Promotiecampagne voor de Belgisch biobieren in biercafé Het Botteltje - Oostende
Annemie en ik werden woensdag 18 oktober uitgenodigd op de start van de promotiecampagne voor Belgisch biobier in het Botteltje.
Van 21 tot en met 29 oktober wil Bioforum Vlaanderen de 150 Belgische Biobieren in de spotlights plaatsen.
Café Botteltje
We werden ontvangen door Sabrina Proserpio (Medewerkster Advertising & Perwerking Bioforum Vlaanderen). Naast de twee gezichten van de campagne, Cartoonist, kunstenaar en pianostemmer Herr Seele en Biologische hopteler Joris Cambie was ook Meester Bier sommelier en Zythologe Sofie Vanrafelghem aanwezig in dit uitzonderlijk Biercafé aan de Belgische kust.
Sabrina Proserpio (Medewerkster Advertising & Perwerking Bioforum Vlaanderen).
Herr Seele
Herr Seele (Peter van Heirseele) net terug van de opnames van de ‘Slimste Mens’ stelde zich als 40 jaar fervent Bio gebruiker voor. Dit is al zijn gehele leven zo. Hij heeft dat door zijn moeder met de paplepel binnengekregen. “Als je mijn frigo open doet dan zie je daar 100% Bio”. “Biologisch eten heeft net zoals humor veel met logisch denken en met inzicht te maken; je gaat nadenken over de weg die de groenten hebben afgelegd, Wat is die groente precies, hoe zit die in de grond en hoe wordt die gekweekt”
De praatgrage Herr Seele in actie!
Joris Cambie
Joris Cambie kan daar antwoord op geven. Hij is momenteel één van de laatste achttien Belgische hoptelers en enige biologische! Dank zij zijn vader en ook om te bewijzen aan de andere hoptelers schakelde hij in 1997 over naar Biologische hopteelt. Dit was geen sinecure want de andere hoppetelers gebruikten chemisch-synthetische gewasbescherming om het risico op oogstverliezen te beperken. Deze zijn in het Bio wettelijk niet toegelaten. De biologische hoppeteelt vergt dus een bestendige kundigheid om die snelgroeiende plaag-en ziektegevoelige plant (soms tot 25cm op één dag) in goede banen te leiden. “Als je last krijgt van een plaag of ziekte, dan ben je al te laat” vertelt Joris over zijn preventieve aanpak. “Een goede rijke grond is de basis van alles; Ik voed de planten niet, maar wel de bodem en dit gebeurt met organische bemesting” Joris teelt niet alleen hop maar heeft samen met Kris Langouche een eigen brouwerij 'De Plukker' in Poperinge. Deze brouwerij zag in 2011 het levenslicht. Alle bieren worden er ambachtelijk gebrouwen met - hoe kan het anders - 100% Belgische Biohop van eigen bedrijf en met zo lokaal mogelijke ingrediënten.
Joris Cambie, de enige Belgische Bio Hoppeboer uit Poperinge
Sofie Vanrafelghem
Na de heren volgde Zythologe Sofie Vanrafelghem. Na eerst antwoorden gegeven te hebben op de vele vragen die Herr Seele aan haar stelde over het brouwproces nam ze ons mee in haar zintuigelijke wereld van vier biobieren. Het waren niet de eerste de beste, maar 4 kleppers uit België Biobierland. De bieren waren trouwens vergezeld met 4 lekkere biokazen.
Zythologe Sofie Vanrafelghem heeft haar eigen website Sofie's World en is uitgever van haar eigen tijdschrift 'Arnold'.
De Bieren
Vier toppers uit de Belgische Biobierwereld!
Belgoo Bio Blond (6,4%Alc.Vol.) Gebrouwen bij Brouwerij Strubbe in Ichtegem voor Brouwerij Belgoo in Sint-Pieters-Leeuw Een strogeel bier met witte schuimkraag De neus is lichtzurig. Fris toegankelijk bier met een lichte tarwesmaak. Fruitig met hoppige toetsen. Gebrouwen met drie granen: gerst, tarwe en spelt. Vergezeld met Cabriolait kaas van het Hinkelspel
Saison Dupont Biologique (5,5%Alc.Vol.) Gebrouwen bij Brasserie Dupont (Tourpes) Donkergeel van kleur met witte schuimkraag. Het bier heeft een uitzonderlijke droogheid en bitterheid. Toetsen van citrus. Lichte kruidigheid. Strak en droog, benadert meer het hopkarakter Vergezeld met Keiems Bloempje van Het Dischhof Biokaasboerderij
Keiems Bloempje van Het Dischhof Biokaasboerderij
Trippel Plukker (7,5%Alc.Vol.) Gebrouwen bij brouwerij De Plukker (Poperinge) Gebrouwen met Pelgrim hop. Blond bier met fijne sluier. Moutige neus, tikje exotisch en rijp fruit, Zoete aanzet , vlot drinkbaar met fruitige toetsen. Zachte afdronk Vergezeld met Camembert van De Zonnegaard
BRWN (7,0%Alc.Vol.) Brouwerij Jessenhofke – Kuringen Hasselt Gebrouwen bij Brouwerij Anders (Halen) Romig bruin bier met beige schuimkraag. aroma van gebrande mouten, koffie en kandij. Smaak van koffie, gedroogd fruit. Droge afdronk. Vergezeld met met Pas de Bleu blauwschimmelkaas van het Hinkelspel
blauwschimmelkaas van het Hinkelspel
Maar wat maakt bier Bio? Niet de smaak want biobier proef je niet. Het grote verschil met andere bieren zit hem eerst en vooral in het gebruik van de landbouwingrediënten (Hop, Gerst en mout). Deze gewassen zijn afkomstig uit de biologische landbouw. Dus niet geteeld zonder chemische pesticiden of kunstmest. Op additieven (Toegevoegde stoffen) en hulpstoffen tijdens het brouwproces gelden voor biobieren strengere normen. Biobieren bevatten geen onnodige smaak- of schuimversterkers. Ook smaakmakers zoals fruit moeten biologisch zijn.
Het Belgische label Biogarantie®, eigendom van BioForum, Unab en Probila, gaat voor bio op volle kracht. Dit betekent bovenop de Europese biowetgeving extra eisen op ecologisch, economisch en sociaal vlak. Als Biogarantie®-houder onderteken je het lastenboek en bijhorend duurzaamheidcharter. In ruil krijg je promotiemateriaal en zichtbaarheid.
Nog even toosten op het succes van de campagne!
Van 21 t/m 29 oktober 2017
Vanaf nu kun je op de website www.biomijnnatuur.be stemmen op je favoriete biobier, je kunt er tal van biobierboxen winnen. Op de website staan eveneens alle activiteiten die tijdens de campagneweek georganiseerd worden.
Groeten
William en Annemie
20-10-2017 om 11:42
geschreven door William Roelens
|