Inhoud blog
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
  • 5 bieren 152 - Bux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire diversBux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire divers
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    03-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tournée Générale in de ban van OMER Traditioneel Blond




    Tournéé Générale in de ban van OMER Traditioneel Blond




    Gisteren 2 februari waren tal van prominenten uitgenodigd
    om de aflevering rond het bier ‘OMER Traditional Blond’
    dat aan bod kwam in de derde aflevering van het TV1 programma
    Tournée Générale samen te belijken.
    De avond vond plaats in zaal "The Brett"
    (zeg maar :Brouwerijtoren) bij brouwerij Bockor.





    De 28meter hoge toren die dateert uit 1929 is volledig gerenoveerd.
    Net onder het koelschip is de zaal en bezoekerscentrum "The Brett"
    gevestigd.








    Zaakvoerder Omer Jean Vander Ghinste.





    Het was een trotse zaakvoerder Omer Jean Vander Ghinste die ons ter woord stond.
    ‘Omer’ voor het eerst gelanceerd in 2008 na bijna twee jaar onderzoek
     is een succes verhaal geworden.
    Het blond hooggegist bier van 8% Alc.Vol. wordt door iedereen geliefd.
    en behaald de ene medaille na de andere op Internationale bierwedstrijden.
    'Omer. Traditional Blond' won in april zelfs goud in de categorie
    blonde bieren op de World Beer Cup in de VS,
    waar meer dan 3.400brouwsels aan deelnamen.
    Hij is blij dat het programma 'Tournée générale' aandacht besteed aan het bier.
    Het bier viel enorm in de smaak van Blaute en Cokes
     want ze steken hun begeestering voor Omer niet onder stoelen of banken.
    Ray sprak zelfs van het beste bier dat hij ooit geproefd heeft.
    Omer Jean Vander Ghinste wens ons nog een aangename avond toe
    en verontschuldigde zich nog
    voor het gebrek aan parking rond de brouwerij
    Maar die plaatsen worden nu ingenomen door de bouw van nieuwe warme kamers.
    Dit is nu eenmaal de prijs van het succes.






    Onder de genodigden : Minister van Justitie Stefaan De Clerck.








    Ook Lieven Lybeer waarnemend Burgemeester van Kortrijk met echtgenote
    kwam naar de uitzending kijken.



















    De uitzending vond plaats op twee TV schermen.






    Voor, tijdens en na de uitzending konden de genodigden proeven
    van kersverse OMER uit 75 cl flessen en andere bieren van Bockor.






    Er waren broodjes met kaas voorzien en heerlijke
    stukjes bavarois-taart.










    Zie ook
    http://www.een.be/programmas/tournee-generale/het-programma

    Lees ook :
    Omer Traditioneel Blond, de trots van brouwerij Bockor


    Alle IFO over de brouwerij en hun bieren

    Brouwerij Bockor

    Kwabrugstraat 5
    8510 Bellegem
    Tel: 056/23.51.71
    email: info@bockor.be

    website: www.bockor.be








    03-02-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    01-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trapieter - De Proefbrouwerij




    TRAPIETER

    Beestig genot







    “Trappieter” is in de eerst plaats in het Noord-Limburgse
    stadje Lommel ontwikkeld door Pieter Vermeir.
    Die heeft een passie voor bier en besloot als amateurbrouwer
    het tuinhuis voor lange tijd te bezetten met brouwketels en gistingsvaten.
    Om zijn eerste brouwsel te kunnen verfijnen volgde Pieter
    de opleiding tot industrieel ingenieur Mouterij & Brouwerij in Gent.
    De combinatie van een levenslange passie en zijn motivatie
    om een eigen bier te commercialiseren zou in juni 2008
    in Gent leiden tot de langverwachte lancering van Trappieter.









    Momenteel wordt Trappieter in de Proefbrouwerij in Lochristi
    op zorgvuldige wijze gebrouwen volgens het recept van Pieter.
    Het gebruik van 2 moutsoorten (pils- en ambermout),
    verschillende hopsoorten en een unieke gistsoort wat betreft de hoofdgisting,
    gevolgd door een hergisting op de fles maken dit natuurlijke bier zo speciaal.
    Bron :
    Website





    Trappieter – 6,5% Alc.Vol.
    De Proefbrouwerij – Lochristi







    Donkerblond biertje
    Witte schuimkraag

    De neus is fruitig
    Perzik, Citrus

    Ook in de smaak laat citrus zich melden.
    Toetsen van pompelmoes
    Ook prikkels van patisserie.
    Nu en dan smaak ik een toets van Napoleon mandarin

    Duidelijk een biertje waar Amerikaanse hoppen aanwezig zijn.
    Lichte bitterheid in de achtergrond
    Het bier is mooi in evenwicht en is zacht.
    Niet agressief.
    Het laat zich vlot drinken en is een aangename sensatie in de mond.
     
    Pieter Vermeir heeft een prachtig biertje ontwikkeld!
    Trapieter – Beestig genot met een zacht kantje!








    01-02-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    23-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwalms Veloke het bier van De Ronde 2011





    Zwalms Veloke het bier van De Ronde 2011






    U kan er niet naast kijken bij het binnenrijden van de gemeente Zwalm!
    Dit is het Dorp van de Ronde 2011





    Flanders Classics heeft de gemeente Zwalm (Oost-Vlaanderen) aangewezen als

    ‘Dorp van de Ronde 2011’.
    De keuze is een eerbetoon aan een gemeente
    met een groot hart voor de wielersport
    .










     

    De gemeente Zwalm is zo’n voorbeeld van een gemeente.

    Jaarlijks ontvangt Zwalm maar liefst een vijftigtal wielerwedstrijden op haar grondgebied.

    Ook De Ronde van Vlaanderen route (80 km doorkruist deze energieke wielergemeente.  

    Flanders Classics vond de toekenning van de titel ‘Dorp van de Ronde 2011’ een teken van erkentelijkheid voor het groeiende en dynamische sportbeleid van de gemeente en haar grote
    betrokkenheid met de Ronde van Vlaanderen.

     










    Net als Desselegem (Dorp van de Ronde 2010)

    Zie (Koerseklakske nieuw Desselgems bier - brouwerij ’t Gaverhopke)

    pakt Zwalm uit met een nieuw biertje speciaal gebrouwen voor deze heugelijke wielerhoogdag

    met als toepasselijke naam “Zwalms Veloke”.







    Zwalms Veloke 6,5% Alc.Vol. Het bier voor Vlaanderens
    mooiste klassieker.





    Het bier werd ontworpen door Rozebekenaar Peter Croonenberghs.

    Peter is lesgever brouwerij, mouterij en gisting in de brouwersschool te Gent.

    Naast brouwinstallateur is hij ook zigeunerbrouwer bij diverse brouwerijen zoals

    Brouwerij Groede (Zeeuws Vlaanderen), Den Herberg (Buizingen) en De Graal (Brakel)

    Het is in deze laatste brouwerij dat het Zwalms veloke is gebrouwen.


    Biervoordrachtgever Geroen Vansteenbrugge en ikzelf (bierblog en HOPnieuws)
    waren maar al te blij dat we uitgenodigd waren naar de persvoorstelling.
    Het was voor mij ook een aangenaam weerzien met het dorp Zwalm en Peter.







    Ontwerper en brouwer van het bier
    Rozebekenaar
    Peter Croonenberghs aan het woord op de persvoorstelling van
    vrijdag 21 januari 2011





    Het Zwalms veloke is een amberkleurig biertje, Het is gezonder dan EPO.

    Met zijn 6,5 % vol. Alcohol is het biertje niet te sterk en ideaal voor wielertoeristen die de streek aandoen.

    Het is met producten gebrouwen uit de eigen zwalmstreek,
    waaronder 30 % tarwe,
    Momenteel zijn 2.000 liter beschikbaar (dus 6.000 flesjes)
    en maandag wordt nog eens 2.000 liter gebrouwen.






    Naast hem een fiere Burgemeester.
    en kamerlid Bruno Tuybens














    Tal van genodigden kwamen opdagen.






    Waaronder ook deze sympathieke Marc, uitbater van
    B&B
    Het Sprankelend Toeval in Maarkedaal.
    Gekend van het VTM programma "Met vier in bed"







    Zwalms Veloke - 6,5% Alc.Vol.
    Recept en gebrouwen door
    Peter Croonenberghs
    in brouwerij
    De Graal (Brakel)




    Amberkleurig biertje
    met mooie gebroken witte schuimkraag.


    De neus is vrij moutig
    met een heerlijke hoppige neus
    Ook fruitige toetsen prikkelen de neus.

    Een moutige smaak
    met een lekkere voortdurende hopbitterheid.
    Een beetje aards.
    Het biertje heeft lichtzurige toetsen (tarwe)
    Mooi in balans en voldoende body
    wat het aangenaam maakt om te drinken.
    Het heeft een dorstlessend gevoel en toch smaakt het naar meer.
    Het heeft een mooie bittere droge afdronk.
    Een heel lekker biertje die alle bier- en koersliefhebbers
    zal weten te bekoren.





    De nieuwe trots van Zwalm.






    Vlnr : Schepen Marleen Vanwildemeersch , Burgemeester Bruno Tuybens ,
    Brouwer Peter Croonenberghs,
    Uitbater Drankenhandel Schepens Zwalm
    toosten alvast op het succes van het bier.
    Ze nodigen u ook uit in hun gemeente Zwalm op zondag 3 april 2011
    voor de doortocht van de
    95e Ronde van Vlaanderen.


    Info :

    Dorp van de Ronde



    Het biertje zal te verkrijgen zijn in de plaatselijk horecazaken
    en bij 

    Drankenhandel
    Bierhal Schepens
    Paulatemstraat 42
    9630 Zwalm

     

    Of

    Godveerdegemstraat 173

    9620 Zottegem



    23-01-2011 om 11:41 geschreven door William Roelens


    18-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oude Geuze proeven in de winter







    Na de geslaagde proefavond
    Kerstbieren in de zomer
    was er nu de avond


    Oude Geuze proeven in de winter.

     

     

     

    Ik had nog enkele flessen oude geuze staan waarvan hun
    inhoud toch eens mocht verdwijnen in de kelen van enkele Alvinisten.

