Inhoud blog
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
  • 5 bieren 152 - Bux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire diversBux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire divers
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    30-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een avond met Professor Denis De Keukeleire.


    HOP HOP HOP
    Een avond met de hopprofessor


    Een moeilijke materie op een eenvoudige en plezante manier uitleggen is niet makkelijk.

    Neem nu de ingewikkelde materie “hoe een bier beter lichtbestendig  maken” of

     “De oestrogene en kankerbeschermende eigenschappen van hop”.
    Om daar een min of meer lekenpubliek mee te confronteren
    is niet aan iedereen gegeven.

     

    En toch wist Hop-professor Denis De Keukeleire (faculteit farmaceutische wetenschappen van de Universiteit Gent), de 89 aanwezigen te boeien met zijn vier uur durende spreekbeurt “Hop en gezondheid”.

    Het was voor mij al de derde maal dat ik de professor (laatst nog in het Vlaams parlement) bezig hoorde en hij blijft mij nog altijd fascineren.



    Een tiental hoppige bieren waren uitgestald.






    Liefst 89 geïnteresseerden waren afgezakt naar Waregem.




    De secretaris van de Waregemse Bierfanaten stelde
    op Geroense wijze de Professor aan het publiek voor.





    Professor Denis De Keukeleire :
    "Bier gaat kapot als het wordt blootgesteld aan licht. Er ontstaan dan zwavelverbindingen die een heel slechte geur hebben, vergelijkbaar met kattenpis. De oorzaak ligt bij de hopbitterstoffen. Als je op een terras in de zon zit mag je je pint dus niet te lang laten staan. Snel uitdrinken is de boodschap. Dat is ook de reden waar-om bier meestal in donkere flesjes zit." 

     

    Niet alleen de bovenstaande materies kwamen aan bod.
    Ook het brouwproces,
    De hopplant, voedingssupplementen met hop enz..
    Kortom een heel boeiende avond.


     

    De Gentse professor uit Melle was uitgenodigd door een samenwerking van de twee bierproeversverenigingen HIC (Heerlijk Intens Consumeren) uit Ingelmunster en de Waregemse Bierfanaten.
    De avond ging door in La Gilda, de feestzaal van De Gilde in Waregem.

    Tijdens de spreekbeurt waren ook 6 hoppige biertjes te proeven

    Orval, Hommel, Belgo Lupus, Jessenhofke, Hop-it

    en Achouffe Houblonne.




    De Proevers van de avond
    Orval, Poperings Hommelbier, Belgoo Luppo, Jessenhofke, Hop-It
    en Achouffe Houblon (glas)



    Een ontroerend moment voor mij en waarschijnlijk voor velen was toen

    Geroen de voorzitter van de Waregemse Bierfanaten

    een Orval toost uitbracht aan mijn overleden echtgenote Voske,
    (Orval was een van haar lievelingsbiertjes) en de zaal spontaan applaudisseerde.



    Een van de hoppige proevers was Belgoo Luppo






    Brouwster Hildegard van Ostade van brouwerij De Leyerth
    kwam na vraag van de professor haar eigen biertje 
    Hop-It aan het publiek voorstellen.



    In de zaal waren er voor de gelegenheid ook een drietal hoppige biertjes
    te verkrijgen. Nl : Hopsinjoor, Slock en Hik Blond.
    Ik koos voor een Hopsinjoor


     

    Gouden Carolus Hopsinjoor – 8% Alc.Vol.
    Brouwerij Het Anker – Mechelen

     




    Blond biertje (strokleurig) met een mooie witte stevige rotsachtige schuimkraag.

     

    Een hoppig en kruidig aroma
    Citrus – Grapefruit
    Ietsje grassig

     

    Moutige aanzet
    Malse bittere toetsen
    Fruitige prikkels van citrus – Zoete mandarijn
    Hoppig
    met een mooie bittere afdronk.
    Een heel lekker bier.





    "Hopsinjoor" is een woordspeling naar enerzijds de diverse hoppen die gebruikt werden, en anderzijds het Mechels karakter van Gouden Carolus: de figuur "opsinjoor" is verweven met de Mechelse geschiedenis (zie: www.opsinjoorke.be/Opsinjoorke/opsinjoor.htm).

    Het bier werd gelanceerd op het Zythos-bierfestival en was onmiddellijk een schot in de roos : de vele bezoekers kozen het bier als beste bier en brouwerij Het Anker mocht op 10 april 2008 de "Consumententrofee ZythosBierFestival 2008" in ontvangst nemen. (Bron website : Het Anker)


    30-10-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    29-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.14de Karakterbierenfestival Poperinge

    14de Karakterbierenfestival Poperinge


    Volgens de Toeristische dienst van Poperinge is een bierfestival

    terecht op zijn plaats in Vlaanderens hopmetropool.

    Vandaar dat Poperinge het voorbije weekend the place to be was voor menig

    bierliefhebbers en Poperingenaren.

    In Hotel-Restaurant Palace organiseerde het Poperings Bierproefgenootschap

     voor de 14de maal hun Karakterbierenfestival.

     

    Het meest familiaal getint festival groepeerde  een 18- tal gekende en minder

    bekende, vaak ambachtelijke en kleinschalige brouwerijen.

    Ze stellen de meest uiteenlopende, met liefde en vakmanschap gebrouwen

    biertjes voor om ze te leren kennen en te proeven.

    Daar we gedurende jaren een zekere liefde hebben opgebouwd met de stad Poperinge

    en hun Bierproefgenootschap konden we ook dit jaar niet ontbreken.

     

    Hieronder een kleine foto-impressie van het festival.




    Ietsje minder volk op zaterdag maar toch een mooi bezoekersaantal.
    gedurende de twee dagen.




    HOPleden Gilberte, Pierre en Piet in gesprek met Gert Jordens van bierfirma
    "Beer, Bed & Breakfast Jessenhofke" uit Kuringen bij Hasselt.




    Jessenhofke had er twee nieuwe biertjes bij nl Jessenhofke donker
    en Maya.


    Een woordje uitleg van Bierfirma Jessenhofke over Maya:

    Deze naam is een samensmelting van twee bedrijfsnamen nl. Brouwerij Jessenhofke
    en seitanproducent Maya. Dit
    bier is een uniek bier, namelijk het eerste bier volgens

    “cradle to cradle “(c2c) principe ter wereld (de certificering is nog lopende:
    omdat de procedure niet op maat van
    levensmiddelen is gemaakt duurt dit langer dan voorzien).

    De centrale gedachte van de C2C (wieg tot wieg) filosofie, is dat alle gebruikte
    materialen na hun leven in het ene product,
    nuttig kunnen worden
    ingezet in een ander product.

    Michel Corthouts, Hasseltse seitanmaker wist Gert ervan te overtuigen
    om met het zetmeelhoudende
    restproduct aan de slag te gaan. Deze seitanoplossing vervangt gedeeltelijk het brouwwater. Ook
    gebruiken we 26.2% minder gerstemout en
    5.5% minder tarwemout om deze variant op de jessenhofke tripel te maken.
    Een uniek experiment, met een verrassend resultaat.
    Een blond, verrassend feestbier van 6% Alc. Vol.
    Dit bier is momenteel enkel verkrijgbaar in flesjes van 33cl.
    Dit biertje zal nog uitvoerig besproken worden op BIERBLOG.




    Johan Lefever brouwingenieur en brouwer bij Verhaeghe had voor
    de gelegenheid ook een nieuw biertje mee 'Ambrorouge' genaamd.
    Het bier noemde eerst Ambrossa, maar omdat er in Frankrijk reeds een biertje
    bestaat met deze naam was het wijselijk de naam te veranderen.




    Nieuw op de festivals is de sympathieke Bierpromotor (Zo is zijn skip op facebook)
    Ive Mostrey.  Hij vertegenwoordigt La Binchoise en Belgoo bieren.





    Uit Frankrijk was er

    Brasserie du Pays Flamand uit Blaringhem.





    Brasserie du Pays Flamand.  Enkele bieren.




    De charmante An Van den Wijngaert die brouwerij 
    Het Anker uit Mechelen vertegenwoordigt was druk in de weer met
    Lucifer van 't vat.






    Verschillende hopperassen werden aan het publiek voorgesteld.




    Zoals elk jaar aanwezig.
    De Hoppekonigin en haar twee ere-dames.
    vlnr
    Delphine Descan, Hoppekoningin Charlotte Vallaeys en Karen Delvoye






    Brouwerij Roman uit Mater was aanwezig met hun klassiek gamma
    Ook het winterbier Ename Cuvée 974 kon geproefd worden.





    Ive Mostrey in gesprek met Eva Bouve van de
    Toeristische dienst van Poperinge






    Etienne Van Poucke van brouwerij De Leite was vertegenwoordigt met
    Femma Fatale en het bruine Bonhomme





    Marc Mertens hoofdredacteur van het tijdschrift "De Zytholoog" laat
    zich een Brugse Bok van brouwerij De Halve Maan inschenken.





