Inhoud blog
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
  • 5 bieren 152 - Bux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire diversBux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire divers
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    02-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.700.000 bezoekers bedankt!!!!







    Ik wil langs deze weg
    de 700.000 mensen bedanken
    die mijn bierblog met een bezoekje vereerden.

    Met veel eerbied voor onze Belgische brouwers en hun bieren
    zal ik deze fantastische vakmensen en hun lekkere brouwsels
    op dezelfde manier via dit blog blijven aanmoedigen
    en beschrijven.

    Ook gezellige cafeetjes en restaurants waar het leuk
    vertoeven is zullen nog altijd de aandacht krijgen

    Fotoverslagen van bierevenementen waar Zythos- en andere verenigingen
    hun uiterste best doen om de
    o zo belangrijke Belgische Biercultuur
    aan de mensen te promoten
    zal ik verder op deze blog blijven verslaan.

    Voske had het ook zo gewild

    Laat ik zeggen…

    op naar de 800.000

    William








    02-01-2013 om 08:05 geschreven door William Roelens


    30-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'t Gaverhopke Extra Special - brouwerij 't Gaverhopke - Stasegem





    't Gaverhopke Extra Special












    Via facebook kwam ik te weten dat brouwster
    Gudrun
    Vandoorne van brouwerij ’t Gaverhopke
    een nieuw biertje had gecreëerd .
    Sophie Vanrafelghem, Belgische Bierdame Nr 1 had het nieuwe bier ontdekt
    toen ze op prospectie was om nieuwe bieren te vinden voor
    haar voordrachten ‘Vrouwen en bier’.
    Ze had een foto van het nieuwe biertje gepost op FB
    Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en zaterdag laatsleden
    was ik om precies 15u00 in de gelagzaal te Stasegem.



     



















    Na een bezoekje aan de brouwzaal waar er een
    Kerstshopping plaats vond door ‘de Branding’
    (een dienstverlening centrum voor volwassenen met een beperking uit Heule -
    Ze stelden gedurende de Kerstperiode een
    uitgebreide assortiment
    artisanale geschenken aan de stamgasten voor)
    liet ik
    mij het nieuwe biertje uitschenken door Bruno.












    ’t Gaverhopke Extra Special heeft een alcohol percentage van 10%

    Er werd een nieuw bruin bier gecreëerd

    Voor de hoofdgisting werd er porto en voor de
    nagisting Champagnegist gebruikt.

    Het bier heeft gedurende vier maanden op
    Bourbon Whiskey vaten gerijpt.











    ‘t Gaverhopke Extra Special -10% Alc.Vol.








    Donkerbruin biertje met beige schuimkraag

     De neus bied lichte toetsen van Porto

    Ook enkele vanille prikkels laten zich ruiken

    De eerste slok is voor mij een verrassing

    In plaats van zoet is het bier licht zurig.

    Ik verwachtte mij aan meer karamel en vanille in de smaak.
    Het heeft eerder de smaak van oud bruin

    Houttoetsen komen naar boven

    Het bier is fruitig

    Ook de smaak van donker fruit komt eventjes piepen.

    De alcohol laat zich en nu en dan opmerken maar is

    redelijk goed gemaskeerd.

    Het bier heeft een lichtzure droge afdronk.

    Ik had het bier persoonlijk veel langer laten rijpen op de Bourbon vaten!
    Maar wie ben ik?
    Toch een geslaagde poging
    Mijn schoonzoon is alvast fan!

     











    Een koffie preventief tegen de Alcoholcontroles.
    De vier andere nieuwigheden (den Twaalf werd volledig her aangepast)
    heb ik aangekocht en gedegusteerd met de schoonzoon




    INFO :

    Brouwerij 't Gaverhopke Comm. V.

    Steenbrugstraat 187 - 8530 Harelbeke/Stasegem
    0497/76 04 12

    info@tgaverhopke.be






    30-12-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    27-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.8ste Eutropius proeverij - Brouwerij Eutropius - - Witte - Rare Vos – Hennepin - Three Philosophers - Belle & Forte - Noblesse Extra Ordinaire






    8ste
    Eutropius proeverij - Brouwerij Eutropius - Heule












    Op bepaalde maandagen kijken de leden van het Eutropius
    Bierproefgenootschap al uit naar de volgende dag die komen zal.
    Enkele genoten zijn dan onhandelbaar, gespannen
    en worden het liefst met rust gelaten.
    De reden van deze gedragsveranderingen zijn
    omdat het de
    dag daarop proefdinsdag is.
    De dag waarop het Eutropius Bierproefgenootschap af en toe samenkomt
    om verschillende bieren te proeven.
    Het genootschap wijd dan die dag hun volledige vrije tijd en
    zonder tegenzin op aan de bierwetenschap.
    Dan worden alle geproefde bieren op een gepaste en vakkundige wijze
    door de zes genoten op een correcte wijze behandeld.
    Laten we zeggen dat dit soort aromatherapie goed is voor de terugkerende rust
    bij sommige leden van het genootschap.
    Vanaf het uitschenken tot het degusteren van de laatste druppel wordt het gerstenat besproken, beoordeeld en gearchiveerd.

    “Waarom maar zes genoten”?
    is de vraag die sommigen buitenstaanders stellen.
    Het antwoord is eenvoudig.
     
    Sommige bieren zijn moeilijk te vinden en er is soms
    slechts één flesje beschikbaar.
    Ook die van 25cl moeten gedeeld worden door zes.
    Minder dan elk 4.1666666666666 cl per persoon om te proeven is niet mogelijk.
    Onze smaakpapillen moeten tenslotte verwend worden!

    Hieronder de besproken bieren van de 7de proeverij


     

    Witte – 5,1% Alc.Vol.
    Brewery Ommegang (Moortgat) – Coperstown New York USA







    Helder blond bier
    met witte schuimkraag

    Mooie koolzuurpareling

    De neus is fruitig en gistig
    Toetsen van tarwe
    Een snuifje vanille

    De aanzet is fruitig
    met een lichte zurigheid
    Fris biertje
    mooie body
    Toetsen van citrus
    Korte afdronk
    Een perfect gebrouwen bier

    Geen wow gevoel maar een mooie starter van de namiddag






    Rare Vos – 6,5% Alc.Vol.
    Brewery Ommegang (Moortgat) – Coperstown New York USA


    Het bier verwijst naar de naam van een van de typische cafés van Brussel.






    Helder amberkleurig biertje
    met witte schuimkraag

    De neus heeft een licht muffig aroma
    toetsen van mout
    gist

    Ook de aanzet is vrij zoetmoutig
    Karamel
    Een mooie bitterheid doet onmiddellijk zijn intrede
    Bitterheid afkomstig van citroenschil
    Kruidige toetsen verwennen de smaakpapillen.
    Het biertje heeft een lichte gloed van alcoholwarmte.
    Een korte zoet bittere afdronk.
    Goed gebrouwen bier!



    Hennepin – 7,7% Alc.Vol.
    Brewery Ommegang (Moortgat) – Coperstown New York USA


    De stijl van dit bier wordt ook Grisette of boerderij genoemd
    en kan de vergelijking met een Belgische Saison doorstaan.

    Goudblond helder bier
    met witte schuimkraag

    Een stevige moutgeur stijgt op bij het uitschenken.
    muffig en gistig

    De aanzet is zoet.
    Het bier heeft het karakter van Duvel maar is zoeter.
    Een mooie bitterheid maakt zich meester
    en brengt evenwicht
    Het bier is fluweel zacht.
    Een zoetbittere afdronk.
    Lekker brouwsel!






     

    Three Philosophers – 9,8% Alc.Vol.
    Brewery Ommegang (Moortgat) – Coperstown New York USA


    Three Philosophers is een biertje verkrijgbaar in
    beperkte oplage (limited edition)

    Brouwerij
    Ommegang brouwde het bier in een reactie op een beschrijving
    van een huis brouwer over zijn droom bier.



    Donker bier met een licht beige schuimkraag.

    De neus ruikt zoete mout.
    Donker fruit
    Rozijntjes.

    Het begin is zoet.
    Een lichte zure kersen prikkel laat zich opmerken.
    Het bier heeft een fruitige body.
    Toetsen van donker fruit geven een lekkere smaak
    aan het bier.
    Het is fluweelachtig en streelt de tong.
    De afdronk heeft de smaak van porto.
    Nog van dat !


    Met dank Chris Bauweraerts aan Chris Bauweraerts
    voor het schenken van de Ommegang bieren





    Belle & Forte – 7,0% Alc.Vol.
    Receptuur :
    Brouwerij La Fontaine – Sas van Gent (Zeeuws-Vlaanderen).
    Gebrouwen bij brouwerij De Graal - Brakel





    Donker bier met beige schuimkraag.

    De neus ruikt bloemig
    (Abrikozen uit dozen)

    De smaak is kruidig
    Een aparte moeilijk definieerbare bitterheid.
    Toetsen van tabak?
    het bier is geparfumeerd.
    Het bier overweldigde ons door zijn diverse uiteenlopende smaken
    maar heeft weinig evenwicht
    Was niet echt ons ding!




    Noblesse Extra Ordinaire – 7,0% Alc.Vol.
    De Dochter van de Korenaar – Baarle Hertog



    Goudblond licht oranje bier met witte schuimkraag

    Mout aroma
    Met fruitige toetsen (appel)

    De aanzet is lekker hoppig.
    Fruitig
    grapefruit
    zoet mals
    Aromatisch maar niet overdreven
    Mooi in balans
    lichte gloed van warm alcohol.
    Lekkere bloemige droge afdronk.
    Smakelijk bier









    Na de proeverij was het tijd om te genieten van enkele paté’s.
    Op de foto van links naar rechts en boven naar onder.
    Kippenleverpaté, Hazenpaté, Perenpaté,
    Boerenpaté, Ouderwetse paté, Calvadospaté,
    Veenbessenpaté en Paté met Omer.



