Inhoud blog
  • 5 bieren 151 All - in Chinook - Gouden Carolus Classic - Hilleveld Wild Pale Ale - Maredsous Brune - Ne Grellige
  • 5 bieren 150 - Antiek Blond Super 5 Ale - Brown Ale Le Chasseur - Straffe Hendrik X-mas Blend - Ter Dolen Winter – Wintermaster
  • In het spoor van Nico Mattan - De Hollemeersch
  • In het spoor van Nico Mattan - Het Mysterie (Poperinge)
  • 5 bieren 149 - Archivist Blonde - Heroes Mighty Brown - Quoi quoique oie couac - Sargasso – Zeedust
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!
  • Heel duidelijk
  • donkere Carlsberg

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    31-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwerij-Stokerij Wilderen - Wilderen. Deel 2 : De Brouwerij






    Brouwerij-Stokerij Wilderen - Wilderen.
    Deel 2 : De Brouwerij










    Na het consumeren van de biertjes in het praat-en proefcafé
    (Zie
    voorgaande reportage)
    nam Mike Janssen ons mee naar de nieuwe brouwerij
    waar hij met heel veel enthousiasme uitleg gaf over de nieuwe brouwinstallatie.
    Foto's : William Roelens
    Tekst : Casimir Elsen waarvoor dank







    Een fiere Mike Janssen


















    De nieuwe brouwerij, van Italiaanse makelij, is
    ondergebracht in een nieuwbouw.
    Er stond voorheen wel een ander gebouw,
    maar dit bleek bij de renovatie al zodanig vervallen en deels ingestort,
    dat het niet meer te redden viel en moest afgebroken worden.

    De brouwketels zijn ruim genoeg om 25 hl aan te kunnen,
    maar in de praktijk werkt brouwmeester Roland Verlinden
    (die indertijd ook al met Mike Janssen samenwerkte in De Dool)
    met brouwsels van 22 hl.















    Een fantasietje!











    In de vijf cilinderconische gist- en lagertanks worden telkens
    twee brouwsels samen vergist,

    zodat de brouwerij in totaal 220 hl bier gelijktijdig
    in gisting en lagering kan hebben.

    Op een kleine binnenkoer tussen brouwerij en stokerij is al ruimte
    voorzien om in de toekomst bijkomende lagertanks te kunnen
    plaatsen om de capaciteit van de brouwerij uit te breiden.




















    Na gisting en rijping wordt het bier via een platenfilter naar een helderbiertank gepompt,

    van waaruit het wordt afgevuld op vat.

    Ter plaatse wordt in de nieuwe brouwerij inderdaad alleen maar vatenbier afgevuld.

    Voor de flessen gaat het bier per tankwagen naar een andere brouwerij,

    waar het wordt gebotteld met hergisting op fles.




















    INFO :

    Brouwerij en stokerij Wilderen

    Wilderenlaan 8

    3803 WILDEREN (SINT-TRUIDEN)

    Tel. 011-58 06 80

    e-mail: info@brouwerijwilderen.be

    website: www.brouwerijwilderen.be




    31-08-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    25-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwerij-Stokerij Wilderen - Wilderen. Deel 1 : Proef- en praatcafé





    Brouwerij-Stokerij Wilderen - Wilderen. 
    Deel 1 : Proef- en praatcafé





    De laatste plaats waar we halt hielden op onze tweedaagse trip door het
    Nederlandse Noord-Brabant en het Belgisch Limburg
    was de nieuwe brouwerij en gerenoveerde stokerij Wilderen van Mike Janssen
    in de gelijknamige gemeente Wilderen (Sint-Truiden). 

    Het zou een blits bezoek worden want we werden in Zoersel
    nog verwacht bij de bende van de Kloef voor een kleine ceremonie
    protocollaire in bierhuis De Stropop.

    Het zou…maar toen we  aankwamen waren Geroen en ik overdonderd
    door zoveel renovatiepracht dat het blits bezoek uitmondde in een bijna twee
    uren verblijf..

    Ook waren enkele vrienden ter plaatse om te kijken hoever ons
    mond zou openvallen bij het zien van zoveel schoonheid.

    We werden verwelkomt door eigenaar Mike Janssen himself en
    de vrienden Zythologen Casimir Elsen, Rik Didden en echtgenote José.
     
    Allen lid van de Limburgse biervrienden uit Hasselt.

    Mike Janssen vroeger bezieler van De Dool en indertijd vertegenwoordiger
    van de Nederlandse bieren Grolsh stelde voor dat we eerst zijn biertjes zouden proeven.
     
    in de gerenoveerde boerderij.
    Daarna zou hij ons een privérondleiding geven in de brouwerij en stokerij.






    Deel 1 - Het proef- en praatcafé












    Te midden van het Truiense streekdorp Wilderen
    tussen uitgestrekte fruitboomgaarden ontdek je een authentiek
    industrieel complex , anno 1743 met een nieuwe high-tech brouwerij en distillerderij,
    een imposante alcoholstokerij uit 1890 en een monumentale Haspenhouwse
    vakwerkhoeve met proef- en praatcafé






    De brouwerij en stokerij







    De oude stokerij met een ruim terras.







    Mooie terassen en kinderspeeltuin, alles is aanwezig
    om uw verlijf zo aangenaam mogelijk te maken.













    De prachtige Haspenhouwse vakwerkhoeve.
     Zie ook links een kleine nabootsing van een hoppeveld
    waar ook een terras is gevestigd.




    Tijdens de laatste decennia is de woningbouw in Haspengouw sterk toegenomen,
    zodat nietszeggende lintbebouwing (lang uitgestrekt dorp)
    aan de verschillende wegen over heel het grondgebied het historische landschap
    hoe langer hoe meer heeft teruggedrongen.

    Ook het aantal vakwerkgebouwen is de laatste decennia drastisch verminderd,
    (laat staan vakwerkhoeven) wat neerkomt op ongeveer de helft van het bestand sinds 1981
    Gelukkig kon Mike deze hoeve uit de 17de eeuw aankopen en renoveren
    tot een imposante ruimte waar het gezellig vertoeven is.







    Eenmaal binnen in het proef- en praatcafé
    wordt u overweldigd door de majestatisch ruimte








     













    'Het is net of de tijd hier heeft stilgestaan.
    Daarom zijn ook de mensen van monumentenzorg zo enthousiast.
    Zelfs mensen uit de streek zijn verrast dat dit pareltje ongeroerd in hun achtertuin lag'.
    Bemerkt de gigantische toog met bovenaan een projectie
    hoe de renovatie tot stand kwam.








