Gastheer Alvinne stelt maar liefst elf van hun eigen 'craft bieren' voor. Variërend van hun lichtste versie van Naked Ladies (4,4%) tot en met de Cuvée d'Erpigny van exact 15%. Een Barley Wine type dat vier maanden is gelagerd op Monbazillac vaten. Een zoetige witte dessertwijn. Heel bijzonder. In hun aanbod verschillende Stouts, Barley Wines en Belgische Ales.
Een deel van het Alvinne gamma
Voor de kleine honger kon men kiezen uit Wallenaer een kaas bereid met Halleschellebier of een portie Breydelspek.
Bierarchitect Mikkeller uit Denemarken pakt uit met prachtige bieren. Vintage bieren gerijpt op whiskyvaten, cognacvaten, noem maar op. Het proeven van hun 'simpelste' It's Alive (editie witte wijn) is zondermeer een belevenis. Fruitig, droog en voorzien van een prikkelende sprankeling. Heerlijk fris. Voor een periode van zeven maanden, na de vergisting met wilde Vlaamse gisten, gelagerd op witte wijnvaten.
Vertegenwoordigers van Mikkeler vlnr Kasper, Martin Schon en Mikkel Borg Bjergso
Met dank aan Dirk Naudts van De Proefbrouwerij. Mikkeller zoekt het ideale bier in het lageren en opslaan van bier in houten vaten.
Soren Wagner, brouwer van Norrebro en drijvende kracht achter Croocked Moon (brouwerijhuurder).
Dane Worthington, vertegenwoordigd ook Croocked Moon uit Denemarken.
Ook andere Denen zijn paraat met fantastische bieren als Tripel de Lente Sauternes (9%) van Norrebro en de Smookscreen van Crooked Moon (6,5%). De naam verraad het al een beetje, een gerookte Porter inderdaad.
Voor wie bier wilde aankopen was er zoals elk jaar de goed gevulde biershop. Honderden flessen wachten op verandering van eigenaar.
In het restaurant had men een keuze tussen een kom tomatensoep met brood en boter, Vlaamse stoofcarbonade bereid met Morpheus Dark en Morpheus Wild
Of deze lekkere visschotel bereid met Halleschelle
Aan de toog in het restaurant kon men de tradionele biertjes van Alvinne verkrijgen alsook softdrinks. Alvinist Youri Skoeri was verantwoordelijk voor de goede gang van de bierzaken.
Voor de rokers was er een stukje natuur voorzien.
De bieren van Emelisse uit Nederland
Lekkers uit Thornbridge
Enkele biertjes van de Japanese Kiuchi Brouwerij
Gespot
n uit Zweden. Jens is eigenaar van een Duvel Café in Stockholm. Daarnaast, wereldbierburger en ondervoorsitter van HOP Carl Kins.
Biergoeroe en beerrater Joris Pattyn..
Elisa Bostyn zaakvoerder van biercafé's Gainsbar en Ziggy te Kortrijk met een bierliefhebber uit Brugge.
Je zou het niet meteen verwachten van een dorpje met zo'n 1500 inwoners, maar Outrijve was vrijdag 4 en zaterdag 5 maart 2011 het mekka van gerijpte bieren op vat.
De prachtige Kasteelhoeve
In het kleine dorp aan de Schelde richtte brouwerij Alvinne hun 3de festival in. Nu omgedoopt tot Alvinne Craft Beer Festival (ACBF) Honderden bierliefhebbers over de ganse wereld konden kennis maken met bieren van achttien brouwerijen uit binnen- en buitenland. Onder de bezoekers waren er een paar gevestigde namen uit de bierwereld. O.A. Don Feinberg (Oprichter Ommegang brewery), Stephan Beaumont (Bekend bierschrijver uit Canada, Mike Rodriguez Hoofdbrouwer bij Lost Abbey en Jeff Bagby van de Pizza Port Brewing.Co, beiden uit de USA. Tim Webb uit Engeland. enz..
Het Festival nam plaats in de prachtige Kasteelhoeve.
De binnenkoer.
Het zwembad, net ietsje te koud om af te koelen.
Beste bezoeker geniet van een 80-tal door mij genomen foto's en voor de gelegenheid van de informatieve begeleidende tekst van de Nederlandse bierkenner en vriend Ariël Meeusen. Verdeeld over vier korte reportages treed u binnen in de wereld van de gerijpte bieren
Alvinne Craft beer Festival 2011 a yearly discovery of some of the world's most innovative microbreweries
Het is de avond van 9 mei 1974. Bruce Springsteen en diens E Street Band openen voor Bonnie Raitt in het Harvard Square theater. John Landau, muziekcriticus van dienst die avond, staat in het publiek. Het voorafje van Bonnie verleidt hem ertoe om de volgende dag de legendarische woorden neer te pennen: 'I saw rock & roll's future, and its name is Bruce Springsteen. ' De rest is geschiedenis Bruce wordt wereldberoemd en Landau hoofdredacteur van het gezaghebbende Rolling Stone Magazine en later manager van Springsteen. Zonder omhaal durf ik te beweren dat ik op 4 en 5 maart, in het dorpje Outrijve-Avelgem, de toekomst van bier heb gezien én geproefd. Vooral dat laatste!
De deuren van de grote schuur waren nog niet open of een grote menigte bierliefhebbers hadden al post gevat.
Je kunt het amper vinden op de kaart, die vlek die Outrijve heet. Genesteld in de kam van de Vlaamse Ardennen, met in het plaatselijke restaurant, een prachtige vierkantshoeve, een verzameling van achttien brouwers, de craft beer brewers, en de presentatie het voorstellen zoals de Vlamingen dat graag noemen van hun honderd tweeëntwintig 'craft bieren' op het Alvinne Craft Beer Festival.
De prachtige gerestaureerde schuur was de place to be.
Stephan Smedtje Desmedt vertegenwoordigde Alvinne
De Struise Brouwers Carlo en Urbain hadden hun vijfde bier uit de reeks 'Black Damnation' De Black Damnation V Double Black (26% Alc.Vol) van 't vat mee gebracht.
Wat een bierfeest, wat een bierfestival. Met bieren die variëren van een prachtig gebalanceerde Milk Stout uit Italië (Revelation Cat) van 3,5 volume alcohol procenten. Tot en met de krachtigste en zwaarste van 26%, de Black Damnation V Double Black van de Struise Brouwers. Urbain Coutteau van 'De Struise' geeft als eerste grif toe dat we hier de toekomst van bier ondergaan.
Trouwe festivalganger Greg Gaughan uit Paoli, Pennsylvania nu woonachtig in het Groothertogdom Luxemburg in gezelschap van een Engelse bierliefhebster.
Dominick Driscoll, was vroeger brouwer bij Marble brewery en sinds kort brouwer bij Thornbridge
Amateurgeuzesteker Uli uit Duitsland laat Mathew Clark (Thorn Bridge) en James Smidt proeven van de Oude Geuze 3 Fonteinen.
Op de foto vlnr : Rian Witter (Grassrooth Brewing Co., Brian Ewing 12% Import en vriendin, Brian Stillwater Strumke en Urbain Coutteau (Struise Brouwers)
Maar hoedt u voor vooringenomenheid. Gaat het erom wie het strafste of zwaarste bier kan maken? Is dit een onderling gevecht tussen wat 'power brewers'? Neen, wie het mooiste bier in zijn soort kan maken. Wie balans in z'n bier kan krijgen, wie snapt dat de consument zoete bieren beu aan het geraken is en opnieuw bitterheid in zijn bier wil proeven. Dat soort dingen zijn vele malen belangrijker voor die (voornamelijk) mannen. Glenn Castelein van Alvinne beaamt dat en geeft, samen met zijn twee collega's van Alvinne, een voorzet in de vorm van dit festival. Met op de achtergrond de parmantige bierconnaisseur, -chroniqueur en -promotor William Roelens als deemoedig vrijwilliger.
