Inhoud blog
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
  • 5 bieren 152 - Bux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire diversBux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire divers
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    28-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met HOP in het bierrestaurant



    Allez Hop





    Op 27 februari 2010 vond het jaarlijks etentje van de
    Heerlijke Objectieve Bierproevers (HOP) plaats.
    Het feestmaaltijd ging ditmaal door in bierrestaurant "Allez Hop" te Kortrijk.
    Een goeie keuze voor iedereen om drie redenen.
    De meeste van de leden hadden er nog nooit geweest
    Het was nieuw en profileerde zich als bierrestaurant.
    In de naam komt ook de naam van onze vereniging voor.
    Ik was benieuwd wat deze nieuwe zaak ons ging voorschotelen.
    Ik was een halfuurtje vroeger op de afspraak zodat ik wat foto's van het
    Interieur kon nemen zonder mensen te storen.






    Het nieuwe bierrestaurant 'Allez Hop' is gelegen op de Grote Markt 40 van Kortrijk





    Het profileert Zich als "Enig in de streek"





    Het interieur
















    Het restaurant is eigendom van brouwerij Bavik.
    Dit merk je aan de prachtige zwart-wit foto's van de brouwerij aan de muren.
    Het interieur oogt mooi met strakke lijnen en pasteltinten.
    Naast het gelijkvloers is er ook nog bovenaan een zaaltje voor 40 personen


    Op mijn vraag wat betreft het uitschenken van niet bieren van Bavik 
    en het gebruik van niet bieren van Bavik in de gerechten
    antwoord Brouwerij Bavik :



    "Zaken in eigendom mogen alle vreemde bieren (dranken) verkopen
    die worden vermeld op de drankenlijst bijgevoegd bij het contract met de brouwerij.
    Op de drankenlijst staan naast de bieren (en frisdranken) van Bavik
    oa. ook Carlsberg, Duvel, Westmalle, St. Louis, ...
    Bieren die niet worden vermeld op de drankenlijst mogen dus niet worden geschonken
    en ook niet worden gebruikt in de gerechten.
     
    Bieren van om het even welke brouwerij serveren mag dus niet.
    De drankenlijst is wel heel uitgebreid met veel variaties in bieren ".


    Bavik is dus wel heel tolerant wat betreft het aanbod van bieren
    En dit kunnen wij alleen maar appreciëren














     








    Bij het binnenkomen zie je onmiddellijk enkele streekbiertjes pronken





    Het menu





    Aperitief: Petrus Aged Pale

    Artisanale garnaalkroket

    Konijn op Grootmoeders wijze met Duchesse de Bourgogne

    Roomijs met sabayon van kriekbier

    Koffie



     

    Na de vele kookprogramma's op TV zoals" Mijn Restaurant" "De Beste Hobbykok" enz.. ..
    is iedereen geneigd om bij een bezoek aan een restaurant voor recensent te spelen.
    Elkeen is plots een culinair kenner
    Velen kruipen in de huid van een Peter Goossens, een Christel Cabanier 
    of een Dirk De Prins
    Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik dat ook soms doe zonder het te beseffen.
    (maar. ... het is wel prettig)
    Wat ik hieronder neerpen is mijn eigen smaakervaring en wie ben ik?
    Let op! Bij sommige mensen gaan de smaakpapillen weer anders reageren.
    Dus schiet niet op de hobbyrecensent!





    Petrus Aged Ale is als bier eigenlijk een perfecte aperitief.
    De eerste smaak is fris zurig. Eerder een malse zurigheid die na een paar slokjes
    de smaakpapillen gerust stelt. De kleine prikkels van eik brengen evenwicht
    en zorgen voor een goed hongergevoel.












    Als bijhorende hapjes kregen we een hutsepotje bereid met spekreepjes
    en een kreeftensoepje.
    Toch wel een eigenaardige combinatie vooral wat het soepje betrof?
    De smaak
    van het soepje was vol, romig en zoet.
    In tegenstelling met het zurige bier was het er net ietsje over.
    Het soepje en het hutsepotje waren wel lekker.






    Als voorgerecht werd een Artisanale garnaalkroket opgediend.
    Daarbij werd een
    Malheur Dark Brut geserveerd.
    Allebei heel lekker Zowel het gerecht als het biertje.
    Maar de geparfumeerde Malheur
    overheerste toch ietsje het gerecht.
    De Smaak van
    gedroogde vruchten, pruimen, karamel en kruiden
    En vooral de 12% Alc.Vol was te rijk aan smaken tegenover de garnaalkroket.
    Voor mij mocht het zelfs een Oud-Vlaams bruin zijn of een blond biertje
    zoals biervoordrachtgever Geert Vandromme van Bierpromotie ook al aangaf.






    Het hoofdgerecht was 'Konijn op grootmoeders wijze 
    met Duchesse de Bourgogne '.
    De Combinatie was redelijk goed.
     
    Het complexe en zeer zoete aroma van kersen, frambozen en pruimen deden het goed
    De donker gebrande mout bracht evenwicht in het gerecht.
    De Malheur van hierboven had ook gekund.







    Gezellig tafelen met een mooi zicht op de Grote Markt van Kortrijk
    Met zijn gotische Sint-Maartenskerk







    Het dessert was roomijs met sabayon van kriekbier.
    Jammer maar dit gerechtje ging volledig de mist in.
    De smaken van het roomijs en de sabayon klopten niet.
    Daarnaast was de sabayon eerder korrelig en niet glad genoeg.







    Als afzakkertje kregen we een Slaapmutske Blond
    Een licht bitter biertje met een zacht aroma van Citrusvruchten,
    Elegant hoppig en aangenaam van smaak met een licht aanhoudende bitterheid.
    Zeer droge afdronk.
    Een goed evenwichtig biertje met een niet al te grote Alc.% (6,4) om af te sluiten.




    Allez HOP is een restaurant dat nog moet groeien.
    Het initiatief kan ik alleen maar toejuichen en ben er zeker van
    dat deze zaak zich beetje bij beetje zal blijven ontwikkelen.
    In ieder geval zal ik de evolutie volgen en regelmatig eens binnen
    wippen.
    Waarom het ook niet eens proberen?




    ALLEZ HOP BVBA
    Grote Markt 40
    8500
    Kortrijk
    Mobiel:0493 07 51 30




     

    28-03-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    27-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rick's Abbesse - De Proefbrouwerij



    Rick’s Abbesse







    Rick’s Abbesse is een biertje typisch voor de streek van het Voerense Moelingen.,

    Rik Nyssen, geboren en getogen Voerenaar is de ontwerper dit streekbiertje
    De ingrediënten van het bier vond hij in het Voerense landschap.

    eigenlijk moest hij het niet ver zoeken, Hij zou kersen van de streek gebruiken!
    Geen kersen uit de handel, nee, hij zocht en vond een kersensoort uit vervlogen tijden.

    Er was nog een boomgaard waar “abbesse de Mouland” bomen staan.

    Abbesse de Mouland, zijn kleine zoete zwarte troskersen die na het plukken,
    dadelijk ontpit en ingevroren worden om de kwaliteit te behouden.







    Rik baat volgens de website reeds enkele jaren “Rick’s Café” uit in Moelingen,
    een cafeetje onder de kerktoren.
    ’s Zondag ochtends zit de vaste kaarttafel te “Schtukske rapen”,
    en aan het buffet wordt er “getoept”, een ander kaartspel.

    In de  namiddag rustten er wandelaars uit bij een frisse pint en 's avonds
    wordt het café omgetoverd tot “the place to be”
    voor de jeugd van Voeren en ver daar buiten.