    INFO :

    Brouwerij Eutropius
    Mellestraat 138
    8501 Heule


    e-mail : info@brouwerij-eutropius.be








    27-12-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    17-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tempus Fugit MMXII - Brouwerij Den Triest




    Tempus Fugit MMXII












    Tempus Fugit (De tijd vliegt snel)

    Niet alleen politici maar ook brouwers gebruiken eens een Latijnse uitdrukking.
    Het bier heeft niets met politiek te maken alhoewel de uitdrukking
    momenteel gerust kan toegepast worden voor ons land..
    Nee de naam verwijst naar het 33 jaar bestaan van
    De Gambrinusclub van België,
    een ruilkring voor publiciteitsmateriaal van brouwerijen.
    Het bier werd gebrouwen door Marc Struyf zelf een verwoed verzamelaar,

    Ik heb het al geschreven op deze bierblog.
    Marc zijn brouwsels zijn altijd smaakvol met heel veel karakter en body.
    Ook met dit bier bewijst hij weer welk een
    talentvolle brouwer hij is.





    Tempus Fugit - 6,5% Alc.Vol.
    Brouwerij Den Triest - Kapelle o/d Bos







    Goud blond bier met een mooie dikke fijne witte schuimkraag
    Het aroma is heerlijk en bied de neus een
    boeket van lichte citrus en hoppige prikkels

    De smaak is licht zoet
    Vooral fruitig door de gebruikte hop

    de Nieuw-Zeelandse Nelson Sauvin hop.
    De smaak komt echter niet overweldigend over.
    Integendeel ze is mals en zacht hoppig.
    Heel diep kom er een lichte bitterheid naar boven.
    Een beetje aards.
    Een mooie lekkere lichtdroge afdronk.
    Prachtig bier










    Info :

    Brouwerij Den Triest
    Trieststraat 24
    1880 Kapelle o/d Bos
    Tel. 015-71 43 86

    info@dentriest.be




    17-12-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    06-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Brouwketel – Lille - Tipsy






    De Brouwketel – Lille




    Op een van onze vele biertrips belanden Geroen en ik op een dag
    in ‘De Brouwketel’ te Lille, een gemeente in de Antwerpse Kempen.
    Alleen de naam al wekte onze nieuwsgierigheid.













    De brouwketel is in handen van de familie Van Loock.

    Torsten Van Loock de uitbater is al van de vierde generatie.

    De Brouwketel dateert uit 1800 en was toen in
    de handen van de familie Vloemans.

    Vroeger was dit etablissement een echt volksstaminee
    waar iedereen elkaar kende.
    Van heinde en verre kwamen de mensen om een babbeltje te slaan
    en een kaartje te leggen.

    Er zou ook nog een voedingswinkeltje in het café aanwezig geweest zijn
    en zelfs een klein brouwerijtje.
     
    Vandaar de naam!





     
    Van buiten ziet De Brouwketel er uit als een gewone herberg
    met een mooi terras.






    In 2002 werd het café door de uitbaters volledig in een nieuw jasje gestoken.
    De verlichting werd zelf ontworpen, er werd gekozen
    voor verrassend kleurrijk behangpapier,
    en zelfs schommels aan de toog!

    De zaakvoerders wilden een interieur creëren die je niet
    vlug aantreft in België.

    En zie, het is hen goed gelukt want bij het betreden komt
    men in een leuke trendy horecazaak!














    Bij het binnenkomen vallen de felle kleurenaccenten onmiddellijk in het oog.
    Eigentijds met oog voor detail!














    Vooral de blitse toog vestigt onze aandacht.
    Door de vele prullaria die er hangt te zweven.






    Ook het behangpapier laat zich opmerken!







    Een gezellig hoekje met mooie kleurcombinaties
    die jammer ontsiert is door een banale affiche aan de muur.







    Stijlvolle kroonluchters omringd door glazen paarse lichtballen
    zorgen voor de nodige sfeer














    De uitbaters hebben oog voor detail.







    Er zijn ook enkele minder opvallende hoeken.
    Maar daarom niet minder gezellig.







    Het is niet mijn gewoonte dat ik de toiletruimte fotografeert.
    Maar dit is toch opvallend.
    Het kraantje om de handen te wassen is een kleine tapinstallatie














    Geroen at er het huisgemaakt Brouwketel vispannetje.







    Ik nam de knapperige dubbele Lilse kippenfilet.











    We degusteerden er een Tipsybiertje (8,1% Alc.Vol) gebrouwen
    bij Brasserie Du Bocq.
     

    Omstreeks 1925 startte August Verlinden een brouwerij in de ‘Latijnse school’.

    In 1929 nam zijn zoon Jozef het bedrijfje over. 
    Den Tipsy werd een begrip in Gierle en omstreken en
    maakte Jozef zo populair dat hij er de
    (bij)naam ‘Den Tipsy’ aan overhield.
    Dit bier werd tot 1955 in Gierle gebotteld en nog tot 1970
    verdeeld door brouwerij Hermans.
     
    Op initiatief van het Gemeentebestuur van Lille
    werd Den Tipsy in 2007 terug ingevoerd.







    Het is een kastanjebruin biertje met aroma’s van karamel,
    een beetje geroosterde mout en soms een parfum van pruimpjes
    Zoet van smaak, karamel licht plakkerig met een beetje alcoholwarmte.


     

    INFO : 

    Cafe De Brouwketel
    Wechelsebaan 164
    2275 LILLE

    Tel. + Fax : 014 43 48 81
    GSM : 0475 36 51 82

    Email :

    Info@brouwketel.be


    06-12-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    28-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tumulus 800 - De Kale Ridders - De Proefbrouwerij






    Tumulus 800











    De naam van het bier gaat terug naar het rijke Haspengouw
    waar betekenisvolle burgers gedurende duizenden jaren werden vereerd
    met indrukwekkende graftomben of tumuli.
    Die tumuli zijn vandaag nog steeds opvallend aanwezig
    in het Landense landschap met onder meer de Borntombe te Walsbets,
    de Middelwinde tombe van Neerwinden,
    de Plattetombe te Waasmont en uiteraard de Tombe van Pepijn in Landen.

    De kracht en het mysterie dat rond deze tumuli hangt,
    weerspiegelt zich in het bier dat de Kale Ridders gebrouwen hebben.
    De naam is dus niet enkel en alleen een verwijzing
    naar de streek van herkomst maar eveneens een verwoording
    van de kenmerken van dit bier dat volgens aloude basisrecepten
    werd gebrouwen zonder kunstmatige toevoegingen.

    De Kale Ridders maken bij het brouwen van hun bieren
    gebruik van de meest recente uitvindingen op het vlak van brouwtechniek,
    door intens samen te werken met diverse laboratoria van
    de
    K.U.Leuven, de KaHo St-Lieven
    en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB).
    (Bron ;
    De Kale Ridders)





    Tumulus 800 – 6,0% Alc.Vol.
    Naar een recept van De Kale Ridders
    De Proefbrouwerij - Lochristi





    Blond wazig bier met een witte schuimkraag

     Een moutige neus

    Iets gistig

    De aanzet gaat gepaard met een redelijke bitterheid

    Hoppige toetsen

    Een lichte kruidigheid komt naar boven.

    Deze is juist gedoseerd en aangenaam

    Soms zijn er prikkels van citrus

    De bitterheid blijft over de ganse lijn standhouden

    Een droge afdronk.

    Een aangenaam fris biertje!










    INFO

     De Kale Ridders BVBA
    Walshoutemstraat 6
    3401 Landen

    info@tumulus.biz
    of
    0485 06 06 61





    28-11-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    23-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouwen en bier-dag - Moen







    Vrouwen en bier-dag


    Zaterdag 17 november was het eindelijk zover. 
    Vrouwen en bier-dag!

    Een 80-tal dames zouden in brouwerij Alvinne te Moen samen komen
    om te bewijzen dat ook vrouwen een biertje lusten
    en vooral om komaf te maken met het vooroordeel
    dat vrouwen
    alleen maar van zoete biertjes houden.

    Initiatiefneemster van dit gebeuren was Sophie Vanrafelghem,
    een straffe madam die zich als bierdame meer en meer manifesteert
    in de mannelijke bierwereld.

    Om al in de stemming te komen plaatste ik in mijn cd houder
    een CD van de Leuvense Sellah Sue, ook een straffe jonge dame!.
    En op de tonen van ‘"
    This World’ reed ik naar het West-Vlaamse Moen

    “I fear real danger
    This world ain't simple
    But I'm strong, I know how to get out
    And I'll find my way 'cause
    'Cause it's love, real simple
    And that's how it works….
    “



    Doorheen de geschiedenis heeft de vrouw trouwens
    een belangrijke rol gespeeld in het ontstaan en de
    ontwikkeling van bier en brouwerijen.’

    In het oude Mesopotamië mochten alleen de priesteressen bier brouwen
    en drinken ter ere van hun godin. Ook in de middeleeuwen was brouwen
    een pure vrouwenzaak.
    ‘Het beleven van bier, de smaken en de aroma’s, dat is op en top vrouw!’

    Bier was een volksdrank en kwam op de eerste plaats

    Het waren de vrouwen die vroeger thuis het bier brouwden.

    Dit was heel normaal. Het was een taak net als eten koken.

    Pas later namen de mannen de taak over toen ze ondervonden
    dat er met brouwen wat te verdienen viel.
    Beste lezer, is het u nog nooit opgevallen dat nergens het woord ‘brouwster’
    weer te vinden is in het brouwerslexicon?





    Vrouwen brouwen Eva


    Speciaal voor de Vrouwen en bier-dag werd enkele
    maanden eerder al in brouwerij Alvinne te Moen
    een biertje gebrouwen door brouwster Sofie en
    vier van haar beste vriendinnen








    Sofie Vanrafelghem



    Flore Penninck



    Lynn Castelein



    Lotte Vermeulen,





    Saskia Faelens









    De brouwinstallatie waarover de vijf brouwsters konden beschikken.


    De dames overliepen alle stappen van het brouwproces.

    Van het schroten van de mout tot het bottelen en etiketteren.

    Een bier gebrouwen voor en door vrouwen dus.












































    Dat het een typische vrouwelijke naam moest krijgen sprak voor zich.

    De dames hebben niet te ver in het alfabet gebladerd
    want aan de letter E stond de naam al vast.

    Er werd gekozen voor EVA.
    De bedoeling van het EVA bier was om een blond biertje te brouwen
    met een stevige hoppetoets.

    Niet te hoog in alcohol, zodat het dorstlessend zou zijn en
    aangenaam om te degusteren.

