Moutig Eigenaardige brettsmaak Komt niet goed over Licht hoppig milde bitterheid heel diep toch een zoet kantje. Een richtingsbier Goed maar niet echt mijn ding.
Donker bruin tot zwart van kleur met een minieme licht bruine schuimkraag
Geroosterd aroma van koffie Karamel Donkere chocolade
De eerste slok dommelt u onder in geroosterde mout Bittere prikken Ook een klein zoetje komt even piepen Aardse smaken Geroosterd Soms een zwarte chocoladeprik Redelijke body Licht zoete uitvloei met bittere toetsen Een verdorie lekker zetelbier
Zoete aanzet Karamelmout Suiker Smaak van abrikozen toetsen van geturfde whisky Alcohol warmte De echte smaak van brandewijn Zoete alcoholische afdronk Zware smakelijke turf figuurlijk en letterlijk Prachtig etiket van Antonio Bravo Beperkte oplage en niet meer te verkrijgen!
De eerste slokjes zijn als van een pils Lichte bitterheid Soms een zoete toets Bittere afdronk Nu in een ander soort flesje van 33cl. geen wauw voor mij! Waterig bier met weinig karakter en een pilsaroma.
De neus ruikt gist Fruitige toetsen Een tikje brett
De aanzet is moutig Karamel Nu en dan een zuurtje die doorbreekt Lichte kruidigheid Matige bitterheid Evenwichtig bier met een fruitige afdronk.
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
La Triple Blonde (8,5%Alc.Vol.) – Biologische Tripel Brasserie Thiriez - Esquelbecq, France
Blond bier met romige witte schuimkraag
Geurige mout verwend de neus Granig Licht fruitig en een tikje kruidig
Vlotte lekkere aanzet Zoet en volmoutig Tikje karamel Granig Zachte en malse prikken Lichte bitterheid Goed in balans Zoete afdronk met een licht bittere toets Het bier drinkt vlot en nodigt uit om nog een te degusteren Lekkere Belgische Tripel gebrouwen over de frontiere met Strisselpalt hop uit de Elzas!
Het is eigenlijk het eerste bier van dit type voor Brouwerij Thiriez. Het werd in 2012 op verzoek gecreëerd en gebrouwen in samenwerking met het restaurant ‘2 Sous de Table’, uit Rijsel. 100% Biologisch.
Daniel creëerde zijn brouwerij niet noodzakelijkerwijs alleen voor bier. Hij is afgestudeerd in politieke wetenschappen en executive in Large Surface en voelde de behoefte om een brouwerij op te stichten om zijn professionele en persoonlijke leven beter te kunnen harmoniseren en om volledig onafhankelijk te zijn. Hij verkocht zijn huis en kocht in 1996 een oude boerderij in Esquelbecq die sinds 1945 was verlaten. In 2006 ging hij in de brouwerij gaan wonen en brouwde toen 20 hectoliter) Nu brouwt hij samen met zijn dochter Clara. Nu brouwen ze jaarlijks 2000 Hl. Hun bieren zijn niet gefilterd, niet gepasteuriseerd en zijn hergist op de fles. Ze weten uit hun ervaring dat dit het verschil maakt tussen gewoon en echt, authentiek ambachtelijk bier. De familie Thiriez zijn bovendien mensen van ‘de Vlaenders’, zij houden van gastvrijheid en het samenspel met anderen. Daarom brouwen zij elk jaar een aantal bieren in samenwerking met andere brouwers.
De neus ruikt mout Licht fruitig Een beetje een zwak aroma
De aanzet is zoet Harde toetsen Licht kruidig Soms iets fruitig (banaan) maar allemaal te zwak Licht hoppig Zoete afdronk Deze tripel is niet zo denderend
Wordt Diksmuide de boterstad ook stilaan een bierstad? Volgens Lieven Onraedt wel. De stad met de IJzertoren krijgt nu naast De Dolle brouwers en Papegaai een vollediger en completer gamma aan plaatselijke gerstenat met de Nachtraafbieren. Drie bieren die volgens Lieven een Diksmuids etiket verdienen. Het is een mooie aanvulling op de reeds bestaande bieren.
In 2017 werd een nieuw trio Nachtraafbieren waar genomen. Ze worden weliswaar niet binnen de stadsgrenzen gebrouwen maar bij Brouwerij Van Steenberge. Maar de Nachtraafbrouwers zelf, waaronder Lieven Onraedt, zijn wel Diksmuidelingen. Zij dachten de smaken en het concept uit waardoor de Nachtraven dan ook volgens de initiatiefnemers het Diksmuids etiket verdienen. Nachtraaf tripel Blond is er een van.
Zoete aanzet met prikken van honing Vlot drinkbaar met fruitige toetsen. Lichte hopbitterheid Zachte afdronk over het algemeen vrij zoet Mooi in evenwicht Een biologische tripel die zeer geliefd is! Gebrouwen met Pelgrim hop.
Na lang experimenteren zag brouwerij De Plukker in 2011 het levenslicht. De naam is afkomstig uit de woordenschat van de Poperingse hoppeteelt. De combinatie kan niet beter zijn. Kris Langouche is de brouwer met het vak in hart en nieren. Joris is de hoppeboer. In 1997 schakelde hij over naar de Biologische hoppeteelt. Dit was geen sinecure want de andere hoppetelers gebruikten chemisch-synthetische gewasbescherming om het risico op oogstverliezen te beperken. Deze zijn in het Bio wettelijk niet toegelaten. Beiden zijn lid van de Poperingse Bierclub dus redenen genoeg om samen op het Hoppebedrijf van Joris een artisanale brouwerij te stichten. Brouwerij De Plukker is het enige hoppebedrijf met een brouwerij. Er word dus gebrouwen met eigen hop. Alle bieren zijn dus ook bio-gecertificeerd.
Verjaardagsfeest Chris Bauweraerts in het Duveldepot - Breendonk
Verjaardagsfeest Chris Bauweraerts
66 jaar en 66 dagen
De Jarige !!!
Niet iedereen weet het misschien maar het postnummer van Achouffe (Wibrin) is 6666. Achouffe is ook het dorp waar Chris Bauweraerts woonachtig is. Chris en zijn schoonbroer Pierre waren de bezielers van het bier Achouffe? Op het einde van de jaren 70 vielen deze twee mannen letterlijk voor de charmes van de Vallei der Feeën in Achouffe. Ze kwamen in aanraking met kabouter Marcel die regelmatig hun pad kruiste. Ze waren zo gehecht aan de streek dat ze besloten om er in 1982 een brouwerij op te richten. Brouwerij Achouffe. Het lekkere brouwsel dat iedereen kent onder de naam LA CHOUFFE werd geboren, geproefd en goedgekeurd ! Er werd zelfs voor Nederland een Chouffe Bok 6666 gebrouwen. Een bevriende tekenlerares ontwierp de afbeelding van Marcel de beroemde kabouter. Brouwerij Moortgat nam in september 2006 de Ardeense brouwerij over. 6666 werd een magisch nummer.
Het volledige verhaal kun je lezen op: chouffe.com/nl/welkom
Feest
Chris was er zo aan gehecht dat hij zijn 66ste verjaardag vierde 66 dagen na zijn eigenlijke verjaardag. Het feest ging op vrijdag 22 februari laatst door in (hoe kan het anders?) het Duveldepot in Breendonk. Een 180-tal vrienden werden uitgenodigd. De dresscode was oranje! het kleur van de stad Willebroek waar Chris geboren is!
Iedereen werd er persoonlijk door Chris ontvangen.