    Een goed draaiend café, maar hij wilde een meerwaarde geven aan zijn establishment,
    iets van de eigen streek, er bestond al zoveel maar een echt
    Voerens streekbier, dat hadden ze nog niet.

    In 1999 op de jaarlijkse Horecabeurs in Gent maakte hij kennis
    met Dirk Naudts van de proefbrouwerij.

    En zo werden uit de gesprekken twee biertjes geboren waaronder Rick’s Abbesse.

    Het andere biertje is Ricks bier en is gemaakt van Voerense appel- en perenstroop.

    Maar dat bespreken we later nog wel.







    Rick’s Abbesse 7% Alc.Vol.
    De Proefbrouwerij – Lochristi




    Licht amber tot donker roze
    Mooie witte schuimkraag

     

    Aroma’s van zoet fruit
    Lichte prikkels van alcohol

     

    Zoete frisse aanzet
    Fruitige smaak – kersen
    ietsje zurig
    Heel diep een lichte wrange bitterheid

    Zoete afdronk - Karamel

    Niet plakkerig zoals soms andere biertjes.
    Toch nog iets anders dan een traditioneel kriekbiertje

    Voor zoetebekken en Voerenaars is dit een lekker biertje.

     Ik hou het liever op ietsje bitter.


    27-03-2010 om 10:10 geschreven door William Roelens


    24-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitreiking van de Gouden Glazen 2009 - Flanders Events vzw - Zwevegem



    Uitreiking van de Gouden Glazen 2009


    Gouden Glas voor Orval, Liefmans, Tripel Karmeliet en Rodenbach


    Op zaterdag 13 maart vond in Zwevegem naar jaarlijkse gewoonte
    de uitreiking van de Gouden Glazen plaats.
    Dit evenement ingericht door Flanders Events vzw vond
    al voor de achtste keer plaats.
    De zaal Sint paulus in de Europawijk was de place to be..






     Plaats van het gebeuren was zoals gewoonlijk zaal Sint Paulus
    in de Europawijk te Zwevegem.

















    Beren en glazen wachten geduldig op hun toekomstige eigenaars.




    De Gouden Glazen worden jaarlijks toegekend door een publieksjury in vier categorieën.
    De
    bezoekers van het Internationaal Streekbierenfestival,
    dat elk jaar plaatsvindt op 14 en 15
    augustus in Zwevegem, kiezen de beste
    Doordrinker en Zoethouder, en het beste
    Voorzichtige Degustatiebier
    en het Geprononceerde Degustatiebier.


    Zoals gewoonlijk kwam er weer bekend volk naar het gala van het Gouden Glas



    De Rode Loper





    vlnr : De Hr. Claude Vanwelden Burgemeester van Zwevegem in gezelschap
    van
    André Vanryckeghem, concessionaris Orval Zuid Westvlaanderen,
    Ronald Thulie die Trappistenbrouwerij
    Westmalle vertegenwoordigde en voorzitter
    Flanders Events vzw Yvan Devlaminck






    Vertegenwoordiger brouwerij Verhaeghe Vichte, Germain Demeyer 
    met echtgenote Nelly







    vlnr : Uit Brakel Wim Saeyens en Geertrui van brouwerij De Graal
    Brouwers Veerle Bal en Jan Vandenberge van bierfirma Lupiline uit Kuurne.





    vlnr : Brouwer Guido De Vos (Brouwerij De Ranke - Dottenijs)
    Martin de Keulenaere, (vertegenwoordiger bij Huyghe - Melle) en
    Stijn De Neve vertegenwoordiger bij
    Bosteels - Buggenhout





    Claude Huys vertegenwoordiger van Brasserie Dubuisson (Pipaix) en vriendin.





    Gina vertegenwoordigster brouwerij Bavik (Bavikhove) met vriend Jeroen





    vlnr : Rudi Ghequire (Site manager bij (Rodenbach Palm Breweries) met echtgenote
    en Geert Vandromme van
    Bierpromotie





    Hendrik en Pieter met vriendin van Bierfirma Druïde uit Deerlijk






    Veerle Bal was zo vriendelijk om mij ook eens te fotograferen.
    Dit naast Geertrui en Wim van brouwerij De Graal, Waarvoor dank.






    De wijnen, bier en frisdranken werden aangeboden
    in samenwerking met Dé Gustibus en Bavik

    Bloemen Zen verzorgde de afwerking van de zaal.





    De lekkere hapjes konden iedereen bekoren.





    Herlinde echtgenote van voorzitter Yvan Devlaminck
    bediende persoonlijk de genodigden.




















    Tijdens de receptie verwelkomde Voorzitter Yvan Devlaeminck de genodigden
    en vertelde kort hoe de avond zou verlopen.  Hij gaf ook al uitleg over de
    volgende editie van het Streekbierenfestival 2010.
    Daarna stelde hij de genomineerden en de winnaars voor
    van het Gouden Glas editie 2009.





    Aandachtige toehoorders


    Het Gouden Glas voor de beste Zoethouder ging naar Liefmans van brouwerij

    Liefmans/Moortgat.



    Anne Cocquyt vertegenwoordigde Moortgat/Liefmans Breweries.




    De beste Doordrinker was Rodenbach van brouwerij Palm Breweries.




    Rudi Ghequire Site manager bij Rodenbach Palm Breweries kwam
    persoonlijk de prijs ophalen




    Brouwerij Bosteels kreeg de trofee voor het beste
    Voorzichtige
    Degustatiebier voor de Tripel Karmeliet.



    Stijn De Neve vertegenwoordiger bij Bosteels en voorzitter Yvan Devlaeminck




    Brasserie de l'Abbaye N.D. d'Orval, ten slotte,

    nam het Gouden Glas voor het beste Geprononceerde Degustatiebier mee naar huis dankzij

    hun Orval.




     André Vanryckeghem, concessionaris Orval zuid westvlaanderen kwam de
    prijs in ontvangst nemen.



    Behalve een mooie trofee kregen de winnaars ook de felbegeerde pluche beer

    mee naar huis, het symbool van de wedstrijd Beregoed Bier, die de basis vormt van de

    Gouden Glazen.





    De winnaars samen op de foto.


    De volledige uitslag

    DOORDRINKERS


    1. PALM Breweries met RODENBACH

    2. Brouwerij DRUIDE met DRUIDE BLOND

    3. Brouwerij VAN EECKE met POPERINGS HOMMELBIER


    GEPRONONCEERDE DEGUSTATIEBIEREN


    1. Brouwerij ABBAYE NOTRE DAME D’ORVAL met ORVAL

    2. Brouwerij VERHAEGHE met DUCHESSE DE BOURGOGNE

    3. Brouwerij DE LANDTSHEER met MALHEUR 10


    VOORZICHTIGE DEGUSTATIEBIEREN


    1. Brouwerij BOSTEELS met TRIPEL KARMELIET

    2. Brouwerij ADBIJ DER TRAPPISTEN van WESTMALLE

    met WESTMALLE TRIPEL

    3. Brouwerij ACHOUFFE/MOORTGAT met LA CHOUFFE BLONDE


    ZOETHOUDERS


    1. Brouwerij LIEFMANS/MOORTGAT met LIEFMANS

    2. Brouwerij HAACHT met MYSTIC KRIEK

    3. Brouwerij BOCKOR met ROSE MAX






    De meer dan 100 aanwezigen kregen een heerlijk walking dinner

    voorgeschoteld dat was bereid door de plaatselijke culinaire handelaars Rossini, ’t Baguetje,

    ’t Verdiep, CVO ‘3 hofsteden’ en Traiteur@Home, de huistraiteur van VZW Flanders Events,

    de organisator van het Internationaal Streekbierenfestival en de Gouden Glazen.













