Inhoud blog
  • 5 bieren 150 - Antiek Blond Super 5 Ale - Brown Ale Le Chasseur - Straffe Hendrik X-mas Blend - Ter Dolen Winter – Wintermaster
  • In het spoor van Nico Mattan - De Hollemeersch
  • In het spoor van Nico Mattan - Het Mysterie (Poperinge)
  • 5 bieren 149 - Archivist Blonde - Heroes Mighty Brown - Quoi quoique oie couac - Sargasso – Zeedust
  • 34ste Dinsdagnamiddag proeverij - La Rules Epautre - Pichou Blonde - Balf Racine - Balf Tripel - Nostradamus Bio - Achel Superior Winter.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!
  • Heel duidelijk
  • donkere Carlsberg

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    28-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het bierproefgenootschap van Eutropius proefde 'Caractère Rouge' van brouwerij Rodenbach - Roeselare (W-Vl)






    Het bierproefgenootschap van

    Eutropius

    Proefde

    Rodenbach Caractère Rouge

    van brouwerij
    Rodenbach (Palm Breweries) - Roeselare












    Als brouwerij Rodenbach iets nieuws op de markt brengt
    dan is de belangstelling bij de bierliefhebbers en vooral
    de aanhangers van gemengde gisting bieren bijzonder groot.

    Onlangs verwende de brouwerij uit Roeselare de bierfanaat
    met twee nieuwe Limited Editions.

    Naast de reeds gerenommeerde Rodenbach Vintage die dit jaar voor
    de derde maal gebrouwen werd  (Vintage 2009)
    introduceerde Rodenbach in samenwerking met topchef Viki Geunes
    (twee sterrenrestaurant
    't Zilte op het dak van het MAS – Antwerpen)
    900 unieke flessen Rodenbach Caractère Rouge.
    Door zijn buitengewone smaakcapaciteiten en creativiteitsgeest verleende
    Viki Geunes op vraag van Palm Breweries zijn medewerking
    aan de productontplooiing.

    Met dank aan De Hr. Rudi Ghequire Site manager en Brewmaster bij Rodenbach
    kon ik zo’n fles complex bier meenemen naar de proefzolder
    van het Eutropius Bierproefgenootschap.

    waar we dit heerlijke bier aan onze smaakpapillen voorstelden.












    Rodenbach  Caractère Rouge – 7,0% Alc.Vol
    Brouwerij
    Rodenbach - Roeselare









    Roodbruin bier met witte schuimkraag met licht roze tint

    Bij het uitschenken kwam het aroma al ons reukepitheel verwennen.
    Subtiele fruitige en zurige aroma’s
    met mooie toetsen van rode wijn.
    Heerlijk!!!

    Het eerste slokje is zurig.
    zuurder dan de vintage.
    maar mooi in balans met
    smaken van fruit en hout.

    Nee we vonden geen overeenkomsten
    met de Alexander van vroeger.

    Dit bier is puurder.

    De afdronk is droog en zurig

    De nasmaak proef men een tikkeltje Vin de Céréale
    en toch komt er nog wat zoet opzetten.

    Rodenbach Caractère Rouge is een bier met heel veel karakter.
    Lekker als aperitief.













    Het bier ontstaat door een 6 maand durende gistende
    maceratie van vers fruit (krieken, frambozen en veenbessen)
    op bier dat zelf reeds een rijping heeft ondergaan
    van twee jaar op eiken foeders.
    Nadien volgt een hergisting op fles.
     











    INFO :

     

    RODENBACH Brouwerij

     

    Spanjestraat 133 tot 141
    B-8800 Roeselare
    België Tel:.
    +32 (0) 51 27 27 00

    info@rodenbach.be





     

    28-11-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    25-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het bierproefgenootschap van Eutropius proefde 'Préaris' van brouwerij Vliegend paard - Oedelem (W-Vl)






    Het bierproefgenootschap van

    Eutropius

    Proefde

    Préaris Quadrupel

    Versie :
    de Proefbrouwerij – Lochristi

    Naar een recept van
    Vliegende Paardbrouwers












    Préaris Quadrupel van Vliegende Paard Brouwer
    Andy Dewilde uit Oedelem 

    is dit jaar verkozen tot het beste hobbybier van België.
    Het kwam als beste bier uit de finale die gestreden werd door 7 teams
    die eerder in de regionale selecties als besten uitkwamen.
    In de voorselectie deden maar liefst meer dan honderd inzendingen mee.
    De wedstrijd werd ingericht door Brouwland Biercompetitie,
    leverancier van bierbenodigdheden.
    De jury bestond uit o.a. filmregisseur en bierliefhebber Julien Vrebos
    en professionele brouwers zoals
    jurylid Paul Arnott van Dubuisson
    (Bush, Cuvée des Trolls).
    Van het bier Préaris Quadruple werd als prijs 500 liter professioneel
    gebrouwen door 't Hofbrouwerijke in Beerzel.
    Het bier werd nadien in een grotere hoeveelheid gebrouwen
    bij de proefbrouwerij


    Het bier (versie Proefbrouwerij) kwam dankzij Andy op de proeftafels
    van het Eutropius Bierproefgezelschap terecht.
    Waarvoor onze oprechte dank.