Proeven, oordelen en noteren. Ian Harrison en Engelse biervriend tonen hoe het moet.
Uit Italië Fabrizio van Revelation Cat, een brouwerij aan de rand van Rome tapt een "Back to Bassics West Coast IPA" in mijn proefglaasje.
Enkele bieren van de Thornbridge Brewery (UK)
Twee bieren van de Deense brouwerij Norrebro
Wordt hier inderdaad nu al de geschiedenis van de biertoekomst geschreven? Roelens is die mening wel toegedaan, alhoewel hij een lans wil breken voor alle Belgische bieren. Ongeacht welk merk en welke soort. Samen komen we wel tot de conclusie dat de biertoekomst hier als het ware wordt onthuld! Met alleen maar speciale bieren van brouwers van over de hele wereld.
Sebastian Sauer vertegenwoordigde de drie Duitse brouwerijen. Ganstaller, Braüstelle en Freigeist Bierkultur.
Kasper vertegenwoordigde Mikkeller uit Denemarken
Uit Nederland brouwmeester Kees Bubberman (R) en Ben Langendonk van brouwerij Emelisse
Brasserie Authentique is een microbrouwerij gehuisvest in Blaton (Henegouwen) Brouwer Frédéric Baert startte de brouwerij in 2004. Bescheiden begon hij met 20 liter. Nu zijn de brouwsels am opgedreven tot 500 liter De bieren worden ter plaatse gebrouwen en gebotteld volgens de inkomsten. De naam van de brouwerij verwijst naar het authentieke. Hij wil het vakmanschap van vroeger respecteren. Frédéric brouwt enkel met lokale producten. Een microbrouwerij die we beslist eens moeten bezoeken
Het Brouwerijmuseum in Brugge werd in 1990 gesticht door de vzw voor brouwerijgeschiedenis 't Hamerken, opgericht in 1988 met als doel het behoud en de bescherming van het Brugs brouwerijpatrimonium. Het museum kwam in de oude gebouwen van de mouterij die paalde aan de Brouwerij De Gouden Boom (vroeger 't Hamerken), gelegen tussen de Langestraat en het Verbrand Nieuwland in het centrum van Brugge.
Brouwerij De Halve Maan, nu de thuisbasis van vzw 't Hamerken.
Het stichten van een brouwerij- en mouterijmuseum in deze gebouwen had twee bedoelingen. Door het geven van een nieuwe bestemming aan de leegstaande mouterij kreeg die een nieuwe functie, waardoor de gebouwen en de machines bewaard werden voor de toekomst.
Het museum bevind zich in een kelderverdieping.
Die gebouwen en machines zijn zeer merkwaardig. De mouterij, die in 1902 door Jules Vanneste was gebouwd, was voorzien van een infrastructuur die volledig beantwoordde aan de noden van die tijd.
De mouterij is onder dezelfde vorm blijven verder werken onder het beheer van de toenmalige brouwerij 't Hamerken, tot in 1976, toen bleek dat het niet meer rendabel was om op die manier mout te blijven produceren. De gebouwen werden niet meer gebruikt, maar werden ook niet gesloopt en de machines bleven er werkloos bij staan. Hoe de brouwersgerst gereinigd, getransporteerd, geweekt, gekiemd en geëest wordt en zo omgevormd wordt tot mout, de basisgrondstof van bier, is aan de hand van de aanwezige machines en de didactische voorstelling gemakkelijk te overzien.
Een tweede bedoeling was het inrichten van een brouwerijmuseum. De moutvloeren en de graanzolders besloegen samen een oppervlakte van ongeveer 1100 m². Dit was voldoende groot om als tentoonstellingsruimte te kunnen dienen. .
Zo werd op die plaats een brouwerijmuseum ingericht, waar het volledig brouwproces, aan de hand van oude brouwerijmachines e n -toestellen werd voorgesteld. Oude documenten, foto's, afbeeldingen en reclamemateriaal tonen het vroegere Brugse brouwerijgebeuren. Eveneens is er het volkse aspect van de mensen die in de mouterij en brouwerij gewerkt hebben aanwezig alsmede de folklore rond bier en bierconsumptie
Door de overname van brouwerij De Gouden Boom door Palm Breweries diende het museum in 2005 te worden verhuisd naar een nieuwe locatie. Deze nieuwe locatie is gelegen in een kelderverdieping van brouwerij De Halve maan aan hetWalplein.
Brouwerij Palm verkocht in 2006 de gebouwen van brouwerij De Gouden Boom aan een projectontwikkelingsbedrijf. Een deel van de voormalige brouwerij- en mouterij-installaties werd in 2006 echter als industrieel erfgoed beschermd.
Doelstellingen
Vzw t Hamerken werd op 6 juli 1988 gesticht door enkele enthousiaste Bruggelingen met als doel de studie en de historie van het brouwerijgebeuren te Brugge.
Vóór de eerste wereldoorlog waren er 31 brouwerijen in de Brugse binnenstad.
De vereniging stelt zich tot doel om daar één en ander over te verzamelen: fotos, documenten en voorwerpen betreffende brouwerijen en hun brouwers, gegevens over de Brugse cafés en over volksgebruiken in verband met herbergen en bier.
Toen de vereniging over de oude mouterijgebouwen van de mouterij-brouwerij t Hamerken kon beschikken, was dit de ideale plaats om er een museum in te richten. Dit museum heeft daar bestaan tot begin 2005, totdat het genoodzaakt was te verhuizen. De belangrijkste stukken zijn verhuisd naar de Estaminet 't Hamerken, gevestigd in een lokaal van brouwerij De Halve Maan, dat Estaminet t Hamerken wordt genoemd.
De prachtige Leiestreek rond Zulte-Machelen is weer een streekproduct rijker.
Naast de bieren Buitenlust en Totentrekker kan er nu ook sedert december 2010
een Leiebier gedegusteerd worden.
De bezieler van dit gerstenat is Olivier Allaert van de plaatselijke drankenhandel in Machelen. Het biertje werd verleden jaar gelanceerd naar aanleiding van de actie Het Dorp in de Kijker
Een titel die het dorp Machelen een jaar lang met zich mag mee dragen.
Het is een gelegenheidsbier maar de vraag is te groot om het maar éénmalig op de markt te brengen.
Leiebier zal een blijver worden en als promotie dienen voor de Leiestreek
De karamelmout is hier verantwoordelijk voor Gedroogd fruit in de smaak
Citrus prikkels In de achtergrond bittere toetsen
Een aromatisch biertje
Veel mensen zullen gewonnen zijn voor dit biertje. Voor mij mocht het ietsje hoppiger zijn om
meer karakter uit te stralen.
Op het etiket prijkt de Machelse Leiekade aan de Leiebocht
In 1994 bracht brouwerij Van Steenberge (Herzele) ook al een Leiebier 1994 uit. Het werd gebrouwen voor Drankencentrale Lieven Pauwels uit Bissegem, ook een dorp aan de Leie.
Info
Brasserie Caulier Adm Office Av des artisans 35 B-7822 Ghislenghien België
Beste bezoeker, nu en dan moet u op deze blog tussen de vele bierbesprekingen
een streepje kunst kunnen verdragen. Naast bierproeven is het bezoeken aan een tentoonstelling samen met mijn
kunstvriendin Caro een geliefde activiteit.
Als het bezoek achteraf bezegeld wordt met een drankje waar belangrijke vitaminen en mineralen inzitten dan is de dag geslaagd.
