Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
17-08-2011
Op bierreis door het Nederlandse Noord-Brabant en het Belgisch Limburg - Deel 5 : Kasteelbrouwerij Ter Dolen - Houthalen-Helchteren.
Niet alleen de Franse Loire is gekend om zijn kastelen maar ook onze Belgische provincie Limburg moet niet onderdoen voor zijn kastelenpracht! Misschien niet zo groots maar toch
Denk maar aan Alden Biesem, Kasteel van Schalkhoven en waterburcht Pietersheim
om er maar enkele op te noemen.
Maar Limburg heeft ook Ter Dolen een Kasteelbrouwerij in Houthalen-Helchteren.
En dit was voor Geroen en ik ons doel na het bezoek aan fietscafé De Bierkaai en tussendoor een blits bezoek aan de Trappistenbrouwerij van Achel waar ik vroeger op deze blog al een reportage publiceerde. (zie HIER)
Kasteelbrouwerij "Ter Dolen"
De Dool of Abdij Ter Dolen is naast een Kasteelbrouwerij ook een fietscafé!
Het middeleeuws kasteel en waterslot Ter Dolen uit de 16e eeuw ligt in een rustige, groene, bosrijke omgeving. Het park, de dreven en de omgrachting geven het kasteel een sprookjesachtige sfeer.
Het was naar het schijnt een toevluchtsoord voor de abten van St. Truiden.
Nadien werd het een onderkomen voor oud premier Duvieusart. Na zijn dood in 1977 stond het kasteel te verkrotten.
Dit stuk groen tegenover het kasteel werd in 1995 het "Baekelandt bos" genoemd naar de gelijknamige stripreeks van striptekenaar Hector Leemans. De auteur is levenslang peter van dit bos!
In 1990 kocht brouwersdochter Mieke Desplenter het vervallen kasteel en de bijbehorende hoevegebouwen. Na vier jaar renovatie werd in 1994 werd het weer in gebruik genomen. In een van de gebouwen is de brouwerij ondergebracht en in de voorgebouwen is er nu een gezellig proef-en praatcafé met een prachtige orangerie.
De ingangspoort van het domein.
Kasteel De Dool is gelegen op het Limburgse fietsroutenetwerk, tussen fietsknooppunten 76 en 309, het netwerk waarop je ook de abdij van Herkenrode (een van de andere Limburgse abdijen waar bier gebrouwen wordt) vindt. Fietsen van bier naar bier: wie zegt daar neen tegen op een zomerse dag?
De Limburgse Bierroute is 114 kilometer lang en bestaat uit vier aparte fietstochten die telkens twee brouwerijen met elkaar verbinden. Zo kan je beginnen en eindigen met een plezierig en verfrissend brouwerijbezoek. Deze route spreid je dus best over enkele dagen. Een eerste etappe (26 kilometer) start aan de Achelse Kluis, een benedictijnenabdij waar je sinds 1998 weer een authentiek trappistenbier kan proeven. Vanuit het brouwerijmuseum in Bocholt gaat een tweede etappe (11 kilometer) langs de Zuid-Willemsvaart naar Brouwerij Sint-Jozef in Opitter. Hier vertrekt een route van 30 kilometer naar Kasteelbrouwerij Ter Dolen in Houthalen-Helchteren. Van daaruit fiets je over een oude spoorwegbedding terug naar Achel (46 kilometer). (zie ook http://www.fietsnet.be of http://www.fietsroute.org).
De Bijgebouwen
De prachtige binnenkoer met op het einde de ingang van de brouwerij!
De binnenkoer is erg gezellig om te vertoeven. Een ideale pleisterplaats voor de vele fietsers, wandelaars en toeristen. Op de middag konden we hier genieten van een heerlijk biertje in de Limburgse zon!
Bij regenweer of tijdens de winter kun je genieten in de prachtige gezellige taverne ondergebracht in de hoevegebouwen van het kasteel. Degusteren van de lekkere abdijbieren bij de open haard is een echte bierbelevenis!
Het aangename uitzicht op de tuin vanuit de Orangerie brengt u in de stemming om even op adem te komen en te genieten van het groene kader.
Volgende bieren zijn te verkrijgen van 't vat : De Abdijbieren Ter Dolen Blond (6.1%), Ter Dolen Donker (7.1%), Ter Dolen Tripel (8.1%), Ter Dolen Kriek (4.5%) en het nieuwe biertje Armand (7,0%). Deze twee laatste zijn geen abdijbieren!
Het kasteel
Ter Dolen biedt een toeristisch totaalpakket, want in het prachtig gerenoveerde kasteel op het domein van twintig hectare zijn ook gastenkamers beschikbaar, Het kasteel is ook een B&B geworden.
Indrukwekkend mooi!
Het ruime gastenverblijf van 200m² in het kasteel omvat exclusief voor de gasten een salon en eetkamer met middeleeuwse openhaard, een open keuken, een suite & extra slaapkamer voor maximaal comfortabel slaapplezier voor 4 personen en een ruime badkamer met bad & douche.
Met veel passie vertelde Jeroen Luys, partner van Mieke Desplenter over de geschiedenis van het kasteel. Na al die jaren is hij nog steeds onder de indruk van het slot en de omgeving.
Het kasteel werd verdedigd met o.a. vier hoektorens, waarvan er 2 bewaard gebleven zijn. In de 17e en de 18e eeuw werd het geheel vergroot. In 1797, na de Franse revolutie, werden de gebouwen geconfisqueerd en openbaar verkocht. Op 8 en 9 september 1944 werd zwaar slag geleverd tussen Engels-Ierse troepen en Duitse troepen, waarbij veel schade werd berokkend.
Twee van de vier hoektorens
Voor het kasteel, een kunstwerk van Johan Tahon. Dit prachtig werk is blijven staan na de tentoonstelling Leoniden 8. (van 16 mei tot 3 juli 2008) Er werd indertijd ook Leoniden 8 gebrouwen, een eenmalig gelegenheidsbier.
De Brouwerij
Mieke De Splenter staat nu aan het roer. Door familieomstandigheden was zij de eerste vrouwelijke brouwer in Limburg. Haar roots wijzen alvast in een duidelijke richting. Haar tante brouwt het Kapittelbier in het West-Vlaamse Boezinge. Een oom was brouwer. Een achterneef bottelde Kwak. Een neef was directeur bij brouwerij De Koninck. Een nicht is brouwer en eigenares van Brouwerij Gruut in Gent De brouwersstiel zit kennelijk in de familie.
In april 2088 verleende de bevoegde ad-hoc commissie van de Belgische brouwers aan brouwerij De Dool de toelating om het logo 'Erkend Belgisch Abdijbier" af te beelden op de etiketten van drie bieren. Ter Dolen Blond (6.1%), Ter Dolen Donker (7.1%), en Ter Dolen Tripel (8.1%), Na onderzoek van het ingediende dossier was de commissie van oordeel dat aan alle voorwaarden was voldaan om het logo te mogen dragen. Daarmee was De Dool toen de 17de Belgische brouwerij aan wie het logo werd toegekend. Het waren de eerste erkende abdijbieren in Limburg.
Naast de abdijbieren is er nu ook een nieuw biertje verkrijgbaar. "Armand", genoemd naar de vader van Mieke Desplenter. Armand Desplenter is brouwingenieur en eigenlijk de bezieler van de brouwerij. Het is voorlopig enkel van 't vat verkrijgbaar. Maar er bestaan ook 100 genummerde flessen van 75cl. Volgens Jeroen zou Armand eenmaal per jaar gebrouwen worden ter ere van Miekes vader.
.
Een mooi aangepast glas waarop de beeltenis van Armand Desplenter prijkt.
Armand - 7%Alc.Vol.
Blond wazig biertje met een mooie dikke schuimkraag.
Een fantastische neus van hopbloemen cascade
De smaak is overheerlijk Fruitig florale toetsen met een lekkere bitterheid die het bier mooi in evenwicht brengt mals en zacht bier juist gedoseerd en niet agressief. Droge afdronk
De bezoekers worden zeker verwend met dit prachtig nieuw biertje. Ook de abdijbieren zijn van uitstekende kwaliteit. Deze worden later nog eens besproken!
Wandelen doet honger krijgen We werden verwend met dit lekkere hapje!
Bedankt Mieke en Jeroen voor de warme ontvangst!
INFO :
Kasteelbrouwerij Ter Dolen
De Dool NV Eikendreef 21 3530 Houthalen-Helchteren
Mongozo Glutenvrij nu bij Colruyt en Bio-Planet verkrijgbaar
Mongozo Glutenvrij nu bij Colruyt en Bio-Planet verkrijgbaar
In aansluiting met het vorig artikel is er een bericht binnengelopen uit de krant "De Morgen" van 11/08/11
Colruyt neemt als eerste supermarktketen in België een glutenvrij bier op in zijn gamma. Het gaat om de fairtrade, biologische en glutenvrije Mongozo premium pilsener van brouwerij Huyghe.
Volgens Colruyt blijkt uit onderzoek dat 1 op de 100 mensen coeliakie heeft, een intolerantie voor gluten. In het brouwproces van Mongozo pilsener worden de gluten uit het bier verwijderd, waarna het bier op gluten gecontroleerd wordt door een laboratorium.