    'Quadrupel' of 'quad' verwijzen naar een bijzonder sterke stijl van donker bier,
    met een karakteristiek kruidig, rijp fruit aroma.
    Een Quadrupel is bedoeld om sterker zijn dan een tripel.
    Het alcoholpercentage is hoofdzakelijk 10% of meer.
    Buiten dat, is er weinig overeenstemming over de status van Quadrupel als een stijl.
    Bier schrijver Tim Webb wijst erop dat soortgelijke bieren in
    België en Nederland ook wel 'Grand Cru' genoemd worden.






    Préaris Quadrupel – 10% Alc.Vol.
    de Proefbrouwerij – Lochristi

    Naar een recept vanVliegende Paardbrouwers - Oedelem







    Donkerbruin/zwart bier met een romige beige schuimkraag


    De neus bied ons een moutig aroma
    Met geroosterde prikkels
    Koffiesmaak is niet veraf 

    Het eerste slokje is zwoel en mals

    Een vleugje Koffietint met een melksmaak
    Geroosterde toetsen
    Een mooie alcoholwarmte geef het bier dat tikkeltje meer
    Ook nu en dan een lichte fruitinjectie waardeer het bier nog hoger op
    Op het einde een beetje hopbitterheid.
    Een bier met een mooie diepgang en leuk in balans

      Een heel warm degustatiebier te proeven met op de achtergrond
    Marisa Monte met het nummer Velha Infâcia AO Vivo


    INFO :

    Brouwland
    Brouwerij : ‘t hofbrouwerijke
    Brouwerij : De ‘Proef’ brouwerij

    Vliegende Paard Brouwers
    Andy Dewilde
    Beverhoutsveldstraat 33
    8730 Oedelem

    info@prearis.be This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

    25-11-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    21-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trappistenabdij Westvleteren - Voorstelling van de bouwsteenboxen en het bouwproject - Deel 2 : de brouwerij






    Trappistenabdij Westvleteren
    Voorstelling van de bouwsteenboxen
    en het bouwproject.



    Deel 2
    De brouwerij



    Vooraleer de huidige Trappistenabdij in 1831 werd gesticht,
    waren er in de loop der eeuwen drie kloosters gevestigd,
    op dezelfde plaats of in de nabije omgeving.
    De oudste vermelding van deze religieuze plaats gaat terug tot het jaar 806:
    de ‘cella Beborna’, afhankelijk van de Sint-Bertinusabdij te Sithiu (Sint-Omaars),
    situeerde zich wellicht in Vleteren.
    In 1260 stichtten een aantal zusters, waaronder Gertrude, ‘het huis Sint-Sixtus
    en het convent te Westvleteren’, maar in 1355 verhuisden zij naar Noord-Frankrijk.
    In 1610 vestigden drie kluizenaars zich bij de ‘Capelle Sint-Seicx’,
    om zich in 1615 aan te sluiten bij de Orde van de Birgittijnen in het klooster
    van Sint-Sixtus, dat zou bestaan tot in 1784.







    Op weg naar de brouwerij.  Ik neem nog vlug een kiekje van
    een idyllisch doorkijkje!






    In 1831, ten slotte, werd een nieuw Cisterciënzerkloooster opgericht:
    de priorij van de Trappisten, die in 1871 tot de huidige
    Sint-Sixtusabdij werd verheven.
    Reeds in 1836 werd een oude brouwerij aangekocht en ingericht
    binnen de kloostergebouwen,
    in 1838 begon men met het brouwen van het Trappistenbier Westvleteren.







    De brouwerij bevind zich rechts, helemaal op het einde van
    dit gebouwencomplex.






    In de loop van de 19e eeuw groeide de gemeenschap geleidelijk aan,
    maar tweemaal verliet een aantal broeders
    de abdij om nieuwe kloosters te stichten.
    De eerste helft van de 20ste eeuw was een moeilijke periode
    vanwege de Wereldoorlogen.
    Na de Tweede Wereldoorlog besliste de toenmalige abt
    om de productie van het trappistenbier te verminderen
    en de brouwerij kleinschalig te houden.
    In 1964 werd het gastenhuis gebouwd.

