Varen en culinair genieten op de Smaakboot 2014
De Week van de Smaak 2014 (13 – 23 november ) werd op zondag 23 november feestelijk afgesloten in Gent! Op het laatste traject van de Smaakboot zorgde Sterrenchef Olly Ceulenaere (in zeemansoutfit) en zijn kookteam voor een laatste driegangenlunch met Belgische vis en nog Belgischer bier.
Tien dagen lang proeven, genieten, ontdekken en verrast worden door de vele gezichten van Duurzame Verbeelding. Met dank aan Sofie Vanrafelghem die nog twee plaatsen voor ons kon regelen en de inspanningen van projectieleiders Eef Rombaut en Hanne Lahousse die nog een hotelkamer in Gent voor ons konden boeken waren Annemie en ik bij de 40 gelukkigen die de laatste reis dit jaar met de Smaakboot konden meemaken.
Het vertrekpunt van het traject. 'Auberge du Pêcheur' dit hotel ligt direct aan de oevers van de Leie, in Sint-Martens-Latem.
De smaakboot
De Smaakboot is een historisch schip dat tijdens de Week van de Smaak ieder dag een culinair traject aflegde tussen twee ankersteden. Aan boord genoten de passagiers van een driegangenlunch met Belgische vis in de hoofdrol. Het eten werd bereid en begeleid met Belgisch bier. Bij iedere vaart was er telkens een topchef met zin voor avontuur aan boord die zorgde voor een heerlijk menu. Ook wetenschappers en vissers vaarden mee en vertelden aan de passagiers over duurzame vis en de Belgische visserij. Biersommeliers Luc De Raedemaeker en Sofie Vanrafelghem maakten afwisselend de reizen mee en brachten de deelnemers op de hoogte over het bier die geschonken werd en de over hoe het matchte met de gerechten.
De smaakboot klaar voor de start.
De service aan boord werd verzorgd door leerlingen van de Hotelschool 'St. Niklaasinstituut' uit Kortrijk.
De smaakboot is een Gentse Barge, een reconstructie van een 18de eeuws trekschuit. Een varend Maritiem erfgoed zeg maar.
De bouw van de Gentse barge is een initiatief van wijlen Kapitein André De Wilde en Walter De Buck. De reconstructie van dit 18de eeuwse historische schip werd één van de meest prestigieuze tewerkstellingsprojecten in Vlaanderen. De barge is het resultaat van een unieke samenwerking tussen de overheid, privébedrijven en VDAB. De opdracht werd gegeven aan “de Steenschuit” uit Boom die zorgde voor de bouw van het schip met alle technische uitrusting en “Loods 13” uit Gent die instond voor de creatie van het boegbeeld en alle ornamenten.
Projectieleiders Eef Rombaut en Hanne Lahousse gaven voor het vertrek een woordje uitleg over het verloop van de reis.
Sterrenchef Olly Ceulenaere en biersommelier Sofie Vanrafelghem.
De Chef en zijn menu
Zoals eerder geschreven was de Sterrenchef aan boord Olly Ceulenaere van het restaurant ‘Publiek’ in Gent. Ik mag wel zeggen Sterrenchef want diezelfde avond ontving Olly zijn eerste Michelinster op de Horecabeurs in Gent. Olly Ceulenaere (°1979) is een Flemish Foodie. Hij werkte al eerder bij toprestaurants zoals Volta, het Franse driesterrenrestaurant Maison Troisgros, Hof van Cleve en richtte in 2013 zijn eigen restaurant Publiek op.
Zijn menu aan boord:
* Kwarteleitjes begeleid met Bockor Pils * Mosselen met winterprei en hazelnoot met Omer * Vlaswijting met knolselder en mosterd met VanderGhinste Oud Bruin * Appel met bruine suiker en jenever met Brasserie Le Fort
Alle bieren waren van Brouwerij VanderGhinste uit Bellegem (WVl)
Een frisse Bockor Pils in een heerlijk middagzonnetje.
Vooraleer te vertrekken werd er op het dek een aperitiefhapje aangeboden. Gekookte kwarteleitjes met een crème van pickles - gedroogde prei en boekweit. begeleid met een Bockor Pils.
Het verdere driegangenmenu werd opgediend in het ruim van het schip
Biersommelier Sofie gaf uitleg over de bieren van brouwerij VanderGhinste (Bellegem)
Mosselen met winterprei en hazelnoot met Omer
Het paradepaardje van brouwerij VanderGhinste - Omer.
OMER. Traditional Blond
OMER. Traditional Blond wordt gemaakt met uitstekende zomergerstemout uit de Loire-streek en zuiver water. Tijdens het brouwproces worden suikers vrijgemaakt die later dienen als voedsel voor de gist. Bij het koken worden 3 soorten hop afkomstig uit Duitsland, Slovenië en Tsjechië toegevoegd die het specifieke hoppige aroma en de bitterheid aan het bier geven.
Na het koken wordt het wort gekoeld tot de gewenste temperatuur en ingeënt met de specifieke hoge gist. Het gistingsproces duurt 4-5 dagen bij ongeveer 20 °C. Deze gist zorgt voor het fruitige, volmondige karakter van het bier. Na deze hoofdgisting wordt het bier gedurende 3 weken op 0°C gelagerd. Deze periode zorgt voor de rijping van het bier en het uitzakken van de gist. Na de lagering wordt het bier gefilterd. Verse gist en suiker worden opnieuw toegevoegd zodat, na het bottelen, een hergisting in de fles plaatsvindt. Deze hergisting duurt 14 dagen in warme kamers bij 25 °C. Hier worden de suikers omgezet tot alcohol en koolzuur, wat zorgt voor de mooie schuimkraag bij het uitschenken. Daarna rust het bier nog finaal 3 weken.