    De periode tussen Kerst en Nieuw was het ideale moment.

    Normaal gezien zou deze geuzeproeverij bij mij plaats vinden,
    maar brouwer Luc Vermeersch (Brouwerij De Leite) stelde
    met veel overtuigingskracht voor om het bij hem thuis te doen.

    Hij had in zijn tuin een tuinhuisje staan waar het
    supergezellig is om bier te proeven.

    “Het tuinhuisje heeft iets sprookjesachtig en is nog geplaatst geweest
    door mijn neef en ik” vertelde hij mij enthousiast.
     
    Wetend dat zijn neef Rik Vermeersch de bekende kunstenaar
    en zoon van de beroemde beeldhouwer José Vermeersch is,
    stemde ik maar al te graag toe.






    Het kleine? tuinhuisje met open haard, ingebouwde oven en een
    Jacuzzi.  Meer moet dat niet zijn om bier te proeven






    Een beeld van kunstenaar Rik Vermeersch.






    Carine, de echtgenote van Luc had al gezorgd voor gezellige warmte.




    Oude geuze is zoals elk gerstenat een biertje dat je moet delen
    met vrienden.  Liefst mensen die ook graag de zure smaak
    van dit bier kunnen appreciëren.
    Voor de gelegenheid had ik naast Luc Vermeersch ook nog vier andere
    Alvinisten uitgenodigd. Laat ik maar zeggen kenners van de spontane gisting.
    David Spiessens, Glenn Castelein, Marc De Keukeleire en Stephan Desmedt.
    Naast de geuze had ik ook nog een grote pot platte kaas en bosajuintjes mee.
    Carine zorgde voor bruin brood, verse bieslook en fleur de sel en sel gris.
    Na de proeverij toverde Luc nog een aantal spareribs uit zijn hoed die
    hij met bier klaarmaakte in de ingebouwde oven van zijn tuinhuisje.
    Hij begeleide deze lekkere malse knagers met het nieuwe bier
    uit eigen brouwerij. Verrassingen genoeg deze avond.


    Oude Geuze/kriek proeven en het bier omschrijven is niet zo makkelijk.

    Het is bier dat u regelmatig zou moeten degusteren.

    Daarom dat we de aroma’s en smaken met zijn allen hebben ontleed.








    Doesjel 6%Alc.Vol was het eerste bier die we proefden.
    Deze oude lambic is van de 3 Fonteinen.

    Doesjel is een mix van 1, 2 en 3 jaar oude lambic.

    Gegist en gerijpt op eiken tonnen.

    In de flessen wordt er jonge gist ingebracht om in te doezelen (inslapen),
    zodat de originele lambiek smaken behouden blijven.
    Vandaar de naam Doesjel

     Cognackleur - Geen schuim

    Het aroma is licht zurig - Fruitig

    Het is mals van smaak

    Ook hier wat fruitigheid.

    Toetsen van patisserie.

    De smaak is eigenlijk niet agressief zuur

    Droge afdronk.

    Heel lekkere lambic





    Doesjel verrassend lekker!







    Proeven, ontdekken en genieten, zeg maar Geuze poggen.




    We proefden daarna een geuze van Uli voor Alvinne
    Een blended met
    lambik van 3 fonteinen, Lindemans,
    Boon en nog een paar andere.
    Heel verrassend aangenaam.

















    Een Horal's Oude Geuze Megablend 2009 werd ontkurkt?
    Dit is een mix van jonge en oude lambik van acht lambikbrouwers-
    en stekers verenigd in HORAL.
    Dit zijn Boon, De Cam, De Troch, 3 Fonteinen, Hanssens,
    Timmermans, Oud Beersel en Lindemans.
    De Geuze werd speciaal ontworpen voor de Toer de Geuze 2009









    7% Alc. Vol.
    donkergeel van kleur
    Dikke romige gebroken witte schuimkop
    De geur is die van wilde gist
    licht zurig en fruitig

    De smaak is zuur en licht bitter
    licht fruitig
    een mooie zurige fruitige afdronk
    droog









    Ook een Straffe Winter van 3 Fonteinen 8% Alc.Vol. werd gedegusteerd.

    Fruitig aroma van druiven

    Heel mals van smaak

    Fruiting met minieme toetsen van hout

    Kruidige prikkels komen af en toe naar boven piepen
    Hier ook soms een vanillesmaakje

    Het bier is complex maar mooi in evenwicht

    Prachtig!






    Luc Vermeersch en Stephan Desmedt een en al aandacht voor
    de gespreksonderwerpen.




    Ik had op de uitnodiging voor ieder Alvenist een gespreksonderwerp
    genoteerd die ze eventueel naar voor konden brengen.

     

     

    Mijzelf : De Geschiedenis van de spoorwegen tussen 12 en 13 mei 1975

    Luc Vermeersch : De Speciale relativiteitstheorie.

    Glenn Castelein : Wat zijn de gemeenschappelijke factoren in de regionale Chinese keuken.?

    Marc De Keukeleire : Is er nog plaats voor micro-organismen onder de microscoop?

    Davy Spiessens : Waarom België in 1852 een nieuwe brouwwet oplegde?

    Stephan Desmedt : Een haarscherpe analyse over de Hindi film industrie (Bollywood).

    Indien geen interesse kon er gewoon over bier gesproken worden.
    En wat dacht u?






    Marc De Keukeleire over micro-organismen




    Marc De Keukeleire had als enige op het voorstel ingegaan.
    Zijn onderwerp :
    Is er nog plaats voor micro-organismen onder de microscoop?
    bracht hij met brio in de groep

    Hieronder zijn bevinding :

    Een micro-organisme of microbe is een organisme organisme
    dat te klein is om met het blote oog te zien.
    Hieronder vallen alle
    ééncelligen zoals bacteriën, protozoa (waaronder de amoeben),
    eencellige
    algen en schimmels (waaronder de gisten).
    Virussen en prionen worden niet tot de micro-organismen gerekend
    (maar wel tot
    microbiologie), omdat ze niet als levend worden gezien.

    Gist is de naam voor een aantal eukaryote soorten (ca. 700-1000)
    micro-organismen waarvan de gewone biergist (= wijngist, = broodgist)
    (Saccharomyces cerevisiae) een bekende vertegenwoordiger is.
    Gisten zijn eencellige
    schimmels.
    Er zijn zelfs veel schimmels die behalve als een
    mycelium
    ook als
    eencellige kunnen groeien.
    Gisten onderscheiden zich van
    bacteriën door het bezit van een celkern
    en zijn ook significant groter.
    Saccharomycesgisten (en sommige andere) zijn in staat om
    glucose te ontleden
    en deze om te zetten in
    alcohol en koolzuurgas.
    Het metabolisme van S. cerevisiae is
    aeroob of anaeroob.
    Onder anaerobe omstandigheden is de alcoholproductie maximaal,
    onder aerobe condities de groei en vermenigvuldiging.
    De reacties die bij alcoholproductie plaatsvinden leveren
    ten opzichte van oxidatie van glucose (met
    zuurstof) zeer weinig energie op
    (2 moleculen
    ATP per molecuul glucose anearobe en tot 38 moleculen ATP aerobe).
    Gist gebruikt onder anaerobe condities dus veel meer glucose
    dan als er wel zuurstof beschikbaar is, en produceert dan wel alcohol.

     

    Hoe kleiner, hoe sneller
    Het is niet duidelijk waarom bacteriën niet groter worden dan ze worden.
    Zowel voor eencellige als meercellige heterotrofe organismen geldt,
    dat de stofwisselingssnelheid omgekeerd evenredig
    is met de grootte van het organisme
    .
    Deze stofwisselingssnelheid is weer bepalend voor de
    groeisnelheid.
    De groei van een organisme is des te langzamer naarmate een organisme groter is.
    Bacteriën zijn dan ook verreweg de snelste groeiers van alle organismen.
    Dit is ook hun kracht, zijn de groeiomstandigheden ergens gunstig
    dan zal een bacterie daar direct van profiteren en met hoge snelheid
    de aanwezige voedingsstoffen consumeren waardoor
    hij andere organismen een slag voor is.
    Sommige bacteriën zijn in staat om in 20 minuten een hele nieuwe cel te maken.
    Dat betekent, dat zo'n cel per seconde 1000 eiwitmoleculen maakt.
    In weefsels van hogere organismen gaat het heel wat rustiger toe.
    Zo delen  levercellen zich eens per drie maanden.


    gisten :

    2-15 um

    1000 um= 1 mm,

    67 gisten op 1 mm

    670 gisten op 1 cm

    448900 gisten op 1 cm2

    0,75 milj per ml per graad plato

    20 plato: 15 milj per ml

    Als die 1 laag dik liggen:

    1ml= 1cm3= een laag van 0,015mm (0,0015cm) dik, en 666cm2 groot

    Op 666cm2 zitten 29,9 milj gistcellen







    We vervolgden met een 3 Fonteinen Vintage 6% Alc.Vol.
    lotnummer 2005 ten minste houdbaar tot 02/2015

    Amber van kleur met een kleine schuimkraag die verdwijnt

    De neus is zwavel

    Zurig - Citroen

    Smaak is zurig

    Met af en toe zoete prikkels

    toetsen van eikenhout

    Soms een tikkeltje Pompelmoes
    Droge afdronk







    De oven voor de  spareribs deed zijn werk meer dan behoorlijk.




    Oude Geuze Oud Beersel 6% Alc.Vol) was de volgende fles.
    Ten minste houdbaar tot maar liefst 04-12-2022










    Cognac  kleur

    Een muf aards aroma,

    Citrus

     

    De smaak is eerder neutral in het begin.

    Niet zo zuur

    Eerder moutig

    In de achtergrond komt enige bitterheid naar boven

    Dunne body

    Droge afdronk

    Ietsje meer van verwacht.








    Oude Geuze 3 Fonteinen (5% Alc.Vol.)
    gebotteld 11 december 2000
    10 jaar oud







    Muffig aroma

    Aards

    Lichte pompelmoes

     

    Smaak van citroen
    zacht van smaak

    paardendeken

    bitterheid

    droge en lichtbittere afdronk

    Uitsekend bewaard


    Ondanks zijn ouderdom is deze geuze
    perfect drinkbaar





    Davy aan het genieten







    De Spareribs met bier besprenkeld worden door Luc in de oven gestoken.
    Daarbij zal zijn nieuw bier
    Ma Mère Speciale geschonken worden.
    Een heerlijk hoppig biertje dat later nog zal besproken worden







    Iemand moet het doen !