Men kon volop genieten van een abieritief “Château d’Ychouffe”
Het was fijn om die avond veel vertrouwde gezichten terug te zien en even bij te praten. Om 19h00 was er in de buitentent een optreden van de Sphinx gevolgd door de Uitreiking van de Bierbrief Trophy van Wacho Freddy Debels. Twee jaar terug won Duvel nog met nipte voorsprong van Achouffe. Nu kwam het bier uit de Ardennen als eerste uit. De avond werd in goede banen geleid door Tamara Severens, dochter van Jee Pee-ke.
Bijgestaan door Melissa d'Hooghe en opgekleed à la Karel Lagerfeld maakte Freddy Wacho Debels de uitslag bekend van zijn jaarlijkse Bier-Brief Trophy 2018
De Bb-Trophy Top 10
1 La Chouffe - DM - Achouffe Wibrin 2 Orval - Abdij Notre-Dame d'Orval 3 St Bernardus 12 - St Bernardus Watou 4 Duvel - Duvel Moortgat 5 Houblon Chouffe - DM - Achouffe Wibrin 6 Westmalle Tripel - Abdij der trappisten Westmalle 7 Cherry Chouffe - DM - Achouffe Wibrin 8 Cuvee van de Keizer inffused - Het Anker 9 Duvel Tripel Hop Citra - DM - Duvel Moortgat Puurs 10 Rochefort 10 - Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy
Chris Bauweraerts en Michel Moortgat CEO Duvel Moortgat zijn maar al te trots met hun prijs!
Door een inwoner van Wibrin werd ook een oud naamplaatbord van Achouffe aan Michel Moortgat geschonken
Ook Jan Van De Ven, de “Willebroekse Bruce Springsteen” gaf een optreden ‘The Voice’-finalist nam als eerbetoon twee liedjes van Wannes Van de Velde op. Men kon de cd bij het binnenkomen kopen. De opbrengst van de cd gaat naar een goed doel. Dit had Chris liever dan een verjaardagsgeschenk!
Kortom, een avond om nooit meer te vergeten! Bedankt Chris dat we er bij mochten zijn
Op de Beer Awards 2018 behaalde ik met mijn Bierblog een zilveren medaille. In totaal behaalde ik sedert de start in 2012 van deze interessante competitie zes medailles. Drie bronzen en drie zilveren. In 2014 werd ik door Beer Awards benoemd als bierambassadeur! De Beer Awards willen het ambacht bewieroken, de kleinere brouwerijen in de kijker zetten, en vooral tonen hoeveel van onze Belgische bieren in het buitenland gegeerd zijn.
Mag ik langs deze weg nogmaals iedereen bedanken die net als vorige jaren stemde op mijn BIERblog! Bedankt x 666
In 2018 hebben 28 brouwerijen (82 bieren) het logo aangevraagd (27 bieren met het 50% Belgische hoplogo en 55 bieren met het 100% Belgische hoplogo). Tevens komen er drie produc die met hop geproduceerd zijn (2 gin’s en 1 jenever).
Momenteel zijn er 380 bieren met het Belgisch hoplogo, hiervan dragen 257 bieren het 50% logo en 123 bieren het 100% logo.
Brouwerij ‘De Leite’ stelde met 'CUVÉE ONCLE POL' een nieuw familielid voor.
Brouwerij ‘De Leite’ stelde op 22 januari 2019 een nieuw familielid voor.
Brouwerij De Leite uit Ruddervoorde staat bekend voor zijn gevarieerd gamma bieren, zijn zin voor kunst en de speciale namen van de bieren. Met de nieuwe “CUVÉE ONCLE POL” wordt die traditie verder gezet.
Brouwer Luc overhandigd het eerste flesje aan zijn oom Pol.
De familie-gedachte
Brouwer Luc Vermeersch houdt van mensen. Mensen zijn zijn passie. Dat konden we ook al afleiden uit het verhaal in zijn recent verschenen boek “ Ondernemen met hoge goesting/gisting. De kracht van mensen en waarden.” Het is dan ook niet raar dat alle namen van ‘De Leite Bieren’ rond personen draaien.
Het eerste bier van de brouwerij in 2008, de ‘Femme Fatale’, werd snel vervoegd door de ‘Bon Homme’, een bier voor de vader van de brouwer. Uit de liefde van de twee werd een kindje geboren, de tripel van het huis met de naam ‘Enfant Terriple’. Daarna volgde een bier voor de moeder van de brouwer die van bitter bier houdt. Bitter is in het Frans ‘Amère’. Het bitter bier kreeg de naam ‘ Ma Mère Spéciale’.
Vanuit een sociaal engagement kwam er ook een bier die een vergeten groep in de herdenkingen van de grote oorlog in eer wilde herstellen : de moeders. Het bier ‘Merci Maman’ laat de brouwer ook toe om te delen. 10% van de omzet van dit bier gaat immers naar een sociaal project. Nu is dit gedurende 3 jaar het project ‘Kindia’
Cuvée De familie bieren werd ook versterkt met enkele zacht-zure exemplaren. Allen bieren van gemengde gisting die zijn gerijpt op eiken vaten. Het gaat om de Cuvée Mam’zelle, Cuvée Jeun’homme en Cuvée Soeur’Ise. Die laatste is de Kriek van het huis. De woordspeling : een Kriek is een ‘Cerise’ in het frans. De brouwer maakte er een nonnetje van. Cerise werd Soeur Ise… Het nieuwe bier vervoegt deze laatste groep van zacht zure bieren.
Cuvée oncle pol
Het zacht-zure bier met het mooie kleur van een rood-vlaams bruin.
De familie Vermeersch is een hechte familie. De vader van Luc was de 7de telg in een familie van 9. De vriendschap tussen de enig overlevende oom en neef Luc is heel groot. De kranige 87 jarige ‘nonkel Pol’ is nog regelmatig de biljart-maat van de brouwer.
Al een tijd speelde Luc Vermeersch met het idee om een nieuw bier op te dragen aan dit bijzonder familie lid. Er werd een tijd gespeeld met de naam ‘Cuvée Leopold’. Die lag te dicht bij de naam van een bestaand bier. Uiteindelijk landde het team bij de naam ‘Cuvée Oncle Pol’.
Het bier is een zacht-zuur ‘Vlaams rood bruin’. Een blend tussen een bruin bier dat meer dan een jaar kon rijpen op eiken foeders en vaten en een jong blond bier.
Etiketten Alle etiketten van de bieren van brouwerij De Leite zijn getekend door kunstenaars van de familie. Het etiket van de Cuvée Oncle Pol toont een werk van Tinus Vermeersch. De nonkel zit zacht mijmerend te genieten van een biertje van zijn neef.
Lancering van het bier
Oncle pol hoort voortaan in het rijtje thuis
Brouwerij De Leite nodigde op dinsdag 22 januari een aantal mensen van de pers en de bierwereld uit.
Het werd een aandoenlijk gebeuren. Neef Luc had immers ook ‘nonkel Pol’ uitgenodigd. Of beter, de brouwer had de kinderen van zijn nonkel gevraagd om hun vader naar de brouwerij te vergezellen. Ze zouden samen eens een biertje proeven.
De oom was zich van geen kwaad bewust. Toen hem duidelijk werd welk een eerbetoon hem te beurt viel was de verrassing en emotie groot. De brouwer kon fier en gelukkig het eerste flesje van dit nieuwe bier aan zijn geliefde nonkel en zijn familie aanbieden.
De avond kon niet meer stuk. Twee gelukkige mensen genoten nog met hun familie en vrienden na van dit mooie moment. De Cuvée Oncle Pol bracht alle zielen samen.
Het etiket van de Cuvée Oncle Pol toont een werk van Tinus Vermeersch. De nonkel zit zacht mijmerend te genieten van een biertje van zijn neef.
