Inhoud blog
  • Tripels 52 - Val-Dieu Triple - Vilbas Bumm - Wulps Blondje
  • In het spoor van Nico Mattan - 't Vertier
  • 35ste Dinsdagnamiddag proeverij - Lazy Panda – Brewpakt - Seaking Zeewierstout - Mijnfiets – Stravius Goe straf Tripel – Stravius Goe straf Quadrupel.
  • 5 bieren 151 All - in Chinook - Gouden Carolus Classic - Hilleveld Wild Pale Ale - Maredsous Brune - Ne Grellige
  • 5 bieren 150 - Antiek Blond Super 5 Ale - Brown Ale Le Chasseur - Straffe Hendrik X-mas Blend - Ter Dolen Winter – Wintermaster
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!
  • Heel duidelijk
  • donkere Carlsberg

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    26-01-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tripels 12 - Tripel Karmeliet - Kasteel Tripel - Noë Tripel






    Tripels 12



    Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen.

    Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk?
    Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop.
    De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen.
    Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje!
    Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven.
    Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik heb genuttigd thuis of op een terras.


    DE NAAM TRIPEL


    Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934.

    Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.

    Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles.
    De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel. 














    Tripel Karmeliet (8,4%Alc.Vol)
    Brouwerij Bosteels (AB InBev) – Buggenhout








     

    Goudgeel bier met een witte schuimkop

    Aroma’s van rijpe banaan
    Een prikje kruidnagel
    Moutig

    De smaak is raak
    Moutig en fruitig
    Bananetoetsen
    Licht kruidig
    Alcoholwarmte
    Zacht romig
    Evenwichtig
    Nog altijd een fantastische tripel waar ik van hou








    Kasteel Tripel (11%Alc.Vol)

    Kasteel Brouwerij Vanhonsebrouck - Emelgem











    Goudkleurige helder bier met een romige witte schuimkraag

    Een aroma van banaan vertroeteld de neus
    Zoet en granig
    Kruidnagel
    Gistig

    De aanzet is een licht bittere smaak
    Kruidige toetsen
    Banaan
    De zoete tonen komen naar boven
    Alsook een lichte alcoholwarmte
    Goed in balans
    Misschien iets te stroperig
    maar smaken doet deze commerciële tripel
    Redelijk hoog in alcohol voor een tripel






    Noë Tripel (8,0%Alc.Vol)
    Brouwerij Eutropius - Menen







    Goudblond bier met witte schuimkraag

    Licht fruitaroma
    Moutig en zacht kruidig
    Suikerachtig

    Zoete aanzet
    Lichte toets van honing
    Banaan
    Allemaal minimaal
    Een beetje hoptoevoeging
    Had toch ietsje meer bitterheid verwacht
    Goed in evenwicht
    Licht bittere afdronk
    Een toegankelijke tripel


    Deze tripel werd gebrouwen voor Select een lokale supermarkt in Lauwe (West-Vlaanderen), Wie bij deze supermarkt in Lauwe een ‘Noë Tripel’ koopt, krijgt niet enkel deze tripel maar steunt ook een goed doel. Per flesje gaat namelijk vijf cent naar de Alzheimer Liga. Niet toevallig, stichter Noë Stichelbaut overleed namelijk in 2009 aan die ziekte.

    Vier medewerkers van de winkel ontwikkelden samen met de Meense brouwerij Eutropius dit bier. “De perfecte teambuilding”, lachen collega's Ivan Vandamme en Luc Durieu. “We hebben met zijn allen verschillende smaken geproefd om zo tot iets unieks en lekkers te komen.”

    De collega's brouwden 1.200 liter bier, goed voor 4.000 pintjes. Zij kunnen het bier alvast appreciëren.





    Groeten
    William

    26-01-2020 om 10:28 geschreven door William Roelens


    20-01-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 71 - Amaris 50 - Brunehaut Hoppy Bret - Damme Blond - Het Anker Gouden Carolus Indulgence 2018 Hopscure - Hérétique






    VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 71











    Amaris 50 (5,0% Alc.Vol.)
    Brauhaus Riegele – Augsburg (DL)






    Goudkleurig licht helder bier met een fijne mooie witte schuimkraag.