    Naast deze voorgestelde bieren proefden we nog meer Oude Geuze.
    Maar omdat de bieren TE oud waren en de smaken niet meer konden
    geapprecieerd worden heb ik ze bewust niet afgebeeld






    Een beter locatie om te proeven kan men niet voorstellen.
    Bedankt Luc dat ik mijn bieren bij jou mocht presenteren en
    degusteren.
    Bedankt Alvenisten voor het fijn gezelschap.







    18-01-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    12-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belval - De Proefbrouwerij



    BELVAL - De Proefbrouwerij



    Natuurpunt kocht samen met haar Franse BirdLifepartner Ligue
    pour la protection des Oiseaux (LPO), de gemeente Belval en de
    Conservatoire Champagne-Ardenne het 203 ha grote vijvercomplex van Belval.
    Het gebied ligt in het noorden van Frankrijk, tussen Reims en Verdun,
    in de Argonne-streek.
    Veel Vlaamse en Nederlandse natuurliefhebbers trekken naar deze regio
    omwille van de uitzonderlijke natuurwaarden.










    Het gebied is een schatkamer van biodiversiteit.
    Op en rond de vijvers broeden sinds mensenheugenis bruine kiekendieven,
    grote en kleine karekieten, roerdompen en andere bijzondere riet- en moerasvogels…
    In de omgeving groeien tal van orchideeën en leven
    dassen, wilde katten, ringslangen, geelbuikvuurpadjes…
    kortom een paradijs voor elke natuurgenieter!
    Bovendien is Belval een belangrijke pleisterplaats voor water-
    en waadvogels tijdens de trekperiode.
    Zo verblijven er in het voor- en najaar geregeld kraanvogels en visarenden
    op doortrek van en naar het bekende Lac du Der, 70 km zuidelijker.










    Natuurpunt is voor 55 % eigenaar van ruim 203 ha vijvers en bossen in Belval.
    In overleg met de Franse partners willen Natuurpunt dringend werk
    maken van de restauratie van de dijken van de grote vijvers.
    Het dagdagelijks beheer wordt toevertrouwd aan de Conservatoire Champagne-Ardenne.
    Natuurpunt zal alles van zeer nabij volgen door een vertegenwoordiging
    in de commissie van eigenaars, waarin ze een doorslaggevende stem hebben.
    Samen met hun Franse collega’s zullen ze een vrijwilligerswerking uitbouwen rond Belval,
    waarbij het verenigingsmodel van Natuurpunt als inspirerend voorbeeld zal dienen.

    De aankoop van de vijvers van Belval kadert in de internationale werking van Natuurpunt
    binnen de koepel van Birdlife International, waarbij nationale zusterorganisaties
    samenwerken om belangrijke natuurbehoudsprojecten te verwezenlijken.

     








    Ter gelegenheid van deze aankoop werd het bier ‘Belval’ ontwikkeld,
    een 100% biologisch bier met respect voor natuur en milieu.
    Het is een bier met laag alcoholpercentage op basis van gerst en tarwe
    met nagisting op de fles.
    De verkoop van dit bier draagt bij tot het realiseren van deze,
    voor de natuur in de Argonne zeer belangrijke aankoop.

    Bron : Natuurpunt.





    Belval – 4,8% Alc.Vol.

    De Proefbrouwerij – Lochristi



    Blond biertje met

    witte schuimkraag

     

    Moutig aroma

    Lichtzurige prikkels (tarwe)

     

    De smaak is moutig zoet

    Met een lichte bitterheid in de achtergrond

    Ook fruitige prikkels op de tong

    Het biertje heeft weinig body dit komt door het geringe alcoholgehalte

    Het heeft een bittere droge afdronk.

     

    Het is een uitstekende mals gehopte dorstlesser voor de vele wandelaars

    van Natuurpunt.
    Door zijn 4,8% kunnen ze eentje meer degusteren en

    zo de schatkist wat spijzen.



    Info :


    Carl Grillet

    Ecologische dranken
    verkoop-distributie
    Antwerpsesteenweg 106
    2350 Vosselaar
    Belgique

    BTW: BE 0461 337 641
    Tel: +32 (0)14. 61.27.58
    GSM: +32 (0)497.44.71.05

    http://www.gageleer.be/site/

     

     

    http://www.etangs-belval-argonne.be/

     

    Natuurpunt






    12-01-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    10-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Willy Kessels en De Pelikaan



    Willy Kessels en De Pelikaan



    Bierpartner Geroen weet dat ik samen met mijn kunstvriendin Caro
    regelmatig herbergbezoeken combineert met een
    visite aan een kunsttentoonstelling.

    Naar aanleiding van onze wetenschappelijke biertrip naar Antwerpen
    had hij ook een bezoek ingeschakeld aan

    het FoMu (FotoMuseum Provincie Antwerpen)

    Er was een fototentoonstelling te zien van Willy Kessels (1898 -1974).








    Willy Kessels (1898-1974) wordt beschouwd als de belangrijkste vertegenwoordiger
     in ons land van een nieuwe, 'modernistische' fotografie die
    vanaf het einde van de jaren 1920 op de voorgrond trad.





    Geroen in bewondering voor het werk van Kessels.




    Zijn oeuvre is bijzonder illustratief voor de praktijk van
    de beroepsfotograaf in de jaren 1930.
    Hij was actief op vele uiteenlopende terreinen: reportage en publiciteit, mode en portret,
    architectuur en industrie, naaktstudies, collages en abstracte experimenten…
    Bron : FoMu




    Portretstudies



    De Pelikaan – Antwerpen

     




    Om ons wetenschappelijk caféonderzoek verder te zetten

    bezochten wij café Pelikaan.

    een bruin café in de schaduw van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal.







     Café Pelikaan kant Melkmarkt






    Café Pelikaan kant Lijnwaadmarkt.






    De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal.




    In dit volkscafeetje mogen er maar max 35 personen binnen.

    Ze aanvaarden geen betaal- en kredietkaarten.

    Maar ze tappen naar het schijnt het beste Bolleke van ’t vat
    van de hele koekenstad.

    Wij hebben het niet geproefd om de reden dat we ook de kans 
    kregen om er een Troubadour Blon van ’t vat te degusteren
    (en dit is in onze contreien uiterst zeldzaam).





    Zonder woorden


    Tijdens ons bezoek volgden we de etiquette van een cafébezoek.
    Die luid als volgt volgens


    Amy Groskamp-Ten Have

    2008 dbnl / erven Amy Groskamp-Ten Have

    Hoe hoort het eigenlijk?
    http://www.dbnl.org/tekst/gros006hoeh01_01/gros006hoeh01_01_0030.php

     




    Het optreden zij hoffelijk, zoo onopvallend mogelijk en beschaafd.
    Dit houdt dus in: geen op luide toon gevoerde gesprekken;
    het onder alle omstandigheden vermijden van het hardop
    noemen van namen van derden.











    Sinjoren voeren in Café Pelikaan het hoge woord maar buitenlanders
    (lees: niet-Antwerpenaren) worden er getolereerd.





    Men schuive geen stoel (op een terrasvloer b.v.) aan of weg met
     voor anderen hinderlijk gedruisch, men tikke nimmer tegen bord of glas
    om den kellner te roepen,











    In het café mensen van alle sociale klassen en leeftijden










    men onthoude zich ten allen tijde van het staren of
    herhaaldelijk nieuwsgierig omkijken naar derden,
    men houde bij groote drukte geen vrije stoelen bezet
    met pakjes, handtasschen, jassen enz.






    Bier is er elke dag de dagschotel en de sfeer varieert van gezellige tête-à-tête
    aan een tafeltje, tot regelrechte ambiance,
    afhankelijk van hoeveel volk er samentroept.









    Door de gérants wordt het - en terecht! - ongaarne gezien,
    dat voorbijkomende kennissen aan een tafeltje mede
    aanschuiven zonder iets te bestellen.
    Voor den gérant moet iedere stoel zijn geld opbrengen.








    Zij, die in een café van tafeltje verwisselen
    (omdat er b.v. een tafeltje bij het raam is vrijgekomen)
     nemen bij het verhuizen niet zelf kopje of glas mede,
    doch verzoeken den kellner of de serveerjuffrouw dit voor hen te doen.









    Wordt men door het bedienend personeel er op opmerkzaam gemaakt,
    dat men zonder vertering te bestellen niet kan blijven zitten
    (hetgeen soms wel eens minder tactvol geschiedt)
    dan kieze men de wijste partij en verwijdere zich of bestelle een kleinigheid.
    De tijden zijn voorbij, dat een vrouw-alleen niet in een café zou kunnen plaats
    nemen zonder hinderlijk aangestaard of op andere
    wijze lastig gevallen te worden.









    Aan de vrouw, die zich rustig en waardig gedraagt (dit geldt ook voor de jonge vrouw!)
     op kalmen zekeren toon haar bestelling opgeeft en niet door
    herhaald heen en weer geloop of door opvallende manupulaties
    met lippenstift en poederdoos noodeloos de aandacht op zich vestigt,
    zal niemand aanstoot nemen.















    Tenslotte bedenke men, dat men bij een enkele vertering niet
    anderhalf uur kan blijven zitten zonder nogmaals iets te bestellen.
    Een half uur, drie kwartier is ongeveer de spanne tijds,
    die men kan blijven toeven.
    Is er muziek of cabaret met verhoogde prijzen, die feitelijk verkapte entréegelden zijn,
    dan kan men natuurlijk langer blijven.
    Daarom bestelden we nog een Troubadour Blond (6,5% Alc.Vol.) van 't vat




    Troubadour Blond van 't vat - 6,5% Alc.Vol.
    gebrouwen door De Proefbrouwerij - Lochristi
    voor bierfirma :
    De Musketiers




    .


    Blond met dikke witte schuimkraag
    Een heerlijk fris biertje met een hoppige neus.
    Toetsjes van kruiden en fruit.
    Het biertje heeft een  malse zachtheid van smaak
    ook hier fruitige en kruidige toetsen
    Een lichte bitterheid nasmaak.