    Piet Salomez van brouwerij het Alternatief had naast zijn standaard gamma
    twee uitzonderlijke bieren mee. nl : Bittere Waarheid en Ambetanterik 





    De bieren van brouwerij Moortgat waren ook aanwezig.
    Voor wie graag een foto van zichzelf of van vrienden op het etiket van Vedett

    zag verschijnen kon dat doen op het festival.





    Dit was het resultaat van Burgemeester en schepenen van Poperinge.





    Een officieel woordje van Guy Osteux (L)
    Naast hem Burgemeester van Poperinge Christof Dejaegher

    Loes Vandromme schepen van Jeugdbeleid en
    Kris Notebaert schepen van Openbare werken en technische dienst





    Image Hosted by ImageShack.us
    Voorzitter Edwin Ghekiere van het Poperings Bierproeversgenootschap
    overhandigde na de toespraak de flesjes aan het gezelschap.





    Aan de stand van Brasserie Lefebvre uit Quenast kon je naast
    de honingbiertjes ook de Hopus proeven.





    De meisjes van studentevereniging

    'Moeder Bladluis' stonden achter de tap van St.-Bernardus






    Kris Notebaert schepen van Openbare werken in gesprek
    met Joris Cambie, de enige biologische hopteler van de streek.






    Drankenhandel Nevejan uit Krombeke was aanwezig
    met hun Kerelsbieren en natuurlijk het Poperings Nunnebier.






    Het rijke gamma van Van Eecke / Het Sas.





    Uit Wallonië Brasserie Brunehaut met prijsbeestje
    Abbaye de St. Martin Donker.






    Ook schepen van Jeugdbeleid Loes Vandromme lust een biertje.





    Afgezakt van Alveringem naar Poperinge om een biertje te proeven
    Vroegere uitbaatster van 't Brouwershof (Brouwerijmuseum Snoek),
    Mevr. Nicole Feys en haar echtgenoot
     





    Een bierfestival afsluiten doen we zoals gewoonlijk
    met een mooie dame.


    Tot volgend jaar op het
    15de Karakterbierenfestival in Poperinge

    29-10-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    26-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Den Proefzolder - Uitzonderlijke Primeurs


    Den Proefzolder





    Uitzonderlijke primeurs!

    Zaterdag laatst (24-10-2009) was het een uitzonderlijke Proefzolder.

    Niet alleen omdat de openingsuren waren ingekort omwille van twee bierfestivals maar

    ook omdat er ditmaal niet enkel bier te proeven was maar ook een Eau De Vie

    gestookt van Oude geuze.




    Naast het nieuwe Alvinne biertje "Caper Furnatis" was er uitzonderlijk
    een Eau de Vie te proeven 'Armand Spirit' genaamd. 




     

    Het verhaal rond deze Eau de Vie ook ‘Armand Spirit’ genaamd heeft de voorbije maanden
    de TV en bijna alle kranten gehaald.

    Ik zal het hier nog eens kort resumeren.




    De Armand Spirit in al zijn glorie!


     

    In een magazijn in Halle eigendom van brouwerij-en guezestekerij 3 Fonteinen
    lagen bijna 50.000 liter Oude Geuze in 100.000 flessen opgestapeld. 
    Om deze goed te laten gisten is er een constante temperatuur van 16° c nodig.

    Een defecte thermostaat bracht daar verandering in.

    De Oude Geuze zou meer dan 36 uur in een temperatuur van 50 graden Celsius gelegen hebben

     met het gevolg dat er veel flessen door de hitte kapot waren gesprongen.

    Ook het bier in de niet kapotte flessen was niet meer goed om als
    echte authentieke Oude Geuze door te gaan.

    De hele voorraad was verloren en Geuzesteker en brouwer Armand Debelder
    dacht onmiddellijk dat dit het faillissement van zijn zaak zou betekenen.

    Zijn partner Lydie vroeg zich af waarom deze oude geuze niet te distilleren zou zijn?

    Armand hield van zijn 50.000 liter uiteindelijk nog een 32.000 liter over.
    Maar om aan de resterende geuze te geraken moesten 60.000 flessen met de
    hand ontkurkt worden.
    Veel geuzeliefhebbers van binnen en buitenland
    hielpen Armand dagenlang met dit geduldwerkje.












    De resterende oude geuze werd naar het Waalse Ragnies gevoerd, waar de distilleerfirma
    De Biercé er na enkele proeven een Eau de Vie van maakte,
    een graanjenever van veertig graden. Dat leverde 6.000 genummerde flessen
    van een halve liter op.

    Een enig product die de naam ‘Armand Spirit’ kreeg, want nog nooit
    eerder werd geuze gedistilleerd.

    Het Pajottenland krijgt er dus tijdelijk een streekproduct bij maar als alle flessen op zijn
    (en dat hoopt Armand en zijn levensgezellin Lydie)
    zal geen nieuwe Armand Spirit gedestilleerd worden..

    Armand en Lydie hopen dat dit uitzonderlijk product aanslaat bij de mensen
    want het voortbestaan van 3Fonteinen hangt hier grotendeels van af.

    Armand Spirit is te koop in streekproductencentra,
    drankverdelers en in de 3 Fonteinen zelf.
    Ook zijn er flessen te koop in Den Proefzolder.
    Een ideaal geschenk voor de komende eindejaarsfeesten!




    De Armand Spirit heeft een aroma van hout en vanille toetsen.
    Het is een mals distilaat
    Met toetsjes van graan.
    Het geeft een innerlijke warmte en door zijn zacht karakter
    laat hij zich gemaakkellijk degusteren.
    Met een 3 Fonteinenkaas erbij is het een lekker degustatiesnoepje!




    Rufus Six en Peter van der Meulen genieten van een Armand Spirit.


    Tijd voor een proevertje.

    Phil Madden een Amerikaanse hobbybrouwer die reeds 5 jaar in België woont
    liet ons proeven van twee van zijn IPA's
    Volgens Phil zijn beiden eigenlijk van hetzelfde brouwsel maar gedeeld in twee.
    Een brouwsel is gegist alleen met  Brettanomyces Clausenii
    (nvbb :
    veelbelovende glucose-en cellobiose gisting gist voor de
    gelijktijdige versuikering en fermentatie)

    en het andere met een proper Amerikaans gist. 
    Beiden zijn dry-hopped maar de Amerikaans gist portie kreeg dubbel 
    zoveel dry-hops.
    De bieren zijn gebrouwd met een Municher mout basis 
    en gehopt met een beetje Amerikaans Amarillo en veel Nieuw Zeelandse 
    Nelson Sauvin.
    De bieren waren heel erg jong (maar 12 dagen in fles).
    Ze  zijn gebrouwen voor de amateur bierhappening bij Alvinne op 7 
    november. Dat belooft!! 

    Meer informatie over dit bier kan je winden op Phil zijn blog
      http://smokingbottle.wordpress.com




    Hopnest van de Birdsong Brewery een jonge IPA van hobbybrouwer Phil.



    Hopnest heeft een heerlijk Hoparoma.
    Bij het proeven verwelkomen de lekkere bittere hoptoetsen uw smaakpapillen.
    Doordat het bier nog te jong is gaat het momenteel nog iets te veel één richting uit
    wat de smaak betreft.
    Een biertje die ik zeker nog eens zal proeven op de Amateurbierhappening
     van 7 november op Den Proefzolder





    Phil Madden ruiken en proeven. Nog op de foto Pieter De Bonte
    en de twee Smetjes, Stephan en Youri



    Nog een primeurke was Caper Fumatis (Rookbok)
     het nieuwe bier van Alvinne

    Caper Fumatis, een rookbok, werd gebrouwen naar aanleiding van het
    1ste
    Boreftsbierfestival in Brouwerij De Molen (Bodegraven, Nederland) op 30 oktober 2009.
    Brouwer Menno vroeg aan De Struise Brouwers, Emelisse (Nederland),
    Revelation Cat (Italië), Mikkeller (Denemarken), Narke
    (Zweden) en
    Alvinne om allen een experimenteel en innovatief bokbiertje te brouwen voor zijn bierfestival.
    Op zo’n uitnodiging kon Alvinne natuurlijk geen nee zeggen en zo is dit heerlijk
    biertje ontstaan.
    Meer Info over dit festival op :
    http://www.brouwerijdemolen.nl/index.php/nl/bierfestival.html.





    Caper Fumatis - 6,7%Alc.Vol.
    Picobrouwerij Alvinne - Heule






    Een donker biertje (bijna zwart)
    met een schuimende beige schuiimkraag

    Het aroma is moutig
    met subtiele gerookte toetsjes.

    De eerste slok is die van licht gerookt vlees.
    niet te fel maar zeer subtiel gedoseerd.
    In de achtergrond een mooie lichte bitterheid.

    Dit is voor mij toch een uitzonderlijk brouwsel.
    Geen smaak van verbrande rubber zoals bij sommige rookbieren
    Het is een biertje perfect in ballans en heel delicaat van smaak.
    Voor de echte bierliefhebber
    Dit biertje zal scoren in Nederland, zeker weten!






