Culinair 'doe-het-zelf'atelier
Op ontdekking naar het witte goud van Poperinge.
Nee dit is geen verhaal van de Duitse schrijver Carl Friedrich May maar een happening die jezelf kunt meemaken van begin tot eind maart . In deze maand organiseert Toerisme Poperinge elke zaterdag culinaire ateliers waarbij je als deelnemer vanaf het plukken tot het bereiden van de hopscheuten op een prettige manier kan beleven. Achteraf is er nog een bezoek voorzien aan het Hopmuseum met zijn gigantische biermuur.
Enkele persmensen, Annemie en ik hebben zo’n dag zelf mogen beleven Waarvoor dank aan communicatieambtenaar voor de stad Poperinge Eva Bouve voor de uitnodiging.
’t Hoppecruyt in Proven.
Om 9h00 verzamelden wij op de hoppeboerderij ’t Hoppecruyt in Proven. We werden er in een gezellig met een houtkachel verwarmd lokaaltje verwelkomd door Benedikte Coutigny. Er stond warme koffie en zelfgemaakte hoppecake op ons te wachten.
Hopboerin Benedikte vertelde met heel veel enthousiasme over de hop- en hopscheutenteelt. Sinds 1893 is de familie Desmyter gevestigd op de hopboerderij. Benedikte en haar man Desmyter zijn de vierde generatie hoptelers op deze hophoeve.
Benedikte is een spraakwaterval als het over hop en hoppescheuten gaat. Hoppescheuten werden vroeger hier gegeten als gewone groente. Het was arme mensenvoedsel zoals aardperen en pastinaak. Het is pas in de 18de- en de 19-de eeuw dat hopscheuten een populaire groente werd die alleen op de tafels van de rijken werd het opgediend.
Gelukkig is de hopteelt nog levendig in Poperinge hoewel er door de ongunstige economische omstandigheden de voorbije decennia veel hopvelden zijn gerooid. Maar sinds 1984 worden in de REO veiling van Roeselare Poperingse hopscheuten geveild. Benedicte en haar man Wout hebben de boerderij overgenomen van zijn ouders. Het ging toen niet goed. Maar door hun doorzettingsvermogen en de liefde voor de hop spartelen ze zich erdoor. Ook de bierwereld begin langzamerhand weer herop te leven ten nadele van de wijn. De hopscheuten komen populair in de culinaire wereld en zo maken Benedicte en Wout van hun boerderij niet alleen een hopboerderij maar ook een bedrijf die hopscheuten kweekt en verwerkt.
Een versgekapte wortelblok werd op tafel gelegd en ontdaan van zijn hopscheuten. Eva dame Annemie Declerck, Pieter Declercq (Hot Cuisine de Pierre) en Tom Gheeraert (Reporter Krant van West-Vlaanderen) kijken aandachtig toe.
De gastvrouw nam ons mee naar een omgevormde varkensstal waar er grondverwarming aanwezig is. Hier worden de hopzogers (hopwortelblokken) in de grond ingebed en bedekt met een 10 cm dikke grondlaag. Door bodemverwarming kunnen na ongeveer 18 dagen dikke, witte hopscheuten worden geteeld. Ze hakte een wortelblok uit de grond en toonde ons hoe men hopscheuten verwijderd, het vezelgedeelte wegsnijd tot de juiste grootte en hoe men ze proper maakt. Wij proefen met veel plezier van deze kersverse knapperige hopscheuten.
Verse hopscheuten, het Poperingse witte goud.
Reinig de hopscheuten zoals het hoort: kraak (niet snijden) het achterste vezelachtige gedeelte van de hopscheut af. Het topje is het beste van de hopscheut vertelde ons Benedikte.
Journaliste Sophie Allegaert (maakt reisreportages voor maandbladen en reisgidsen in opdracht van de uitgeverij Lannoo) proeft van een vers geplukte hopscheut.
Benedikte nam ons daarna mee naar het open veld. De lege hoppekepers en de witte rijm hadden iets magisch. Ze vertelde ons dat vroeger de hopscheuten alleen buiten in het hopveld kon worden geplukt. Dat gebeurde van eind maart tot half april bij het uitlopen van de plant. Die traditionele hopscheutenpluk gebeurt nog steeds.
Het hoppeveld had die morgen iets magisch!
Eventjes de koude trotseren!
Benedikte verteld ons dat de hop in februari en maart aangeaard is. Zo kunnen er mooie lange witte scheuten onder de grond groeien. Dan blijven ze dus mooi blank. Het proces is vrij simpel. Met een hak graaf je de hopblokken uit zodat de scheuten bloot komen te liggen. Op de knieën snijd je vervolgens de witte scheuten af. Je laat 3 goede scheuten aan de wortelstokken zitten. Deze scheuten klimmen tegen leidraden 6,5 meter omhoog zodat er in september hop geoogst kan worden. Maar zoals reeds gezegd deze oogst heeft dus concurrentie van twee nieuwe productiemethodes: de kweek in serres en de teelt met hopzogers.