Behalve in de Colruyt-supermarkten zal het bier ook bij Bio-Planet verkrijgbaar zijn. (belga/tma)
Twee biologische bieren waarvan eentje glutenvrij! - Silly Bio Pils - Brunehaut Bio Blond.
Twee biologische bieren waarvan eentje glutenvrij!
De dag van vandaag is voor elk product een biologische versie te verkrijgen.
Ook sommige brouwers hebben de weg naar de bio-wereld gevonden. De bieren worden nog op kleine schaal gebrouwen, maar stilaan veroveren ze toch het hart van menig bierliefhebber.
De ingrediënten van het bier (mout, hop, gist) zijn allemaal biologisch geproduceerd. Wat met het hoofdbestanddeel water? Door micro-organismen wordt het afvalwater op een milieuvriendelijke manier gezuiverd. Doordat er voor waterzuivering geen genetisch veranderde organismen worden gebruikt, bestaan er geen bezwaren tegen.
Het telen van biologische hop, gerst, tarwe, rogge en spelt e.a., moet gebeuren zonder gebruik te maken van milieubelastende bestrijdingsmiddelen.
Het gistingsproces duurt langer, omdat er naar het schijnt anders dan bij het gangbare brouwen geen gebruik wordt gemaakt van gist versnellende middelen. Bij toevoeging van kruiden moeten die uiteraard ook biologisch gekweekt zijn.
De eerste Bio-bieren kon je vroeger slechts vinden in de bio-winkels.
Ze waren amper met mondjesmaat aanwezig.
Tegenwoordig is de afzetmarkt vergroot en duiken ze op in de betere drankencentrales. Om zich de naam van Biologische brouwerij te mogen toe-eigenen worden de ingrediënten
van het bier regelmatig gecontroleerd.
Er zijn nu ongeveer en 65 Belgische biobieren op de markt.
Het EU-logo voor biologische landbouw geeft consumenten vertrouwen in de herkomst en kwaliteit van hun voeding en drank en de aanwezigheid van het logo op een product staat borg voor naleving van de EU-verordening inzake biologische landbouw.
Vanaf juli 2010 moeten alle voorverpakte biologische voedingsmiddelen in de Europese Unie voorzien zijn van het EU Biologisch logo. Daarnaast mag het logo vrijwillig worden gebruikt op niet-voorverpakte biologische producten uit de EU of uit derde landen.
Het logo is een geregistreerd gemeenschappelijk merk en de gebruiksaanwijzing kan hieronder worden gedownload in alle grafische formaten.
Aroma : De pilsmout komt hier duidelijk naar boven
Ook een prikje fruitigheid.
De aanzet is zoet
Met een opkomende lichte bitterheid
Die toch altijd aanwezig is in de achtergrond.
Ondanks de lichte bitterheid is de pils zeer mals.
Het biertje mocht net dat tikkeltje meer karakter gehad hebben.
De afdronk is licht bitter en vloeit snel uit. Bio Pils Silly is een prima dorstlesser en doordrinker.
Mensen met coeliakie zijn overgevoelig aan gluten. Wanneer ze voedingsmiddelen consumeren waar gluten inzitten, kunnen ze darmklachten ontwikkelen. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en waarschijnlijk ook in haver. Tarwe en gerst zijn grondstoffen van bier, en ook al blijft er na het brouwproces nog weinig van de eiwitten in het eindproduct over, toch is het niet uitgesloten dat bier nog sporen van gluten bevat.
Prof. Dr. Martin Hiele, gastroloog UZ Leuven en woordvoerder van de Vlaamse Coeliakie Vereniging:
Bier is een discussiepunt. Op de lijst van de Vlaamse Coeliakie Vereniging staan veel toegelaten biersoorten. Toch zijn er redenen om te twijfelen aan de veiligheid van bier voor mensen met coeliakie. De meeste bieren worden van gerst gemaakt. Tijdens het brouwproces wordt de gerst gekiemd en vervolgens wordt de gekiemde gerst gefermenteerd. Ten gevolge van de fermentatie worden de meeste koolhydraten en eiwitten gesplitst. De mout wordt doorgaans uit het bier verwijderd en nadien wordt het bier nog eens gefilterd. Bier bevat dus zeker geen grote brokken eiwitten. Dat neemt niet weg dat bier toch nog sporen van eiwitten en dus gluten zou kunnen bevatten.
In feite weet men het niet precies.
Er zijn momenteel in België een viertal glutenvrije bieren op de markt
De Brunehaut blond glutenvrij is een wereldprimeur! Want het is het eerste bier van hoge gisting die glutenvrij is!
De brouwerij won met het blond en het amberbier goud en zilver in de United States Open Beer Champion Ship 2011 in Atlanta, GA (4 juli 2011) in de categorie
Gluten Free Beer
GOLD - Brunehaut Bio Ambrée - Brasserie De Brunehaut SILVER - Brunehaut Bio Blonde - Brasserie De Brunehaut
Op bierreis door het Nederlandse Noord-Brabant en het Belgisch Limburg - Deel 4 : De Bierkaai - Viversel (Heusden Zolder)
Op onze tweede en laatste dag vertoefden Geroen en ik in ons eigen Belgisch Limburg.
Eerst een bezoek aan Fietscafé De Bierkaai, dan vervolgens een bezoek aan Trappistenbrouwerij vanAchel. daarna brouwerij De Dool en brouwerij Wilderen. Op de terugweg deden we nog herberg de Stropop aan in het Antwerpse Zoersel waar ons nog een aangename verrassing te wachten stond.
Bezoek aan fietscafé De Bierkaai
Een bierkaai was de kaai waar de vaten met bier aankwamen. Hier werkten sjouwers die de zware vaten met bier laadden en losten.
De Bierkaai in de vroege morgen. Het terras moest nog in orde gebracht worden en twee West-Vlamingen kondigden zich al aan!
Gelegen aan het Albertkanaal in Viversel is het een ideale stopplaats voor wandelaars en fietsers.
Met extra aandacht voor Fiets, wandel en Eco-toerisme en o.a. Segway tours, Veilige kinderspeeltuigen, FREE WIFI, Camerabewaking op speeltuin en fietsenstalling .
Toen we binnenstapten deden al drie wielertoeristen zich te goed aan een Zonderikbiertje.
Geroen zittend in het mooie interieur, bekijkt zijn boek 375 originele cafés in Vlaanderen
Zo dadelijk komt er een lekkere pils aan!
In fietscafé De Bierkaai komen niet alleen vaten maar ook fietsers, wandelaars en biergenieters aan.
Het is gelegen langs het jaagpad van Albertkanaal in Viversel (Heusden-Zolder) ter hoogte van fietsknooppunt 303 op de kruising van de Laarstraat en Kerkstraat, juist aan de brug.
Dus een ideale stopplaats voor al wie zijn geliefde recreatie sport wil beoefenen.
De Bierkaai is een erkend fietscafé met een officiële Elektrische laadpaal.
Aan de vele glazen te zien die boven de toog hangen is het café goed uitgerust voor ontvangst van grote groepen!
Veel invallend licht en een modern en strak interieur met aandacht voor originele designelementen.
Sedert 1 mei dit jaar kun je ook hun exclusieve ongefilterde pils proeven.
De pils is voorlopig enkel verkrijgbaar op t vat.
In opdracht van Fietscafé De Bierkaai, ontwikkelde Brouwerij Anders deze unieke pils.
Kaaibier is een ongefilterde, karaktervolle Lager!
Naast andere Limburgse en Nationale bieren prijken ook de Zonderik bieren op de bierkaart.
Deze uitzonderlijke bieren zijn bedacht door mede eigenaar Luc Van Esch en
Blond wazig biertje met mooie witte schuimkraag Wandklevig
Moutige en hoppige neus Beetje stoffig
Bij de eerste slok worden uw smaakpapillen verwend met een fruitige smaak Bitterhop komt opzetten en heeft het bier een mooie boddy Ook kruidige toetsen geven het biet cachet Een mooie droge bittere afdronk die mooi uitvloeit
Een pracht van een pils die Geroen en ik kon bekoren De dorstige fietsers aan het fietsknooppunt 303 worden verwend
We vinden het maar normaal dat we bij een herbergbezoek
geserveerd worden door Kelners of diensters
Zij nemen onze bestelling op en brengen onze lievelingsdrank aan tafel.
Ze rekenen af met de klanten en ruimen daarna de tafels af en maken ze weer netjes voor de volgende klanten.
Ondanks de vele uren moeten ze veel uitstraling, mentaliteit en werkethiek hebben.
Aan motivatie mag het hen niet ontbreken.
En de eeuwige glimlach moet aanwezig zijn.
Daarom zet ik nu voortaan bij een herbergbezoek
De dienster en de kelner die mij bediende in het zonnetje
Door een foto (mits toelating) van haar of hem af te drukken.
Ere wie ere toekomt!
Bedankt mijne heren, goede reis en tot ziens!
INFO :
BVBA De Bierkaai - Fietscafé Brasserie de Bierkaai
De Zythosvereniging De Bierproevers Noord-Limburg uit Bree vieren
dit jaar hun vijftiende verjaardag.
Ze startten in 1995-96 onder de naam Breese Beerprevers.
In 2009 veranderen ze hun naam naar Bierproevers Noord-Limburg.
Daar de naam meer duidelijkheid schiep manifesteerde zich dat in een verhoging
van het ledenaantal in amper twee jaar.
Het vijftienjarig bestaan was een mooie gelegenheid om een eigen biertje te lanceren.