    Op het bord :
    Lentesalade met Orval worst en Orval dressing
    Koude Pastasalade met Orvalkaas
    Waterzooi van kip met Karmeliet.
    Scampi met Mediteriaanse Karmeliet saus
    Aardappelblokjes










    Er was ook de lekkere 'Dronken Paling".





    Na  een sorbet klaar gemaakt met Liefmans was er nog
    dit heerlijke dessertbuffet











    Aditco was de negende partner die met

    hun medewerking meehielpen aan het welslagen van de avond.
    Natuurlijk konden ook de

    winnende bieren worden geproefd bij Bestuurslid Kristian Tavenier
    met dank aan de winnende brouwerijen.





    De muzikale noot werd verzorgd door De Gestemde Snaren,
    heerlijke no-nonsens muziek
    voor ieders oor.



     

    Zoals steeds was de Uitreiking van de Gouden Glazen een geslaagde mix van lekker eten,

    heerlijk proeven van de winnende bieren.

    Voor meer informatie over de Gouden Glazen
    en het Internationaal Streekbierenfestival verwijs ik u graag

    door naar de websites www.goudenglas.com en www.flanderseventsvzw.be.

    Flanders Events vzw is de organisator van het jaarlijkse
    Internationaal Streekbierenfestival in Zwevegem en de

    Uitreiking van de Gouden Glazen.





    Tot 14 en 15 augustus in Zwevegem voor de editie 2010



    24-03-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    22-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Den Proefzolder - De bende van de Kloef kwamen hun Kloefkappersbier voorstellen.



    Den Proefzolder






    De bende van de Kloef
    of het Genootschap van de Goesting
    kwamen hun Kloefkapper voorstellen.







    Ditmaal geen proefplankje voorbije zaterdag 13 maart 2010.

    Neen, Den Proefzolder kreeg bezoek.
    Dre Ganzepoot en Danny Trappist, twee afgevaardigden van
    De bende van de Kloef uit Booischot (prov. Antwerpen)
     kwamen het bier

    “Ne Kloefkapper” van hun vereniging aan de zolderproevers voorstellen.





    Dre Ganzepoot (ondervoorzitter) en Danny Trappist (secretaris)









    Een kloefkapper of klofkapper in ’t Kortrijks is dialect voor klompenmaker.

    Het wordt ook gebruikt als scheldwoord.

    Een 'kloefkapper' is letterlijk iemand die in zijn eigen 'kloefen' (klompen) kapt,
    dus een bijzonder lomp en onhandig persoon, ook in de overdrachtelijke betekenis.
    Het is eigenlijk een sufferd.








    Maar de Bende van de Kloef zijn totaal geen sufferds integendeel ze zijn een
    Genootschap van Grote Goesting.
    Zij offeren zich (volgens hun website) op om
    de Belgische bier- en eetcultuur naar de buitenwereld te verspreiden.

    Het lidmaatschap is beperkt tot zielsgenoten.
    Hun thuis is Herberg Piet Konijn aan de bareel in Booischot-Statie






    Glenn Castelein schenkt zorgvuldig het biertje
    in de proefglaasjes





    Het biertje werd gebrouwen in de hobbybrouwerij “De Ganzepoot” van Andre Van Gansen

    Andre is al 25 jaar hobbybrouwer en brouw samen met zijn brouwcollega Luc.

    Het bier dat ze samen maken heet Ganzepoot.
    Die naam komt van de naam Andre Van Gansen en van Luc De Pooter.

    Luc heeft nog brouwerijschool gevolgd in Gent bij Prof. Gilbert Baetsle

    (een bekende naam in de brouwerswereld).

    Veel bekende Belgische brouwers zijn nog bij hem in de leer geweest.

    Luc zorgt in de hobbybrouwerij voor het proces en de berekeningen.
    Andre is van opleiding meet- en regeltechnieker en
    zorg voor de technische kant van de installatie.











    Klaar om te proeven




    De picobrouwerij (capaciteit 120 liter) is gelegen in Nijlen.

    Met Danny Van Tricht en de rest van de leden heeft Andre voor het eerst
     een bier gebrouwen speciaal voor de bende van de Kloef.  Deze Kloefkapper.

    Het is de bedoeling om dit eén keer per jaar te doen voor eigen gebruik
    maar niet voor commerciële doeleinden.

    Laat ons zeggen dat het een bier is om de vriendschap van de bende te vieren.










    De Bende had ook een documentatiemap bij met prachtige foto's
    van Danny Van Tricht die het hele brouwproces digitaal vastlegde.





     

    Ne Kloefkapper – Voldoende alcohol

    Hobbybrouwerij De Ganzepoot - Nijlen






    Amberkleurig biertje

    Met gebroken witte schuimkop

     

    Het aroma is vrij moutig

    Met prikkels van alcohol.

     

    De aanzet is zoet

    Karamel laat zich opmerken
    Ook toetsen van sinaasappel komen langzaam los

    Fruitige esters van mandarijn

    Het bier is volmondig

    Bezit nogal veel restsuikers op het laatst

    Een lichte bitterheid in de afdronk.

     

    Een lekker hobbybrouwsel die ietsje meer

    mocht uitgegist geweest zijn.

    Maar al bij al een prima biertje waar de Bende van de Kloef

    nog aangename dagen mee zal beleven.

     

    Het wordt gebrouwen met biologische Poperingse hop van Joris Cambie







    Om een echte Kloefkapper te zijn moet u volgens hun website
    aan deze voorwaarden voldoen :

     

     

    1. Voor leden is zakdoek + kloef verplicht op zo veel mogelijke uitstappen
    2. Goed eten en drinken is de reden van bestaan.
    3. Een volwaardig lid is levenslang ne "Kloefkapper"
    4. Aspirant lid wordt steeds voorgedragen door volwaardig lid.
    5. Alle leden moeten aspirant leden aanvaarden
    6. Aspirant lid kookt zelf iets voor de andere leden : daarna wordt de "kloef" uitgereikt
    7. Clublokaal : Piet Konijn Booischot (Bart & Tinne zijn akkoord !)
    8. 1x per jaar uitstap
    9. 1x per jaar fietstocht met de bende





    Aan voorwaarden 1 en 2 zijn al zeker voldaan.



    Bedankt Kloefkappers voor het bezoek
    en veel succes met jullie bier.




    22-03-2010 om 22:56 geschreven door William Roelens


    21-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nen Notter - 't Hofbrouwerijke - Beerzel


    Nen Notter

    Nen Notter is een biertje van de organisatie NOT (Nijlen Onbegrenst)

    Een organisatie die de mensen vanuit hun "cocongewoonte" willen halen
    en terug samen brengen rond activiteiten die verbredend werken.










    In 2008 begonnen ze met hun eigen bierbeurs.
    In 2009 werd voor het eerst hun eigen beursbier Nen Notter voorgesteld.
    Het bier was een enorm succes en daarom herhaalden ze dit jaar dit initiatief.

    Het bier wordt gebrouwen bij Jef Goetelen van ’t Hofbrouwerijke te Beerzel

    Via Francois en Nicole, vrienden en medewerkers aan de beurs
    kon ik een flesje bekomen.

    Waarvoor dank.











    Nen Notter – 7,1% Alc.Vol.

    ’t Hofbrouwerijke – Beerzel






    Licht blond bier met witte dikke schuimkraag die vlug verdwijnt

    Redelijke koolzuurpareling

     


    Het aroma is gistig

    Zoetmoutig

    Fruitige toetsen van citrus

     

    De eerste slok heeft een lichte wrange hopbitterheid
    Daarna komt een lichte zurigheid opzetten

    Toetsen van fruit – Citrus, zure sinaasappel

    Het aroma en de smaak zijn als dat van een witbiertje

    Al is in de vergelijking de body iets voller.