Verleden jaar vond er in de site Oud Sint Jan te Brugge de tentoonstelling plaats van Joan Miro.
De Catalaanse kunstenaar is voor velen geen onbekende.
Wie kent er niet zijn fantasiewereld waar vreemde wezens in felle vlakke kleuren
Elkaar ontmoeten in een wonderlijke wereld.
Manen, sterren, zonnen, maar ook ogen en enkele levende figuren
zweven in zijn schilderijen..
Een gele zon word rood afgebeeld, een gele maan zwart.
Miró laat de toeschouwer dromen
In Brugge kozen ze voor werken uit de laatste 35 jaar van zijn leven.
De kunstenaar zou bijna 20.000 werken gemaakt hebben.
Ook voor kinderen is zijn werk een bron van inspiratie. De felle kleuren zet ze aan om ze na te tekenen. Ze kunnen hun eigen fantasiewereld op papier zetten.
Na het bezoek van de tentoonstelling had ik graag eens het nieuwe bier 'Straffe Hendrik Quadrupel' gedegusteerd. Dit biertje was verleden jaar toen pas op de markt gebracht. De Quadruppel (11% Alc.Vol.) is een zwaarder broertje van de tripel Straffe Hendrik Waar kun je het bier dus beter proeven dan in Brugge zelf, in de brouwerij De Halve Maan, de plaats waar het gebrouwen wordt.
Hoe groot was de ontgoocheling toen men mij vertelde dat het niet verkrijgbaar was. Dan maar de tripel versie geproefd. met dank aan Inge Vermeire
Straffe Hendrik Brugs Tripelbier - 9° Alc.Vol. Brouwerij De Halve Maan Brugge
Koperkleurig bier met een dikke witte schuimkraag.
Het bier ruikt fruitig en nogal sterk moutig met een tikkeltje patisseriearomas
De aanzet is vrij moutzoet Karamel komt duidelijk naar boven. Ook fruitige aromatische toetsen. Ook de alcohol laat zich duidelijk opmerken. De afdronk is lekker. Een mooie nabitterheid en weer die toetsen van gebak. Het bier is aromatisch.
Een goed gebrouwen tripel Die in Brugge alvast succes kent. Gelukkig ruikt en smaakt u de alcohol (ietsje te veel naar mijn gedacht) in deze kanjer, want het bier zou u kunnen verrassen. Al bij al een degelijk degustatiebier. Een gastronomische troef voor Brugge.
Ik denk dat er gewoonweg niets anders op zit om de Quadruppel te proeven, dan deze zomer nog eens Brugge met een bezoekje te vereren. Hij is momenteel al op veel plaatsen te vinden. Maar laten we hem maar in Brugge proeven dan smaakt het bier nog zo veel beter.
Zo zou (denk ik?) de Spaanse Kunstenaar Miró het bier Straffe Hendrik op doek hebben vastgelegd.
Op een van onze vele biertochten vonden Geroen Vansteenbrugge en ik in de streekshop van het toeristisch regionaal infokantoor van Tienen het nieuwe Zoegbier.
Dit biertje werd verleden jaar opnieuw gelanceerd door Marc Andries van brouwerij De Vlier uit Holsbeek met de medewerking van Pierre Celis de brouwer van het befaamde witbier van Hoegaarden. en Miel Mattheusvoorzitter van de Mediclowns.
Volgens Miel Mattheus was het Zoeg-bier begin vorige eeuw erg populair in de streek. Het bier met de eigenaardige naam werd voor het eerst gebrouwen in de jaren vijftig bij brouwerij Pieraerts in Tienen. De brouwerij brouwde toen ook naast een bruine en een Faro het Streep bier Pierre Celis die het brouwschema kreeg van de familie Pierraerts brouwde in 1980 het bier opnieuw voor de Sinksenfeesten
Het Zoegbier werd ook nog doktersbier ('Bière des Docteurs') genoemd. De reden hiervoor was dat drie van de vijf aandeelhouders van de brouwerij Pieraerts, artsen waren aldus Mattheus. Speciaal voor hun collega's brouwde Pieraerts dit Zoeg biertje. Maar toen enkele dokters er wat te veel hadden van geproefd, kregen ze van hun collega's te horen: jullie drinken als een 'zoeg', wat het dialectwoord is voor vrouwelijk varken of zeug. Meteen was de naam gevonden. De reclameslogan luidde Van zoeg heb je nooit genoeg en op het etiket stond een rechtopstaand varken, dat een schuimend glas bier omarmde. Tot 1955 vroegen Tiense pinteliers in cafés naar een zoegske.' Bron : Het Nieuwsblad dinsdag 20 april 2010
Op 13 april 1996 maakte ik voor het eerst kennis met de bieren van brouwerij Cnudde. Op een busreis genaamd 'De Vlaamse Ardennentocht ingericht door de Heerlijke Objectieve Bierproevers (HOP) was de laatste halte het café Casino in Eine vlak naast brouwerij Cnudde gelegen. Vermits men de brouwerij niet kon bezoeken trokken we dan maar bij de buren binnen om een oud bruintje van Cnudde te degusteren.
Jullie hebben geluk zeiden de stamgasten, het kerkhofbier is vandaag drinkbaar ?
Eigenaardige uitspraak.
14 jaar later sta ik met enkele biervrienden weer in Eine, niet in café Casino maar in de brouwerij. "Halleluja, mijn dag kan niet meer stuk".
De binnenkoer van de brouwerij.
We werden ontvangen door Lieven een van de drie zonen van Louis Cnudde. Waarschijnlijk ook de zoon met de meeste droge humor. Hij wist ons te vertellen dat het bier gebrouwen wordt met het grondwater van het nabijgelegen kerkhof.Het heeft een zuurtegraad van 8,2 pH.
De smaak van het bier kan dus veranderen naargelang er iemand begraven wordt J Vandaar dat nu pas mijn frank viel wat de drinkbaarheid van het bier betrof.
Lieven vertelde ons ook dat de brouwerij brouwt naar gelang de mensen van Eine drinken. Drinken ze veel dan wordt er meer gebrouwen.
Lieven Cnudde behalve brouwer ook stand-up comedian
Droge humor op hun bestelwagen. De tekening van de bizon is het embleem van de brouwerij. De bizon verwijst naar de vlakbije Ohiobrug over de Schelde. Op elk van de vier bruggenhoofden staat één bizon, symbool van moed en kracht. Het is een herinnering aan de wereldoorlog 1914-1918. waar veel Amerikaanse soldaten sneuvelden die afkomstig waren van Ohio.
Foto genomen van onder de inritpoort van de brouwerij. Het kerkhof ligt inderdaad niet zo veraf.
In de tuin zijn er prachtige kunstwerken te bewonderen. Allemaal toestellen en ketels van uit de brouwerij afkomstig. Kunst hoeft niet duur te zijn. Hier heeft het emotionele waarde.
De brouwerij met de moutvloer. De zakken mout worden hier naar boven opgetrokken
De brouwzaal met achteraan een waterketel, rechts de roerkuip en links de kookketel.
Een prachtig stukje erfgoed!
De roerkuip met het roerwerk
De roerkuip met zicht op de afvloeikanalen voor het wort. Een deel van de filterplaat lig nog op de bodem.
De open gistkuip
Binnenkant van de open gistkuip. Hier wordt de wort volledig uitgegist.
Ook hier treft men nog een baudelot koeler aan. Het warme wort loopt over de met watergekoelde buizen en koelt af.
De lagertanks rustig naar mekaar aan het kijken.
De platenfilter
Niet groot, maar het walhalla voor de bierproever. Hier wordt kriek bewaard van verschillende jaartallen oud. De geur alleen al in deze kamer is geweldig.
