Inhoud blog
  • 5 bieren 150 - Antiek Blond Super 5 Ale - Brown Ale Le Chasseur - Straffe Hendrik X-mas Blend - Ter Dolen Winter – Wintermaster
  • In het spoor van Nico Mattan - De Hollemeersch
  • In het spoor van Nico Mattan - Het Mysterie (Poperinge)
  • 5 bieren 149 - Archivist Blonde - Heroes Mighty Brown - Quoi quoique oie couac - Sargasso – Zeedust
  • 34ste Dinsdagnamiddag proeverij - La Rules Epautre - Pichou Blonde - Balf Racine - Balf Tripel - Nostradamus Bio - Achel Superior Winter.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!
  • Heel duidelijk
  • donkere Carlsberg

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    29-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De 21ste Hoppestoet 2008 - Poperinge

    50ste EDITIE VAN DE HOPPEFEESTEN

    19, 20 en 21 september 2008



    Image Hosted by ImageShack.us

    Als minnaars van het edele Belgische Gerstenat konden Voske en ik niet ontbreken op de vijftigste editie van de Hoppefeesten in Poperinge.
    We trokken zondag 21 september op uitnodiging van de stad Poperinge (waarvoor dank) naar de 21ste editie van de driejaarlijkse Hoppestoet.

    Volgens de stadskrant zijn de Hoppefeesten en de stoet het visitekaartje voor Poperinge dat aldus internationale faam geniet, zijn imago versterkt en zich op de toeristische kaart profileert.

     

    We merkten al gauw toen we van de trein richting Grote markt stapten dat de Poperingenaren kost noch moeite gespaard hadden om te tonen dat hun stad het centrum van de hoppeteelt in België is.


    Image Hosted by ImageShack.us
    Zeer veel huizen waren getooid met hopperanken.



    Image Hosted by ImageShack.us
    Sommigen ontwierpen mooie hoppetaferelen



    Image Hosted by ImageShack.us
    Ook het stadhuis en de toeristische dienst ontsnapten niet aan de hopperanken



    Image Hosted by ImageShack.us
    Op de Grote Markt hadden de horecazaken hun terrasjes extra in de hopbloemen gezet.



    Image Hosted by ImageShack.us    Image Hosted by ImageShack.us

    Image Hosted by ImageShack.us

    Image Hosted by ImageShack.us  Image Hosted by ImageShack.us

    Op de markt was er op de middag al het een en het ander te beleven.
    De dansers
     Morris Men uit Kent (GB) vertegenwoordigden de Britse Hopregio.


    DE HOPPESTOET


    Zowat 600 van de 1.400 figuranten uit de Internationale Hoppestoet, die anderhalf uur duurde, kregen een nieuw kostuum aangemeten. Hierdoor werd het geheel nog veel kleurrijker. Dat viel vooral op bij de (meestal heel jonge) kinderen, die de insecten, vrienden en vijanden van de hop, uitbeeldden. Niet minder dan 14 van de 74 wagens of groepen waren nieuw, of totaal vernieuwd.
    Hieronder een fotoverslag van enkele taferelenuit de stoet.


    Image Hosted by ImageShack.us
    Tribune 5 voor de historische Sint-Janskerk.  Eén van de vele nokvolle tribunes.
    Een mooiere achtergrond kun je niet bedenken

        


    Image Hosted by ImageShack.us

    Image Hosted by ImageShack.us  Image Hosted by ImageShack.us
    De Hopbellen van Poperinge.
    Mooi en fleurig in de Poperingse kleuren



    Image Hosted by ImageShack.us
    Verheerlijking van de hop.



    Image Hosted by ImageShack.us
    Aanleg van het hoppeveld.
    Behendige kepermannen installeren een immens tokkelinstrument, het hopveld.



    Image Hosted by ImageShack.us


    Image Hosted by ImageShack.us
    Winterse voorbereiding : klimdraden worden aangemaakt



    Image Hosted by ImageShack.us
    De jeugd zorgde voor een humoristische noot.



    Image Hosted by ImageShack.us
    Reus Wuppe Rupse, ontworpen in eigen regie (1975), 18 meter lang.
     


    Image Hosted by ImageShack.us

    Image Hosted by ImageShack.us
    Bladluisjes in actie op een reuzenblad.



    Image Hosted by ImageShack.us

    Image Hosted by ImageShack.us
    De Hopduvel, gastgroep uit Asse



    Image Hosted by ImageShack.us
    Reuzespin, ontwerp en realisatie door de Stedelijke Technische dienst in 2005.



    Image Hosted by ImageShack.us  Image Hosted by ImageShack.us
    Vlinders en Lieveheerbeestjes, in de volksmond ook 'piepauws' of 'pimpampoentjes' genoemd.