    Een verfrissend aangenaam biertje



     

    21-03-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    19-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zythos Bierfestival 2010 - St. Niklaas



    Zythos Bierfestival 2010






    Na het meer dan geslaagde PréZBF op 4 en 5 maart in Ruddervoorde
    (zie vorige drie fotoreportages) vond het weekend daarop het Zythos Bierfestval plaats.
    Dit gerenommeerde festival geroemd in binnen- en buitenland vond net
    zoals de voorbije jaren plaats in de Stadsfeestzalen van St. Niklaas.
    Duizenden bierfanaten uit diverse landen vonden weer de weg naar dit unieke bierfestijn.

    Meer dan 200 Belgische bieren waren er te proeven bij 60 brouwers.

    Deze editie was weer een ode aan het Belgisch Bier.

     

    Daar de voorbije dagen in Ruddervoorde nog al zwaar en vermoeiend
    waren besloot ik om enkel op zondag een bezoekje te brengen aan het ZBF.

    De foto’s heb ik ook een beetje beperkt gehouden
    en mij enkel geconcentreerd op het proeven van nieuwe biertjes en praten,
    veel praten met vrienden



    Laat ik maar mijn fotoreportage

    "Smakelijke bieren en lieve mensen"
    noemen.









    Andre Janssens en echtgenote van de kersverse Brouwerij Hof ten Dormaal uit Tildonk
    stonden voor het eerst op het ZBF. Ze hadden twee smakelijke
    biertjes bij. Hof ten Dormaal Blond en  Amber





    Steven Vermeylen van het Zythos Festivalteam en Andre Janssens samen op de foto










    Guido Devos van Brouwerij De Ranke uit Dottenijs had naast het vertrouwde aanbod
    een 'Saison De Dottignies' mee
    .






    John Barrez, vertegenwoordiger van Brasserie Du Bocq en vriendin Sandra
    kregen bezoek van Danny de trouwste klant van het Brugs Beertje.












    Bij brouwerij De Leite kon ik proeven van hun nieuwste telg "Enfant Terriple"
    Op de foto Carine Vandekinderen echtgenote van
    brouwer en zaakvoerder Luc Vermeersch.






    De Brugse Autonome Bierproevers (BAB) (De rode biergarde) waren
    als confederatielid zoals altijd talrijk vertegenwoordigd










    De nieuwe look van brasserie Caulier uit Peruwelz.
    Een Sint-Bernardushond speelt nu de hoofdrol.






    De kinderen waren zondag in de speelhoek veilig onder het toeziend oog
    van Tommy Van Ouytsel van de
    Aarschotse Bierwegers
    Walter Thijs bracht hem een bezoekje.






    De sympathieke Monique, echtgenote van Ronald Mengerink van Brouwerij
    "De Dochter van de Korenaar" uit Baarle-Hertog tapt voor mij 
    hun allernieuwste creatie "Finesse"










    Voor het eerst op het Zythos Bierfestival Bierfirma Zonderik / Columbus uit Zonhoven
    De biertjes Dubbel Donker en Tripel worden gebrouwen bij De Proefbrouwerij.
    Op de foto Luc Van Esch en echtgenote.





    Ook voor het eerst aanwezig is brouwerij Gulden Spoor ('T Brouwkot)
    uit Gullegem. Naast Manten en Kalle en Netebuk kon men genieten van
    Vlaskapelle Het nieuwe Carnavalsbier.
    Op de foto brouwer Björn Desmadryl










    Ook De Dolle Brouwers uit Esen hadden een nieuw biertje bij.
    Exprmtk Brew AD2010
    Op de foto Els, echtgenote van Kris Herteleer.





    Verrassend van om de hoek
    De altijd goedlachse
    Annick (Nicky) De Splenter van
    Stadsbrouwerij
    Gruut uit Gent.









    Helpende handen uit de aangesloten verenigingen van Zythos 
    Zonder hun inzet zou er geen festival kunnen zijn
    Op de bovenstaande foto's herkent men o.a.
    Sylvia Vercauteren echtgenote van Zythosvoorzitter Jan Rums
    Antoon en Martine Steuperaert,
    secretaris
    Waregemse Bierfanaten en gekend voordrachtgever
    Geroen Vansteenbrugge en John Versyck van de
    Gentse Biervereniging





    Een kruidig biertje getapt bij de stand van Bockor
    Het had nog geen naam, stond ook niet in het programmaboekje
    maar werd ontworpen door
    Allex Lippens
    de persoon (rechts) op onderstaande foto.





    De toekomst van het Belgisch bier!
    Joran Vanginderachter (Van Honsebrouck), Koen Vanlancker (De Proefbrouwerij),
    en Allex Lippens (Bockor)






    Marc Struif van Brouwerij Den Triest had zijn trio lekkere bieren mee
    Triest Blond, Dubbel en Tripel
    Een reportage over deze brouwerij volgt nog op deze blog!






    De altijd lachende Ole Svenningsen (nu doodernstig) met
    vriendin Birgitte Spetterende Svenningsen uit Denemarken





    Eddy Bosmans (R) van de Olense Bierproevers Het Genootschap van de Pot
    geflankeerd door Bart Cuypers (M) van
    Hobbybrouwerij Het Nest









    Bierfirma The Musketeers uit Ursel
    verrbaasden mij met hun nieuw biertje 'Troubadour Magma'
    Het wordt gebrouwen in De Proefbrouwerij
    Op de foto Stefaan Soetemans





    Tom Peters (R) van Monk Cafe uit Philadelphia USA kwam met
    zijn familie en/of vrienden de Belgische Biercultuur proeven.










    Brouwerij Boelens uit Belsele had ook een nieuw biertje bij
    het heerlijke X-11 of ikself
    Op de foto Marc Mertens (Hoofdredacteur Zytholoog) in gesprek
    Met de vertegenwoordiger van Boelens






    Uli Kremer (L) met Duitse vriend (M) en Andy Randall Silver (BLES)






    Twee belangrijke personen wilden maar al te graag voor mijn lens poseren.
    Professor De Keukeleire, wereldbefaamde autoriteit op het gebied
    van de inhoudsstoffen en de toepassingen van hop en
    Willy Contreras oud brouwer van brouwerij
    Contreras uit Gavere.






    Nog mooi volk
    Johan ‘Wanne” Madalijns van de bierproeversvereniging de Lambikstoempers
    samen met Bernard Duflou medewerker
    en lid van het
    Mout- & Brouwhuis De Snoek in Alveringem






    Voor het eerst op het Festival, bierfirma Montaigu uit Scherpenheuvel
    Ik proefde er de Porter.  Dit biertje wordt gebrouwen bij
    ’t Hofbrouwerijke uit Beerzel





    Uit het Verenigd Koninkrijk, twee biergoeroes
    Tim Web en Chris Podge Pollard






    Nieuw bij brouwerij Van Eecke. - Kapiitel 8






    Zoals altijd sluit ik mijn fotoreportage af met een mooie dame die wil poseren
    voor mijn digitaalke.
    Ditmaal de vriendin van Sergio Ruiz van firma Lupulus Cervezas Artesanas
    een lieve Spaanse schone


    Alles over Zythos
    vind u Hier


    Tot Zythos Bierfestival 2011
    zaterdag 5 en zondag 6 maart





    19-03-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    15-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PréZBF 2010 - Deel 3 - 'œIn en rond Het Kasteel


     

     



    Naast de 65 bieren die te proeven waren in de Commanderie

    konden de bezoekers van het PréZBF ook gaan shoppen in de Biershop
    waar +/- 300 artisanele bieren uit binnen- en buitenland klaar stonden
    om aangekocht te worden.