In plastieken containers wordt het Cnudde Kriekbier gelagerd. Bemerkt de watersloten op de containers!
3 jaar oud rechtstreeks van de tank amaai...
Een proevertje Bizonkriek van Cnudde Heerlijke delicatesse.
Het uiteindelijke resultaat.
'Wie mijn bier wil drinken, moet maar op café gaan', was het motto van Louis Cnudde, die in 1948 de familiebrouwerij in de Fabriekstraat in Eine overnam. En aan dat motto blijven de broers Lieven, Steven en Pieter Cnudde, intussen de vierde generatie, nog altijd trouw. Zes keer per jaar wordt telkens vijfduizend liter gebrouwen en dat gerstenat verdwijnt meteen in vaten van vijftig en dertig liter. Het typische zurige bruin Cnudde bier, is weer verkrijgbaar in flessen. Met dank aan de broers van Brouwerij Cnudde
Wie kent er niet de populaire stripreeks van De Rode Ridder. Ik moet ongeveer 11-12jaar geweest zijn toen ik de eerste exemplaren in mijn handen kreeg. De strips waren gebaseerd op de Rode Ridder van Leopold Vermeiren. Tekenaar Willy Vandersteen bracht deze stripridder als eerste tot leven. De verhalen begonnen als gewone avonturen, maar algauw kwamen mysterieuze figuren binnensluipen.
We werden volwassener en ook de fantasie van de tekenaars begon langzaam te groeien. Vanaf 1978 kwam Galaxa de fee van het licht en de zwartharige Demoniah, de heks van de duisternis hun intrede doen. Mooie vrouwen die de fantasie van de jonge en oude lezers op hol deed slaan Maar van bier was er geen sprake.
De thuishaven van de Rode Ridder was het kasteel van Horst. En zie zoveel jaren laterwerd ter gelegenheid van het jubileum van De Rode Ridder een Horstbier gebrouwen. Niet als striptekening maar als echt levend gerstenat.
Bart en Achille Claes lanceren het Horstbier.
Een gedeelte van de opbrengst wordt afgedragen aan Erfgoed Vlaanderen om de restauratie van het kasteel te steunen.
Het Kasteel van Horst (anno 1420)
is een waterburcht in de groene vallei van de Wingebeek en ligt tussen de
De eerste slok is moutig en zoet Toetsen van kruidnagel komen zich even aanmelden Ook prikkeltjes koriander kan men smaken In de achtergrond komt een lekkere moutbitterheid opzetten Het biertje drinkt vlot
Een ander cafeetje die Geroen en ik bezochten in Antwerpen was het Paters Vaetje, dicht bij de kathedraal. Een piepklein cafeetje met een houten toog en een gezellige kleine kachel midden in de herberg.
U moet geluk hebben om er een plaatsje te kunnen bemachtigen want het café wordt meestal ingenomen door toeristische bierliefhebbers die een keuze komen maken in de lijst van honderd streekbiertjes die dit etablissement rijk is. Vooral tijdens de middag zit het Paters Vaetje altijd vol
Toeristisch druk
Prachtige brandgeschilderde ramen boven de prachtige houten toog.
Wij vonden nog een plaatsje op een soort uitbouw aan een bovenverdieping die je kon bereiken via een smalle houten draaitrap.
Op het balkon waren nog juist een tafeltje vrij. Dat noemen ze cafégeluk
Naast de honderd streekbiertjes schenken ze naast 4 vaste bieren elke maand een seizoensbier van t vat. Honderd biertjes is niet zoveel hoor ik jullie al denken, inderdaad maar ze hebben wel een heel selectieve keuze.
Op het balkon onder de lage zoldering. waar amper een vijftal tafeltjes staan is het leuk vertoeven.
Men heeft er een mooi uitzicht op het piepkleine café.
Nogmaals de prachtige glasramen met het Patersvat in de nok.
Geroen en ik wilden als bierkeuze nog eens een oude herinnering oprakelen. Toen in het jaar 2000 de grensstreek tussen Zeeuws-Vlaanderen en het Waasland een wolf de streek onveilig maakte zorgde dat voor zoveel commotie dat brouwerij Boelens uit Belsele een biertje brouwde met als naam Waase Wolf. Toch al een tijdje dat we het biertje aan onze smaakpapillen toevertrouwden. Dus waarom niet in de Metropool.
Fruitige neus Met een wirwar van diverse aromas Licht geroosterde prikkels
De aanzet is zoet Karamel Geroosterde toetsjes Het fruitige brengt het bier op een ietsje hoger niveau een zoete afdronk met wat bitterheid. Nog altijd een Boelse klasieker.
Waase Wolf, nog altijd een begip in het Waasland.
Proost !!! Beste lezer, als ge begin te watertanden zijn Geroen en ik niet verantwoordelijk voor de waterschade!
De Ezels van Kuurne, De maneblussers uit Mechelen, De Stropkes van Gent enz..
Elke stad en/of gemeente heeft zo zijn eigen spotnaam en achter elke spotnaam schuilt er meestal een verhaal. Zo ook met de inwoners van Tienen die door het leven gaan als Tiense Kweikers (Kweeekers)
De naam zou komen van de eenden die zwommen op de vijver naast de Lieve-Vrouwkerk. Een ander verhaal zou als volgt luiden. Tijdens de pinksterdagen of Sinksen wordt de uitstorting (nederdaling) van de Heilige Geest herdacht. In Tienen liet de koster bij het zingen van het Veni Creator een witte duif aan een touw zwieren, boven de hoofden van de priesters. Bij een gebrek aan een witte duif bond de koster een witte eend aan het touw. De eend vond het blijkbaar niet prettig en van schrik begon ze luidruchtig te kwaken wat voor heel wat hilariteit zorgde bij de kerkgangers. Dit voorval zou de Tienenaars de bijnaam Kwèèkers opgeleverd hebben.
Bron : Dr. P. Kempeneers. Cf. Oost-Brabant, maart 1996.
Tiense Kweiker Amber 6% Alc.Vol. Den Hopperd Westmeerbeek
Amberkleurig biertje
Met een gebroken witte schuimkraag
De neus is moutig en zoet Kruidige notas Aromas van spekken
De aanzet is bitter muffig zoet Karamel. Dan komen er fruitige smaken los
Perzik
Moutbitter in de achtergrond
Licht droge bittere afdronk
Tiense Kweiker is een biobier Na verrekening van de kosten gaat de opbrengst van dit brouwavontuur naar de Mediclowns; Dit is een organisatie die gehospitaliseerde kinderen een hart onder de riem steekt.
Het etiket is een ontwerp van Harrie Spelmans Ze worden manueel op de fles gebracht, met melk.
Tournée Générale in de ban van OMER Traditioneel Blond
Tournéé Générale in de ban van OMER Traditioneel Blond
Gisteren 2 februari waren tal van prominenten uitgenodigd om de aflevering rond het bier OMER Traditional Blond dat aan bod kwam in de derde aflevering van het TV1 programma Tournée Générale samen te belijken. De avond vond plaats in zaal "The Brett" (zeg maar :Brouwerijtoren) bij brouwerij Bockor.
De 28meter hoge toren die dateert uit 1929 is volledig gerenoveerd. Net onder het koelschip is de zaal en bezoekerscentrum "The Brett" gevestigd.
Zaakvoerder Omer Jean Vander Ghinste.
