In Oostende word ik droefgeestig en
verlang ik enkel om een strandcabine
te betrekken. Ik zou mijn nieuwe
woonst met paarlemoeren mosselen
behangen. En ik zou er slapen met een
mooi blond meisje met zouten huid en
me laten wiegen door de zee.
James Ensor, lettres, X. Tricot, Labor p 252
Na het
Broelmuseum en The Porter House in Kortrijk El Greco en Moeder Lambic te Brussel
Is het nu de beurt aan
James Ensor en De Bistronoom - Oostende.
Die zaterdag spoorde ik naar Oostende om er een bezoekje te brengen aan Ensor.
Zo heet de tentoonstelling Bij Ensor op bezoek
Dit jaar is het 150 jaar geleden dat hij in Oostende werd geboren.
Mu.ZEE (Kunstmuseum aan zee) liet deze verjaardag niet onopgemerkt voorbijgaan. De uitzonderlijke tentoonstelling Bij Ensor op bezoek brengt alle beeldende kunstenaars, schrijvers, cineasten, museumdirecteurs en verzamelaars samen die bij Ensor op bezoek gingen.
Na mijn visite aan James zou ik ook nog een bezoekje brengen bij Christophe en Stefanie van het gekende bierrestaurant De Bistronoom
Moest James nog leven dan was ik bijna zeker dat hij met mij mee zou zijn gegaan.
Naar het schijnt was hij verzot op oesters.
Hij zou niet enkel meegegaan zijn voor de smaakvariëteiten maar
als de belangrijkste vernieuwer van de moderne kunst in België ook om de prachtige kleurencombinaties die Stefanie op haar borden weet te dresseren met grove borstelstreken of met fijne inktlijnen vast te leggen op papier en doek.
Beer en Foodpairing op schilderslinnen! Moet kunnen
Maar eerst de tentoonstelling
In tegenstelling tot de Bozar (Brussel) mocht ik hier wel fotograferen.
Zonder te flitsen wel te verstaan.
Naast enkele werken van James heb ik mijn foto-inspiratie een beetje laten
botvieren, zelfs een studie van mijn Bierblog was er te bewonderen
James Ensor was een Vlaams schilder, geboren te Oostende op 13 april 1860 en er gestorven op 19 november 1949. Hij wordt algemeen erkend als de belangrijkste vernieuwer van de moderne kunst in België.
Twee jaar later, hij was dan 28, in 1888, begon Ensor aan zijn "Intrede van Christus in Brussel", het meest spectaculaire werk van de jonge meester, dat nadien ook zijn roem zou uitdragen
over de wereld. Het werk was een jaar later echter niet af om op het Salon des XX geëxposeerd te worden.
Het was een indrukwekkend werk geworden van 2,58 m. hoog en 4,31 m. lang. Het bleef 30 jaar lang opgerold in zijn atelier, op de hoek van de Vlaanderenramp. Hij kon het eerst opspannen in 1917, boven zijn harmonium, toen hij verhuisde naar zijn nieuwe woning, in de Vlaanderenstraat. Dit huis, het huidige Ensor-huis, erfde hij van zijn oom Leopold. Toen het werk moest verhuizen voor de grote exposities van Brussel en Parijs, moest in 1929 eerst een stuk van het gevelbalkon afgebroken worden.
Intrede van Christus in Brussel
Massa's maskers heeft hij uit zijn penseel laten vloeien. Volgens Ensor tonen zij het ware gezicht van de mensen die ze dragen.
Bierblog ?
Geboeid naar het slanke
Filmpje - Ensor in Oostende
Een eerste ontmoeting met kunst?
Van de Artistieke schilderkunst naar de kunst van het koken is in Oostende maar een kleine stap.
De Bistronoom ligt op slechts enkele stappen verwijderd van Het Kunstmuseum.
Dicht bij het prestigieuze schoolschip de Mercator.
Links van de Mercator onder een van de appartementsblokken ligt De Bistronoom
De Bistronoom badend in het vroege zonlicht.
Christophe en Stefanie hadden voor mij een plaatsje op hun zonnig terras gereserveerd.
Als aperitief kreeg ik een Vicardin (7% Alc.Vol) geserveerd van bierfirma Dillewyns (weldra een volwaardige brouwerij). gebrouwen in de Proefbrouwerij.
Dit bier is een blended van een tripel Vicaris en een lambiek van Girardin.
Amberkleurig biertje met een witte schuimkraag.
Het aroma is fruitig, met toetsen van appel en citrus.
Het heeft een droge en fruitige smaak,
Licht zurig een beetje bitterheid.
Een ideale aperitief
Als amuse presenteerde Stefanie mij :
Slaatje met gerookte eendenborst, Balsamicodressing verfijnd met Hopus.
Stoofpotje van hoevekip uit de Polders met geraffineerd
met Grottenbier Blond " Signature Pierre Celis "
Brandade van Kabeljauw en gazpacho met Bush Pècheresse.