    We moeten stilaan toegeven dat bier beter smaakt op café
    dan thuis.  Vooral als de verhalen van de stamgasten gaan over
    een reis met de Trans Siberië-Expres, Art Deco en vroeger was het veel beter.
    En..ja... thuis hebben we ook geen tap.
    Maar we geven niet op!



     

    10-01-2011 om 11:03 geschreven door William Roelens


    08-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welle - Brasserie de Cazeau



    WELLE


    WELLE - De Wellese Fiejesten zetten elk jaar Welle op zijn kop.

    In 2007 zorgden Jan De Backer en Erik Duwé van Tès van Oère Zeggen

    voor een bierige primeur.

    Zij lanceerden de “Welle”, een donkerblond biertje met koppige nasmaak.

    Ze probeerden het karakter van een Wellenaar in het bier te leggen.
    Het recept vonden ze in een oude kookboek.
    Het betrof allicht een recept uit de middeleeuwen want naar
    sommige ingrediënten moesten ze volgens de krant
    Het Nieuwsblad die in dit jaar het nieuws uitbracht lang zoeken.








    Een rasechte Wellenaar had jaren geleden zijn hart verpand aan een Doornikse Schone.

    Haar broer was toevallig Laurent Agache eigenaar van de artisanale brouwerij

    De Cazeau uit Templeuve bij Doornik.

    De beide heren moesten niet lang nadenken waar ze het bier gingen laten brouwen.

    Na enkele flinke proefsessies stond het bier op punt.

    Vandaag bestaat dit biertje nog altijd.










    Welle – 6% Alc.Vol.

    Brasserie de Cazeau – Tempeleuve




     

    Donkerblond biertje

    met witte schuimkraag.

     

    Moutig en fruitige neus

     

    De aanzet is karamel

    hopbitterheid

    Kruidige toetsen

    De bitterheid houd mooi vol

    Het bier is in treffelijk in balans

    Een kruidige afdronk.

     

    Een klassiek goed gebrouwen bier.

     

     

     

     

    INFO

     

    Laurent Agache - Quentin Mariage
    67, rue de Cazeau - 7520 Templeuve
    tél./fax: +32 (0)69 / 35 25 53
    GSM: +32 (0)472 / 97 09 53
    info@brasseriedecazeau.be

     

    De geschiedenis van dit bier vind u hier





     

    08-01-2011 om 17:10 geschreven door William Roelens


    02-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bier Central - Antwerpen




    BIER CENTRAL



    Tussen Kerst en Nieuw zijn Geroen en ik bewust op café bezoek geweest.

    Niet zomaar. Nee dat doen we niet.
    Maar wel om te weten of een streekbiertje beter smaakt
    in een herberg dan thuis.

    Dus eigenlijk is het een bierwetenschappelijk experiment.

    Beste bezoeker u zal waarschijnlijk nu lachen wanneer u dit leest.
    Maar deze experimenten zijn niet te onderschatten.
    Het is vermoeiend en zenuwslopend werk.
    En! U moet zich aan de regels van het cafébezoek houden.
    Dat leg ik later nog eens uit.

    Niet dat we dit voor de eerste keer uitprobeerden,
    maar we wilden zeker zijn of dat Antwerpen

    dezelfde resultaten oplevert of elders in het land.

    We begonnen ons onderzoek niet ver van het Centraal station.
    Namelijk in Café "Bier Central".

     





    Bier Central - De Keyserlei 25
    2018 Antwerpen.
    Zoals alle herbergen op de Keyserlei bezit Bier Central een ruim terras.









    Bier Central mag gerust een schitterende biertempel genoemd worden.
    De nieuwe place to be in Antwerpen voor bierliefhebbers
    Het Indrukwekkend interieur bestaat eigenlijk uit twee delen
    Het voorste gedeelte met een replica van de grandeur van vroeger 
    met het comfort van nu.

    en een achterste gedeelte opgetrokken in hout die doet denken aan een
    gezellige Ierse pub.





    In de Bier Encyclopedie staan twintig Belgische bieren van het vat
    en meer dan 300 Belgische flessenbieren afgedrukt.
    De inleidingen in het boek werden geschreven door Ben Vinken

    Biersommelier, Uitgever en hoofdredacteur van Bierpassie Magazine en 
    Hans Bombeke, Voorzitter van het Antwerps BierCollege 

     

     



    De prachtige luchter gevormd door bierflessen eist alle aandacht
    ondanks de aanwezigheid van de vriendelijke mooie serveerster.






    Een wand van bierkratten verdeeld het café in twee delen.





    Het stralend interieur nog eens extra in de verf gezet door de
    aanwezigheid van Kerstversiering.





    Bierpancarten, emailborden met bierpubliciteit en allerhande kadertjes 
    geven het interieur nog een extra toets.






    Het achterste gedeelte in hout staat in fel contrast met het voorste
    gedeelte van het café.
    Hier waant u zich in een Ierse pub.












    Gezellig zitten poggen in een ton!






    Ruimte zat voor een gezellige proefavond met vrienden.






    Maar liefst 20 bieren van de tap zijn er te verkrijgen






    De tweedelige prachtige toog.





    Een van de mooie glazen tapkranen



    Ik dronk er een Bourgogne des Flandres van ‘t vat een biertje momenteel
    gebrouwen door brouwerij Timmermans (John Martin) uit Itterbeek.
    Vroeger werd dit biertje nog gebrouwen door
    Van Houtryve en 't Hamerken in Brugge en door Verhaeghe uit Vichte.

    De bieren van Timmermans (John Martin) eisen wel alle aandacht op
    in het café.  Het bijna volledige gamma is er te vinden.
    Het volledige productieproces staat trouwens gedrukt in de
    Bierencyclopedie die op de tafels ligt.












    Bourgogne des Flandres van ‘t vat – 5% Alc.Vol.

    Brouwerij Timmermans (John Martin) – Itterbeek






    Donkerbruin bier met een rode schijn

    Witte schuimkraag

     

    De neus ruikt een lichtzurig aroma

    Een beetje muffig

     

    De aanzet is zoet met een lichte zurige smaak in de achtergrond

    Een beetje vineus

    Vlot drinkend bier met fruitige toetsen van kersen

    Het heeft bij momenten een heerlijk Lambiksmaakje

    Droge afdronk

    Een toch lekkere klassieker van slechts 5,0 % Alc
    die al te vaak over het hoofd wordt gezien.







    Hoe kan het anders!
    We lieten ons voor de zoveelste maal verenigen door
    de sympathieke serveerster van dienst Nina.






    Open en bloot maar toch achter een ijzeren gordijn.
    Als u naar het toilet gaat in de kelder
    wacht dit tafereel u op.
    Door drie venters kunt u de onderkant van de tapinstallatie zien +
    de opslagruimte van de bieren.
    Even bent u in een ondergrondse drankenhandel.







    Nina fluisterde ons nog toe..
    "Maak maar veel publiciteit op uw blog en schrijf
    dat iedereen even moeten binnenwippen als ze Antwerpen bezoeken"


    INFO

    Bier Central
    de Keyserlei 25
    2018 Antwerpen

    info@biercantral.be




    O ja, wat ons wetenschappelijk experiment betreft.
    Het was heel positief, maar we hebben ondervonden dat we nog meer
    cafés moeten bezoeken om echt overtuigd te zijn!





    02-01-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    01-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een Gezond 2011



    Aan al mijn bezoekers

    Een Gezond 2011

    William





    01-01-2011 om 11:21 geschreven door William Roelens


    28-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stilleven in een brouwerij




    Stilleven in een brouwerij


     

    Bij een bezoek aan een brouwerij ben ik niet alleen geboeid

    door het brouwproces en waarin het zich plaatsvind.

    Ook naast de koperen of inox ketels zijn er voor een fotograaf leuke

    dingen op te merken.

    Artistieke composities van voorwerpen liggen, staan of hangen er zo

    om op de gevoelige plaat vastgelegd te worden.

    Geen levende wezens maar stillevens die smeken om aandacht.

    Een stilleven is dus een studiewerk.

     

    Onderstaande foto’s zijn een onderdeel van een brouwerij.

    U kan ze mooi vinden of toch maar gewoontjes.

    Ik heb me in elk geval toch geamuseerd.

     

    De aandachtige bezoeker zal wel kunnen opmerken in welke brouwerij

    ze genomen zijn.
































































































    28-12-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    26-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerst - en Winterbieren - Rudolphe - Brasserie Silenrieux




    Kerst - en Winterbieren

    Rudolphe - Brasserie Silenrieux








    Beste bezoeker, het is niet omdat Kerstmis voorbij is dat er

    geen Kerstbieren meer mogen geproefd worden.

    Laten we voorgoed dit misverstand uit de wereld helpen
    dat Kerstbieren
    na 25 december niet meer mogen gedegusteerd
    worden omdat ze zouden over datum zijn.

    Niets is minder waar, integendeel sommige Kerst- en winterbieren

    kunnen gerust een jaartje later nog geopend worden en met
    heel veel smaak geproefd worden.

    Sommige bieren zijn zelfs op hun best na een jaartje of meer.

    Ik spreek dan toch wel over bieren met een hoog alcoholpercentage.

    Bier is in feite een drank die niet bederft. Dat de smaak achteruit gaat
    als het ouder wordt is een feit.
    Daar gaat de houdbaarheid die op de fles vermeld staat tenslotte over.
    Maar een fles bier is tot in den einde in principe veilig om te drinken.
    Alleen de smaak en het aroma verandert soms in de goede
    maar meestal in de slechte zin bij het te lang bewaren.


     

    Maar het Kerstbier Rudolphe die ik proefde was Kers(t)vers.

    Geroen en ik hadden het bier speciaal naar Silenrieux gaan halen tijdens onze

    rit door de negen provincies.











    Rudolphe – 9% Alc.Vol.

    Brasserie de Silenrieux – Silenrieux






    Een donkerbruin biertje met een mooie

    beige schuimkraag.

     

    Zoet aroma met toetsen van honing

     

    De aanzet is zeer zoet

    Met een fijne aromatische kruidige smaak.