INFO
Brouwerij‘De Leite’ De Leiteweg 32 8020 Ruddervoorde België
IPA Bieren in het HOPmuseum - Kerel Grapefruit IPA - Delta IPA - Préaris IPA - No Hops No Glory - Tropical Milkschake IPA - HOP Verdomme IPA - Damme Nation
IPA Bieren in het HOPmuseum
Regelmatig gaat er in het hopmuseum van Poperinge een bierproefavond door met telkens een ander leuk onderwerp. Ditmaal volgde ik de proeverij ‘IPA Bieren’ Bijna alle avonden worden gegeven door Erwin Ghequire een bestuurslid van de Poperingse Bierclub en ook lid van het West-Vlaams Bierproevers genootschap.
Amberkleurig helder bier met witte fijne schuimkraag
Neus is niet zo fruitig als bij de andere bieren Lichte hoppigheid Moutig Tikje zoet
De eerste slokken zijn moutig zoet prikje Kruidnagel Vanille Redelijke hoppigheid Niet zo IPA achtig Lijk meer op een tripel Het bier werd meer gekozen voor de naam! Maar wel lekker
VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 59 - Adriaen Brouwer Oaked - De Feniks Ceci N'IPA - Oakey Moakey Wiskey Stout - St. Bernardus Pater 6 - Non Alcohilic IPA
VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 59
Adriaen Brouwer Oaked (10,0%Alc.Vol.) Brouwerij Roman– Mater (Oudenaarde)
Amber tot donkerbruin bier met beige schuimkraag
De neus laat ons karamelmout ruiken Tikje alcohol Zoete prikken Ook houttoetsen dringen soms door
Ook hier de mout die duidelijk aanwezig is Lichte alcoholwarmte Karamel Houttonen Tikje aards Gedroogd fruit Overwegend zoet met een lichte bitterheid Lekker biootje!
De aanzet smaakt naar mandarijn Zoet Daarna lichte bittere toetsen Lekker en niet te extreem Regelmatig een fruitige toets Soms een grassig tintje Mooi in balans Over het algemeen een aangename IPA die René Magritte ook zou smaken
Donkerbruin bier met lichtbruine volle schuimkraag
Moutige neus Zurige prikken Aards
De aanzet is moutig Hints van whiskey Vanille Zurige toetsen Weinig evenwicht Niet hun beste bier!
St. Bernardus Pater 6 (6,7%Alc.Vol.) St. Bernardus– Watou
Kastanjekleurig bier met lichte bruine minieme schuimkraag.
De neus ruikt karamel Bruine suiker Donker fruit De aanzet is licht zurig Gevolgd door een karameltoets Rood fruit Pruimpjes en rozijntjes Zoet en weinig bitterheid Zacht bier met een fijn mondgevoel Lichte bitterheid in de achtergrond Een lekker perfect gebrouwen bier die nog beter tot zijn recht komt op het dak van Bar Bernard
Non Alcohilic IPA (0,5%Alc.Vol.) VandeStreek- Utrecht
Blond tot licht amber wazig bier met witte minieme schuimkraag
Een florale neus Citrus
De aanzet is fruitig Hier ook citrustoetsen hoppigheid Exotisch fruitsmaakje Allemaal matig Lichte hopbitterheid
Fris Bittere afdronk Lange bittere nasmaak lekker session dorstlessende IPA
gekocht bij Albert Hein
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Een geurig aroma van chocolade Donker mout Licht zuurtje houttoetsen
De aanzet is zoet Karamel Na een tijdje komt een zuurtje naar boven Tikje alcohol! Minieme houttoetsen De afdronk is lichte karamel Lekker bier met veel liefde gebrouwen en dat smaakt u.
Fruitige aroma van banaan Tikje citrus Licht hoppige prikken Zoete aanzet met fruitige prikken Tikje honing Lichte hopbitterheid Lichte alcoholwarmte Aangenaam romig zacht Een bier waar je nog eentje van lust! Sexy? Zou kunnen….
De neus wordt verrast door een aangename moutigheid karamel en kruiden komen naar boven
Ook in de smaak speelt de moutigheid een rol Karamel Lichte toffee toets Aangename bitterheid Een fijne zoete tot lichtbittere afdronk met een licht karamelsmaakje Mooi in evenwicht Lekker bier
Wazig amberkleurig bier met gebroken witte schuimkraag
Moutige aroma Hoppig Fruitge neus van abrikoos
De aanzet is een zoete mout smaak Karamel duikt op Tikje suikerachtig Fruitig
Afwisselend van smaken Ook hier een fruitige toets Droge afdronk Enige bitterheid in de afdronk Weerom een lekker Brussels bier!
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Dinsdagnamiddag proeverijen (15) - Valduc Insolite - Valduc Rio - Valduc Thor - Excuse Me While I Kiss My Stout (2018)
Dinsdagnamiddag proeverijen (15)
Voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge en ik komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.
Waarom op dinsdag? Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden. Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als God van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.
Op deze blog vermeld ik onze bevindingen onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’
Ditmaal 3 bieren van Brasserie Valduc en een van Hedonis
Geurig aroma van fijne hop Citrus Licht granige prikken
Frisse zoete aanzet Zacht van smaak Lichte koolzuurprikkel Lichte bitterheid begeleid het bier Bitterheid verloren door de jaren? Licht positief zuurtje (Havermout?)
Valduc Rio (8,0% Alc.Vol)
Amberkleurig bier met gebroken witte fijne onstabiele schuimkraag
De neus ruikt lichte fruitigheid Miniem floraal prikje Zoete toetsen van karamel Heel diep een tikje alcohol
De eerste slokken zijn verbazend! Moutige toetsen Sinaas Aangename lichte hopbitterheid Zacht zoet Mooi in evenwicht Prachtig lekker bier
Valduc Thor (9,5% Alc.Vol)
Donkerbruin bier met gebroken witte schuimkraag
Fijn aroma van notenchocolade Karamel Een snuifje vanille Peperkoek?
De eerste slokken zijn die van zacht gerookte mout. Prikken van hout Tikje koffie Karamel Lichte vanille toetsen tussendoor Ook soms een prik van turf. De smaak verraste ons in positieve zin Stevig smaakvol bruin. Het beste dan de drie
De eerste slokjes zijn toetsen van gebrande mout Koffie Chocolade En ook een tikje alcohol. De aanzet begint zoet Zacht Lichtjes gebrand Bittere toetsen mengen zich Koffiesmaak Alcoholprik zorgt voor warmte Geroosterde tinten Lekkere stout.
Beste bezoeker Uw smaaknotities kunnen soms afwijken van de onze. Wat volledig normaal is. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
CANGU’ZEN - ‘kan goe zen ’ - Inglorious Brew Stars
IT Consultancy bedrijf brouwt bier CANGURU brouwt CANGU’ZEN (spreek uit ‘kan goe zen’)
CANGURU, een IT-Consultancy bedrijf, gespecialiseerd in het uittekenen en het implementeren van IT-oplossingen, heeft z’n eigen bier laten brouwen: CANGU’ZEN.
Jeroen Poot en Geert De Winter
De twee aandeelhouders, Jeroen Poot en Geert De Winter, hebben de afgelopen zeven jaar continu geïnvesteerd in het vinden en vooral het aan boord houden van de juiste gemotiveerde IT-consultants. Momenteel hebben ze een negentigtal medewerkers aan boord die advies verlenen bij het uittekenen en implementeren van IT-oplossingen (hoofdzakelijk SAP oplossingen). Daartoe hebben ze een organisatie uitgebouwd die steunt op een aantal pijlers. Eén van die pijlers is ‘FUN’.