Gebruikt bier in het gerecht : Hopus van brouwerij Lefebvre Grottenbier van brouwerij St. Bernardus naar een recept van Pierre Celis en Bush Pècheresse.van brasserie Dubuisson
Tussen de amuse en het voorgerecht presenteerde Christophe mij een typisch Oostends biertje "Den Ostensche Baron" (6,5% Alc.Vol.) Donker goudkleurig met een witte schuimkraag. Het biertje heeft een moutig aroma. Toetsen van fruit De smaak is over het algemeen zoet, Op de achtergrond kruidige toetsen en een lichte bitterheid
Het voorgerecht waren heerlijke malse Mechelse Asperges met een gepocheerd hoeve-ei, mousseline met La Binchoise Tripel en Oostendse grijze Garnalen.
Het waren de allereerste asperges (Type A) die Christophe op de vroegmarkt s' morgens was gaan halen.
.
Gebruikt bier in het gerecht : La Binchoise Tripel van Brasserie La Binchoise
Bij de asperges werd een Belgoo Magus (6,5% Alc.Vol.) geserveerd. bierfirma : Belgoo Beers Een blond biertje met een mooie fijne witte schuimkraag. ietsje wazig.
Een mooie kruidige neus met vooral tarwe prikkels.
Licht zurige aanzet (tarwe) die over gaat naar een medium body van lichte bitterheid. De smaak komt over als een bio biertje maar met een eigen specifiek smaakpatroon. Het heeft ook een aangename kruidigheid.en een droge afdronk. Perfect passend bij het romige van de asperges
Als hoofdgerecht kreeg ik Konijn voor Alvinne : Tournedos van konijn, groentenwok, Balthazarcoulis / Kalfszwezerik, Boschampignons en Caper Fumatis .
Gebruikt bier in het gerecht : Balthazar en Caper Fumatis van Picobrouwerij Alvinne
Bij het hoofdgerecht serveerde Christophe een Winterkoninkske Grand Cru (13% Alc.Vol.) - Brouwerij Kerkom
Donkerbruin bier met een rode gloed Een licht bruine schuimkraag. Het bier heeft een geurige gebrande moutige neus Zoet van smaak maar met voldoende bitterheid in de mond ook lichte toetsen van noten. Het heeft tenslotte een mooie alcoholwarmte
Dessert Gouden Carolus Hopsinjoor Carolus Cuvée van de Keizer 2000 Melchior Oak Aged Calvados Barrel
Na het hoofdgerecht bestond het dessert uit het proeven van enkele biertjes. Een meer dan 20 jarige Extra Whitbread Stout werd boven gehaald Het bier presenteerde nog mooi maar was door de jaren te sterk geoxideerd om nog te bekoren
Biersomelier Christophe schenkt op een perfecte manier een Gouden Carolus Hopsinjoor in het juiste glas Chefkok Stefanie kijkt lachend toe.
Gouden Carolus Hopsinjoor (8% Alc.Vol.) - Het Anker Blond biertje (strokleurig) met een mooie witte stevige rotsachtige schuimkraag. Het heeft een hoppig en kruidig aroma Citrus Grapefruit, Ietsje grassig De aanzet is vrij moutig met malse bittere toetsen Fruitige prikkels van citrus Zoete mandarijn Hoppig met een mooie bittere afdronk. Een heel lekker bier.
Carolus Cuvée van de Keizer 2000 (8% Alc.Vol) Het bier is 10 jaar oud en is momenteel een felbegeerd collectors Item geworden. De alcohol is lichtjes afgezwakt alsook de toffee, het zoethout en de anijs die vroeger de smaak meehielp bepalen. Het bier is geoxideerd (hoe kan ook anders) maar de zoete smaak is nog gebleven alsook de karameltoetsen. Ondanks de 10 jaar veroudering is het biertje nog te genieten. De latere Cuvées (10% in 2003 en 11% vanaf 2004) waren hoger in alcohol en zijn beter geschikt als provisiebier.
Melchior Oak Aged Calvados Barrel (11,5 % Alc.Vol.) - Picobrouwerij Alvinne Amberkleurig biertje met weinig schuim Zoetzurig aroma van geroosterde mout, calvadosprikkels, Rijp fruit (blauwe Pruimpjes) - appels, warme alcohol. Hout - vanille enz... De smaak is zoetmoutig Karamel fruit en warme alcohol. vinues van smaak Een prachtig complex uniek biertje.
Tenslotte was er nog de Pousse Café : Liesbeth & Mireille ?
Bedankt Stefanie voor uw fijne kookunst Bedankt Christophe voor het uitkiezen en het prima uitschenken van de begeleidende bieren Bedankt aan de onbekende vrouw waar ik mee dineerde en mocht praten over kunst, bier en boten.
INFO :
DE BISTRONOOM
DE BISTRONOOM EN OOSTENDE VOOR ANKER
MU.ZEE
MET ENSOR AAN TAFEL
Vanaf 17 september 2010
26-05-2010 om 00:00
geschreven door William Roelens
|