En waar kon je dit bier beter promoten dan op uw eigen bierfestival!
Ze trokken met hun idee naar Hombourg bij Brasserie Grain dOrge en ontwikkelden
samen met brouwer Benoit Johnen hun Missionaris. De naam is gekozen omdat ze als biervereniging zich verplicht voelen om de biercultuur te verspreiden en zo de missionarissen van het bier zijn.
Op bierreis door het Nederlandse Noord-Brabant en het Belgisch Limburg - Deel 3 : De Kandinsky in Tilburg
Op bierreis door het Nederlandse Noord-Brabant en het Belgische Limburg Deel 3 : De Kandinsky in Tilburg
Nog 5 meter te gaan en we zijn in het biermekka van Tilburg!
Na het bezoekaan de Trappistenbrouwerij van Koningshoeven trokken Geroen en ik richting Tilburg. Het *ABT* Café Kandinsky was ons nieuwe doel. We hadden er een ontmoeting met Fiona De Lange, DE dame die momenteel het bier in Nederland aan populariteit doet stijgen. Fiona heeft niet alleen haar drukbezochte bierblog die ze dagelijks met biernieuws aanvult, maar heeft ook haar eigen bedrijf AlleZ PR & Communicatie (www.allez.nl.). Via deze onderneming schrijft ze redactioneel voor de Nederlandse magazines Bier, en Mitra, maar ook publicaties voor dagbladen. De website van Brouwerij Huyghe is ook van haar hand. Naast schrijven is ze ook moderator bij biervoorstellingen. Haar laatste verwezenlijking die de pers haalde was een bierproeverij en rondleiding in de Trappistenbrouwerij Koningshoeven. Enkel en alleen voor vrouwen Een 150 vrouwen kwamen op de uitnodiging af. Hopelijk komt er in België ook zo'n lovenswaardig initiatief? Een veelzijdige dame dus die we maar al te graag voor een tweede maal wilden ontmoeten.
vlnr : Ilja Thonhauser (vriend van Fiona), ikke , Geroen en Fiona. Wij poggen van een Nederlands biertje, Fiona en vriend kozen voor een Belgisch gerstenat.
Biertempel - De Kandynski Telegraafstraat 58 5038 BM Tilburg
Net zoals de Beyerd is biercafé Kandinsky aangesloten bij de Alliantie van bier tapperijen. *ABT* is een soort samenwerkingsverband van diverse biercafés verspreid over geheel Nederland. Ze hebben door hun inzet bekendheid gegeven aan het speciaal bier. De alliantie viert dit jaar haar 25 jarig bestaan.
De Kandinsky die de naam draagt van een Russische Franse kunstschilder is het mekka voorbierliefhebbers in Tilburg. Ze beschikken over een uitgebreide bierkaart met hoofdzakelijk Belgische bieren. Met 200 bieren op de fles en acht bieren op de tap stellen ze hun veeleisende bierklanten tevreden.
Het interieur is er warm en sfeervol. Een mooi voorbeeld van een bruin café.
Biercafe Kandinsky - The place to beer !"
Geroen en ik proefden het vatbier van de maand. en een tweetal bieren van Museumbrouwerij De Roos uit Hilvarenbeek.
Goudkleurig wazig biertje met witte schuimkraag. Moutige neus
De aanzet is zoet en heeft meteen een volle lekkere smaak
Gevolgd door een hoppige bitterheid. Ook nu en dan een fruitprikje. zelfs geroosterde toetsjes. minieme kruidige smaken geven het bier de nodige schwung. Lekker bier met een licht bittere afdronk.
De eerste dag van onze tweedaagse zat er op! we moesten nog een kleine 50 km rijden om ons Hotel Bed & Breakfast "De Oude Bank" te bereiken in de gemeente Bergeijk. Nederland kan ons meer dan bekoren op biergebied! Wij komen zeker terug! De volgende dag doorkruisten we het prachtige Belgische Limburg met bezoeken aan biercafé De Bierkaai, Brouwerij De Dool, Brouwerij Wilderen en om af te sluiten nog een bezoekje aan De Stropop in Zoersel.
Maar daarover meer in de fotoreportages die volgen!
Op bierreis door het Nederlandse Noord-Brabant en het Belgisch Limburg - Deel 2 : Bezoek aan Trappistenbrouwerij De Koningshoeven (3)
Op bierreis door het Nederlandse Noord-Brabant en het Belgisch Limburg - Deel 2 : Bezoek aan Trappistenbrouwerij De Koningshoeven Berkel-Enschot
3 : Witte Trappist
Vooraleer we de brouwerij bezochten (zie vorige reportage) deden Geroen en ik ons te goed aan een lekkere maaltijd buiten op het terras van het prachtige proeflokaal. Op het menu baarsachtige Tilapia klaar gemaakt met witte Trappist Daarbij degusteerden wij een uiteraard hetzelfde bier van t vat.
De Witte Trappist (5,5% Alc.Vol.) van La Trappe is voorlopig het
enige trappistenwitbier op moedertje aarde. Het biertje wordt niet gefilterd, niet gepasteuriseerd en heeft een nagisting op de fles.
Genieten op het prachtige terras van het proeflokaal. Wetende dat er straks een rondleiding volgt in de prachtige brouwerij. Voor een bierfanaat is dit pas leven
De Baarsachtige Tilapia klaar gemaakt met witte Trappist en handgesneden frietjes. Een witte Trappist begeleid het gerecht.
De naam Witte Trappist kan twee betekenissen hebben.
Het wijst naar de bijnaam Witte Monniken die de Trappisten van Koningshoeven vroeger kregen. Of de witte Trappist een echt witbierprofiel heeft, heb ik het raden naar? maar de aromas en smaak benaderen een witje of tarwebier..
Op elke tafel wordt er een flesje met een nummer geplaatst met nog een extrabordje op een metalen stengel. Voor de diensters is het een koud kunstje om uw bestelling dan te bezorgen.
De Witte Trappist met op de achtergrond de oude mouterijtoren.
Witte Trappist van 't vat 5,5%Alc.Vol.
Wazig gouden biertje
Met romige witte schuimkraag.
Het aroma is fris zurig (citroen)
Ook tarweprikkels
De smaak is prettig fruitig Onze smaakpapillen worden verwend met
Diverse smaken van zomers fruit. Citroen en sinaasappel laten zich opmerken.
Kruidige toetsen zorgen voor een aangename afwisseling
Het biertje heeft een matige body
Zoete kruidige afdronk.
Aangenaam fris bier die door de zonnewarmte en met de nabijheid
van de abdij nog veel lekker smaakt.
Naast deze witte trappist brouwt Koningshoeven nog acht andere bieren die het Trappistenlabel mogen dragen :
Op bierreis door het Nederlandse Noord-Brabant en het Belgisch Limburg - Deel 2 : Bezoek aan Trappistenbrouwerij De Koningshoeven (2)
Op bierreis door het Nederlandse Noord-Brabant en het Belgisch Limburg - Deel 2 : Bezoek aan Trappistenbrouwerij De Koningshoeven Berkel-Enschot
2 : De brouwerij
Na een lekker middagmaal, kwam Exportmanager Vic Jaenen ons halen om de brouwerij te bezoeken. Na Orval, Rochefort, Westmalle en Achel is dit de vijfde Trappistenbrouwerij die ik bezoek. Nog Chimay en Westvleteren te gaan! In tegenstelling tot de Trappistenbrouwerijen in België staat de brouwerij van Koningshoeven open voor publiek.
Dit grote bakstenen gebouw, met de schoorsteen nog op de top, is de rijk geornamenteerde mouttoren. Vroeger gebruikten de monniken de oven om hun eigen gerst te mouten. Omdat dit een heel zwaar werk was en er niet zoveel monniken meer waren werd alle mout aangekocht van professionele mouters. De poort heeft u toegang naar de brouwerij.
Tunc vere monachie sunt si labore manuum suarum vivunt
Dan zyn zy waarlyk monikken als zy van den arbeid hunner handen leven
Regel H. Benedictus Hoofdstuk 48
Het oude brouwhuis De Schaapskooi. In 1987 besloten de broeder tot een grondige modernisering van de brouwerij. Een volledig nieuw brouwhuis werd gebouwd.
Op de binnenkoer van de brouwerij kun je de vijf torens van de abdij zien. De brouwerij wordt momenteel helemaal gerenoveerd.
Een middel om het goed te doen is : niet 'heilig' willen heten voor je het bent H. Benedictus - 4,62
De mouttoren gezien van op de koer van de brouwerij.
Een oude maar goed onderhouden brandweerwagen, geparkeerd naast de brouwerij De monniken waren duidelijk in staat om in het midden van de 20e eeuw! de behandeling van hun eigen branden te bestrijden. Een anekdote : De monniken mochten niet praten, dus gebruikten ze een speciale gebarentaal bij het communiceren van broeder tot broeder. Het gebruik van de telefoon zouden ze hanteren als een eenvoudige morse code, door te kloppen op de ontvanger. De enige uitzondering op deze regel was als er brand uitbrak, dan mochten de monniken bellen en het woord "vuur" roepen!