    In 1996 werd Manu Van Hecke tot zevende abt verkozen;
    in 2008 begon de abdij met een grondige en noodzakelijke verbouwing.
    De verkoop van de cd ‘Triduum Paschale’,
    geproduceerd door zes broeders en uitgegeven bij het Davidsfonds,
    moet onder andere dienen om fondsen te werven voor
    de bouwwerken. Bron :
    Vleteren






    We werden opgewacht door broeder Joris.





    Ik heb het geluk gehad om reeds vijf trappistenbrouwerijen
    te mogen bezoeken.

    Enkel Chimay en Westvleteren stonden nog op mijn verlanglijstje.

    De moeilijkste die ik dacht te kunnen bezoeken
    kwam onverwachts uit een trappistenhoek.

    De Trappisten van Westvleteren kondigden aan dat ze een
    speciale box op de markt zouden brengen.

    De bouwsteenbox bevat zes 33cl flesjes Westvleteren 12
    en twee unieke proefglaasjes.

    De opbrengst van deze actie zou ten goede komen aan
    de vervangende nieuwbouw van de abdij.
    En kijk ik werd samen met enkele mensen van de pers ontboden
    om het werk van architect bOb Van Reeth te gaan bekijken
    en er stond ook een bezoek aan de brouwerij op het programma.

    Mijn grootste wens werd dus op 24 oktober ingelost.

     

    Zie : Trappistenabdij Westvleteren -
    Voorstelling van de bouwsteenboxen en het bouwproject - Deel 1 : de abdij













    Eigenlijk is een brouwzaal bij de trappisten net zoals bij andere brouwerijen.

    Ook hier staan de brouwketels netjes op een rij.
    Ook hier wordt bier geproduceerd.

    En toch…
    Het betreden van een trappistenbrouwerij is voor elke bierliefhebber een magisch moment.

    Hier leid de brouwer een bescheidener leven en maakt hij deel
    uit van een religieuze gemeenschap.

    Een brouwzaal bij de Trappisten is als een Elysium voor de bezoeker.

    Hier hangt er een sfeer van soberheid met heel veel respect voor het product

    Je bent pas echt een monnik als je leeft van het werk van uw handen.






















    Het modern besturingssysteem












    Fysiek is het brouwvolume beperkt door de brouwketelomvang,
    de stockage en rijpingsruimte.
     
    Uiteraard ook door de beschikbare arbeidstijd
    van de broedergemeenschap zelf.

    Er is bewust gekozene om deze beperkte capaciteit intact te laten.

    De gemeenschap heeft geen commerciële groeiambities.
    Permanent maar brouwen zou nieuwe investeringen vergen
    en meer arbeidskrachten die niet in de gemeenschap voorradig zijn.

    Het zou ook deels de stilte vernietigen die erg centraal staat in de basisfilosofie.

    Er werken denk ik een vijftal monniken in de brouwerij.
    Broeder Joris is belast met de leiding in de brouwerij.
    Hun vaardigheden zijn autodidact en worden doorgegeven
    van de ene generatie naar de volgende.
    Ze brouwen  tussen de 62 en 73 dagen per jaar

    De broeders brouwen jaar in, jaar uit 4750 hectoliter als brouwvolume. 








    Het roerwerk







    Twee brouwketels met een Inhoud van 2 x 72hl














    Drie bieren worden hier geproduceerd:
    Blond (5,8%), Acht (8%) en de Twaalf (10,2%).
    Sixtus is de enige trappistenbrouwerij die dezelfde mouten gebruikt voor
    zowel de blonde als de twee donkere bieren.
    Bij de donkere bieren wordt donker suiker bijgevoegd
     

     

























    Alle drie de bieren zijn gefermenteerd in zes open gistkuipen
    (deze mochten we niet bezoeken om infectie te voorkomen)
    en gaan dan vervolgens naar de lagertanks om te rijpen:
    Vier weken voor Blond, zes voor acht en zeven weken voor de Twaalf.
    De hoofdgisting duurt zes tot acht dagen.







    De 12 speciaal gebrouwen voor de bouwsteenboxen voor het
    buitenland in 2012 staan nu al netjes gestapeld in de warme kamer.














    Broeder Joris in het Walhalla van elke bierliefhebber





    “Een abdij bouwen kun je niet alleen en moet je niet alleen kunnen. 
    D
    at is onze ervaring. Zovelen zetten zich in om de bouw te verwezenlijken.
    Waarom?  Wellicht zijn er vele antwoorden,
    maar mij lijkt het te maken hebben met het verlangen van de mens :

    Verlangen naar gemeenschap, verlangen naar stilte, verlangen naar de Onnoembare…

    En wij, wij weten ons gedragen, verbonden met velen.