    Vooraleer het bezoek aan brouwerij en stokerij aan te vatten
    degusteerden wij samen met de Limburgse biervrienden
    de twee biertjes die momenteel de menukaarten sieren.
    Wilderen Goud (6,2%) en Tripel Kanunik (8,2%)
    vlnr : Casimir Elsen, Josée en Rik Didden, ikke en Geroen.




    Aan de marketing en commercialisering werd heel veel aandacht besteed.
    Eigen kratten met logo, bierviltjes, kroonkurk en
    speciale glazen voor elk bier trekken de aandacht.
    Vooral het glas voor Wilderen Goud valt op.
    Het werd specifiek voor de brouwerij ontworpen en is dus geen bestaand model.
    Niet zonder reden noemt Mike het “misschien wel het meest revolutionaire bierglas
    sinds de confituurpot van Pierre Celis”.
    Het is een breed (10 cm diameter) maar niet hoog glas.
    Omvallen of omstoten is dus praktisch uitgesloten.
    De zijkant is rondom met een W in reliëf versierd en in de bodem
    is het logo van de brouwerij aangebracht.
    In die bodem is er ook een klein gleufje voorzien, waarin de bierdrinker
    zijn pink kan leggen om het glas te ondersteunen als hij/zij het vasthoudt.







    De speciale glazen met oog voor detail.




    Op dit ogenblik heeft brouwerij Wilderen twee blonde bieren in het assortiment.
    Voor Wilderen Goud, 6,2 vol.% alc., wordt enkel gerstemout en twee hopsoorten gebruikt.
    Het is een vlot doordrinkbier, met een fruitige, lichtbittere smaak en een zachte afdronk.
    Typisch een verfrissend bier om van te genieten op een zomers terrasje.
    Het wordt enkel afgevuld op kleine flessen (33 cl, hergist) en op vat (niet hergist).











    Het tweede bier, Tripel Kanunnik, is complexer en volmondiger.
    Het wordt gebrouwen met vier granen: gerstemout en ongemoute tarwe, haver en rogge.
    Drie hopsoorten en drie kruiden geven het een kruidige en bitterige toets.
    Met een alcoholgehalte van 8,2 vol.% hebben we hier al eerder met een
    sterk degustatiebier te maken.
    Het wordt afgevuld in flessen van 33 cl en 75 cl (hergist) en op vat (niet hergist).

    Geen van beide bieren heeft een extreem karakter.
    Mike Janssen streeft ernaar in de eerste plaats bieren te brouwen voor de gewone,
    doorsnee bierdrinker.
    Hij sluit niet uit dat in de toekomst ook wel eens brouwsels zullen gemaakt
    worden met een meer uitgesproken smaakpatrooon, type IPA of iets dergelijks,
    waarmee hij zich richt op de uitgesproken en gespecialiseerde bierliefhebber,
    maar het hoofdaccent blijft toch liggen op “bieren voor de grootste gemene deler”,
    die iedereen kunnen plezieren. (Casimir Elsen)

    Deze bieren zullen later nog uitvoerig besproken worden op deze blog.







    Voor de kenners!
    Als u goed kijkt kunt u bovenaan in het linkse gedeelte van de letter K
    de beeltenis van Mike Janssens zien.








    Bij geleide bezoeken krijgen de deelnemers ook allemaal een speciale postkaart
    (“Helemaal wild van Wilderen”), reeds voorzien van een postzegel,
    waarmee zij hun indrukken onmiddellijk kunnen versturen
    naar familie, vrienden en kennissen.








    In deel 2 en 3 bezoeken we de brouwerij en deze oude stokerij!




    We vinden het maar normaal dat we bij een herbergbezoek

    geserveerd worden door Kelners of diensters

    Zij nemen onze bestelling op en brengen onze lievelingsdrank aan tafel.

    Ze rekenen af met de klanten en ruimen daarna de tafels af
    en maken ze weer netjes voor de volgende klanten.

    Ondanks de vele uren moeten ze veel uitstraling,
    mentaliteit en werkethiek hebben.

    Aan motivatie mag het hen niet ontbreken.

    En de eeuwige glimlach moet aanwezig zijn.

    Daarom zet ik nu voortaan bij een herbergbezoek

    De dienster en de kelner die mij bediende in het zonnetje

    Door een foto (mits toelating) van haar of hem af te drukken.

    Ere wie ere toekomt!




    Een van de mooie serveersters in Wilderen
    "Voor wie zijn die biertjes! Voor de West-Vlamingen zeker"?





    INFO :

    Brouwerij en stokerij Wilderen

    Wilderenlaan 8

    3803 WILDEREN (SINT-TRUIDEN)

    Tel. 011-58 06 80

    e-mail: info@brouwerijwilderen.be

    website: www.brouwerijwilderen.be






    25-08-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    21-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brussels Calling - Brasserie de la Senne





    Brussels Calling.



    In 2003 startte Bernard Lebouck met een brouwerijtje St. Pieters.
    Zijn brouwketels lagen in St.Pieters-Leeuw een gemeente
    gelegen in het Pajottenland (Vlaams Brabant)
    Ik herinner me nog dat hij in Vichte met zijn Zinnebir op
    het
    Karakterbierweekend van HOP (Heerlijk Objectief Proeven) stond.




     








    Kort daarna kwam Yvan De Baets er als nieuwe zakenpartner bij.
    Ze veranderden de naam van de brouwerij in Brasserie de la Senne.

    Omdat hun brouwerijtje te klein was en de vraag naar de bieren groot
    brouwden ze een tijdje bij brouwerij De Ranke in Dottenijs
    .












    Maar hun hart verlangde echter naar een brouwerij in de hoofdstad
    en in 2009 vonden ze aan de Steenweg op Gent in Molenbeek
    uiteindelijk een pand om hun brouwactiviteiten verder te zetten.







    Brussels Calling – 5% Alc.Vol

    Brasserie de la Senne – Brussel (St-jans- Molenbeek)








    Wazig blond biertje

    Met een dikke witte schuimkraag

    Heel fijne koolzuurpareling.

    Het aroma is moutig

    Met heerlijke fruitige hoppetoetsen

    In tegenstelling wat u verwacht krijgt u bij de eerste slok

    Een mooie bitterheid voorgeschoteld

    Hoppige smaken stuwen het bier naar de hoogte

    De smaak is rechtdoor met niet veel nevensmaken

    Brussels Calling is een karaktervolle dorstlesser

    die je zelfs als degusterende doordrinker kan proeven

    Verrassend bier? Nee niet echt want de Zennebrouwerij is gekend

    om zijn bittere stijlen tovert zoals altijd een prachtig
    karakterbiertje uit zijn brouwketels.

