Na de geslaagde proefavond Kerstbieren in de zomer was er nu de avond
Oude Geuze proeven in de winter.
Ik had nog enkele flessen oude geuze staan waarvan hun inhoud toch eens mocht verdwijnen in de kelen van enkele Alvinisten.
De periode tussen Kerst en Nieuw was het ideale moment.
Normaal gezien zou deze geuzeproeverij bij mij plaats vinden, maar brouwer Luc Vermeersch (Brouwerij De Leite) stelde met veel overtuigingskracht voor om het bij hem thuis te doen.
Hij had in zijn tuin een tuinhuisje staan waar het supergezellig is om bier te proeven.
Het tuinhuisje heeft iets sprookjesachtig en is nog geplaatst geweest door mijn neef en ik vertelde hij mij enthousiast. Wetend dat zijn neef Rik Vermeersch de bekende kunstenaar en zoon van de beroemde beeldhouwer José Vermeersch is, stemde ik maar al te graag toe.
Het kleine? tuinhuisje met open haard, ingebouwde oven en een Jacuzzi. Meer moet dat niet zijn om bier te proeven
Een beeld van kunstenaar Rik Vermeersch.
Carine, de echtgenote van Luc had al gezorgd voor gezellige warmte.
Oude geuze is zoals elk gerstenat een biertje dat je moet delen met vrienden. Liefst mensen die ook graag de zure smaak van dit bier kunnen appreciëren. Voor de gelegenheid had ik naast Luc Vermeersch ook nog vier andere Alvinisten uitgenodigd. Laat ik maar zeggen kenners van de spontane gisting. David Spiessens, Glenn Castelein, Marc De Keukeleire en Stephan Desmedt. Naast de geuze had ik ook nog een grote pot platte kaas en bosajuintjes mee. Carine zorgde voor bruin brood, verse bieslook en fleur de sel en sel gris. Na de proeverij toverde Luc nog een aantal spareribs uit zijn hoed die hij met bier klaarmaakte in de ingebouwde oven van zijn tuinhuisje. Hij begeleide deze lekkere malse knagers met het nieuwe bier uit eigen brouwerij. Verrassingen genoeg deze avond.
Oude Geuze/kriek proeven en het bier omschrijven is niet zo makkelijk.
Het is bier dat u regelmatig zou moeten degusteren.
Daarom dat we de aromas en smaken met zijn allen hebben ontleed.
Doesjel 6%Alc.Vol was het eerste bier die we proefden. Deze oude lambic is van de 3 Fonteinen.
Doesjel is een mix van 1, 2 en 3 jaar oude lambic.
Gegist en gerijpt op eiken tonnen.
In de flessen wordt er jonge gist ingebracht om in te doezelen (inslapen), zodat de originele lambiek smaken behouden blijven. Vandaar de naam Doesjel
Cognackleur - Geen schuim
Het aroma is licht zurig - Fruitig
Het is mals van smaak
Ook hier wat fruitigheid.
Toetsen van patisserie.
De smaak is eigenlijk niet agressief zuur
Droge afdronk.
Heel lekkere lambic
Doesjel verrassend lekker!
Proeven, ontdekken en genieten, zeg maar Geuze poggen.
We proefden daarna een geuze van Uli voor Alvinne Een blended met lambik van 3 fonteinen, Lindemans, Boon en nog een paar andere. Heel verrassend aangenaam.
Een Horal's Oude Geuze Megablend 2009 werd ontkurkt? Dit is een mix van jonge en oude lambik van acht lambikbrouwers- en stekers verenigd in HORAL. Dit zijn Boon, De Cam, De Troch, 3 Fonteinen, Hanssens, Timmermans, Oud Beersel en Lindemans. De Geuze werd speciaal ontworpen voor de Toer de Geuze 2009
7% Alc. Vol. donkergeel van kleur Dikke romige gebroken witte schuimkop De geur is die van wilde gist licht zurig en fruitig
De smaak is zuur en licht bitter licht fruitig een mooie zurige fruitige afdronk droog
Ook een Straffe Winter van 3 Fonteinen 8% Alc.Vol. werd gedegusteerd.
Fruitig aroma van druiven
Heel mals van smaak
Fruiting met minieme toetsen van hout
Kruidige prikkels komen af en toe naar boven piepen Hier ook soms een vanillesmaakje
Het bier is complex maar mooi in evenwicht
Prachtig!
Luc Vermeersch en Stephan Desmedt een en al aandacht voor de gespreksonderwerpen.
Ik had op de uitnodiging voor ieder Alvenist een gespreksonderwerp genoteerd die ze eventueel naar voor konden brengen.
Mijzelf : De Geschiedenis van de spoorwegen tussen 12 en 13 mei 1975
Luc Vermeersch : De Speciale relativiteitstheorie.
Glenn Castelein : Wat zijn de gemeenschappelijke factoren in de regionale Chinese keuken.?
Marc De Keukeleire : Is er nog plaats voor micro-organismen onder de microscoop?
Davy Spiessens : Waarom België in 1852 een nieuwe brouwwet oplegde?
Stephan Desmedt : Een haarscherpe analyse over de Hindi film industrie (Bollywood).
Indien geen interesse kon er gewoon over bier gesproken worden. En wat dacht u?