    Chocolade - Karamel

    Zweempje honing

    Het zoete wordt soms onderbroken door een moutbitterheid

    Nootachtige prikkels

    Ook een warme niet al te opdringerig alcoholtoets

    Het bier smaakt zoals een Kerstbiertje moet smaken

    Diverse smaakelementen die afwisselend naar boven komen

    maar alles mooi in evenwicht

    Zonder plakkerig te zijn.










    Robert L. May creëerde rond 1939 een negende rendier
    om de slede van de Kerstman te trekken,
    Rudolph was zijn naam.
    Op een mistige kerstavond, terwijl het zicht steeds slechter werd,
    riep Santa de hulp in van Rudolph.
    Hij had immers een lichtgevende rode neus en kon zo de weg verlichten.
    In eerste instantie is Rudolph door zijn mederendieren verstoten
    uit de rendierengroep omdat hij zo'n opvallende neus had.
    Maar door zijn hulp op die mistige nacht werd hij de
    bekendste uit de groep van negen.

    In 1949 schreef Johnny Marks het liedje "Rudolph the Red-Nosed Reindeer"
    en dat doet het nog steeds goed.




    INFO :

     

    Brasserie de Silenrieux

    Rue de Noupré
    5630 Silenrieux

     

    Tél: +32 71 63 32 01
    Fax: +32 71 63 44 32
    brasserie.silenrieux@belgacom.net

    26-12-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    22-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een prettig Kerstfeest aan alle bezoekers



    Drink eens een lekker Belgisch
    Kerst -of Winterbiertje !









    22-12-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    20-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aubel - Abbaye Du Val Dieu - Brasserie Du Val Dieu





    Aubel -  Abbaye Du Val Dieu - Brasserie Du Val Dieu

    Ondanks dat het landschap ons blij gezind was,
    lag het er maar desolaat bij.
    De dagenlange regen maakte de al troosteloze kleuren nog somberder.
    Geroen en ik op weg naar Abbaye du Val-Dieu. 
    Twee West-Vlaamse Bierfanaten op zoek naar Kerstbieren door de 9 provincies
    Nu richting "Het Land van Herve".
    Door velen zijn we een beetje als gek verklaard
    omdat we toch maar door de aanhoudende regen

    het Belgenland te doorkruisen.

    We mogen blij zijn dat ons landje veel bier produceert en
    geen al te grote oppervlakte heeft

    en niet andersom.





    Klik hier voor meer gratis...
    Voortdurende regen teisterde onze reis naar Aubel



    In de vroege namiddag arriveerden we aan de site van Abbaye Val Dieu
     in het plaatsje Aubel (provincie Luik).
     
    We zouden er de Abdij en de brouwerij bezoeken
    We werden ontvangen door Michaël Peisser Directeur Commercial en
     de nieuwe vennoot van de brouwerij.

    Hij was voor ons speciaal vroeger uit de European Beer Star in Nürnberg (D)
    terug gekeerd om de rondleiding te verzorgen.

    Waarvoor dank 


    Ik nam de foto’s en Geroen zorgde voor de nota’s



    De Abdij




    Ingangspoort van de abdij met rechts naast de poort het winkeltje.




    Zo’n achthonderd jaar geleden kwamen er de eerste monniken toe.

    De abdij werd gesticht in 1216 in de toen erg onherbergzame vallei v/d Berwijn.

    (er is het plaatselijk riviertje dat La Berwine heet).

    Die vallei kreeg van de bevolking de bijnaam ‘Vallée du Diable’ vallei van de Duivel.

    Dit deed toen ook al dienst als het oudste hotel ter wereld.










    De monniken bouwden er een abdij op de grond die ze gekregen hadden van Hendrik III

    (hertog van Limburg) en van graaf Lotharius van Dalhem.
    Ze herdoopten de naam in Vallée de Dieu.
    Wat ondertussen de Abbaye de Val Dieu is geworden.
    De huidige abdij is de 3de abdij, en dateert van +/- 300 jaar geleden.














    Nu zijn daar géén paters meer aanwezig, wél een
    Christelijk communiteit (een cisterciënzer leefgemeenschap)
    die ook leeft volgens de regels van Benedictus.
    Deze leken zorgen ervoor dat de Abdij in goed wordt onderhouden en gerestaureerd..
     Ze verzorgen er ook rondledigingen.
    De Resterende monniken weken in 2002 na het overlijden van de laatste abt (2001)
    uit naar Orval en Chimay.


















    Een verrassing!  In de kelders van de abdij was de Duitse TV zender ZDF aan het filmen
    voor een TV reeks. Ik kon er een acteur op mijn digitaalke
    vastleggen.










    Geroen en ik bezochten de belangrijkste plaatsen die ons het monastieke leven
    leerden ontdekken, zoals de kapittelzaal, refter, scriptorium en het gebied van de abt.









    Klik hier voor meer gratis...
    Het symbool van Val Dieu zijn 2 ringen die elkaar raken.
    Duidelijk te zien op deze stoel





    Klik hier voor meer gratis...

    “in Vilna Pacis” = Samen in vrijheid
    Ook in het heilig deel waar alle belangrijke beslissingen worden genomen
    nog steeds zo zie je in de pilaren nog het symbool dat verwijst naar Cisterciënzers.



    Uit een pauselijke bul blijkt dat de cisterciënzermonniken zich in 1216 in Val-Dieu vestigden.
    In heel haar geschiedenis was de abdij het slachtoffer van plunderingen en invasies,
    maar telkens weer kwam ze opnieuw tot bloei.
    De huidige gebouwen werden na de oorlogen van Lodewijk XIV heropgebouwd.
    Van de ruïnes wordt in de 19e eeuw weer een abdijkerk en later een basiliek gemaakt,
    waarvan de fraaie gotische stijl de originele romaanse elementen behoudt.
    Met de hulp van de Vlaamse cisterciënzers van Bornem werd het gemeenschapsleven
    in de 19de eeuw nieuw leven ingeblazen.



    Klik hier voor meer gratis...




    Klik hier voor meer gratis...
     De prachtige basiliek.




    De Brouwerij



    Sinds 1997, worden de gebouwen van de boerderij weer spring levend
    door de activiteit van een brouwerij.
    Het enkel verschil is vandaag het feit dat het geen monniken meer zijn die brouwen.

    maar Alain Pinckaerts en Benoit Humblet die gestopt is.

    Het aandeel van medestichter Benoit Humblet
    (die zijn brouwsporen verdiende aan de U.C.L.

    en 16 jaar als brouwer werkzaam was oa. in Kameroen) is nu in handen van

    Michaël Pelsser.
    Virginie Harzée is momenteel de huidige brouwster
    die ook in de brouwerij inwoont.






    Klik hier voor meer gratis...
    De ingang van de brouwerij.
    De gebouwen moeten gevrijwaard blijven van alle
    veranderingen die in de brouwerij plaats vinden.



    De brouwerij, wederom opgebouwd in de binnenmuren van de abdij zelf,
     brouwt aan de hand van een samenstelling gebruikt door de monnikenbrouwers
    om hun traditie voort te zetten.
    Natuurlijk werden deze samenstellingen aan de huidige
    grondstoffen en technieken aangepast.

    De huidige bieren zijn dus echte abdijbieren, van hoge gisting,
    niet gepasteuriseerd, eenvoudig, natuurlijk, zonder aromaten
    en gebrouwen volgens de oude infusie-methode.





    Klik hier voor meer gratis...






    Klik hier voor meer gratis...
    Directeur Commercial Michaël Pelsser geeft ons de nodige uitleg.





    Klik hier voor meer gratis...
    Geroen doet zijn best om alles zo goed mogelijk te noteren.






    Klik hier voor meer gratis...





    Klik hier voor meer gratis...
    Hun huidige brouwzaal is sinds 1997 reeds de 3de

    Men brouwt 7.000 hl per jaar.

    Daarvan is 60% afgevuld in flessen van 33 cl.

    30 % vaten en 10 % grote flessen.





    Klik hier voor meer gratis...




    Klik hier voor meer gratis...






    Klik hier voor meer gratis...





    Klik hier voor meer gratis...





    Klik hier voor meer gratis...






    Klik hier voor meer gratis...



    Hun jaarlijkse groei bedraagt maar liefst 25 % en dit in een dalende biermarkt !
    Het is dus niet enkel Duvel die zulke cijfers kan voorleggen.

    Om voldoende capaciteit te hebben zijn er
    Inmiddels nog nieuwe gistingstanks bij gekomen.

    Men voegt telkens 3 brouwels samen van elk 2.500 l. in een tank 10.000 liter

    8 à 9 brouwels per week.

    Afvullen gebeurt aan 7.000 flessen per uur (dat is hun beste rendement)

    De machines kunnen 12.000 flessen per uur aan.
    4 personen die deze brouwerij samen runnen.



    Klik hier voor meer gratis...
    Er zijn echter ook nadelen aan de groei, want in de abdijgebouwen doen ze
    helaas niet wat ze willen, wat extra (hand)werk en uren met zich meebrengt:
    getuige daarvan hun 2 warme kamers waar ze niet met een heftruk binnenkunnen . . .




    Klik hier voor meer gratis...





    Klik hier voor meer gratis...
    Het sobere en spirituele van de abdij vind je ook terug in het proeflokaal
    van de brouwerij.






    Klik hier voor meer gratis...






    Klik hier voor meer gratis...
    Tijd voor een degustatie
    Michaël Pelsser schenkt een Bière de Noël in de vernieuwde
    proefglaasjes uit.
    De bespreking van dit bier vind je 
    HIER




    Het huidig kerstbier dateert van 2002.

    Dit ter vervanging van het kerstbier dat al sinds 1998 op vat verkrijgbaar
    was in hun cafés.

    (het Kerstbier bestaat dus langer dan de Grand Cru)




      Klik hier voor meer gratis...
    De bieren kunnen enkel aangekocht worden in de winkelshop
    vooraan de site







    Ook te bezoeken op de site is deze oude watermolen en restaurant.




    Achter de Abdij bevindt zich een monumentaal park dat geklasseerd
    is als historisch monument.
    In het park staan 18 bomen die beschouwd worden als Waals erfgoed.

