Ora et Labora
In de loop van mijn vele
bierjaren heb ik het genoegen gehad om bijna alle Trappistenbrouwerijen van
België te bezoeken. Er ontbrak echter nog
één op mijn lijstje, namelijk Chimay.
En kijk, dit jaar
vierde deze grootste Trappistenbrouwerij van België haar 150-jarig bestaan.
Ter gelegenheid van
die gebeurtenis opende Abbaye de Scourmont (zo wordt officieel de abdij van Chimay
genoemd) eventjes haar deuren.
Een honderdtal
bezoekers konden zich via hun website inschrijven.
Geroen en ik hebben
niet lang getwijfeld om in te gaan op dit uitzonderlijk aanbod. Mijn lijstje was na al die jaren eindelijk compleet!
De Abdij van Scourmont ligt in de terroir van de Oise
De streek bestaat uit gevarieerde landschappen, bossen
met hun vele wandelpaden.
Het zijn authentieke plaatsen voor natuurliefhebbers en wandelaars.
Tijdens de zomer van 1850 vestigt een kleine
groep monniken zich op het wilde hoogland van Scourmont bij Chimay. Rond het
klooster worden een boerderij, een brouwerij en een kaasmakerij gebouwd.
De Abdij van Scourmont stond aan de wieg van
verschillende economische activiteiten, waardoor de regionale ontwikkeling op
gang kwam.
De monniken van de Abdij van Scourmont in Chimay
behoren tot de Orde der Cisterciënzers van de Strikte Observantie, in de
volksmond "Trappisten" genoemd. Deze monniken volgen de Regel van
Benedictus (die teruggaat tot de zesde eeuw) en danken hun naam Cisterciënzers
aan het klooster van Cîteaux dat in de twaalfde eeuw in Bourgogne werd
gesticht.
De Toegangspoort tot de abdij
De inkomhal
De cisterciënzerkloosters zijn gegroepeerd in
twee grote Ordes. Eén Orde wordt geschiedkundig in verband gebracht met de
Abdij Notre-Dame de la Grande Trappe, in Normandië, vandaar de benaming
"Trappisten" zoals we die in de volksmond gebruiken.
De privé vertrekken gezien van uit de binnentuin.
De monniken wijden hun leven aan het eren van
God in gebed en meditatie. Zij leggen de gelofte van het celibaat af en leven
in een kloostergemeenschap, onder de leiding van een Abt. Zij zien af van elk
persoonlijk bezit. Zij leggen zich met hart en ziel toe op hun werk, waarmee ze
zelf bedruipend zijn, en zetten zich daarbij ook in om de allerarmsten te
helpen.
De kapel van Abbaye Notre Dame de Scourmont
Enkele foto's van de binnenkant van de kapel
Jarenlang bewerkten de monniken het veld. Toen modernere tijden aanbraken, breidden zij hun activiteiten uit naar kleine industrieën, vooral naar de voedingsmiddelenindustrie. En zo komt het dat sinds enkele eeuwen deze monniken bier brouwen en kaas maken in de westelijke landen.
Het geordend kerkhof
Een prachtige groene wandeling van de poort tot abdij tot de brouwerij
De abdij en brouwerij zijn, behalve de binnentuin en de kerk,
niet toegankelijk voor het publiek.
Wie toch meer te weten wil komen over de werking van de abdij
en de brouwerij kan terecht in de Auberge de Poteaupré daar niet ver vandaan.
Daar is het nieuwe museum Espace Chimay geopend.
In deze nieuwe
tentoonstellingsruimte kunnen de liefhebbers van het gerstenat meer vernemen
over de abdij, haar bieren en kazen. Het is een didactische en interactieve
museum geworden waar u er kennis kan maken met de geschiedenis en de producten
van Chimay.
Vooraleer we de brouwerij betraden werden we ontvangen in hun nieuw degustatielokaal.
Dit nieuwe
degustatielokaal zou kunnen betekenen
dat in de toekomst de
Trappisten meer hun deuren open zouden zetten voor
brouwerijbezoeken.