    Om af te sluiten had ik een fles Rodenbach Vintage 2007 Limited edition meegebracht.
    Het nieuwe bier van Rodenbach

    Dit exclusieve biertje heeft gedurende twee jaar gerijpt op vat nummer 230,
    het resultaat mag er zijn
    Het heeft zacht-zure smaak en complexe, intense fruitigheid met een zeer lange afdronk net als
    wijn”

    In totaal werden er 40.000 flessen van 75 cl onder kurk gebotteld,
    hiervan worden 30.000 flessen geëxporteerd naar de USA.
    Slechts 10.000 flessen zijn er in België te koop.  U kan ze vinden bij gespecialiseerde 
    drankenhandels
    en ook in de bezoekershop bij Rodenbach en Palm.








    Rodenbach Vintage 2007 Limited edition.
    7% Alc.Vol. Met de typische Rodenbach trekjes maar
    ietsje minder scherp.



    Info : Den Proefzolder
    http://alvinne.wordpress.com/about


    26-10-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    23-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.4 Waalse bieren - Mega Stout - Tierash - Luppolina Degli Angeli - Cuvée du Tchesté



    4 Waalse bieren

     

    Weet u? Bierproevers zijn net als kinderen.

     

    Van zodra ze biertjes mogen proeven kunnen ze bijna niet wachten om er aan te beginnen.

    De ogen blinken bij het zien van de flessen

    Sommige beginnen al te watertanden zonder dat ze een druppel hebben geproefd

    Ik ken ervaren bierproevers die nog altijd in hun handen beginnen te wrijven

    als ze een onbekende fles zien.

    Zo gelukkig zijn zij.

    In technische termen noemen ze dat klassieke conditionering.

     

    Zo ook mijn schoonzoon en ik waren onlangs in hogere sferen.

    4 flessen bier die ik had meegebracht uit Wallonië stonden op ons te wachten om gedegusteerd te worden.

    Eentje kwam van bij brasserie Brootcoorens en de andere drie botteltjes had ik gekocht in het

    Musée des Bières Belge

    Een van de vier bieren was van een hobbybrouwer.

    De tweede fles kan ik momenteel niet zeggen waar het bier juist gebrouwen wordt?

    De andere twee waren van gevestigde waarden in de brouwwereld.

    We waren benieuwd of ze onze smaakpapillen konden bekoren?




    Mega Stout – Alc% ??
    Brasserie d'Arquet (Hobbybrouwer) - Vedrin



    Zwart bier met een prachtige donkerbruine schuimkraag

    Die jammer genoeg heel vlug verdwijnt.

     

    Het aroma is overweldigend zoethout

     

    De eerste slok heeft een likeursmaakje

    Daarna komt de anijssmaak naar boven

    De smaak is zoet

    Er is geen evenwicht

    Anijs is de enige smaak die het bier heeft.

    Een bier die vlug verveelt.

     

    Echte anijsliefhebbers zullen dit misschien appreciëren

    Maar na een glaasje had ik al genoeg.

    Misschien ijsblokjes en water in het bier doen en drinken als pastis?

     

    Ik beschouw brouwen is als fotograferen.

    U moet eerst de gulden snede kennen alvorens af te wijken.

    Ik ken die mensen niet en het is ook het enige biertje dat ik geproefd heb.

    Misschien zijn hun andere creaties beter?




    Mega stout = Mega Bangelijk!





    Tierash – 6% Alc.Vol.
    Brasserie de la Thiérache - Momignies





    Blond wazig biertje

    Met een mooie witte schuimkraag.

     

    De neus is fruitig

    Met een citrusaroma

     

    De eerste slok is meteen raak.

    Fruitige toetsen van

    Citrus en koriander

    Matig hoppig.

    Erg fris en goed in balans.

    Een witbiertje om U tegen te zeggen

     

     

    Brasserie Thierache voorheen Brasserie Fevrier, is de oudste
    brouwerij met originele apparatuur in België.

    Volgens het boek Brauerei Verzeichnis Belgien zou de brouwerij gestopt zijn kort na 1944.

    Het bier zou in Momignies gebrouwen zijn maar daar heb ik mijn twijfels over.

    Ze hebben ook nog een proefbrouwsel van 10,5% Alc.Vol. La Perrine genaamd.

    Ik kan ook niet vertellen waar de bieren dan gebrouwen zouden zijn.

    Voorlopig zijn er nog geen aanwijzingen dat Brasserie de la Thiérache
    een volwaardige brouwerij zou zijn.

    De gebouwen zijn wel te bezichtigen zie hun

    Website : http://www.brasseriedelathierache.be

    Wie meer weet mag mij altijd contacteren





    Een fris lekker witbiertje




    Luppolina Degli Angeli – 5,5% Alc.Vol.
    Brasserie Brootcoorens – Erquelinnes






    Donkerblond - amber bier

    Met schuim die onmiddellijk verdwijnt.

     

    Het aroma bevat vruchten.

    Appeltjes zijn ergens ver weg te ruiken

     

    De eerste slok is waterachtig.

    De smaakpapillen worden eventjes beroerd door kruiden

    Er is een lichte hoppigheid waarneembaar.

    Het bier heeft jammer genoeg geen body.

    Het is ietsje te plat voor mij.

    Ik denk dat het recept van het bier iets te vlug in elkaar gestoken geweest is?

     

     

    Het bier werd speciaal gebrouwen voor de Italiaanse avond

    op de voorbije Hoppefeesten in Erquelinnes.

    Het mocht bewust niet zwaar in alcohol zijn om dronkenschap te vermijden

    waar de brouwer perfect in gelukt is.

    Ware het niet dat u het enkel kon verkrijgen in halve liters J





    Ietsje te plat naar mijn gedacht




    Cuvée du Tchesté – 7,5% Alc.Vol.
    Brasserie
    Les 3 Fourquets – Courtil





    Donkerblond tot amberkleurig

     

    De neus ruikt moutig

    Met toetsen van Perzik.

     

    De aanhef is zoete mout

    Onmiddellijk gevolgd door een milde bitterheid

    Licht geroosterde toetsjes

    Fruitige toetsen met een mandarijn smaakje

    Over de gehele lijn fruitig.
    Lekker biertje


     

    Gebrouwen voor La Confrerie du Tcheste van Neufchateau




    Lekker biertje.  Het beste van de vier


    23-10-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    18-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Poechenellekelder - Brussel



    De
    Poechenellekelder - Brussel


    Net als collega bierreporter Steven Vermeylen had ik in tegenstelling
    tot fotograferende buitenlanders ook meer oog naar de plaats naast
    het manneke dan naar het beroemde plasserke zelf.







    Wees nu eens eerlijk.
    Wat is het interessants voor een bierliefhebber?
    Trouwens is wildplassen niet verboden door de wet?




    Na een bezoek aan
    het Koninklijk Museum voor Midden Afrika in Tervuren t.g.v.
    de tentoonstelling
    Omo. Herders & design en
    Persona. Rituele maskers en hedendaagse kunst

    trok ik samen met familie van mijn echtgenote nog eventjes de stad Brussel in.



    Ik had al lang de
    Poechenellekelder met een bezoekje willen vereren.

    Nu we toch op stap waren in de hoofdstad kon het niet beter passen.

    Deze typische Brusselse Bistro dankt zijn naam aan de oude marionetten

    Pouchenellen waarmee men vroeger in het kelder van het café theatervoorstellingen gaf.

    Niet verwondert dat het café vol hangt met Pouchenellen.




    Het terras nodigde ons uit om plaats te nemen




    Van op het terras heeft u een ander beeld van de Die hard fans van Manneke Pis.





    Via een trap bereikt u de gelagzaal.
    Bij het naar bovengaan wordt u geconfronteerd met allerlei
    drukwerk over Manneke Pis





    Het café beschikt ook over een ruime bierkaart.
    Via bordjes verspreid in het café wordt u er op attent
    gemaakt wat er al te verkrijgen is





    Prachtige muurschilderijen geven het interieur een folkloristische toets.









    De oude marionetten die vandaag aan de muren hangen,
    komen volgens de patron alleen nog tot leven zodra de cafégasten
    hun rug hebben gekeerd.





    Hier zijn er twee aan het kaarten.
    Aan het glas van de Brusselse politieman hangt nog schuim.
    Nog een bewijs dat de Poechenellen nu en dan tot leven komen.
    Gelukkig zaten ze stil bij het fotograferen. 




    Verenigingen als de Orde van de Bloempanch,

    Orde van de Faro, de stokoude (kruisboog)schuttersgilde
    Ancien Grand Serment des Arbalétriers,
    en de Orde van de Vrienden van Manneken Pis houden hier nog altijd hun bijeenkomsten












    Naast de poppen is er nog andere prularia te vinden.
    Het hele interieur staat er vol van.
    Gezellig wel, maar praktisch werken aan de toog is bijna onmogelijk!





