassing van humusrijke compost dragen bij tot de excellente kwaliteit waardoor de karakteristieke smaak van oerspelt,quinoa en rogge gewaarborgd zijn.De oerspelt die we telen in Zulte is een 100 % zuivere speltsoort Roter Tiroler en is niet gekruist met andere graan- of tarwesoorten. Voor mensen met een tarweallergie of –intolerantie is dit van groot belang. Als primeur in vlaanderen werd in 2015 voor het eerst in Zulte quinoa biologisch geteeld. Een deel van de geoogste quinoa is nu verwerkt tot een quinoaburger die we als lunch aanbieden met oerspelt op het tuinterras tijdens onze openvelddag. De quinoaburger is een primeur van La vie est belle,Oostkamp.
2016 het jaar van de peulvruchten Ontdek het belang van vlinderbloemigen. 2016 is uitgeroepen tot het jaar van de peulvruchten (VN) Ontdek hoe deze wonderplantjes stikstof uit de lucht halen, supervoedzame peulvruchten leveren en de bodemvruchtbaarheid bevorderen
Kom en leer om je bodem beter te kennen en duurzaam te koesteren op onze OPENVELDDAG van ZONDAG 5 juni 2016 in ZULTE.
Op onze bioboerderij telen we quinoa,oerspelt,rogge en vlinderbloemigen.
Alle gezonde voeding begint bij een gezonde bodem met veel humus.
OPEN VELDDAG
ZONDAG 5 juni 2016
van 10 - 18.00 h
Tijdens een rondleiding krijg je helder inzicht over :
Bodem: diagnose en bodemverzorging
Humus : hoogwaardige humusrijke compost maken in 10 weken !
Granen : quinoa,oerspelt en rogge
Vlinderbloemigen: luzerne,wikke en klaver (2016, het jaar van de vlinderbloemigen)
De werken in de industriezone Karreweg verlopen vlot. Vanaf dinsdag 17 mei zal de Karreweg, tussen de N459 (Oudenaardestraat) en de Leenbeekstraat, afgewerkt worden. Dit gedeelte van de Karreweg wordt afgesloten voor alle verkeer. Je kan de industriezone enkel via de Leenbeekstraat (Kruishoutem) inrijden. In de Leenbeekstraat is er eenrichtingsverkeer. De industriezone uitrijden kan enkel via Kruishoutem langs de Stokstraat en de Dertienveldenkensweg (ook eenrichtingsverkeer). Het verkeer komende uit de Houtstraat zal vanaf 17 mei verplicht naar rechts moeten rijden om zo via de Stokstraat en Dertienveldenkensweg de autosnelweg E17 te kunnen bereiken.
Deze werken zullen een viertal weken duren (afhankelijk van het weer en van onvoorziene omstandigheden).
Ontdek de Ovenbuurkes in Zulte via onze trage wegen
Ontdek de Ovenbuurkes in Zulte via onze trage wegen
Op zondag 24 april 2016 is het opnieuw zover: Erfgoeddag! Op die dag wordt het cultureel erfgoed in de kijker geplaatst.
Thema dit jaar is ‘Rituelen’.
De link van een "ritueel" naar de "Ovenbuurkes" en ons "Dagelijks brood".
Wie kan zich nog het ritueel herinneren bij het snijden van ons dagelijks brood?
Het brood werd stevig tegen de borst aangedruk om het met een groot broodmes te versnijden. Maar eerst kwam er dat steeds weerkerend ritueel: met de punt van het broodmes werd op de onderkant van het brood een kruisteken aangebracht. Ons "Dagelijks brood" was klaar voor de maaltijd.
En zo kwam er de link naar het bakken van brood en de ovenbuurkes uit vervlogen tijd.
In de gemeente Zulte worden enkele ‘ovenbuurkes’, ook wel bakhuisjes genoemd, belicht. ‘Ovenbuurkes’ waren broodnodig voor het bakken van het dagelijks brood. Deze oude, karakteristieke bakovens en bakhuisjes zijn stilletjes aan het verdwijnen. Toch kunnen er nog enkelen gevonden worden. Ter gelegenheid van Erfgoeddag 2016 wordt dit stukje vergeten cultureel erfgoed graag in de aandacht geplaatst.
In samenwerking met de gemeentelijke erfgoedraad werd een fietsroute uitgestippeld waarlangs ovenburen te bezichtigen en op sommige plaatsen ook te bezoeken zijn.