    Image Hosted by ImageShack.us

    Image Hosted by ImageShack.us
    De vreemde plukkers komen aan in Poperinge.  Een kleine volksverhuizing.



    Image Hosted by ImageShack.us
    Reuzenwagen 'Maai en Tsjeppen', compleet vernieuwd, en symbool van de handpluk.



    Image Hosted by ImageShack.us
    De Hopkoningin en haar ere-dames


    Image Hosted by ImageShack.us
    Tot in 2011 !


       

    De organisatie schatte het aantal betalende toeschouwers voor de stoet (niet-Poperingenaars dus) op een kleine 15.000.

    De feesten werden afgesloten met een muziekfestival op de Markt, met optredens van Geena Lisa, Coco Jr., Raf Van Brussel, Charles Van Domburg en The Vicious, gevolgd door een vuurwerk. Poperinge bewees eens te meer dat het feestjes kan bouwen.

    Proficiat Poperinge !!!

    29-09-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    27-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Waregemse Bierfanaten proefden 6 witbieren

    Veel mensen vragen om een Spa als ze een watertje willen hebben.
    Het woordje Spa is zodanig ingeburgerd dat gewoonweg andere watermerken worden vergeten.
    Ook bij witbieren is dit soms nog het geval.
    “Ober mag ik witje aub”.  Meestal bedoelen ze dan een witte van Hoegaarden.
     
    Andere witbieren zijn hun totaal vreemd en kijken dus raar op als ze hun vertrouwd bokaaltje niet krijgen.
    Behalve echte witbierdrinkers. Die weten wat ze willen.  Ze zijn net zoals pilsdrinkers. Ze zweren trouw aan hun merk.  Hun witbier is het beste.

    De Witte van Hoegaarden is de meest bekende uit dit segment.
    Vandaar dat Geroen Vansteenbrugge secretaris van de Waregemse bierfanaten de witbier proefavond inleidde met het ontstaan van dit witje.  Gesteund met beelden geprojecteerd via een beamer door voorzitster Leen gaf hij een korte historiek over dit bier en zijn verwekker Pierre Celis.



    Image Hosted by ImageShack.us
    Geroen Vansteenbrugge.

    Naast hem stonden op tafel een 33-tal andere Belgische witbieren opgesteld waaronder eentje uit Nederland.
    Het enige witte trappistenbier in de wereld. Witte Trappist van ‘La Trappe’ uit Koningshoeven.
    Nu ken ik veel witbieren bij naam (gedronken is een andere zaak), maar als u ze allemaal zo ziet bijeen staan is het eventjes slikken.  Zoveel!




    Image Hosted by ImageShack.us
    Een 33-tal witbieren stonden uitgestald.
    Een leuk initiatief.  Zo wist je meteen dat niet enkel de Witte van Hoegaarden
    op de Belgische markt te verkrijgen is.




    Image Hosted by ImageShack.us
    Links de Struise Witte van De Struise brouwers uit Reninge met naast zich het Henegouwse witbier
    Brunehaut Blanche ook wel Terroir genoemd.




    Image Hosted by ImageShack.us
    Naast de lekkere Saisis van Ellezelle (L) staat "Vedett White" het nieuwe witbier van Moortgat.
    Daarnaast
    Kroegbier wit het witte huisbier van café 't Kroegske in Emelegem.
    Daarnaast een witje van de nieuwe brouwerij
    "Den Heberg" uit Huizingen.
    Uiterst rechts Kwets het witbiertje van De Graal gebrouwen voor Wetteren.



    Image Hosted by ImageShack.us
    Naast Kwets twee Waalse witbieren.  Blanche de Namur van Brasserie Du Bock
    en Grisette Blanche van Brasserie St. Feuillien.  Daarnaast het lekkere Bellegems Witbier van brouwerij Bockor en uiterst rechts het enige wit Trapistbier van La Trappe uit Nederland.




    Image Hosted by ImageShack.us
    Links Triverius nog een witbier van De Graal.  Daarnaast Belga Blanche een biertje gebrouwen bij Bios in Ertvelde.  Dan een Leeuwse Witte gebrouwe bij brouwerij Affligem in Opwijk en het gekend witbier Celis White gebrouwen bij Bios naar een recept van Pierre Celis.  Dit witbier werd voor het eerst in Amerika gebrouwen. Daarnaast een 75cl fles Blanche van Brasserie Fantôme. Uiterst rechts 'Steendonk' een biertje die van de markt gaat verdwijnen.
    Dit Witje was vroeger een gezamelijk samengesteld witbier van Palm uit Steenhuffel en Moortgat uit Breendonk.  Vandaar de naam Steendonk.



