Inhoud blog
  • 5 bieren 150 - Antiek Blond Super 5 Ale - Brown Ale Le Chasseur - Straffe Hendrik X-mas Blend - Ter Dolen Winter – Wintermaster
  • In het spoor van Nico Mattan - De Hollemeersch
  • In het spoor van Nico Mattan - Het Mysterie (Poperinge)
  • 5 bieren 149 - Archivist Blonde - Heroes Mighty Brown - Quoi quoique oie couac - Sargasso – Zeedust
  • 34ste Dinsdagnamiddag proeverij - La Rules Epautre - Pichou Blonde - Balf Racine - Balf Tripel - Nostradamus Bio - Achel Superior Winter.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!
  • Heel duidelijk
  • donkere Carlsberg

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    29-01-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorstelling Homo Beerectus in brouwerij De Oude Maalderij - Izegem







    Homo Beerectus









    Brouwer Jef Pirens en zelfstandig adviseur Brecht Kindt starten met een uniek bierproject.





    IZEGEM



    Een uitnodiging ontvangen om een voorstelling van een uniek bierproject bij te wonen,
    daarga ik graag op in.
    Ik was niet alleen in de 'Oud Maalderij' van Jef Pirens.
    Een vijftigtal andere bekende mensen uit de bierwereld waren ook aanwezig. 







    We werden in de brouwerij ontvangen door de twee iniatiefnemers
    Brouwer Jef Pirens en zelfstandig adviseur Brecht Kindt.





    Homo Beerectus


    Willen de twee vrienden even succesvol zijn als de 'recht opgaande mens' van een 1,6 miljoen jaar geleden?
    In elk geval ze hebben samen genoeg 'brains' om succesvol te worden!
    Brecht Kindt, als bedenker van dit unieke bierproject en Jef Pirens,
    die niet aan zijn proefstuk toe is bij het brouwen van bijzondere bieren.





    Een vijftigtal andere bekende mensen uit de bierwereld waren ook aanwezig.
    De meeste waren ambassadeurs die tenslotte deel uit maken van het project.




    "De Homo Beerectus” - staat centraal. Hij beschikt zelfs over een stamboom.
    Door het brouwen van 30 bieren gedurende zes jaar verkrijgt de 'Homo Beerrectus' een stamboom.
    Deze bieren worden gelanceerd bij 30 ambassadeurs.
    Deze 30 uitgekozen Vlaamse handelszaken (Restaurants, Cafés en Drankenhandels) die 'bier' een warm hart toedragen en enorm veel tijd aan hun zaak besteden zullen deze bieren uitschenken ofwel verkopen, zolang hun zaak de voorraad strekt. Van elk bier wordt er maar een bepaalde hoeveelheid gebrouwen en het bier zal ook maar éénmaal verkrijgbaar zijn.







    Degusteren met een verhaal





    Brouwer Jef leg hoe alles in zijn werk zal gaan.










    De gegraveerde stamboom




    Alle ambassadeurs krijgen een gegraveerde stamboom waar ze telkens een gepersonaliseerd kroonkurkje kunnen aanhangen dat enkel in hun zaken te zien zal zijn.
    De gebrouwen bieren en het verloop van de stamboom zal via hun website te volgen zijn.
    Op elk etiket staat er een QR code die met een smartphone te scannen is.
    Ook op hun Engelstalige website is er voldoende informatie te vinden.
    U zal dus kunnen volgen wanneer precies het volgende bier zal verschijnen.









    De Bizarre Brewer

    Na de voorstelling van het project werd ook het eerste bier aan
    de ambassadeusr en genodigden gepresenteerd.










    De Bizarre brouwer (7,5%Alc.Vol) is een donker zacht bier.
    Het degusteert vlot en heeft zachte toetsen van gebrande mout
    met een koffie met melksmaak. De afdronk is droog en licht bitter.
    Een prima start!

    Brecht Deleye en Kris Goegebeur hadden een brood gebakken
    dat perfect met het bier matchte. "Het ging om broden die met veenbessen en chocolade en draf gemaakt werden.
    Net zoals als Brecht en Jef zijn ze fan van het duurzame en ambachtelijke en ze zijn enthousiast om aan dit project hun steentje te kunnen bijdragen.
    Er waren dan ook niets dan tevreden gezichten bij de ambassadeurs.







    Enkele genodigden en ambassadeurs voor de lens.






    Meer info op de website van de brouwers:
    www.homobeerectus.com


    Twee tevreden initiatiefnemers!




    Izegem 23/01/2017
    William Roelens







    29-01-2017 om 00:00 geschreven door William Roelens


    23-01-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ceci n'est pas une brune! - Petre-Devos Audenaerde






    Ceci n'est pas une brune!