De route is ongeveer 40 km langs en brengt u langsheen bekende en minder bekende wegen. Bovendien loopt de fietsroute langsheen enkele trage wegen die vorig jaar benoemd werden.
In elke deelgemeente wordt een startplaats voorzien:
Aan elke startplaats zal een gratis brochure ter beschikking gelegd worden, waarin ook de uitgestippelde route verwerkt werd. De route wordt ook ter beschikking gesteld via de gemeentelijke website www.zulte.be. Van 10.00 tot 14.00 uur zal er gestart kunnen worden met de fietsroute. De ‘ovenbuurkes’ die te bezichtigen zullen zijn, zullen opengesteld worden tot 17.00 uur.
De ovenbuurkes op de route:
Zulte
Limnanderdreef 46-48
Kraaidreef 21
Zaubeekstraat 10
Olsene
Houtstraat 60
Centrumstraat 27
Pontputstraat 14
Machelen
Vossenholstraat 9
Meulebergstraat 18
Torrestraat 19
Torrestraat 16
Brullenstraat1
Grammenestraat 15
Grammenestraat 7
Grammenestraat 4
Grammenestraat 2
De trage wegen:
Zulte
Moorteputweg: verbindt de Leiestraat met de Oeselgemstraat
Wappersweg: verbindt de Zaubeekstraat en de Waalstraat
Patrijsbulk: is de verzamelnaam voor de vijf toegankelijke doorsteekjes tussen de Nachtegaalstraat, Olsenestraat, Fazantstraat en Koekoekstraat
Olsene
Stapweg: verbindt de Groeneweg met de Grote Steenweg en loopt langs het domein van Kasteel Ter Wallen
Kasteeldreef: verbindt de twee uiteinden van de Kasteelstraat (ter hoogte van de Machelenstraat en de Grote Steenweg)
Sterkebeekweg: verbindt de Kasteelstraat met de Heirweg ter hoogte van de Oliebergstraat
Machelen
Gaverweg: ligt in het verlengde van de Gaverweg, kruist de Rijkswag en loopt verder richting spoorweg
Genomen trapweg: deze weg verbindt de Hoevestraat met de Veerstraat en gaat over in de Kerkweglos
De Broeken: ligt tussen de Zandweg en de Dorpsstraat
Meirekouter: tussen de Leie en de Oude Leie, ligt in het verlengde van de Grammenestraat
Pastoor Johan Van der Schueren zal zelf brood bakken in het "overbuurke" in de Grammestraat 15 te Machelen. Vanaf 13.00 uur zal hij starten met het maken van het deeg.
In de loop van volgende week valt de infobrochure van Zulte in uw bus.
De vernieuwde brochure wordt vanaf heden "INFO ZULTE". Het geheel zit in een nieuw kleedje. Is er aan de inhoud weinig verandering, de opmaak verschilt dan heel wat.
Luchtig en aangenaam om te doorbladeren.
Na bijna 7 jaar was het infoblad toe aan een nieuwe lay-out. De uitdaging bestond erin om een ‘eigentijdse’ lay-out te verzoenen met een hoge informatiewaarde, waar het gemeentelijk infoblad toch wel al jaren garant voor staat.
Er werd gekozen om de klassieke onderverdeling van artikels per dienst te ruilen voor een onderverdeling per rubrieken. Voor de herkenbaarheid hanteert men dezelfde kleuren als de bureauaanduiding in het gemeentehuis: rood voor grondgebiedszaken, groen voor externe zaken, paars voor bestuurszaken,… Hiermee willen we de structuur van onze dienstverlening visueel duidelijk maken, ook in het infoblad.
Daarnaast wijzigde ook de lay-out van een strakke lijn naar een dynamisch en vlotter leesbaar geheel: een nieuwe cover, korte in het oog springende artikels, meer reliëf in het infoblad, een ander gebruik van foto’s, een persoonlijkere touch door in deze editie een getuigenis te verwerken, belangrijke aankondigingen op de achterflap, ...
Het sportaanbod van de gemeente en de Uit-kalender, die vroeger in een kleiner binnenboekje ‘Beleven in Zulte’ stonden, krijgen nu de verdiende aandacht op volwaardige bladzijden.
En ten slotte kreeg het blad nu ook een naam: “InfoZulte”!
Met dit geheel aan veranderingen, wil men van InfoZulte een goed gelezen infoblad maken, voor iedereen herkenbaar en waar iedereen de voor hem of haar belangrijke info in terug kan vinden.
