Verouderde bieren
Het gebeurt weleens dat we onder de pannen van de Eutropius Proefzolder bieren proeven waar de houdbaarheidsdatum al flink is overschreden. Vergeten bieren of flessen bewust achtergehouden om aan te tonen dat bier evengoed bewaard kan worden dan de elite druivendrank die ze wijn noemen.
Eerlijk!
Ik hou meer van vers bier.
Max 2 jaar oud is voor mij de limiet.
Oxidatiesmaken zijn niet aan mij besteed.
Regal Christmas (8%Alc.Vol) een Kerstbiertje rond de twintig jaar oud. van Brasserie Du Bocq uit Purnode. Bij het uitschenken was er nog een prachtige schuimkraag op het bier. Het aroma was muffig en rook naar nat karton. Het bier had een verouderde portosmaak die nog best te degusteren viel.
Maar bepaalde verouderde bieren kunnen voor verrassingen zorgen.
Door ouder te worden gaat ook het rijpingsproces langer duren en kan het bier soms een betere (andere) smaak krijgen.
Ook bieren met een complex smaakprofiel kunnen soms door veroudering best aardig uit de hoek komen.
Ik schrijf soms!. Neem van mij aan dat slechts een heel klein deel van de bieren beteren door ouder te worden. Ook bij wijn is amper 10% van de ganse wijnvoorraad goed om een lange tijd bewaard te kunnen worden.
De Podge Belgian Imperial Stout (10,5%) Tweede brouwsel uit 2005 van brouwerij Alvine toen nog Picobrouwerij en gehuisvest in Ingelmunster is zo'n bier dat lang bewaard en een mooie portosmaak achterlaat. Nog een hele mooie schuimkraag bij het uitschenken Zoete zwoele geur. Ook de smaak is zoet. Karamel en wat noten. De alcohol is duidelijk nog aanwezig. De afdronk is zoet en het schuim blijft nog mooi aan het glas kleven. Zeven jaar oud en nog lekker.
Het alcoholpercentage en op welke manier de bieren bewaard worden spelen een belangrijke rol.
Bieren met een alcoholpercentage vanaf 10% hebben meer kans dat ze na lange tijd met heel veel smaak nog kunnen gedegusteerd worden dan bieren met een lage percentage. Een bier met een grote storting aan mout zal later meer smaken voortbrengen dan een bier met een kleine moutdosis. Daarom bewaard bruin bier ook langer dan een blond biertje
Maar toch treed er na enige tijd een smaakverandering op.
Donkere bieren neigen naar porto te smaken en blonde bieren naar Madeira. Hoppige bieren krijgen na lange tijd een kaassmaak.
Lekker? dat hangt van uw persoonlijke smaak af. Met enkele slokken heb ik toch al genoeg.
Een 75cl fles wordt moeilijk om volledig uit te degusteren.
Want de oude smaak kan algauw beginnen te vervelen?
Al zijn er hier en daar toch enkele uitzonderingen!
"Speciale Oerbier Reserva 2006" 13% Alc.Vol van de Dolle Brouwers. Ook hier nog een mooie schuimkraag. Het aroma is vrij zurig (Rodenbach aroma) De smaak is licht zurig met nog kersentoetsen. Ook houttoetsen komen naar boven. Best lekker!
"Stille Nacht 2004" 12% Alc.Vol van de Dolle Brouwers.
Het bier bevat geen schuim meer. Het aroma is muffig verouderd De smaak is zoet, heel zoet smaakt naar een zoete witte port
Westvleteren 12% - 8 jaar oud. Toch nog een kleine schuimkraag. Betekent dat er nog een klein beetje koolzuur aanwezig is. De neus is niet zo fameus meer. Stoffig, oxidatie en een soort leeraroma. De smaak daarentegen is formitastisch!!! Oude portsmaak, rozijntjes stroperig zoet maar verduiveld lekker. Maar toch zou ik dit bier niet langer bewaren dan 3 jaar!
Bieren die heel lang bewaard kunnen worden zijn bieren van spontane (Geuze) en van gemengde gisting (Oud bruin) op voorwaarde dat ze bij de bewaring aan bepaalde eisen voldoen.
Voor een deskundige uitleg zie : http://www.dma.be/p/bier/0_42.htm
Een meer dan 30 jaar oude Geuze van voormalige brouwerij Henri Vandervelden .Nu 'Oud Beersel'.
Muffig aroma
Aardse smaak
Een lichte pompelmoestoets (lees lichtbitter) komt piepen maar wordt overweldigd door de smaak van citroen zacht van smaak met nog wat bitterheid
droge en lichtbittere afdronk
Uitstekend bewaard
Ondanks zijn ouderdom is deze geuze perfect drinkbaar voor kenners en liefhebbers.
Hier Bernard met een fles Hoeksh Winterbier (9,0%) uit 2004 - Brouwerij de Leckere (Nederland)
De zoete smaak is verouderd en voor mij niet meer drinkbaar.
Nee, een vol gestapeld kelder met oude bieren oogt misschien mooi en kan bewondering opwekken bij andere biervrienden maar ik vind het toch jammer van het vele geld die eraan besteed is geweest om dan tot de conclusie komen dat veel bieren het degusteren niet meer waard zijn. Bieren moeten voor mij nog altijd vers gedegusteerd worden. tenzij u die oude smaken verkiest boven het lekker moutige en het frisse hoppige die eigen zijn aan goed gebrouwen verse bieren. Let op! De houdbaarheidsdatum op de fles is enkel een indicatie die de brouwer geeft omtrent de kwaliteitsgarantie. Verouderd bier degusteren is zeker niet slecht voor de gezondheid!
12-01-2013 om 00:00
geschreven door William Roelens
|