Het was een trotse zaakvoerder Omer Jean Vander Ghinste die ons ter woord stond. Omer voor het eerst gelanceerd in 2008 na bijna twee jaar onderzoek is een succes verhaal geworden. Het blond hooggegist bier van 8% Alc.Vol. wordt door iedereen geliefd. en behaald de ene medaille na de andere op Internationale bierwedstrijden. 'Omer. Traditional Blond' won in april zelfs goud in de categorie blonde bieren op de World Beer Cup in de VS, waar meer dan 3.400brouwsels aan deelnamen. Hij is blij dat het programma 'Tournée générale' aandacht besteed aan het bier. Het bier viel enorm in de smaak van Blaute en Cokes want ze steken hun begeestering voor Omer niet onder stoelen of banken. Ray sprak zelfs van het beste bier dat hij ooit geproefd heeft. Omer Jean Vander Ghinste wens ons nog een aangename avond toe en verontschuldigde zich nog voor het gebrek aan parking rond de brouwerij Maar die plaatsen worden nu ingenomen door de bouw van nieuwe warme kamers. Dit is nu eenmaal de prijs van het succes.
Onder de genodigden : Minister van Justitie Stefaan De Clerck.
Ook Lieven Lybeer waarnemend Burgemeester van Kortrijk met echtgenote kwam naar de uitzending kijken.
De uitzending vond plaats op twee TV schermen.
Voor, tijdens en na de uitzending konden de genodigden proeven van kersverse OMER uit 75 cl flessen en andere bieren van Bockor.
Er waren broodjes met kaas voorzien en heerlijke stukjes bavarois-taart.
Trappieter is in de eerst plaats in het Noord-Limburgse stadje Lommel ontwikkeld door Pieter Vermeir. Die heeft een passie voor bier en besloot als amateurbrouwer het tuinhuis voor lange tijd te bezetten met brouwketels en gistingsvaten. Om zijn eerste brouwsel te kunnen verfijnen volgde Pieter de opleiding tot industrieel ingenieur Mouterij & Brouwerij in Gent. De combinatie van een levenslange passie en zijn motivatie om een eigen bier te commercialiseren zou in juni 2008 in Gent leiden tot de langverwachte lancering van Trappieter.
Momenteel wordt Trappieter in de Proefbrouwerij in Lochristi op zorgvuldige wijze gebrouwen volgens het recept van Pieter. Het gebruik van 2 moutsoorten (pils- en ambermout), verschillende hopsoorten en een unieke gistsoort wat betreft de hoofdgisting, gevolgd door een hergisting op de fles maken dit natuurlijke bier zo speciaal. Bron : Website
Trappieter 6,5% Alc.Vol. De Proefbrouwerij Lochristi
Donkerblond biertje Witte schuimkraag
De neus is fruitig Perzik, Citrus
Ook in de smaak laat citrus zich melden. Toetsen van pompelmoes Ook prikkels van patisserie. Nu en dan smaak ik een toets van Napoleon mandarin
Duidelijk een biertje waar Amerikaanse hoppen aanwezig zijn. Lichte bitterheid in de achtergrond Het bier is mooi in evenwicht en is zacht. Niet agressief. Het laat zich vlot drinken en is een aangename sensatie in de mond. Pieter Vermeir heeft een prachtig biertje ontwikkeld! Trapieter Beestig genot met een zacht kantje!
U kan er niet naast kijken bij het binnenrijden van de gemeente Zwalm! Dit is het Dorp van de Ronde 2011
Flanders Classics heeft de gemeente Zwalm (Oost-Vlaanderen) aangewezen als
Dorp van de Ronde 2011. De keuze is een eerbetoon aan een gemeente met een groot hart voor de wielersport.
De gemeente Zwalm is zon voorbeeld van een gemeente.
Jaarlijks ontvangt Zwalm maar liefst een vijftigtal wielerwedstrijden op haar grondgebied.
Ook De Ronde van Vlaanderen route (80 km doorkruist deze energieke wielergemeente.
Flanders Classics vond de toekenning van de titel Dorp van de Ronde 2011 een teken van erkentelijkheid voor het groeiende en dynamische sportbeleid van de gemeente en haar grote betrokkenheid met de Ronde van Vlaanderen.
pakt Zwalm uit met een nieuw biertje speciaal gebrouwen voor deze heugelijke wielerhoogdag
met als toepasselijke naam Zwalms Veloke.
Zwalms Veloke 6,5% Alc.Vol. Het bier voor Vlaanderens mooiste klassieker.
Het bier werd ontworpen door Rozebekenaar Peter Croonenberghs.
Peter is lesgever brouwerij, mouterij en gisting in de brouwersschool te Gent.
Naast brouwinstallateur is hij ook zigeunerbrouwer bij diverse brouwerijen zoals
Brouwerij Groede (Zeeuws Vlaanderen), Den Herberg (Buizingen) en De Graal (Brakel)
Het is in deze laatste brouwerij dat het Zwalms veloke is gebrouwen.
Biervoordrachtgever Geroen Vansteenbrugge en ikzelf (bierblog en HOPnieuws) waren maar al te blij dat we uitgenodigd waren naar de persvoorstelling. Het was voor mij ook een aangenaam weerzien met het dorp Zwalm en Peter.
Ontwerper en brouwer van het bier Rozebekenaar Peter Croonenberghs aan het woord op de persvoorstelling van vrijdag 21 januari 2011
Het Zwalms veloke is een amberkleurig biertje, Het is gezonder dan EPO.
Met zijn 6,5 % vol. Alcohol is het biertje niet te sterk en ideaal voor wielertoeristen die de streek aandoen.
Het is met producten gebrouwen uit de eigen zwalmstreek, waaronder 30 % tarwe, Momenteel zijn 2.000 liter beschikbaar (dus 6.000 flesjes) en maandag wordt nog eens 2.000 liter gebrouwen.
Naast hem een fiere Burgemeester. en kamerlid Bruno Tuybens
Tal van genodigden kwamen opdagen.
Waaronder ook deze sympathieke Marc, uitbater van B&B Het Sprankelend Toeval in Maarkedaal. Gekend van het VTM programma "Met vier in bed"
Zwalms Veloke - 6,5% Alc.Vol. Recept en gebrouwen door Peter Croonenberghs in brouwerij De Graal (Brakel)
Amberkleurig biertje met mooie gebroken witte schuimkraag.
De neus is vrij moutig met een heerlijke hoppige neus Ook fruitige toetsen prikkelen de neus.
Een moutige smaak met een lekkere voortdurende hopbitterheid. Een beetje aards. Het biertje heeft lichtzurige toetsen (tarwe) Mooi in balans en voldoende body wat het aangenaam maakt om te drinken. Het heeft een dorstlessend gevoel en toch smaakt het naar meer. Het heeft een mooie bittere droge afdronk. Een heel lekker biertje die alle bier- en koersliefhebbers zal weten te bekoren.
De nieuwe trots van Zwalm.
Vlnr : Schepen Marleen Vanwildemeersch , Burgemeester Bruno Tuybens , Brouwer Peter Croonenberghs, Uitbater Drankenhandel Schepens Zwalm toosten alvast op het succes van het bier. Ze nodigen u ook uit in hun gemeente Zwalm op zondag 3 april 2011 voor de doortocht van de 95e Ronde van Vlaanderen.
Na de geslaagde proefavond Kerstbieren in de zomer was er nu de avond
Oude Geuze proeven in de winter.
Ik had nog enkele flessen oude geuze staan waarvan hun inhoud toch eens mocht verdwijnen in de kelen van enkele Alvinisten.
De periode tussen Kerst en Nieuw was het ideale moment.
Normaal gezien zou deze geuzeproeverij bij mij plaats vinden, maar brouwer Luc Vermeersch (Brouwerij De Leite) stelde met veel overtuigingskracht voor om het bij hem thuis te doen.