    Petre-Devos Audenaerde






    Oudenaarde

    Dat Oudenaarde de naam van bierstad draagt is algemeen geweten. Ooit telde de stad maar liefst 17 brouwerijen. Gelukkig zetten de brouwerijen Roman, Liefmans (Duvel Moortgat), Smisje en Cnudde de rijke biertraditie van de Scheldestad verder. Ook de jaarlijkse terugkerende Adriaen Brouwer Bierfeesten zijn sinds mensenheugenis een begrip. Maar Oudenaarde is bij de mensen vooral gekend om hun Oud bruin of het Oudenaards bruin.
    De bijzondere eigenschappen van dit bier (Karamel, bitter, zurige smaak) werden toegeschreven aan het typisch Oudenaards water die ijzerhoudend is en beschikt over een hoog calciumgehalte.















    Petre Devos

    Een verdwenen brouwerij die ook bekend was voor zijn bruine bieren was Petre-Devos of van 1940 tot 1970 ook Brouwerij St. Arnoldus genoemd. 
    In hun gamma bieren was er ook een Triplel Trio Petre Devos.

    Nu 47 jaar later is brouwer Edward Vandermeersch er in geslaagd om een gistkolonie uit enkele oude flesjes van dit bier meer dan 50 jaar opnieuw op te kweken.


    Gist

    In een laboratorium kon Edward de gistcelkolonie uit het stokoude bier Trio Triple opnieuw opkweken en er bleek dat de cel ook kon doorgisten voldoende om een goed bier te kunnen brouwen.
    Hij heeft het oude bier weer tot leven gebracht.
    Wat een hele prestatie is voor deze brouwer.

    Het bier wordt gebrouwen onder leiding van Edward bij brouwerij 't Verzet in Anzegem.








    Petre –Devos Audenaerde (6,2% Alc.Vol.)
    Gebrouwen bij 't Verzet - Anzegem












    Donker amber van kleur
    Dikke schuimkraag die vlug verdwijnt.

    Fruitig aroma
    Gistig

    Moutige aanzet
    Pittige en scherpe smaak
    Moutbitterheid
    Karamel
    soms een IJzer smaakje?
    Nu en dan een zurige toets.
    Fruitig
    Ook de afdronk is redelijk scherp en bitter.
    Duidelijk een bier om over te discuteren.
    Mij bevalt het wel maar toch heb ik mijn bedenkingen hoe het bij anderen zal overkomen?




















    Ceci n'est pas une brune!

    http://www.petredevos.com/

    https://www.facebook.com/pg/petredevos/photos/?ref=page_internal




    Groeten
    William





    23-01-2017 om 00:00 geschreven door William Roelens


    16-01-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (37) - Birthday Session – Boskeun - Spijker Blond - Succube Abyssal - Zonderik Cuvée








    Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (37)















    Birthday Session (5,2% Alc.Vol.)
    Zennebrouwerij – Brussel
    en Brasserie Thiriez – Esquelbecq (Fr)



    Verjaardag brouwsel voor 20 jaar Brasserie Thiriez.
    Brouwerij Thiriez was één van de brouwerijen die indertijd uitgenodigd was op het bierfestival Bruxellensis ingericht door de mensen van de Zennebrouwerij in de IJskelders van St. Gillis (Brussel).




    Wazig geel bier met een romige schuimkraag

    Een aangenaam fruitig aroma
    Lichte florale prikken.


    Moutige aanzet.
    Aards.
    Fruitige smaken geven een lekkere toets.
    Perzik
    Citrus af en toe
    Hoppig
    Soms een lichte broodsmaak.
    Fris en doordrinkbaar
    Droge afdronk
    Pittig lekker!











    Boskeun (% Alc.Vol.)
    De Dolle Brouwers – Esen







    Goudgeel bier met dikke romige schuimkraag.

    Een heerlijke neus
    Caramel
    Fruitig
    Tikje geparfumeerd

    De smaak is aangenaam.
    Zoete toetsen van
    Karamel en Toffee
    pompelmoes zorgt voor afwisseling
    Tikje honing
    Allemaal mooi verdeeld
    Aangenaam bier
    met een droge en lichte hoppige afdronk.










    Spijker Blond (6,2%Alc.Vol.)
    Recept De Haeckse Brouwers - Brugge
    Gebrouwen bij brouwerij Gulden Spoor - Gullegem








    Wazig amber bier met witte schuimkraag.

