Inhoud blog
  • 5 bieren 150 - Antiek Blond Super 5 Ale - Brown Ale Le Chasseur - Straffe Hendrik X-mas Blend - Ter Dolen Winter – Wintermaster
  • In het spoor van Nico Mattan - De Hollemeersch
  • In het spoor van Nico Mattan - Het Mysterie (Poperinge)
  • 5 bieren 149 - Archivist Blonde - Heroes Mighty Brown - Quoi quoique oie couac - Sargasso – Zeedust
  • 34ste Dinsdagnamiddag proeverij - La Rules Epautre - Pichou Blonde - Balf Racine - Balf Tripel - Nostradamus Bio - Achel Superior Winter.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!
  • Heel duidelijk
  • donkere Carlsberg

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    24-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.La Cress - Brouwerij Anders






    La Cress

    Een blond bier gebrouwen op basis van Belgische hop
    en Haspengouwse waterkers.





    Nadat “Waterkerskwekerij Sint–Lucie” uit Lauw het label van
    Haspengouws streekproduct behaalde, is er nu het bier ‘Cress’
    Het is een absolute primeur. Bier gebrouwen op basis van waterkers en hop.
    Waterkers is een caloriearme groente die rijk is aan ijzer,
    calcium, jodium, vitamine A en C.
    Bovendien heeft waterkers een gunstige werking op de zenuwen en hoge bloeddruk.
    Waterkers heeft een bloedzuiverende en vocht afdrijvende werking
    en helpt om de eetlust op te wekken.
    Waterkers zou de gezondste groente zijn die je in de winkelrekken kan terugvinden.

    Het bier kwam tot stand toen men tussen pot en pint op het bierfestival van ‘Anders’
    te weten kwam dat waterkers in de tijd van de Kelten werd gebruikt
    om bier zijn bittere smaak te geven.
    Waterkerskwekerij Sint–Lucie en brouwerij Anders sloegen de handen in elkaar
    en creëerden een recept.
    Eerst testten ze op basis van de waterkersplant zelf,
    daarna op basis van waterkerssap, maar dit gaf nooit een bevredigend resultaat .
    Uiteindelijk werd er geprobeerd om het waterkerszaad toe te voegen tijdens het kookproces. 
    Dit was de juiste toepassing en het bier “La Cress” was geboren.

    http://www.lacress.be/info





    La Cress 6,5% Alc.Vol.
    Brouwerij Anders - Halen






    Blond bier
    Witte schuimkraag

    Kruidige neus
    Hoppig

    Zoete aanzet
    Moutige toetsen
    Kruidig
    Bitterheid komt flink opzetten
    Het bier is goed in evenwicht
    terke body
    Ook nu en dan een fruitigheid waarneembaar
    De afdronk is behoorlijk kruidige

    Frisse doordrinker
    Zeg maar een lekkere aperitief!




    INFO :

    Brouwerij Anders! NV
    Stadsbeemd 1025
    3525 Halen
    tel: 013-46 03 62
    e-mail: info@bieranders.be
    website: www.bieranders.be











    24-06-2014 om 20:23 geschreven door William Roelens


    18-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tonneke - Contreras (Gavere)






    Eeuwenoude traditie in het glas!

    Tonneke

     

    Tonneke is een ale of "Spéciale Belge" (hoge gisting) met een
    alcoholpercentage van 5%.
    Het bier werd reeds gebrouwen in 1818.
    In 2008 heeft De Vlaamse Dienst voor Agro Marketing (Vlam)
    het bier van brouwerij Contreras samen met nog drie bieren van andere brouwerijen
    een Vlaamse erkenning als Traditioneel Streekproduct gegeven.

    Ook Palm en Dubbel Palm (Palm Breweries - Steenuffel) Op-Ale (brouwerij Affligem uit Opwijk)
    en Koninck (Antwerpen) zijn erkend als streekproduct.