De oude bakkerij staat nog altijd in zijn hoedanigheid zoals vroeger. In de nieuwe bakkerij wordt brood gebakken voor de abdij en de kloosterwinkel. De populaire broden zijn bierbostel- en krentenbrood. Het bierbostelbrood is bereid van het gerst dat overblijft ná het brouwproces en is daardoor vitamine- en vezelrijk. Naast brood worden roomboterkoekjes en chocolade (tabletvormen) gemaakt, die het logo van de abdij dragen.
Hoe eenvoud mooi kan zijn! Een Trappistenstilleven in de oude bakkerij
De Brouwerij
In 1884 begonnen de monniken van Koningshoeven trappistenbier te brouwen. Bierbrouwerij De Koningshoeven, een zelfstandige dochteronderneming van Bavaria, huurt sinds 1997 de gebouwen van de abdij en produceert daar het enige Nederlandse trappistenbier in opdracht en onder toezicht van het klooster.
Er is bijna altijd bier tekort. De vraag is momenteel groter dan het aanbod. In 1999 bedroeg de productie amper 11.000 hl. Vorig jaar 2010 bedroeg de reeds 42.000 hl. Daarnaast ook nog ongeveer 20.000 HL voor derden gebrouwen. Het huidige volume bedraagt dit jaar al 48.000 hl
Exportmanager Vic Jaenen die ons door de brouwerij rondleidde. Waarvoor onze oprechte dank!
Al wat het klooster bezit, moet hij beschouwen als vaatwerk dat voor de altaardienst bestemd is H. Benedictus - 31,10-11
Drie brouwketels met achteraan de kamer met het besturingssysteem. Inhoud 144 HL waarbij je natuurlijk ruimte moet hebben voor het schuim. De beslagketel was vroeger tevens kookketel 144 HL
Het roerwerk
De oude mooie koperen brouwinstallatie
8 à 10 cylindroconische gistingstanks tanks van +/- 12.000 hl. Gisttanks zijn uitgelegd op 2 of 3 brouwsels dus effectief ( netto 300( 4x) - 450(8X) HL per stuk; Bruto 405 en 585 HL).
"Een middel om het goed te doen : elke dag de dood voor ogen houden" H. Benedictus - 4,47
De bottelarij en vatenafvullijn bevinden zich in een prachtig kader! Bemerkt de muurschilderijen en de terugkerende spitsbogen. De productie is verdeeld als volgt 90 % flessen / 10 % vaten Het is een Belgische vatenafvulllijn.
Opslag voor export!
Ook Trappistenbrouwerij Koningshoeven experimenteert volop met bier gerijpt op vaten. Momenteel gebruiken ze 5 soorten vaten De nieuwste testen zijn nu aangevat op Rum vaten !
Info : Vic Jaenen Notities : Geroen en brouwmeester Lodewijk Swinkels
Veel meer info over Trappistenbrouwerij Koningshoeven vind u op :
De Ledenaren beschikken eindelijk over hun eigen biertje. Ze hoeven voortaan niet meer jaloers te zijn op de omliggende gemeenten die reeds beschikten over een eigen gerstenat.
De Ledenaren hebben hun bier te danken aan maar liefst vijf jubilerende verenigingen die samen kwamen voor een gezamenlijke viering.
Toneelkring Vreugd en Deugd, De Landelijke Gilde, het Davidsfonds, de Heemkundige Kring Heemschut en de 11 juli-organisatie LEEuwFEESTEN.
De naam Hovaardig boerke verwijst naar een locofaulisme van de Ledenaars.
Volgens heemkundigen zou de naam verwijzen naar de vorstelijke buitenkroon op de toren van hun St. Martinuskerk.
In 1871 werd de toren opgebouwd en voorzien van een balustrade met 8 pinakels en 8 waterspuwers. Lede heeft één van de weinige kerken met boven op de toren een balustrade.
Men moet weten dat zulk een bouwwerk wat meer uitstraling geeft dan een gewone "dakgoot" en aldus een zeker symbool van rijkdom weergeeft. Deze rijkdom moet toch wel een beetje toegeschreven worden aan de massale toeloop van bedevaarders de tijd van toen. Of heeft het iets te maken met de spotnaam
Op bierreis door het Nederlandse Noord-Brabant en het Belgisch Limburg - Deel 2 : Bezoek aan Trappistenbrouwerij De Koningshoeven
Op bierreis door het Nederlandse Noord-Brabant en het Belgisch Limburg - Deel 2 : Bezoek aan Trappistenbrouwerij De Koningshoeven Berkel-Enschot
1 : Rondom de brouwerij
Na het bezoek aan het *ABT* Café De Beyerd ging onze reis verder. Een 40-tal km verder lag onze nieuwe bestemming. En wat voor een? Trappistenbrouwerij Koningshoeven in Berkel- Enschot. Via dorpjes zoals Bavel, Gilze en Goirle en ja we reden ook door klein Zwitserland bereikten we ons reisdoel. Om 14u30 hadden we pas een afspraak met Vic Jaenen Exportmanager van de brouwerij. Dus nog tijd om te eten en de omgeving te verkennen.
Bij aankomst werden we onmiddellijk geconfronteerd met de rust die de omgeving van de abdij uitstraalt. Bossen, vennen en landbouwpercelen, een gebied van zon 160 hectare rondom de abdij moet de bezoeker een gevoel van ontspanning geven. Het is precies of u zich gezonder voelt. In deze omgeving trekt u zich terug uit het dagelijkse drukke leven. Mijn liefde voor abdijen en kloosters is er nog groter op geworden.
Toch indrukwekkend de hoofdingang van het klooster
Trappisten in de meierij
Het imposante gebouwencomplex achter de toegangspoort van deze abdij is een goed voorbeeld van de neogotische bouwkunst uit de laatste decennia van de 19e eeuw. Het gehele complex kwam tot stand in de periode 1891-1893. Hier leven de paters die hun brood verdienen met het befaamde Trappistenbier.
Tegen het einde van de 19e eeuw bedreigde de Franse overheid het kloosterleven. Om het voortbestaan van de trappisten veilig te stellen trok in 1881 een groep monniken vanuit het klooster Sainte-Marie-du-Mont in Frans Vlaanderen naar Nederland. In drie boerderij op de grens tussen Tilburg en Berkel-Enschot vestigden zij het Trappistenklooster O.L.V. van Koningshoeven. Deze boerderijen waren ooit eigendom van Koning Willem II, vandaar de naam Koningshoeven. Koningshoeven is een van de vijf Trappistenkloosters in Nederland, maar is voorlopig het enige met een brouwerij.
De leer van Benedictus schrijft voor dat de paters Trappisten moeten leven van de arbeid hunner handen. Vanaf 1884 is besloten dit te doen door het brouwen van bier en dat jaartal markeert de geboorte van het ze beroemde bier La Trappe. Alleen wanneer bier wordt gebrouwen binnen de muren van een trappistenabdij mag het Trappistenbier worden genoemd. Bierbrouwerij De Schaapskooi dankt zijn naam aan een van de oude boerderijen, die vroeger op het abdijterrein stonden.
Benedictus Trappisten leven volgens de regels van Benedictus van Nursia (6e eeuw, Italië). In de 11e eeuw ging een groep Benedicijner monniken naar Citeaux. Dit was het begin van de Cisterciënzer Orde. Na periode van bloei en verval voerden de monniken van de abdij van La Trappe in Soligny in Normandië een hervorming door. Zij gaven de naam aan de Trappistenorde.
Niet alleen wordt er bier gebrouwen in De Koningshoeven. Ze doen ook aan Ecologische verantwoordelijke teelt. De Diamant-groep is een leerwerkbedrijf voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Wie groene vingers heeft, werkt bij Groen Xtra, een onderdeel van de Diamant-groep. Hieronder valt ook de kwekerij, die zich bevindt op het abdijcomplex van Koningshoeven. Hier worden vooral bodem bedekkende heesters voor de particuliere en gemeentelijke
markt gekweekt. Daarnaast worden de medewerkers ingehuurd om de groenvoorziening rond
abdij en brouwerij te onderhouden.
Enkele perceeltjes zijn afgelopen voorjaar voor het eerst zonder bestrijdingsmiddelen ingezaaid.
In het groen verscholen, een zwemvijver. Hier zouden de broeders op warme dagen indertijd afkoeling hebben gezocht.
Nog een speciale plaats op het domein. De dames die de abdij bezochten mochten niet verder gaan dan dit punt.
Een wonderlijke plek op het domein. De Mariakapel. Een eenvoudig plekje waar je even tot rust kan komen. Een plaats waar je altijd welkom bent.
Het bescheiden hoppeveld van de abdij. Klein maar o zo mooi!
Midden in de prachtige tuinen van het Trappistenklooster ligt het Proeflokaal van Bierbrouwerij de Koningshoeven. Hier kunt u heerlijk genieten van de Trappistenbieren van La Trappe, en lunchen op het uitgebreide terras.
.
Het gebouw heeft eenzelfde uitstraling als de boerenhoeven die in de tijd van Koning Willem II rond de abdij van Koningshoeven stonden. Het proeflokaal heeft onder meer een eigen filmzaal
Het prachtige proeflokaal met rieten dak. Op 1 mei 2008 werd het voor het eerst in gebruik genomen.
Het prachtig en gezellig terras.
Het interieur oogt heel mooi en is modern. maar toch behoud het de stijl van de abdij.