    Dat ze daarin goed gelukt zijn bewezen de positieve commentaren
    op de vrouwen en bier-dag (zie hieronder)

    Van het EVA bier werd er 2000 liter gebrouwen.




    Vrouwen en bier-dag 










    *Officiële opening door Rosa Merckx

    *Culinaire workshops door Chef-Kok Achim Vandenbussche
    van het Brugse en gerenommeerde bierrestaurant
    Den Dyver

    *Biercocktails door cocktailmeester Andy De Mulder.

    *Voordracht ‘Vrouwen in de biergeschiedenis’

    *Bier en chocolade door chocolatier Kristof Bastiaens
    van brouwerij
    Dilewyns.

    *Brouwdemonstratie

    *Rondleidingen in brouwerij Alvinne

     
     



    Initiatiefneemster Sofie Vanrafelghem verwelkomt
    Mevrouw Rosa Merckx (eerste vrouwelijke brouwmeester van België)
    die op haar beurt de Vrouwen en bier-dag voor geopend verklaart.


    Op de flessen van Liefmans, bruin bier en kriek, staat een handtekening.
    Voor de kenners, het is die van Rosa Merckx.
    Ze is de eerste brouwmeesteres van België en, bij uitbreiding, de rest van
    de wereld. Madame Rose is een begrip onder brouwers






    Alle dames werden verwelkomt met het nieuwe EVA biertje












    Chef-Kok Achim Vandenbussche
    van het Brugse en gerenommeerde bierrestaurant
    Den Dyver
    aan het werk.





    Met heel veel belangstelling voor het gerecht en de Chef

    *






    Mosseltjes klaargemaakt met het EVA bier







    Zalm bereid met Morpheus Tripel







    Mevrouw Rosa Merckx geflankeerd door Sofie Vanrafelghem en
    Mariola Farina
    (Gastro Vita - Brugge).








    Ook Focus - WTV was aanwezig.

    Video : http://www.focus-wtv.tv/video/eerste-bierdag-voor-vrouwen














    Cocktailmeester Andy De Mulder bereide vier biercocktails

     

    Black Gigolo (met Morpheus Dark- Alvinne)
    White Mist (met Gruut Wit - Gruut)
    Blue Queen (met 5 Quinto - Dilewyns)

    Golden Tiara (met Morpheus Extra - Alvinne)


     




    .

    De zussen Julie en Claire Dilewyns (brouwerij Dilewyns) waren tevreden
    met het resultaat!







    De dames konden ook proeven van een lekkere biersoep
    met het knapperige EVA brood














    Er was ook een demonstratie brouwen door
    Yannick de Cocquéau en Alex Gaethofs
    Ann Frankie van de Leuvense Biertherapeuten was vol aandacht








    Initiatiefneemster Sofie Vanrafelghem samen
    met Lut Buyck (communicatiespecialiste)














    Ook veel belangstelling voor de proeverij van bier met chocolade
    gegeven  door  Kristof Bastiaens van brouwerij Dilewyns.








    De dames proefden

    Praliné bij het 5 quinto bier,
    Fondant met cointreau bij de Vicaris tripel
    en
    Karamel bij de Vicaris generaal.








    Sofie samen met brouwster Gudrun Vandoorne
    van brouwerij
    't Gaverhopke (Stasegem)








    Sofie bracht ook nog een voordracht over
    'Vrouwen in de biergeschiedenis'






    Het pittige EVA bier zal later uitvoerig
    besproken worden op deze bierblog







    Gezondheid!
    en denk er aan mannen!
    Ultiem vrouwenbier bestaat niet
    Tot een volgende Vrouwen en bier-dag


    INFO

    Alles over vrouwen en bier

    http://vrouwenenbier.wordpress.com/startpagina/







    23-11-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    15-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Saison de Blaton - Brasserie Authentique - Blaton






    Saison de Blaton













    Brasserie Authentique is een microbrouwerij gehuisvest
    in Blaton (Henegouwen)
    Brouwer Frédéric Baert startte de brouwerij in 2004.
    Bescheiden begon hij met 20 liter. Nu zijn de brouwsels al opgedreven tot 500 liter
    De bieren worden ter plaatse gebrouwen en gebotteld volgens de inkomsten.
    De naam van de brouwerij verwijst naar het authentieke.
    Hij wil het vakmanschap van vroeger respecteren.
    Frédéric brouwt enkel met lokale producten.









    Saison de Blaton – 7,8% Alc.Vol.
    Authentique Brasserie - Blaton







    Roodbruin bier met beige schuimkraag
    die jammer genoeg vlug verdwijnt.

    Het aroma is zoet
    Karamel
    Ook rozijntjes komen soms naar boven

    De smaak is zoet
    Karamelzoet

    Moutig
    Ook ontdekken de smaakpapillen enige kruidigheid.(Kruidnagel?)

    Jammer genoeg geen toetsen van hop

    Dus ook geen hopbitterheid.

    Pruimpjes komen nu en dan piepen

    Maar eigenlijk is er niet zo veel variatie in de smaak.
    Voor zoetemondjes is dit een waarschijnlijk lekker biertje.

    Maar het komt voor mij iets te plakkerig over

    en is het iets te zoet.

    Mijn schoonzoon daarentegen vond het een lekker biertje.

    Zo zie je maar hoe smaken verschillen.
    Ik noem het een zoete herfstsaison.








     

     


    INFO

    Brasserie Authentique
    Rue de Conde 5
    7321 Blaton



    15-11-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    03-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.150 jaar Chimay - Een bezoekje





    Ora et Labora













    In de loop van mijn vele bierjaren heb ik het genoegen gehad om
    bijna alle Trappistenbrouwerijen van België te bezoeken.
     
    Er ontbrak echter nog één op mijn lijstje, namelijk Chimay.

    En kijk, dit jaar vierde deze grootste Trappistenbrouwerij
    van België haar 150-jarig bestaan.

    Ter gelegenheid van die gebeurtenis opende Abbaye de Scourmont
    (zo wordt officieel de abdij van Chimay genoemd) eventjes haar deuren.

    Een honderdtal bezoekers konden zich via hun website inschrijven.

    Geroen en ik hebben niet lang getwijfeld om in te gaan op dit uitzonderlijk aanbod. 
    Mijn lijstje was na al die jaren eindelijk compleet!











    De Abdij van Scourmont ligt in de terroir van de Oise

    De streek bestaat uit gevarieerde landschappen, bossen
    met hun vele wandelpaden.

    Het zijn authentieke plaatsen voor natuurliefhebbers en wandelaars.





    Tijdens de zomer van 1850 vestigt een kleine groep monniken
    zich op het wilde hoogland van Scourmont bij Chimay.
    Rond het klooster worden een boerderij,
    een brouwerij en een kaasmakerij gebouwd.

    De Abdij van Scourmont stond aan de wieg van verschillende
    economische activiteiten, waardoor de regionale ontwikkeling op gang kwam.













    De monniken van de Abdij van Scourmont in Chimay behoren tot de
    Orde der Cisterciënzers van de Strikte Observantie,
    in de volksmond "Trappisten" genoemd.
    Deze monniken volgen de Regel van Benedictus
    (die teruggaat tot de zesde eeuw)
    en danken hun naam Cisterciënzers aan het klooster van Cîteaux
    dat in de twaalfde eeuw in Bourgogne werd gesticht.









    De Toegangspoort tot de abdij







    De inkomhal





    De cisterciënzerkloosters zijn gegroepeerd in twee grote Ordes.
    Eén Orde wordt geschiedkundig in verband gebracht
    met de Abdij Notre-Dame de la Grande Trappe, in Normandië,
    vandaar de benaming "Trappisten"
    zoals we die in de volksmond gebruiken.















    De privé vertrekken gezien van uit de binnentuin.




    De monniken wijden hun leven aan het eren van God in gebed en meditatie.
    Zij leggen de gelofte van het celibaat af en leven in een kloostergemeenschap,
    onder de leiding van een Abt.
    Zij zien af van elk persoonlijk bezit.
    Zij leggen zich met hart en ziel toe op hun werk, waarmee ze zelf bedruipend zijn,
    en zetten zich daarbij ook in om de allerarmsten te helpen.







    De kapel van Abbaye Notre Dame de Scourmont





















    Enkele foto's van de binnenkant van de kapel





    Jarenlang bewerkten de monniken het veld.
    Toen modernere tijden aanbraken, breidden zij hun activiteiten uit naar
    kleine industrieën, vooral naar de voedingsmiddelenindustrie.
    En zo komt het dat sinds enkele eeuwen deze monniken bier
    brouwen en kaas maken in de westelijke landen.








    Het geordend kerkhof







    Een prachtige groene wandeling van de poort tot abdij tot de brouwerij













    De abdij en brouwerij zijn, behalve de binnentuin en de kerk,
    niet toegankelijk voor het publiek.
    Wie toch meer te weten wil komen over de werking van de abdij
    en de brouwerij kan terecht in de Auberge de Poteaupré daar niet ver vandaan.

    Daar is het nieuwe museum ’Espace Chimay’ geopend.

    In deze nieuwe tentoonstellingsruimte kunnen de liefhebbers
    van het gerstenat meer vernemen over de abdij, haar bieren en kazen.
    Het is een didactische en interactieve museum geworden
    waar u er kennis kan maken met de geschiedenis
    en de producten van Chimay.






    Vooraleer we de brouwerij betraden werden we ontvangen
    in hun nieuw degustatielokaal.







    Dit nieuwe degustatielokaal zou kunnen betekenen

    dat in de toekomst de Trappisten meer hun deuren open zouden zetten voor

    brouwerijbezoeken.






    Maar zoals gezegd in het begin van de reportage waren een
    honderdtal gelukkigen bevoorrecht om de brouwerij
    te bezoeken.
    Na verzamelen trokken wij met een ervaren gids
    in de brouwwereld van de Chimay bieren .
















    Tot onze grote verbazing werden we via het laboratorium geleid naar de brouwerij.