Hij had in zijn tuin een tuinhuisje staan waar het supergezellig is om bier te proeven.
Het tuinhuisje heeft iets sprookjesachtig en is nog geplaatst geweest door mijn neef en ik vertelde hij mij enthousiast. Wetend dat zijn neef Rik Vermeersch de bekende kunstenaar en zoon van de beroemde beeldhouwer José Vermeersch is, stemde ik maar al te graag toe.
Het kleine? tuinhuisje met open haard, ingebouwde oven en een Jacuzzi. Meer moet dat niet zijn om bier te proeven
Een beeld van kunstenaar Rik Vermeersch.
Carine, de echtgenote van Luc had al gezorgd voor gezellige warmte.
Oude geuze is zoals elk gerstenat een biertje dat je moet delen met vrienden. Liefst mensen die ook graag de zure smaak van dit bier kunnen appreciëren. Voor de gelegenheid had ik naast Luc Vermeersch ook nog vier andere Alvinisten uitgenodigd. Laat ik maar zeggen kenners van de spontane gisting. David Spiessens, Glenn Castelein, Marc De Keukeleire en Stephan Desmedt. Naast de geuze had ik ook nog een grote pot platte kaas en bosajuintjes mee. Carine zorgde voor bruin brood, verse bieslook en fleur de sel en sel gris. Na de proeverij toverde Luc nog een aantal spareribs uit zijn hoed die hij met bier klaarmaakte in de ingebouwde oven van zijn tuinhuisje. Hij begeleide deze lekkere malse knagers met het nieuwe bier uit eigen brouwerij. Verrassingen genoeg deze avond.
Oude Geuze/kriek proeven en het bier omschrijven is niet zo makkelijk.
Het is bier dat u regelmatig zou moeten degusteren.
Daarom dat we de aromas en smaken met zijn allen hebben ontleed.
Doesjel 6%Alc.Vol was het eerste bier die we proefden. Deze oude lambic is van de 3 Fonteinen.
Doesjel is een mix van 1, 2 en 3 jaar oude lambic.
Gegist en gerijpt op eiken tonnen.
In de flessen wordt er jonge gist ingebracht om in te doezelen (inslapen), zodat de originele lambiek smaken behouden blijven. Vandaar de naam Doesjel
Cognackleur - Geen schuim
Het aroma is licht zurig - Fruitig
Het is mals van smaak
Ook hier wat fruitigheid.
Toetsen van patisserie.
De smaak is eigenlijk niet agressief zuur
Droge afdronk.
Heel lekkere lambic
Doesjel verrassend lekker!
Proeven, ontdekken en genieten, zeg maar Geuze poggen.
We proefden daarna een geuze van Uli voor Alvinne Een blended met lambik van 3 fonteinen, Lindemans, Boon en nog een paar andere. Heel verrassend aangenaam.
Een Horal's Oude Geuze Megablend 2009 werd ontkurkt? Dit is een mix van jonge en oude lambik van acht lambikbrouwers- en stekers verenigd in HORAL. Dit zijn Boon, De Cam, De Troch, 3 Fonteinen, Hanssens, Timmermans, Oud Beersel en Lindemans. De Geuze werd speciaal ontworpen voor de Toer de Geuze 2009
7% Alc. Vol. donkergeel van kleur Dikke romige gebroken witte schuimkop De geur is die van wilde gist licht zurig en fruitig
De smaak is zuur en licht bitter licht fruitig een mooie zurige fruitige afdronk droog
Ook een Straffe Winter van 3 Fonteinen 8% Alc.Vol. werd gedegusteerd.
Fruitig aroma van druiven
Heel mals van smaak
Fruiting met minieme toetsen van hout
Kruidige prikkels komen af en toe naar boven piepen Hier ook soms een vanillesmaakje
Het bier is complex maar mooi in evenwicht
Prachtig!
Luc Vermeersch en Stephan Desmedt een en al aandacht voor de gespreksonderwerpen.
Ik had op de uitnodiging voor ieder Alvenist een gespreksonderwerp genoteerd die ze eventueel naar voor konden brengen.
Mijzelf : De Geschiedenis van de spoorwegen tussen 12 en 13 mei 1975
Luc Vermeersch : De Speciale relativiteitstheorie.
Glenn Castelein : Wat zijn de gemeenschappelijke factoren in de regionale Chinese keuken.?
Marc De Keukeleire : Is er nog plaats voor micro-organismen onder de microscoop?
Davy Spiessens : Waarom België in 1852 een nieuwe brouwwet oplegde?
Stephan Desmedt : Een haarscherpe analyse over de Hindi film industrie (Bollywood).
Indien geen interesse kon er gewoon over bier gesproken worden. En wat dacht u?
Marc De Keukeleire over micro-organismen
Marc De Keukeleire had als enige op het voorstel ingegaan. Zijn onderwerp : Is er nog plaats voor micro-organismen onder de microscoop? bracht hij met brio in de groep
Gist is de naam voor een aantal eukaryote soorten (ca. 700-1000) micro-organismen waarvan de gewone biergist (= wijngist, = broodgist) (Saccharomyces cerevisiae) een bekende vertegenwoordiger is. Gisten zijn eencellige schimmels. Er zijn zelfs veel schimmels die behalve als een mycelium ook als eencellige kunnen groeien. Gisten onderscheiden zich van bacteriën door het bezit van een celkern en zijn ook significant groter. Saccharomycesgisten (en sommige andere) zijn in staat om glucose te ontleden en deze om te zetten in alcohol en koolzuurgas. Het metabolisme van S. cerevisiae is aeroob of anaeroob. Onder anaerobe omstandigheden is de alcoholproductie maximaal, onder aerobe condities de groei en vermenigvuldiging. De reacties die bij alcoholproductie plaatsvinden leveren ten opzichte van oxidatie van glucose (met zuurstof) zeer weinig energie op (2 moleculen ATP per molecuul glucose anearobe en tot 38 moleculen ATP aerobe). Gist gebruikt onder anaerobe condities dus veel meer glucose dan als er wel zuurstof beschikbaar is, en produceert dan wel alcohol.
Hoe kleiner, hoe sneller Het is niet duidelijk waarom bacteriën niet groter worden dan ze worden. Zowel voor eencellige als meercellige heterotrofe organismen geldt, dat de stofwisselingssnelheid omgekeerd evenredig is met de grootte van het organisme. Deze stofwisselingssnelheid is weer bepalend voor de groeisnelheid. De groei van een organisme is des te langzamer naarmate een organisme groter is. Bacteriën zijn dan ook verreweg de snelste groeiers van alle organismen. Dit is ook hun kracht, zijn de groeiomstandigheden ergens gunstig dan zal een bacterie daar direct van profiteren en met hoge snelheid de aanwezige voedingsstoffen consumeren waardoor hij andere organismen een slag voor is. Sommige bacteriën zijn in staat om in 20 minuten een hele nieuwe cel te maken. Dat betekent, dat zo'n cel per seconde 1000 eiwitmoleculen maakt. In weefsels van hogere organismen gaat het heel wat rustiger toe. Zo delen levercellen zich eens per drie maanden.
gisten :
2-15 um
1000 um= 1 mm,
67 gisten op 1 mm
670 gisten op 1 cm
448900 gisten op 1 cm2
0,75 milj per ml per graad plato
20 plato: 15 milj per ml
Als die 1 laag dik liggen:
1ml= 1cm3= een laag van 0,015mm (0,0015cm) dik, en 666cm2 groot
Op 666cm2 zitten 29,9 milj gistcellen
We vervolgden met een 3 Fonteinen Vintage 6% Alc.Vol. lotnummer 2005 ten minste houdbaar tot 02/2015
Amber van kleur met een kleine schuimkraag die verdwijnt
De neus is zwavel
Zurig - Citroen
Smaak is zurig
Met af en toe zoete prikkels
toetsen van eikenhout
Soms een tikkeltje Pompelmoes Droge afdronk
De oven voor de spareribs deed zijn werk meer dan behoorlijk.