    En het stemt ons tot grote dankbaarheid." 

    Broeder Manu, abt Sint-Sixtusabdij








    Sofie en ik verlaten als heel gelukkige bierfanaten de abdij
    en genieten nog van de mooie en de panoranische uitzichten van de hoppestreek.






    Een droom die zo veraf was
    is op 24 oktober 2011 voor mij werkelijkheid geworden.
    Bedankt Vader Abt.


    Nu nog een bezoek brengen

    aan Brasserie de l’Abbaye N.D. de Scourmont

    in Forges-Lez-Chimay en dan zijn alle trappistenbrouwerijen
    voor mijn digitaal fototoestel gekomen.




    INFO :

    Sint-Sixtusabdij Westvleteren

     

     

     

    21-11-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    16-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het bierproefgenootschap van Eutropius proefde 'De Hopbloem Primeur' van brouwerij De Drie Koningen - Groede (NL)





    Het bierproefgenootschap van

    Eutropius

    Proefde

    De Hopbloem Primeur

    van brouwerij
    De Drie Koningen (NL)













    Dit bier werd speciaal gebrouwen door Jan Montenarie ter gelegenheid
    van de presentatie (4 augustus 2011) van het boek
    “Hop en gerst veredeld”, geschreven
    door Eric Hageman en Toon Franken,
    over twee eeuwen bierbrouwerijen, bierhandel en biercultuur
    in en rond Middelburg.
    Jan Montenarie was brouwer/eigenaar van brouwerij De Hopbloem
    die van 1989 tot 1993 gevestigd was op de Noordweg in Middelburg.
     
    In het Nederlands Bierboek (1991) werd dit bier door Dave Vlam
    als volgt getypeerd.
    “Zijn eerste bier, Primeur, was een daverende verrassing.
     
    In tegenstelling tot vele andere brouwerijen produceerde hij
    nu eens niet de zoveelste variant op een herkend schema,
    maar introduceerde hij een smaak die in ons land nog niet gemaakt werd.”

    Ronny Clyncke van brouwerij De Drie Koningen te Groede stelde zijn brouwketels aan
     Jan ter beschikking om dit unieke bier opnieuw te laten brouwen.





    De Hopbloem Primeur – 7,0% Alc.Vol.
    Brouwerij Drie Koningen – Groede (NL)








    Goudblond bier met een witte fijne shuimkraag

    Het aroma is moutig
    met een lichte aangename broodgeur.

    De eerste slok is zoet
    Daarna kom er een charmante fruitigheid opzetten
    Die goed in evenwicht is met de lichte hopbitterheid
    in de achtergrond
    Het bier is zacht en is aangenaam om te degusteren.
    De aromatische toetsjes die
    nu en dan naar boven komen laten
    onze smaakpapillen genieten
    Een lekker biertje die goddank weer word gebrouwen.
    Hopelijk blijft het niet op een enkele Keer.

    Wat Dave Vlam toen schreef kan ik enkel maar beamen.
    Nu zoveel jaar later kan het bier (ondanks zijn lagere alcohol gehalte)
    gerust wedijveren met een goede tripel.










    Jan Montenarie heeft 300 liter gebrouwen en deze vervolgens
    met de hand gebotteld in 320 flessen.

    Dank zij mijn Nederlandse Biervriend Ariël Meeusen kwam een van
    die flessen  op de proefzolder terecht.
    Waarvoor dank van het
    Bierproefgenootschap van Eutropius



    INFO :

    Brouwerij Drie Koningen
    Markt 30, 4503 AH Groede
    info@dedriekoningen-groede.nl

    Stichting bier in Nederland

    Het bierproefgenootschap Eutropius
    proeft op de proefzolder van
    brouwerij Eutropius
    in de
    mellestraat 138
    8501 Heule


    Inlichtingen :

    info@brouwerij-eutropius.be


    16-11-2011 om 19:51 geschreven door William Roelens


    14-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het bierproefgenootschap van Eutropius proefde 'Tempus Fugit' van microbrouwerij Den Triest - Kapelle o/d Bos





    Het bierproefgenootschap van

    Eutropius

    Proefde

    Tempus Fugit
    van brouwerij
    Den Triest







    Tempus Fugit (De tijd vliegt snel)

    Niet alleen politici maar ook brouwers gebruiken eens een Latijnse uitdrukking.
    Het bier heeft niets met politiek te maken alhoewel de uitdrukking
    momenteel gerust kan toegepast worden voor ons land..
    Nee de naam verwijst naar het 33 jaar bestaan van
    De Gambrinusclub van België,
    een ruilkring voor publiciteitsmateriaal van brouwerijen.
    Het bier werd gebrouwen door Marc Struyf zelf een verwoed verzamelaar,

    Ik heb het al geschreven op deze bierblog.
    Marc zijn brouwsels zijn altijd smaakvol met heel veel karakter en body.
    Ook met dit bier bewijst hij weer welk een
    talentvolle brouwer hij is.