    Maar dit bezoek zal waarschijnlijk voor volgende zomer zijn
    onder beter weersomstandigheden


    Praktische informatie:

     

    De Abdij van Val-Dieu bevindt zich in Aubel,
    middenin de driehoek tussen Luik, Maastricht en Aken,
    op 10 minuten van de autosnelweg Luik-Maastricht (E25) of Luik-Aken (E40).

    De binnenplaats en de basiliek zijn altijd toegankelijk.
    Voor groepen (min. 15 pers.) zijn er rondleidingen
    om de rest van de site te ontdekken:

     

    Tel.: +32.87682847
    Fax: +32.87692849

    Adres

    Val-Dieu 227
    4880 Aubel
    Province de Liège
    Tel.: +32.87692828


    Brasserie Val-Dieu



     

    20-12-2010 om 17:22 geschreven door William Roelens


    16-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstbieren - Vicaris Kerst 2009 - De Proefbrouwerij voor bierfirma Dilewyns.




    Kerstbieren

    Vicaris Kerst 2009 - De Proefbrouwerij
    voor bierfirma Dilewyns









    Bieren met een redelijk hoog alcoholgehalte kun je makkelijk

    een jaartje laten liggen. Sommige zelfs meer dan een jaartje.

    Ze noemen dat provisie bieren.
    Bieren die lang houdbaar zijn.

    Ze evolueren
    met de tijd qua aroma en smaak.

     

    Ook werd er gesuggereerd om de Vicaris Kerst een jaartje te laten liggen.

    365 dagen laten rijpen ergens in het donker. 
    Niet gemakkelijk om zo’n fles bier te laten liggen.

    Ik heb toch de moed gehad om het te doen en eindelijk heb ik
    samen met mijn schoonzoon zondag laatst met veel eerbied de fles ontkurkt.

     

    Plechtige momenten om te koesteren en te delen met anderen.

    Wat kan een bierritueel toch mooi zijn.





    Vicaris Kerst 2009 - Stijlvol!






    Vicaris Kerst 2009 – 10% Alc.Vol.
    De Proefbrouwerij – Lochristi
    Voor Bierfirma
    Dilewyns - Grembergen





    Donkerbruin bier met beige schuimkraag

     

    De neus ruikt lekker

    naar zoete mout en chocolade

    Toetsjes van donker fruit.

    Een lichte parfum van alcohol komt de neus binnendringen.

     

     

     

    Het eerste slokje is zoet

    met smaken van gebrande mout

    Lichtjes gekruid (zoethout)

    Karamel – Chocolade

    Ook hier toetsen van donker fruit

    In de achtergrond een fijne bitterheid.

    De alcohol is ietsje meer aanwezig dan de jongere versie die ik verleden jaar bij de
    Waregemse Bierfanaten proefde

    Ook de kruidigheid komt ietsje meer naar boven.
    De afdronk is zoet die langzaam overgaat naar lichtbitter



    Een heel lekker Kerstbiertje
    Een winterwarmer die het wachten meer dan waard was.
    Inmiddels staat de Vicaris Kerst 2010 ook al klaar
    om gedegusteerd te worden.
    Nu of 2011?









    Bierfirma Dilewyns zal vanaf eind dit jaar, begin volgend jaar de productie
    in eigen handen nemen.

    De bierfirma wordt nu een heuse brouwerij.

    Dit kunnen we alleen maar toejuichen.
    Momenteel worden de Vicarisbieren onder licentie gebrouwen
    door de proefbrouwerij te Lochristi.

    Dus de kans is groot dat de Vicaris Kerst 2011 ontworpen zal worden
    in hun splinternieuwe brouwerij te
    Dendermonde.

    Ik wens de familie in iedere geval veel succes!

     









    INFO

    Brouwerij Dilewyns

    Vlassenhout 5
    9200 Dendermonde
    .



    16-12-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    13-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwerij Hof Ten Dormaal - Tildonk



    Brouwerij Hof Ten Dormaal - Tildonk

     

    De dagen 12 en 13 november 2010 zullen nog een lange tijd 
    in mijn geheugen gegrift blijven.

    Het waren die bewuste dagen dat de regen het hele land onder water zette.

    Na een helse tocht door al de Belgische provincies op zoek naar Kerstbieren
    belanden we de zaterdag in het landelijke Tildonk waar
    brouwerij het Hof ten Dormaal gehuisvest is.
     
    De sympathieke zaakvoerder André Janssens zou ons
    de brouwerij laten zien.

    Helemaal op ons gemak waren we niet.
     
    Want het water spoelde op weg naar de brouwerij hier en daar al over de baan.
     
    Toen Dries de zoon en brouwer aan zijn vader vroeg om de sluizen open te zetten
    tegen het overstromingsgevaar wilden we zo vlug mogelijk vertrekken
    om zeker niet ingesloten te worden door het wassende water.
    En vooral we hadden nog een hele rit voor de boeg naar ons vertrouwde
    West-Vlaanderen.
    André was de rust zelve, stelde ons op ons gemak en ontkurkte
    twee van zijn nieuwe biertjes "Winter 11" en  "Dormaal Donker".






    Hieronder mijn fotoreportage.
    Voor de tekst heb ik mogen beroep doen uit een verslag van
    mijn Nederlandse biervriend
    Ariël Meeusen uit Terneuzen.
    Waarvoor dank !
    . Ariël lanceerde indertijd het project "Puur Zeeuws".

    Puur Zeeuws draait helemaal om bier en gastronomie.
    Ariël is een echte bierkenner met veel liefde voor de Belgische Biercultuur




    Klik hier voor meer gratis...
    Onopvallende keien die meteen opvallen
    Ze liggen dicht bij de deur
    "When the dreams have no ends".
    Het verhaal in 't kort van brouwerij Hof Ten Dormaal?





    BROUWERIJ HOF TER DORMAAL

    Tekst : Ariël Meeusen
    Foto's : Wuilliam Roelens


     

    Ooit een brouwer ontmoet die zelf amper bier dronk voordat hij met
    het brouwen van zijn eigen bieren begon?
    André Janssens is een speciale mens.
    Een speciale brouwer.
    Midden in het Vlaams-Brabantse land beleeft hij zijn droom.
    Een gezond bedrijf voor het nageslacht opzetten en vooral doorzetten.
     
    Dat is zijn missie.





    Klik hier voor meer gratis...




    Ergens in de polder en op de heuvels in de buurt van Tildonk ligt Hof Ter Dormaal.
    De hoeve is al vanaf de 12e eeuw bewoond in de
    toenmalige Heerlijkheid Lauwendries.
    Eén van de eerste bewoners moet Jan Dormaal geweest zijn. Vandaar die naam.





    Klik hier voor meer gratis...



    Meccanodoos

     

    Janssens, van origine accountant en sportman, was inderdaad niet bekend
    met bier en al helemaal niet met het brouwen ervan.
    Zijn verhaal begint als hij in 2007 een maand naar Amerika gaat en in Bute [Montana]
    letterlijk het licht ziet.
    „Er was daar in die bijzondere Amerikaanse stad een brouwerij afgebrand.
    Ik stond daar te kijken, zag dat de brouwinstallatie nog helemaal intact was
    en in zag het voor me hè. Dat was als Meccano hè, dat zet je zo in elkaar.





    Klik hier voor meer gratis...




    Ik kwam terug thuis met een brouwerij.”
    Hij laat de brouwinstallatie in Bute afbreken en verschepen naar Tildonk.
    Eenmaal thuis blijkt dat het opbouwen van een brouwerij als Meccanodoos
    in zijn hoeve niet zo gemakkelijk is als verwacht.
    „Wist ik, als accountant, dat je een buis niet zomaar kan buigen? Neen, natuurlijk niet.
    En alles aansluiten is ook heel wat anders als je dat zelf wilt doen…”





    Klik hier voor meer gratis...




    ” Peter Kindts wordt als redder in nood binnengehaald.
    Stap voor stap zorgt Peter er eigenlijk voor dat André de inzichten krijgt
    en zoon Dries [23] de brouwer van de Dormaal bieren wordt.
    „Natuurlijk was dat een enorme omschakeling voor ons.
    Maar ik had een droom hè? Ik wist als accountant heel wat van cijfertjes
    en wilde ons landbouwbedrijf op deze manier veel rendabeler maken.
    Zelf gerst telen en hop, om er daarna je eigen bier mee te maken.
    Als familiebedrijf, met zoon, dochter en vrouwlief. Kan het idealer?”




    Klik hier voor meer gratis...



    Na de enorme tour de force die ze gezamenlijk maken,
    wordt het eerste bier in 2008 gebrouwen.
    „Den ambree, dat was ons eerste bier. De Dormaal Amber was het eerste dat
    we hier brouwden en we waren daar heel fier op.
    Maar dat brouwen voor negentig procent uit kuisen bestaat,
    dat hadden ze mij er niet bij verteld.
    Ik had dat in mijn leven nog nooit gedaan eeh. 't Is nie anders dan kuisen.
    Aan de andere kant is het brouwen van bier zo simpel.
    Het is een zaak van nuchter nadenken.
    Dat was ik als boekhouderke wel gewend. Ik denk rationeel over bier, niet passioneel.”





    Klik hier voor meer gratis...





    Na het amberbier van 7,5% vol. alcohol, volgde al snel een smakelijk en
    stevig blond bier van 8% vol. alcohol.
    Bij de vraag of het eigenlijk geen tripel is schudt Janssens het hoofd.
    „Mijn bieren zijn simpel.





    Klik hier voor meer gratis...




    Eén gerst, één hop, wat gist erbij en klaar! Het is bijna net als bij de single malt whiskeys.
    Om goed te zijn heb je maar één gerstsoort in je mout nodig.
    Het kan allemaal zo simpel zijn.
    Voor ons is dit is ons blond bier en wat anderen ervan maken moeten ze zelf weten.”
    Janssens heeft een duidelijke kijk op de wereld en neemt daarbij geen blad voor de mond.
    Hij heeft overal zo zijn 'eigen geacht over'.




    Klik hier voor meer gratis...

     Ook hier doen de wegwerp-biervaten hun intrede.

    De KeyKeg zo noemen ze die biervaten is door de Technische Universiteit van München
    uitgeroepen tot volwaardig alternatief voor het stalen fust.