    Een ander biertje Taras Bulba (4,5%) genaamd ligt niet veraf en mag gerust als

    naaste familie beschouwd worden.






    De naam van het bier kan verwijzen naar het Eurovisie songfestival,

    een bij uitstek multicultureel evenement?





    INFO :

     http://www.brasseriedelasenne.be/

    Steenweg op Gent 565

    1080 Brussel (St-jans- Molenbeek)

    info@brasseriedelasenne.be





     

    21-08-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    19-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.‘t Apostelken – Aalst

     



    Vooraleer ik verder verslag uitbrengt van onze Limburg reis wil ik u eerst
    laten kennis maken met een Aalsters bierhuis.
    Dit even ter afwisseling.




    ‘t Apostelken
    – Aalst.





     

    Dicht bij de kerk “Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand” op de rechteroever van de Dender
    ligt het prachtige bierhuis ’t Apostelken.

    Het café is gevestigd in de wijk Mijlbeek een stadsdeel van Aalst.






    Voor het café het kunstwerk "De Apostel" van Dirk de Middeleer
    Het werk verwijst naar het 100-jarig bestaan van de parochie
    Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand.







    't Apostelken in al zijn glorie!
    Bij mooi weer is het fijn vertoeven op het terras dat plaats bied
    aan 80 personen.





    Wie weet heeft het laatste avondmaal in dit biercafé plaats gevonden?
    Er bestaan veel schilderijen waar het avondmaal wordt afgebeeld

    Maar het interieur is telkens anders.

    Het best kunstdoek die de inrichting zou kunnen benaderen is die
    van Leonardo Da Vinci.

    Het zou dus kunnen…

    Maar nee, ik denk dat ik aan het fantaseren ben...














    Bij het binnenkomen wekt de grote fles Orval onmiddellijk uw aandacht!
    ze hangt boven in de nok van het café.






    Wat wel waar is dat de wortels van zijn naam zou
    liggen aan de voormalige
    Apostelhuizen. 
    De bouw van deze huizen was een soort liefdadigheidswerk van de
    toenmalige pastoor Stanislas Lauwereys.

    Langzaam geraakten de huisjes in verval.

     









     

    Onder impuls ene onderpastoor De Rouck werden de apostelhuizen
    gebruikt als socio-cultureel centrum ’t Apostelken.
    Ook aan deze werking kwam een einde en in 2006 nam de VZW Keprol
    (Kevin Veillefon, de huidige uitbater), Pat de Schrijver en Roland de Smet)
    de herberg over.
    Momenteel is het er een moderne, smaakvol ingerichte taverne.

    (Bron : Aalst Historiek)












    't Apostelken is vrij donker als ge binnenstapt.
    Maar eenmaal de ogen aangepast aan de duisternis

    bevind u zich in een prachtige biertempel.
    De naam bierhuis heeft dit etablissement niet gestolen.
    Overal zijn er bierreclames te bespeuren.
    Vooral de aanwezigheid van veel promotiemateriaal
    voor Trappistenbieren valt op.
    Niets voor niets is dit café elk jaar Orvalambassadeur!

     





































    Taverne 't Apostelken is zoals ik al schreef vooral een bierhuis.
    Zo kunt u hier maar liefst 220 biersoorten ontdekken met het accent op streekbieren
    en artisanale geuzen en krieken.
    De Trappistenbieren dragen ze hoog in het vaandel.















    Op de bovenverdieping kun je ook plaats nemen.
    Verder stelt 't Apostelken drie zalen ter beschikking voor vergaderingen,
    recepties, rouwmaaltijden en groepetentjes.






    Op de kaart prijken allerlei kleine gerechten, waarvan de Apostelsaté en spaghetti
    beslist aanraders zijn!
    Daarnaast serveert men regelmatig nieuwe suggesties.








    Het Orvalhoekje!




    Uitbater Kevin heeft naast zijn café ook een klein biermuseum.
    Duizenden verschillende volle flessen bier staan hier in deze stille oase te pronken.
    Dit is zijn ideale plaats om eventjes te onthaasten.
    Hij is er terecht bijzonder fier op en enkel aan fervente bierliefhebbers
    wil hij zijn juwelenkamer tonen.








    Duizenden volle bierflessen waaronder heel zeldzame zijn in dit
    kleine museum ondergebracht.








    Kevin met enkele juweeltjes uit zijn verzameling!





    Ondanks de talrijke aanwezigheid van Trappisten-en abdijbieren
    kozen Geroen en ik voor een biertje die we nog niet hadden gedegusteerd.
    Een kletskop. Een biertje gecreëerd door Aalstenaar
    Frank De Wolf en gebrouwen bij de Proefbrouwerij.






    Kletskop – 6,5% Alc.Vol.

    De Proefbrouwerij – Lochristi







    Goudblond bier.

    Voorzien van een witte schuimkraag.

    De neus is moutig

    Met een aardig kruidenboeket

    Ook bij de eerste slok

    worden we geconfronteerd met een lichte

    kruidigheid

    We vermoeden kruidnagel

    Ook toetsen van koriander komen soms boven piepen
    Het biertje heeft een leuke bitterheid

    De afdronk is droog














    INFO :

    ‘t Apostelken 

    Apostelstraat 1
    9300 Aalst

    Tel: 0499.72.92.39 - Fax: 053.41.70.69
    apostelken@telenet.be





    19-08-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    17-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op bierreis door het Nederlandse Noord-Brabant en het Belgisch Limburg - Deel 5 : Kasteelbrouwerij Ter Dolen - Houthalen-Helchteren.





     

    Niet alleen de Franse Loire is gekend om zijn kastelen maar
    ook onze Belgische provincie Limburg moet niet onderdoen
    voor zijn kastelenpracht!
    Misschien niet zo groots maar toch…

    Denk maar aan Alden Biesem, Kasteel van Schalkhoven en waterburcht Pietersheim

    om er maar enkele op te noemen.

    Maar Limburg heeft ook Ter Dolen een Kasteelbrouwerij in Houthalen-Helchteren.

    En dit was voor Geroen en ik ons doel na het bezoek aan fietscafé De Bierkaai
    en tussendoor een blits bezoek aan de Trappistenbrouwerij van Achel
    waar ik vroeger op deze blog al een reportage publiceerde. (zie
    HIER)






    Kasteelbrouwerij "Ter Dolen"







    De Dool of Abdij Ter Dolen
    is naast een Kasteelbrouwerij ook een fietscafé!







