2de Bio Bieren Festival Poperinge!
Onlangs (28 & 29 augustus 2021) ging in Poperinge het tweede Bio Bieren Festival door. Het leuke aan dit festival ingericht door Hopteler Joris Cambie en brouwer Kris Langouche van Brouwerij De Plukker (In 2020 nog volwaardige ambassadeurs van het Goede Leven in Poperinge) is dat je diverse biobieren kon proeven tussen de geurende hoppevelden. De brouwerij had ook vijf bevriende brouwerijen uitgenodigd om hun eigen biobieren te presenteren. Joris gaf met plezier uitleg tijdens de plukdemonstraties met een miniplukmachine en er werd ook gedemonstreerd hoe er vroeger met de hand werd geplukt door diverse plukkers en pluksters. Een accordeonist bracht figuurlijk en letterlijk leven in de brouwerij! Voor de hongerigen waren twee biostandjes voorzien. Dit festival ging door i.s.w. met Toerisme Poperinge en de vrienden van het Hopmuseum.
De deelnemende brouwerijen: De Plukker - www.plukker.be Cantillon - www.cantillon.be Brunehaut - www.brunehaut.be De La Lesse - www.brasseriedelalesse.be Coopérative Liègoise - www.bcl.be De l'Orne - www.coop.brasseriedelorne.be
Hoppeteler Joris Cambi van brouwerij De Plukker
Samen met brouwer Kris Langouche maakt Joris fantastisch Belgisch bier met zijn eigen geteelde biologische hop, Voorlopig is hij de enige die op dit ogenblik biologische hop kweekt. Samen gebruiken ze ook uitsluitend biologische grondstoffen voor het brouwen van hun bier.
Een gezellige drukte tussen de hoppevelden
Een lekkere zurige Lambic van Cantillon!
Enkele plukkers en pluksters demonstreren hoe er vroeger met de hand werd geplukt.
De Brasserie Coopérative Liégeoise bracht hun nieuw bier Badjawe Brune mee. Een Belgische Dubbel van 7,0%Alc.Vol. Een type stout met een licht geroosterde smaak en een tikje chocolade in de mond. De Brasserie Coopérative Liégeoise, gelegen in de Ferme à l'Arbre in Lantin, is de eerste biologische brouwerij in de regio van Luik en produceert "boerenbieren" die uitsluitend zijn samengesteld uit ingrediënten die ter plaatse (gerst en hop) in de biologische landbouw worden verbouwd.
Lekkere Bio versnaperingen van boerderij Stoppel
Blij om terug eens een kopstoot (7%Alc.Vol.) te proeven van Brasserie Brunehaut. Prikken van jenever in de neus Karamel, Toetsen van pruimpjes, volmondig met veel body Kruidige afdronk
Hoe gezellig kan het zijn om een biertje te proeven tussen de geurige hopperanken
De All Inclusive 2020 van de Plukker mocht niet ontbreken
Elk jaar viert brouwerij De Plukker het einde van de hopoogst door een bier te brouwen met alle hopsoorten die er op de boerderij worden verbouwd. Voor de oogst van 2020 zijn dit Goldings, Pilgrim, Cascade, Challenger, Fuggle, Phoenix, Centennial en WGV. Het resultaat is hun "All Inclusive 2020". De naam verwijst naar alle hopsoorten die in dit bier zijn verwerkt.
Licht hoppig , moutig met wat fruitigheid van banaan Gistig, zoetmoutig zacht Lekker hoppig Poperings bier
De kleine hopplukmachine kon op veel belangstelling rekenen
Klaar voor de hoppepluk!
Brasserie,de,la Lesse is een professionele brouwerij, maar met een maatschappelijk doel
Bezorgd om een lokaal en ethisch bedrijf op te richten, besloten de collega's dat de brouwerij een coöperatie zou worden met een sociaal doel, met als doelstellingen: de verplaatsing van de economie, het creëren van bedrijvigheid op het platteland en participatieve activiteit . Met de steun van Crédal en 160 moedige coöperatieleden zorgt ervoor dat het kleine bedrijf voldoende financiële basis heeft om op de rails te komen en zijn eerste brouwsel in januari 2012 te produceren. Door de jaren heen zijn er nieuwe bieren verschenen, steeds in een typisch Belgische stijl: blond, amber, bruin, wit, tripel, kerst. De brouwerij won meermaals de titel van "Beste Bier van Wallonië". Het bier vloeit rijkelijk, maar de apparatuur veroudert en kan het tempo niet meer bijhouden. Eind 2017 nam de brouwerij haar intrek in een gerenoveerde hoeve iets verderop in de straat. Nu gehuisvest in een ecologisch gebouw dat is uitgerust met hoogwaardige brouwerijapparatuur, opent een nieuwe pagina in de geschiedenis van deze kleine brouwerij in Rochefort. De coöperatie telt momenteel 4 arbeiders, 7 bestuurders en 400 coöperatieleden!
Ze hadden hun l'Esprit Tripel (8,0%Alc.Vol.) bij Moutig bier. Beetje gistig en kruidig Maar weinig bitterheid. Te zoet. Niet slecht maar toch meer van verwacht!
Ook de KSA van Poperinge was present met wat lekkers!
Accordeonist Vilbert Vanrenterghem zorgde voor de vrolijke noot!
Brasserie de l'Orne CVBA FS
De Coöperatieve en Participatieve Brouwerij Orne werd in juli 2018 opgericht door de wil van 19 inwoners van Mont-Saint-Guibert en naburige gemeenten. Ze wilden dat hun coöperatie, met een sociaal doel, een lokaal bier zou produceren, participatief en met respect voor het milieu. Deze doelstellingen, opgenomen in hun charter, in lijn met de doelstellingen van de transitie, zullen prevaleren boven de zoektocht naar winst en zullen leidend zijn bij al hun beslissingen.
De brouwerij is gevestigd in de brouwzaal van de voormalige grote brouwerij Mont-Saint-Guibert. Ze brouwen sinds februari 2019 met ingrediënten van voornamelijk Waalse en Belgische biologische oorsprong die via kortsluiting worden aangekocht.
Investeren in hun coöperatie betekent het ondersteunen van de verplaatsing van de economie, op alle niveaus, en milieuvriendelijke productie. Het betekent ook deel uitmaken van een participatief project. Ornoise (5,8%.Alc.Vol.) Licht fruitig, Tikje honing Moutig en granig Droog Mist toch een beetje kracht
Kortom het tweede Biobieren festival was weer genieten!
17 september tot 19 september 2021
Lekker Westhoeks
In een kleurrijke setting proef je van de beste ambachtelijke streekproducten uit de Westhoek, van gekende en te ontdekken bieren tot biologische tuinsappen, wijnen uit Heuvelland, lokale gins of cocktails op basis van hopscheuten. Diverse foodtrucks serveren speciale 'Lekker Westhoeks' gerechten.
zie : https://www.toerismepoperinge.be/nl/lekker-westhoeks-19
Tot de volgende William Roelens
05-09-2021 om 11:03
geschreven door William Roelens
|