    Klik hier voor meer gratis...
    De brouwzaal is verbonden met het proeflokaal





    Klik hier voor meer gratis...





    Klik hier voor meer gratis...
    Ondanks het barre weer waren er toch een aantal trouwe bezoekers.






    Klik hier voor meer gratis...
    Van 't vat was er amber en blond te verkrijgen.






    Klik hier voor meer gratis...

    André Janssens schenkt ons een Winter 11.
    Het bier zal in 2011 veranderen in Wit Goud.




    Wit Goud

     

     

    Een winterbier waarbij de bitterhop wordt vervangen door cichorei.
    Cichorei is in Vlaams-Brabant een gekweekte witloofvariant.
    Gebrand, bitter en vroeger ook bekend als smaakmaker in de koffie.
    Janssens daarover: „Hier in onze streek, is cichorei afkomstig van de witloof.
    Witloof is hier een enorm belangrijk landbouwproduct.
    Het werd hier altijd het witte goud genoemd. Iedereen verbouwde dat vroeger en
    letterlijk iedereen had wel iets met witloof vroeger.
    Iedereen verdiende er aan. Zo dus ook mijn vader.




    Klik hier voor meer gratis...
    Winter 11
    voor de bierbesprekig op dit blog
    klik
    HIER





    Winter 11 was dan ook een eerbetoon aan mijn vader.
    Die sprak altijd over de bitter of bitterwortel.
    Die bitterheid zit nu in dat bier.” Bij een dergelijke motivering kan het [bijna] niet anders
    dan een goed bier zijn. En dat is het ook.
    Verrassend van smaak en de bitterheid van de cichorei roep nostalgische herinneringen op.
    Want gooide mijn eigen grootmoeder immers ook niet altijd cichorei in de koffiepot?



    Om het hier terug te vinden in bier is dan ook wel zeer verrassend en bijzonder.
     
    Op het etiket stelt Janssens: 'It brings back memories of my childhood'.
    Inderdaad in het Engels, want ruim zeventig procent van alle bieren
    die de naam Ter Dormaal dragen gaan linea recta naar de Verenigde Staten van Amerika.
    Janssens heeft er een simpele verklaring voor: „Laat ik het zo zeggen:
    bier maken is geen kunst. Bier verkopen wel!





    Klik hier voor meer gratis...
    Sabine en Marc, twee biergoeroes van OBAD uit Diest 
    trotseerden ook het noodweer om de "Winter 11" te proeven.





    Wij zijn in België niet goed uit de verf gekomen met onze bieren.
    Gelukkig had ik wat hulp van Derek Walsh en natuurlijk van Peter Kindts
    en die mannen hadden contacten waarvan ik enkel durfde dromen.
    Zo zijn onze bieren in Amerika geraakt. Zodoende doen we ook weinig in België.
    Ik wil niet gaan zeuren hoor, maar het valt ook allemaal niet mee.
    Kijk maar eens naar die Bierfestivals.
    Probeer je daar maar eens te onderscheiden met echte bieren,
    terwijl er allemaal van die etikettenplakkers rondom je staan en het nog druk hebben ook…”
    Daar heeft hij een punt. Winter 11 heeft in ieder geval een dermate groot succes,
    dat het vanaf 2011 als Wit Goud permanent aangeboden zal worden.
    Voor wat de verkoop betreft zijn de bieren eigenlijk duidelijk afgestemd
    op de Amerikaanse markt omdat ze allen, zonder uitzondering, bitter van smaak zijn.






    Klik hier voor meer gratis...
    Geroen schenkt een Dormaal Donker in.




    Dromen


    Sinds kort is er ook Hof Ten Dormaal Donker. Een dubbel bier van 7,5% vol. alcohol.
    Het bijzondere aan dit bier is dat het bitterheid heeft in plaats van zoet.
    Dit, terwijl er toch karamelmout is gebruikt.
    Daarnaast beschikt het over een volle moutsmaak.
    „We laten onze eigen gerst vermouten bij Dingemans in Stabroek.
    Die mannen weten wat ze ermee moeten doen.
    Daarnaast hebben we hele goede contacten met het labo van de universiteit van Leuven.
    Daar gaan van elk brouwsel een aantal stalen naartoe.
     We werken prima samen en wisselen onderling de kennis uit.
    Ze voorzien ons ook van tips en die zijn altijd welkom.
    Ons doel is om alles goed te doen en tegelijkertijd een soort keerkringbedrijf te zijn.
    Een gesloten bedrijf, dat in de eigen behoefte voorziet.
    We verbouwen onze eigen ingrediënten om bier te kunnen brouwen.
    Zo zijn we nu zelfs onze eigen hop [Magnum] aan het verbouwen.


    Ariël Meeusen



    Klik hier voor meer gratis...
    Een lekkere Dormaal Donker
    Met een aroma van geroosterde mout.
    Toetsjes van noten
    In de smaak donkere chocoladetoetsen
    ook hier komen geroosterde prikjes en toffee de smaakpapillen
    verwennen
    Droge afdronk



    Brouwerij Hof ten Dormaal is een brouwerij naar mijn hart.
    André Janssens is een nuchtere klaar kijkende zaakvoerder.
    Hij weet waarover hij praat en durf voor zijn mening uitkomen.
    Zijn zoon Dries die het brouwen op zich neemt is uit het zelfde
    hout gesneden.
    Een leergierige jongeman met heel veel ambitie.
    De vier bieren die ze brouwen zijn effenaf smakelijke karakterbieren.
    Goed doordacht en elk met een verhaal.

    Hopelijk vind je ze volgend jaar in de betere drankenhandels,
    Maar daar ben ik vrijwel zeker van.
    Nu zijn de bieren voorlopig te bekomen in de Brouwerij zelf en in
    drankenhandel
    't Koelschip in Oostende.


    INFO :

    HOF TER DORMAAL

    Cauwbergstraat 2

    3150 Tildonk

     

    Verkoop: dinsdag en donderdag 18.00 - 20.00 uur

     

    Proeven: zaterdag 13.00 - 17.00 uur

     

    Brouwerijcontact: 0477515991







     

         

    13-12-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    10-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerst - en Winterbieren - Winter 11 - Brouwerij Hof ten Dormaal



    Kerst - en Winterbieren

    Winter 11 - Brouwerij Hof ten Dormaal
















    Winter 11 – 8,0% Alc.Vol.

    Hof ten Dormaal - Tildonk





    Koperkleurig bier

    Licht wazig met een witte schuimkraag.

     

    Een fijn aroma van kruiden

     

    De smaak is kruidig

    Met een zoete constante

    Een lekkere bitterheid dringt langzaam door

    en is mooi gedoseerd

    Het biertje bevat aroma hoppen

    Maar de bittere hoppen werden vervangen door cichorei

    Het heeft een kruidige droge afdronk









    Het bier is een echte heerlijke topper maar

    een echt winterbier kun je het niet noemen.

    Het  tikkeltje warmte ontbreekt die Kerst- en Winterbieren zo eigen maakt.

     

    Winter 11 kan gemakkelijk tijdens de zomer gebruikt worden als

    een lekkere dorstlesser.

    Ook de brouwer denkt daar ook zo over.

    Het bier zal voortaan het hele jaar te koop aangeboden worden

    Volgens mijn Nederlandse vriend Ariël Meeusen zal brouwer André Janssens
    de Winter 11 omzetten in een permanent leverbaar bier
    dat de naam Wit Goud zal meekrijgen.








    Weldra volgt nog een fotoreportage over het Hof ten Dormaal met 
    tekst  van
    Terneuzenaar Ariël Meeusen.
    Hij lanceerde indertijd het project "Puur Zeeuws".

    Puur Zeeuws draait helemaal om bier en gastronomie.
    Ariël is een echte bierkenner met veel liefde voor Belgische bieren


    Hof ten Dormaal
    Caubergstraat 2
    3150 Tildonk

    Contact :
    André Janssens
    tel. +32 (0)477-51 59 91






    10-12-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    08-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een etentje bij Jean-Louis Dits en Vinciane Corbisier - Brasserie Vapeur - Pipaix




    Een etentje bij Jean-Louis Dits en Vinciane Corbisier.
    Brasserie Vapeur - Pipaix









    De laatste jaren worden we overdonderd door allerlei keukentermen.

    Bien cuit, Bouquet-garni, Déglaceren, dresseren en doreren
    zijn dagelijkse begrippen in de huiskamer geworden.


    Sterrenchefs zadelen die woorden ons bijna elke dag op via de beeldbuis.

    Het is dan bijna een gewoonte wanneer we op restaurantbezoek gaan
    dat we deze uitdrukkingen in de mond nemen.
    We voelen ons dan een klein beetje een recensent.

    Alles moet nu volgens de beleefdheidsregels verlopen.
    Zeg maar volgens de etiquette.










    Bij onze vrienden Jean-Louis Dits en Vinciane Corbisier
    eigenaars en brouwers van Brasserie Vapeur zijn al die geleerde keukentermen
    niet van toepassing.

    Au contraire.

    Zonder al te veel tralala, maar steeds heel lekker laten ze ons jaarlijks
    kennis maken met de geheimen van hun Cuisine du terroir









    Met enkele Vlaamse, Waalse en Brusselse vrienden (inderdaad)
    gaan we elk jaar op culinaire toer in Pipaix.

     

    Jean-Louis en Vinciane toveren dan altijd een “menu de Brasseur” uit hun kookpotten

    Een eetfestijn die de smaakpapillen in uiterste vervoering brengen.

     

    Gelooft het of niet, maar dit jaar was het ook weer niet anders






    Zoals elk jaar verteld Jean-Louis wat er op het menu staat




    Aperitief Vapeur

    Crêpe de Pipaix

    BBQ met gemarineerde hesp, worsten

    en brochettes.

    Buffet de Fromage

    Verschillende taarten

    Esprit De Vapeur Cochonne

     

    Alles begeleid met de bieren Vapeur Cochonne, La Saison de Pipaix
    en La Vapeur en Folie





    Aperitief Vapeur.
    Samenstelling : Fruitsap,
    Esprit De Vapeur Cochonne, Bière Cochonne en

    Amer Gervin Spécial Bière (Aperitief dat speciaal werd
    ontwikkeld om met bier te worden gemengd).