    Onder impuls van Palm Breweries werd de groepsaanvraag ingediend.
    Nu kan het herkomstlabel streekproduct.be een bijdrage
    leveren over de unieke bierstijl 'Speciale Belge'.

    De in het lastenboek beschreven grondstoffen, het brouwprocédé
    en het rijpingsproces vormen de basis voor de erkenning






    Tonneke 5%Alc.Vol.
    Brouwerij Contreras – Gavere






    Amberkleurig
    Licht gebroken witte schuimkraag
    Romig wandklevig schuim

    Aroma van mout
    Muffig
    Licht gebrand
    nootachtig

    Moutige smaak
    Tikkeltje karamel
    Een lekkere aanhoudende bitterheid
    Hoppige prikjes
    met af en toe een licht zurig trekje
    Matig zoet, licht bitter
    en een droge geroosterde afdronk

    Een heel Lekkere 'Typical Belgian Ale'

     

     

    INFO :

     

    Brouwerij Contreras
    Molenstraat 110
    9890 Gavere

    tel: 09-384 27 06
    fax: 09-384 83 56

    e-mail: info@contreras.be

    website: www.contreras.be









    18-06-2014 om 13:04 geschreven door William Roelens


    11-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hop The Brewer - Brouwerijhuurder d'Oude Maalderij.






    Hop The Brewer






    Voor brouwer Jef Pirens begon 'Zijn Bierpassie' bij een Bierproefclubje
    onder voormalige Lichterveldenaren. 
    In zijn kelder te Koolskamp richtte hij een proeflokaaltje op waar
    iedereen bier kon proeven. 
    Stilaan begon de biermicrobe een grotere vorm aan te nemen.
    Uit liefde voor het Belgische gerstenat startte hij met zijn eigen hobbybrouwerij.
    Niet lang daarna (2011) ontsproot er een bierfirma met de naam" D’Oude Maalderij ",
    genoemd naar de plaats waar gedurende tientallen jaren graan
    gemalen en gemengd werd.
    De hobbybrouwerij werd hoe langer hoe meer een experimentele proefbrouwerij
    waar recepten ontwikkeld werden.

    In het najaar van 2012 stelde D'Oude Maalderij met trots haar eerste unieke
    en volledig afgewerkte bier aan de pers voor, namelijk de ‘Quantelaar’ (8,0%Alc.Vol).
    Dit bier werd door Jef gebrouwen bij Brouwerij Maenhout uit Meulebeke.
    Het was een schot in de roos!
    Het bier kende zoveel succes dat Jef voor de commerciële productie van zijn bier 
    soelaas moest zoeken bij bevriende en gelijkgezinde brouwers.
    Door hun installatie af te huren kon hij zijn bier verder blijven brouwen. 

    Waar hij voorheen zijn creaties bij brouwerij Maenhout per 6HL brouwde,
    gebeurt dit nu bij brouwerij 't Gaverhopke,per 10HL
    en occasioneel bij brouwerij De Leite op 30HL,
    brouwerij Gulden Spoor op 10HL en brouwerij Alvinne op 20HL.

    Naast Qantelaar kwam er ook Redenaar en
    Qantelaar Oak Aged (760 flessen van 50cl) op de biermarkt.
    Zijn laatste creatie is ‘Hop the brewer’ een woordspeling op
    de kinder animatiereeks ‘Bob de bouwer’ (6,5%Alc.Vol.)
    Het werd gebrouwen bij brouwerij Alvinne ter ere van het 11e Zythos Bierfestival.






    Hop The Brewer (6,5% Alc.Vol.)
    Receptuur brouwer Jef Pirens - Bierhuurder d’Oude Maalderij)
    Gebrouwen bij brouwerij Alvinne (Moen)






    Koperkleurig bier
    Met een volle romige schuimkop

    De neus bied zoete mout toetsen
    met florale tinten.
    aroma’s van citrus en banaan komen afwisselend naar boven

    De smaak bij de eerste slok is zoet
    Een lichte bitterheid komt naar boven
    Fruitig
    Ook hier een florale toets
    Het heeft met zijn 6,5% een redelijke stevige body
    De bitterheid blijft aanhouden
    Het heeft een rechtdoorsmaak en niet zoveel nevensmaken.
    Een droge licht bittere afdronk op het einde.
    Lekkere doordrinker en dorstlesser.