Rechts van het poortgebouw is de kloosterwinkel van de abdij. Die is voor iedereen vrij toegankelijk. Te koop zijn de soorten La Trappe-bieren van de brouwerij en hun bijbehorende glazen. Uit eigen huis zijn ook brood- en banketprodukten. Verder worden in de winkel voornamelijk artikelen verkocht die in andere kloosters zijn gemaakt, zoals zeep, kaas, jam en mosterd. Daarnaast zijn er likeur, kaarsen, iconen, devotiebeelden en kunst- en fotokaarten te koop.
Ook de Quadruppel Oak Aged uit verschillende batches is er te koop
In de volgende reportage gaan we samen met Exportmanager Vic Jaenen door de poort van deze oude mouttoren op bezoek in de brouwerij.
Op bierreis door het Nederlandse Noord-Brabant en het Belgisch Limburg - Deel 1 : De Beyerd in Breda
Op bierreis door het Nederlandse Noord-Brabant en het
Belgisch Limburg
Elke Belgische bierliefhebber weet dat bier momenteel grote furore maakt in Nederland. Daarentegen beschouwen bierleken Nederland nog altijd als een pilsland met slappe biertjes
Maar niets is minder waar Sinds de jaren negentig is de belangstelling en waardering voor de traditionele Nederlandse bieren sterk toegenomen. Vooral de laatste jaren is er een echte opmars bezig.
Kleine nieuwe Brouwerijen veranderen er stelselmatig het bierlandschap en brengen
lekkere originele bieren op de markt, bieren met een uitgesproken smaak en karakter.
Jammer genoeg zijn de bieren moeilijk te vinden in België, tenzij bij de betere dankenhandels en dan nog is het aanbod beperkt.
De belangenvereniging PINT, die in de jaren tachtig werd opgericht, organiseert het hele jaar door verschillende proeverijen en bierfestivals om het Nederlandse bier zo te promoten en in de picture te plaatsen.
Samen met biervriend Geroen bezocht ik het afgelopen weekend twee *ABT* biercafés (Alliantie van bier Tapperijen) om enkele Nederlandse bieren te proeven.
De Beyerd in Breda en de Kandinsky in Tilburg stonden op het programma. In deze laatste waren we in het gezelschap van Fiona De Lange een echte bierdame die via haar blog BIER en allerhande evenementen passioneel met bier bezig is en de Nederlanders wakker schud en hen op de hoogte houd van alle laatste ontwikkelingen op biergebied.
Naast het bezoek aan deze leuke biertempels stond er ons ook nog een rondleiding te wachten met Vic Jaenen (Commercieel Directeur) in
Nederlands voorlopige enige Trappistenbrouwerij De Koningshoeven in Berkel Enschot.
Maar eerst naar Breda voor een bezoekje aan De Beyerd
Het café is reeds 173 jaar in familiehanden. De inspiratie voor het ontstaan van dit bijzondere biercafé (1992) haalde eigenaar Piet de Jongh uit België. Weinig Nederlanders waren in die tijd bekend met de rijke Belgische biercultuur.
Dat het hem is gelukt om Breda en Nederland bekend te maken met de biercultuur bewijst Café de Beyerd.
Op dit moment worden er maar liefst 110 bieren van de fles geserveerd en 14 van het vat waaronder drie uit eigen brouwerij.
In 2010 werd dit etablissement uitgekozen als beste café van Nederland en staat het in de Café Top 100 van Misset Horeca. Het is in België uitgeroepen tot Ridder van de Roerstok.
Het Graphic Design Museum is de naaste buur van De Beyerd. Dit museum zou ik nog eens graag met een bezoekje vereren.
Het *ABT* café "De Beyerd" met een uitgebreid terras, waar het bij mooi weer heerlijk te vertoeven is.
Recht tegenover het café is er het winkeltje waar u de huisbieren van de Beyerd kan kopen.
De Beyerd mag zich Consul noemen van het Belgisch bier in het buitenland. Onder het bord ingemetseld in de muur, het laatste flesje Steendonk.
Het Café
De Beyerd straalt gezelligheid en warmte uit. Een bruin café waar het echt leuk te vertoeven is met vrienden.
Het Restaurant
Een verwijziging naar Brouwerij De Drie Hoefijzers Breda
De Brouwerij
In 2003 werd in de Beyerd gestart met de brouwerij. Hiermee haalde De Beyerd een stukje verloren Bredase traditie naar boven. Waar in 1628 aan de Boschstraat brouwerij "De Drie Hoefijzers" werd opgericht, is een kleine 400 jaar later het brouwersambacht terug in de straat. "Drie Hoefijzers Klassiek" is dan ook het eerste bier dat hier gebrouwen wordt. Bron : De Beyerd
De Brouwinstallatie met de koperen brouwketels
Open gistkuipen
Lagering en bierfilter
De Bieren
Jelle tapt een Drie Hoefijzers Klassiek
De Beyerd Schwarzbier van t vat 5% Alc.Vol.
De Beyerd Klassiek van t vat 5% Alc.Vol.
De Beyerd Schwarzbier van t vat 5% Alc.Vol.
Zwart biertje met lichtbruine schuimkraag Het schuim verdwijnt snel (koude)
Het Aroma is licht geroosterd Ook een lichte boteraroma die absoluut niet stoort
De aanzet is licht zurig Met ook hier een licht geroosterde smaak Het bier smaakt fris Met toetsen van een lichte koffiesmaak Het heeft ietsje te weinig body maar is ook maar 5%Alc.Vol. Een lichte bitterheid maakt van dit bier een
Donkere dorstlesser.
De Beyerd Klassiek van t vat 5% Alc.Vol.
Goudblond helder bier Weinig koolzuur Het schuim is ook vlug verdwenen.
De neus ruikt moutig met fruitige prikkels.
Ook hier een lichte botersmaak Fruitige toetsen Een lichte bitterheid brengt evenwicht Ook hier weinig body De bitterheid vloeit uit Eveneens een prima dorstlesser.
De Beyerd Hefe Weise van t vat 5,6% Alc.Vol.
Wazig blond biertje met dikke witte schuimkraag.
De neus is fruitig Licht zurig (Tarwe)
Een fruitige lichtzoete aanzet die overgaat naar zurige prikkels. Een lichte hoppigheid zorgt voor een aangename smaak De afdronk is licht hoppig en fruitig De body is duidelijk beter dan de vorige biertjes
Een mooier naam voor een biertje bestaat waarschijnlijk niet. Samen met de jonge Amerikaanse brouwer Jean Brouillet uit Pennsylvania brouwde Gudrun Vandoorne dit biertje in haar eigen brouwketels in Stasegem. Het was voor brouwerij t Gaverhopke de eerste keer dat een gast kwam mee brouwen. Er zou gebruik gemaakt zijn van maar liefst vier verschillende hopsoorten.
Dat Amerikaanse hop de hoofdrol speelt in het bier is te ruiken en te smaken. Het bier zal zowel in Pennsylvania als in Stasegem te proeven zijn.
In t Gaverhopke blijft het voorgoed op de kaart staan, wat wij als bierproevers maar kunnen toejuichen.
De naam van het nieuwe bier omvat bijna de omschrijving van het bier Het is bitter en zoet in een perfecte harmonie. En het woordje Symphony is ook toepasselijk. Was Gudrun in vroegere tijden geen lid van een zangkoor?
Amberkleurig biertjes met een rotsachtige dikke witte schuimkop Het schuim is wandklevig Mooie doorlopende koolzuurpareling
De neus verwend ons met een tropisch aroma Hoppig met prikkels van zoete lychee Pompelmoes
Net als het aroma laat het bier zich opmerken Door een fleurige smaak De Amerikaanse hop doet zijn werk Ook hier het tropische van de lychees afwisselend met de mooie pompelmoes bitterheid. Niet agressief, integendeel mooi in balans Alles is goed gedoseerd. De afdronk is droog en laat zich mooi uitvloeien. Een heerlijke instap IPA met een bitterheid van 78 EBU
Bitter Sweet Symphony is net als een uitgebreide muzikale compositie. Niet gecreëerd door Haydn of Beethoven maar door een West-Vlaamse brouwersvrouw en een jonge Amerikaan. Het bier is een verrijking en een verrassing voor t Gaverhopke. Gudrun en Bruno laten hun trouw cliënteel kennis maken met de wereld van het bittere. En dit is een pluspunt en geef meerwaarde aan hun zaak
Microbrouwerij Urthel en proeflokaal De Hoppeschuur opent haar deuren in Ruiselede
Microbrouwerij Urthel en proeflokaal De Hoppeschuur opent haar deuren in Ruiselede
Zondag laatst (10 juli 2011) bevond ik me op dezelfde plaats waar ik 10 jaar geleden samen met mijn Voske als eersten een bezoekje brachten aan de mij toen nog onbekende brouwersvrouw Hildegard en haar Nederlandse echtgenoot Bas.
Het huisje en de tuin zijn nog net als 10 jaar geleden!
We stelden ons voor als Objectieve bierproevers en dat we graag als het kon hun eerste biertje zouden mogen proeven.
We werden onmiddellijk naar de tuin gebracht waar we ons gezellig konden nestelen bij de ouders van Hildegard. Bas stak onmiddellijk van wal met zijn inmiddels beroemde verhaal over de Erthels, de kleine bebaarde kaalhoofdige aardmannetjes die, genietend van hun geneeskrachtige drank Urthel, in de zwarte bossen van Ruiselede leefden.