    Waar in vele brouwerijen het lab volstrekt taboe is voor het grote publiek,

    Mochten wij hier zo maar vrij rondlopen en foto’s nemen.
    Opmerkelijk is de kleine brouwinstallatie van amper 10 liter



    In 1850 werd Abdij Notre-Dame de Scourmont gesticht
    door de Trappisten van Westvleteren.
    Vanaf 1861 waren de voorbereidingen gestart om te mogen
    en vooral te kunnen brouwen.
     
    Het was pas 12 jaar later dat alles klaar was om van start te kunnen gaan
    met het eerste brouwproces.
    De eerste brouwsels toonden natuurlijk
    veel gelijkenis met die van Westvleteren.
    Het bier werd in de brouwerij gebrouwen maar om de rust van de abdij te bewaren
    gebeurde het bottelen in Baileux iets verderop.
    Dat ik Chimay de grootste Trappistenbrouwerij noemt
    heeft alles met de hoeveelheid van het brouwen te maken.
     
    Liefst 125.000 hectoliter word er gebrouwen op jaarbasis.
    Ook de export is aan het groeien.
     
    Naast België, Nederland en Frankrijk verdelen
    ook de overzeese gebieden al het Trappistenbier. 














    De indrukwekkende platenfilter













    De twee ketels produceren dagelijks elk 250 hectoliter.














    De Gistingtanks














    Afvulgedeelte voor Tankwagens.














    Via deze twee tankwagens wordt het bier vervoerd naar de bottelarij in
    Baileux iets verderop.











    Na de rondleiding werden we in het degustatielokaal
    getrakteerd met het nieuwe feest bier
    'Spéciale Cent Cinquante'
    begeleid door de lekkere Chimaykaas.
    Ook kreeg iedereen een speciaal degustatieglaasje cadeau




















    Trappistenbrouwerij Chimay bied normaal drie type bieren aan

    Chimay Rood (7,0%)
    Chimay Blauw (9,0%)
    Chimay Triple (8,0%)

    en

    Chimay Dorée (4,8%) - tafelbier (enkel te verkrijgen in de nabijgelegen 
    Trappistenherberg 'Auberge de Poteaupré'

    Chimay Spéciale Cent Cinquante (10,0%) - eenmalig gebrouwen




    Spéciale cent cinquante
    het feestbier







    In speciale 75 cl flessen werden er 4 brouwsels gemaakt van
    de ‘Spéciale cent cinquante’,
    dit zijn een 150.000 stuks 75 cl flessen.
    Met zijn 10 % is dit momenteel het zwaarste bier in het Chimay gamma.
    Hopelijk nog te koop in de betere drankenhandels.






    Spéciale Cent Cinquante - 10,0% Alc.Vol.





    Goudblond bier met witte schuimkraag.

    De neus is lekker kruidig

    De eerste slok is moutig en iets gistig
    Ook een fijne kruidigheid laat zich smaken
     en verwijst niet meteen naar
    de vertrouwde Trappistensmaak.
    Toetsen van citrus.en banaan

    Ook de aanwezigheid van koriander laat zich opmerken
    Lichte warme alcohol maar verdorie goed gemaskeerd.

    De kruidigheid blijft aanhouden

    Weinig bitterheid.

    Droge kruidige afdronk.

     

    Een verrassend lekker Trappistenbier die je met zijn 10% Alc.

    liefst in je zetel op het gemakje met vrienden degusteert.











    INFO :

    Brasserie de l’Abbaye N.D. de Scourmont

    Rue du rond-point 294

    6464 Forges (Chimay)

    tel: 060-21 40 18

    fax: 060-21 40 18

    e-mail: info@chimay.be

    website: www.chimay.be

    Bières de Chimay s.a. Route Charlemagne 8 6464 Baileux

    060-21 03 27
    060-21 34 22

    Bronnen : www.chimay.be



    03-11-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    02-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Affligem Cuvéé 950 - Alken-Maes/Heineken





    Affligem Cuvéé 950


    950 jaar abdij Affligem! Dat moet gevierd worden dachten ze bij Alken Maes!
    En om het feestgebeuren extra glans te geven werd er een tijdelijk abdijbier
    op de markt gebracht.
    De Affligem Cuvéé 950.

    Het was eigenlijk abt Rik die vroeg om voor de viering iets speciaals te doen.
    U moet weten Affligem is een van de premium merken van Alken-Maes/Heineken.
    Het abdijbier zit er als onderdeel in hun portefeuille.
    Het bier profileert zich vooral in landen als Frankrijk, Italië en Spanje.
    Natuurlijk is het in eigen land fel gesmaakt en over het water zijn
    er de groeimarkten
    van
    Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.
    De Cuvee 950 kwam tot stand door een proefpanel van monniken
    en van mensen werkzaam bij Alken-Maes.
     
    Volgens brouwmeester Ellen Mertens moest het
    bier een lente- en zomergevoel opwekken.
    Na enig beraad werd het bier gebrouwen met citroenkruid.
    Het is hoppig, bitter en licht kruidig.
    Met zijn 6,8% Alc.Vol is het een lekkere dorstlesser.












    Het eenmalige feestbier wordt, op een klein deel na, enkel in eigen land
    verdeeld in flessen van 33 en 75 cl,
    de laatste verpakt in een stijlvol houten kistje.











    Alken-Maes topman Gilet wil ook bekijken om het jaartal 1074
     op het bestaande etiket van Affligem toch te wijzigen in 1062.
    Nieuwe geschiedschrijving uit 2002 legt het stichtingsjaar
    van de abdij immers in 1062. (bron : Het Nieuwsblad)













    Affligem Cuvée 950 - 6,8% Alc.Vo
    Brouwerij Affligem – Alken-Maes - Heineken






    Goudblond tot oranje bier met witte schuimkraag


    Moutig aroma

    Frisse neus van fruit

    kruidige prikkels

    Zoete aanzet

    Moutig

    Licht kruidige toetsen

    Ietsje hoppig.
    Fris in de mond

    Een mooie bitterheid komt opzetten

    Zoete smaakjes van banaan

    Tikkeltje Kruidnagel?

    Kruidige afdronk

    Een niet onaardig biertje!

    dat vlotjes degusteert.

      

    INFO :

     

    Brouwerij Affligem

    Vestiging Opwijk,Ringlaan 18,1745 Opwijk,

    tel: 052-35 99 11,fax: 052-35 83 57,

    e-mail: info@affligembry.com,website

    http://www.affligembeer.be/






    02-11-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    24-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In de wolken - Kortrijk : Geuze Tilquin - Taras Boulba







    In de wolken













    In de schaduw van de
    Onze-Lieve-Vrouwekerk in Kortrijk
    kunt u in de wolken verblijven.
    Niet tussen de waterdruppels of ijskristallen in de aardse atmosfeer.
    Nee, “In De Wolken” is een gezellig cafeetje in
    de historische binnenstad van de Groeningestede.







    Onze-Lieve-Vrouwekerk.

    Deze kerk kent een lange bouwgeschiedenis die begint in de 13de eeuw.
    Graaf Lodewijk van Maele liet er in 1370 de Gravenkapel bouwen
    als mausoleum voor zichzelf en ter ere van de Heilige Catharina.
    Het
    interieur van de kerk is in rijke barokstijl uitgevoerd in de 17de eeuw.
    De kerk bevat een aantal belangrijke kunstschatten
    met o.a. de Kruisoprichting van Antoon Van Dijck





    Onze-Lieve-Vrouwekerk met restanten van de Franse dwangburcht
    De Fransen bouwden hier in 1300  en 1301 een dwangburcht
    bovenop de grafelijke burcht.
    Ze werd voorzien van een verdedigingsgracht
    Op de voorgrond het
    standbeeld van "De Jeugd"
    gemaakt door Stefaan en Livia Depuydt-Canestraro.









    Het café is er toch al een paar jaar gevestigd en ik heb het nu pas ontdekt
    op mijn pas gestarte wekelijkse ochtendwandelingen door de binnenstad.
     
    Het gebouw ligt een beetje genesteld tussen de andere huizen
    en met zijn witte gevel waar drie gotische bogen zijn in verwerkt
    gaat u er niet meteen een herberg achter zoeken.












    Ik was meteen verkocht toen ik aan het venster de bierkaart las.

    Een paar oude geuzen w.o. de oude Geuze van Tilquin,
    een paar biertjes van de Zennebrouwerij uit Brussel,
    Cuvée des Jacobins
    van Bockor, brouwsels van Brasserie Ellezelle enz...
    Bieren die je niet zomaar op een bierlijst aantreft in een en dezelfde café in Kortrijk.

    Hier kom ik zeker terug dacht ik!








    De houten toog waar bovenaan witte wolken voor het nodige licht zorgen





    En zie een week later zat ik al met enkele biervrienden in de wolken.

    Ondanks de prachtige bierkaart kun je het niet echt een streekbiercafé noemen.

    Het is eerder een praatcafé met in de achtergrond lichte jazzy.

    Het is niet zo groot maar het strakke interieur met felle kleurcombinaties
    geef u toch een sfeervol gevoel.

    Hier kan rustig gepraat worden. Hier wil je niet meteen weg. 

    In de wolken degusteert u meer dan een biertje.






    De platenhoezen van het soort muziek dat hier gespeeld wordt
    versieren de muren.





























    Naast het invallend licht via de grote vensters krijgt het
    interieur ook hulp van kleine spotjes die schijnen op de prachtige
    zw/w jazzfoto's







    Eigenaars Stefaan en Yvette hielden vroeger het gekende restaurant ‘
    Het Vliegend tapijt”op de pottelberg in Marke open.
    De zaak hebben ze over gelaten aan hun kinderen
    en hebben zich hier komen nestelen om rustig uit te bollen..








    Geuze Tilquin (de eerste Waalse geuze) is
    een van de verscheidene oude geuzen die op hun
    bierkaart prijkt.
    Wazig goudblond met wit schuim die snel verdwijnt.
    Het heeft een kruidig aroma met toetsen van taart.

    De smaak
    heeft een lichte frisse zuurheid.
    afwisselend met een fruitige zoetheid.
    Het is mals en zacht.
    Heerlijk!














    Ook deze Taras Boulba van de Zennebrouwerij is een toppertje
    Wazig goudblond bier met een grote witte schuimkraag die langzaam verdwijnt

    maar een mooi spoor van schuimringen nalaat op het glas.