     













    Crewleden David Rogiers, Pierre Step en Alvinne brouwer David Spiessens
    zorgden voor de uitbating van de biershop.

     




    In de Ratebeertent konden de bezoekers ruilen en proeven
     van hun meegebrachte bieren.

    Enkele mensen plaatsen de proefnotities onmiddellijk op Internet. 







    Ook tussen de bomen werd er lustig gedegusteerd.





     

     
    Diverse buitenlandse bussen parkeerden zich in het kasteelpark.






    Nederlandse bierproevers losten het BOBsysteem zo op.





    Heen en weer tussen het kasteel en de commanderie








    In het kasteel kon men proeven van de Collaboration brews

     

    Keralensis 2009

    Alvinne - Struise Brouwers

    Blend of 2/3 Alvinne Kerasus 2009 with 1/3 Struiselensis

     

    Pipedream

    Alvinne - Struise Brouwers - Pipeworks Brewing

    Original brew to a recipe of Urbain (Struise),

    Devon en Beejay (Pipeworks) brewed at Picobrouwerij

    Alvinne. American style IPA with a

    Belgian twist.

     

    Black Damnation 2 Mokkabom

    Struise Brouwers - Brouwerij De Molen

    Blend of 1/2 Black Albert (Struise) with 1/2 Hel &

    Verdoemenis (De Molen).

     

    Mikkel & Menno

    De Molen - Mikkeler

     

    Triple Hop Bock

    De Molen - Revelation Cat

     

    Devine Rebel

    Brewdog – Mikkeller

     

    Alliance Madeira Reserve 2007

    Thornbridge Brewery - Brooklyn Brewery

     

    Alliance PX Reserve 2007

    Thornbridge Brewery - Brooklyn Brewery

     

    Alliance Unoaked Reserve 2007

    Thornbridge Brewery - Brooklyn Brewery

     

     

    Gastbrouwers stelden voor:

     

    Twickenham Spring Ale

    Grassrooth Black IPA

     

     

    Er was ook een bierstoofpotje voorzien en diverse bierhapjes.


















    Kevin Tirmarche en Uli Kremer zorgden voor het uitschenken
    van de Collaboration brews










    Alliance Madeira Reserve 2007
    Thornbridge Brewery - Brooklyn Brewery





    Soms was het heel druk.





    Carlo Grootaert (Struise Brouwers) en Chris Podge Pollard (UK)
    op zoek naar een biertje.





    Struise Urbain ontloopt even de drukte





    Crewlid Sabine (Links) in gesprek met Bea Brinkman (De molen NL)






     Verpozen met een sigaar of sigaretje in de rookkamer van het Kasteel.



    Wat u niet te zien kreeg!




    Boven in de top van het kasteel...




    ....kon je jenever proeven





    In de kleine keuken werd het stoofpotje uitgeschept
    door crewlid Uli Kremer (DL)







    Crewlid Marc Dekeukeleire bewaakte zorgvuldig het stoofpotje in de catacomben
     van het kasteel





    Zelfs twee Struise afdrogers uit Vleteren kwamen helpen met Glenn.









    In de catacomben van het kasteel konden brouwers en crew zich even
    terug trekken bij de open haard.





    Een vermoeide Stephan




    Davy (met een gelegenheidssigaar) en de kasteelheer (de enige die Maes pils dronk) 
    waren heel tevreden over het gebeuren.
    Misschien al een afspraak voor volgend jaar?



    Jullie waren fantastisch !!!!



    15-03-2010 om 23:08 geschreven door William Roelens


    14-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PréZBF 2010 - Deel 2 - 'œDe Commanderie"




    Vrijdag 5 maart 2010 - 10u tem 20u00

    “PréZBF 2010”

      

     

     


    Vroeg in de morgen ontwaakt de natuur in het landelijke Ruddervoorde.

    De eenden en ganzen, waterkiekens en konijnen maken zich klaar om de dag aan te vangen. 

    De vogels fluiten al op zijn voorjaars en hier en daar wipt een konijn door het domein.

    Het beloofd een mooie dag te worden.  Mooi maar druk.


     

     




    De Commanderie

     

     

      

    Voor het eigenlijke PréZBF op vrijdag moest u niet ingeschreven zijn.

    De inkom was gratis, maar men kon een startpakketje kopen

    Waarin een proefglaasje + 5 jetons en een polsbandje instaken.

     

    De zes brouwerijen (zie vorig verslag) stonden klaar met maar liefst 67 bieren.

    Dit gebeuren ging door in de Commanderie van het Kasteeldomein.





    De bieren waren op een originele manier duidelijk voorgesteld






    Het vrouwelijk gezelschap van de crew zat al klaar om de eerste
    proevers te ontvangen.






    En de bezoekers stroomden toe.
    Hier de bus met bierproevers uit Italië o.l.v. Lorenzo Dabove.





    Olivier Menno (De Molen NL),


    Bij de Molen kon je volgende biertjes proeven



    De Molen Thor & Mjölnir

    De Molen Veen & Turf

    De Molen Hel & Verdoemenis 666 Special Edition

    De Molen Lood & Oud Ijzer

    De Molen Fris & Fruitig 08

    De Molen Stout & Hop

    De Molen Bloed, Zweet & Tranen Menno’s Barrel

    De Molen Vlaams & Hollands (beperkt)

    De Molen Sladek Hopburst













    De stand van Alvinne uitgebaat door Stephan Smedtje Desmedt en afwisselend
    met Marc De Keukeleire en Yuri Skoeri Desmedt

     

    Bij Alvinne kon men proeven van


     

    Morpheus Extra R.A. (Extra Restyled Again, met Morpheus-gist)

    Melchior

    Balthazar

    Gaspar

    Kerasus 2009

    Mano Negra

    Cuvée Freddy (Bourgogne Barrel OA)

    Kerasus 2009 Bourgogne Barrel OA

    Bolleville (Mano Negra) Calvados Barrel OA

    Melchior Calvados Barrel OA

    Podge Oak Aged GlenRothes Barrel

    Mano Negra Oak Aged GlenRothes Barrel

    Mano Negra Oak Aged Bladnoch Barrel

    Melchior Oak Aged Macmyra Barrel

    Hop Trilogy Simcoe

    Hop Trilogy Centennial

    Hop Trilogy Columbus

    Chelmsford Oak Smoked Porter

     




    Morpheus Extra R.A. (Extra Restyled Again, met Morpheus-gist)






    Hildegard Van Ostaden achter haar leuk standje van Urthel


    Bij Urthel stonden volgende biertjes op de lijst

    Urthel Hop-It

    Urthel Saisonnière

    Urthel Samaranth

    Urthel Vlaemse Bock




    Urthel Vlaemse Bock

















    De toog van De Struise Brouwers


    Het gamma van De Struise bestond uit


    Black Mes = Black Damnation 3
    (Caol Ila Whisky
    Barrel Oak Aged Black Albert)

    Black Albert (batch 1, 2 years old)

    Dirty Horse (batch 0, 25 year old version)

    Pipedream (batch 0, 1 year old)

    Sint-Amatus

    Aardmonnik/Earthmonk

    Black Damnation 4 Coffeeclub




    Whisky kenners Wouter en Sofie Van Rie - Van Loon afkomstig uit
    Herselt (provincie Antwerpen).




    Bierlover Jan Menken (Jan Trein) uit Nederland.