Rondom de brouwerssite liggen de zwarte bossen, een stukje ongerepte natuur.
Hij de meesterverteller ging zodanig in zijn verhaal op dat hij bijna vergat om ons van het bier te laten proeven. Na 20 minuten kregen we onze eerste kroes Urthel bier en geloof het of niet
Het smaakte sprookjesachtig lekker.
Toen sprak Hildegard al over haar toekomstplannen om hier op deze mooie landelijke site een brouwerijtje op te richten met een proeflokaaltje.
En zie, na 10 jaar is haar droom verwezenlijkt. En er is zelfs sprake om een klein restaurantje "De Hopschuur" op de site te vestigen. Samen met al de andere genodigden werd ik die warme zondag weer op dezelfde hartelijke manier ontvangen als 10 jaar terug. Het verhaal werd door Bas niet meer verteld maar we voelden maar al te goed de aanwezigheid van de Erthels en.... In een minimuum van tijd hadden we onze prachtige saisoniere
Een bord wijst ons de weg naar het gebeuren
De genodigden konden al op voorhand genieten van de Urthel bieren. Ook twee ruiters voegden zich bij het gezelschap om eventjes de dorst te lessen.
Le moment suprême! Hildegard geef ons een woordje uitleg over haar project!
Het is voor ons een langgekoesterde droom die eindelijk werkelijkheid geworden. De Urthel Microbrouwerij staat er en we zijn er bijzonder fier op.
In februari hebben Bas en ik de stap gezet en een micro installatie gekocht in Italië.
Als brouwer wil ik meer vorm geven aan mijn creativiteit rond bieren.
We hebben nu drie varianten in Urthel nl. Saisonnière, Hop-It en Samaranth.
Deze worden gebrouwen bij derden nl. zoals iedereen op de hoogte is, bij La Trappe. Dat is een situatie die zo blijft.
De samenwerking met La Trappe is bijzonder goed en de kwaliteit is er. Toch begon het meer en meer te kriebelen om terug te experimenteren omtrent bieren en daar is nu natuurlijk waar het schoentje knelde.
Bij La Trappe was dat praktisch gezien onmogelijk door de grote brouwvolumes waarmee gewerkt worden. Vandaar deze labo opstelling.
Ik heb altijd gehoord dat je maar een paar keer in je leven verliefd wordt ! Mijn grote persoonlijke liefde kent iedereen, Bas, maar in Italië heb ik er een tweede opgedaan. De MBS 150 Microbrewery ontworpen door Spadoni. Liefde op eerste zicht ;-) Het doordachte en het efficiënte van de installatie sprak mij onmiddellijk aan. Het brouwhuis bestaat uit een brouwketel van 150 l waarbij de verwarming gebeurd door een warme oliemantel aangestuurd door een aparte groep. De filterkuip is kantelbaar waardoor het supermakkelijk te reinigen is. Bovendien is de MBS 150 voorzien van een platenkoeler en een beluchtingssysteem. Dus m.a.w. alles erop en eraan. De 2 cylindroconische gistkuipjes hebben elk een volume van 1,9 HL en worden gekoeld. Er kan gekoeld worden tot O°C waardoor de lagering in dezelfde tank kan gebeuren. Dit is een opstelling met heel veel mogelijkheden waardoor naar hartenlust nieuwe bieren kunnen ontwikkeld worden.
Maar wat moet ik dan met al dat bier hé. Daarom hebben we naast het brouwerijtje ook een gezellig proeflokaaltje geïnstalleerd waar de bierliefhebber de vaste Urthelbieren maar ook de nieuwe bieren zal kunnen proeven. Dit elke zaterdag en zondag, ook s avonds uiteraard. Dus welkom altijd welkom in de Hoppeschuur !"
Hildegard bedankt haar Oma met een mooie bos bloemen.
Ook echtgenoot Bas (die nu als echte Belg door het leven gaat) zette zijn echtgenote in de bloemetjes!
Burgemeester van Ruiselede Greet De Roo was fier met de nieuwe brouwerij op haar grondgebied. Na de ontvangst van een ruiker bloemen geschonken door het brouwerspaar knipte ze met veel plezier het lint door en verklaarde onder veel applaus de brouwerij voor geopend. .
De MBS 150 Microbrewery ontworpen door Spadoni. Het brouwhuis bestaat uit een brouwketel van 150 l waarbij de verwarming gebeurd door een warme oliemantel aangestuurd door een aparte groep. De filterkuip is kantelbaar waardoor het supermakkelijk te reinigen is. Bovendien is de MBS 150 voorzien van een platenkoeler en een beluchtingssysteem. De 2 cylindroconische gistkuipjes hebben elk een volume van 1,9 HL en worden gekoeld.
'Per keer wordt er 150liter gebrouwen, ideaal dus voor Hildegard om te kunnen experimenteren met allerlei nieuwe gist, mout en hopsoorten Maar ze heeft nog andere toekomstplannen met haar microbrouwerijtje Door de kleinschalige ervan bied het ook de kans om groepen uit te nodigen. Zo is 'Trouwerij in de brouwerij' een mogelijkheid: Echtparen kunnen voor hun trouwdag een eigen biertje brouwen. Ook kunnen bedrijven workshops boeken als teambuildingactiviteit. enz... mogelijkheden genoeg op de Urthelsite.
Ook een gezellig proeflokaal zal tijdens de weekends open zijn. Hier kun je proeven van de Urthelbieren en eventueel de aanwezige proefbrouwsels. Ook zal er in de toekomst bieren gerijpt worden op wijnvaten. Momenteel liggen er Saint-Emilion vaten te wachten op gerstenat.
Na het officiële gedeelte konden de genodigden genieten van de mooie natuur en van de lekkere Urthelbieren.
In plaats van een gastenboek was het een gastenschilderdoek die ondertekend kon worden. Het doek verwijst naar de kunstenaar Bas Van Ostaden die naast de brouwactiviteiten van Hildegard zorgt voor de prachtige marketing.
Natuurlijk konden wij Zythologen niet ontbreken op de opening! Van links naar rechts : Geroen Vansteenbrugge, David Le Roy, Freddy Debels, Stefaan Soetemans (Bierfirma The Musketeers) Joris Pattyn, Sofie Vanrafelghem en ikke.
In november komt er een eethuisje 'De Hopschuur' bij Omdat Hildegard naast bier brouwen ook een passie heeft voor koken, zal ze na het behalen van haar diploma de bezoekers verwennen op heerlijke streekgerechten met seizoengebonden groentjes. Ideaal voor de vele wandelaars en fietsers die hier op een boogscheut vandaan hun recreatiesport beoefenen. Maar ook een uitstekende gelegenheid voor dagjestoeristen die het Brugs Ommeland bezoeken en niet vergeten de Bierfanaten die van de bier- en kookkunsten van Hildegard willen genieten
INFO :
Microbrouwerij Urthel en Eet- en brouwhuis De Hoppeschuur, Krommekeerstraat 21, Ruiselede, open op zaterdag, zondag en feestdagen en na reservatie. www.urthel.com 051-68.89.99
Voor 2011 rekent de Brouwerij St-Feuillien op een jaarproductie van 32.000 hl.
En daarvoor moet ook de introductie zorgen van Grand Cru.
Dit 9,5% vol.alc. sterk blond bier met hergisting op fles onderscheid
zich terdege van de St-Feuillien abdijbieren door zijn hopbitterig, en geenszins kruidig karakter. Het bier met zijn dichte hagelwitte schuimkraag wordt normaal als een sublieme wijn gepresenteerd in een hoog en elegant kelkglas.
Omdat voor de hergisting op fles een nieuws gistcultuur wordt toegevoegd, anders dan die voor de hoofdgisting op 28°C, krijgt Grand Cru een licht vineuze toets, die na enkele maanden sterker tot uiting komt. Dat Grand Cru wordt gepositioneerd als een wijn, komt ook tot uiting in het etiket dat de vergelijking met een wijnetiket kan doorstaan. Met Grand Cru extra blond degustatiebier zet Brouwerij St-Feuillien een bier in de markt dat allicht door menig bierliefhebber wordt gewaardeerd. (bron Febed)
zingt de jongerengroep Spring. En dit was precies wat ik deed op zaterdag 02 juli 2011. De reden?De 16de Bierjutterij bijwonen. Een klein gezellig bierfestival die elk jaar op mijn agenda staat.
Jaarlijks is het Pauluspleintje the place to be voor veel bierliefhebbers,
vakantiegangers en dagjestoeristen.
Die dag zijn we allemaal voor een keer aangespoelden.
St. Petrus en Pauluskerk Oostende gelegen net tegenover het station en de haven
In de nabijheid van restaurant "De Bistronoom" en de Bierjutterij
Vooraleer ik me naar het festivalpleintje begaf
wilde ik eerst iets gaan eten bij Stefanie en Christof, vrienden die
het gekende bierrestaurant De Bistronoom open houden. Hun restaurant sleepte vorig jaar de Zilveren Beer & Gastronomy Award 2010
van Bierpassie in de wacht.
Als aperitief bij een drietal hapjes een geuze Girardin vakkundig uitgeschonken door Chtistophe Lekkerder kun je aan geen hoofdschotel beginnen
Ik was niet alleen op het zonnig terras
Brouwer Thijs Maenhout en zijn medewerker kwamen bijzitten
Als hoofdschotel namen wij een heerlijke geroosterde tonijn met groentjes uit de wok, balsamico en bereid met Freaky (bier van Alvinne) Een super biergerecht!!!