    Het middeleeuws kasteel en waterslot Ter Dolen uit de 16e eeuw ligt in een rustige,
    groene, bosrijke omgeving.
    Het park, de dreven en de omgrachting geven het kasteel een sprookjesachtige sfeer.

    Het was naar het schijnt een toevluchtsoord voor de abten van St. Truiden.

    Nadien werd het een onderkomen voor oud premier Duvieusart.
    Na zijn dood in 1977 stond het kasteel te verkrotten.















    Dit stuk groen tegenover het kasteel werd in 1995 het "Baekelandt bos" 
    genoemd naar de gelijknamige stripreeks van striptekenaar 
    Hector Leemans. De auteur is levenslang peter van dit bos!
     






    In 1990 kocht brouwersdochter Mieke Desplenter
    het vervallen kasteel en de bijbehorende hoevegebouwen.
    Na vier jaar renovatie werd in 1994 werd het weer in gebruik genomen. 
    In een van de gebouwen is de brouwerij ondergebracht en in de voorgebouwen
    is er nu een gezellig proef-en praatcafé met een prachtige orangerie.








    De ingangspoort van het domein.




    Kasteel De Dool is gelegen op het Limburgse fietsroutenetwerk,
    tussen fietsknooppunten 76 en 309, het netwerk waarop je ook de abdij van Herkenrode
    (een van de andere Limburgse abdijen waar bier gebrouwen wordt) vindt.
    Fietsen van bier naar bier: wie zegt daar neen tegen op een zomerse dag?

    De Limburgse Bierroute is 114 kilometer lang en bestaat uit vier aparte fietstochten
    die telkens twee brouwerijen met elkaar verbinden.
    Zo kan je beginnen en eindigen met een plezierig en verfrissend brouwerijbezoek.
    Deze route spreid je dus best over enkele dagen.
    Een eerste etappe (26 kilometer) start aan de Achelse Kluis,
    een benedictijnenabdij waar je sinds 1998 weer een authentiek trappistenbier kan proeven.
    Vanuit het brouwerijmuseum in Bocholt gaat een tweede etappe (11 kilometer)
    langs de Zuid-Willemsvaart naar Brouwerij Sint-Jozef in Opitter.
    Hier vertrekt een route van 30 kilometer naar Kasteelbrouwerij Ter Dolen in Houthalen-Helchteren.
    Van daaruit fiets je over een oude spoorwegbedding terug naar Achel (46 kilometer).
    (zie ook
    http://www.fietsnet.be of http://www.fietsroute.org).





    De Bijgebouwen







    De prachtige binnenkoer met op het einde de ingang van de brouwerij!







    De binnenkoer is erg gezellig om te vertoeven.
    Een ideale pleisterplaats voor de vele fietsers, wandelaars en toeristen.
    Op de middag konden we hier genieten van een heerlijk biertje
    in de Limburgse zon!





















    Bij regenweer of tijdens de winter kun je genieten in de prachtige gezellige taverne
    ondergebracht in de hoevegebouwen van het kasteel.
    Degusteren van de lekkere abdijbieren bij de open haard is een echte bierbelevenis!














    Het aangename uitzicht op de tuin vanuit de “Orangerie” brengt u in de stemming
    om even op adem te komen en te genieten van het groene kader.







    Volgende bieren zijn te verkrijgen van 't vat :
    De Abdijbieren Ter Dolen Blond (6.1%), Ter Dolen Donker (7.1%),
    Ter Dolen Tripel (8.1%),
    Ter Dolen Kriek (4.5%) en het nieuwe biertje
    Armand (7,0%). Deze twee laatste zijn geen abdijbieren!





    Het kasteel












    Ter Dolen biedt een toeristisch
    totaalpakket, want in het prachtig gerenoveerde kasteel op het domein
    van twintig hectare zijn ook gastenkamers beschikbaar,
    Het kasteel is ook een B&B geworden.







    Indrukwekkend mooi!




    Het ruime gastenverblijf van 200m² in het kasteel omvat exclusief
    voor de gasten een salon en eetkamer met middeleeuwse openhaard, een open keuken,
    een suite & extra slaapkamer voor maximaal comfortabel slaapplezier
    voor 4 personen en een ruime badkamer met bad & douche.















    Met veel passie vertelde Jeroen Luys, partner van Mieke Desplenter
    over de geschiedenis van het kasteel.
    Na al die jaren is hij nog steeds onder de indruk van het slot en de omgeving.






    Het kasteel werd verdedigd met o.a. vier hoektorens, waarvan er 2 bewaard gebleven zijn.
    In de 17e en de 18e eeuw werd het geheel vergroot.
    In 1797, na de Franse revolutie, werden de gebouwen
    geconfisqueerd en openbaar verkocht.
    Op 8 en 9 september 1944 werd zwaar slag geleverd tussen Engels-Ierse troepen
    en Duitse troepen, waarbij veel schade werd berokkend.















    Twee van de vier hoektorens







    Voor het kasteel, een kunstwerk van Johan Tahon.
    Dit prachtig werk is blijven staan na de tentoonstelling Leoniden 8.
    (van 16 mei tot 3 juli 2008)
    Er werd indertijd ook Leoniden 8 gebrouwen, een eenmalig gelegenheidsbier.





    De Brouwerij












    Mieke De Splenter staat nu aan het roer.
    Door familieomstandigheden was zij de eerste vrouwelijke brouwer in Limburg.
    Haar roots wijzen alvast in een duidelijke richting.
    Haar tante brouwt het Kapittelbier in het West-Vlaamse Boezinge.
    Een oom was brouwer. Een achterneef bottelde Kwak.
    Een neef was directeur bij brouwerij De Koninck.
    Een nicht is brouwer en eigenares van Brouwerij Gruut in Gent
    De brouwersstiel zit kennelijk in de familie.













    In april 2088 verleende de bevoegde ad-hoc commissie van de Belgische brouwers
    aan brouwerij De Dool de toelating om het logo 'Erkend Belgisch Abdijbier"
    af te beelden op de etiketten van drie bieren.
    Ter Dolen Blond (6.1%), Ter Dolen Donker (7.1%),
    en Ter Dolen Tripel (8.1%),
    Na onderzoek van het ingediende dossier was de commissie van oordeel
    dat aan alle voorwaarden was voldaan om het logo te mogen dragen.
    Daarmee was De Dool toen de 17de Belgische brouwerij aan wie
    het logo werd toegekend.
    Het waren de eerste erkende abdijbieren in Limburg.
