    In de kelder van dit café, die nog steeds toegankelijk is, werden
    theatervoorstellingen gehouden.













    Ook tal van andere eregasten hebben hier hun vaste plaatsen,
    te herkennen aan de koperen plaatjes op de tafels waar hun namen in gegraveerd staan.
    Voor bierliefhebbers is dit een paradijs, waar oude flessen Cantillon Grand Cru Bruocsella of Gouden Carolus Cuvée van de Keizer kunnen besteld worden.
    Niet goedkoop maar de locatie en de sfeer in dit bijzonder café maakt alles goed.



    Poechenellekelder
    Eikstraat 5
    1000 Brussel

    18-10-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    16-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Molenlander - Een nieuwe kaas met Halleschellebier


    Als ik van uit Tielt een uitnodiging ontvangt weet ik al
    zeker dat het om culinaire redenen gaat.

    Ditmaal kwam het van Kaasmeester Van de Walle met de mededeling
    of ik de voorstelling van zijn nieuwe Tieltse kaas wilde bijwonen.

    Ook Patrick en Dominiek van tapasbar ‘De Pado’ waren er bij betrokken
    want de kaas was bereid met hun eigen huisbier Halleschelle.

     

    Een culinaire uitnodiging is altijd leerrijk en smakelijk.

    Op 13 oktober reed ik met een klein beetje honger naar de Europastad.

    De presentatie ging door  in het mooie

    Streekbezoekerscentrum Mulle de Terscheuren.








    Het prachtige domein en het Streekbezoekerscentrum Mulle de Terscheuren.

    In aanwezigheid van Hare Majesteit Koningin Paola

    werd het op 13 oktober 2004 ingehuldigd.

    Precies 5 jaar later wordt er een kaas gehuldigd.





     

    Kaas en bier is zomaar geen losse flirt.
    Het is een perfect huwelijk geworden.
     




    De kaasspeciaalzaak “Kaasmeester Van de Walle” bestaat in 2010 reeds 75 jaar.

    Om dit unicum in de geschiedenis van Tielt te vieren besloot Kaasmeester Dirk en zijn vrouw Tine een nieuwe kaas te creëren.

    Het moest een specifiek streekproduct van Tielt zijn.

    Daar Halleschelle het stadsbier van Tielt is besloten ze samen te werken

    met Patrick en Dominiek van Tapasbar De Pado die eigenaars zijn van dit lekker bier.





    Kaasmeester Dirk en zijn echtgenote Tine samen met Dominiek
    en Patrick van tapasbar De Pado tijdens de voorstelling














     Molenlander een kaascreatie van Kaasmeester Dirk Van de Walle


    En zo creëerde Kaasmeester Dirk deze uitzonderlijke kaas.

    Molenlander is een unieke combinatie van een artisanale kaas bereid uit 100% rauwe koemelk

    En het Tieltse stadsbier en streekproduct “Halleschelle”.

    De combinatie van de rauwe koemelk en het ongepasteuriseerde bier van hoge gisting is

    ongemeen geslaagd.  De kaas is niet gewassen met het bier maar bereid.

    De kaas wordt uiteindelijk in volume gemaakt bij de Beauvoordse Walhoeve

    De naam Molenlander verwijst naar het Molenland waar Tielt de hoofdstad van is.






     




    Ook warm geserveert op een stokbrood was hij lekker




    De Halleschelle geschonken in de nieuwe proefglaasjes
    werd gesmaakt door het aanwezige publiek.






    De dochter van de Beauvoordse Walhoeve in gesprek met Dominiek




    Nog bij vertellen dat de kaasspeciaalzaak Van de Walle

    Uitgekozen is tot één van de tien beste kaaswinkels in België door het gerenommeerde Culinaire tijdschrift “Ambiance”

     

    Op de handelsbeurs 2007 in Tielt werd op1 mei 2007
    het huisbier Halleschelle van Tapasbar Pado
    erkend als streekproduct van het Molenland.


    INFO :

    Pado

    Tel. : 051.40.71.91
    Stationsstraat 68
    8700 TIELT


     

    Kaasspeciaalzaak Van de Walle

    Sint-Michielstraat 133,
    B-8700 Tielt.
    telefoon: +32 (0)51/40.10.42

    http://kaasmeester.webs.com/

    kaas.vandewalle@skynet.be


    16-10-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    15-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heksemiebier - Serafijn

    Heksemiebier - Serafijn

    We zitten volop in de Halloween maand.

    En ik kan het weten.


    Ik weet niet of het bij jullie ook zo is?

    Maar trollen en kobolden willen mij het leven al een poosje zuur maken.
    Heksen, spinnen en zelfs krijsende zwarte katten hebben het op mij gemunt.

    Ze maken het mij op sommige momenten niet makkelijk.

    Ze zijn constant aanwezig in mijn tuin zodat hij er momenteel erg rommelig bij ligt.

    (Het kan ook aan mij liggen maar ik schuif het graag op een andere)

    Ze toveren s’avonds mijn biergarage om tot één grote donkerte.

    Ze verduisterden ocharme de twee kleine vensters in mijn garagepoort die op de straat uitkijken

    zodat het licht van de sterren en de maan er hun weg niet meer vinden.

    Ik moet mijn biertjes momenteel op de tast zoeken.

    (waarom vind ik in het donker altijd een Orval gemakkelijker dan een ander biertje)?

     

    Ik heb zitten zoeken wat de reden zou zijn voor dit vreemde gedrag.

    Tot ik tijdens mijn zoektocht een leeg flesje Heksemiebier in de handen kreeg.

    En toen viel mijn euro?

    Ik heb het Heksemiebier te vroeg geproefd. 
    Ik had het reeds in september gedegusteerd en niet
    gewacht tot in de oktobermaand.

    Is Heksemiebier nu een saison?

    En heeft Achilles Van de Moer van brouwerij Serafijn het te vroeg gepresenteerd

    (reeds op 19 september)?


    Ik hoop dat de rust terugkeert na deze bespreking in oktober?

    Alhoewel! Oktober wordt ook de wijnmaand genoemd!

    Gelukkig ook de Rozenkransmaand




    Toen ik het bier fotografeerde dacht ik dat er iets niet pluis was!


    Heksemiebier – 6,2% Alc.Vol.

    Naar een recept van Achilles Van de Moer van brouwerij Serafijn - Itegem

    Gebrouwen in De Proefbrouwerij – Lochristi





     





    Helder blond biertje met een witte dikke schuimkraag.

     

    De neus is lekker moutig

    Vers brood

    Toetsen van sinaasappel.

     

    De eerste slok voelt fris aan.

    De smaak van een zuiderse vruchtencocktail.

    Citrus en een tikkeltje mango laten de smaakpapillen niet onberoerd.

    Zoet maar in de achtergrond een zurig fris smaakje.

    Licht hoppig.

    Het bier heeft een mooie body.

    Een lekker biertje zonder echte bitterheid.

    Zoet maar helemaal niet plakkerig 





    Nen dikke merci aan de Geroen voor zijn lekkere Heksengift


    15-10-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BLES BIERHAPPENING 2009 (2) - Gespot en zelf gespot


    Gespot en zelf gespot op de BLES Bierhappening 2009
    in Zottegem




    Mijzelf met Sofie Vanrafelghem (Journaliste bij Reisreporter) en
    David Le Roy, ondervoorzitter van
    Zythos
    Foto genomen door Biergenieter Jan.(Waarvoor dank)




    Marc Brusten penningmeester van Zythos bij Sandrino
    vertegenwoordiger van Van Eecke en Leroy




    Drie jonge leeuwen.
    Van lnr : Koen Vanlancker (De Proefbrouwerij),
    Joran Vanginderachter (Van Honsebrouck) en
    Allex Lippens (Bockor)



    Voordrachtgever en secretaris Waregemse Bierfanaten Geroen Vansteenbrugge
    In gezelschap van Sofie Vanrafelghem (Journaliste bij
    Reisreporter)




    De Redactie van De Zytholoog Jan Louies, Marc Mertens en Hans Meijvis





    Voorzitter BLES - Johan Vleeshouwer en Jean Blaute




    Taalkundige en professor-emeritus van de Gentse universiteit
    Johan Taeldeman (rechts) met zijn echtgenote Lieve (links)
    In het midden Johan Piens uit Schorisse.






    An en Luc van de Leuvense Biertherapeuten





    Hobbybrouwer Jean Michel Sanctorium uit Noord-Frankrijk bij
    Jef van Den Steen




    Image Hosted by ImageShack.us
    Geroen Vansteenbrugge, ikke en Jean Blaute
    Foto : Sofie Vanrafelghem (Waarvoor dank)






    BLES  medewerksters en dochters van Bles bestuurslid Alex Gaethofs
    Toosten op volgend jaar.

    15-10-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    14-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BLES BIERHAPPENING 2009 - De brouwerijstanden

    BLES BIERHAPPENING 2009

    De bierhappening van bierproeversvereniging BLES – Zottegem mag naast
    het Zythos Bierfestival in St. Niklaas en het Kerstbierfestival in Essen
    als een van de beste bierevenementen van België beschouwd worden.
     
