Dinsdagproeverijen 16
Voordrachtgever Geroen en ik komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven. Waarom op dinsdag? Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden. Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als god van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben. ik meld onze bevindingen op deze blog onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’
Voor onze 16de proeverij bracht Geroen 3 bieren mee van de distilleerderij van Biercée en een van Brouwerij Moergestel
De Distilleerderij van Biercée
Deze Waalse stokerij werd opgericht in 1946 en heeft in al die tijd een stevige reputatie opgebouwd. Op basis van vruchten uit eigen regio werd een stap gezet naar kwaliteit. Meester-Distilleerders Christophe Mulatin en Pierre Gerard werken enkel met topproducten. De smaak van hun gebruikte fruit staat centraal en moet goed tot zijn recht komen in alle dranken. De producten worden bereid op het ritme van de seizoenen, met uitsluitend verse, onbehandelde vruchten. Dat ze een stevige bekendheid hebben opgebouwd bewijzen hun Awards die ze behaalden op bepaalde wedstrijden. Sinds 2004 heeft de Distilleerderij zijn intrek genomen in een prachtig gerestaureerde vierkantshoeve. De ‘Ferme de la Cour’, een plaats waar in de 16e eeuw ooit recht werd gesproken, vooraleer het werd omgetoverd tot een artisanale distilleerderij, inclusief een seminariecentrum, het restaurant ‘La Grange des Belges’, een boetiek, een museum en een unieke geurenkamer. De distilleerderij heeft een partnerschap aangegaan met een andere deskundige van de Belgische expertise nl. Brasserie de Silly,
Samen ontwikkelden ze een originele trio van lokale bieren, "The Taste of België". Elke smaak van het bier heeft de kleur van de Belgische nationale vlag: zwart voor full-bodied, geel voor La Douce en rood voor de Fruity. Ook de etiketten hebben de kleuren van onze Nationale driekleur.
La Fruitée à la griotte (5,0%Alc.Vol)
Robijnrood bier met licht roze schuimkraag
Zoet aroma domineert Geur van Haribo snoepjes Aroma van blote billen beter bekend als rode Poepkes
Zoete aanzet Licht zuurtje waarneembaar (tarwe) Net als de geur smaak het bier naar zoete fruitige snoep Bitterheid is nergens te bespeuren Zoete afdronk Voor zoetekauwen!
La Douce a l’eau de Villée (5,9%Alc.Vol)
Goudblond licht wazig bier met witte schuimkraag Lichte koolzuurpareling
Citroen aroma Toetsen van likeur Zure prikjes
De eerste slokken hebben de smaak van citroenlikeur Licht zurig afwisselend zoet Geen samenhang Weinig smaak van bier Hop? Nergens te proeven! Op het eind komt er een alcoholwarmte naar boven. Vervelend bier Nogal plakkerig!
La Consée (8,0%Alc.Vol)
Donkerbruin bier met gebroken witte schuimkraag
Kruidig aroma van jeneverbes Granig Licht hoppig
Zoete aanzet Moutig Zacht geroosterde toets Lichte bitterheid Lichte bittere afdronk Het beste bier van de drie
Reuzenbieren
De brouwers van Reuzenbieren vragen zich af of ze een Brouwerij of een brouwfirma zijn? In hun thuisbasis hebben ze een eenvoudige kleine proefbrouwerij. Daar worden hun recepten ontwikkeld op ambachtelijke wijze. Ze laten die proeven door familie en vrienden. Na verbetering gaan de recepten hun weg naar commerciële brouwketels. Daar brouwen ze samen met de brouwmeester. Geen brouwerij of brouwfirma! Laten we ze zigeunerbrouwers noemen!
Het Nest
Het Nest kocht in 2006 een kleine brouwinstallatie Door verschillende proefbrouwsels (zo moet het) te creëren zijn ze erin geslaagd om een eigen biertje te brouwen. Ze kwamen er voor het eerst mee uit in 2007 op hun eigen bierfestival De 12 uur van het bierpatrimonium.De commentaren waren telkens positief vooral toen ze een derde plaats haalden op het Open Nederlands Kampioenschap voor hobbybrouwers.Daar beslisten ze om voortaan met grotere volumes te werken.
Ook zij waren plots zigeunerbrouwers geworden. Met hun eigen recept trokken ze naar grotere brouwerijen om er zelf te brouwen. Eerst brouwden ze bij Boelens in Belsele, daarna ’t Hofbrouwerijke in Beerzel en later bij de Scheldebrouwerij in Meer. Hun bieren met de namen van speelkaarten werden een groot succes!
Om aan deze groei te kunnen voldoen bouwden we in 2015 een gloednieuwe en hypermoderne brouwerij in de industriezone Beyntel op de grens van Turnhout en Oud- Turnhout. Sindsdien gaat het alleen maar in stijgende lijn.
Reuz (10,0%Alc.Vol.) Recept Reuzenbieren (Moergestel) Gebrouwen bij Het Nest (Turnhout) n.a.v. 5 jaar Reuzebieren
G
Koperkleurig bier met een gebroken witte schuimkraag
Moutig aroma Karamel toetsen Licht nootachtig
De aanzet is moutzoet Karamel Nootachtige prikken Warme alcohol Bittere toetsen Licht bittere afdronk Zetel Barley Wine om te genieten met vrienden.
Geroen en William
24-03-2019 om 09:56
geschreven door William Roelens
|