    Naast de abdijbieren is er nu ook een nieuw biertje verkrijgbaar.
    "Armand", genoemd naar de vader van Mieke Desplenter.
    Armand Desplenter is brouwingenieur en eigenlijk de bezieler van de brouwerij.
    Het is voorlopig enkel van 't vat verkrijgbaar.
    Maar er bestaan ook 100 genummerde flessen van 75cl.
    Volgens Jeroen zou Armand eenmaal per jaar gebrouwen worden
    ter ere van Miekes vader.


    .





    Een mooi aangepast glas waarop de beeltenis van
    Armand Desplenter prijkt.





    Armand - 7%Alc.Vol.





    Blond wazig biertje
    met een mooie dikke schuimkraag.

    Een fantastische neus
    van hopbloemen
    cascade

    De smaak is overheerlijk
    Fruitig
    florale toetsen
    met een lekkere bitterheid
    die het bier mooi in evenwicht brengt
    mals en zacht bier
    juist gedoseerd en niet agressief.
    Droge afdronk

    De bezoekers worden zeker verwend met dit
    prachtig nieuw biertje.
    Ook de abdijbieren zijn van uitstekende kwaliteit.
    Deze worden later nog eens besproken!







    Wandelen doet honger krijgen
    We werden verwend met dit lekkere hapje!



    Bedankt Mieke en Jeroen
    voor de warme ontvangst!

     

    INFO :

    Kasteelbrouwerij Ter Dolen

    De Dool NV
    Eikendreef 21
    3530 Houthalen-Helchteren

    T +32 11 606 999
    F +32 11 605 999
    www.terdolen.be
    info@terdolen.be

    Gelegen op het Limburgs fietsroutenetwerk tussen fietsknooppunten 76 en 309






    17-08-2011 om 15:05 geschreven door William Roelens


    11-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mongozo Glutenvrij nu bij Colruyt en Bio-Planet verkrijgbaar


    Mongozo Glutenvrij nu bij Colruyt en Bio-Planet verkrijgbaar



    In aansluiting met het vorig artikel
    is er een bericht binnengelopen
    uit de krant "De Morgen" van 11/08/11




    Colruyt neemt als eerste supermarktketen in België een glutenvrij bier op in zijn gamma.
    Het gaat om de fairtrade, biologische en
    glutenvrije Mongozo premium pilsener van brouwerij Huyghe.
     
    Volgens Colruyt blijkt uit onderzoek dat 1 op de 100 mensen coeliakie heeft,
    een intolerantie voor gluten.
    In het brouwproces van Mongozo pilsener worden de gluten uit het bier verwijderd,
    waarna het bier op gluten gecontroleerd wordt door een laboratorium.
     
    Behalve in de Colruyt-supermarkten zal het bier ook bij Bio-Planet verkrijgbaar zijn. (belga/tma)

    Bron : Belga/De Morgen










    11-08-2011 om 12:13 geschreven door William Roelens


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twee biologische bieren waarvan eentje glutenvrij! - Silly Bio Pils - Brunehaut Bio Blond.




     

    Twee biologische bieren waarvan eentje glutenvrij!






     

    De dag van vandaag is voor elk product een biologische versie te verkrijgen.

    Ook sommige brouwers hebben de weg naar de bio-wereld gevonden.
    De bieren worden nog op kleine schaal gebrouwen, maar stilaan veroveren
    ze toch het hart
    van menig bierliefhebber.

    De ingrediënten van het bier (mout, hop, gist) zijn allemaal biologisch geproduceerd.
    Wat met het hoofdbestanddeel water?
    Door micro-organismen wordt het afvalwater op een
    milieuvriendelijke manier gezuiverd.
    Doordat er voor waterzuivering geen genetisch veranderde organismen worden gebruikt,
    bestaan er geen bezwaren tegen.

     

    Het telen van biologische hop, gerst, tarwe, rogge en spelt e.a.,
    moet gebeuren zonder gebruik te maken van
    milieubelastende bestrijdingsmiddelen.

    Het gistingsproces duurt langer, omdat er naar het schijnt anders
    dan bij het gangbare brouwen geen gebruik wordt gemaakt
    van gist versnellende middelen.
    Bij toevoeging van kruiden moeten die uiteraard ook biologisch gekweekt zijn.

     

    De eerste Bio-bieren kon je vroeger slechts vinden in de bio-winkels.

    Ze waren amper met mondjesmaat aanwezig.

    Tegenwoordig is de afzetmarkt vergroot en duiken ze op in de betere drankencentrales.
    Om zich de naam van Biologische brouwerij te mogen toe-eigenen worden de ingrediënten

    van het bier regelmatig gecontroleerd.

    Er zijn nu ongeveer en 65 Belgische biobieren op de markt.








    Het EU-logo voor biologische landbouw geeft consumenten
     vertrouwen in de herkomst en kwaliteit van hun voeding en drank
    en de aanwezigheid van het logo op een product staat borg voor naleving
    van de EU-verordening inzake biologische landbouw.

    Vanaf juli 2010 moeten alle voorverpakte biologische voedingsmiddelen
    in de Europese Unie voorzien zijn van het EU Biologisch logo.
    Daarnaast mag het logo vrijwillig worden gebruikt op niet-voorverpakte
    biologische producten uit de EU of uit derde landen.

    Het logo is een geregistreerd gemeenschappelijk merk en de
    gebruiksaanwijzing kan hieronder worden gedownload in alle grafische formaten.

    Bron
















    Bio Pils Silly – 5% Alc.Vol.
    Brasserie Silly – Silly








    Geel helder bier met witte schuimkraag

    Mooie doorlopende koolzuurpareling

     

    Aroma : De pilsmout komt hier duidelijk naar boven

    Ook een prikje fruitigheid.

     

    De aanzet is zoet

    Met een opkomende lichte bitterheid

    Die toch altijd aanwezig is in de achtergrond.

    Ondanks de lichte bitterheid is de pils zeer mals.

    Het biertje mocht net dat tikkeltje meer karakter gehad hebben.

    De afdronk is licht bitter en vloeit snel uit.
    Bio Pils Silly is een prima dorstlesser en doordrinker.











    Mensen met coeliakie zijn overgevoelig aan gluten.
    Wanneer ze voedingsmiddelen consumeren waar gluten inzitten,
    kunnen ze darmklachten ontwikkelen.
    Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt
    en waarschijnlijk ook in haver.
    Tarwe en gerst zijn grondstoffen van bier, en ook al blijft er na
    het brouwproces nog weinig van de eiwitten in het eindproduct over,
    toch is het niet uitgesloten dat bier nog sporen van gluten bevat.