    De neus ruikt hoppig

    Fruitig (perzikken)

    De smaak is in het begin zoet

    Fruitig

    Met toetsen van kruidnagel

    Een mooie bitterheid komt nadien opzetten

    Lekker fris biertje

    En het bijhorende Italiaans assortiment van charcuterie smaakt heerlijk








    Gezondheid!





    In de wolken is een charmant en gezellig cafeetje die u beslist eens
    moet aandoen als u in Kortrijk vertoeft.
    Misschien raakt u zonder dat u het weet in gesprek met
    de graven van Vlaanderen
    uit de naburige Onze-Lieve-Vrouwekerk





    INFO :


    In de wolken

    Begijnhofstraat 17
    8500 Kortrijk

    0476 73 88 14

    yvette.vandyck@skynet.be





    24-10-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    19-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.7de Eutropius proeverij - Brouwerij Eutropius - Heule - Ölmork Lage - Ölljus Lager - Leireken Bio Wilde Vruchten - Jihlavský Radniční Speciál 10° - La Salamandre Blonde - Bastogne Pale Ale - Cuvée Jeun’homme – Norman - Ommegang Abbey Ale







    7de Eutropius proeverij - Brouwerij Eutropius - Heule










    Dinsdag (dingestag, dinstedach, dinstig en dingstag) verwijst naar
    de Germaanse God van de gerechtigheid en Oorlogsgod Ziu.
    De oorsprong van dinsdag als naamgever ligt in Nederland en
    is later in het Duitse taalgebied overgenomen waar
    het de onderstaande Middeleeuwse namen verdrongen heeft.
    In het oude Romeinse Rijk is deze dag genoemd de God van de oorlog "Martis".

    Bij het Eutropius Bierproefgenootschap staat de dinsdag voor

    “de dag waarop het Eutropius Bierproefgenootschap af en toe samenkomt om

    gefermenteerde drank gemaakt met water, mout en hop te proeven”

    Het genootschap wijd dan die dag hun volledige vrije tijd en
    zonder tegenzin op aan de bierwetenschap.

    Dan worden alle geproefde bieren op een gepaste en vakkundige wijze
    door de zes genoten op een correcte wijze behandeld.

    Vanaf het uitschenken tot het degusteren van de laatste druppel wordt het gerstenat

    besproken, beoordeeld en gearchiveerd.


    Kort geformuleerd :
    we degusteren graag eens een biertje.
    J 

    Hieronder de besproken bieren van de 7de proeverij






    Ölmork Lager – 4,7% Alc.Vol.

    Krönleins Bryggeri - Halmstad – Sweden – 33cl

    (bier voor Ikea)








    Licht goudblond helder bier met witte schuimkraag

    Fijne koolzuurpareling 

    Het bier heeft een fris aroma

    Bloemachtig

    Vanille

     De smaak is flauw (waterig)

    Het bier heeft weinig body

    Toets van citrus

    Lichte bitterheid

    Bittere afdronk.

    Speciaal gebrouwen voor de Ikea bezoeker.







    Ölljus Lager - 4,7% Alc.Vol.

    Krönleins Bryggeri - Halmstad – Sweden – 33cl
    (bier voor Ikea)







    Donker biertje met witte schuimkraag


    De neus is moutig

    Karamel

    Ietwat fruitig

    Minieme moutsmaak

    Hoofdzakelijk karamel in de mond.

    Chocoladetoets of wat het er voor moet doorgaan?

    Een tikkeltje bitterheid brengt evenwicht

    Droge afdronk.

    Niet veel biersoeps!
    Speciaal gebrouwen voor de Ikea bezoeker.






    Leireken Bio Wilde Vruchten – 5,2% Alc.Vol.

    Gulden boot – brouwerij Strubbe  – 75 cl








    Mooi donker roze bier met een dikke witte schuimkraag


    Het aroma is zoet en kunstmatig

    Stoffig

    Ook de smaak is stoffig

    Mout komt effentjes naar boven

    Toetsen van ananas, aardbei, bessen

    Zoet en toch een tikkeltje

    licht zurig

    De bessen spelen de hoofdrol

    Ondanks het zoete is het niet plakkerig

    met een lichtzurige afdronk.

    Een Bio bier met gegarandeerd voor- en tegenstanders







    Jihlavský Radniční Speciál 10° JISKRA – 4,1%Alc.Vol

    Jihlavský Radniční Právovárečný Pivovar







    Donkerblond bier met witte schuimkraag

    Wazig


    Geurig aroma van hop

    Cascade – chinook

    Citrus toetsen

    De eerste slok is pittig hoppig

    Citrus – Pompelmoes

    Lekkere hopbitterheid

    Mooie body ondanks het lage alcoholgehalte

    Hoppige droge afdronk

    Heel lekker biertje gebotteld in hardplastiekenfles met schroefdop

    De Tsjechische kleine brouwers zijn verdorie best mee met hun tijd!







    La Salamandre Blonde – 6,0% Alc.Vol
    Brasserie St. Feuillien – 75 cl








    Helder blond bier met witte dikke schuimkop

    Sterke koolzuurpareling

     Aroma is bijna reukloos

    Na enige tijd kom er een licht moutaroma naar boven.

    Moutzoete aanzet

    Licht zurig toetsje

    waterachtig

    met weinig body.

    Moutige afdronk
    Teleurstellend !

     

     

     



    Bastogne Pale Ale – 6,0% Alc.Vol.

    Brasserie de Bastogne – 75cl







    Blond biertje met romige witte schuimkraag


    Het aroma is lekker moutig

    Met geurige fruitige toetsen

    De smaak is die van vers brood

    Vanille

    Deegachtig

    Wanneer de eerst smaken verdwijnen kom

    Er een lichte bitterheid opzetten

    Ook fruitige toetsen van ananas

    Droge bittere afdronk

    Mocht ietsje meer body hebben

    Maar al bij al een heel lekker geslaagd biertje!





    Cuvée Jeun’homme – 6% Alc.Vol
    Brouwerij De Leite – 2 liter







    Amberkleurig (oranje) biertje uit een prachtig 2 liter fles

    Weinig schuim

    Lichtzurige aangename neus

    Houttoetsen

    Fruitige prikkels

    Fruitige aanzet

    met citrussmaakje

    Ook hier een heel lichte smaak van hout

    die het bier ietsje bitter maakt.

    Fris en zacht

    De zuur-bittere combinatie is geslaagd

    Het bier is goed in balans

    Prachtig aangenaam en lekker biertje
    voor wie wat afwisseling zoekt!

    Dit is in feite het biertje "Ma Mère Speciale" gerijpt op een houten vat.







    Norman - 7% Alc.Vol.
    Brouwerij De Vlier – 75cl






    Goudblond bier met witte schuimkraag

    Aroma van tabak

    Appel

    Zwoel en muffig

    Zoete moutige aanzet

    Gevolgd door een lichte bitterheid

    Fruitige toetsen aardbei

    Goed gedoseerd van hop

    Prikjes van honing?

    Een complex biertje!

    De meningen waren erover verdeeld





    Ommegang Abbey Ale – 8,5% Alc.Vol

    Ommegang Brewery - Cooperstown, New York – USA (Moortgat) - 75cl







    Roodbruin bier met romige beige schuimkraag


    Het aroma is zoetmoutig

    Karamel

    Zoete karamelmoutige aanzet

    Ietsje kruidigheid afwisselend

    met zoete toffee

    Het bier is zacht, romig

    en diep van smaak

    Geen bitterheid

    nu en dan heel miniem een prikje rozijnensmaak

    Het bier degusteert lekker.

    Toch een kwaliteitsbier

    met veel Belgische invloeden! Hoe zou dat komen?







    Ceci n’est  pas un Barley Wine – 10% Alc.Vol
    Brasserie Saint-Helene – 37,5 cl








    Donkeramber bier

    Wit schuim die vlug verdwijnt 

    De neus is zoet

    Moutig

    Zweempje Alcohol

    Likeur – Armagnac – brandy

    De smaak is zoet

    Heel zacht

    Koffie
    Licht geroosterd.

    De bitterheid komt opzetten

    Ook een vleugje warme alcohol is waarneembaar

    en tilt het bier naar omhoog.
    Zoete afdronk

    Lekker biertje!






    Hollands Goud Noorderblond – 11,0% Alc.Vol
    Brouwerij Florindia – Bierbrouwerij Praght  – Nederland - 75 cl








    Helder blond bier met een mooie witte dikke schuimkraag

     De neus is moutig

    Suiker

    Streepje honing

    De eerste slok is aardig lekker

    Moutig zoet

    Met toetsen van honing

    Abrikoos?

    Een vleughe alcoholwarmte

    Na een tijdje begin de smaak een beetje te vervelen.

    Is ook ietsje plakkerig

    Zoete afdronk.

    Het echt Alkmaars bier is aardig maar voor het genootschap iets te zoet.

    Maar zal zeker een groot publiek aantrekken!











    Een rommelig kaasbuffet zoals enkel mannen dit kunnen
    presenteren. Maar daarom niet minder lekker!


    Op de plank

    Chimay Le Poteaupré – Chimay Grand Classique

    Oude Brokkelkaas – iberico - vieux pane – Munster –

    19-10-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    15-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blondine IPA – De Graal





    Blondine IPA – De Graal











    Brouwerij De Graal is een nog jonge, ambachtelijke,
     maar toch geautomatiseerde, brouwerij gelegen in
    Brakel, in het hartje van de Vlaamse Ardennen.
    De brouwerij van gediplomeerd brouwer Wim Saeyens
    is actief sinds 2002, en heeft in die tijd een gestage groei gekend.
    Mede dankzij voortdurende investeringen in nieuwe technologieën
    is brouwerij De Graal erin geslaagd om de stijgende vraag
    naar kwalitatief hoogwaardige bieren, te blijven volgen.
    Vooral de exportmarkt naar landen als de VS, Japan,
    Italië en Denemarken zit erg in de lift.
    Naast de hoofdactiviteit, het brouwen van zeven verschillende bieren
    onder de eigen merknaam De Graal, is de brouwerij ook gespecialiseerd
    in het produceren van speciaalbieren op vraag. (Bron : Website de Graal)
    Blondine IPA is gebrouwen op vraag van Drankenhandel
    De Hopduvel uit Gent













    Blondine I.P.A. – 8% Alc.Vol
    Brouwerij De Graal – Brakel





    Blond biertje met een lichte waas
    Mooie witte romige schuimkraag
    vlotte koolzuur pareling

     Het aroma laat ons genieten van hoppige geuren

    Boeketje floraal met toetsen van Citrus – Lychee?