    Aangename fruitige neus
    Citrustoetsje
    Hoppige prikjes

    Aangename smaak
    Fruitig
    Citrustoets
    Licht bitter
    Goed uitgebalanceerd
    Droge lange afdronk
    Aangenaam Duits zomerbier met heel veel smaak!
    geproefd in Koffiehuis ‘De Hofnar’ Gullegem











    Brunehaut Hoppy Bret (8,0% Alc.Vol.)
    Brasserie Brunehaut - Rongy








    Koperkleurig bier met een gebroken witte volle schuimkraag.

    De neus ruikt karamel
    brettanomyces
    Hout

    De eerste slokken zijn lichtfruitig
    Soms een zuurtje en enige bitterheid
    Karamel
    Houtprikken komen soms opzetten
    Droog mondgevoel
    Nogal wat koolzuur
    Ondanks de ouderdom nog altijd een fantastisch bier


    Gebrouwen voor het 125-jarig jubileum van de Brunehaut-brouwerij (inclusief de voormalige brouwerij Allard-Groetembril, en ondertekend door de voormalige brouwer). Gebrouwen met Saccharomyces en Brettanomyces Bruxellensis. 11000 genummerde flessen.





    Damme Blond (6,0% Alc.Vol.)
    Gebrouwen voor De Damse Brouwers – Sijsele/ Damme
    Gebrouwen bij het Gulden Spoor – Gullegem









    Goudkleurig bier met een volle romige schuimkraag

    Moutig aroma
    Gistig

    De eerste slokken zijn zoet
    Licht fruitig
    Kruidige toetsen
    De smaak is soms eigenaardig!
    Het bier is niet erg stabiel
    Zoete afdronk
    Een nogal eentonig doordrinkbier 









    Het Anker Gouden Carolus Indulgence 2018 – Hopscure (8,0% Alc.Vol.)
    Brouwerij Het Anker - Mechelen







    Donker bruin bier met een romige beige schuimkraag

    Een aangenaam aroma van karamel
    Rozijntjes
    Vijgen
    Donker chocolade

    De smaak zet het aroma verder
    Geroosterde mout
    Donker fruit
    Hoppigheid komt naar boven
    Kruidigheid zorgt voor afwisseling
    Licht bittere afdronk
    Niet slecht!










    Hérétique (9,6% Alc.Vol.)
    Brouwerij
    De Feniks – Heule


    Donker bruin bier met beige schuimkraag

    Kruidig aroma van kardemon
    Koffie
    Steranijs

    Zoete aanzet
    Koffietoetsen
    Karamel
    Redelijke kruidigheid die niet stoort
    Gedroogd fruit
    Zoethout
    Redelijk volmondig
    Behoorlijke bitterheid in de afdronk
    Kruidig bier die ik lust




    Let op!

    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!

    Groeten

    William

     

    20-01-2020 om 10:23 geschreven door William Roelens


    13-01-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tripels 11 - Bersalis Tripel - Brugge Tripel - Bush Amber Tripel






    Trippels 11




    Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de
    IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen.
    Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk?
    Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop.
    De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen.
    Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje!
    Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven.
    Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik deze zomer heb genuttigd thuis of op een terras.


    DE NAAM TRIPEL
    Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934.

    Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.

    Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles.
    De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel. 








    Bersalis Tripel (9,5%Alc.Vol)
    Gebrouwen voor Oud Beersel - Beersel

    Gebrouwen bij Huyghe - Melle







    Licht wazige oranjekleurig bier met een romige witte schuimkraag

    Een aangenaam aroma van gist en mout
    Tikje kruidig – Kruidnagel
    Gedroogd fruit en een tikje karamel

    De aanzet is bijna een vervolg van het aroma
    Zoete smaak
    Honing
    Kruidnagel
    Pruimpjes en rozijnen
    Een lichte bitterheid brengt evenwicht
    Een warme alcohol toets
    Een lichte scherpe afdronk
    Een heerlijke tripel!











    Brugge Tripel (8,7%Alc.Vol)
    Brouwerij Palm – Swinkels Family Brewers - Steenhuffel









    Goudekleurige tripel met een mooie romige schuimkraag

    Een geurig fruitig aroma van Citrus en sinaas
    Lichtmoutig

    Een zoete aanzet
    Lichtjes karamel
    Fruitige tonen
    Koriander
    Zoete toetsen blijven domineren
    Lichte alcoholwarmte
    Een klassiek gebrouwen tripel
    Die prachtig oogt in zijn eigen glas!