    Veel brouwerijstanden met diverse bieren waaronder telkens enkele primeurs,
    veel volk en een prachtige organisatie.

    Ook dit jaar was het niet anders.  23 Belgische brouwers stelden hun eigen pareltjes
    voor aan het talrijk opgekomen publiek.
    Ook BLES had zoals gewoonlijk hun eigen jaarlijks biertje gebrouwen.

    Dit jaar kozen ze voor een biertje gekruid met de roze besjes van de schinusboom
    vandaar ook de naam Schinus die als 12de BLESbier mocht doorgaan.

    Zie ook : Persconferentie 16de Nationale Bierhappening BLES - Zottegem

     

     

    Hun oude zaal moesten ze dit jaar verlaten omdat die volgens Schepen van
    Cultuur en Patrimonium Dirk Van Herzeele aan een flinke opknapbeurt toe is..

    De happening ging nu door in de fuifzaal van De Beverse vijvers gelegen in hetzelfde complex.

    Maar wat een verbetering! De zaal is iets kleiner weliswaar, maar veel luchtiger en praktischer. 
    Ook voor de brouwers was deze zaal een verademing.
     
    Nu moesten ze met al hun standmateriaal en bier niet meer naar boven.

     

    Wat de bierhappening ook zo bijzonder maakt is dat u naast de vertrouwde jaarlijks weerkomende gezichten veel nieuwe mensen leert kennen.

    Mensen die u kent van naam of die via facebook bevriend zijn met u maar nog nooit live hebt ontmoet.

     

    Zo leerde ik zaterdag enkele nieuwe mensen kennen.

    Sofie Vanrafelghem een leergierige dame die voor Reisreporter schrijft
    maar het Belgisch bier nog beter wil leren kennen.
     
    Ook Facebookfriend Jan de Biergenieter mocht ik eindelijk live ontmoeten.

    Ook met mensen van de nieuwe Gentse biervereniging kon ik kennismaken enz..

    Eén van de hoogtepunten was om te toosten met de bekende Zottegemnaar Jean Blaute.

    Musicus en bekende TV vedette maar nu in de spotlights van het bierwereldje door de

    Canvasreeks Tournée générale

     

    Kortom het was terug een gezellige bedoening.




     


    Hieronder het eerste deel van een Fotoverslag van de Happening.

    Het tweede deel zijn enkele foto’s van mensen en vrienden die door mij gespot zijn.

    DE BROUWERS


    Toeval of niet maar de voornaam van deze drie heren eindigt op O
    Sandrino, Bruno en Jo




    Mark De Neef van brouwerij 'De Glazen Toren' uit Erpe Mere schenkt
    een
    Saison d’Erpe-Mere in. 
    In tegenstelling tot een typische Specialiteit van Henegouwen
    is deze Saison eentje uit Oost-Vlaanderen.




    Ook van brouwerij 'De Glazen Toren' een Nette 2009
    Een honingbiertje gebrouwen door vrouwen.





    Danny en een vriend baten de stand van Café Moppie uit.
    Het volkscafé uit Elene (Zottegem) heeft maar liefst een 600 bieren in huis
    waaronder twee eigen huisbiertjes.




     
    Naast Moppie blond is er ook een Mopie donker.




    Bierfirma Cluysenaer uit Kluizen (Evergem) ook bekend als Brouwerij Johan Van Hoecke
    stond voor de eerste maal in Zottegem. 
    Het biertje wordt gebrouwen bij De Proefbrouwerij.




    Michael Vermeren, Philippe Golinvaux en vriend. 
    3 kleurrijke brouwers van bierfirma La Forestinne.




    De Waalse brouwers van la Forestinne hadden hun Kerstbier Forestinne Mysteria bij.
    Dit biertje wordt gebrouwen in Brasserie La Caracole in Falmignoul (Dinant)





    De stand van Vicaris (Dilewyns) uit Grembergen.




    Claire een van de vier mooie dochters van zaakvoerder Vincent Dilewyns.
    Naar het schijnt hadden de vier dochters
    volgend jaar graag plaats genomen op het Ros Beiaard!





    Brouwerij Roman kan absoluut niet ontbreken op de Happening.




    Jo Van Aert van bierfirma Belgoobier
    Een sympathieke brouwer die gebruik maakt van de brouwketels van la Binchoise
    om zijn hoppige biertjes te brouwen.




    Frederik De Vrieze van brouwerij Contreras (Gavere)
    even weg van zijn stand om een praatje te maken met
    Bruno Van Den Bossche van de gelijknamige brouwerij uit St. Lievens Esse.




    Ook voor het eerst aanwezig op de Bierhappening
    De Scheldebrouwerij uit Meer.





    Uit Brakel Wim van brouwerij De Graal en een jonge assistent.




    Brouwer Stefaan Dedecker en echtgenote van brouwerij
    Den Tseut (Oost-Eeklo) stonden ook voor de eerste maal in Zottegem.




    Ze hadden een nieuw biertje mee 'Belle Cies' genaamd.
    Een zware klepper van 10% Alc.Vol. 
    In de 75cl flessen zit een hopbel.
    Het wordt gebrouwen met Champagnegist.
    Fruitig biertje met een uitgebalanceerde bitterheid.





    Picobrouwerij Alvinne werd vertegenwoordigd door
    Glenn Castelijn. Bij hem
    Owen Miller, een Amerikaan die bij Alvinne en de Struise Brouwers
    stage zal lopen van eind oktober tot maart





    Een goedlachse Jan Vandenberge van bierfirma Lupiline uit Kuurne




    Het huisgezin Slaapmutske.
    Dany en Marleen met hun toekomstige brouwer?





    In primeur hadden ze hun lekkere Bio-Tripel mee.





     Nog een primeurke dat we konden proeven
    Een 'Bittere David', een brouwsel met Amerikaanse aroma's en smaken
    van hobbybrouwer David Le Roy..





    Hilde Squire van De Hoevebrouwers uit Zottegem schenkt hun nieuw
    biertje uit.





    Toria Tripel een heel lekker biertje met een mooi gedoseerde
    bitterheid.  Heel lekker!




    Raf Benoy (brouwer Kas) en Jan Duym (brouwer Druk), 
    van de verhuisbrouwerij aan het werk.
    De Verhuisbrouwerij was onlangs te zien in het programma
    Tournée générale op Canvas.
    Naast brouwen moeten ze nu ook nog handtekeningen plaatsen.




    Tommy Thys (brouwer Las) geef uitleg aan de geïnteresseerde bezoekers.




    De Verhuisbrouwerij al jaren bekend maar nu echte TV vedetten
    samen op de foto voor hun beroemde caravan.





    Piet Salomez van Bierfirma Het Alternatief uit Izegem 
    schenkt hier zijn nieuw biertje Ambetanterik uit. Een heerlijke stout.
    Ook nieuw was zijn IPA De Bittere Waarheid.
    Echtgenote Christine kijkt glimlachend toe
     




    Ook brouwerij Huyghe uit Melle was vertegenwoordigd.
    Voor de brouwerij moet ge die kant op, vertelden ze ons.




    Hoe gelukkig een brouwersgezin kan zijn bewijs deze foto.
    Frederik De Vrieze van brouwerij Contreras (Gavere) en zijn vrouwtje An.
    Of had hij nog iets goed te maken?





    Brouwerij Van Steenberge uit Ertvelde kon niet ontbreken in Zottegem.




    Brouwerij De Ryck werd vertegenwoordigd door Miek en Bram Van Melkebeke.
    De kinderen van brouwster Ann De Rijck.






    Zoals altijd sluit ik af met een mooie dame die wil poseren
    voor mijn digitaalke.



    14-10-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    08-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het boek '˜Bieren en brouwerijen van België' aan de pers voorgesteld.



    Het boek ‘Bieren en brouwerijen van België’
    aan de pers voorgesteld.






    Woensdag 07 oktober 2009 werd in het prachtige Brouwershuis op de
    Grote Markt van Brussel het boek ‘Bieren en brouwerijen van België voorgesteld’
    Auteur Historicus Adelijn Calderón was bijzonder gelukkig dat
    hij
    zijn jarenlange werk eindelijk aan de genodigden kon presenteren.





    Het prachtige Brouwershuis op de Grote Markt van Brussel.
    De eerste stenen huizen op de Grote Markt te Brussel werden vanaf de 14de eeuw gebouwd
    aan de zuidelijke kant, de zijde van de Grote Markt
    waar ook het stadhuis werd opgetrokken.
    Eén ervan, het huis genaamd "De Hille" en later "Den Gulden Boom",
    was gelegen op de plaats waar het Brouwershuis nu nog steeds staat.





    In de gevel worden barokke en Vlaamse decoratieve elementen verenigd.
    Het ruitersstandbeeld dat bovenop het gebouw prijkt, is een copie uit 1901
    van een kunstwerk uit het midden van de 18de eeuw.
    Het stelt de weldoener van de gilde voor, Karel van Lotharingen.