    De eerste slok is meteen genieten van een lekkere fruitigheid.

    Goed afgerond met een aangename bitterheid

    Citrus treed naar voor en laat zich gelden

    zonder zich op te dringen.

    Ook ananastoetsen raken soms uw smaakpapillen

    In de achtergrond is er een miniem kruidigheid waar te nemen.

    Het biertje degusteert fris en is niet extreem

    De afdronk is bitter en droog

    Opletten met het 8% alcohol gehalte!
    Lekker zonder meer!





    INFO :

    Brouwerij De Graal

    Warande 15

    9660 Brakel

    tel: 055-42 47 90

    fax: 055-42 47 90

    e-mail: info@degraal.be

    gsm: 0495-64 25 25








    15-10-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    11-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herdersem - Drankenhandel Surprise - Zwijntjescafé en Varkensmuseum






    Herdersem
    Drankenhandel Surprise,
    Zwijntjescafé en varkensmuseum




    Volgens het laatste tweemaandelijks tijdschrift 'Café Revue'
    zijn er op één jaar tijd maar liefst 1.800 cafés dichtgegaan.
    Dit is heel verontrustend in Belgenland!

    Vooral als er tussen die 1.800 etablissementen,
    typische volkscafeetjes zaten die in hun bestaan een belangrijke sociale functie
    hebben gepeeld voor de talrijke stamgasten die over de vloer kwamen.
    Dat er streekbiercafés in zaten die de rijke Belgische Biercultuur
    letterlijk en figuurlijk op hun bierkaart plaatsten.
    Zo verdwijnen gezellige ontmoetingsplaatsen waar
    jongere horecabezoekers samen met oudere tussen pot en pint
    konden praten en discussiëren in een gezellig kader.
    Ook het verenigingsleven zal er onder lijden.
    Jammer, heel jammer.











    Gelukkig blijven er toch nog gezellige tavernes overeind.

    Op onze vele bierzwerftochten belanden Geroen en ik een paar maanden
    geleden in het landelijke Herdersem. Een dorp in de provincie Oost-Vlaanderen
    en een deelgemeente van Aalst.  Hier noemt men de bewoners
    Meiviskoppen.
    De naam is ontstaan omdat er in mei in het dorp altijd kermis was.
    Dan kwamen er veel visleurders van Baasrode, Mariekerke
    en omstreken met meivis, die rond die tijd veel gegeten werd.
    Dit feit was voldoende om de inwoners van Herdersem
    Meiviskoppen te noemen.











    Hier is nog een typisch volkscafé gevestigd waar het enthousiasme
    van de eigenaars nog altijd aanstekelijk werkt op de klanten
    en hun persoonlijke sfeer ervoor zorgt dat u zich er al snel thuis voelt.

    Vis is hier uitgesloten want de varkens spelen hier de hoofdrol!

    ‘Suprise’ (zo noemt de zaak) is in feite zo maar geen café. 
    Nee het is een drankenhandel, waarin een zwijntjescafé is gevestigd
    en waar een varkensmuseum aan gekoppeld is.




    De drankenhandel



    De uitbaters zijn Alda Van de Velde en Marc van Landuyt.
    Een koppel hartelijke mensen die ons op een warme manier onthaalden.
    Zowel de drankenhandel als het café zijn het walhalla van Marc.
    Zijn biergeestdrift straalt van hem af.
    Hij is een spraakwaterval vooral als het over de vroegere brouwerij Wieze’gaat.
    Hoe kan het ook anders?

    Zijn vader was vroeger brouwingenieur bij brouwerij Van Roy (Wieze)
    en als kleine pagadder was hij al te vinden tussen de brouwketels.

    Hij heeft er zelf ook nog gewerkt en ook bij
    brouwerij Zeeberg in Aalst was hij vier jaar werkzaam.






















    De gezellige drankenhandel die sterk aanleunt bij een museum!





    Het Zwijntjescafé




    De gelagzaal is in feite een ode aan Wieze.
    hier snuift u de sfeer op van de Wieze Oktoberfeesten*
    en ontdekt u een verzameling bierattributen
    van de voormalige brouwerij Van Roy.

    Er staat ook een eiken Gotische biechtstoel uit de 19de eeuw. 
    Nu en dan zijn er speciale biechtvieringen op vrijgezellenavonden
    en andere feesten.

    Er heeft indertijd hier nog een echte
    huwelijksverbintenis plaats gevonden.
    Naast plezier maken, vormen de acht soorten Petrus van brouwerij Bavik
    een echte specialiteit van het Zwijntjescafé.
     
    De uitbaters waren maar al te blij dat de pils van Bavik als beste van België
    werd verkozen in de laatste proeverij van de krant Het Nieuwsblad.
    Proef zeker ook hun speciale bieren van het vat,
    zoals de Sint Bernardus Tripel en het Sint Bernardus Witbier.
    Zij tappen enkel Belgische bieren en daar zijn
    Alda en Marc bijzonder fier op.
    Spring eens gerust binnen en laat u overdonderen
    door spraakwaterval en bierkenner Marc.




























    De gelagzaal in het teken van de Oktoberfeesten van Wieze*





    *Vanaf 1956  tot 1986 werd door de Brouwerij Van Roy
    de Wieze Oktoberfeesten georganiseerd,
    een zestiendaags feest dat geschoeid was op Duits model.








    Toch eentje dat u moet proeven
    Sint Bernardus Wit van 't vat.









































    Het  varkensmuseum





    Bent u meer geïnteresseerd in varkens  
    Dan is het Varkensmuseum de oplossing
    Dit is het domein van Alda.
    Vanuit het café stapt u via het terras naar het Varkensmuseum.
    Hier vertoeven maar liefst 4.000 varkentjes.
    U kan het zo gek niet bedenken of hier staat het.
    Deze unieke collectie is te bezichtigen tijdens de normale openingsuren
    van het café tussen 1 mei tot 1 november.
    Als u met een groep bent, openen ze speciaal voor u ook op andere momenten.
    Een boeiende en plezante ervaring voor jong en oud!







    Tijdens de zomer is het lekker vertoeven op het terras.
    Van hier uit komt u in het varkensmuseum..







    Welkom, welkom bij de drie biggetjes!











    Deze persoon wijkt geen meter af van zijn plaats.
    Hij ontfermd zich over de 4000 biggetjes





















    Na het bezoek aan de varkentjes degusteren wij nog de laatste
    nieuwe creatie van brouwerij Affligem.
    Affligem Brouwerij Alken-Maes geeft de viering van 950 jaar abdij Affligem
    extra smaak met de lancering van een tijdelijk abdijbier:
    de Affligem Cuvee 950. Een uitgebreide bespreking
    van dit bier volgt later op deze blog







    Vooraleer we vertrekken laat patron Marc van Landuyt nog een uniek
    exemplaar van een boek zien. Het enige die nog volgens hem overblijft!


    Pee Klak is een boek geschreven door Ben Putteman.
    Het boek gaat over de dorpsfiguur Domien Camiel De Rop
    (07 april 1860 – 30 april 1929)
    Hij werd geboren op de wijk Steven in Moorsel
    (een dorp in de provincie Oost-Vlaanderen en deelgemeente Aalst)
    zie :
    http://blog.seniorennet.be/bierblog/archief.php?ID=1174350

    'Pee Klak' is ook een biertje en de samensteller van dit recept is
    inderdaad Marc van Landuyt de eigenaar van dit Zwijntjescafé.
    Het biertje wordt nu gebrouwen bij brouwerij Strubbe in Ichtegem.







    Vooraleer we wilden opstappen (het was al over de middag)
    gaf Marc de opdracht aan zijn oudste dochter om vers brood te gaan halen
    en aan Alda zijn echtgenote om verse scharreleitjes te bakken voor ons.
    En geloof het of niet.
     
    Het waren de beste eitjes die ik in mijn hele leven al gegeten had.


    Dit beste lezers, mag niet verloren gaan!
    Volkscafés moeten springlevend zijn en nog plaats en toekomst hebben
    in onze drukke maatschappij
    Niet alleen hun interieurs, hun geschiedenis, de verhalen en anekdotes,
    maar ze zijn ook dragers van onze rijke volkscultuur. Ze zijn te belangrijk

    Bedankt Alda en Marc voor de warme ontvangst!



    INFO :

     Drankenhandel Surprise

    Aartstraat 18
    9310 Herdersem (Aalst)

    info@drankenhandelsurprise.be

    Drankenhandel.surprise@telenet.be


    11-10-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    05-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mort Subite Witte Lambic Zomer – 2012 – Eté - Mort Subite Kobegem






    Mort Subite Witte Lambic













    Bij Delhaize stond er deze zomer een nieuw bier in de schappen.
    Mort Subite Witte Lambic Zomer- Eté. 
    Een
    Limited Edition
    Enkel gebrouwen voor de zomer 2012.
    en gebotteld In 37,5 cl flessen





    Mort Subite Witte Lambic Zomer – 2012 – Eté
    Mort Subite (Alken-Maes – Heineken) - Kobegem








    Wazig blond biertje met lichte groene schijn
    Witte romige schuimkraag


    Het aroma ruikt kruidig
    Zoete geuren van taart – Vanille

    Het eerste slokje komt overeen met het aroma
    ook hier lichtjes kruidig
    Vanille in de verte
    Fris, een toets van abrikoos
    Citroenprikkels
    Zoete afdronk

    Dit biertje komt te kunstmatig over en toch heeft het iets.
    Een Lambic zou ik het eigenlijk niet durven noemen,
    Maar bepaalde mensen zullen het bier zeker waarderen
    en als een fris zomerbiertje ervaren.