    Prof. Dr. Martin Hiele, gastroloog UZ Leuven en woordvoerder
    van de Vlaamse Coeliakie Vereniging:

     

    “Bier is een discussiepunt. Op de lijst van de Vlaamse Coeliakie Vereniging
    staan veel toegelaten biersoorten.
    Toch zijn er redenen om te twijfelen aan de veiligheid van bier voor mensen met coeliakie.
    De meeste bieren worden van gerst gemaakt.
    Tijdens het brouwproces wordt de gerst gekiemd en vervolgens wordt
    de gekiemde gerst gefermenteerd.
    Ten gevolge van de fermentatie worden de meeste koolhydraten en eiwitten gesplitst.
    De mout wordt doorgaans uit het bier verwijderd en nadien
    wordt het bier nog eens gefilterd.
    Bier bevat dus zeker geen grote brokken eiwitten.
    Dat neemt niet weg dat bier toch nog sporen van eiwitten en dus gluten zou kunnen bevatten.

    In feite weet men het niet precies.”

    Er zijn momenteel in België een viertal glutenvrije bieren op de markt

     

    Alles over glutenvrij bier vind u in

    Bier en Gezondheid














    De Brunehaut blond glutenvrij is een wereldprimeur!
    Want het is het eerste bier van hoge gisting die glutenvrij is!

    De brouwerij won met het blond en het amberbier
    goud en zilver in de
    United States Open Beer Champion Ship 2011
    in Atlanta, GA (4 juli 2011) in de categorie


    Gluten Free Beer

    GOLD - Brunehaut Bio Ambrée - Brasserie De Brunehaut
    SILVER - Brunehaut Bio Blonde - Brasserie De Brunehaut




















    Brunehaut Bio Blond – 6,5% Alc.Vol
    glutenvrij

    Brasserie Brunehaut  - Brunehaut



    Bemerkt ook het Gluten Free Logo op het etiket!






    Licht wazig blond bier

    met witte fijne schuimkraag

    Fijne koolzuurpareling

     

    De neus ruikt gistig en moutig

    Lichtzure toetsjes

    De smaak is onmiddellijk verfrissend
    Eerst begin het vrij neutraal,

    Maar daarna komen de frisse lichtzurige toetsen vrij

    Verfijnd biertje met een vrij subtiel toetsje van citroen.

    In de achtergrond zorgen bittere prikkels voor

    een mooi evenwicht in het bier.

    Een mooie dorstlesser met een fijne smaak.

     

     

     

    Info :

     

    Brasserie Silly
    Rue Ville Basse 2,
    7830 Silly, Belgium
    Tel.: +32 (0)68 55 16 95,
    Fax: +32 (0)68 56 84 36
    E-mail:
    silly@silly-beer.com

     

    Brasserie de Brunehaut

    Rue des Panneries , 17
    7623 Brunehaut
    BELGIQUE

    T.: + 32 (0) 69 34.64.11

    F: + 32 (0) 69 34.64.12

    info@brunehaut.com






    11-08-2011 om 10:44 geschreven door William Roelens


    08-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op bierreis door het Nederlandse Noord-Brabant en het Belgisch Limburg - Deel 4 : De Bierkaai - Viversel (Heusden Zolder)



     

    Op onze tweede en laatste dag vertoefden Geroen
    en ik in ons eigen Belgisch Limburg.

    Eerst een bezoek aan Fietscafé De Bierkaai,
    dan vervolgens een bezoek aan Trappistenbrouwerij van Achel.
    daarna brouwerij De Dool en brouwerij Wilderen.
    Op de terugweg deden we nog herberg de Stropop aan in het Antwerpse Zoersel
    waar ons nog een aangename verrassing te wachten stond.














    Bezoek aan fietscafé “De Bierkaai”




    Een bierkaai was de kaai waar de vaten met bier aankwamen.
    Hier werkten sjouwers die de zware vaten met bier laadden en losten.







    De Bierkaai in de vroege morgen.
    Het terras moest nog in orde gebracht worden en twee
    West-Vlamingen kondigden zich al aan!







    Gelegen aan het Albertkanaal in Viversel is het een ideale
    stopplaats voor wandelaars en fietsers.

     Met extra aandacht voor Fiets, wandel en Eco-toerisme
    en o.a. Segway tours, Veilige kinderspeeltuigen, FREE WIFI,
    Camerabewaking op speeltuin en fietsenstalling .








    Toen we binnenstapten deden al drie wielertoeristen zich
    te goed aan een Zonderikbiertje.







    Geroen zittend in het mooie interieur,
    bekijkt zijn boek “
    375 originele cafés in Vlaanderen”

    Zo dadelijk komt er een lekkere pils aan!







    In fietscafé De Bierkaai komen niet alleen vaten maar ook fietsers,
    wandelaars en biergenieters aan.

    Het is gelegen langs het jaagpad van Albertkanaal in Viversel (Heusden-Zolder)
    ter hoogte van fietsknooppunt 303 op de
    kruising van de Laarstraat en Kerkstraat, juist aan de brug.

    Dus een ideale stopplaats voor al wie zijn geliefde recreatie sport wil beoefenen.

    De Bierkaai is een erkend fietscafé met een officiële Elektrische laadpaal.















    Aan de vele glazen te zien die boven de toog hangen is het café
    goed uitgerust voor ontvangst van grote groepen!






































    Veel invallend licht en een modern en strak interieur
    met aandacht voor originele designelementen.





    Sedert 1 mei dit jaar kun je ook hun exclusieve ongefilterde pils proeven.

    De pils is voorlopig enkel verkrijgbaar op ’t vat.

    In opdracht van Fietscafé De Bierkaai, ontwikkelde Brouwerij Anders 
    deze unieke pils.

    “Kaaibier” is een ongefilterde, karaktervolle Lager!


    Naast andere Limburgse en Nationale bieren prijken ook de
    Zonderik bieren op de bierkaart.

    Deze uitzonderlijke bieren zijn bedacht door mede eigenaar Luc Van Esch en

    gebrouwen bij De Proefbrouwerij

    Brasserie De bierkaai is eigenlijk een concept Café geworden.







    Voor wie eens iets anders wil.
    Kaaibier en Zonderik van 't vat!



    Een bespreking van de Zonderik Tripel vind u HIER














    Kaaibier - 5% Alc.Vol
    Brouwerij Anders - Halen








    Blond wazig biertje
    met mooie witte schuimkraag
    Wandklevig

    Moutige en hoppige neus
    Beetje stoffig

    Bij de eerste slok
    worden uw smaakpapillen verwend met een fruitige smaak
    Bitterhop komt opzetten
    en heeft het bier een mooie boddy
    Ook kruidige toetsen geven het biet cachet
    Een mooie droge bittere afdronk
    die mooi uitvloeit

    Een pracht van een pils
    die Geroen en ik kon bekoren
    De dorstige fietsers aan het 
    fietsknooppunt 303 worden verwend




    We vinden het maar normaal dat we bij een herbergbezoek

    geserveerd worden door Kelners of diensters

    Zij nemen onze bestelling op en brengen onze lievelingsdrank aan tafel.