    Bierjournalist Christian Deglas (midden) en uitgever Arnold Eloy 
    van Mens & Cultuur (links)
    stelden auteur Adelijn Calderón (rechts) aan de genodigden voor.



    Ik heb Adelijn leren kennen in 2007 op de bierjutterij in Oostende.
    Wij raakten aan de praat en hij vertelde mij dat hij fan was van mijn bierblog
    en hij was ook reeds een hele tijd bezig met speurwerk in diverse brouwerijen
    om er met het bekomen materiaal een naslagwerk te schrijven over
    die bezochte brouwerijen en hun bieren.
    Vroeger zei men 'Hoe ouder je wordt, hoe rapper de tijd voorbij gaat'.
    En kijk, twee jaar later ben ik uitgenodigd op de voorstelling van zijn boek.




    Image Hosted by ImageShack.us

    Adelijn bedankte de brouwers voor hun medewerking maar vooral de twee verzamelaars op
    biergebied waar hij vooral veel steun van kreeg.
    De een, het biermuseum van Lustin die meer dan 20.000 glazen in haar collectie heeft
    en een goede vriend van hem die over meer dan 10.000 bieretiketten beschikt.
    Van dit reusachtig materieel heeft hij mogen gebruik maken met als resultaat
    dit dikke kleurrijke boek die maar liefst 2,5kg weegt.
    Wat oorspronkelijk een werk van 400 bladzijden moest zijn is uiteindelijk een
    werk van 600 bladzijden geworden.

    Naast alle actuele brouwerijen en haar bieren beschrijft de auteur ook de
    gegevens van 217 verdwenen brouwerijen. Informatie die u niet vind op het internet.
    Ook de bierfirma’s komen aan bod.
    Het boek wordt geïllustreerd met duizenden foto’s van etiketten en bierglazen.

    Met een grote nauwkeurigheid is alle informatie gecheckt op juistheid,
    hetgeen in vele gevallen niet evident geweest is.
    Verder zocht de auteur voor elke brouwerij typische afbeeldingen en
    wat kon beter dan de voorstelling van de respectievelijke etiketten
    en de meest bekende en gebruikte bierglazen.







    Ruime aandacht bij de voorstelling van het boek.





    vlnr : Uitgever Arnold Eloy 
    van Mens & Cultuur, Paul Van Caesbroeck
    Grafische vormgeving, Bierjournalist Christian Deglas
    en Adelijn Calderón

    Na de voorstelling was er een receptie met hoe kan het anders
    een fris pintje en belegde broodjes



    Brouwers ondereen 
    Kris Herteleer van De Dolle Brouwers in gesprek met Dirk Lindemans
    van brouwerij
    Lindemans





    De prachtige verlichte kasten met tentoongestelde porseleinen tapkranen
    geven het interieur een warme uitstraling.




    Christian Lejeune (Conservator Musée des Bières Belges) en mevrouw Béatrice Paillet
    (rechts) in gesprek met Michael Vermeren van blog "Le Petit Mickey Illustré"
    en brouwer bij bierfirma 'La Forestinne' (links).





    Adelijn Calderón kijkt samen met Guy Pirlot 
    brouwer van bierfirma
    Bieren Pirlot 
    uit Pulderbos in zijn naslagwerk. 




    Casimir Elsen (L) secretaris van Zythos in gesprek met Ronan Vandermotten (R) voorzitter
    Gambrinusclub van België en Auteur van het Belgische Biernamenregister.




    Genietend van een biertje Alexandre Dumont (L) en Stéphane Meulemans (R) 
    van Brasserie
    De Jandrain




    Adelijn signeert zijn boeken.


    Adelijn (Vilvoorde °1939) was Laureaat bij het Fonds der Meestbegaafden.
    Na het atheneum behaalde hij het diploma chemie aan de
    Ecole Industrielle Supérieure de la Ville de Bruxelles.
    Een groot deel van zijn loopbaan bracht hij door in de wereld van de voedingsscheikunde;
    ondermeer de fundamentele structuur van de koolwaterstoffen
    behoorde tot zijn onderzoeksopdracht.
    Later was hij directiemedewerker bij een internationaal cashand- carrybedrijf
    en adviseur voor buitenlandse handel.
    Sinds lange tijd is hij echter ook geboeid door het vak geschiedenis en daarbij komt, vanuit zijn wetenschappelijke en mathematische vorming, zijn analytische ingesteldheid wonderwel van pas.

    Tot op heden realiseerde hij al diverse studies, o.m. Historiek der straten van Vilvoorde,
    Bedrijven en werkgelegenheid gedurende de XXste eeuw in Vilvoorde 1894-1994 (3 delen),
    Vilvoorde in de Tweede Wereldoorlog, De Belgische circussen Semay, Ça-Va Seul en Bux,
     De Nationale Landbouwprijskamp van Vilvoorde 1852- 2002 (2 delen)
    en Historiek der straten van Knokke-Heist (2 delen).




    Met het ereteken van De Orde van de Roerstok rond de hals,
    Marie-Christine Dubois achterkleindochter van voormalige brouwerij Dubois uit Lebbeke


    Auteur Historicus Adelijn Calderón met zijn dochter Eliane




    Uitgever en auteur duimen op het succes.

    Het boek werd opgedeeld in 15 hoofdstukken:

    1. Inleiding
    2. De Belgische brouwnijverheid 1900-2007
    3. Bieren en brouwerijen
    4. Actuele brouwerijen
    5. Trappistenbrouwerijen
    6. Speciale brouwerijen
    7. Bierfirma’s
    8. Geuzestekerijen
    9. Nieuwe brouwerijen / bierfirma’s 2008
    10. Gewezen brouwerijen
    11. Het bier en de pils
    12. Bierattributen
    13. Definities
    14. Bibliografie
    15. Index

    ISBN 978-90-77135-18-1

    Uitgeverij: Mens & Cultuur Uitgevers NV

    Prijs: 89,50 euro



    Bij het naar buiten gaan zag ik dat St. Arnoldus
    Patroonheilige van de brouwers zich ook een boek had aangeschaft!


    08-10-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    07-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cultuur Café - Bier en Kaas - Ingelmunster


    Cultuur Café - Bier en Kaas - Ingelmunster



    Dat bier en kaas een perfect huwelijk is en zo maar geen losse flirt

    wordt hoe langer hoe meer duidelijker.

    Diverse restaurants waaronder het Hof van Cleve durven al eens kaas presenteren vergezeld met een Belgisch biertje. Een perfect koppel blijkt later.

     

    Wie heeft er nog nooit een abdij of trappistenbier geproefd met de bijhorende kaas?

    Chimay, Orval, Westmalle, Maredsous, Postel enz…

    Ik denk iedereen die van lekker eten en drinken hou.

     

    Natuurlijk is het geen toeval dat in ons land abdijen zowel kaas als bier produceren.

    We zijn het land van bier en hoe langer hoe meer van kaas.

    De biertjes smaken al even lekker in het glas als op het bord.

    De paters wisten maar al te vlug dat de rijke smaak van hun bieren dankzij
    het hogere alcoholgehalte een mooi evenwicht vormt met hun vetrijke, romige kazen.






    Maar waarom geen ander Belgisch streekbiertje combineren met diverse soorten kaas.

    Cultuurcafé en de bierproeversvereniging HIC uit Ingelmunster  sloegen de handen in elkaar

    En hielden zondag laatst (04-10-09) een bier en kaas middag.

     

    De aanwezigen konden uit een overzichtelijke kaart “Onze suggesties” kiezen uit 6 Belgische streekbiertjes met een bijpassende kaas.

    Bij het proeven kon men luisteren naar de Akoestische popgroep Corivia.





    Schepen Trees Lapeere heft het glas op de eerste editie.



    Hieronder de beschrijvingen van het bier en de kaas zoals die te lezen waren op
    de suggestiefiche





    Blanche des Honelles met een stukje Roquefort


    Dit donkerblond bier met hergisting in de fles heeft weinig bitterheid,
    maar smaakt eerder kruidig.
    Roquefort is een blauwschimmel van schapenmelk, vrij zout, kruidig en pikant.



    Leireken Dark met een stukje jonge kaas


    Biologisch bier op basis van boekweit dat zijn volle smaak koppelt
    aan elegante frisheid
    Jonge kaas is hard door een laag vochtgehalte, met een zachte en
    smeuïge smaak.



    Augustijn Blond met een stukje Brugse Blomme


    Het helder goudblonde Augustijn-bier heeft een milde, zachte
    maar toch rijke smaak
    Brugse Blomme is een heerlijke fluweelzachte delicatesse
    met een onverwacht pittige smaak.






    Het bestuur van HIC proeft van hun eigen combinaties.