Burgemeester Lagrange: “We willen met dit nieuwe infoblad echt ‘binnenkomen’ bij onze inwoners. Door het blad aantrekkelijker te maken, willen we ook de Zultenaars met wat minder tijd voor lectuur toch aanzetten om InfoZulte eens te doorbladeren en te lezen wat hen aanbelangt. Het blad bevat belangrijke info en interessante weetjes voor iedereen!”
De 100ste Ronde van Vlaanderen belooft een speciale editie te worden, want er is een doortocht doorheen onze deelgemeente Olsene. De renners fietsen via Oeselgem onze deelgemeente Olsene binnen en volgen het traject Kerkstraat, Grote Steenweg, Centrumstraat en vervolgens via de Oudenaardestraat richting Kruishoutem.
Niet enkel de profwielrenners maar ook de meer getrainde wielertoeristen zullen tijdens het weekend van 2 en 3 april 2016 over ons grondgebied fietsen.
Op zaterdag 2 april 2016, een dag vòòr de profs, rijden duizenden wielertoeristen "hun" Ronde van Vlaanderen. BELANGRIJK: De fietsers rijden aan via de Kerkstraat, Molenstraat, Nieuwlandstraat, Nieuwstraat, Kruisstraat om zo op het kerkplein van Olsene zich te bevoorraden. Vervolgens rijden ze de Centrumstraat op om hun traject verder te zetten, via de Oudenaardestraat richting Kruishoutem.
Op het Willem van Olseneplein kunnen de fietsers even op adem komen en hun energie aanvullen op de Golazo-bevoorradingspost. Het kerkplein zal hiervoor verkeersvrij gemaakt worden van vrijdag 1 april (15.00 uur) tot zaterdag 2 april (13.30 uur).
De wielertoeristen dienen zich te houden aan de gebruikelijke wegcode, maar graag vragen wij aan onze inwoners begrip en aandacht te hebben voor de extra fietsdrukte op onze wegen.
Op zondag 3 april 2016 is het echt dé hoogdag van het Vlaamse wielerseizoen. Het is de dag dat de Flandriens zullen opstaan en de 100ste Ronde van Vlaanderen zal plaatsvinden. Omstreeks 12.00 uur maken de renners hun doortocht door Olsene. (Kerkstraat - Grote Steenweg – Centrumstraat - Oudenaardestraat)
Dit jubileum kan dan ook niet voorbijgaan zonder uit te pakken met een uniek evenement. De gemeentelijke sportdienst van Zulte en de Zultse Fietsfans sloegen de handen in elkaar met de plaatselijke fanfares én de Zultse Reuzen. Samen zullen zij het kerkplein in Olsene omtoveren tot een gezellig plein waar onze inwoners de profwielrenners optimaal in actie kunnen zien tijdens hun traject van de Kerkstraat, over de Grote Steenweg naar de Centrumstraat. Vanaf 11.00 tot 13.00 uur kunnen de toeschouwers genieten van allerlei dranken en hapjes.
De opbrengst van deze verkoop gaat integraal naar een goed doel: de deelname van de Zultse Fietsfans aan de 1000km fietsen ten voordele van Kom op tegen Kanker.
Het kerkplein van Olsene wordt ook op zondag 3 april verkeersvrij gemaakt van 9.00 tot 14.00 uur. In de Centrumstraat geldt een stilstaan- en parkeerverbod. Tijdens de passage van de renners op zondag zijn alle straten op de doortocht uiteraard afgesloten voor alle verkeer.
Toeschouwers & supporters worden daarom verzocht op beide dagen zoveel mogelijk te voet of per fiets af te zakken naar het kerkplein. Er wordt een tijdelijke fietsenstalling voorzien aan de ingang van het gemeentehuis. Inwoners die toch met de wagen zouden komen, kunnen terecht op de naburige parking in de Rijwegstraat of in de Kreupelstraat.
Vicka Versele (Zulte) en Lore Pieters (Gent) brengen in de bibliotheek van Zulte hun debuutconcert op harp en cello.
Vicka Versele is afkomstig uit Zulte. Ze speelt al meer dan tien jaar harp en ze luistert regelmatig huwelijksvieringen, conferenties en lezingen op. Lore Pieters komt uit Gent. Ze speelt sinds haar vierde cello. Van jongs af speelde ze als straatmuzikant op de Gentse Feesten en ze won als kind de prestigieuze wedstrijd voor 'Jonge Solisten aan Zee'.
Hun repertorium bestaat uit een afwisseling van klassieke muziek van o.a. Johann Sebastian Bach en Alphonse Hasselmans en meer hedendaagse lichte muziek van o.a. Ludovico Einaudi en Roberto Cacciapaglia.