Wij proefden een La Corne du Bois des Pendus Triple van Brasserie des Géants
Christophe schonk hem in het mooie originele hoornglas
Voor een bierbeschrijving en het verhaal achter het bier
Op een boogscheut van de Bistronoom bevind zich het Pauluspleintje. Nog altijd even pittoresk. Dit is het kloppend hart van de Bierjutterij.
Een mooi kleurrijk plaatje die vroeg om gefotografeerd te worden!
Toen ik aankwam was er al een pakje volk aanwezig. Ook de zon was van de partij!
Het eerste biertje die ik proefde was een wereldprimeur! Dark Hommel Ale (8,2% Alc.Vol.). Deze donkere variant van het blonde Hommelbier van brouwerij Van Eecke uit Watou werd van het vat aangeboden. Het bier is speciaal ontworpen voor de Amerikaanse markt en zal normaal niet in België op de markt komen. Het bier heeft een moutige neus en ruikt naar vers brood Ook in de smaak zijn er broodtoetsen waarneembaar Een tikkeltje geroosterd. Zoet met in de achtergrond een bitterheid die blijft aanhouden tot op het eind. De alcohol is goed gemaskeerd.
Dirk Van Damme vertegenwoordiger van Malheur (Buggenhout) was ook van de partij!
De caravan van de verhuisbrouwerij verbonden met de decoratieve gevel
Zoals altijd geven de brouwers van de Verhuisbrouwerij een brouwdemonstratie. Jan Duym alias Brouwer Druk wordt hier geholpen met het mout te storten
door Johan De Jonghe Voorzitter van de Oostendse Bierjutters
De bieren van de Verhuisbrouwerij
Ook aanwezig
Sofie Van Rafelghemco-auteur van het boek 100 x Proeven van Straffe Streekbieren en David Le Roy ondervoorzitter van Zythos
Brouwer Thijs Maenhout (Brouwerij Maenhout - Meulebeke) schenkt een primeurtje uit. Berentemmer 7% Alc.Vol. Ernaast zijn eerste bier Koeketiene
Berentemmer 7% Alc.Vol. Donkerbruin bier met een lichtbeige schuimkraag. De neus bied geroosterde toetsjes Donker fruit. De aanzet is zoet en fruitig. De smaak is als van een jonge porto. Het heeft een tikkeltje alcoholwarmte. De afdronk is zoet. Het bier was eigenlijk nog een beetje te jong.
Gunther Bensch van Bierfirma Montaigu
had ook een primeur bij zich.
Echt Diesterse Beker (9% Alc.Vol)
gebrouwen door t Hofbrouwerijke
Dit biertje werd gebrouwen naar een oud Diesters recept
Wordt gebrouwen met 100% vloermout? Het bier is oranjeachtig bruin en wazig
Geen schuim
De neus is moutig en licht zurig
De smaak is muffig
Toetsen van fruit (abrikozen)
In de achtergrond enige bitterheid De afdronk is droog en zurig
Het had iets meer body mogen hebben
Speciaal, niet echt mijn dada!
Johan 'Beasty' Vanryckeghem
Schenkt een Crombez Kriekenbier 5,7% Alc.Vol. uit.
Zeer droog biertje met een licht kriekenaroma.
Er wordt gebruik gemaakt van echte Noorderkrieken op basis van oud bruin bier
Brouwerij Contreras (Gavere) vertegenwoordigt door brouwer FrederikDe Vrieze zelf.
Vertegenwoordigers van brouwerij St. Bernardus (Watou) Stefaan Demeyere en Martine Ottevaere druk in gesprek.
Vader en zoon Staf en Walter Crombez, achteraan Johan De Jonghe voorzitter van de Bierjutters
Nog een laatste biertje! Harlekijn 6%Alc.Vol. gebrouwen door brouwerij Strubbe (Ichtegem) voor bierwinkel 't Koelschip in Oostende
t Koelschip is een bierenspeciaalzaak gelegen in het hartje van Oostende.
Het assortiment telt ruim 400 soorten bier, en is een thuis voor elke bierliefhebber.
Van zoetebek tot meesterproever, iedereen komt in de zaak aan zijn trekken.
Donkerblond biertje
Helder
Moutig en zoet aroma
Het biertje is over de gehele lijn zoet
Zoals altijd sluit ik mijn fotoreportage af met een mooie dame die wil poseren voor mijn digitaalke. Zis a Ostendse skone mé worringn lik a zjisterre en ze flusterde in min worre "Tot noaste jaere we goen ton ne kji un bottelke drinkn ip de katteie" !
Wie Vilvoorde zegt, denkt allicht aan Jean-Luc Dehaene, het Huis van de toekomst, de Vlaamse Media Maatschappij VTM of de grote brug van de Ring rond Brussel war het altijd een beetje aanschuiven is. Maar Vilvoorde is ook de stad van de paardenbiefstukken. Niet voor niets worden de Vilvoordenaars "Pjeirefretters" (paardenvreters) genoemd. Peirdevljesh is een Vilvoordse specialiteit.
t Preuverke - Fr.Rooseveltlaan 166 - Vilvoorde. Eventjes wachten want de zaak was nog gesloten toen we aankwamen.
Op onze vele biertochten belanden Geroen en ik in bier-en eetcafé t Preuverke Gelegen op de Fr.Rooseveltlaan 166 Momenteel is die laan vooral het decor van de Vilvoordse markt op woensdag en zaterdag en ook de jaarlijkse geroemde Paardenmarkt. Op het einde van de laan bevindt zich het beeld van "het Brabants trekpaard" van Koen Van Daele uit 1993.
t Preuverke is niet zomaar een eetcafé
Het is een van de vele restaurantjes in Vilvoorde waar Paardenvlees geserveerd wordt. Dat er een gigantische bierkaart aanwezig is, is voor bierproevers mooi meegenomen. Van de klassiekers tot de selecte bieren van de Struise Brouwers e.a. Alles staat op de kaart van Pierre en Georgette.
Strakke lichtgroene pastelkleuren geven de smalle ruimte een aangename sfeer. Op de schouw, publiciteit voor het nieuwe boek "375 originele cafés in Vlaanderen" van Bob Hendrickx.
Bij het binnenkomen wordt u overweldigd door kitscherige schoonheid. Het smalle café is gehuld in strakke lichtgroene kleuren. Het oogt, maar is ook heel proper en net. Vele details tot hoog in de nok roepen een aparte wereld op. Het duurt wel een tijdje vooraleer u alles geobserveerd hebt.
De smeedijzeren luchter dwingt u om naar boven te kijken. Hier en daar wordt u verrast door een kleine Trollen en kobolden! Ze hebben zich genesteld in de gedroogde hopperanken.
Ook de tegenwoordigheid van Norma Jeane Bakerof beter gekend als Marilyn Monroe bij de filmfanaten valt op. De mooie filmdiva is fanatiek aanwezig en geeft een zekere élégance
in de gelagkamer.
Niet ver van haar een studie van een naakte man. Was Marilyn trouwens geen mannenverslindster?
"I don't mind living in a men's world, as long as I can be a woman in it."
In de achterste ruimte karikaturen van beroemde Brusselaars. Ook een pentekening van Toots Thielemans siert de muren.
Op het eind van de gelagzaal een zithoek met oude emailborden van bier aan de muur
Ook hier een buste van de godin van het witte doek
Geroen en ik konden niet anders dan eens de plaatselijke specialiteit "Scheppe" te proeven Schep is de benaming voor paardenstoofvlees, en wordt gegeten met mosterd en brood of frieten. Het liefst van al met een pint bier. Het is een gerecht dat gemakkelijk te serveren valt en daardoor uiterst geschikt is voor kermissen en teerfeesten. De benaming komt waarschijnlijk van de wijze van verdelen: een schep (de oudste reclames gewagen steeds van een schep in plaats van het huidige kortere schep. Het woord zou in Vilvoorde te wijten zijn aan de vaart Rupel-Brussel waar de schepen met paarden werden getrokken. Eens de paarden versleten, werden ze opgegeten.
Een royale portie Scheppe klaar gemaakt in St. Bernardusbier. Heel Lekker en gezond!
Maar omdat niet iedereen Paardenvlees lust staan er nog andere lekkernijen op het menu. zoals Rodenbach met konijn Kriekbier met balletjes Geuze met een stoofpotje van kip en champignons
We dronken er een Zinnebir bij van de Zennebrouwerij uit Brussel Het biertje werd met veel liefde aangeboden door de zaak. maar het was jammer genoeg wat verouderd.
INFO :
't Preuverke Origineel eetcafé met Belgische gerechten en tal van streekbieren.
hadden we het over deze bierstijl die hoofdzakelijk
in Wallonië werd gebrouwen.
Nu, het onderstaande besproken bier de Saison dErpe Mere mag als
eerste Vlaamse Saison beschouwd worden. Het is zelfs het eerste bier dat brouwer Jef Van den Steen rond 2004
brouwde in zijn kersverse brouwerij De Glazen Toren in Erpe Mere.
Wijlen Michaël Jackson beschreef het bier in zijn boek Grote Belgische Bieren als volgt
De smaak van bloemen, geraniums en sinaasappelschillen, zoete citroen op de tong en een krachtige ginachtige bitterheid met wat droogheid van de hopzeef in de afdronk die lang laat nagenieten.