Geert De Winter vertelt dat efficiënt en gemotiveerd werken binnen veeleisende en complexe IT-projecten een uitdaging blijft. “Als werknemer moet je kunnen terugvallen op een organisatie met collega’s die je helpen bij kennis-opbouw en -overdracht en die daarenboven een luisterend oor bieden bij dagdagelijkse beslommeringen rond carrièreverzuchtingen en werkomgeving. Om de collega’s de kans te geven om elkaar beter te leren kennen in professionele en stresserende omstandigheden worden er geregeld uitdagende initiatieven gelanceerd binnen de organisatie.“
Jeroen Poot, die zelf zijn master scriptie maakte rond ‘Data Science’, lanceerde zo een nieuwe uitdaging voor het CANGURU Data Science team: Ga aan de slag met allebeschikbare data rond ‘ingrediënten’, ‘populaire smaken’ en ‘consumenteninformatie’ om zo het perfecte recept te vinden voor een hedendaagse toverdrank.
Geen druïde, maar wel ‘Big Data’ en ‘Predictive Analytics’ stonden aan de wieg van CANGU’ZEN. Na enkele nachten programmeren in ‘R’ (programmeertaal) om al die ongestructureerde data om te zetten in gestructureerde data en deze te verrijken met de juiste algoritmes, werd er een verlanglijstje met criteria neergelegd bij de ‘Inglorious Brew Stars’. Deze brouwers hebben vervolgens de CANGURU toverdrankformule uitgewerkt tot een degelijk bierrecept.
Nu, enkele maanden na de aanzet, zit CANGU’ZEN in de fles, en blijkt het een perfect smakelijk biertje te zijn. Jeroen en een beperkt groepje medewerkers (Ondertussen de bier-GURU’s genoemd), hebben de eerste fles geproefd en het resultaat schitterend bevonden.
Tijdens de afgelopen staff meeting mochten al de CANGURU-medewerkers proeven van het brouwsel. Zij waren de eersten die het intern product van het Data Science-team mochten beoordelen. Vervolgens mogen de klanten en prospecten een eindejaarsgeschenk verwachten in de vorm van een 75cl fles CANGU’ZEN.
A Work of Hoppiness De 75cl fles thuis ontvangen waarvoor dank aan Canguru Solutions CVBA Het bier werd geproefd door enkele deelnemers van de proefsessie IPA Bieren in het Poperings Hopmuseum
Donkerblond tot amberkleurig bier met een witte fijne schuimkraag.
De neus wordt verwend met geurige florale prikkels Citrus Tikje perzik Mooie hoppigheid
De eerste slokken zijn fruitig Lekkere hoppige toetsen Sinaas, perzik Goed gedoseerde bitterheid Het bier is fris en mooi in evenwicht. Droge afdronk Hoppige nasmaak Een lekker fruitig topbier
De resterende flessen CANGU’ZEN bier zullen verkocht worden tijdens de jaarlijkse ‘Jump for Life!’. Dit is de CANGURU bijdrage aan Music for Life van StuBru. Jump for Life is een ‘Afterwork-party’ die plaatsvindt in de CANGURU-lounge op donderdag 20 december, en daar zullen dus de resterende flessen CANGU’ZEN in flessen van 75cl verkocht worden voor 7,5€/fles. De opbrengst gaat dit jaar via Music for Life naar Het Veer. Dit is een therapeutisch kinderdagverblijf voor kinderen van 0-21 jaar.
Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen. Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk? Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop. De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen. Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje! Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven. Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik deze zomer heb genuttigd thuis of op een terras.
DE NAAM TRIPEL Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934. Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.
Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles. De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel.
Blond bier met witte schuimkraag Zoete neus met wat fruitige toetsen. Ietwat kruidigheid aangenaam om te ruiken
Moutige aanzet Granig Licht bittere toets. Lichte fruitige prikken Een tikje hop Droge afdronk Behoorlijke tripel
Brouwerij Biermaekers Dieter Van Biervliet uit Gullegem is een bedrijvig man. Reeds een paar jaar bezig kan hij al een 8-tal eigen bieren uitschenken. Eerder kwam hij toevallig in aanraking met dit Nationaal product. Maar eens gebeten door het brouwvirus ontwikkelde hij met passie en heel veel gevoel voor smaak verschillende streekbiertjes. Op het onlangs gehouden Streekbierfestival van Zwevegem proefde ik zijn Gin flavored Apero beer die hij samen met Dikke Jan produceerde.
Als Gullegemnaar is het meer dan normaal dat ik zijn Gullegemse Tripel proeft. nl De Bux Tripel. Het bier werd vroeger gebrouwen bij Het Gulden Spoor. Nu bij de Brew Society te Heule.
Het aroma is top! Gist en lekkere fruitigheid vullen de neus
De smaak is moutzoet met een lichte hopbitterheid
Het bier is pittig en degusteert vlot Soms komen de smaakpapillen citrustoetsen tegen die het bier een lekkere aangenaamheid geeft. Een vlotte aangename tripel die u uitnodigt om er nog een te openen. Dus leg de biersleutel niet te ver weg!
Ath, is in België de stad van de reuzen, ze is beroemd om haar jaarlijkse parade van de plaatselijke reuzen. Elk jaar leidt Goliath - wiens naam wordt uitgesproken als 'Gouyasse' in het lokale dialect - de parade. Bij Brasserie des Géants, in Ath, duurde het niet lang voordat hun eerste brouwsel 'Gouyasse' noemde. Een Belgische Ale van 6% Alc.Vol. Maar om de naam van een Mythische reus te dragen was meer power nodig. E n zo zag Goliath Tripel 9%Alc.Vol. het levenslicht. Ik was verheugd om deze lichtgele tripel uit Irchonwelz weer eens te mogen proeven.
Blond tot donkerblond biertje met een prachtige romige witte schuimkraag. De neus is bloemig hoppig fruitige trekjes
De smaak is moutig en fruitig appels. iets gistig Citrus prik en een tikje vanille? Overwegend zoet met heel lichte bittere prikkels. De smaak van het schuim is soms ietwat storend Fruitige toetsen Nogal langdurige lichte hopbitterheid Goed in balans Met een droge afdronk Een smakelijke klassieker
Keyte Oostendse Tripel is ontstaan in 2004. De stad herdacht dit jaar het Beleg van Oostende. De toenmalige Cultuurraad vroeg aan de verenigingen om zoveel mogelijk iets te doen rond het feest. De biervereniging 'De Oostendse Bierjutters' konden niet echt iets organiseren en besloten om een bier te laten brouwen. Het werd een éénmalig blond tripelbrouwsel gebrouwen door Chris Strubbe. Ze zochten een naam uit de jaren 1600 en kwamen uit bij Keyte, wat een verbastering is van koken. Het bier sloeg aan bij de bevolking en de bierliefhebbers en ze veranderden de naam in Keyte, Oostendse Tripel. In 2007 kwam er de Keyte Dobbel-Tripel bij. In 2014 kwam tgv van de 20ste verjaardag van de Bierjutters nog een Jubileumbier bij. Het basisbier, een speciaal brouwsel van de oorspronkelijke Keyte, werd op drie foeders uit een Toscaans wijngoed gerijpt.
Gebrouwen voor Ringland Antwerpen Gebrouwen doorBrouwerij Egmond– Egmond aan den Hoef - Noord-Holland
Blond bier met witte fijne schuimkraag
Het aroma komt langzaam naar boven. Papzoet Fruitig
De aanzet is zoet/zurig Citroen Tikje Meloen Licht grassige tonen Is nogal braafjes (Bewust?) Mocht iets meer karakter hebben
Soort witbier Toch lekker bevonden
Kasteel Beauvoorde(5,9%Alc.Vol.) – Biologisch Frambozenbier Brouwerij De Plukker– Poperinge
Licht roze van kleur Witte fijne schuimkraag
De neus bied ons fruitige prikken van framboos. Zoete fruitige toetsen
Lichte zurigheid op de tong Een klein zoetje tussen door Zacht hoppig Verfrissend bier Mooi in evenwicht Een geslaagd fruitig bio bier met een duidelijke frambozentoets De frambozentoets komt van de Veurnse teler Fambiosa y Besos.