    INFO

    Brouwerij Alken-Maes - Brasserie Alken-Maes(Heineken Holding)
    Blarenberglaan 3, Stephenson Plaza blok C
    2800 Mechelen

    tel: 015-30 90 11

    fax: 015-31 41 91

    e-mail: info@alken-maes.com

    website: www.alken-maes.be

    http://www.mort-subite.be/

    Vestiging Kobbegem,Lierput 1,1730 Kobbegem (Asse)





    05-10-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    04-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint Canarus 10 jaar - Sint Canarus






    Sint Canarus 10 jaar






    Brouwerij Sint Canarus is een zeer klein brouwerijtje gelegen in het dorp
    Gottem een deelgemeente van Deinze.
    Brouwer- en eigenaar Piet
    Meirhaeghe in biermiddens beter gekend
    als
    Doctor Canarus noemt zijn brouwerij als schertsend
    ‘De Grootste brouwerij van het land’












    Piet Doctor Canarus heeft altijd een gevoel voor humor gehad.

    Dat voel je als je de brouwerij bezoekt of iets komt degusteren in de gelagzaal

    De naam Canarus stamt van een lokale drinkclub “Semper Canarus”

    Wat betekent altijd dronken. Canarus komt ook van Canard wat eend betekent.

    Als je een eend ziet kopen dan zie je dat ze waggelt,
    ze toont verschijnselen van dronkenschap.
     
    Dus het woord Canarus is een soort synoniem voor dronkenschap!

    Hoe gek kun je het bedenken!











    Nu was de kleinste maar gezelligste brouwerij
    van België op zondag 8 juli 2012 tien  jaar oud

    En ter gelegenheid van deze verjaardag brouwde Piet

    een feestbiertje met de originele titel ‘Sint Canarus 10 jaar’

     

     

     

    Sint Canarus 10 jaar – 8,72% Alc.Vol.

    Huisbrouwerij Sint-Canarus – Gottem





    Blond helder bier

    Witte schuimkop

    Mooie koolzuurpareling

    Het aroma is lekker moutig

    Fruitige toetsen melden zich aan

     

    De eerste slok is vrij aangenaam

    Een fruitige aanzet (citrus)

    Daarop worden de smaakpapillen getest op een lekkere bitterheid

    Zacht moutig

    Met prikkels van fruit – tikkeltje sinaas.

    De bitterheid verplaatst zich naar de achtergrond

    En blijft de gehele tijd aanwezig

    Het bier is mooi in balans

    De droge afdronk laat ons nog genieten van die bitterheid

    die lang uitvloeit.

    Het bier degusteert vlotjes maar opletten!
    De alcohol is goed gemaskeerd.

    Gelukkige verjaardag Piet!





    INFO :

    Sint-Canarus
    Polderweg 2B
    9800 Deinze - Gottem
    tel: 0032 51 63 69 31
     
    info@sintcanarus.be


    Lees ook op deze blog :

    Huisbrouwerij Sint Canarus - Gottem






    04-10-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    28-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eutropiusfest (2012-08-18) - Brouwerij Eutropius Heule







    Eutropiusfest (2012-08-18)

    Tekst : Nil Sacer
    Foto's William Roelens
     

    Brouwerij Eutropius bestaat ondertussen alweer een jaartje,
    en dat moest in gepaste stijl gevierd worden.
     
    De weergoden waren onze vrienden gunstig gezind
    met tropische temperaturen en geen spat regen.
    De eigenares van de tuin was zo vriendelijk
    die voor de gelegenheid uit te lenen,
    zodat de aanwezigen niet moesten zitten/staan bakken
    op de proefzolder.
     
    Aldus kreeg het feest, naast het vanzelfsprekende
    dionysische, ook een licht bucolisch karakter.
     
    Het publiek, een amalgaam van bier afficionado’s
    en muziekliefhebbers,
    verbroederden spontaan onder
    het genot van lokale brouwsels.









    Speciaal voor dit feest, en enkel dan verkrijgbaar,
    werd het Eutropiusfestbier gebrouwen,
    afgevuld in driekwartliterflessen en
    voorzien van superieure etiketten,
    naar een tekening van Seger Swerts.
     
    Proefnotities laat ik hierbij gaarne over aan de professionals,
    laat mij toe hier te vermelden dat deze flessen
    gretig werden soldaat gemaakt
    (de Remembrance keek een beetje sip hierbij).






















    Bij een feest hoort ook een stevige streep muziek.
    En als het ruig mag zijn, dan zet je Abracadavre
    (het fijne combo met Rufus aan de brulboei,
    Saftn aan de gitaar, Dave aan de viersnaar,
    en Jantie op drums) op een podium.
     
    Alles van jezelf geven onder de blakende zon,
    het is niet evident (ondergetekende weet van twee
    van de vier bandleden dat ze zich niet
    alles meer herinneren…
    de grasmat bleek verder ook een uitstekende matras om
    het uitgeputte lijf wat rust te bezorgen).
     






    Daarna mochten de bevriende podiumbeesten van
    Capital Scum de fakkel overnemen.
    Belgiës oudste hardcoreband schuimt nog steeds
    als een hondsdolle vos die een geil konijn in het vizier krijgt.
     
    Wie na deze twee optredens nog prut in zijn oren had,
    heeft ondertussen onder lichte aandrang
    contact opgenomen met een
    otorhinolaryngoloog/kaarsenfabrikant.














    Het bacchanaal ging nog even door,
    ook nadat de zon een tukkie ging doen
    (als sommigen van ons ondertussen al deden).
     
    Niemand ging ontevreden naar huis,
    iedereen kijkt reikhalzend uit naar het feest
    voor het tweejarig bestaan.
     
    Wie zo lang niet kan wachten kan om de veertien dagen 
    naar de proefzolder voor een selectie
    uitzonderlijke bieren.
     
    Allen daarheen!

















    Met dank aan Nil Sacer


    INFO :

    Abracadavre
    Capital Scum

    Brouwerij Eutropius
    Mellestraat 138
    8501 Heule

    e-mail : info@brouwerij-eutropius.be

    28-09-2012 om 10:44 geschreven door William Roelens


    25-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toetëlér Wit - Brouwerij Den Toetëlér - Hoeselt





    Toetëlér Wit





    Op het hoogtepunt van de Limburgse brouwijver anno 1900 ,
    waren in de provincie 155 brouwers actief.
    Bijna elk dorp en gehucht had zijn eigen brouwerij en dus zijn eigen bier.
    Voor elke 1.500 Limburgers maakte een brouwer gerstenat.
    Ook de verhouding café-brouwerij was bijna één op één.
    Van onderlinge concurrentie of het veroveren
    van een afzetgebied was dan ook geen sprake.
    Aan die mooie tijden kwam een abrupt einde met de Eerste Wereldoorlog
    en de bezetting van Limburg door de Duitsers.
    Om de oorlogsmachine draaiende te houden was de Duitse bezetter
    steeds op zoek naar metaal.
    De massief koperen brouwketels in de Limburgse dorpen
    leenden zich uitstekend voor dat doel.

    Brouwerij Gustave Lathuy uit Hoeselt, brouwerij St-Jozef van de familie Bollen,
    brouwerij De Renesse de Preston en brouwerij Lormans allen uit Beverst,
    brouwerij Lambrechts en Verjans uit Bilzen... verdwenen allemaal voor 1940.

    Enkel de brouwerij van de Familie Peters en
    Brouwerij de Es uit Schalkhoven overleefden.
    Ze brouwden er het gersten, dubbel gersten en hun frisdranken “ jipy ”.
    Toch stopten alle activiteiten er begin jaren negentig.
    Deze sluiting kwam hard aan bij de familie Peters.














    Nu ruim 20 jaar later..
    I
    n 2008 werd het idee van een nieuwe brouwerij geboren.
    Luc en Kurt maakten al enige tijd wat kleine brouwsels bij
    Biergilde Demerdal
    .
    Toch bleef één biertje telkens opvallen: het witbier met vlierbloesem.
    Het enthousiasme groeide evenals de vraag naar dit bier.
    Eerst werd er gepolst om het bier eventueel te laten brouwen,
    maar dat voelden deze kerels niet goed aan.
    We zouden het zelf gaan doen, eigenhandig!
    De stap richting eigen brouwerij was gezet.

    Om het verhaal wat steviger te maken voegden Stefaan en Erwin
    zich bij dit scenario.(Bron : website Den Toetëlér)






    Toetëlér Wit - 5,2% Alc.Vol.
    Brouwerij Den Toetëlèr – Hoeselt





    Blond wazig bier met witte schuimkraag

     Moutig

    Licht zurig

    Fruitig

    Tarwe

    Toetsen van taart

    Het eerste slokje is licht zurig

    Gevolgd door een lichte bitterheid

    Gistig

    Naderhand komt dezelfde bitterheid meer opzetten

    Citrus - Lychee prikkels verwennen de smaalpapillen.

    De kruidigheid komt van de vlierbessen

    Zacht fris biertje

    Lichtzurige afdronk

    De frisse zurigheid blijft hangen

    Een aangenaam zomerbiertje

    Met niet de specifieke smaak van een witbier














    INFO


    E-mail : info@toeteler.be
    Brouwerij
    Den Toetëlèr
    Kleistraat 54, 3730 Hoeselt
    089/41 70 85





    25-09-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    23-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goji Beer - Brasserie d'Ecaussinnes - Ecaussinnes




    Goji Beer







    Het Goji bier wordt gebrouwen met toevoeging van Goji bessen.
    Deze bessen komen van de struik "lycium Barbarum"
    De vruchten worden in Nederland vaak "Rode Mispel" genoemd
    hoewel het helemaal geen familie van de Mispel is.
    In Engelstalige landen wordt de gojibes, wolfberry genoemd.
    De gojibessen zouden de meest voedzame vruchten ter wereld zijn.
    De bessen
    zijn te vinden in nog zeer afgelegen niet- verontreinigde valleien
    van de Himalaya
    waar de bodem is geliefd en nog wordt gerespecteerd.
    De goji bessen bevatten van alle onderzochte vruchten en
    groenten de meeste antioxidanten.
    Het bier biedt een totaal nieuwe smaak maar het zorgt ook
    voor een buitengewone verzorgende vitaliteit.
    Bron http://www.gojibes.nl/











    De bedenker en brouwer van dit toch wel
    speciaal biertje is Hugues Van Poucke,
    een vroegere Industrieel Ingenieur Elektronica die samen met zijn
    echtgenote Isabelle (stewardes) de brouwerij d'Ecaussinnes
    in de gelijknamige gemeente uitbaat.
    Hugues heeft altijd een voorliefde gehad voor bieren met aparte smaken.