    Image Hosted by ImageShack.us
    Naast Steendonk 'Witheer' van de Scheldebrouwerij.  Vroeger gevestigd in Nederland nu actief in het Belgische Meer. Daarnaast het witbier Ezel van Bavik gebrouwen voor de orde van de Ezel. Dit biertje werd ooit Kuurnse witte genoemd. Vervolgens Captain Cooker White daarnaast Gruut Belgian  van de onbekende Gentse Stadsbrouwerij.  Een nieuw biertje voor mij nog onbekend is het Gensch Mannekes Pies Bier een witje van Bios. Daanaast St. Bernardus Wit uit Watou en een Blanche de Charleroi.


    Image Hosted by ImageShack.us
    Naast Blanche de Charleroi gebrouwen door Brunehaut, Steenbrugge wit van brouwerij Palm.
    Meessen Vagant Wit van Brasserie Du Bocq. Hofelf van 't Hofbrouwerijke uit Beerzel.  Daarnaast van Timmermans "Lambicus Blanche. Dan een biertje uit Bellevaux "
    Blanche de Bellevaux". Vervolgens nog vier Waalse witbieren. Blanchette de Lorraine van Millevertus.  Troublette van Brasserie Caracole, Blanche des Honelle van Abbaye des Roc en tenslotte Blanche de Bouillon van Brasserie Bouillon.. 


    Eigenlijk moet ik als bierproever een beetje beschaamd zijn op mezelf  omdat mijn smaakpapillen nog nooit contact hebben gehad met vele van deze bieren.


    Geroen daarentegen heeft al een 60-tal witbieren op zijn palmares.
    Misschien moet ik zijn voorbeeld maar eens volgen.


    Voordat we blindelings begonnen proeven kregen we een lijstje met 31 namen van wtbieren.
    Uit deze lijst kwamen de 6 te proeven bieren.
    Geen gemakkelijke opgave zo bleek later.
    Enkel twee biertjes werden door slechts twee proevers juist geraden.




    Image Hosted by ImageShack.us

    Image Hosted by ImageShack.us

    Dit zijn de 6 bieren die we in volgorde blindelings hebben geproefd.




    Image Hosted by ImageShack.us
    De biertjes werden geschonken in proefglaasjes.

    Er was voldoende bruin brood als smaakopruimer



    Op de avond werd uiteindelijk ook een rangschikking gemaakt van de zes biertjes
    hoe ze door de aanwezigen werden beoordeeld. 

    De voorkeur van de proevers ging naar :

    1. met nipt verschil Blanche des Honnelles

    gevolgd direct door

    2. Bellegems Witbier

    en daarna kwamen

    3. Kwets
    4. Celis White
    5. Wittekerke
    6. Brunehaut Terroir.

    Let op!

    De uitslag kan totaal anders zijn met een ander volgorde van de te proeven bieren
    of met een ander proefpanel.
     



    Image Hosted by ImageShack.us
    Een aardig volgelopen zaaltje bierfanaten.



    Image Hosted by ImageShack.us
    Tenslotte kregen we nog een mierenzoete primeur.
    Een "Blanche" - Witbier Rosé voor de
    DELHAIZE GROUP N.V. stond pas in de rekken.
    Waar dit biertje wordt gebrouwen hebben we nog altijd het raden naar?

    De eindconclusie van deze leuke en leerrijke avond is :
    Dat witbieren voorveel mensen onbekend terrein zijn. De piek van het witbier consumeren ligt in de zomer. Alhoewel ze met hun lage alkoholpercentages tussen de vier en zes procent en hun aangenaam smakenpallet (meestal koriander en citrusschil of ietsje gekruid) best het hele jaar door kunnen gedronken worden. We moeten ze alleen nog terug leren ontdekken die witjes met hun mondiaal aansprekende stijl..
     

    Witbieren reeds beproken op BIERBLOG :


    Saisis
    Kroegbier Wit
    Kwets
    Triverius
    Blanche de Bellevaux

    Image Hosted by ImageShack.us

    De Proeverij nam plaats in Kaffeethuis "t Straetje zonder Ende in Desselgem.
    http://www.straetje-zonder-ende.be/.

    27-09-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    25-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nen Uts - De Hoevebrouwers - Zottegem

    In Zottegem is een egel een uts . Tenminste, dat is het dialectwoord waarmee ouderen het beestje benoemen. Jongeren spreken gewoon over een egel.
    Ook in het
    Merelbeeks woordenboek heeft men het over dit stekelig diertje als u het woord Uts in hun zoekmachine intikt.

    Uit een groots opgezette studie blijkt dat Zottegemse jongeren geen 'uts' meer zeggen, maar 'egel', en geen 'ouwemeetsevlees', maar 'spek'. Dit wijst er volgens onderzoeker en verzamelvriend van mij 'Johan Taeldeman' van de universiteit van Gent op dat het Zottegems zal uitsterven. Een ontwikkeling die hij betreurt: "Het is zoals de kleine plaatselijke brouwerijen die overal opgedoekt worden. Als we allemaal standaardpilsjes moeten drinken, is dat een verarming."