Marc De Keukeleire over micro-organismen
Marc De Keukeleire had als enige op het voorstel ingegaan. Zijn onderwerp : Is er nog plaats voor micro-organismen onder de microscoop? bracht hij met brio in de groep
Hieronder zijn bevinding :
Een micro-organisme of microbe is een organisme organisme dat te klein is om met het blote oog te zien. Hieronder vallen alle ééncelligen zoals bacteriën, protozoa (waaronder de amoeben), eencellige algen en schimmels (waaronder de gisten). Virussen en prionen worden niet tot de micro-organismen gerekend (maar wel tot microbiologie), omdat ze niet als levend worden gezien.
Gist is de naam voor een aantal eukaryote soorten (ca. 700-1000) micro-organismen waarvan de gewone biergist (= wijngist, = broodgist) (Saccharomyces cerevisiae) een bekende vertegenwoordiger is. Gisten zijn eencellige schimmels. Er zijn zelfs veel schimmels die behalve als een mycelium ook als eencellige kunnen groeien. Gisten onderscheiden zich van bacteriën door het bezit van een celkern en zijn ook significant groter. Saccharomycesgisten (en sommige andere) zijn in staat om glucose te ontleden en deze om te zetten in alcohol en koolzuurgas. Het metabolisme van S. cerevisiae is aeroob of anaeroob. Onder anaerobe omstandigheden is de alcoholproductie maximaal, onder aerobe condities de groei en vermenigvuldiging. De reacties die bij alcoholproductie plaatsvinden leveren ten opzichte van oxidatie van glucose (met zuurstof) zeer weinig energie op (2 moleculen ATP per molecuul glucose anearobe en tot 38 moleculen ATP aerobe). Gist gebruikt onder anaerobe condities dus veel meer glucose dan als er wel zuurstof beschikbaar is, en produceert dan wel alcohol.
Hoe kleiner, hoe sneller Het is niet duidelijk waarom bacteriën niet groter worden dan ze worden. Zowel voor eencellige als meercellige heterotrofe organismen geldt, dat de stofwisselingssnelheid omgekeerd evenredig is met de grootte van het organisme. Deze stofwisselingssnelheid is weer bepalend voor de groeisnelheid. De groei van een organisme is des te langzamer naarmate een organisme groter is. Bacteriën zijn dan ook verreweg de snelste groeiers van alle organismen. Dit is ook hun kracht, zijn de groeiomstandigheden ergens gunstig dan zal een bacterie daar direct van profiteren en met hoge snelheid de aanwezige voedingsstoffen consumeren waardoor hij andere organismen een slag voor is. Sommige bacteriën zijn in staat om in 20 minuten een hele nieuwe cel te maken. Dat betekent, dat zo'n cel per seconde 1000 eiwitmoleculen maakt. In weefsels van hogere organismen gaat het heel wat rustiger toe. Zo delen levercellen zich eens per drie maanden.
gisten :
2-15 um
1000 um= 1 mm,
67 gisten op 1 mm
670 gisten op 1 cm
448900 gisten op 1 cm2
0,75 milj per ml per graad plato
20 plato: 15 milj per ml
Als die 1 laag dik liggen:
1ml= 1cm3= een laag van 0,015mm (0,0015cm) dik, en 666cm2 groot
Op 666cm2 zitten 29,9 milj gistcellen
We vervolgden met een 3 Fonteinen Vintage 6% Alc.Vol. lotnummer 2005 ten minste houdbaar tot 02/2015
Amber van kleur met een kleine schuimkraag die verdwijnt
De neus is zwavel
Zurig - Citroen
Smaak is zurig
Met af en toe zoete prikkels
toetsen van eikenhout
Soms een tikkeltje Pompelmoes Droge afdronk
De oven voor de spareribs deed zijn werk meer dan behoorlijk.
Oude Geuze Oud Beersel 6% Alc.Vol) was de volgende fles. Ten minste houdbaar tot maar liefst 04-12-2022
Cognac kleur
Een muf aards aroma,
Citrus
De smaak is eerder neutral in het begin.
Niet zo zuur
Eerder moutig
In de achtergrond komt enige bitterheid naar boven
Dunne body
Droge afdronk
Ietsje meer van verwacht.
Oude Geuze 3 Fonteinen (5% Alc.Vol.) gebotteld 11 december 2000 10 jaar oud
Muffig aroma
Aards
Lichte pompelmoes
Smaak van citroen zacht van smaak
paardendeken
bitterheid
droge en lichtbittere afdronk
Uitsekend bewaard
Ondanks zijn ouderdom is deze geuze perfect drinkbaar
Davy aan het genieten
De Spareribs met bier besprenkeld worden door Luc in de oven gestoken. Daarbij zal zijn nieuw bier Ma Mère Speciale geschonken worden. Een heerlijk hoppig biertje dat later nog zal besproken worden
Iemand moet het doen !
Naast deze voorgestelde bieren proefden we nog meer Oude Geuze. Maar omdat de bieren TE oud waren en de smaken niet meer konden geapprecieerd worden heb ik ze bewust niet afgebeeld
Een beter locatie om te proeven kan men niet voorstellen. Bedankt Luc dat ik mijn bieren bij jou mocht presenteren en degusteren. Bedankt Alvenisten voor het fijn gezelschap.
18-01-2011 om 00:00
geschreven door William Roelens
|