    INFO :

    d’Oude Maalderij

    Zwevezeelsestraat 4, 8851 Koolskamp

    www.facebook.com/doudemaalderij

    doudemaalderij@hotmail.com





     

    11-06-2014 om 00:00 geschreven door William Roelens


    04-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Café Égalité - Sint-Gillis Brussel - Taras Runa






    Café Égalité





    Toen Bernard en ik voor bierzaken in Sint-Gillis waren,
    deed deze Brusselse Gemeente me denken aan Parijs.
    De huizen hier hebben een gelijkenis met de huizen van de Franse hoofdstad.
    Niks voor niks heeft Sint-Gillis het Hortamuseum op haar grondgebied.
    Samen met drie andere art-nouveauhuizen van Horta, behoort het
    tot de werelderfgoelijst van de Unesco.
















    Het Sint-Gillisvoorplein





    Het Sint-Gillisvoorplein zal over afzienbare tijd helemaal worden heraangelegd.
    De Brusselse landschapsarchitect Bas Smets won er een wedstrijd
    die de gemeente uitschreef en belooft van het voorplein nog een beter plein te maken.
    Tant mieux voor de vele horecazaken die er nu al de levendige sfeer bepalen.
    Een van de cafés op het voorplein is Café Égalité.








    Brasserie Égalité.







    Aan het venster enkele sugesties!




    Café Égalité is alvast een goede naam voor een café
    dat ook inhoudelijk best wat te bieden heeft.
    Égalité wordt uitgebaat door Hasan en is gespecialiseerd in Belgische bieren.
    Dat zal je niet ontgaan als je er binnenstapt,
    want de muren zijn vol getimmerd met houten panelen, waarop in zwarte viltstift –
    een beetje op ambachtelijke wijze – de namen van de ambachtelijke bieren worden vermeld,
    telkens met wat uitleg over hun smaak en herkomst.







    De keuzemuur!








    Smal en diep met een eigenzinnige interieursmaak.
















    Een Barokke luster domineert het plafond





    De houten panelen bepalen voor een groot deel de sfeer van deze
    zaak die verder nog kan bogen op twee barokke lusters,
    groen geschilderde gipsmoulures aan het plafond en een grote spiegel.














































    Naast de plaatselijke bevolking komen ook heel veel
    bierliefhebbers naar de zaak.
    Uitbater Hasan is een vriendelijke uitbater met een klein hoekje af.
    Hij was dolenthousiast met ons bezoek.
    Hij serveerde ons een taras Runa van de Zennebrouwerij.








    Ook de dienster is een vriendelijke en een mooie verschijning.







    Uitbater en eigenaar Hasan in de deuropening van zijn speciale zaak.









    Het grote terras voor het café.
    Het vloeit samen met enkele andere terassen 
    Ze bepalen mee aan de gezelligheid van het Sint-Gillisvoorplein.








    Van een originele menukaart kun je hier wel spreken.








    Taras Runa – 4,8% Alc.Vol. Brasserie de la Senne
     





    Donker blond wazig bier
    met witte romige schuimkraag

    Kruidige neus (Kruidnagel)
    Gistig.

    Een bittere aanzet
    Hoppig Toetsen van appelen
    Tikje Citrus
    Ook hier enkele kruidige toetsen
    Bittere afdronk
    Lekkere aperitief

    Taras Runa is een collaboration brew
    tussen DLS en Birrificio di Montegioco.





    INFO :

    Café Égalité Parvis de Saint-Gilles 47,
    Sint-Gillis Voorplein 47 1060 Brussel
    Tel : 0488 31 43 18
    brasserie.egalite.7@facebook.com






    04-06-2014 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!