    Bush Amber Tripel (12%Alc.Vol)
    Brasserie
    Dubuisson - Pipaix









    Amberkleurig bier met fijne witte schuimkraag

    Het aroma bied ons gistige nota’s
    Zoet
    Karamel - Kandij
    Rozijntjes

    Ook in de smaak is kandijsuiker te proeven
    Moutige toetsen
    Kruidnagel
    Warme alcohol is redelijk verborgen
    Lichte bitterheid
    Tikje fruitige toetsen van peren, rozijntjes
    Complex
    Mooi in balans
    zoete afdronk
    Prachtig Belgisch zetelbier





    Groeten
    William

    13-01-2020 om 15:54 geschreven door William Roelens


    06-01-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 70 - Cuvée Oncle Pol - Julia Sunny Joy - Kompel Bovengronds - Mareklop Oak - Rex Artus








    VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 68








    Cuvée Oncle Pol (7,0%Alc.Vol.)
    Brouwerij
    De Leite – Ruddervoorde








    Roodbruin bier met een romige beige schuimkraag

    Lichtzurige neus
    Wijntoets
    Tikje hout
    Kandij?

    Lichtzure aanzet
    Citroen
    Zoete mout 
    karamel in de smaak
    Houten prik
    Is niet zo evenwichtig
    Zure afdronk










    Julia Sunny Joy (4,7%Alc.Vol.)
    Gebrouwen voor de Belgian Brew Brothers – Zwevegem

    Gebrouwen door Brouwerij Eutropius – Menen







    Wazig geel bier met witte fijne schuimkraag

    Moutige neus
    Citrus
    Hoppig

    De eerste slokken zijn licht bitter
    Fruitige aangename smaak
    Citrus toetsen komen naar boven
    Ook een beetje ananas waarneembaar
    Nu en dan een zoete prik
    Evenwichtig
    Licht zoet/zure afdronk
    Lekker licht bier









    Kompel Bovengronds (6,0%Alc.Vol.)
    Gebrouwen voor Brouwerij Kompel - Maasmechelen

    Gebrouwen door brouwerij Anders – Halen







    Wazig goudblond bier met romige dikke schuimkraag

    Bleke mout
    Fruitige prikken van abrikoos
    Gistig

    Moutige aanzet
    Fruitige prikken
    Perzik en abrikoos
    Nu en dan een zoet prikje
    Met af en toe een kruidige smaak van koriander
    Allemaal mooi aansluitend
    Lekker bier om bovengronds te degusteren











    Mareklop Oak (12%Alc.Vol.)
    Gebrouwen voor Mareklop - Lokeren
    Gebrouwen door ’t Hofbrouwerijke – Beerzel










    Donker tot bijna zwart bier met lichtbruine schuimkraag die vlug verdwijnt

    Pittige neus
    Donkere mout
    Licht zurige prikken
    Tikje hout

    Zoete aanzet
    Zurige prikjes
    Kruidige toetsen
    Alcoholwarmte in de mond
    Chocolade in de afdronk
    Tikje koffie
    Misschien ietsje te veel van het goede maar
    dit bier kan me wel bekoren!









    Rex Artus (8,5%Alc.Vol.)
    Gebrouwen voor Bier & Karakter - Slijpskapelle
    Gebrouwen door brouwerij Anders – Halen



    Amberkleurig bier met een romige mooie schuimkraag

    De neus bied fruitige aroma’s
    Gistig
    Abrikoos, banaan
    Zoet met een tikje karamel
    Lichte hoppigheid

    De smaak is zoet
    moutig
    Behoorlijke milde bitterheid
    Nu en dan een kruidige prik
    In balans
    Zoete afdronk
    Niet slecht
    Een braaf bier

    Rex Artus werd eerder gebrouwen voor Biernatie uit Beselare,

    In 2018 overgenomen door Bier & Karakter

    Let op!

    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!

    Groeten
    William

     

    06-01-2020 om 17:17 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!