    De Oesterman Pieter van vishandel Lotte uit Meulebeke 
    was weer aanwezig met zijn verse Franse oesters.





    Mirella Amato (Tapsmedia) uit Canada in gesprek met brouwer
    Martin Dickie van Brewdog Schotland,

    Brewdog kwam onlangs in het nieuws met hun
    Tactical Nuclear Penguin
     32 % Alc.Vol het sterkste bier van de wereld.
    Ondertussen is het al opgevolgd door de
    Sink The Bismarck 41% Alc.Vol.



    Brewdog had volgende bieren mee


    Tactical Nuclear Penguin

    Punk IPA

    5 AM Saint

    Rip Tide

    Nanny State

    Paradox Isle of Arran

    77 Lager

    Trashy Blonde

    Tokyo*
    Sink The Bismarck




    Brewdog : Sink The Bismarck 41% Alc.Vol













    Denise Woks ?? uit de USA





    Glenn Castelein samen met de brouwers van The Thornbridge Brewery
    Mathew Clark en Kelly Ryan.








    Het gamma van The Thornbridge Brewery


    Jaipur

    Kipling

    Bracia

    Halcion

    St-Petersburg RIS Islay Reserve

    St-Petersburg RIS Speyside Reserve

    St-Petersburg RIS Highland Reserve




    Jaipur





    Mathew Clark en Kelly Ryan









    Stefanie De Vos en Christof van bierrestaurant De Bistronoom (Oostende)
    bij Bas en Hildegard (Urthel)





    Uit Denemarken Jonna Rønnest en Tony Trondheim Sørensen





    Jonathan Vertenten, Alexander Bontinck en Pieter de Bonte
    van biergroep "Wie niet drinkt sterft"





    De jongste proever.





    Glenn Castelein met Simone Scarne uit Londen





    Dick van Hemert en echtgenote Wilma uit Nederland in gesprek
    met Olivier Menno (De Molen)





    De Struise vol enthousiasme!
    Of is het voor de onderstaande jonge dame die deze fotoreportage afsluit???






    Zoals altijd sluit ik mijn fotoreportage af met een mooie dame die wil poseren
    voor mijn digitaalke.
    Ditmaal geen glaasje bier in de handen maar zoals u ziet een bijzonder hondje.
    Van zodra u het woordje "Beer" uitspreekt zet hij zijn oortjes recht.
    Ik heb andere woorden uitgeproken om de oortjes van de jonge dame te laten recht
    komen, maar niets lukte.



    Derde en laatste fotoreportage van het PréZBF 2010 volgt



    14-03-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    12-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PréZBF 2010 - Deel 1 - 'œNight of Whisky & Beer'



    PréZBF 2010

    Donderdag 4 en vrijdag 5 maart

     

     

    Drie dagen bier beleven in en rond een kasteel, dit kan je als bierproever enkel van dromen.

    En toch was het voor een 500 bierfanaten realiteit.

    65 bieren en 5 Whisky’s met uitzonderlijke aroma’s en smaken waren te proeven en aan te kopen

    in het Kasteel der Lakebosschen in Ruddervoorde op het derde PréZBF van Alvinne.
    Editie 2010.




    Kasteel der Lakebosschen.

    .

     

    Naast talrijke Belgische bierproevers waren er Nederlanders, Engelsen,
     Amerikanen, Fransen, Canadezen, Duitsers, Italianen,
    Finnen, Zweden, Denen en Noren,

    Zelfs een Australier en 1 Iraniër werden geseind.

     


     

    De bieren kwamen dan ook van Europa's meest creatieve en innoverende brouwers
    op gebied van experimentele brouwsels.

    Brouwers die hoog aanzien genieten in de bierwereld.

    Picobrouwerij Alvinne, De Struise Brouwers, Urthel (België) Brouwerij
    De Molen (Nederland) Brewdog (Schotland) en de Thornbridge Brewery uit Engeland
    konden met hun uitstekende producten de smaakpapillen
    van alle aanwezigen meer dan bekoren.

     





    Hoog in de nok van het Kasteel een deel van de crew die na
    het klaarzetten van de zaal en de Commanderie even kwam verpozen.
    vlnr : Glenn Castelein (Brouwer Alvinne), Uli, Ikke William, Mark
    en uit Engeland Tom Madeiros van de Twickenham Fine Ales Ltd.

    Eigenlijk is dit een modern kapel in staal waar constant twee flessen Jenever
    aanwezig zijn.
    Iedereen die de trappen besteeg kon genieten van een citroen en/of graanjenever.







    Ik start mijn fotoreportage met dag 1

    Er volgt nog een tweede reportage met meer aandacht voor de brouwers,
    crew en aanwezigen i
    n de Commanderie.




    Donderdag 4 maart 2010 - 17u tem 22u

    “Night of Whisky & Beer”

     

     

    Die avond met verplichte inschrijving ging door in het Kasteel
    Maar eerst werden de genodigden tussen 17u00 en 18u30 onthaald
    in de Commanderie van het kasteel.
    De avond was volledig uitverkocht.






    De Commanderie van het domein.




    De deelnemers konden kennis maken met de brouwers en de crew van het PréZBF

    Ze kregen de volgende biertjes over de lippen

     

    Picobrouwerij Alvinne: Morpheus Extra R.A. (Extra Restyled Again)

    De Struise Brouwers: Pipedream Batch 0

    Brouwerij De Molen: Ijsbock

    Brewdog: 77 Lager

    Thornbridge Brewery: Jaipur

    Urthel: Hop-It








    Aankomst van de genodigden




    Onder de aanwezigen
    Ryan Wiiter (Grassrooth Brewing Co en brouwer bij fano, Denemarken),
    Paula Gaughan (midden) en Mrs Ryan.









    De deelnemers aan de Whisky and beertasting konden als eerste
    inkopen doen in de uitgebreide beershop van Alvinnebrouwer Davy Spiessens




    Na het onthaal en de gelegenheid om als eerste bieraankopen te doen in de biershop

    werden de deelnmers ontvangen in het kasteel voor de Whisky en Beer Tasting.

















    De ronde tafels opgesteld in de prachtige ridderzaal
    werden in de namiddag al zorgvuldig gedekt door de Alvinnecrew.









    De eerste deelnemers kwamen eraan
    Onder hen Luc Smekens en An Frankie van de Leuvense Biertherapeuten.


     
    De gasten werden eerst verwend met een heerlijke aperitief
    Grassrooth Black IPA



    Ook een stoofpotje klaar gemaakt met whisky & bier door onze
    proefzolderchef Glenn Castelijn stond op het menu.

     

    Onder begeleiding van Joris Pattyn volgden dan de de Whisky en Beer Tasting

     


    Op het proefprogramma stond er

     

    Mano Sim (Mano Negra Oak Aged Glenrothes Barrel) - Glenrothes 1991

    Struise Black Mes - Coal Ila Destillers Edition 1995

    Brewdog Paradox Isle of Arran - Arran Sherry

    De Molen Hemel & Aarde Bruichladdich Barrel - Bruichladdich Port Charlotte PC 8

    Thornbridge St-Petersburg Russian Imperial Stout Islay Reserve – Coal Ila 1982





    De te proeven whisky's

















    De te proeven bieren. 
    Alleen De Struise Black Mes werd van 't vat geschonken






    De Beste Belgische proever Joris Pattyn stelde de whisky's en bieren
    aan de aanwezigen voor. Hij gaf de nodige uitleg zowel in het Engels
    als in het Nederlands.