    De Ingelmunsterse akoestische popgroep Corivia
    zorgde voor de muzikale noot






    Cultuurbeleidscoördinator Christophe Pareit aan het proeven




    La Chouffe Blond met een stukje Echte Loo


    La Chouffe Blond is een goudblond bier dat zich onderscheidt
    door zijn frisheid en fruitig aroma.
    De Echte Loo, gemaakt naar het recept van de paters van de
    oude Abdij van Lo, is een halfharde, pittige kaas.



    Bourgogne de Flandre Bruin met een stukje Damme


    Helder donkerkleurig bier met een heel eigen timbre,
    aangename afdronk met fruitige appeltoets
    Damme is een halfharde kaas met een zacht-pittige, romige smaak.



    Arabier met een stukje Wijnendaele


    Arabier is een zuiver moutbier met nagisting en is
    gehopt met bloemenhop uit Poperinge.
    Wijnendaele is een halfharde kaas van koemelk met een zachte smaak.





    De inrichters en medewerkers.

    07-10-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    04-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koriala - bierfirma Lupiline



    'Hopelijk kunnen we hier ooit van leven?
    '
     


    Dit waren de woorden van het jonge brouwerskoppel Jan en Veerle van
    bierfirma Lupiline bij de voorstelling van hun eerste biertje “Primula”
    op
    dinsdagavond 27 november 2007 bij Picobrouwerij Alvinne

     (Lees hier) 



    En hun bierfirma is nog altijd springlevend
    Ondertussen is er in een tijdspanne van twee jaar toch veel verandert.

    Ze brouwen hun biertjes nu bij brouwerij De Graal in Brakel en niet meer in Heule

    Hun eerste biertje “Primula” heeft door toedoen van brouwerij Haacht een
    naamsverandering moeten ondergaan. Haacht dacht dat de naam "Primula"
    voor eventuele naamverwarring zou zorgen en schade zou toebrengen
    bij de verkoop van hun Primuspils.

    Om niet meteen in hun jong begin met rechtszaken geconfronteerd te worden besloten
    ze wijselijk om de naam Primula te veranderen in Koriala.

     


    Jan Vandenberge en Veerle Bal zijn perfectionisten.

    Vooraleer ze een biertje op de markt brengen zijn ze al twintig proefbrouwsels ver.

    De proefbrouwsels worden stap voor stap opgebouwd en verbetert tot ze

    hun eigen smaakpapillen en die van hun vrienden kunnen bekoren.

    Dit doen ze in hun klein proefbrouwerijtje in de tuin achter hun huis.






    Veerle Bal en Jan Vandenberge aan hun eigen gebouwde
    brouwinstallatie.  Hier ontstaan de proefbrouwsels.



    Er is na bijna twee jaar een nieuw biertje bij gekomen.

    Een pittig bruintje met de naam “Cuerna”

    verwijzend naar Kuurne waar ze wonen.
     Maar daarover later meer.

    .

     


    Maar nu eerst hun Koriala.

    Is het nog de lekkere Primula van weleer?








    Koriala – 7% Alc.Vol.

    Naar een recept van bierfirma Lupiline - Kuurne

    Gebrouwen in brouwerij De Graal – Brakel

     

     





    Helder goudblond biertje met een zeer fijne witte schuimkop.

    Het schuim is mooi wandklevig.

     

    De neus bied ons een fris hopfloraal aroma

    Gistig en fruitige toetsen van o.a.  citrus en koriander.

     

    De eerste beet (om het met de woorden van vriend bierkenner

    Carl Kins te zeggen) is lekker fruitig.

    Smaak ik heel diep toetsen van perzik?

    Amerikaanse hopprikkels bekoren de smaakpapillen zonder extreem over te komen.

    Ook een mooie bitterheid laat zich meteen kennen en

    brengt voldoende evenwicht in het biertje

    Het bier heeft een lekkere bittere afdronk met een droge nabitterheid.

     


    Voor mij is dit een biertje die u blij maakt terwijl u vanuit uw luie zetel

    naar een blauwe hemel staart en af en toe een slokje neemt
    en eventjes de ogen sluit.





     
    De naam Primula is verwenen maar de geur- en smaakcomponenten
    zijn gelukkig gebleven
    en zelfs verbetert.

    Ook het prachtig vrouwelijk elfje op het etiket (ontworpen door Fae Laureys)

    heeft de naamsverandering gelukkig overleefd.




    Wie de biertjes wil proeven kan terecht nu zaterdag 10 oktober
    op de
    Bles bierhappening te Zottegem
    en op 6-8 november 2009 op het 
    Weekend Der Belgische Bieren in Hasselt



    VERDERE INFO :

    Brouwerij
    Lupiline
    Jan Frans Willemsplein 4
    8520 Kuurne

    +32 (0)478 61 31 71
    +32 (0)473 99 03 47

    info@lupiline.be



     

    04-10-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    03-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BUBBLZZZ - Een nieuw E-Biermagazine op Internet


    BUBBLZZZ – Ontkurk het leven

     



    Ja, we zullen de fles ontkurken!

    Bubblzzz is ontstaan vanuit een verlangen.  Dat om het goede leven te vieren, het echte leven.  Het leven dat bruist, vol interessante figuren, verhalen uit het verleden, gelukkige momenten gedeeld tussen vrienden en liefhebbers van dezelfde dingen, de levensvreugde op ons stukje aarde.  Welk beter symbool voor dit alles dan een goed glas bier?

     

    Met deze tekst begin de persmap van het nieuwe online magazine Bubblzzz.



     

    Donderdag laatst 1 oktober vond in het bekende restaurant

    in 't Spinnekopke in Brussel de persconferentie plaats van dit gloednieuw

    Glossy online biermagazine.  Zeg maar een soort periodiek blad op Internet die u net als een ander tijdschrift kunt lezen door de bladzijden om te draaien.

    Niet met de vingers maar ditmaal met de computermuis.

     

    Bubblzzz gaat enkel over bier, maar dat had u al gelezen.

    Reportages vergezeld van prachtige foto’s (o.a. van Danny Van Tricht) die u naar believen

    kunt inzoomen. U kan het magazine downloaden in pdf-vorm en de pagina's
    printen die u persoonlijk graag wil houden, of een pagina gedeeltelijk doorsturen naar een vriend. 
    Er is rand informatie.  Er zijn videofilms te zien en nog veel meer.

     

    Zoals gezegd is het hip en glossy.

    Bubblzzz, zo zal u merken, is geen klassieke website, maar een e-magazine met
    alle toeters en bellen van een “echt” magazine.  Aangenaam, interessant en soms grappig.

     

    De ontwerpers Christian Deglas en Kem Dust mikken hoog.

    De bedoeling is om het magazine om de maand te laten verschijnen,

    in het Nederlands en in het Frans en later in het Engels.

    Er zou ook een papieren versie eenmaal per jaar op de markt komen.

    Momenteel is het proefnummer 0 te zien.

    Volgend nummer verschijnt op 1 november 2009.

    Hieronder een fotoreportage van de druk bijgewoonde persconferentie.
    Er nog bij vertellen dat Jean Rodriguez eigenaar van het Spinnekopke
    diverse biersoorten serveerde w.o. Oude Geuze, Trappist enz..
    De hapjes waren typische Brusselse specialiteiten zoals
    Bruine en witte pens, Brusselse kaas en kop.







    In dit riant XVIII eeuw huis gelegen op het Bloemenhofpleintje, vol met geschiedenis
     ging de persconferentie door.
    In 't Spinnekopke zo noemt dit befaamde Brussels restaurant.
    Voor meer info en een vleugje muziek van Jacques Brell surf naar
    In ‘t Spinnekopke







    De ontwerpers Christian Deglas (boven) en Kem Dust (onder) legden uit
    hoe de website moet en kan bekeken worden.




    Een druk bezochte persconferentie.  De fotograaf wordt gefilmd en vica versa.




    Christian Deglas in gesprek met geuzesteker en brouwer Frank Boon
    van brouwerij
    Boon



    Yves Paneels uitbater van de bekende herberg
    'In de Verzekering tegen de Grote Dorst'
    te Eizeringen was ook van de partij.




    Geuzesteker en brouwer Armand Debelder van 3 Fonteinen uit Beersel
    in gesprek met Adelijn Calderón.




    Samen met kaas en kop stonden ook deze
    lekkere bruine en witte pensen op tafel.
    Een persconferentie met echte Brusselse specialiteiten.





    Frank Boon en Yves Paneels in gesprek.
    Waarschijnlijk gaat het over bier met spontane gisting?





    Jean Rodriguez uitbater van In ‘t Spinnekopke serveerde
    ons verschillende biersoorten.  Ook zijn eigen biertje Betchard
    werd uitgeschonken.




    In ‘t Spinnekopke een typische Brussels etablissement
    met de bekende spiegels aan de muren.





    Hoe fotografeer men best een oude geuze die volgens de regels
    uitgeschonken wordt?
    Trappistenkenner Danny van Tricht van de mooie blog
    "Trappistbier beleven"
     en Armand Debelder in gesprek.