    Remember zijn Ecaussinnes Cookie Beer. 
    Een biertje met de smaak van speculoos (spaculaas).

    Of zijn serie van vijf biertjes onder de naam "Les Vignerons des Fleurs ',
    Alle bieren werden gebrouwen met verschillende bloemen.

    Ook bieren met voornamelijk therapeutische eigenschappen
    genieten zijn voorkeur.
















    Goji Beer – 5% Alc.Vol.
    Brasserie d'Ecaussinnes
    – Ecaussinnes





    Oranje wazig bier met een fijne witte schuimkraag.

    Mooie koolzuurpareling.

    De neus is moutig

    Toetsen van fruit

    Brood

    De aanzet is zoet

    Fruitig – Zoete sinaas en perzik

    In de achtergrond een lichte bitterheid

    Prikkels van taart

    Het bier smaakt lekker en is zacht van textuur.

    Maar voor mij is het iets te zoet

    Zoet maar ook niet plakkerig

    De afdronk is fruitig zoet met een heel klein tikkeltje bitterheid

    Een goed gebrouwen aromatisch biertje met een aparte smaak

    die zoetekauwen zeker gaan waarderen.

     

     

     

    INFO

    Brasserie d'Ecaussinnes

    Rue de Restaumont, 118
    B - 7190 Ecaussinnes

    Tel. :+32 (0)67/34.22.77

    E-mail:
    bras.ultra@skynet.be






    23-09-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    19-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorstelling van de Rodenbach Vintage 2010 - Roeselare 2012





    Voorstelling van de Rodenbach Vintage 2010













    Op woensdag 5 september waren wij uitgenodigd bij Rodenbach. 

    De brouwerij stelde in primeur hun
    Rodenbach Vintage 2010 Limited Edition
    voor. 
    Een uitnodiging waar wij maar al te graag op ingingen..
    Wij werden er hartelijk ontvangen door PR & eventmanager van Palm
    Peter Beulens die de genodigden onmiddellijk trakteerde op een frisse Rodenbach.

    Daarna werden we door Rudi Ghequire, brouwmeester en sale manager
    bij Rodenbach rondgeleid in de brouwerij en de prachtige foederkelders.

    Na het bezoek gaf gerenommeerd auteur, bierkenner  en brouwer
    Jef Van den Steen een interessante uiteenzetting over
    de Rood - Bruine Bieren van West Vlaanderen.

    Daarna mochten we aanschuiven voor een degustatie van
    de Rodenbach Vintage 2010 die

    werd begeleid met een heerlijk ‘Cheese & Beer pairing’ buffet.

    Rudi Ghequire gaf ons nog verder uitleg over de Rodenbach Vintage 2010.

    Een woensdag die zal bijblijven!







    Peter Buelens,  PR & eventmanager van Palm

    verwelkomde de genodigden.







    Rudi Ghequire, brouwmeester en sale manager bij Rodenbach 
    gaf de genodigden een leerrijke rondleiding 








    Dit standbeeld van Albrecht Rodenbach staat aan de brouwerij.
    Hij was een Vlaamse schrijver en dichter.
    Hij was de oudste van 10 kinderen geboren tussen 1856 en 1872.
    Zijn vader Julius Rodenbach (1824-1915)
    kwam met zijn oom Alexander Rodenbach (de stichter van de brouwerij Rodenbach)
    uit een Duitse adellijke familie (uit Andernach aan de Rijn)
    die zich sinds 1749 te Roeselare gevestigd had.
    Hij overleed o
    p 23-jarige leeftijd in zijn geboortestad aan tuberculose.
    (bron:Wikipedia)






    De geschiedenis van de brouwerij begon in 1820 toen vier broers Rodenbach
    (Ferdinand Gregoire, Alexander, Constantijn en Pedro)
    investeerden in een kleine brouwerij in de Spanjestraat, Roeselare,
    die eigendom was van David Norbert.

    Bij de opheffing van de brouwerij op 20-09-1836, werd deze aangekocht
    door Pedro Rodenbach samen met zijn echtgenote Regina Wauters,
    een brouwersdochter afkomstig van Mechelen.
    De brouwerij werd uitgebaat door Regina Wauters,
    terwijl haar echtgenoot in het leger was.
    Zij werd hiervoor bijgestaan door haar zoon Edward Rodenbach,
    die later de brouwerij overnam.
    Door haar werd de eerste stoommachine in Roeselare geplaatst.

    Onder leiding van Edward Rodenbach bereikte de brouwerij een grote groei.
    Zijn zoon Eugène Rodenbach ging naar Engeland om meer over
    de brouwkunst te leren en bracht van daar het principe
    mee om het bier te laten rijpen op eiken vaten (foeders)
    om het daarna te mengen.
    Eugène Rodenbach is dus de grondlegger van de huidige
    klassieke Rodenbach.
    Hij overleed in 1902 op 39-jarige leeftijd en had geen mannelijke opvolgers.
    Zijn vrouw, drie dochters, schoondochter en
    kleindochter namen het bewind van hem over.

    Palm nam in 1998 de brouwerij uit Roeselare over en eigenlijk
    was dat het beste wat Rodenbach kon overkomen,
    want brouwer Jan Toye heeft het hart op de juiste plaats.
    Hij beloofde met de overname in de zomer van 1998 de brouwerij
    haar vroegere allure terug te geven en hield woord.














    De oude mouterij. vroeger stond de brouwerij Rodenbach
    zelf in voor de productie van mout








    In 1872 werd de mouterij uitgebreid met een 24 meter hoge ast.
    De mouterij-ast werd gebouwd naar Engels model,
    wat blijkt uit het cirkelvormige grondplan van de ast en de kegelvormige kap.
    Deze kenmerken zijn in onze streek ongewoon
    en maken van deze Roeselaarse mouterij-ast een uniek gebouw.







    Oude stookplaats 1936.







    .Oude gisttanks.





    Oud en nieuw!







    De oude brouwerij






    De nieuwe brouwerij. Capaciteit 250 Hl.
    Het eerste brouwsel vond plaats op 24.01.2002









    Van op de panoramatoren heeft men een mooi uitzicht
    op de brouwerij







    Brouwmeester Rudi Ghequire neem ons daarna mee door de foederdreven
    van de brouwerij. Bij het zien van deze reuzenfoeders
    voelt u zich er bij toch wel heel klein







    In de brouwerij staan maar liefst 294 vaten opgesteld.
    De vaten gaan gemakkelijk 100 jaar mee.
     












    De foeders (vaten) zijn gemaakt uit eik.
    Omdat eikenhout de grootste densiteit heeft.
    Wat betekent dat door deze densiteit (dichtheid)
    het bier beter in het vat kan blijven

    Het bier laat men gedurende twee jaar rijpen op deze houten vaten
    Op deze manier krijgt men een zuur, fruitig en smaakvol bier.
    Dat bier gaat men dan mengen met een jong uitgegist bier.
    Op die manier krijgt men een ph die ter vergelijken is met een ph
    of de zuurtegraad van een witte wijn.
    Rodenbach heeft dus een echt wijnkarakter. 







    Foeder 294.






    Om die 294 vaten te onderhouden en te herstellen heeft
    Rodenbach sinds het begin van de brouwerij zijn
    eigen kuipers (tonnenmakers) in dienst.






    Een voorbeeld van hoe een foeder gemaakt word






    Het mangat.  Hier kruipen de brouwers of kuipers in om
    de foeders te reinigen of eventueel te herstellen..





    Na de rondleiding werden we verwacht in de zaal 'Ter Eeste'
    De naam Ter Eeste verwijst naar de moutast die zich op de
    binnenplaats bevindt en een merkwaardig staaltje industriële archeologie is.
    Auteur, bierkenner en brouwer
    Jef Van den Steen gaf er eerst een interessante uiteenzetting over
    de geschiedenis va
    n de rood - bruine bieren van West Vlaanderen.















    De prachtige zaal 'Ter Eeste'







    Meesterverteller en biergoeroe Jef Van den Steen in actie.







    De Rodenbach Vintage 2010 in al zijn glorie




    Brouwerij Rodenbach bracht nog deze maand deze
    “Rodenbach Vintage 2010 Limited Edition” op de markt.

    De “Rodenbach Vintage 2010” met een alcoholvolume van 7%
    is het unieke resultaat van de creativiteit van de passionele Rodenbach brouwers.
    Dit uitzonderlijk Vlaams rood- bruin  bier van gemengde gisting
    dankt haar uniek karakter aan de rijping op handgemaakte eikenhouten foeders,
    waarvan sommige ouder dan 150 jaar zijn.

    “Deze exclusieve “Rodenbach Vintage 2010” heeft gedurende
    twee jaar op foeder nummer 144 gerijpt;
    dit resulteert in een superieure R
    odenbach
    met roodkoperen gloed.
    De smaak is complex en rond, tevens intens en verfrissend.
    Kenmerkend is de appelzurige fruitigheid in combinatie met karamel,
    wilde honing en eik met een toets van vanille, kers en zoethout..“
    zegt Peter Buelens, woordvoerder voor Rodenbach.
    “
    In het aroma vindt men een vleugje karamel en eikenhout terug,
    alsook groene appeltjes vermengd met honing en chocolade.
    De zachtzure, fruitige afdronk is lang en mooi in balans.
    ”












    De Rodenbach Vintage 2010 

    werd begeleid met een heerlijk ‘Cheese & Beer pairing’ buffet.













    In totaal werden er 48.000 flessen van 75 cl onder kurk gebotteld.
    40% wordt naar de USA geëxporteerd. “Rodenbach Vintage 2007”
    werd op de World Beer Cup 2010 met een zilveren medaille gelauwerd.

    Het bier is nu te vinden in de betere drankenhandels en ook in de colruytvestigingen.



    INFO :

    Brouwerij Rodenbach

    Spanjestraat 133 - 141
    B-8800 Roeselare
    België

    Tel.:
    +32(0)51 – 27 27 00
    Fax:
    +32(0)51 – 22 92 48
    E-mail:
    info@rodenbach.be

    Brouwerij bezoeken: meer info





    19-09-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!