Lichte zurigheid in de neus Wat brett grassig Leer
Licht gerookte smaak bij aanvang Tikje Melkzuur Karamel Houtprikjes Leertoetsen Ietwat fruitigheid Goed mondgevoel! Leuk
De basis van dit bier is een bruine bier van brouwerij Boon die 10 maanden gerijpt is op eiken vaten, waarin het voor een tweede maal fermenteerde met Brettanomyces-gisten.
Eerste slokken zijn bitter Agrum Pompelmoes Citrus Ook prikken tijm in de smaak Lange bittere afdronk Aangenaam bier
Kerel India Pale-Ale (4,5%Alc.Vol.)
Amberkleurig bier met een veel te romige schuimkraag
Florale neus Citrus Hoppig Gistig
Een redelijk bittere aanzet Grapefruit Tikje karamel (Miniem) Bitterheid blijft aanhouden Bijna geen andere smaken te proeven Eénrichtingsverkeer wat smaak betreft Niet in balans De bitterheid overheerst Echt niet lekker!
Kerel Dark IPA (6,0%Alc.Vol.)
Donkeramber kleurig met een gebroken witte schuimkraag Lichtjes gebrand aroma Met een zoete toets
Fruitige aanzet Moutig Abrikoos af en toe Tikje mango Fruitige hoptoetsen Lange nabitterheid Aangenaam bier
De neus ruikt fruitigheid Gist Moutig Tikje honing
De eerste slokjes zijn zoet Moutig Lichte bitterheid Intense smaak van fruitigheid Zacht Komt na een tijdje nogal zwaar over. Mocht ietsje bitterder zijn Een bier zoals zo velen Maar de bezoekers aan de kluisberg zullen dit bier wel appreciëren
Een avondje Wilde bieren in het Hopmuseum! - Ardenne Saison - Wild Jo - Orval - Schuppen Aas - Rebelse Strop - Straffe Hendrik Wild
Een avondje Wilde bieren in het Hopmuseum!
Wilde bieren
Regelmatig gaat er in het hopmuseum van Poperinge een bierproefavond door met telkens een ander leuk onderwerp. Ditmaal volgde ik de proeverij ‘Wilde Bieren’ Bijna alle avonden worden gegeven door Erwin Ghequire een bestuurslid van de Poperingse Bierclub en ook lid van het West-Vlaams Bierproevers genootschap.
Wilde bieren dus! Maar wat zijn wilde bieren? Wilde bieren zijn eigenlijk bieren waar naast de klassieke gist een wilde gist aan wordt toegevoegd. Ze ondergaan dus een hergisting. Deze bijkomende gisten zijn natuurlijk voorkomende gisten in de lucht en in het landschap aanwezig Deze wilde stammen hebben elk hun eigen karakteristieke eigenschappen. Het vergt dus enigszins onderzoek door de brouwer om de goede stam te vinden voor het gewenste bier. Niet alle bieren met wilde gisten zijn succesrijk.
We proefden 6 van de meer geslaagde Belgische brouwsels.
Ardenne Saison(5,5%Alc.Vol.) Brasserie Minne(Vroeger Brasserie de Bastogne) – Baillonville
Het bier werd hergist met een Brettanomyces-gist uit hun boomgaarden
Het is een blond wazig bier met een romige schuimkraag en een fijne koolzuurpareling. Het bier heeft een aards aroma. Tikje leer in de neus Lichte zuurheid van groene appeltjes.
Ook de smaak is aards Een lichte bitterheid matig fruitig en hoppig Zuurtje af en toe Dan neemt de brett de smaak over Evenwichtig en smaakvol Droge afdronk Een lekkere wilde saison
Donkerblond wazig bier met witte grove schuimkraag
Aardse neus Licht zurige prikken
De eerste slokken zijn matig zurig (Tarwe) Grassig en moutig Een tikje koriander Pompelmoes? matige body De smaak verveeld na een tijdje Bittere afdronk Best leuk maar niet zo wild of dat het etiket doet ons geloven
Pure rock ‘n’ roll in een flesje kun je vervangen door een meeslepende tango!
Wild komt van de wilde gist. Jo is een eerbetoon aan Joseph van den Bogaert. Na WOI maakte hij de herstart van de brouwerij mogelijk.
Licht amberkleurig bier met royale witte schuimkraag
De neus is een en al brett
Droge aanzet Smaak van vers brood Hopbitterheid Lichte fruitigheid Grassig Houttonen Lange afdronk Bittere nasmaak. Top biertje, maar dit wisten we al lang!
De aanzet is bitter Moutig aardse prikken Groene appeltjes De wilde gist speelt de hoofdrol Droog
Evenwichtig Een lekker bier met inhoud.
Voor dit bier waren de brouwers geïnspireerd door "Orval". Ze gebruikten een andere gist voor de eerste gisting, maar kozen net als Orval voor de tweede giststam een Brett.
De neus is licht geparfumeerd Citrus Pompelmoes Wilde gist Tikje zurigheid
Licht zoete aanzet Bitterheid komt naar boven Koriander Licht kruidige tonen Fris bier Droge afdronk
De brouwers kozen voor een vrij ongebruikelijke en hardnekkige gistsoort: Brett. Deze hardnekkige variëteit zorgde ervoor dat het bier zich in de loop van de tijd bleef ontwikkelen. Het geeft samen met de dry hopping, waarbij de hop in de fermentatiefase wordt toegevoegd een prachtig aroma en een fantastische smaak. De weerbarstige Brett-gist zorgt ervoor dat de smaak van het bier zich nog lang na het bottelen blijft ontwikkelen.
Straffe Hendrik Wild (9,0%Alc.Vol.) De Halve Maan- Brugge
Amberkleurig bier met een gebroken witte schuimkraag
Wilde gist in de neus Aroma van paardenstal Ook af en toe een zuurtje in de neus
Gistig Hopbitterheid Lichte alcoholwarmte Nu en dan boerderijtoestanden Goed mondgevoel Af en toe een zuurtje Droge afdronk Niet slecht!
De Wild is een variant van de vertrouwde Straffe Hendrik Tripel, maar deze werd gefermenteerd met wilde Brettanomyces giststammen.
Voordrachtgever Edwin Ghequire
Alle geproefde bieren
Volgende activiteit
16 november
Bierdegustatie 'Bier en Kaas'
Schrijf je in voor dit evenement via de Website/Activiteiten http://www.hopmuseum.be/
Op zaterdag 27 en zondag 28 oktober 2018 organiseerde Bierclub Poperinge in samenwerking met Stad Poperinge en Toerisme Poperinge hun 23ste Poperinge Bierfestival.
Internationaal
Het festival wordt reeds jaren geroemd als "Het gezelligste bierfestival van 't land" in binnen- en buitenland, en had dit jaar meer dan 3.000 bezoekers uit 10 landen waaronder een ruime delegatie uit Florida (USA) De ruime persaandacht uit verschillende lande mag de Poperingse Bierclub zonder twijfel spreken van een bierfestival met internationale uitstraling!