    Zoet aroma
    Licht kruidig
    Matig hoppig

    Moutige aanzet
    Licht hoppig
    ook hier een aanwezigheid van kruiden.
    Tikje toffee
    Allemaal matig gedoseerd.
    Het bier degusteert vlot.
    Is geen hoogvlieger maar toch een allemans vriend.











    Succube Abyssal (6,5%Alc.Vol.)
    Beryllium Erbium Brouwerij – La Louvière
    Gebrouwen bij Brasserie Bastogne - Vaux-sur-Sûre








    Donker amberkleurig bier met witte schuimkraag.

    Zoete neus
    Fruitige prikken
    Tikje gember

    Zoete aanzet
    Fruitige toetsen
    Koriander?
    Zachte Hopbitterheid
    Goed evenwicht
    Een goed gebrouwen bier met eigenaardige smaakcombinaties!











    Zonderik Cuvée (10,5%Alc.Vol.)
    Zonderik / Columbus Management - Zonhoven
    Gebrouwen bij brouwerij Anders – Halen







    Donkerkoper kleurig bier met romige witte schuimkop

    Aroma van alcohol (cognac)
    Houten toetsen
    Gistig en kruidig

    Zoete aanzet
    Alcoholwarmte is voortdurend aanwezig
    Tikje banaan en honing.
    Abricot geef een extra touch
    Wat hout in de mond
    Prikje vanille
    Iets te alcoholisch!
    Bier om enkel te degusteren in je luie zetel!

    Let op!

    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd
    op het moment van proeven!
    Bij u kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Groeten William







    16-01-2017 om 00:00 geschreven door William Roelens


    08-01-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (36) - Ginette Tripel - Kapittel Prior 9 - Lupulus Brune - HopSaSam Nonniversaire - Triporteur from Hell









    Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (36)












    Ginette Tripel (9,0% Alc.Vol.)
    Brasserie La Binchoise – Binche








    Wazig blond bier met witte schuimkraag

    De neus ruikt zoete mout
    Tikje karamel

    Ook de smaak begint zoet en blijft aanhouden.
    witte suiker
    Lichte fruitigheid
    Nu en dan komt er een lichte bitterheid naar boven.
    Eigenlijk is er geen evenwicht te bespeuren!
    Ook hop blijft de grote afwezige.
    Zoete afdronk.
    Er bestaan betere bio-bieren!











    Kapittel Prior 9 (9,0% Alc.Vol.)
    Leroy Breweries – Boezinge/Watou








    Donkerbruin bier met een romige lichtbruine schuimkraag

    De neus is fruitig
    Ook een lichte kruidigheid laat zich gelden.
    Tikje gist

    De aanzet is lekker moutig
    Een karamelsmaakje komt naar boven.
    Geroosterde mout
    Kruidige prikken
    Rozijntjes
    Niet te papperig maar eerder dun van body.
    Zoet bittere afdronk.
    Nog altijd een lekkere klassieker uit de Westhoek!










    Lupulus Brune (8,2%Alc.Vol.)
    Les 3 Fourquets – Gouvy







    Wazig bruin, amberkleurig bier met een beige romige schuimkraag.

    Lekker donkermout aroma
    Karamel
    Kruidige prikjes

    De eerste slokken zijn licht kruidig
    Lichte bittereheid.
    Zachte hoppigheid
    Karamel en chocolade komen soms naar boven.
    Het bier degusteert aangenaam.
    Mooie body.
    Bitterzoete afdronk.
    Een smakelijk bier!











    HopSaSam Nonniversaire (12,1%Alc.Vol.)
    Brouwerij Hof Ten Dormaal – Tildonk








    Roodbruin bier met grove lichtbruine schuimkraag

    Een geurige aangename neus van karamelmout en donker fruit.

    De smaak is het verlengde van het aroma.
    Ook hier een zoete smaak van karamelmout.
    Donker fruit treed soms naar voren.
    Nu en dan komt er een lichte alcoholwarmte opzetten.
    Licht houtsmaakje!
    De smaak is zacht en aangenaam.
    Beetje complex
    Een lekkere Barley Wine!











    Triporteur from Hell (6,6%Alc.Vol.)
    BOM Brouwerij - Roeselare
    Gebrouwen bij brouwerij Anders – Halen

    Donker bier met gebroken rijke witte schuimkop.

    Moutig aroma
    Karamel
    Geroosterde granen
    Een beetje fruit in de neus.

    De smaak is zoet
    Karamel en chocolade spelen een hoofdrol.
    Ook fruitige toetsen komen soms piepen.
    Tikje koffie
    Redelijk volmondig voor zijn 6,6%
    Een matige bitterheid.
    Niet mis.

    Let op!

    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd
    op het moment van proeven!
    Bij u kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Groeten William

    08-01-2017 om 10:37 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!