Maar zoals gezegd in het begin van de reportage waren een honderdtal gelukkigen bevoorrecht om de brouwerij te bezoeken. Na verzamelen trokken wij met een ervaren gids in de brouwwereld van de Chimay bieren .
Tot onze grote
verbazing werden we via het laboratorium geleid naar de brouwerij.
Waar in vele
brouwerijen het lab volstrekt taboe is voor het grote publiek,
Mochten wij hier zo
maar vrij rondlopen en fotos nemen.
Opmerkelijk is de
kleine brouwinstallatie van amper 10 liter
In 1850 werd Abdij
Notre-Dame de Scourmont gesticht door de Trappisten van Westvleteren. Vanaf
1861 waren de voorbereidingen gestart om te mogen en vooral te kunnen
brouwen. Het was pas 12 jaar later dat
alles klaar was om van start te kunnen gaan met het eerste brouwproces.
De eerste brouwsels toonden natuurlijk veel gelijkenis met die van
Westvleteren.
Het bier werd in de brouwerij gebrouwen maar om de rust van de abdij te bewaren gebeurde het bottelen in Baileux iets verderop.
Dat ik Chimay de grootste Trappistenbrouwerij noemt heeft alles met de hoeveelheid
van het brouwen te maken. Liefst 125.000
hectoliter word er gebrouwen op jaarbasis. Ook de export is aan het
groeien. Naast België, Nederland en
Frankrijk verdelen ook de overzeese gebieden al het Trappistenbier.
De indrukwekkende platenfilter
De twee ketels produceren dagelijks elk 250 hectoliter.
De Gistingtanks
Afvulgedeelte voor Tankwagens.
Via deze twee tankwagens wordt het bier vervoerd naar de bottelarij in Baileux iets verderop.
Na de rondleiding werden we in het degustatielokaal
getrakteerd met het nieuwe feest bier
'Spéciale Cent Cinquante'
begeleid door de lekkere Chimaykaas. Ook kreeg iedereen een speciaal degustatieglaasje cadeau
Trappistenbrouwerij Chimay bied normaal drie type bieren aan
Chimay
Rood (7,0%)
Chimay Blauw (9,0%)
Chimay Triple (8,0%)
en
Chimay Dorée (4,8%) - tafelbier (enkel te verkrijgen in de nabijgelegen Trappistenherberg 'Auberge de Poteaupré'
Chimay Spéciale Cent Cinquante (10,0%) - eenmalig gebrouwen
Spéciale cent cinquante het feestbier
In speciale 75 cl flessen werden er
4 brouwsels gemaakt van de Spéciale cent cinquante, dit zijn een 150.000 stuks 75
cl flessen.
Met zijn 10 % is dit momenteel het zwaarste bier in het Chimay gamma.
Hopelijk nog te koop in de betere drankenhandels.
Spéciale Cent Cinquante - 10,0% Alc.Vol.
Goudblond bier met
witte schuimkraag.
De neus is lekker kruidig
De eerste slok is moutig
en iets gistig Ook een fijne kruidigheid
laat zich smaken en verwijst niet meteen naar
de vertrouwde Trappistensmaak. Toetsen van citrus.en
banaan
Ook de aanwezigheid van
koriander laat zich opmerken
Lichte warme alcohol maar verdorie goed gemaskeerd.
De kruidigheid blijft
aanhouden
Weinig bitterheid.
Droge kruidige afdronk.
Een verrassend lekker
Trappistenbier die je met zijn 10% Alc.
liefst in je zetel op
het gemakje met vrienden degusteert.
INFO :
Brasserie
de lAbbaye N.D. de Scourmont
Rue du rond-point 294
6464 Forges (Chimay)
tel: 060-21 40 18
fax: 060-21 40 18
e-mail: info@chimay.be
website: www.chimay.be
Bières de
Chimay s.a. Route Charlemagne 8 6464 Baileux
060-21 03 27
060-21 34 22
Bronnen : www.chimay.be
03-11-2012 om 00:00
geschreven door William Roelens
|