    Tempus Fugit - 6,5% Alc.Vol.
    Brouwerij Den Triest - Kapelle o/d Bos








    Goud blond bier met een mooie dikke fijne witte schuimkraag

    Het aroma is heerlijk en bied de neus een
    boeket van lichte citrus en hoppige prikkels

     De smaak is licht zoet
    Vooral fruitig door de gebruikte hop

    de Nieuw-Zeelandse Nelson Sauvin hop.
    De smaak komt echter niet overweldigend over.
    Integendeel ze is mals en zacht hoppig.
    Heel diep kom er een lichte bitterheid naar boven.
    Een beetje aards.
    Een mooie lekkere lichtdroge afdronk.
    Een lekker bier die het 
    bierproefgenootschap 
    overtuigend kon bekoren
     










    Info :

    Brouwerij Den Triest
    Trieststraat 24
    1880 Kapelle o/d Bos
    Tel. 015-71 43 86

    info@dentriest.be



    Het bierproefgenootschap Eutropius
    proeft op de proefzolder van
    brouwerij Eutropius
    in de
    mellestraat 138
    8501 Heule


    Inlichtingen :

    info@brouwerij-eutropius.be






    14-11-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    10-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Officiêle opening van brouwerij Eutropius - Heule - 28-40-2011





    Officiêle opening van brouwerij
    Eutropius 28-40-2011













    “Heule is geen brouwerij rijker, maar ook geen brouwerij armer”
    sprak Bernard Vandamme tijdens zijn welkomstwoord
    bij de opening van brouwerij Eutropius.
    Wat hij daarmee bedoelde was dat brouwerij Eutropius van nu af
    aan de plaats van brouwerij Alvinne in de Mellestraat te Heule inneemt.

    Dezelfde plaats met dezelfde brouwinstallatie en dezelfde inzet.
    Picobrouwerij Alvinne werd te groot voor Heule en verhuisde naar Moen
    waar het in de oude fabrieksgebouwen van Bekaert
    een nieuwe brouwerij heeft geplaatst.















    Geen Alvinne meer maar
    Brouwerij Eutropius heeft zich voortaan
    gevestigd in de Mellestraat.






    De nieuwe brouwerij dankt zijn naam aan de Heulse patroonheilige Eutropius.
    De brouwerij met proefzolder wordt van af nu uitgebaat door het vennootschap BAG.
    BAG staat voor Bernard Vandamme, Alain
    Debusschere en Gudrun Vandoorne.







    Bernard Vandamme, brouwer Gudrun Vandoorne en Alain Debusschere
    klinken op het succes.





    Voor bierliefhebbers is Gudrun geen onbekende meer.
    Ze runt in Stasegem samen met haar echtgenoot Bruno de brouwerij
    en bierherberg ’t Gaverhopke uit en
    werd vorig jaar nog verkozen
    tot 'nieuwe onderneemster van het jaar'.







    Gudrun en Bruno bij het uitschenken van het 'Openingsbier'.





    Als we vragen of ze de twee brouwerijen kan combineren
    volgt resoluut een antwoord.
    “Ik was al lang bezig met te zoeken naar een nieuwe uitdaging”.
    “ In ’t Gaverhopke was er geen plaats meer voor bijkomende volumes,
    dus kwam de vraag van Bernard Vandamme om bij hem
    te komen brouwen als geroepen”
    “In beide brouwerijen zal ik me verder kunnen uitleven met het ontwerpen
    van nieuwe artisanale  bieren”.













    Want dit is de bedoeling van Brouwerij Eutropius.

    Bernard Vandamme :  “We willen kleinschalig starten en op de
    eerste plaats lokale bieren brouwen die de bevolking van Heule aanspreekt.
    Daarna stapvoets bekend worden in België om
    later eventueel aan export te denken”.

    “We zijn maar al te blij dat Gudrun zich bij ons komt vervoegen,
    want de nodige kennis hebben Alain en ik nog niet.
    We zijn al jaren bezig met champagne maar ik persoonlijk
    droomde al jaren van een eigen brouwerijtje en
    kijk mijn droom is bij deze werkelijkheid geworden”.