Het gemeentebestuur van Zulte kreeg eind januari het archief van de familie Rokegem uit Machelen in haar bezit van het Universiteitsarchief Gent. Dit waardevol en uitgebreid archief werd door de gemeente Zulte geschonken aan de Zultse Geschied- en Heemkundige Kring
Het archief bestaat uit een viertal archiefdozen met daarin onder andere het archief van:
- Pieter Alfons Rokegem (1866-1939), onderwijzer
- Alice Rokegem, onderwijzeres
- Gerarda Rokegem, kloosterlinge
- Omer Rokegem, priester
- De Boerinnenbond Machelen, door Marguerite en Alice Rokegem
Meester Alfons Rokegem kwam in 1889 naar Machelen als hoofdonderwijzer van een vrije jongensschool. Op 1 januari 1896 kreeg de vrije school het statuut van “aangenomen school” en dit voor de duur van 10 jaar. Na het samensmelten van de aangenomen school met de gemeenteschool, wordt Meester Rokegem op 23 december 1897 benoemd tot hoofdonderwijzer. Hij was gehuwd met Maria Clementina Vandegenachte. Hij heeft steeds in Machelen verbleven en is er als rustend schoolhoofd overleden in 1939.
Dit waardevol archief zal een gepaste plaats krijgen in het archief van de Geschied- en Heemkundige Kring. Bovendien zijn er plannen om in het volgend jaarboek enkele artikels over de familie Rokegem te schrijven.
De overdracht van dit archief ging door op donderdag 25 februari 2016 om 10.00 uur in het gemeentehuis te Zulte.
WEGEN– EN RIOLERINGSWERKEN POSTHOORNSTRAAT ZULTE –
BEREIKBAARHEID CONTAINERPARK
De eerste fase (Posthoornstraat 15 tot aan de spoorweg + de Posthoornstraat langs de spoorweg) van de wegenwerken is bijna afgerond. Hier moeten enkel de zoomwegen (voetpaden, bermen,..) nog verder afgewerkt worden.
Op donderdag 25 februari 2016 zal de 2e fase aangevat worden. Dit is de strook vanaf Posthoornstraat 15 tot aan de Rijksweg. Hier zal vermoedelijk tot eind juni 2016 gewerkt worden. De planning is uiteraard onder voorbehoud de weersomstandigheden.
De start van de 2e fase heeft gevolgen voor de bereikbaarheid van het containerpark. De in- en uitgang zal vanaf 25 februari 2016 via de Posthoornstraat langs de spoorlijn verlopen
IN en UIT: via de Posthoornstraat langs de spoorweg
Wil u de evolutie van de wegenwerken volgen? Dan kan u zich inschrijven op de digitale nieuwsbrief via tom.blockeel@zulte.be.
Tijdens de wegenwerken blijft de omleiding in beide richtingen voorzien vanaf de Kruishoutemstraat, via de Pannestraat, Tuttegemstraat en Rijksweg.
De Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking (GROS) en de gemeente Zulte ondersteunen jaarlijks een aantal projecten i.k.v. ontwikkelingssamenwerking. Deze projecten worden met een kleine tentoonstelling in het gemeentehuis aan de bevolking voorgesteld.
Jaarlijks ontvangt de dienst Ontwikkelingssamenwerking aanvragen voor financiële ondersteuning voor projecten rond Ontwikkelingssamenwerking.
In 2014 hebben Johan De Witte (Rwanda), Goedele De Witte (Senegal) en Jozefien De Boever (Zimbabwe) hun vrijwilligershart laten spreken en gingen zij naar het buitenland. In 2015 ontvingen Ditte De Waele (Indonesië), Sarah Verdonckt (Togo), Jozefien De Boever (Zambia) en Mondi Build (Kenia) een projecttoelage.
Samen zullen zij hun project kort toelichten aan de hand van foto’s en korte verhalen. De tentoonstelling gaat door in het gemeentehuis (polyvalente ruimte) en zal toegankelijk zijn voor het publiek van maandag 29 februari t.e.m. donderdag 3 maart 2016 tijdens de openingsuren van het gemeentehuis (maandag 8.30 – 12.00 uur, 13.30 – 19.00 uur, dinsdag t.e.m. donderdag 8.30 – 12.00 uur, 15.30 – 17.00 uur).