Oude Geuze Oud Beersel 6% Alc.Vol) was de volgende fles. Ten minste houdbaar tot maar liefst 04-12-2022
Cognackleur
Een muf aards aroma,
Citrus
De smaak is eerder neutral in het begin.
Niet zo zuur
Eerder moutig
In de achtergrond komt enige bitterheid naar boven
Dunne body
Droge afdronk
Ietsje meer van verwacht.
Oude Geuze 3 Fonteinen (5% Alc.Vol.) gebotteld 11 december 2000 10 jaar oud
Muffig aroma
Aards
Lichte pompelmoes
Smaak van citroen zacht van smaak
paardendeken
bitterheid
droge en lichtbittere afdronk
Uitsekend bewaard
Ondanks zijn ouderdom is deze geuze perfect drinkbaar
Davy aan het genieten
De Spareribs met bier besprenkeld worden door Luc in de oven gestoken. Daarbij zal zijn nieuw bier Ma Mère Speciale geschonken worden. Een heerlijk hoppig biertje dat later nog zal besproken worden
Iemand moet het doen !
Naast deze voorgestelde bieren proefden we nog meer Oude Geuze. Maar omdat de bieren TE oud waren en de smaken niet meer konden geapprecieerd worden heb ik ze bewust niet afgebeeld
Een beter locatie om te proeven kan men niet voorstellen. Bedankt Luc dat ik mijn bieren bij jou mocht presenteren en degusteren. Bedankt Alvenisten voor het fijn gezelschap.
Natuurpunt kocht samen met haar Franse BirdLifepartner Ligue pour la protection des Oiseaux (LPO), de gemeente Belval en de Conservatoire Champagne-Ardenne het 203 ha grote vijvercomplex van Belval. Het gebied ligt in het noorden van Frankrijk, tussen Reims en Verdun, in de Argonne-streek. Veel Vlaamse en Nederlandse natuurliefhebbers trekken naar deze regio omwille van de uitzonderlijke natuurwaarden.
Het gebied is een schatkamer van biodiversiteit. Op en rond de vijvers broeden sinds mensenheugenis bruine kiekendieven, grote en kleine karekieten, roerdompen en andere bijzondere riet- en moerasvogels In de omgeving groeien tal van orchideeën en leven dassen, wilde katten, ringslangen, geelbuikvuurpadjes kortom een paradijs voor elke natuurgenieter! Bovendien is Belval een belangrijke pleisterplaats voor water- en waadvogels tijdens de trekperiode. Zo verblijven er in het voor- en najaar geregeld kraanvogels en visarenden op doortrek van en naar het bekende Lac du Der, 70 km zuidelijker.
Natuurpunt is voor 55 % eigenaar van ruim 203 ha vijvers en bossen in Belval. In overleg met de Franse partners willen Natuurpunt dringend werk maken van de restauratie van de dijken van de grote vijvers. Het dagdagelijks beheer wordt toevertrouwd aan de Conservatoire Champagne-Ardenne. Natuurpunt zal alles van zeer nabij volgen door een vertegenwoordiging in de commissie van eigenaars, waarin ze een doorslaggevende stem hebben. Samen met hun Franse collegas zullen ze een vrijwilligerswerking uitbouwen rond Belval, waarbij het verenigingsmodel van Natuurpunt als inspirerend voorbeeld zal dienen.
De aankoop van de vijvers van Belval kadert in de internationale werking van Natuurpunt binnen de koepel van Birdlife International, waarbij nationale zusterorganisaties samenwerken om belangrijke natuurbehoudsprojecten te verwezenlijken.
Ter gelegenheid van deze aankoop werd het bier Belval ontwikkeld, een 100% biologisch bier met respect voor natuur en milieu. Het is een bier met laag alcoholpercentage op basis van gerst en tarwe met nagisting op de fles. De verkoop van dit bier draagt bij tot het realiseren van deze, voor de natuur in de Argonne zeer belangrijke aankoop.
Bron : Natuurpunt.
Belval 4,8% Alc.Vol.
De Proefbrouwerij Lochristi
Blond biertje met
witte schuimkraag
Moutig aroma
Lichtzurige prikkels (tarwe)
De smaak is moutig zoet
Met een lichte bitterheid in de achtergrond
Ook fruitige prikkels op de tong
Het biertje heeft weinig body dit komt door het geringe alcoholgehalte
Het heeft een bittere droge afdronk.
Het is een uitstekende mals gehopte dorstlesser voor de vele wandelaars
van Natuurpunt. Door zijn 4,8% kunnen ze eentje meer degusteren en
Bierpartner Geroen weet dat ik samen met mijn kunstvriendin Caro regelmatig herbergbezoeken combineert met een visite aan een kunsttentoonstelling.
Naar aanleiding van onze wetenschappelijke biertrip naar Antwerpen had hij ook een bezoek ingeschakeld aan
het FoMu (FotoMuseum Provincie Antwerpen)
Er was een fototentoonstelling te zien van Willy Kessels (1898 -1974).
Willy Kessels (1898-1974) wordt beschouwd als de belangrijkste vertegenwoordiger in ons land van een nieuwe, 'modernistische' fotografie die vanaf het einde van de jaren 1920 op de voorgrond trad.
Geroen in bewondering voor het werk van Kessels.
Zijn oeuvre is bijzonder illustratief voor de praktijk van de beroepsfotograaf in de jaren 1930. Hij was actief op vele uiteenlopende terreinen: reportage en publiciteit, mode en portret, architectuur en industrie, naaktstudies, collages en abstracte experimenten Bron : FoMu
Portretstudies
De Pelikaan Antwerpen
Om ons wetenschappelijk caféonderzoek verder te zetten
bezochten wij café Pelikaan.
een bruin café in de schaduw van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal.
Café Pelikaan kant Melkmarkt
Café Pelikaan kant Lijnwaadmarkt.
De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal.
In dit volkscafeetje mogen er maar max 35 personen binnen.
Ze aanvaarden geen betaal- en kredietkaarten.
Maar ze tappen naar het schijnt het beste Bolleke van t vat van de hele koekenstad.
Wij hebben het niet geproefd om de reden dat we ook de kans kregen om er een Troubadour Blon van t vat te degusteren (en dit is in onze contreien uiterst zeldzaam).
Zonder woorden
Tijdens ons bezoek volgden we de etiquette van een cafébezoek. Die luid als volgt volgens
Het optreden zij hoffelijk, zoo onopvallend mogelijk en beschaafd. Dit houdt dus in: geen op luide toon gevoerde gesprekken; het onder alle omstandigheden vermijden van het hardop noemen van namen van derden.
Sinjoren voeren in Café Pelikaan het hoge woord maar buitenlanders (lees: niet-Antwerpenaren) worden er getolereerd.
Men schuive geen stoel (op een terrasvloer b.v.) aan of weg met voor anderen hinderlijk gedruisch, men tikke nimmer tegen bord of glas om den kellner te roepen,
In het café mensen van alle sociale klassen en leeftijden
men onthoude zich ten allen tijde van het staren of herhaaldelijk nieuwsgierig omkijken naar derden, men houde bij groote drukte geen vrije stoelen bezet met pakjes, handtasschen, jassen enz.
Bier is er elke dag de dagschotel en de sfeer varieert van gezellige tête-à-tête aan een tafeltje, tot regelrechte ambiance, afhankelijk van hoeveel volk er samentroept.