    Met de officiële opening beschikte brouwerij Eutropius over vijf bieren.
    Openingsbier, First Angel, Stout bruintje, Vinkenier en Winterse Heerlijkheid.

    Sommige bieren staan nog niet volledig op punt en
    er moet nog wat aan gesleuteld worden.

    Maar met deze eerste biertjes bewijst Eutropius dat ze door noeste arbeid
    een volwaardige nieuwe West-Vlaamse brouwerij geworden is.








    Het was gouverneur van West-Vlaanderen Paul Breyne in gezelschap
    van
    Vlaams Parlementslid Carl Decaluwé
    die de brouwerij officieel voor open verklaarde







    De talrijke opkomst bevolkte al vlug de brouwerij.














    Er kon gekozen worden uit vijf biertjes.
    Openingsbier, First Angel, Stout bruintje, Vinkenier en Winterse Heerlijkheid.














    Naast kaas en belegde broodjes kon er ook geproefd worden van
    lekkere Gandaham.






    Gespot op de opening







    Mevr. Monique Decrop, manager van het Ringshoppingcenter
    Kuurne laat zich een Openingsbiertje bedienen.







    Gilberte Vandenbroeke en echtgenoot Pierre Step
    (Heerlijk Objectief Proeven - HOP)
    geflankeerd door twee genodigden.







    vlnr : Kristian Tavenier en Yvan Devlaeminck (Flanders Events) met 
    rechts Germain Demeyere. 








    Ook Hilde Deweer (auteur van het onlangs verschenen bierboek
    'Alle Belgische Bieren') was aanwezig op de opening.







    Jean-Paul Robijns, Admiraal bij de Belgische zeemacht en
    Vleugeladjudant van Koning Albert II met zijn echtgenote.
    Hij verbaasde de aanwezigen met zijn bierkennis.







    Bernard Vandamme in gesprek met Dhr. Paul Breyne
    gouverneur van West-Vlaanderen  en Vlaams Parlementslid Carl Decaluwé.







    Uit Brugge : Tom Allewaert (Restaurant Erasmus) en de sympathieke
    mooie bierfanate Ann Van den Berghe.








    Na het officiële gedeelte verzamelde iedereen op de gezellige proefzolder.







    Daar werden ze bediend door Gudrun en Martine Meeuws
    (echtgenote van medevennoot Alain
    Debusschere)








    Enkele weken voor de officiële opening stond brouwerij
    Eutropius met hun bieren op de Tinnekes feesten.
    Hun bruin bier had nog geen naam.
    Heule kon zelf een naam kiezen voor het bier.
    Uiteindelijk werd het een 'Stout Bruintje'.
    De naam werd bedacht door Peter De Vos.
    Hij mocht dan ook zijn eigen gewicht in bier ontvangen uit de handen van

    Brouwer Gudrun.







    Bernard Vandamme tussen bierfanaten Thierry Van Mullem en
    Jean-Claude Vermeersch.







    Het bier 'First Angel' inspireerde deze Amerikaanse dame
    om als een Goddelijke engel uit de lucht te vallen.







    Tenslotte kwam zij in mijn armen terecht.
    Als dat geen mooie afsluiter is!
    Oh wat is het leven van een bierreporter mooi!





    Het is de bedoeling van brouwerij Eutropius om in de toekomst op 
    donderdag en zaterdag tweewekelijkse thema-avonden en
    bierdegustaties in te richten.

    Groepen zijn op afspraak welkom voor een bezoek aan de brouwerij.
    Naast de brouwerij en proefzolder komt op termijn ook een
    biershop, met speciale en vooral lokale bieren?


    INFO :

    Brouwerij Eutropius

    Mellestraat 138

    8501 Heule 

    e-mail : info@brouwerij-eutropius.be




     

    10-11-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    04-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trappistenabdij Westvleteren - Voorstelling van de bouwsteenboxen en het bouwproject - Deel 1 : de abdij





    Trappistenabdij Westvleteren
    Voorstelling van de bouwsteenboxen
    en het bouwproject.



    Deel 1
    De vernieuwde abdij







    Trappistenabdij Sint-Sixtus - Westvleteren




    Zoals iedereen ondertussen wel weet was donderdag laatst (3/11/2011)
    een memorabele dag voor bierliefhebbers, verzamelaars
    en sympathisanten van het donkere trappistenbier Westvleteren XII.
    Die dag
    startte een uitzonderlijke verkoop van dit trappistenbier
    in alle Belgische Colruyt-winkels.
    Elke klant die een aankoop bon uit de Knack, Le Vif of De Standaard
    indiende kon een bouwsteenbox Westvleteren kopen.
    Elke box kostte 25 euro en bevatte 6 flessen Trappist Westvleteren 12
    en 2 unieke degustatieglazen.