    Ze rekenen af met de klanten en ruimen daarna de tafels af
    en maken ze weer netjes voor de volgende klanten.

     

    Ondanks de vele uren moeten ze veel uitstraling,
    mentaliteit en werkethiek hebben.

    Aan motivatie mag het hen niet ontbreken.

    En de eeuwige glimlach moet aanwezig zijn.

    Daarom zet ik nu voortaan bij een herbergbezoek

    De dienster en de kelner die mij bediende in het zonnetje

    Door een foto (mits toelating) van haar of hem af te drukken.

    Ere wie ere toekomt!








    Bedankt mijne heren, goede reis en tot ziens!





    INFO :

    BVBA De Bierkaai - Fietscafé Brasserie de Bierkaai

    Laarstraat 41/2, 3550 Heusden-Zolder (voorheen Fietsstop 303)

    Telefoon 011/745883 (Reserveren mogelijk)

    Ook bereikbaar via Veldstraat en jaagpad.

    www.Bierkaai.be - info@Bierkaai.be


    Contact :


    Luc Van Esch - 0479/594767 - Luc@Bierkaai.be

    Sven Schreurs - 0495/423019 - Sven@Bierkaai.be









     

    08-08-2011 om 14:37 geschreven door William Roelens


    06-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Missionaris - Brasserie Grain d'Orge





    Missionaris













    De Zythosvereniging “De Bierproevers Noord-Limburg” uit Bree vieren

    dit jaar hun vijftiende verjaardag.

    Ze startten in 1995-96 onder de naam Breese Beerprevers.

    In 2009 veranderen ze hun naam naar Bierproevers Noord-Limburg.

    Daar de naam meer duidelijkheid schiep manifesteerde zich dat in een verhoging  

    van het ledenaantal in amper twee jaar.

    Het vijftienjarig bestaan was een mooie gelegenheid om een eigen biertje te lanceren.

    En waar kon je dit bier beter promoten dan op uw eigen bierfestival!

    Ze trokken met hun idee naar Hombourg bij Brasserie Grain d’Orge en ontwikkelden

    samen met brouwer Benoit Johnen hun Missionaris.
    De naam is gekozen omdat ze als biervereniging zich verplicht voelen om
    de biercultuur
    te verspreiden en zo de missionarissen van het bier zijn.




    Missionaris – 7,5% Alc.Vol.

    Brasserie Graindorge - Hombourg







    Goudblond bier met witte schuimkraag

     

    Het aroma verspreid

    mout en fruitige hoppige toetsen.

     

     

    De eerste slok is licht bitter

    Moutige en fruitige smaken wisselen elkaar af

    De mooie hopbitterheid blijft constant aanwezig op de achtergrond

    Nu en dan een korianderprik, niet te veel

    maar juist gedoseerd.

    Het bier is mooi in balans.
    De afdronk is droog en bitter.

     

    Missionaris is een schot in de roos.

    Een biertje waarvan je onmiddellijk een tweede wil bestellen.

    Als zendelingen kunnen ze met dit bier de bevolking

    bekeren om van nu af aan eens een goed glas bier te degusteren.

    Well Done!










    Met dank aan Geroen die het biertje meebracht uit het verre Limburg.

     

     

    Info :

     

     

    Brasserie Graindorge

    Benoît et Viviane Johnen
    Rue laschet n°3
    4852 Hombourg

    Tel-Fax: 0032-87.787.784 ou 087/787

    Bierproevers Noord-Limburg

    Contact :

    via e-mail:
    bierproevers.limburg@zythos.be

    telefonisch:
    voorzitter: 0473 397578 (NL: 0032 473 397578)
    secretaris: 089 468537 (NL: 0032 89 468537)
    bier-van-de-maand & pr: 0479 828000 (NL: 0032 479 828000)

    per post:
    Caubergstraat 25 - 3960 Bree (B)




    06-08-2011 om 10:10 geschreven door William Roelens


    04-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op bierreis door het Nederlandse Noord-Brabant en het Belgisch Limburg - Deel 3 : De Kandinsky in Tilburg





    Op bierreis door het Nederlandse Noord-Brabant en het Belgische Limburg
    Deel 3 : De Kandinsky in Tilburg







    Nog 5 meter te gaan en we zijn in het biermekka van Tilburg!






    Na het bezoek  aan de Trappistenbrouwerij van Koningshoeven
    trokken Geroen en ik richting Tilburg.
    Het *ABT* Café
    Kandinsky was ons nieuwe doel.
    We hadden er een ontmoeting met Fiona De Lange,
    DE dame die momenteel het bier in Nederland aan populariteit doet stijgen. 
    Fiona heeft niet alleen haar drukbezochte
    bierblog die ze dagelijks met biernieuws aanvult,
    maar heeft ook haar eigen bedrijf AlleZ PR & Communicatie
    (
    www.allez.nl.).
    Via deze onderneming schrijft ze redactioneel voor de Nederlandse
    magazines
    Bier, en Mitra, maar ook publicaties voor dagbladen.   
    De website van Brouwerij Huyghe is ook van haar hand.
    Naast schrijven is ze ook moderator bij biervoorstellingen.
     
    Haar laatste verwezenlijking die de pers haalde was een bierproeverij
    en rondleiding in de Trappistenbrouwerij Koningshoeven. Enkel en alleen voor vrouwen
    Een 150 vrouwen kwamen op de uitnodiging af.
    Hopelijk komt er in België ook zo'n lovenswaardig initiatief?
    Een veelzijdige dame dus die we maar al te graag
    voor een tweede maal wilden ontmoeten.







    vlnr : Ilja Thonhauser (vriend van Fiona), ikke , Geroen en Fiona.
    Wij poggen van een Nederlands biertje, Fiona en vriend kozen voor een
    Belgisch gerstenat.







     



    Biertempel - De Kandynski Telegraafstraat 58
    5038 BM Tilburg





    Net zoals de Beyerd is biercafé Kandinsky aangesloten bij de Alliantie van bier tapperijen.
    *ABT* is een soort samenwerkingsverband van diverse biercafé’s verspreid over geheel Nederland.
    Ze hebben door hun inzet bekendheid gegeven aan het speciaal bier.
    De alliantie viert dit jaar haar
    25 jarig bestaan.



