    Vooraan Joris Pattyn, recht tegenover Luc Smekens,
    Steven Lintermans, Ondervoorziter Zythos David Le Roy en
    Sofie Vanrafelghem





    Vlnr : Carlo Grootaert (Struise Brouwers) - Hildegard en Bas Van Ostaden (Urthel)
    Olivier Menno (De Molen NL), -
    John Brus (De Molen NL) en
    Matthew Clark (Thornbridge Brouwerij GB)





    Vlnr : John Brus (De Molen NL), Mathew Clark en Kelly Ryan (Thornbridge Brewery GB),
    Sjoerd en Bea Brinkman (De molen NL)





    Tom Madeiros (Twickenham Fine Ales Ltd GB), Martin Dickie (Brewdog Schotland),
    Carlo Grootaert (Struise Brouwers) en Hildegard (Urthel)






    Met bril Thomas, dan vlnr Mes, ? , Ian Harrisoni





    Tafel met Franse bierproevers.
    vlnr : Samuel Duez, Nicolas Hernout, Cyril Fonchy, Anthony D'Orazio










    Vlnr : Elisa Bostyn (Ziggybar Kortrijk), Stevie Vandekerkhove (Gainsbar Kortrijk)
    Rufus Six.  In de rug de ouders van Milan Elkerbout uit Nederland





    Paula Gaughan uit Luxemburg verwacht een kindje.
    Uit de handen van Glenn kreeg ze een toepasselijk geschenkje.





    De vader, Greg Gaughan kreeg een Bolleville Calvados Barrel Oak Aged 
    uit de handen van Davy Spiessens





    Mrs Ryan uit Denemarken was die avond jarig.
    Een echte Belgische taart kon haar wel bekoren





    Na de tasting kon men zich terug trekken in de rookruimte voor een
    lekkere sigaar.



    Nuttige Info :

    Brewdog

    Unit 1, Kessock Workshops

    Fraserburgh AB43 8UE - Schotland

    www.brewdog.com

     

    Thornbridge Brewery

    Riverside, Buxton Road

    Bakewell DE45 1GS - Engeland

    http://www.thornbridgebrewery.co.uk/

    http://beerevolution.wordpress.com

     

     

    Brouwerij De Molen

    Overtocht 43

    2411 BT Bodegraven - Nederland

    http://www.brouwerijdemolen.nl/

     

     

    Brouwerij Urthel

    Krommekeerstraat 21

    8755 Ruiselede

    http://www.urthel.com

     

     

    De Struise Brouwers - ‘t Oud Schooltje

    Kasteelstraat 50

    Oost-Vleteren - België

    http://struise.noordhoek.com/eng/

     

     

     

    Picobrouwerij Alvinne

    Mellestraat 138

    8501 Heule - België

    www.alvinne.be

    http://alvinne.wordpress.com

    www.alvinnebeershop.be


    Andere reportages over het PréZBF

    (Toutes) Les Bières – Le Forum

    http://bierentrein.wordpress.com/2010/03/08/brugge-en-het-pre-zbf/
    http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,14382.new.html#new
    http://www.babblebelt.com/bbb_classic/readpost.html?id=1268081668
    http://www.babblebelt.com/bbb_classic/readpost.html?id=1267890891
    http://www.ratebeer.com/forums/explosion-fire-at-de-dolle_134075.htm
    http://forum.touteslesbieres.fr/topic6999-night-of-whisky-berre-et-prezbf-2010-reportage.html
    http://struise.noordhoek.com/eng/index.php?option=com_mojo&Itemid=138&p=243
    http://desdemoor.co.uk/zythos-bierfestival-and-pre-zbf-2010/
    http://aconsideredglass.blogspot.com/2010/03/belgian-beer-weekend-wrap-up-1-pre-zbf.html


    Wordt vervolgd...




    12-03-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    09-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twee meisjes op café




    Twee meisjes op café

     

    Ik heb gevraagd aan Sofie Vanrafelghem
    (Co-auteur van het boek
    100 x proeven van straffe streekbieren)
    om een tekstje neer te pennen bij foto’s van haar en haar vriendin Loes.

    Die foto's heb ik genomen in café “De Gans” in Huise”

    Ondanks de drukke bezigheden bij de BRT waar ze stage loopt wou ze het meteen doen.


    Waarvoor dank Sofie.

     

    Maar eerst laat ik Raymond van het Groenewoud

    haar stukje inleiden

     

     

    Twee meisjes op café

    kwamen een biertje proeven

    ze hadden hun glimlach mee

    ze dronken Chimay Brûlée




    Gezellig bier proeven tussen de ganzen

     

     

    Op een koude vrijdagavond stappen we binnen in café de Gans.
    Dankzij een gezellig haardvuur en een hartverwarmende gastvrijheid zijn
    we binnen de kortste keren het koude winterweer vergeten.
     
    Al meer dan 20 jaar verwennen Ingrid en Hein hun gasten met heerlijke streekbieren.
    In dit café zijn de ganzen alomtegenwoordig.
    Zo vertellen de papieren ganzen op tafel je welke streekbieren hier te verkrijgen zijn.
    Cafébaas en geboren verteller Hein geeft ons met plezier meer uitleg
    over zijn assortiment die meer dan 300 streekbieren rijk is.








    Een sensationele Trappist




    Een van de redenen waarom sommige zelfs de oceaan oversteken
    om dit unieke cafeetje in Zingem op te zoeken is hun
    wereldvermaarde verbrande Trappist.
    Dit moet je geproefd hebben, beweert Hein.
    Nadat Ingrid een gloeiende pook in onze rode Chimay doopt en er voorzichtig mee roert,
    verschijnt een erg roomwitte en volle schuimkraag op onze trappist.
    De sensatie vergroot nog als we de trappist werkelijk aan onze lippen zetten.
    We genieten van een fijne, romige smaak van karamel in het schuim
    gecombineerd met een frisse rode Chimay daaronder.
    Een absolute aanrader!

     

    Sofie Vanrafelghem





























    Sofie en Loes nippend aan hun Chimay Brûlée




    Een fotoreportage van dit uniek cafeetje
    vind je
    Een Stropken in De Gans - Huise (Zingem)


     

    09-03-2010 om 23:31 geschreven door William Roelens


    08-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Den Proefzolder - 27 Februari bijeenkomst


    Den Proefzolder






    27 Februari bijeenkomst



    Op zaterdag 27 februari konden de liefhebbers van lekkere biertjes weer gaan proeven op
    Den Proefzolder bij Alvinne in Heule.

    Ditmaal geen themaplankje maar de zoldergasten konden in avant-première
    alle bieren proeven die Alvinne gebrouwen heeft voor het PréZBF 2010.
    (Over dit uniek evenement kom ik later nog op terug met enkele fotoreportages).

     

    In de belangstelling stond die dag de Hoptrilogie

    (Driemaal eenzelfde bier, maar telkens massaal gehopt met een
    andere Amerikaanse hopsoort.
    Alvinne Columbus, Alvinne  Centinnal en Alvinne Simcoe.

    Bij alle drie de bieren werd maar liefst 5 Kg Hop op 450 liter bijgevoegd.

     

    Ook de biertjes Cuvée Freddy, Kerasus 2009,
    Chelmsford Oak Smoked Porter,
    Bolleville Calvados Barrel Oak Aged en
    Melchior Calvados Barrel Oak Aged konden gedegusteerd worden.




    Kerasus Bourgogne Barrel Oak Aged

    Picobrouwerij Alvinne - Heule





    De Kerasus gerijpt op Bourgondische wijnvaten

     

    Het bier kwam toen we het proefden rechtstreeks uit de warme kamer


    Mooi rood van kleur en schuimloos

     

    De neus bied ons een prachtig geurig fruitaroma

    Tikkeltje eik.  Het biertje is vooral vineus. 