Geniet van OMER. traditional blond door hem zo vers mogelijk te drinken. Bewaar de flessen in een koele, donkere ruimte.
Sofie toont aan de leerlingen hoe je een Omer uitschenkt!
De Golden River
Het traject
Annemie en ik waren bij de gelukkigen die konden mee varen op het meest romantische vaartraject van de week namelijk van Sint-Martens-Latem naar Gent.
De boot nam ons geruisloos mee door de idyllische bochten van de Golden River. Elke bocht had een verrassing in peto. We genoten van vergezichten die niet enkel op schilderdoeken bestaan.
Wij vaarden door één van de rijkste gemeenten van Vlaanderen. Langs dreven als kathedralen en langs weelderige landgoederen en residentiële woningen. Het erfgoed dat we ontdekten, ademde grotendeels de geest uit van de kunstenaars die in de eerste helft van de vorige eeuw inspiratie vonden in deze streek waar het eenvoudige landelijke leven zich afspeelde aan de boorden van de Leie.
Het kon een doek van de Kortrijkse dierenschilders zijn!
Vlaswijting met knolselder en mosterd met VanderGhinste Oud Bruin
VanderGhinste Oud Bruin keurig en stijlvol met de glimlach opgediend.
VanderGhinste Oud Bruin
VanderGhinste Oud Bruin heette oorspronkelijk in 1892 “ouden tripel” en was het eerste bier dat Omer Vander Ghinste op de markt bracht. Het is een Zuid-Westvlaams roodbruin bier van gemengde gisting dat typisch is voor deze streek.
Als basisingrediënten voor het VanderGhinste Oud Bruin gebruikt men gerstemout, tarwe, karamelmout, hop en water. Hiermee wordt een bier van hoge gisting gemaakt.
Door dit bier te versnijden met bier van spontane gisting, minstens 18 maand oud, gerijpt op eikenhouten vaten (= foeders), bekomt men dit specifieke Zuid-Westvlaamse Rood-bruine bier.
De typische smaak wordt gekenmerkt door een evenwichtige balans van de fruitigheid van de hoge gisting met de zachte zuurheid van het spontane gistingsbier en heeft een verfrissende en uitgesproken dorstlessende afdronk.
VanderGhinste Oud Bruin behoort tot de HORARB (Hoge raad voor de authentieke Vlaams Roodbruine bieren) en streven een Europese erkenning na voor dit type Roodbruine bieren.
De naam van dit bier veranderde verscheidene keren in de geschiedenis van de brouwerij, maar in 2012 werd teruggegrepen naar de naam van 1982. Voor de look en feel van het etiket werd beroep gedaan op een affiche uit begin jaren 20.
Het bier valt onmiskenbaar in de smaak bij de bierliefhebbers. Op de World Beer Awards 2013 pakt Vander Ghinste Oud Bruin een zilveren medaille en op de World Beer Awards 2014 wint het bier een gouden medaille!
Afsnee wordt voor het eerst vermeld in 697, als afhankelijkheid van de Gentse Sint-Pietersabdij. De Sint-Jan-Baptistkerk in het centrum van het vroegere dorp is qua vorm een 12de-eeuwse Romaanse kerk. Ze kan weliswaar van oorsprong nog ouder zijn. In de 20ste eeuw werd ze grondig gerestaureerd.
Sofie en Annemie genieten op het dek van de Smaakboot.
Appel met bruine suiker en jenever met Brasserie LeFort
Brasserie LeFort
Brasserie LeFort
Brasserie LeFort is een complex, donker bier van 8,5° met zoete, fruitige en zachte toetsen. De bleke en geroosterde, donkere gerstemouten zorgen voor een perfect evenwicht. Reken daarbij nog het aroma van chocolade/karamel en de fruitigheid van de hoge gisting, en je proeft een donker bier met een volstrekt unieke smaak.
Op de European Beer Star 2014 wint Brasserie LeFort een zilveren medaille in de categorie Belgian Style Strong Ale!
Projectieleidster Hanne Lahousse genietend van een biertje.
Kijklustige wandelaars tijdens hun herfstwandeling.
Genieten van het dessert op het dek.
Chillen op de smaakboot Meer moet dat niet zijn op zondag.
Graffiti op de brugpijlers, we naderen Gent.
Het Oude gerechtshof. Eindbestemming van de vaart en aanmeerplaats van de smaakboot.
De mensen die samen met Eef Rombaut en Hanne Lahousse ons een aangename en culinaire reis bezorgden.
Wij werden daarna begeleid naar het Riverhotel in Gent waar we konden overnachten en genieten van een uitgebreid breakfast. De dag daarop werden we met een reisbus naar 'Auberge du Pêcheur' gebracht om onze auto's terug op te pikken.
Met dank aan Sofie, Eef en Hanne (Vzw Vol-au-vent - Brussel)
Bronnen :
http://www.weekvandesmaak.be/De-Vistournee/
http://www.omervanderghinste.be/
http://www.gentsebarge.be/easycms/home
http://www.snik.be/
Annemie en William
X
X
02-12-2014 om 00:00
geschreven door William Roelens
|