In 2009 kwam het bier uit in de Top 25 van meer dan duizend bieren die het Amerikaanse Draft Magazine proefde. Dus hoogtijd om dit unieke bier even aan u voor te stellen.
De flessen van 75 cL werden vroeger gepresenteerd in een wit-geel-groene wikkel van eigen ontwerp. Nu zijn ze vernieuwd en voor de Amerikaanse markt aangepast.
Een avond wit-en tarwe bieren proeven bij het Poperings Bierproeversgenootschap.
Een avond wit- en tarwe bieren proeven bij het Poperings Bierproeversgenootschap.
Een uitnodiging sla je niet zo maar af. Vooral als ze komt van een bevriende bierproefclub. En als die club dan in de Hoppestad gevestigd is tja...
Het Poperings Bierproeversgenootschap nodigde biervriend en voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge uit om een voordracht over witbieren te houden. Ook ik werd mee uitgenodigd. Ze zouden mijn aanwezigheid ten zeerste op prijs stellen. Wat een eer voor een bierreporter! De avond vond plaats in het Dienstencentrum "De Bres"
Het Poperings Bierproeversgenootschap telt max 20 leden en bestaat reeds 15 jaar. Ze organiseren proefavonden, kooksessies met bier, lezingen en een karakterbierenfestival, dat grote uitstraling kent. Ze hebben de Toerismetrofee 2010 gewonnen en zijn al die tijd al ambassadeur geweest van Poperinge, zijn hop en het bier. Een jammerlijk puntje : Dames zijn er op hun bierproefavonden spijtig genoeg niet toegelaten.
Het moderne Dienstencentrum "De Bres" Het lokale dienstencentrum De Bres is een "open huis", een ontmoetingsplaats, voor alle inwoners van Poperinge, ongeacht leeftijd, godsdienstige overtuiging of sociale en financiële mogelijkheden
Onze veelgevraagde biervoordrachtgever Geroen in actie!
Net als pils zijn witbieren doordrinkbiertjes met een eigen publiek.
Met hun alcoholprocent tussen 4 en 6% zijn het ideale dorstlessers tijdens de zomermaanden.
Vandaar dat de piek van deze bieren dan ook tijdens de zomer is. Sommige wit-of ook tarwebieren genoemd zijn ook lekker om te degusteren. In tegenstelling tot de pisbieren zijn ze van hoge gisting.
Het witbier werd in feite in 1966 gelanceerd door de inmiddels overleden Pierre Celis. In zijn brouwerij De Kluis lanceerde hij het witje van Hoegaarden.
Het bier verwierf een ongelofelijke bekendheid en was in die tijd een trendsetter in de bierwereld.
Vooral de studenten konden dit biertje best smaken Het witje van Hoegaarden is nog altijd bekend maar het moet zich nu omringen met vele andere wittekes Volgens Geroen Vansteenbrugge zijn er momenteel tussen de 70 en 75 witbieren te verkrijgen in België?Het ene moeilijker te vinden dan het andere.
Het Poperings Bierproeversgenootschap een an al aandacht!
Geroen Vansteenbrugge maakt tijdens zijn voordrachten gebruik van veel didactisch materiaal!
licht hoppig en toetsen vankoriander ook een lichte bitterheid laat zich gelden.
Het bier heeft een volle smaak Droge afdronk
Voorzitter Guy Osteux proefde luisterde en wist dat het weerom een geslaagde avond was.
De stijl Wit-of Tarwebieren is misschien een beetje over haar hoogtepunt heen toch zijn het biertjes die u beslist eens deze zomer moet proeven ipv sommige mierzoete fruitbieren. Serveer ze fris in een smal Champagneglaasje en iedereen zal verbaasd zijn over de unieke smaak. Wat u vooral niet mag is een schijfje citroen in het bier doen. want het komt de smaak niet ten goede en u doet het schuim verdwijnen.
De bierstijl saison kent zijn oorsprong in de boerderij-brouwerijen in het zuiden van België. Dit bier werd voornamelijk tijdens de winter gebrouwen op de Waalse boerderijen. Er was toen niet veel werk te verrichten en de boer wilde niet dat de knechten met hun vingers zaten te draaien. Ze moesten dus gezamenlijk een licht biertje brouwen. Tijdens de zomermaanden diende het bier als welgekomen verfrissing om de dorst te kunnen lessen. van de vele knechten die op de velden werkten.
Hieronder de 10 voorwaarden om als Saisonbier erkend te worden. Er mogen wel twee punten van afgeweken worden!
De St. Feuillien Saison voldoet met overtuiging aan deze voorwaarden.
St. Feuillien Saison 6,5% Alc.Vol. Brouwerij Saint-Feuillien - Le Roeulx (Henegouwen)
Helder gouden-oranje bier met een witte rotsachtige schuimkraag Mooie koolzuurpareling
De neus laat ons ruiken aan toetsen van citroen en sinaas Ook hoppige geurtjes worden waargenomen.
Moutig en kruidige aanzet De smaakpapillen worden onmiddellijk geconfronteerd met een mooie bitterheid. Daarna komen er zoetere toetsen naar boven. Toetsen van citroen De bitterheid is altijd in de achtergrond aanwezig Droge afdronk.
Een saison om U tegen te zeggen Lekker verfrissend. De naam Saison waardig Een aperitiefbiertje om op een gezellig tuinfeestje mee uit te pakken.
Op 2 februari was ik samen met een aantal prominenten door brouwerij Bockor uitgenodigd om de aflevering rond het bier OMER Traditional Blond dat aan bod kwam in de derde aflevering van het voorbije TV1 programma Tournée Générale te bekijken. Zaakvoerder Omer-Jean Vander Ghinste verontschuldigde zich toen tijdens zijn toespraak voor het gebrek aan parking rond de brouwerij maar die plaatsen zullen worden ingenomen door de bouw van nieuwe warme kamers vertelde hij die avond.
We konden al een kijkje nemen bij enkele van de vijf warme kamers.
En kijk vier en een halve maand later zijn we weer te gast voor de officiële inhuldiging van die warme kamers. De officiële opening vond gisterenavond plaats in aanwezigheid van gouverneur Paul Breyne en federaal minister Vincent Van Quickenborne, familie en tal van andere bevriende brouwers en genodigden.
Voor de inhuldiging kwamen de genodigden allemaal samen in en voor de VIPtent die opgesteld stond voor een van de geopende kamers. De OMER Traditioneel Blond werd rijkelijk uitgeschonken.
In het midden Zaakvoerder Omer-Jean Vander Ghinste met rechts De Hr.Dhr. Theo Vervloet (voorzitter Unie der Belgische Brouwers) en links een familielid.
Twee bevriende brouwers. Links : Alain De Laet, gedelegeerd bestuurder van Brouwerij Huyghe (Melle). Rechts Carl Verhaeghe, zaakvoerder brouwerij Verhaegehe (Vichte)
Genodigden Guido Vandenbussche (Restaurant Den Dyver Brugge), Nieuwe vertegenwoordiger Bockor Jan Van Iseghem, Biervoordrachtgever Geroen Vansteenbrugge, Sam Quartier (Kwaliteits manager en brouwermeester Bockor) en Daisy Claeys uitbaatster biercafé Brugs Beertje (Brugge) samen aan de praat.
De drie gastsprekers :
Zaakvoerder Omer-Jean Vander Ghinste, federaal minister Vincent Van Quickenborne en Provinciegouverneur Paul Breyne
Door de blijvende groei van OMER Traditioneel Blond kan brouwerij Bockor niet anders dan verder investeren in de toekomst. Een van deze investeringen zijn dus de vijf warme kamers waar het bier OMER de mogelijkheid krijgt te hergisten op fles gedurende drie weken op een temperatuur van 25° C. Daardoor krijgt men de heerlijke smaak van OMER Traditioneel Blond. Deze warme kamers beslaan een oppervlakte van 400m². Ze werden gebouwd in 5 compartimenten die elk afzonderlijk afsluitbaar zijn. Elke kamer kan maar liefst 5700 kratten opslaan. Vroeger werd OMER opgeslagen bij bevriende brouwerijen Rodenbach in Roeselare en Roman in Mater. met een prijskaartje van 600.000 euro beschikt de brouwerij nu zelf over warme ruimtes. Dit jaar werd reeds 2,5 miljoen euro geïnvesteerd waaronder de warme kamers, 2 cilinder conische tanks, een stoomketel, een volautomatische vatenlijn en uitbreiding van de koelinstallatie. Daarmee bevestigt brouwerij Bockor zijn continue groei en geeft ook blijk van inovatie en modernisatie.
Na de toespraken werd een van de warme kamers met een druk op de knop officieel geopend en ingehuldigd.
Klinken op het succes!
Nadien werden we uitgenodigd naar de brouwerijtoren om in in zaal "The Brett" verder te genieten van een goed glas OMER Traditioneel Blond en lekkere hapjes.
Genieten van het landschap met een glas OMER
Xavier Vanneste (midden) zaakvoerder brouwerij De Halve Maan in gesprek met Alain De Laet, gedelegeerd bestuurder van Brouwerij Huyghe (rechts).
Ikke, Daisy en Geroen genieten van het bier en het mooie uitzicht
Zonder woorden
OMER Traditioneel Blond heeft nog een bloeiende toekomst in het verschiet