Schepen voor Ontwikkelingssamenwerking Frederic Hesters: De GROS wenst met deze tentoonstelling de doelstellingen rond ontwikkelingssamenwerking en de gefinancierde projecten in Zulte meer in de kijker te zetten en zo ook nieuwe projecten kansen geven.
Meer informatie voor het aanvragen van een projecttoelage kan opgevraagd worden via cultuur@zulte.be of is te vinden op www.zulte.be – bestuur – adviesraden – Gros.
Projectaanvragen dienen uiterlijk op 1 mei of 1 oktober ingediend te worden zodat de GROS deze tijdig kan bespreken en goedkeuren. Elk project dient voorgesteld te worden tijdens een vergadering van de GROS vóór het project effectief van start gaat.
De gemeente voorziet om tweejaarlijks een tentoonstelling en persmoment te organiseren in samenwerking met de aanvragers van de projecttoelagen.
Nieuwe toekomst voor terreinen Wolspinnerij-Denys en Lys Yarns:
woonwijken met meerwaarde voor dorpscentrum Zulte
De voormalige bedrijventerreinen Wolspinnerij-Denys en Lys Yarns in het centrum van Zulte krijgen via sanering en herontwikkeling binnen enkele jaren een nieuw leven. De eerste plannen hiervoor werden gisteren voorgesteld. “Bedoeling is te zorgen voor aangename woonwijken, aangevuld met enkele ondersteunende functies, die ook een meerwaarde vormen voor de omgeving en het ganse dorpscentrum”, zeggen burgemeester Simon Lagrange, schepen van Ruimtelijke Ordening Olivier Peirs en OCMW-voorzitter Linda Detailleur.
Het gemeentebestuur van Zulte organiseerde gisteren een bewonersvergadering over het masterplan voor de herontwikkeling van twee verlaten bedrijfssites in de dorpskern van deelgemeente Zulte. Het betreft de terreinen van Wolspinnerij-Denys (gelegen langs de Statiestraat-Oude Weg) en Lys Yarns (gelegen langs de Staatsbaan-Boelakendreef). Beide bedrijven waren actief in de textielindustrie en zijn al enkele jaren in faillissement. Een nieuwe bestemming voor hun terreinen komt in zicht.
Burgemeester Lagrange, schepenen Peirs en Detailleur: “De sanering en opwaardering van deze sites zal de dorpskern van Zulte fundamenteel en ingrijpend veranderen. We gaan voor deze herontwikkeling dan ook niet over één nacht ijs. We werken nauw samen met de Vlaamse overheid en OVAM voor de sanering, met studiebureau BUUR en met de private eigenaars voor de stedenbouwkundige inrichting en krijgen hierbij ook ondersteuning van het ‘lerend netwerk duurzame wijken’, een initiatief van de Vlaamse overheid. Zij geven ons tips en adviezen om duurzaamheidsaspecten te verankeren in het wijkconcept.”
“Op de terreinen moeten aangename woonwijken ontstaan, waar ook ruimte mogelijk is voor enkele ondersteunende functies (bv. winkels, kantoren of diensten), met een goede sociale mix en met aandacht voor betaalbaar wonen. Belangrijk is ook dat door de herontwikkeling een meerwaarde ontstaat voor de omgeving van de nieuwe wijken. Er zijn veel potenties, zoals de uitbouw van een netwerk waarlangs de zwakke weggebruiker zich autovrij doorheen het dorpscentrum kan bewegen.”
Het terrein van Wolspinnerij-Denys (eventueel later te verruimen met het domein van natuursteenbedrijf Van Den Weghe bij eventuele hervestiging van het bedrijf) is in private eigendom, omvat ruim 4 hectare en is gelegen in een gebied voor kernontwikkeling, waar wonen en werken mogelijk is. Bij de ontwikkeling van deze site zal er onder andere aandacht zijn voor de uitbouw van een verkeersvrije doorsteek, de ontsluiting via erfstraatjes, de inpassing van groenelementen en de integratie van het industriële erfgoed.
Het terrein van Lys Yarns is nog in curatele, omvat 2,4 hectaren en is grotendeels gelegen in woongebied en gedeeltelijk in waardevol agrarisch gebied. Bij de ontwikkeling van dit terrein is er bijzondere aandacht voor de relatie met het Leielandschap, een doorsteek voor langzaam verkeer, de ontwikkeling van een educatief speellandschap, ruimte voor seniorenhuisvesting (naast Woonzorg Sint-Vincentius), en een goede ontsluiting voor de Vrije Basisschool en het woonzorgcentrum.
