Scotchbieren en Kaas
of andersom?
Laten we eens eerlijk zijn!
Wie besteld er de dag van vandaag nog een Scotch bij een herbergbezoek?
Dit type bier staat hier en daar nog op de kaart in een beter bieretablissement, maar wordt weinig of nooit gevraagd.
En als we er een zien staan, dan zit er ongetwijfeld een ouder iemand achter het glas.
Scotch oogt bij de jeugd oubollig en voorbij gestreeft.
Met de Kerstperiode kom eventjes Gordon Scotch met zijn
Gordon Xmas opzetten en and that is it.
En toch
zijn er nog Scotchbieren in ons land dan alleen maar Gordon.
De patroon moet ze weer eens durven op zijn kaart zetten en aan ons
om ze terug te leren ontdekken.
Wij, leden van HOP deden onlangs een proeverij van dit type bier in
Taverne Pado te Tielt.
Maar daar hadden we niet mee genoeg. Nu kaas en bier geweldig hip is
zouden we bij de bieren passende kazen proeven.
We deden beroep op het professionalisme van Do en Patrick van de Pado voor de scotchbieren en op het vakmanschap van kaasmeester Dirk Van de Walle eveneens uit Tielt.
Dirk is tevens voorzitter van de Belgische Kaasridders-Verbroedering, afdeling Vlaanderen.
Die heeft verscheidene avonden doorgebracht met het selecteren en proeven van kaas die best bij de Scotch bieren pastte.
En
het resultaat mocht er zijn.
Hieronder de fotos. We proefden de bieren blind, vandaar dat enkel
een glaasje naast de kaas staat.
De bijbehorende tekst is van HOPvoorzitter Lode Van Biervliet die tijdens de avond
notities nam van het oordeel van de Hoppigaards. (Onder BB voeg ik eigen notities aan)
Mac Vertus 5% van Millevertus + Brie de Coulommiers (Ille -de-France, F)
Het bier was een buitenbeentje in de reeks omwille van zijn alcoholpercentage en zijn redelijk eenzijdige bitterheid die wel behoorlijk goed samenging met de smeuïge brie en de lichte bitterigheid van zijn witschimmelkorstje.
(BB : Het biertje had door zijn geroosterde- en koffietoetsen meer weg van een stout dan van een Scotch. - Maar de combinatie was wel lekker)
Scotch Silly 8% van Silly + Cantal (Auvergne, F)
Deze harde kaas met zijn boterige, lichtjes zurige en zoutige smaak was een goede combinatie met het zoetig-bitterige bier. Het ene overstemde het andere niet. (BB : Inderdaad een prachtige huwelijk)
Mc Chouffe 8% van Moortgat + Charmoix (Maffe, wallonië - B)
Het bier kon de meesten niet bekoren mede door zijn snoeperigheid. De zachte kaas uit de Ardennen met zijn eerder uitgesproken smaak kon dan wel weer velen boeien. De combinatie was echter geen topper.
(BB : Het bier had ook naar mijn gevoel weinig aroma en body. De Charmoix had dan wel karakter en waardeerde het bier naar boven)
Patrick serveerde de Scotchbiertjes met heel veel passie.
Gordon finest Scotch 8,6% van John Martin + Montgommery's Ogleshield (UK)
Het bier was zoet en de karmelisatie + de geur van rozijntjes maakten het tot een complex bier met een bittere afdronk. De zachte kaas met zijn romig en fruitige smaak + een hint van noten maakte de combinatie met het bier zeer geslaagd.
(BB : Inderdaad een heerlijke combinatie)
Kaasmeester Dirk Van de Walle gaf een woordje uitleg over de afkomst en het productieproces van de gekozen kazen.
Canaster winterscotch 8,7% van De Glazen toren + Applebys double Gloucester (UK)
Een bitterig-zoetig en fruitig bier met veel koolzuur. De Engelse oranjekleurige halfharde kaas (cheddar) met zijn zoetig aroma en zijn rijke en zachte smaak met een hint van gedroogde vruchten (ook rozijntjes?) en een lichte zurigheid maakte dat de combinatie met het bier niet slecht gekozen was maar misschien paste deze kaas nog beter bij het voorgaande bier?
(BB : De lichte alcoholtoets van het bier en zijn zoete smaak waren een lekkere match met deze schittrende Engels kaas)
Watneys Scotch Ale 8% van Scottissh & Newcastle & Watneys Scotch Ale 2 jaar oud + Blue schropshire (UK)
Het zoete bier is een verzameling van gedroogd fruit: pruimen, rozijnen en dadels. De oranjekleurige blauwschimmelkaas met zijn romige zoutigheid is in combinatie met het zoete van het bier een zeer goede combinatie. Ook de 2 jaar oude paste goed bij de kaas maar was totaal niet te vergelijken met zijn jonge broertje.
(BB : schitterend geheel - Een tip : Neem een stukje kaas in de mond en laat een slokje bier erover vloeien)
De geproefde bieren getoond achteraf. De Mac Vertus was van het vat.
De toch niet alledaagse geselecteerde kazen tilden de bieren naar een hoger niveau. Een schittrende proeverij die nogmaals aantoont dat bier en kaas een perfect huwelijk is.
Kaasmeester Dirk met zijn echtgenote Tine en Patrick en Dominiek van tapasbar De Pado zorgden voor een smaakmakende avond. Waarvoor dank!
De Pado
Stationstraat 68 8700 TIELT Tel. : 051/40.71.91 Fax. : 051/40.81.45
Kaasmeester Van De Walle
Sint-Michielstraat 133 Tielt West-Vlaanderen 8700 België
Telefoon: +32 (51) 40.10.42
http://www.freewebs.com/kaasmeester/
26-11-2010 om 00:00
geschreven door William Roelens
|