    Hoe kan het anders het is gelagerd in een Bourgogne vat

    De smaak is fruitig,

    heel mals. 

    Het bier moet nog een tijdje rijpen zodat het een vollere body krijgt.

    Maar geur en smaak zijn nu al veel belovend.

     

    Ook dit biertje kwam tot stand met hun eigen huisgist 'Morpheusgist'





    Glenn Schenkt de Bolleville Calvados in de proefglaasjes




    Bolleville Calvados Barrel Oak Aged – 10% Alc.Vol

    Picobrouwerij Alvinne - Heule









    Bolleville Calvados Barrel Oak Aged – 10% Alc.Vol

    Picobrouwerij Alvinne - Heule






    Dit is de Mano Negra die gerijpt is op een calvadosvat

     

    Een donker biertje zonder schuim

    Het aroma is dit van warme alcohol gecombineerd met donker fruit.

    Ook houtaroma’s komen de neus opvrolijken

     

    De smaak is die van donker fruit

    Toetsen van gebak

    Houtprikkels

    Het heeft een droge afdronk.




     

    Alvinne Hop Trilogy Columbus – 7,1% Alc.Vol.
    Picobrouwerij Alvinne – Heule





    Oranjekleurig biertje
    met een kleine witte schuimkraag

    Het aroma is een fruitmandje
    Waar voor mij pompelmoes toonaangevend is

    De smaak is bitter
    die heel lang blijft duren
    Kruidige toetsen
    Lichte citrusprikkels
    Droge bittere afdronk.

    136 EBU






    Voor het eerst op Den Proefzolder
    Bierviltjesverzamelaar Richard Verreyken en Marie-Therese Desmet




    Zoals gebruikelijk werden er ook weer andere biertjes geproefd


    Jean Chris numero 2 – 9% Alc.Vol
    Brasserie Sainte Helène - Ethe - Belmont (Virton)







    Donkerbruin bier

    Met een mooie volle beige schuimkraag

     

     

    Zoet fruitig aroma

    Vijgen

     

    Een zoet fruitige start

    Die nadien overgaat in een koffiebittere smaak

    Nu en dan een cacao toets

    Kruidig

    In de achtergrond een lichte wrange bitterheid

    Droge afdronk

     

    Speciaal gebrouwen voor Mi-Orge Mi-Houblon in Arlon.





    Mikkeller Weinbrand Barrel Aged Red Ale  – 10% Alc.Vol.
    Proefbrouwerij - Lochristie

     




    Donker oranje van kleur

    Fijn beige schuimkraagje

     

     

    Het bier heeft een fruitige neus

    Frutella spekken

    Het neigt zelfs een beetje naar het medicinale

     

    De smaak is beter dan het aroma

    De eerste slok is ietsje muf

    eik en warm alcohol.

    Een Hopbitterheid brengt enigszins evenwicht

    Bijna geen carbonatie

    Het bier zou na een tijdje beginnen te vervelen.

     



     

     
    Enkele Zolderproevers kijken naar Glenn's serveerkunst




     

     

    Stone Imperial Russian Stout – 10,5% Alc.Vol.

    Stone Brewing Co. - Escondido, CA - USA

     



     

    Zwart bier

    Fijn beige schuimkraagje die al vlug verdwijnt

     

    Aroma’s van zwarte koffie

    Zelfs Iets rokerig

     

    De smaak is lekker koffiebitter

    Ook hier komt er een vleugje rooksmaak naar boven

    Donkere chocolade

    Pruimen – Rozijnen

    Een gamma aan smaken naarmate het biertje ietsje warmer wordt

    Stevige body

    Met een droge afdronk

    Bier om te genieten met een paar mensen

    En in de achtergrond muziek van Norah Jones.

     

     


    Alesmith Mikkeller Stone
    Belgische Style Ale Tripel – 8,7% Alc.Vol.
    Collaboration brew : Stone Brewing Co. Alesmith en Mikkeller



     

     

    .

     

    Licht Goudkleurig

    fijn wit schuimkraagje

     

    Moutig

    Peperprikkels

    Citrus - Koriander?

     

    De smaak is overwegend zoet

    Fruitig

    Ietsje pietsje bloemig

    Karamel

    Warme alcoholtoetsen.

    Nogal plakkerig

     

    Goed maar toch niet spectaculair.



    Info : Den Proefzolder
    http://alvinne.wordpress.com/about



    08-03-2010 om 11:29 geschreven door William Roelens


    01-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hertenheer - Hobbybrouwerij Het Nest - 't Hofbrouwerijke



    Hertenheer
    Blond en Bitter

    Ik weet niet of de Turnhoutse hobbybrouwers “Het Nest” van plan zijn om
    52 verschillende biertjes op de markt te brengen?  Na het succes van hun Schuppenboer
    ( zie :
    Schuppenboer van hobbybrouwerij Het Nest - Turnhout)
    brengen ze na een jaar terug een nieuw biertje uit.

    Hertenheer is hun tweede creatie.
    Nu verwacht u dat dit bier (omdat de Heer in het kaartspel de hoogste rang bekleed)
    een alcoholpercentage zou krijgen die hoger is dan de 8,5% van Schuppenboer.
    Niets is minder waar.










    Ze hebben een biertje gecreëerd die nog meer hun eigen 
    smaakpapillen en ook deze van het grote publiek kan bekoren.
    Een bier die minder zwaar is maar bitterder van smaak,
    geheel naar de nieuwe trend in de Belgische bierwereld.
    In tegenstelling tot veel andere brouwers die met Amerikaanse of
    Nieuw-Zeelandse hop werken houden zij het op Europese hop.
    Hertenheer wordt net als Schuppenboer  gebrouwen bij t Hofbrouwerijke in Beerzel.







    Nog een leuk weetje is dat de Harten Heer in het kaartspel ook Bospoeper wordt genoemd.
    En Bospoeper is ook een biertje die gebrouwen wordt bij Jef in ’t Hofbrouwerijke.
    Of hoe een kaartspel invloed kan hebben op de Belgische biermarkt.



     

    Hertenheer  – 6,5% Alc.Vol.

     

    Recept Hobbybrouwerij Het Nest – Turnhout

    ’t Hofbrouwerijke – Beerzel








    Goudblond bier

    met een dikke witte schuimkop

     

    Bij het openen van het flesje

    Ontsnapt een zwoel fruitaroma
    Ook prikkels van bitterhop.

     

    De eerste slok is veelbelovend

    U smaakt onmiddellijk de kracht van bitterhop

    Deze bitterheid blijft aanhouden tot het einde.
    maar ook zoete toetsen van karamel eisen hun deel op

    Zodat er een harmonieus evenwicht bestaat.

    Niet zoveel nevensmaken

    Een kurkdroge bittere afdronk.

     

     

    Een biertje van slechts 6,5% Alc.Vol
    lekker hopbitter.

    Dit is de kunst van het brouwen.







    Er staat komende winter een winterbiertje op hun programma
    maar laten we deze zomer eerst genieten van dit heerlijk dorstlessend pareltje.


      

    In 2010 organiseren zij voor de vierde maal hun bierfestival

    “18 uur van het Bierpatrimonium”

     

    in het Parochiecentrum van Oosthoven, Oud-Turnhout.

    Elk jaar doen zij hun best om honderd of meer parels uit het rijke Belgisch bierpatrimonium

    voor de bezoekers te selecteren.

    Uiteraard staan hun eigen bieren en deze van hun partners centraal.

     

    INFO:

     

    Hobbybrouwerij Het Nest


    01-03-2010 om 17:50 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!