    De opbrengst gaat integraal naar de heropbouw van de trappistenabdij.

    De abdij doet dergelijke verkoop van Trappist Westvleteren
    buiten de  abdij voor de eerste keer.
    De actie loopt tot alle 93.000 bouwsteenboxen verkocht zijn.
    (en dit vond waarschijnlijk al dezelfde dag plaats)

    Om ook de buitenlandse bierliefhebbers mee te laten genieten
    van deze uitzonderlijke actie worden volgend jaar nog eens 76.000 boxen
    op de markt gebracht speciaal gericht op het buitenland.

    Om iedereen een kans te geven die geen bouwsteenbox kon
    bemachtigen zullen de broeders elk jaar nog eens
    extra 4000hl brouwen.
    De boxen zullen wel moeten afgehaald worden in de abdij
    te Westvleteren.
    De actie gaat integraal naar de heropbouw van de trappistenabdij.
    De architect van deze nieuwbouw is BoB Van Reeth.












    Samen met enkele persmensen en Sofie Vanrafelghem (Zythos)
    had ik het voorrecht om deze
    vervangende nieuwbouw in het bijzijn
    van architect bOb Van Reeth te gaan bezichtigen.

     






    Via de oude poort komt men in de tuin van de abdij.






    vlnr : Krishan Maudgal, Piet Jaspaert, Vader Abt en bOb Van Reeth.






    We werden eerst ontvangen in de gastenzaal.
    Vader Abt verwelkomde ons en gaf uitleg over de noodzaak van het bouwen.
    Een tiental jaren geleden werd de broedergemeenschap
    van de abdij geconfronteerd met onherstelbare verzakkingen
    aan het kloostergebouw.
    Waarom niet verhuizen naar een ander onderkomen?
    De broedergemeenschap is nauw verbonden met de omgeving.
    Deze verankering is een authentiek aspect van hun bestaan.
    Westvleteren is een uitzonderlijke omgeving om stilte, bezinning en
    gebed een plaats te geven in een voortdurend evoluerende wereld.
    Vasthouden aan deze plek betekent doorzetten en volhouden.
    Verhuizen zou niet alleen opgeven betekenen maar ook iets
    laten verdwijnen van een traditie.






    Krishan Maudgal, Piet Jaspaert en Vader Abt.
    Vooraan, de prachtige bouwsteenbox!






    Krishan Maudgal (Export ManagerAlken Maes (Heineken) Brussel - België)
    en Piet Jaspaert (voorzitter Jury voor Ethische Praktijken inzake Reclame)
    bespraken daarna de verschillende
    facetten van het project.
    Zowel het binnenlandse luik als het buitenlandse luik werden
    onder de aandacht gebracht (zie tekst bovenaan)


    bOb Van Reeth gaf tenslotte tekst en uitleg over het bouwproject.
    De Bouwheer en zijn traditie en een hedendaagse vormtaal.
    Hij nam om ons daarna mee om zijn project toe te lichten.

     





    “Architectuur vereeuwigt en verheerlijkt,
    zonder dat is architectuur onmogelijk.”
    (Ludwig Wittgenstein)






    bOb Van Reeth en vader Abt gidsten ons door de nieuwbouw.





    Waarom werd gekozen om met bOb Van Reeth te bouwen?

    bOb Van Reeth was de eerste Vlaamse bouwmeester
    en daarom belangrijk om aan te geven dat dit nieuwe abdijgebouw
    niet alleen religieus van belang wil zijn
    maar dat men er zich van bewust is dat het ook een onderdeel vormt
    van het samenlevingspatrimonium.
    Architect Van Reeth toonde ook meteen een zeer sterke persoonlijke interesse
    in het project omdat de middeleeuwse bouwtraditie
    erg aanwezig is in Vlaanderen.
    Zijn ontwerp geeft gestalte aan waarden als:
    duurzaamheid, soberheid, eenvoud, tijdloosheid, verinnerlijking
    en schrijft zich zo volledig in deze Cisterciënzertraditie is.

    Hieronder kunt op verschillende plaatsen zijn eigen motivatie lezen :









    De nieuwe kerk





    Cisterciënzers bouwen sinds de 12de eeuw,
    ze verheerlijkten het bestaan














    Het kerkhof waar de overleden broeders een individueel graf
    en herdenkingssteen hebben.
    Achteraan de oude kerk.

     





    Vereeuwigen is naast lange duur ook
    portretteren, afbeelden.














    Interieur nieuwe kerk





    Cisterciënzer architectuur is in essentie
    een vereeuwigd portret.