    Nogmaals Adelijn Calderón (links) auteur van het boek
    "Bieren en brouwerijen van België" die volgende week in Brussel
    zal voorgesteld worden in gesprek met de bekende striptekenaar
    Le papa du Poje, Louis-Michel Carpentier




    Gust Simoens (rechts) de Kempense vertegenwoordiger van brasserie Dupont
    in gezelschap van
    Lionel Van der Haegen van Brasserie Silly





     Kem Dust (links) en Christian Deglas toosten op het succes.







    Enkele caps van het mooie E-Magazine.







    Drie gekende bierreporters en bloggers
    vlnr : William Roelens van
    Bierblog en de wekelijkse biernieuwsbrief "Het HOPnieuws"
    Danny van Tricht van
    Trappistbier beleven
    en Steven Vermeylen van Hier stroomt het bier


    Bloggers die regelmatig zullen surfen naar :


    www.bubblzzz.com


    Bubblzzz
    voor het beste
    en voor het bier

    03-10-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    01-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe biergerechten proeven in restaurant 'œDe Koetsier" te Waregem

    Nieuwe biergerechten proeven in restaurant
    “De Koetsier" te Waregem



    Koken met bier wordt hoe langer hoe meer geïntroduceerd in de keuken van toprestaurants. 
    Zelfs gerenommeerde chef koks hebben de combinaties ontdekt.
     
    Zie maar naar
    Ferran Adrià, de chef van elBulli (Girona - Spanje) -
    al jaren officieel het beste restaurant ter wereld.

    Hij ontwikkelde een nieuw bier die hij in zijn driesterrenrestaurant wil schenken.

    Het zal trouwens een Belgisch biertje zijn.


    Ook dicht bij huis is bier in harmonie met eten erg in trek. 
    Peter Goossens van het restaurant Hof van Cleve liet in bepaalde tv-programma’s
    al duidelijk merken dat het gerstenat een merkelijke opgang maakt in de Belgische keukens.

     

    Niet alleen koken met bier, maar ook bier kiezen die bij bepaalde gerechten past
    vind zijn weg
    bij koks en bierliefhebbers.

    Bier als begeleidende drank zeg maar.

    Dit wordt ook nog "Beer and Food Pairing" genoemd.
    In Amerika zijn ze er al een tijdje mee bezig.
    Nu nog de Belgische bevolking warm maken.

     

    Ook het Waregems restaurant “De Koetsier” begin hoe langer hoe meer te experimenteren met bier.

    Na hun succesrijke campagne dit voorjaar in het teken van 
     
    “Vlaanderen Lekker Land brengt Leven in de Brouwerij”
    zie :  Voorproeven van Biergerechten in restaurant “De Koetsier" te Waregem

    gaan An en Chef Jan Goossens een vervolg koken aan deze succesrijke formule.

     

    Wij werden dinsdag 29 september terug uitgenodigd om hun nieuwe biercreaties
    te gaan proeven en om keuzes te maken over het bier die erbij zou geserveerd worden.

    “Wij” Dit zijn : An en chef Jan Goosens van het restaurant, Leen Walcarius
    voorzitster van de Waregemse Bierfanaten,
    Rik Gystelinck secretaris van UNIZO Waregem.
    Geroen Vansteenbrugge secretaris Waregemse bierfanaten en tegenwoordig
    een veel gevraagde gastspreker in verband met bier 
    en uw verslaggever William Roelens.

     

    Ik wil eerst en vooral benadrukken dat alle bieren door Jan en An van
    De Koetsier uitgekozen waren en van onberispte kwaliteit waren.

    Maar aan ons om de perfecte harmonie te vinden of te benaderen welk bier bij het gerecht paste.

    Ook alle gerechten werden met bier klaargemaakt.


    HET RESTAURANT
















    Ik was ietsje te vroeg zodat ik nog op mijn gemak enkele foto's kon maken
    van dit gezellig restaurant.
    De tafel voor zes was gedekt en de proefglaasjes blonken.
    Tijd om te proeven!




    HET PROEFPANEL






    An en chef kok Jan Goosens uitbaters van De Koetsier.
    Jan is een kok die niet te vlug tevreden is. 
    Hij eist perfectie in alles wat hij uit zijn kookpotten tovert en dat proeft u.





    Leen Walcarius voorzitster van de Waregemse Bierfanaten,





    Rik Gystelinck secretaris van UNIZO Waregem.




    Geroen Vansteenbrugge, secretaris Waregemse bierfanaten.





    Tenslotte uw verslaggever van BIERBLOG en het wekelijkse HOPnieuws/




    DE TASTING


    Eerst kwam er een Rundscarpaccio met een geparfumeerde vinaigrette
    van Augustijn donker.
    We hadden de keuze uit twee bieren
    De Augustijn Donker en de Kwak








    We kozen voor de Augustijn donker omdat het bier die op zich zoete toetsen heeft
    door de lichte bitterheid van de Carpaccio ook bitterder gaat smaken.
    Het bier vormde een geheel met de flinterdun gesneden plakjes rundvlees
    De Kwak was te aromatisch en ietsje te veel geparfumeerd.





    Daarna volgde een heerlijke ajuinsoep in bladerdeeg met gruyèrekaas
    en Dendermondse Tripel.
    Naast deze soep staat er ook een Wildbouillon in bladerdeeg
    geparfumeerd met Augustijn Grand Cru


     

    Na de soep kwam een gebakken Doradefilet met julienne van prei en een lichte tijmsaus
    klaargemaakt met Corsendonk Agnus
    De keuze van de twee bieren was een St. Bernardus Tripel en een St. Feuillien Blond






    De St. Bernardus kwam er beter uit dan het biertje uit Henegouwen.
    Het bracht meer evenwicht in het gerecht.
    De St. Feuillien Blond kon aan het gerecht geen bijdrage leveren.
    We opteerden ook voor een eventueel witbier zoals St. Bernardus Witbiertje.
    Dit zou het % Alc enigszins temperen die we nu hebben van de tripel.



    Een van de hoofdgerechten was een
    Pladijsfilet met gesmoorde verse spinazie
    vergezeld van pureeaardappeltjes met kappertjes.
    Augustijn Blond en Chimay Tripel was de keuze van het bier.



    De Chimay Tripel haalde het van de Augustijn Blond.
    Hij bevatte meer body en cobineerde vlot met het visgerecht.
    De Augustijn Blond kwam eerder ietsje zuriger over bij de smaak van het gerecht.



    Een ander hoofdgerecht was het schitterende
    Speenvarkenkroontje met boschampignons en een aardappelgratin.
    Wij hadden de keuze uit een Gouden Carolus Classic, een Augustijn Grand Cru 
    en een Augustijn Donker






    De Gouden Carolus Classic was het beste bier die bij dit heerlijk gerecht paste.
    Het bracht meerwaarde aan het malse vlees.
    Het gaf herfstwarmte aan het gerecht en men kon van het bier
    rustig nagenieten tot het dessert er aan kwam.



    Tenslotte kwam als dessert een appeltaartje in bladerdeeg op tafel
    Jan en An stelden voor om er een oude kriek De Cam er bij te degusteren.



    De combinatie was eigenaardig lekker.
    De zoete en het zure brachten een aangenaam geheel.
    De lekkere kriek werd enigszins getemperd door het dessert en kwam minder zuur over.
    Misschien zou het gerecht met een minder zure kriek tot een
    betere smaaksensatie komen?





    Proeven, vergelijken, noteren en bespreken en er ook iets van opsteken.
    Dit was de bedoeling van deze interessante avond.
    Het is niet gemakkelijk om bier en gastronomie te combineren.
    We zijn ook geen echte kenners, maar ik denk dat we met onze resultaten
    toch iets bereikt hebben.



    Wij bedanken An en Jan om ons opnieuw uit te nodigen
    We zijn weer een stukje ervaring rijker op ons lange bierpad.


    Nog bij vertellen wie het menu neemt wordt ook verwend
    met een aperitief en hapjes.

    De gerechten op de foto's zijn enkel proevertjes en stemmen qua grootte niet overeen
    met wat u op uw bord krijgt bij het bezoek aan De Koetsier.



    Ik raad dan ook iedereen aan om eens gerechten te combineren met bier.
    Hetzij thuis of op restaurant.
    Om het met de woorden van Carlo Didden die de Gastronomie Award 2008 won
    te zeggen
    "Bier is verfrissend.  Die frisheid ontbreekt in wijn, vooral dessertwijnen.
    Bier frist op.  Het spoelt de mond en tong.
    Het vermoeit niet wanneer je bier hebt gedronken.
    Dat is van belang, zeker als je lang moet tafelen.
    Het werkt hetzelfde als champagne (bron : BIER - Magazine uit NL)


    DE KOETSIER
    restaurant - traiteur

    Marcel Windelsstraat 14 - 8790 Waregem
    Tel.: 056 60 50 63
    Fax: 056 60 50 63

    dekoetsier@versateladsl.be

    Elke week en week-end middag open.
    alsook vrijdag-,zaterdagavond.



     

    01-10-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!