25 brouwers - 100 bieren
Het werd een unieke tweedaagse waar een selectie schitterende bieren door een 25-tal brouwers zelf werden gepresenteerd en geschonken. Ze gaven de bezoeker met plezier een woordje uitleg bij hun traditionele bieren én hun primeurs. Inderdaad, Poperinge Bierfestival kan steeds uitpakken met een paar totaal nieuwe bieren die de brouwers met de gepaste trots aan het publiek presenteerden: een absolute must voor de echte bierliefhebber! Traditiegetrouw waren er ook een tal van "proef"- brouwsels en "speciale" bieren te ontdekken...
Locatie
Het Poperinge Bierfestival nam zoals de laatste jaren plaats in de ruime Maeke Blydezaal in het centrum van Poperinge. Er werd terug een gezellig bierdorp gebouwd inclusief met houten vloer, ruim degustatieterras en een luifel met sfeervolle verlichting. Een grote bar voor frisdranken en catering en een aparte vestiaire moesten het bezoek aan het festival zo aangenaam mogelijk maken.
Muziek
Voor de muzikale omlijsting zorgden The MG's Brothers. Een rasechte live-band die z'n strepen ruimschoots verdiend heeft. Zij zorgden zoals elk jaar voor de gepaste ambiance en sfeer.
Burgemeester Christof Dejaegher en voorzitter Guy Osteux, gaven in gezelschap van het Stadsbestuur, de Poperingse Bierclub en de Hopkoningin Laura Sambeaer met haar eredames in zaal Maekeblyde de start van dit tweedaags Internationaal gebeuren.
Eli Noë van’t Brugs Bierinstituuthad met Judith (6,5%Alc.Vol.) ook een primeur bij. Het is een amberkleurig bier met een romige witte schuimkraag. Moutige neus Aroma van Lindebloesem De aanzet is bitter Moutig (Rogge en zure mout) Kruidige toetsen Droge afdronk Het bier kwam pas uit de warme kamer en had nog niet zijn volle smaak.
Castalia Craft Beers
Bram Vandewalle schonk mij een Clio Sister of Apollo (7,3%Alc.Vol.).
Ik proefde een Clio Sister of Apollo (7,3%Alc.Vol.). Dit bier en ook de andere toekomstige bieren zijn geïnspireerd op de mythologie. Deze dochter van Zeus en zus van Apollo woonde o.a. op de Parnassusberg bij de bron van Castalia. De brouwerij zal in de loop der jaren 9 mythische bieren brouwen met elk eigen hun stijl
Goudblond bier met witte schuimkraag Moutige neus met wat kruidigheid Ook de eerste slokken zijn moutig Gistig Van licht zoet naar licht bitter Enige kruidigheid Zacht bier Geen wauw maar ook niet slecht!
Brouwerij De Plukker
Joris Cambi schenkt een Single Green Hop 2018
Bijbrouwerij De Plukkerproefde ik (hoe kan het ook anders) hun Single Green Hop 2018 Single Green 2018 - 5,5% Alc. Vol. Elk jaar brouwt De Plukker tijdens de hoppepluk een bier met 100% verse, niet-gedroogde of 'groene' hop. Het recept is elk jaar hetzelfde, enkel de hop verandert. Binnen het half uur zit de vers geplukte hop al in de kookketel. Verser kan niet! De Single Green wordt elk jaar gebrouwen tijdens de hoppepluk in september. Dit jaar werd 100% Golding gebruikt.
Donkerblond bier met witte schuimkraag Lichte wazig donkerblond met witte kraag. Aroma is moutig, E en prettig mondgevoel. De smaak is beetje zoet bij de aanvang Florale toets Daarna komt een moutige prik en een lichte bitterheid naar boven. De bitterheid blijft aanhouden. Ook een vleugje karamel in de mond Het bier is mooi in evenwicht Zacht hoppig Licht bittere afdronk Kortom lekker Poperings harvest bier, aangenaam om te degusteren.
Kristel Logie
Zythologe Kristel Logie(Sophie's World) stond aan de stand van brouwerij'De Poes'! De laatste tijd houd ze zich naast voordrachten bezig met het bereiden van allerlei gerechtjes met bier. Nu had ze drie verschillende confituren mee Appelconfituur met hommelbier Pruimenconfituur met Kapittel Prior Rode vruchtenconfituur met Kapittel Winter. De bezoekers konden proeven van dit heerlijk broodbeleg.
De vrienden uit Florida zorgden op zondag voor een super gezellige sfeer. Zo deelden ze aan iedereen kleurrijke kralen uit!
Petre Devos Audenaerde
Antoon Vandermeersch schenkt een Petre Devos in.
Bij de stand van'PetreDevos Audenaerde' Ouwegem liet ik mij door Antoon Vandermeersch een Petre Devos inschenken. Een amberkleurig bier van 6,2%Alc.Vol met een witte schuimkraag De neus is licht bitter Moutige prikken Zoete aanzet Die overgaat in een lichte bitterheid Fruitig (overrijpt) Tikken van kruiden Zachte bitterheid Aangenaam bier
Proeven in retrostijl, het moet kunnen!
Pater Pitte
Hans Vandeputte van brouwerijPater Pitteuit Sint-Juliaan schenkt een Stoute Pitte uit.
Een stoute pitte van 8,0% waarom niet? Donker tot zwart bier met een beige volle schuimkraag. De neus ruikt zoete karamel Een tikje alcohol De aanzet is zoet Karamel Gebrande mout Alcoholwarmte Lichte koffietoets Een tikje bitterheid Een volmondig lekker bier Het bier wordt gebrouwenbij Eutropius Menen.
Brouwerij Remise 59
Marie-rose Kelchtermans schenkt een Tripel Remise uit.
Marie-rose Kelchtermans vertegenwoordigde meerdere brouwerijen. Hier schenkt ze een Remise Tripel (8,5%Alc.Vol.) uit vanBrouwerij Remise 56(Koersel)
Een blond bier met een witte fijne schuimkraag. Zoete neus Fruitige prikken Ook de eerste slokken zijn zoet Verfrissend Lichte bitterheid Lichte hoppeprik Mocht toch ietsje meer zijn Het zoete blijft aanhouden. Een Tripel die meer body mocht gehad hebben
De MG's Brothers & Blue Jerry brachten zoals elk jaar twee dagen sfeer met hun zwepende muziek. Een concept anders dan bij andere bierfestivals maar de formule het slaat telkens aan bij het publiek.
Brouwerij Werbrouck Proven
Brouwer Conrad Werbrouck van aan het werk
Werbrouck Tripel Blond (8,0% Alc.Vol.)Brouwerij Werbrouck (Proven) Donkerblond bier met witte schuimkraag Moutige neus Kruidig Ook in de smaak vind men een kruidige prik Moutig Kardemon toetsen? Zacht zurige toets Lichte bitterheid in de afdronk. Een tripel met een uitzonderlijke smaak
St. Bernardus
Katia Vandamme en Karin Van Acker beiden werkzaam in St.Bernardus druk in gesprek Vertegenwoordigster Martine Ottevaere schonk een glaasje uit deze Collector's Item fles.
Nog een afzakkertje bij de dames vanSt.Bernardus Ik proefde er een St.Bernardus Abt 12 (10%Alc.Vol.) van 2013 De dames schonken deze uit een magnumfles. De fles alleen al is een prachtig kunstwerk. Op het frontlabel is een kunstwerk te zien van de Italiaanse kunstenaar Giampaolo Amoruso Dit mondgeblazen kunstwerk genaamd 'Bernardus e Marco' maakt deel uit van de kunstcollectie van de brouwerij. Amoruso blaast het glas in een stuk en het holle kunstwerk is ongeveer 35cm hoog. De zeefdruk op de fles maken van deze fles een uniek collector's item en na de Magnum Edition 2012 met 'De Abt ' van Rik Vermeersch is dit de voortzetting van een jaarlijkse traditie.