    De Kandinsky die de naam draagt van een Russische Franse kunstschilder
    is het mekka voor  bierliefhebbers in Tilburg.
    Ze beschikken over een uitgebreide bierkaart met hoofdzakelijk Belgische bieren.
     Met 200 bieren op de fles en acht bieren op de tap stellen
    ze hun veeleisende bierklanten tevreden.














    Het interieur is er warm en sfeervol.  Een mooi voorbeeld van een bruin café.





















    Biercafe Kandinsky - The place to beer !"






    Geroen en ik proefden het vatbier van de maand.
    en een tweetal bieren van Museumbrouwerij De Roos uit Hilvarenbeek.








    Boont Amber Ale (5,8%) en Rooie fik (6,5%).






    Boont Amber Ale – 5,8% Alc.Vol.
    Anderson Valley Brewing Company – Boonville CA - USA


    Koperkleurig biertje met een gebroken witte schuimkraag.

    Fruitig aroma
    Een flroaal boekt


    Hoppige aanzet
    smaak van Lychee, citrus
    Bitter
    Ik mistte een beetje evenwicht.
    maar al bij al een biertje die kan bekoren.

     

     

     

     

     

     

    Rooie fik – 6,5% Alc.Vol.
    Museumbrouwerij De Roos – Hilvarenbeek

     

     

    Donkerrood bier met gebroken witte schuimkraag

     

    De neus ruikt mout
    Tikkeltje gistig
    Aroma’s van donker fruit.

     

    We worden onmiddellijk geconfronteerd met een lekkere bitterheid
    afwisselend met een zoetheid van karamel.

    Donker mout
    Geroosterde toetsen
    Nootachtig
    De afdronk is bitter.
    Lekker bier

    Het bier zou genoemd zijn naar Willem Smulders, een typisch
    Hilvarenbeekse dorpsfiguur.
    Een zwerver met een rode snor.

     

     

     




    Bikse Tripel –  8% Alc.Vol.
    Museumbrouwerij De Roos – Hilvarenbeek


    Goudkleurig wazig biertje met witte schuimkraag.
    Moutige neus


    De aanzet is zoet
    en heeft meteen een volle lekkere smaak

    Gevolgd door een hoppige bitterheid.
    Ook nu en dan een fruitprikje.
    zelfs geroosterde toetsjes.
    minieme kruidige smaken geven het bier de nodige schwung.
    Lekker bier met een licht bittere afdronk.





    INFO :

    Biercafé Kandinsky
    Telegraafstraat 58
    5038 BM Tilburg
    013-5444924
    kandinsky@home.nl
    www.biercafe-kandinsky.nl


     

    De eerste dag van onze tweedaagse zat er op!
    we moesten nog een kleine 50 km rijden
    om ons Hotel Bed & Breakfast
    "De Oude Bank"
    te bereiken in de gemeente Bergeijk.
    Nederland kan ons meer dan bekoren op biergebied!
    Wij komen zeker terug!
    De volgende dag doorkruisten we het prachtige Belgische Limburg  
    met bezoeken aan biercafé De Bierkaai, Brouwerij De Dool, 
    Brouwerij Wilderen en om af te sluiten nog een bezoekje aan 
    De Stropop in Zoersel.

    Maar daarover meer in de fotoreportages die volgen!

     

      



    04-08-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    01-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op bierreis door het Nederlandse Noord-Brabant en het Belgisch Limburg - Deel 2 : Bezoek aan Trappistenbrouwerij De Koningshoeven (3)




    Op bierreis door het Nederlandse Noord-Brabant en het
    Belgisch Limburg -
    Deel 2 : Bezoek aan Trappistenbrouwerij De Koningshoeven
    Berkel-Enschot



    3 : Witte Trappist






    Vooraleer we de brouwerij bezochten (zie vorige reportage) deden Geroen en
     ik ons te goed aan een lekkere maaltijd buiten op het terras
    van het prachtige proeflokaal.
    Op het menu baarsachtige Tilapia
    klaar gemaakt met witte Trappist
    Daarbij degusteerden wij een uiteraard hetzelfde bier van ’t vat.

    De Witte Trappist (5,5% Alc.Vol.) van La Trappe is voorlopig het

    enige trappistenwitbier op moedertje aarde.
    Het biertje wordt niet gefilterd, niet gepasteuriseerd en heeft een nagisting op de fles.








    Genieten op het prachtige terras van het proeflokaal.
    Wetende dat er straks een rondleiding volgt in de prachtige brouwerij.
    Voor een bierfanaat is dit pas leven







    De Baarsachtige Tilapia klaar gemaakt met witte Trappist en handgesneden
    frietjes. Een witte Trappist begeleid het gerecht.






    De naam Witte Trappist kan twee betekenissen hebben.

    Het wijst naar de bijnaam “Witte Monniken” die de Trappisten
    van Koningshoeven vroeger kregen.
    Of de witte Trappist een echt witbierprofiel heeft, heb ik het raden naar?
    maar
    de aroma’s en smaak benaderen een witje of tarwebier..








    Op elke tafel wordt er een flesje met een nummer geplaatst met
    nog een extrabordje op een metalen stengel.
    Voor de diensters is het een koud kunstje om uw bestelling dan
    te bezorgen.







    De Witte Trappist met op de achtergrond de oude mouterijtoren.






    Witte Trappist van 't vat – 5,5%Alc.Vol.







    Wazig gouden biertje

    Met romige witte schuimkraag.

     


    Het aroma is fris zurig (citroen)

    Ook tarweprikkels

     

    De smaak is prettig fruitig
    Onze smaakpapillen worden verwend met

    Diverse smaken van zomers fruit.
    Citroen en sinaasappel laten zich opmerken.

    Kruidige toetsen zorgen voor een aangename afwisseling

    Het biertje heeft een matige body

    Zoete kruidige afdronk.

     

    Aangenaam fris bier die door de zonnewarmte en met de nabijheid

    van de abdij nog veel lekker smaakt.

    Naast deze witte trappist brouwt Koningshoeven nog acht andere bieren
    die het Trappistenlabel mogen dragen :

    ’Blond’ (6,5%) - ‘Dubbel’ (7%) - ‘Tripel’ (8%) - Quadrupel' (10%) -
    ‘Quadrupel Oak Aged’ (10%)

    ‘Bock’ (7%), ‘Isid'or’ (7,5%) en ‘Puur’ (4,7%)


    INFO

    http://www.koningshoeven.nl/nl/abdij/bierbrouwerij.php


     

    01-08-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!