Poperingse hopscheuten worden in twee kwaliteiten op de markt gebracht. Extra kwaliteit: deze zijn wit en zeer zuiver, absoluut vrij van ziekten en parasieten en vertonen geen fysiologische gebreken. Ze zijn zeer knapperig en krokant waardoor ze gemakkelijk breken zonder vezelige uiteinden. Poperingse hopscheuten van eerste kwaliteit zijn zuiver, knapperig en krokant. Ze worden allebei verpakt in exclusieve houten schaaltjes van 250 g.
Tijd om afscheid te nemen van de ruwe hopscheuten en kennis te maken met de lekkere hopscheutgastronomie.
In de vakantiewoning Douce Vie werden we ontvangen door gastvrouw Annelore Soenen, Pascal Pauwelyn (Houblonesse producten) , Kris Pollentier (Chef-kok van het Charmehotel Manoir Ogygia) en echtgenote Carmen Logie.
De vakantiewoning Douce Vie in Watou.
Alvorens aan tafel te gaan nodigde Pascal Pauwelyn ons uit om in het salon plaats te nemen. Hij verschafte ons een woordje uitleg over de Houblonesse producten die worden vervaardigd door Sowepo vzw (Sociale Werkplaats Poperinge). Houblonesse is erin geslaagd om die karakteristieken terug te brengen in haar streekproducten. Houblonesse producten zijn gemaakt op basis van hopscheuten. Het zijn exclusieve streekproducten en echte wereldprimeurs.
Commercieel verantwoordelijke van Sowepo, Pascal Pauwelyn gaf ons een woordje uitleg over de Houblonesse producten. Volle aandacht van Annemie Declerck, Kevin Desmet Belgian Beer Geek, Sophie Allegaert Writing &Styling en Pieter Declercq Hot Cuisine de Pierre
De Houblonesse producten. Van Poperingse koffie, hoppescheutenconfituur, jenever, Marc van hoppescheuten, Pralines, Karamelsaus tot Poperingse Houblonesse Keikop kaas.
Houblonesse karamellen, spletters en wafeltjes alles op basis van hopscheuten. Lekkernijen met een heerlijk smaakje!
Tijdens de presentatie worden we door Chef Kris en Carmen Logie verwend met enkele aperitiefhapjes op basis van hopscheuten.
Een rundcarpaccio gedrenkt in Westvlaams Roodbruin met verse hopscheuten.
Scheermesje, zwarte pens, tempura (gefrituurd korstje) van hopscheuten
Kris Pollentier (Chef-kok van het (Charmehotel Manoir Ogygia) bereidde ondertussen met heel veel zorg het driegangenmenu.
Grote belangstelling van de deelnemers waaronder Erik Verdonck (Belgian Beer Tourism)
Voorgerecht: Zeetong, risotto, gepocheerde hopscheuten, kwartelei, espuma van Keikoppenkaas begeleid met een Watou's witbiertje van brouwerij Van Eecke.
Hoofdgerecht: Wilde zeebaars, aardpeer, gekonfijte aardappel, lentegroentjes en gebakken hopscheuten begeleid met een Keikoppenbier van brouwerij De Plukker.
Het dessert werd bereid met producten van Sowepo.
Vooraleer afscheid te nemen nog vlug een blik op de achtertuin van Maison Douce Vie. De mooie natuur van Watou betoverde onze ogen.
Van Watou gaan we voor onze laatste bestemming naar Poperinge de metropool van de hop, .Een bezoek aan het Hopmuseum staat nog op het programma. Daar werden we ontvangen door conservator Sofie Adriaen.
Het Hopmuseum in de Gasthuisstraat 71 - 8970 Poperinge
Conservator Sofie Adriaen vertelde met passie over het reilen en zeilen van het Hopmuseum. Sophie is één en al aandacht.
In het Poperingse Hopmuseum, centrum van hop en bier, verneem je alles over de hopteelt en hopverwerking van zowel vroeger als nu. Het Hopmuseum is gevestigd in het stadsschaalcomplex. Hier werd vroeger hop gewogen, gekeurd en gestapeld. Je vindt er een uitgebreide collectie authentieke hoptuigen, aangevuld met audiovisuele fragmenten en quizmodules. Je beleeft er de geschiedenis en de levenscyclus van de hop. Ook is er sedert 2013 de ‘De Ultieme Bier Collectie/The Ultimate Beer Collection’ te bewonderen.
In één grote wandkast staan meer dan 1500 flesjes Belgisch bier uitgestald. Het museum organiseert een brede waaier van activiteiten (tentoonstellingen, workshops, voordrachten, bierdegustaties, zoektochten voor kinderen, enz.). Voor meer informatie zie http://www.hopmuseum.be/
We bedanken Eva Bouve voor het inrichten en begeleiden van deze informatieve persreis.
Deze trip kan ook door u beleefd worden en wel op volgende zaterdagen
7, 14, 21 en 28 maart 2015
Alle info: Eva Bouve Toerisme Poperinge 057 34 66 76 of toerisme@poperinge.be
INFO :
‘t Hoppecruyt, Provenplein 69 8972 Proven T: +32(0)57300598 info@hoppecruyt.be
Vakantiehuis ‘Douce Vie’ te Watou
Houblonesse
meer info: Culinair Atelier Hopscheuten
http://www.hopscheuten.be/nl/festival.html
19-02-2015 om 00:00
geschreven door William Roelens
|