Op basis van deze principes zal, na analyse van de milieu-effecten m.i.v. de mobiliteitsimpact, het masterplan nu verder opgemaakt worden en vertaald in meer concrete ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP’s). Hierin worden de voorschriften vastgelegd inzake woondichtheid, bouwhoogtes, typologie, parkeernormen, uitzicht, enz. Vervolgens kunnen verkavelings- en stedenbouwkundige aanvragen ingediend worden. De bouwwerken zelf zullen ten vroegste in 2018 starten en zullen sowieso gefaseerd verlopen.
Specifiek voor de site Wolspinnerij-Denys wordt er ook een brownfieldconvenant afgesloten tussen de eigenaars, het gemeentebestuur en de Vlaamse Regering. Hiermee wil de Vlaamse overheid de sanering en herontwikkeling van verlaten bedrijventerreinen stimuleren en faciliteren. Ook over deze convenant werd gisteren toelichting gegeven. Meer info hierover op www.brownfieldconvenanten.be. Over het masterplan vindt u meer info op de gemeentelijke website.
Verkoop beelden en schilderijen uit het Fiertelhof
Binnenkort laat de gemeente Zulte een aantal verbouwingswerken uitvoeren in de gemeentelijke zaal Fiertelhof. Deze werken zullen worden uitgevoerd vanaf 1 april tot en met 31 augustus.
De meeste bezoekers van het Fiertelhof herinneren zich ongetwijfeld de vele beelden en monumentale bloempotten die her en der verspreid staan in de zaal. De beelden dateren uit de tijd dat de zaal vooral voor trouwfeesten gebruikt werd. De gemeente wenst de beelden een tweede leven te laten leiden en organiseert in dit kader een verkoop.
Iedereen is welkom op de kijkdag, die doorgaat op woensdag 24 februari tussen 16.00 en 19.00 uur. Er worden 2 loten verkocht. Lot 1 omvat alle beelden en vazen, lot 2 omvat een aantal schilderijen. Het is met andere woorden niet mogelijk om 1 individueel beeld of schilderij aan te kopen.
In de week van 29 februari tot 6 maart kunnen alle geïnteresseerden vervolgens een bod uitbrengen op één of beide loten. Beide loten zullen gegund worden aan de hoogste bieder. De juiste formulieren om een bod uit te brengen zullen verkrijgbaar zijn tijdens de kijkdag. Indien interesse: noteer alvast woensdag 24 februari tussen 16.00 uur en 19.00 uur in uw agenda. Het Fiertelhof is gelegen langsheen de N43, Staatsbaan 149, 9870 Zulte.
Door de enorme interesseverhoging zou men kunnen denken dat bier de nieuwe wijn geworden is. Maar bier was al een gastronomisch gegeven toen de wijnpers nog moest uitgevonden worden. De oude Egyptenaren beschouwden het als een goddelijke drank en werden begraven met kruiken bier. In het middeleeuwse Engeland was het serveren van slecht bier een zonde waarop een pak ransel volgde. België heeft een rijke biertraditie, maar je moet verder kijken dan de populaire merken om de ambachtelijk gebrouwen bieren, die wedijveren met de beste wijn, te ontdekken.
Aangezien we zelf niet de nodige kennis in huis hebben, heeft Pasar Zulte een van de beste zythologen (bierkenners) van het land uitgenodigd, nl. Waregemnaar Geroen Vansteenbrugge. Hij geeft al verscheidene jaren uiteenzettingen over bier en zal zijn ervaringen met ons delen. Uit het rijke bieraanbod werd gekozen voor “Belgische abdijbieren” en Geroen zal ons laten proeven van een 6-tal minder gekende, maar heel lekkere biertjes. Onder het degusteren vertelt hij ons een vleugje geschiedenis, enkele toffe weetjes, anekdotes, enz… Hij zorgt voor een afwisselende bierkeuze met zowel bieren (blond – bruin – amber) uit Vlaanderen als uit Wallonië.
De bierproefavond gaat door op vrijdagavond 4 maart in het O.C. te Olsene in zaal Begonia (boven de cafetaria) en vangt aan om 19.30 uur.
Deelname in de onkosten: € 17,00 - Pasarleden betalen € 14,00. In de prijs is inbegrepen: degustatie van 6 abdijbieren (proefglazen 15 cl) + 2.30 uur deskundige uitleg.
Pas op: er kunnen slechts “30 proevers” deelnemen, dus rap inschrijven is de boodschap. Inschrijven kan door overschrijving van het juiste bedrag op rekening Pasar BE42 890 52401 5754 en moet gebeuren vóór 26 febr.