Donkerbruin van kleur met robijnrode tint Een ietwat verouderd aroma van Karamel en gedroogd fruit Zoete verouderde smaak van chocolade Tikje porto prikje koffie. Zoete afdronk Ondanks zijn vijf jaar ouderdom nog altijd het proeven waard!
Met deze mooie dame 'Elise' genaamd nemen we terug afscheid Tot volgend jaar fluisterde ze me in het oor! of liever 'À l'année prochaine' want ze was van over de Schreve!
Dinsdagnamiddag proeverijen (14) - Harvest Moon - Minotaure (6,66 %Alc.Vol.) – Rode tekst - Minotaure George (8,0 %Alc.Vol.) – Zwarte tekst - Murder
Dinsdagnamiddag proeverijen (14)
Voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge en ik komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.
Waarom op dinsdag? Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden. Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als God van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.
Op deze blog vermeld ik onze bevindingen onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’
Warm blond bier met witte schuimkraag Lichte koolzuur pareling
De neus ruikt een licht florale geur
Fruitigheid komt positief naar boven
Zoete aanzet Lichte bitterheid volgt Eigentijds van smaak Goed in balans Een licht positief zuurtje in de achtergrond Op het eind komt er nog een fruitigheid naar boven. Licht fruitige afdronk Lekker bier
Minotaure (6,66 %Alc.Vol.) – Rode tekst Red Ale aged in Barrels of Vosne-Romanée Brussels Beer Project– Brussel
Bruin bier met rode schijn met een licht beige schuimkraag
Licht scherp aroma van hout Lichte zurigheid (Denken aan Rodenbach vintage) Wijnaroma
Licht zurige aanzet Wijnsmaak Prikken van hout Lekker zuurtje
Lichte alcohol Achteraf komt er een lichtzoete toets naar boven Lekker bier
Minotaure George (8,0 %Alc.Vol.) – Zwarte tekst Red Ale aged in Barrels of Nuits saint Georges & Rully
Bruin bier met rode schijn met een licht beige schuimkraag (iets donkerder dan eerste bier.
Doordringend en krachtig aroma van hout en wijn.
De smaak bevat minder houttoetsen of voorgaande bier. Voller van smaak Alcoholwarmte Wijnsmaak komt meer naar boven Krachtige smaak Mooi experiment Een zetelbier
Het eerste bier is speelser om te degusteren of de onderste. Maar allebei fantastische bieren.
De eerste slokken zijn bitter Gebrande mout Warme alcohol Koffietoetsen Bittere fondant chocolade Stevige body Ook een zetelbier
Beste bezoeker Uw smaaknotities kunnen soms afwijken van de onze. Wat volledig normaal is. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
O’de Lys, het nieuwe biertje op basis van gezuiverd Leiewater
O’de Lys, het nieuwe biertje op basis van gezuiverd Leiewater
Wat passie voor bier niet allemaal kan teweegbrengen. Nadat Agristo en De Watergroep eind maart hun project rond duurzaam watergebruik bekend maakten, zagen H.O.P. en Brouwerij Toye in het gezuiverde Leiewater nog een mooie toepassing. Het resultaat: O’ De Lys, een uniek biertje dat op dinsdag 9 oktober officieel werd voorgesteld in het stadhuis van Kortrijk.
O’de Lys : Een goudblonde saison met een alcoholpercentage van 5,5% en met een kruidige hopping en een mooie ronde bitterheid. Lekkere dorstlesser!
Water op maat
Begin 2018 is Agristo gestart met het inzetten van gezuiverd Leiewater in haar productieproces. Het Leiewater, gecapteerd door De Watergroep, wordt in de waterfabriek op de site van Agristo opgewaardeerd tot drinkwaterkwaliteit, en daarna geleverd aan het aardappelverwerkend bedrijf. Op basis van ruw water uit de Leie produceert De Watergroep water op maat om te gebruiken in de processen van Agristo. Dit proceswater heeft Agristo nodig voor het wassen, schillen, snijden en blancheren van de aardappelen.
Dit positief en duurzaam verhaal werd opgepikt door H.O.P. (Heerlijk Objectief Proeven), waar het idee groeide om met het gouden water van de Leie een uniek bier te brouwen.
"Als culturele vereniging, erkend door de stad Kortrijk wilde HOP iets doen dat de stad mooi in de kijker plaatst”, stelt Carl Kins, ondervoorzitter van H.O.P., de creatie van dit bier voor. “Wat beter dan een bier dat met Leiewater is gebrouwen in een Kortrijkse brouwerij. De Leie is immers een erg bepalend element in zowel de geschiedenis (gouden rivier) als het uitzicht van de stad, zoals het succes van de verlaagde Leieboorden bewijst.”
“Tijdens de droge zomer werden we via de media rond de oren geslagen met alarmberichten rond tekorten aan water. Het dorstige weer was wel een meevaller voor de bierconsumptie, maar als industrie die toch ook veel water gebruikt was dit toch ook een belangrijke topic om op te volgen. De droogte toonde des te meer dat water een schaars goed is, en dat een rationeel gebruik aan de orde is.
De vraag van HOP om een bier te brouwen op basis van gezuiverd Leiewater was dan ook de uitgelezen kans om eens met gerecupereerd water te brouwen”, aldus Geert Toye, zaakvoerder van Brouwerij Toye. En zo werd geregeld dat gezuiverd Leiewater met kleine tankjes van Agristo richting de brouwerij werd gebracht. Dit water wordt puur en zonder aanpassingen gebruikt in een nieuw recept.
Het feit dat de brouwerij gevestigd is in een vroegere vlasschuur in de nabijheid van de Leie, en dezelfde Leie een zeer belangrijke rol speelde in deze industrietak maakt het verhaal volledig.
Volgens Geert Toye zal het gebruik van gezuiverd Leiewater in de toekomst interessant en noodzakelijk worden voor deze brouwerij en zal de Leie terug aan belang winnen voor de ondersteuning van de industrie.
“Voor Agristo is het ons uiteraard niet om te doen dit bier te gaan commercialiseren, dat laten we over aan de experts terzake, maar het is wel een mooi voorbeeld van hoe water slim te gebruiken”, aldus Filip Wallays, CEO van Agristo. “Water wordt stilaan schaars, waardoor wij samen met De Watergroep geïnvesteerd hebben in een economisch én ecologisch project. Dat we hiermee een ander initiatief kunnen steunen, is voor ons mooi meegenomen.”
Op dit ogenblik werd reeds 15 Hectoliter geproduceerd, en zijn alle partijen tevreden met het resultaat. Ook medewerkers van Agristo konden dit nieuwe biertje al proeven tijdens de familiedagen die eind september op hun site werden georganiseerd. “Met dit resultaat leent het bier leent zich ertoe om verder te commercialiseren. In eerste instantie zal het op vat beschikbaar zijn, in welke horecazaken is momenteel nog niet geheel duidelijk”, vult Geert Toye aan. “We zijn ook op zoek naar het passende en perfecte glas, en volgens huidige planning zou dit nieuwe biertje dan begin volgend jaar voor het grote publiek beschikbaar moeten zijn.”