    De Pandgang. Licht en ruimte.




















    De Pandtuin met rondom lindebomen.












    Elk project, altijd
    autobiografisch,
    is een zelfportret in steen van de maker
    (autoritratto di pietra.)













    Een van de moderne maar nog altijd sobere cellen







    De cellen







    Vader Abt bij de cellen van de ziekenboeg






    Deze abdij is ons affectief groepsportret.
    (ritratto di gruppo)


    bOb 03.09.2011








    De Pandtuin met het torentje van de oude kerk.






    Hoe wordt deze nieuwbouw gefinancierd?

    De hoofdmoot van de financiering komt uit eigen middelen,
    van donaties van andere kloostergemeenschappen,
    van familie en vrienden van de abdij en van een ruime kring van weldoeners. 
    Het laatste kwart van de nodige gelden willen de broeders
    samenbrengen door eigen extra werk. 
    Zo werd er sinds eind 2010 en gedurende gans 2011 elke maand
    een extra brouwbatch geproduceerd. 
    Door de belangstellende de kans te geven dit uniek project te kopen
    kan de ganse bevolking helpen een abdij te bouwen.
    Het speciale glas vermeld dan ook :
    Ad aedificandam abbatiam adiuvi
    (Ik hielp een abdij bouwen)






















    Zicht op de toegang tot refter beneden en bibliotheek boven.
















    De refter met uitzicht op de groentenserres.







    De nieuwe gebouwen rondom de pandtuin.
    Achteraan de nieuwe kerk.








    Vader Abt in de prachtige bibliotheek.





















    Een mooiere bibliotheek kun je niet indenken!








    Oud en nieuw gebouwen lopen ineen
    Gezien van uit de tuin.























    Een kleine kapel in de tuin.
    Hoe eenvoudig mooi kan zijn!







    Na de rondleiding was er een kleine bierreceptie en werd ook belegde
    boterhammen aangeboden.







    Sofie geniet van een blonde Trappist en toost
    op het succes van de bouwsteenboxen.







    Iedereen van de pers kreeg een bouwsteenbox mee naar huis.
    Bedankt Vader Abt!





    Volgende fotoreportage

    Deel 2 : De brouwerij



    INFO :

    Sint-Sixtusabdij Westvleteren






    04-11-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    02-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roosenberg Cuvée Prestige - Brouwerij Van Steenberge - Ertvelde







    Roosenberg Cuvée Prestige













    Op zaterdag 18 juni 2011 werd door burgemeester burgemeester
    Rik Daelman
    het
    nieuwe Roosenbergbier
    “Cuvée prestige” boven de doopvont
    gehouden.
    Dankzij de medewerking van de leden van VVV/Toerisme
    Waasmunster en de Waasmunsterse biervereniging
    “De
    Bierminners” koos het College van Burgemeester en Schepenen
    dit maal voor een bier van hoge gisting met nagisting
    op de fles die zou moeten zorgen voor een jarenlange houdbaarheid
    met een positieve smaakevolutie!




    Roosenberg Cuvée Prestige – 9% Alc.Vol.
    Brouwerij Van Steenberge – Ertvelde






    Goudblond bier
    Met een witte dikke schuimkraag.

    De neus is welriekend
    Fruitige toetsen
    Ook het eerste slokje is vrij aromatisch.
    De smaak is zoet.
    Toetsen van sinaasappel en abrikoos
    Abricot brandy?
    Ook kruidige prikkels zijn te smaken
    Een alcoholwarmte dwarrelt nu en dan naar boven
    Heel diep komt er een lichte hopbitterheid door.
    De afdronk is zoet

    Een biertje die zeker in de smaak zal vallen
    Volgens de burgemeester zeker als aperitiefbier voor de dames?
    Waarom zoet altijd associëren met dames?
    Of het echte een aperitiefbier is heb ik mijn twijfels.
    Het bier is ietsje te zoet en te hoog in alcoholvolume.
    ik zou het eerder verkiezen als digestief.










    De Roosenberg Cuvée Prestige werd gebrouwen door de
    Brouwerij Van Steenberge te Ertvelde met goedkeuring van de
    Abdij van Roosenberg en mede in opdracht van VVV/Toerisme
    Waasmunster en drankenhandel Vercammen in Hamme.
    Het is trouwens bij deze drankenhandel dat wij het bier aangekocht hebben.
    Bron :
    http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=1V3BJDV7






    INFO :

    Brouwerij Van Steenberge
    Lindenlaan 25- B- 9940 Ertvelde
    Tel. +32 9 344 50 71
    Fax. +32 9 344 54 20
    mail:
    info@vansteenberge.com


     


     

    02-11-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!