En bedenk dat bier drinken en autorijden niet samengaan; zorg dus voor een Bob. Einde voorzien omstreeks 22.00 uur.
Het gemeentebestuur nodigt omwonenden van de voormalige bedrijfssites Wolspinnerij, Denys & Lys Yarns en geïnteresseerden uit op een informatie-en inspraakvergadering over de potentiële ontwikkelingen op deze verlaten bedrijfssites.
In Vlaanderen liggen heel wat verlaten bedrijventerreinen, de zogenoemde “brownfields”. De Vlaamse Regering wenst de herontwikkeling hiervan te stimuleren en te faciliteren en sluit hiervoor convenanten (overeenkomsten) af met projectontwikkelaars en investeerders. Via zo’n convenant krijgen projectontwikkelaars en investeerders een aantal juridisch-administratieve en financiële voordelen bij de ontwikkeling van braakliggende en onderbenutte bedrijventerreinen.
Zo zal er ook een brownfieldconvenant afgesloten worden tussen de eigenaars van de site Wolspinnerij, de site Denys, het gemeentebestuur en de Vlaamse Regering (Convenant 91. Zulte Denys + Wolspinnerij). Hiervoor wordt er een officiële informatie- en inspraakvergadering gehouden.
Bezwaren en opmerkingen m.b.t. het afsluiten van deze convenant kunnen 1. ofwel op de informatie- en inspraakvergadering overhandigd worden aan het Agentschap Innoveren & Ondernemen. 2. ofwel tot 14 dagen na de inspraakvergadering - aangetekend overgemaakt worden aan: het Agentschap Innoveren & Ondernemen – Brownfieldconvenanten VAC Dirk Bouts Diestsepoort 6 bus 31 3000 Leuven - tegen ontvangstbewijs overgemaakt worden aan: Gemeente Zulte – dienst Ruimtelijke Ordening en Stedenbouw Centrumstraat 8 9870 Zulte-Olsene
Daarnaast kadert de herontwikkeling van de brownfieldterreinen in een masterplan dat eveneens de site Lys Yarns omvat. Dit masterplan, uitgewerkt door het gemeentebestuur in samenwerking met de grondeigenaars, zal in haar voorontwerpfase aan de omwonenden en geïnteresseerden worden voorgesteld door studiebureau BUUR.
Om de potentiële ontwikkelingen van de verlaten bedrijfssites Wolspinnerij, Denys en Lys Yarns toe te lichten, nodigt het gemeentebestuur de omwonenden van de voormalige bedrijfssites en alle geïnteresseerden uit op een informatie-en inspraakvergadering. Deze vergadering zal doorgaan in de Gaston Martenszaal, Staatsbaan 148 in Zulte op woensdag 17 februari 2016 om 19.30 uur.
Gewijzigde verkeerssituatie in industriezone Zaubeek
.
Gewijzigde verkeerssituatie in
industriezone Zaubeek
Naar aanleiding van de sterk verslechterde toestand van de Dertienveldekensweg dient de omleiding tijdelijk opgeheven te worden. De staat van de weg laat niet langer het vele vrachtverkeer toe. Daarom werd beslist om vanaf dinsdag 9 februari de Karreweg open te stellen in beide richtingen. Dit zal gebeuren in de loop van de dag.
Vanaf dan zal de Leenbeekstraat enkel toegankelijk zijn voor plaatselijk verkeer.
De omleiding zal dus niet langer van kracht zijn, maar het éénrichtingsverkeer in de Stokstraat, Dertienveldekensweg en Meirestraat blijft wel behouden.
De afwerking van de Karreweg en de werken aan de Olsensesteenweg worden daardoor uitgesteld tot in het voorjaar. Deze werken zullen dan in een aaneengesloten periode kunnen gebeuren waardoor de hinder beperkt blijft.
De nieuwe planning zal op gepaste tijdstippen via de nieuwsbrief bekend gemaakt worden.
Halfweg februari maken we een stevige wandeling van ongeveer 7 km te Kwaremont (Kluisbergen). We doorkruisen de wijde omtrek via de talrijke onverharde wegen en paden die Kwaremont rijk is, en kunnen intussen genieten van de prachtige natuur en van schitterende vergezichten.