Door de gérants wordt het - en terecht! - ongaarne gezien, dat voorbijkomende kennissen aan een tafeltje mede aanschuiven zonder iets te bestellen. Voor den gérant moet iedere stoel zijn geld opbrengen.
Zij, die in een café van tafeltje verwisselen (omdat er b.v. een tafeltje bij het raam is vrijgekomen) nemen bij het verhuizen niet zelf kopje of glas mede, doch verzoeken den kellner of de serveerjuffrouw dit voor hen te doen.
Wordt men door het bedienend personeel er op opmerkzaam gemaakt, dat men zonder vertering te bestellen niet kan blijven zitten (hetgeen soms wel eens minder tactvol geschiedt) dan kieze men de wijste partij en verwijdere zich of bestelle een kleinigheid. De tijden zijn voorbij, dat een vrouw-alleen niet in een café zou kunnen plaats nemen zonder hinderlijk aangestaard of op andere wijze lastig gevallen te worden.
Aan de vrouw, die zich rustig en waardig gedraagt (dit geldt ook voor de jonge vrouw!) op kalmen zekeren toon haar bestelling opgeeft en niet door herhaald heen en weer geloop of door opvallende manupulaties met lippenstift en poederdoos noodeloos de aandacht op zich vestigt, zal niemand aanstoot nemen.
Tenslotte bedenke men, dat men bij een enkele vertering niet anderhalf uur kan blijven zitten zonder nogmaals iets te bestellen. Een half uur, drie kwartier is ongeveer de spanne tijds, die men kan blijven toeven. Is er muziek of cabaret met verhoogde prijzen, die feitelijk verkapte entréegelden zijn, dan kan men natuurlijk langer blijven. Daarom bestelden we nog een Troubadour Blond (6,5% Alc.Vol.) van 't vat
Troubadour Blond van 't vat - 6,5% Alc.Vol. gebrouwen door De Proefbrouwerij - Lochristi voor bierfirma : De Musketiers
.
Blond met dikke witte schuimkraag Een heerlijk fris biertje met een hoppige neus. Toetsjes van kruiden en fruit. Het biertje heeft een malse zachtheid van smaak ook hier fruitige en kruidige toetsen Een lichte bitterheid nasmaak.
We moeten stilaan toegeven dat bier beter smaakt op café dan thuis. Vooral als de verhalen van de stamgasten gaan over een reis met de Trans Siberië-Expres, Art Deco en vroeger was het veel beter. En..ja... thuis hebben we ook geen tap. Maar we geven niet op!
WELLE - De Wellese Fiejesten zetten elk jaar Welle op zijn kop.
In 2007 zorgden Jan De Backer en Erik Duwé van Tès van Oère Zeggen
voor een bierige primeur.
Zij lanceerden de Welle, een donkerblond biertje met koppige nasmaak.
Ze probeerden het karakter van een Wellenaar in het bier te leggen. Het recept vonden ze in een oude kookboek. Het betrof allicht een recept uit de middeleeuwen want naar sommige ingrediënten moesten ze volgens de krant Het Nieuwsblad die in dit jaar het nieuws uitbracht lang zoeken.
Een rasechte Wellenaar had jaren geleden zijn hart verpand aan een Doornikse Schone.
Haar broer was toevallig Laurent Agache eigenaar van de artisanale brouwerij
De Cazeau uit Templeuve bij Doornik.
De beide heren moesten niet lang nadenken waar ze het bier gingen laten brouwen.
Na enkele flinke proefsessies stond het bier op punt.
Tussen Kerst en Nieuw zijn Geroen en ik bewust op café bezoek geweest.
Niet zomaar. Nee dat doen we niet. Maar wel om te weten of een streekbiertje beter smaakt in een herberg dan thuis.
Dus eigenlijk is het een bierwetenschappelijk experiment.
Beste bezoeker u zal waarschijnlijk nu lachen wanneer u dit leest. Maar deze experimenten zijn niet te onderschatten. Het is vermoeiend en zenuwslopend werk. En! U moet zich aan de regels van het cafébezoek houden. Dat leg ik later nog eens uit.
Niet dat we dit voor de eerste keer uitprobeerden, maar we wilden zeker zijn of dat Antwerpen
dezelfde resultaten oplevert of elders in het land.
We begonnen ons onderzoek niet ver van het Centraal station. Namelijk in Café "Bier Central".
Bier Central - De Keyserlei 25 2018 Antwerpen. Zoals alle herbergen op de Keyserlei bezit Bier Central een ruim terras.
Bier Central mag gerust een schitterende biertempel genoemd worden. De nieuwe place to be in Antwerpen voor bierliefhebbers Het Indrukwekkend interieur bestaat eigenlijk uit twee delen Het voorste gedeelte met een replica van de grandeur van vroeger met het comfort van nu.
en een achterste gedeelte opgetrokken in hout die doet denken aan een gezellige Ierse pub.
In de Bier Encyclopedie staan twintig Belgische bieren van het vat en meer dan 300 Belgische flessenbieren afgedrukt. De inleidingen in het boek werden geschreven door Ben Vinken Biersommelier, Uitgever en hoofdredacteur van Bierpassie Magazine en Hans Bombeke, Voorzitter van het Antwerps BierCollege
De prachtige luchter gevormd door bierflessen eist alle aandacht ondanks de aanwezigheid van de vriendelijke mooie serveerster.
Een wand van bierkratten verdeeld het café in twee delen.
Het stralend interieur nog eens extra in de verf gezet door de aanwezigheid van Kerstversiering.
Bierpancarten, emailborden met bierpubliciteit en allerhande kadertjes geven het interieur nog een extra toets.
Het achterste gedeelte in hout staat in fel contrast met het voorste gedeelte van het café. Hier waant u zich in een Ierse pub.
Gezellig zitten poggen in een ton!
Ruimte zat voor een gezellige proefavond met vrienden.
Maar liefst 20 bieren van de tap zijn er te verkrijgen
De tweedelige prachtige toog.
Een van de mooie glazen tapkranen
Ik dronk er een Bourgogne des Flandres van t vat een biertje momenteel gebrouwen door brouwerij Timmermans (John Martin) uit Itterbeek. Vroeger werd dit biertje nog gebrouwen door Van Houtryve en 't Hamerken in Brugge en door Verhaeghe uit Vichte.
De bieren van Timmermans (John Martin) eisen wel alle aandacht op in het café. Het bijna volledige gamma is er te vinden. Het volledige productieproces staat trouwens gedrukt in de Bierencyclopedie die op de tafels ligt.
De aanzet is zoet met een lichte zurige smaak in de achtergrond
Een beetje vineus
Vlot drinkend bier met fruitige toetsen van kersen
Het heeft bij momenten een heerlijk Lambiksmaakje
Droge afdronk
Een toch lekkere klassieker van slechts 5,0 % Alc die al te vaak over het hoofd wordt gezien.
Hoe kan het anders! We lieten ons voor de zoveelste maal verenigen door de sympathieke serveerster van dienst Nina.
Open en bloot maar toch achter een ijzeren gordijn. Als u naar het toilet gaat in de kelder wacht dit tafereel u op. Door drie venters kunt u de onderkant van de tapinstallatie zien + de opslagruimte van de bieren. Even bent u in een ondergrondse drankenhandel.
Nina fluisterde ons nog toe.. "Maak maar veel publiciteit op uw blog en schrijf dat iedereen even moeten binnenwippen als ze Antwerpen bezoeken"
O ja, wat ons wetenschappelijk experiment betreft. Het was heel positief, maar we hebben ondervonden dat we nog meer cafés moeten bezoeken om echt overtuigd te zijn!