Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (36)
Ginette Tripel (9,0% Alc.Vol.) Brasserie La Binchoise – Binche
Wazig blond bier met witte schuimkraag
De neus ruikt zoete mout Tikje karamel
Ook de smaak begint zoet en blijft aanhouden. witte suiker Lichte fruitigheid Nu en dan komt er een lichte bitterheid naar boven. Eigenlijk is er geen evenwicht te bespeuren! Ook hop blijft de grote afwezige. Zoete afdronk. Er bestaan betere bio-bieren!
Kapittel Prior 9 (9,0% Alc.Vol.) Leroy Breweries – Boezinge/Watou
Donkerbruin bier met een romige lichtbruine schuimkraag
De neus is fruitig Ook een lichte kruidigheid laat zich gelden. Tikje gist
De aanzet is lekker moutig Een karamelsmaakje komt naar boven. Geroosterde mout Kruidige prikken Rozijntjes Niet te papperig maar eerder dun van body. Zoet bittere afdronk. Nog altijd een lekkere klassieker uit de Westhoek!
Lupulus Brune (8,2%Alc.Vol.) Les 3 Fourquets – Gouvy
Wazig bruin, amberkleurig bier met een beige romige schuimkraag.
Lekker donkermout aroma Karamel Kruidige prikjes
De eerste slokken zijn licht kruidig Lichte bittereheid. Zachte hoppigheid Karamel en chocolade komen soms naar boven. Het bier degusteert aangenaam. Mooie body. Bitterzoete afdronk. Een smakelijk bier!
HopSaSam Nonniversaire (12,1%Alc.Vol.) Brouwerij Hof Ten Dormaal – Tildonk
Roodbruin bier met grove lichtbruine schuimkraag
Een geurige aangename neus van karamelmout en donker fruit.
De smaak is het verlengde van het aroma. Ook hier een zoete smaak van karamelmout. Donker fruit treed soms naar voren. Nu en dan komt er een lichte alcoholwarmte opzetten. Licht houtsmaakje! De smaak is zacht en aangenaam. Beetje complex Een lekkere Barley Wine!
Triporteur from Hell (6,6%Alc.Vol.) BOM Brouwerij - Roeselare Gebrouwen bij brouwerij Anders – Halen
Donker bier met gebroken rijke witte schuimkop.
Moutig aroma Karamel Geroosterde granen Een beetje fruit in de neus.
De smaak is zoet Karamel en chocolade spelen een hoofdrol. Ook fruitige toetsen komen soms piepen. Tikje koffie Redelijk volmondig voor zijn 6,6% Een matige bitterheid. Niet mis.
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Groeten William
08-01-2017 om 10:37
geschreven door William Roelens
|