Langs dit heuvelend parcours moet er ook al eens flink geklommen worden, vandaar willen we toch benadrukken dat de wandeling vooral de 'geoefende' wandelaar enorm zal aanspreken. Bij de verkenning lagen sommige paden er modderig bij; aangepast schoeisel is dus absoluut een must! Maar geen paniek: er wordt tijdig gestopt zodat we allen heelhuids de eindmeet halen.Onderweg wordt voor de broodnodige 'brandstof' gezorgd en na de wandeling word! en we verwacht in een typisch wielercafeetje (je komt er ogen tekort) waar we op krachten kunnen komen; we zijn immers niet voor niets naar het 'Walhalla van de Ronde van Vlaanderen' getrokken en dat zullen we geweten hebben, want helemaal op het eind volgt nog de klim van (een deel) van de Oude Kwaremont...
Een wandeling waar nog lang zal over nagepraat worden, maar laat u vooral niet afschrikken! Iedereen welkom. We vragen om vooraf in te schrijven om de reservering op onze eindplaats te kunnen vastleggen.
Praktisch
De wandeling start om 14.00 uur stipt aan de kerk van Kwaremont. Er is parkeergelegenheid op de parking van het woon- en zorgcentrum op Kwaremontplein, d.i. de straat rechtover de kerk ofwel langs de Ronsebaan (N36). Lengte wandeling: ± 7 km (ong. 2,5 uur aan een rustig tempo)
Deelname: €5 (leden + niet-leden) - consumptie halfverwege en op het einde inbegrepen Inschrijven vóór 10 februari door overschrijving van het juiste bedrag op BE 42 8905 24015754 (Pasar Zulte) of contante betaling bij Eric Verstaen, Kapellestraat 157 Zulte (of bij een van de medewerkers).
Gemeente Zulte keurt masterplan openbare verlichting goed
Het gemeentebestuur van Zulte maakte samen met distributienetbeheerder Eandis een toekomstvisie op omtrent de openbare verlichting op het grondgebied. “Bedoeling is om via het gedeeltelijk doven en het dimmen van de openbare verlichting een kostenbesparing en een vermindering van de CO²-uitstoot te realiseren”, zeggen schepen van Patrimonium Sophie Delaere en schepen van Milieu Annabel Van Poucke. Het “lichtplan” werd unaniem goedgekeurd door de Zultse gemeenteraad.
Een groot deel van de gemeentelijke energiefactuur gaat naar de openbare verlichting (jaarlijks ongeveer 250.000 €). Hier gaat ook een belangrijke uitstoot van CO² mee gepaard. Daarom maakte Eandis samen met alle gemeenten uit de regio een toekomstplan op voor een rationeel beheer van de openbare verlichting op het grondgebied. Bedoeling van dit “lichtplan” is om bewuster om te gaan met de openbare verlichting en zo de bijhorende energiekost en CO²-uitstoot te verminderen. Dit past ook binnen het duurzaam energieactieplan van het gemeentebestuur dat de CO²-uitstoot op het grondgebied tegen 2020 met 20% wil verminderen.
Het gemeentebestuur kiest voor volgende principes: - Dimmen van de openbare verlichting in het centrumgebied en op de verbindingswegen (85% van de verlichting), 7 dagen op 7, tussen 23.00 en 5.00 uur. - Doven van de openbare verlichitng op de landelijke wegen (15% van de verlichting), 4 dagen op 7 (van maandag tot en met donderdag), tussen 23.00 en 5.00 uur.
De geschatte opbrengst van het doven van de straatverlichting bedraagt ongeveer 7.600 € per jaar. Het dimmen zal op termijn een jaarlijkse opbrengst opleveren van ongeveer 80.000 €. Op het vlak van CO²-uitstoot betekent doven een vermindering van ongeveer 8,5 ton per jaar, dimmen zorgt voor een jaarlijkse vermindering van 80 ton.
Om dit plan te kunnen realiseren, zal Eandis enkele aanpassingen uitvoeren aan de installaties. Deze investeringen verdienen zichzelf op termijn terug. Wat betreft het dimmen, zal dit in fases uitgevoerd worden die gepaard gaan met wegenwerken. Het doven kan sneller uitgevoerd worden, in de loop van 2016. Om de verkeersveiligheid te garanderen, zullen nog extra belijning en/of reflectoren aangebracht worden.
Het masterplan en de overzichtskaarten zijn te raadplegen op de gemeentelijke website (www.zulte.be/masterplanopenbareverlichting). Bewoners uit de betrokken zones waar gedoofd zal worden, krijgen hierover voorafgaand nog een persoonlijke brief met meer info.
Na invoering zal dit plan periodiek geëvalueerd en zo nodig aangepast worden.