    Het lekker brood klaar gemaakt met Bio bloem en hoe kan het anders!
    met het huisbier "Saison de Pipaix". begeleid bijna alle gerechten








    Crêpe de Pipaix

    Zalm gerookt op hout en 24 uur gemarineerd in Saison de Pipaix.
    Bereid met prei, bechamelsaus en room







    De Cochonne wordt uitgeschonken uit kannen.






    Genieten in een rustige kader van de heerlijkheden van de Terroir.







    Chef Jean-Louis aan de BBQ







    Ongure weersomstandigheden kunnen hem niet deren.







    Binnen en lekker warm maakt gastvrouw
    Vinciane de heerlijke salades met een biermarinade klaar.













    Hesp gemarineerd in bier met Aardappelen in papillotte.








    Vlees in overvloed.
    Niet gedresseerd op het bord maar verdorie even lekker








    De drie gewesten vertegenwoordigt rond de tafel.
    Is dit nu zo moeilijk?






    De Kaastafel met maar liefst 14 regionale kazen.
    Voor de liefhebbers noem ik de kazen even op:
    Peket, Rouleau Cendré, Blue Gantois, Panier Cendre,
    Pavé Maffe aux raisins, Coeur de Gaume, Butte de creme,
    Fourme aux Sauternes, Bailli aux Orties, Moelon Beloeil,
    Petite Bonsecours, Crémeux au nois,
    Cochonnet en Avesnois de la Trapiste






    Tussen door een huisbiertje "Vapeur en Folie"






    De verschillende artisanale Gâteaux mochten er ook zijn






    Om af te sluiten "Esprit De Vapeur Cochonne" en koffie.



    Hier geen keuken van een sterrenchef.
    Maar een
    Cuisine régionale met uitstekende uitgekozen producten
    met veel liefde klaar gemaakt met of zonder bier en op
    een lieve lokale wijze met veel warmte geserveerd.
    Om met de woorden van biervriend Geroen af te sluiten :
    Meer moet dat niet zijn.


    08-12-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    06-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstbieren - Père Noël - Brouwerij De Ranke



    Kerstbieren

    Père Noël - Brouwerij De Ranke




    Klik hier voor meer gratis...






    Père Noël – 7,0% Alc.Vol.

    Brouwerij De Ranke – Dottenijs.




    Helder amberkleurig bier met een witte schuimkraag

    Mooie koolzuurpareling

     

    Het aroma is moutzoet.

    Hoppige prikkels

    Fruitig (citrus) en heel diep een aroma van taart.

    Likeur.

     

    De smaak begin zoet

    Afwisselende bittere toetsen.

    Het bier brengt warmte op de smaakpapillen.

    Zacht en mals met hier en daar een likeurtoets.

    De lekkere hopbitterheid is nog altijd aanwezig maar ietsje minder

    dan eerdere brouwsels.

    Het bier dat ik proefde straalt meer Kerst uit dan de

    vroegere Père Noël.


     

    Père Noël is een heerlijk brouwsel voor iemand die uit zijn glas de Kerstsfeer

    ietsje bitterder wil proeven.








    INFO :

     

    Correspondentieadres en maatschappelijke zetel van de bvba:
    Brugstraat 43,
    B-8560 Wevelgem

    Tel. & fax: ++32(0)56 41 82 41

    Emailadres: br_deranke@hotmail.com

    Exploitatieadres:

    Rue Du Petit Tourcoing 1a,
    B-7711 Dottignies



     




    06-12-2010 om 10:39 geschreven door William Roelens


    05-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Even uw aandacht aub!



    Beste lezers en lezeressen van dit blog

    Door een computercrash verleden week kon ik een tijdje niets meer
    op dit blog plaatsen.
    Nu ik een nieuwe configuratie heb vliegen we er weer in zoals altijd

    Aandacht voor de lezers die geabonneerd zijn
     op de wekelijke biernieuwsbrief "Het HOPnieuws"

    Nr 286 werd gisteren en vandaag doorgemaild.
    Wie niets ontvangen heeft laat het me a.u.b. weten.

    william.roelens@telenet.be



    05-12-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    26-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proeven van Scotchbieren en Kaas in De Pado te Tielt




    Scotchbieren en Kaas

    of andersom?


     

     

    Laten we eens eerlijk zijn!

    Wie besteld er de dag van vandaag nog een Scotch
    bij een herbergbezoek?

    Dit type bier staat hier en daar nog op de kaart in een
    beter bieretablissement,
    maar wordt weinig of nooit gevraagd.

    En als we er een zien staan, dan zit er ongetwijfeld
    een ouder iemand achter het glas.

    Scotch oogt bij de jeugd oubollig en voorbij gestreeft.

    Met de Kerstperiode kom eventjes Gordon Scotch met zijn

    Gordon Xmas opzetten en and that is it.

     

    En toch…zijn er nog Scotchbieren in ons land dan alleen maar Gordon.

    De patroon moet ze weer eens durven op zijn kaart zetten en aan ons

    om ze terug te leren ontdekken.




     



    Wij, leden van HOP deden onlangs een proeverij van dit type bier in

    Taverne Pado te Tielt.

    Maar daar hadden we niet mee genoeg.  Nu kaas en bier geweldig hip is   

    zouden we bij de bieren passende kazen proeven.

     

    We deden beroep op het professionalisme van Do en Patrick van de Pado
    voor de scotchbieren en op het vakmanschap
    van kaasmeester Dirk Van de Walle eveneens uit Tielt.

    Dirk is tevens voorzitter van de Belgische Kaasridders-Verbroedering,
    afdeling Vlaanderen.


    Die heeft verscheidene avonden doorgebracht met het selecteren en proeven
    van kaas die best bij de Scotch bieren pastte.

    En…het resultaat mocht er zijn.

     



    Hieronder de foto’s. We proefden de bieren blind, vandaar dat enkel

    een glaasje naast de kaas staat.

    De bijbehorende tekst is van HOPvoorzitter Lode Van Biervliet die tijdens de avond

    notities nam van het oordeel van de Hoppigaards.
    (Onder BB voeg ik eigen notities aan)






    Mac Vertus 5% van Millevertus +
    Brie de Coulommiers (Ille -de-France, F)




    Het bier was een buitenbeentje in de reeks omwille van zijn alcoholpercentage
     en zijn redelijk eenzijdige bitterheid die wel behoorlijk goed samenging
    met de smeuïge brie en de lichte bitterigheid van zijn witschimmelkorstje.

    (BB : Het biertje had door zijn geroosterde- en koffietoetsen
    meer weg van een stout dan van een Scotch. - Maar de combinatie was wel lekker)




    Scotch Silly 8% van Silly +
    Cantal (Auvergne, F)





    Deze harde kaas met zijn boterige, lichtjes zurige en zoutige smaak
    was een goede combinatie met het zoetig-bitterige bier.
    Het ene overstemde het andere niet.
    (BB : Inderdaad een prachtige huwelijk)






    Mc Chouffe 8% van Moortgat +
    Charmoix (Maffe, wallonië - B)




    Het bier kon de meesten niet bekoren mede door zijn snoeperigheid.
    De zachte kaas uit de Ardennen met zijn eerder uitgesproken smaak
    kon dan wel weer velen boeien.
    De combinatie was echter geen topper.

    (BB : Het bier had ook naar mijn gevoel weinig aroma en body.
    De Charmoix had dan wel karakter en waardeerde het bier naar boven)






    Patrick serveerde de Scotchbiertjes met heel veel passie.






    Gordon finest Scotch 8,6% van John Martin +
    Montgommery's Ogleshield (UK)




    Het bier was zoet en de karmelisatie + de geur van rozijntjes
    maakten het tot een complex bier met een bittere afdronk.
    De zachte kaas met zijn romig en fruitige smaak +
    een hint van noten maakte de combinatie met het bier zeer geslaagd.

    (BB : Inderdaad een heerlijke combinatie)





    Kaasmeester Dirk Van de Walle gaf een woordje uitleg 
    over de afkomst en het productieproces van de gekozen kazen. 







    Canaster winterscotch 8,7% van De Glazen toren +
    Appleby’s double Gloucester (UK)




    Een bitterig-zoetig en fruitig bier met veel koolzuur.
    De Engelse oranjekleurige halfharde kaas (cheddar) met zijn zoetig aroma
    en zijn rijke en zachte smaak met een hint van gedroogde vruchten (ook rozijntjes?)
    en een lichte zurigheid maakte dat de combinatie met het bier
    niet slecht gekozen was maar misschien paste
    deze kaas nog beter bij het voorgaande bier?

    (BB : De lichte alcoholtoets van het bier en zijn zoete smaak
    waren een lekkere match met deze schittrende Engels kaas)






    Watneys Scotch Ale 8% van Scottissh & Newcastle
    & Watneys Scotch Ale 2 jaar oud
    + Blue schropshire (UK)




    Het zoete bier is een verzameling van gedroogd fruit: pruimen, rozijnen en dadels.
    De oranjekleurige blauwschimmelkaas met zijn romige zoutigheid is in
    combinatie met het zoete van het bier een zeer goede combinatie.
    Ook de 2 jaar oude paste goed bij de kaas maar was totaal
    niet te vergelijken met zijn jonge broertje.

    (BB : schitterend geheel - Een tip : Neem een stukje kaas in de mond en
    laat een slokje bier erover vloeien)





    De geproefde bieren getoond achteraf. De Mac Vertus was van het vat.




    De toch niet alledaagse geselecteerde kazen tilden de bieren
    naar een hoger niveau.
    Een schittrende proeverij die nogmaals aantoont dat bier en kaas
    een perfect huwelijk is.





    Kaasmeester Dirk met zijn echtgenote Tine en Patrick en Dominiek
    van tapasbar De Pado zorgden voor een smaakmakende avond.
    Waarvoor dank!




    De Pado


    Stationstraat 68
    8700 TIELT
    Tel. : 051/40.71.91
    Fax. : 051/40.81.45

     

    Kaasmeester Van De Walle

     

    Sint-Michielstraat 133
    Tielt West-Vlaanderen 8700 België

    Telefoon: +32 (51) 40.10.42

    http://www.freewebs.com/kaasmeester/






     

    26-11-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!