Vlnr : Filip Wallays (CEO van Agristo), Geert Toye (Brouwer) en Carl Kins
Over Heerlijk Objectief Proeven
Heerlijk Objectief Proeven is een bierproeversvereniging uit Kortrijk. Reeds van bij de oprichting had H.O.P. een duidelijke doelstelling voor ogen: het bewaren en bevorderen van de Belgische biercultuur in de meest ruime zin. Weet dat H.O.P. goed bekend is in de bier- en brouwerswereld, maar een objectieve en dus onafhankelijke vereniging is, zonder commerciële banden met brouwerijen. Bierproeven bij H.O.P. is matig maar regelmatig verantwoord genieten terwijl je aan cultuurbehoud doet én de eigen economie steunt! Dat HOP een bloeiende vereniging is, wordt bewezen door zijn behoorlijke aantal leden en de drukke activiteitenagenda, elk jaar opnieuw. –www.heerlijkobjectiefproeven.be
Over brouwerij Toye
Brouwerij Toye is een kleinschalige brouwerij gelegen in Marke, bij Kortrijk. In de moderne, zelf gebouwde installatie wordt sinds 2012 met de grootste zorg de Goedendag gebrouwen. Eerst was dit enkel de Goedendag sterk Blond, maar in 2016 is de Goedendag donker erbij gekomen. Sinds begin dit jaar kan je ook genieten van de Goedendag cuvée 1302. De bieren worden gebrouwen door een gediplomeerde brouwmeester die kwaliteit voorop stelt. Hierbij zijn de doorgedreven selectie van de ingrediënten en kennis van het brouw -en gistingsproces van het grootste belang. – www.goedendagbier.be
Over Agristo
Agristo, opgericht in 1986, is een dynamische familieonderneming, gespecialiseerd in de productie van diepgevroren en voorgebakken aardappelproducten. Het bedrijf, met hoofdkantoor in het Belgische Harelbeke en drie bijkomende productievestigingen in Tilburg (N), Nazareth (B) en Wielsbeke (B) biedt een uiterst gevarieerd en compleet assortiment van frieten en andere aardappelspecialiteiten. De afgewerkte producten vinden wereldwijd hun afzet, en dit voornamelijk binnen het ‘private label’ marktsegment. In totaal stelt Agristo ruim 820 medewerkers te werk. Sedert de oprichting in is de productiecapaciteit gestegen tot 610.000 ton afgewerkt product per jaar, wat resulteert in een omzet van 430 miljoen euro. – www.agristo.be
Op vrijdag 05/10 vond in het Hopmuseum van Poperinge de proclamatie plaats van de Nationale Hopprijskamp 2018. Er werden 97 stalen gejureerd door 19 juryleden. Aan de hoptelers met een ereplaats werd een aanmoedigingspremie geschonken. De winnaar per variëteit ontving een diploma, medaille en aanmoedigingspremie.
Verwelkoming door Kris Notebaert Schepen van Landbouw
Toespraak door Marc Strubbe namens de Kortrijkse Brouwersbond
Na de uitreiking werden de fiches met de namen van de hopboeren op hun tentoongestelde hoppe geplaatst;
Paul Stockman voorzitter van het project Hoperfgoed Aalst-Asse en Dienst Landbouw van de stad Aalst
De namen van de mensen die de hopstalen gejureerd hebben.
Proclamatie Hopprijskamp en prijsuitreiking door de Heer Christof Dejaegher Burgemeester Poperinge
UITSLAG
1 Target : 2 prijzen
1e Prijs Johan Rosseel – 93,5/100 2e Prijs Bart Boeraeve
2 Magnum : 2 prijzen
1e Prijs Hannes Lagache - 93,5/100 2e Prijs Marc Beddeleem
De aanwezigen konden genieten van de Hoptentoonstelling een initiatief van de stad Poperinge i.s.m.de dienst Landbouw van de stad Aalst.
3 Challenger :2 prijzen
1e Prijs Rob Lagache – 89,5/100 2e Prijs Johan Derycke
Diploma's en de mooie prijzen in aardewerk
4 Golding :2 prijzen
1e Prijs Gery Boeraeve – 87/100 2e Prijs Geert Clarebout
Elien Rosseel, landbouwdeskundige van Poperinge ontvangt uit de handen van Paul Stockman Aalsterse pralines.
5 Cascade :2 prijzen
1e Prijs Hannes Lagache – 93,5/100 2e Prijs Joris Cambie
6 Diverse Aroma : 2 prijzen
1e Prijs Bart Boeraeve 93,5/100 – variëteit Centennial 2e Prijs Joris Cambie - variëteit Centennial
Ook aanwezig, Theo Vervloet, Oud voorzitter van de Federatie van Belgische Brouwers en gedelegeerd bestuurder van brouwerij Affligem samen met zijn echtgenote
Poperingse specialiteiten
Enkele Waalse Hopboeren.
Hoptelers op rust keken nauwlettend toe
Groepsfoto met de gelauwerde hoppeboeren en het Stadsbestuur op de binnenkoer van het Hopmuseum.
Aan alle deelnemers proficiat en een goede verkoop toe gewenst!
Helder blond gouden bier met een fijne witte schuimkraag.
Aroma van koriander en granen. licht hoppig De neus bied u een uitnodiging tot het nemen van een eerste slok
Een eerste slok bied ons een lichte fruitsmaak aan. Moutige toetsen lichte bitterheid speelt met het zoete fruitige Een lekker biertje voor een gezellige zomeravond met vrienden!
Donkerbruin tot zwart bier met lichtbruine volle schuimkraag
De neus laat zich verwennen met een koffie aroma Geroosterde mout Een vleugje alcohol
Ook in de smaak toetsen van geroosterde mout Koffie Karamel Een fijne bitterheid komt op Het bier is stevig in balans De lange afdronk heeft wat aards Prachtig bier met heel veel liefde gebrouwen. en dat smaakt u!
Een hoppig aroma Tikje zoete nougat? moutige prikken
Zoete aanzet Die vlug overschakelt naar een redelijke bitterheid Gistig Kruiden spelen een hoofdrol Licht floraal Na een tijdje als de smaakpapillen het wat gewend zijn kan de smaak mij wel bekoren. Bittere afdronk Eigenaardig bier met een vreselijke titel en een nog erger ...een lelijk etiket Maar dit is niet de schuld van de brouwer Dit bier wordt in opdracht gebrouwen voorSellewie Maffiaweekend. ht
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge en ik komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.
Waarom op dinsdag? Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden. Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als God van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.
Op deze blog vermeld ik onze bevindingen onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’
Het aroma is moutig Hoppige prikken dringen in de neus.
De eerste slokken zijn moutig Het bier degusteert fris Een lichte fruitigheid laat zich smaken. Alsook ietsje hopbitterheid. De bitterheid blijft hangen na de afdronk Een gewoon maar smaakvol lekker bier
Dok’s Amber (6,2%Alc.Vol.)
Donker amberkleurig bier met gebroken witte schuimkraag
Lekkere moutigheid in de neus Karamel Ook een gistaroma is waar te nemen Zachte bitterheid
De aanzet is moutig Licht zoete smaak Een karameltoets komt naar boven miniem Nootachtig bescheiden bitterheid Zelfs een licht positief zuurtje komt opzetten. De alcohol is licht gedoseerd maar wel smaakvol. Matige bittere afdronk Lekker bier maar mocht ietsje krachtiger zijn
Dok’s Bruin (6,5%Alc.Vol.)
Donkerbruin bier met een beige fijne schuimkraag.
Licht aroma van chocolat Tikje gist Gebrande prikken Koffietoets
De eerste slok is een lichte karamelsmaakje Gebrande toetsen zorgen voor afwisseling. Koffieprikken De smaken liggen goed in verhouding Misschien ietsje te braafjes maar toch lekker bier voor instap degusteerders
Tropische fruitigheid in de neus Koffietoetsen Groene hop
De aanzet is bitter Gebrande mout Koffiesmaken dringen door Nu en dan een zoet prikje Een smaakvol bier met eigenlijk weinig alcohol zoals we het soms gewoon zijn voor dit genre!
Beste bezoeker Uw smaaknotities kunnen soms afwijken van de onze. Wat volledig normaal is. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.