    Image Hosted by ImageShack.us
    Taalkundige en professor-emeritus van de Gentse universiteit
    Johan Taeldeman



    Brouwer Kjell rasechte Zottegemnaar was waarschijnlijk de wijze woorden van Johan indachtig toen hij zijn bier “Nen Uts” noemde.



    Image Hosted by ImageShack.us
    Het was de bedoeling om het bier in het gras te fotograferen tussen
    een heleboel Uts.  Maar door de regen kwam er geen enkel opdagen
    en dus heb ik het biertje in huis gefotografeerd



    Nen Uts - 7,0% Alc.Vol.
    Naar een recept van Kjell Spoormans -  De hoevebrouwers – Zottegem
    Gebrouwen bij brouwerij
    De Graal – Brakel.






    Image Hosted by ImageShack.us


    Licht amber van kleur.
    Ietsje wazig
    met een dikke gebroken witte schuimkraag.

    Het bier laat onmiddellijk bij het inschenken een moutaroma vrij.
    Ook fruitige toetsen komen vluchtig rond dwarrelen.

    De eerste smaak is zoet
    We proeven karamel – gebak
    Heel diep zijn er alcoholprikkels waarneembaar.
    Langzaam komt er een lichte bitterheid naar boven.

    Over het algemeen zoet
    zonder plakkerig te worden.
    met een lichte bittere afdronk

    Een aangenaam biertje ie zich vlot lat drinken.



    Image Hosted by ImageShack.us


    Het bier is te proeven op zaterdag 11 oktober 2008
    op de
    15de Bierhappening van BLES in Zottegem


    Image Hosted by ImageShack.us
    Op het etiket geen egel maar nen echte Uts.

    25-09-2008 om 17:44 geschreven door William Roelens


    24-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stilleven op de moutzolder. - Brouwerij Van Den Bossche - Sint-Lievens-Esse


    Stilleven op de moutzolder.




    Image Hosted by ImageShack.us



    Image Hosted by ImageShack.us


    Image Hosted by ImageShack.us


    Image Hosted by ImageShack.us


    Image Hosted by ImageShack.us


    Image Hosted by ImageShack.us


    Image Hosted by ImageShack.us


    Image Hosted by ImageShack.us


    Image Hosted by ImageShack.us


    Image Hosted by ImageShack.us

    24-09-2008 om 16:43 geschreven door William Roelens


    23-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Open Monumentendag 2008 - Brouwerij Van Den Bossche - Sint-Lievens-Esse


    OPEN MONUMENTENDAG 2008

    Brouwerij Van Den Bossche – St. Lievens-Esse

    Open Monumentendag wil het publiek van dichtbij laten kennismaken met het onroerend erfgoed, door monumenten, landschappen en archeologische sites één dag per jaar gratis open te stellen voor het publiek.

    De achterliggende gedachte is sensibilisering en daardoor versterking van de solidariteit rond de zorg voor ons onroerend erfgoed.

    Image Hosted by ImageShack.us
    De binnenkoer van brouwerij Van Den Bossche


    De Open Monumenten-en Bedrijvendagen zijn dus uitzonderlijke gelegenheden om eens een bezoekje te brengen aan een brouwerij.  Het is een unieke  kans om kennis te maken met de brouwers die de Belgische Biercultuur in ere houden.  Het heeft u de mogelijkheid om te zien hoe het brouwproces in elkaar steekt en hoe uw eventueel lievelingsbier gebrouwen wordt.  En over het algemeen kun je het gamma bieren van de brouwer ook nog eens ter plaatse proeven. 
    En eigenaardig hoe het ook klinkt maar de biertjes smaken zoveel beter.


    Voske en ik bezochten op de Open Monumentendag van 14 september laatst, brouwerij
    Van Den Bossche. We hadden deze brouwerij vroeger al eens met een bezoekje vereert maar van foto’s nemen was er toen nog geen sprake. Een reden te meer om deze prachtige brouwerij in
    Sint-Lievens-Esse digitaal eens vast te leggen.

    Image Hosted by ImageShack.us
    De brouwerij bestaat al sinds 1897 en is gelegen op het pittoreske dorpsplein dicht bij de Sint Martinuskerk van Sint-Lievens-Esse ,een Oost-Vlaamse deelgemeente van Herzele.



    Image Hosted by ImageShack.us
    De Sint Martinuskerk van Sint-Lievens-Esse


    Image Hosted by ImageShack.us
    Opmerkelijk is hier vooral het imposante brouwershuis in art nouveaustijl van begin 20ste eeuw, dat overigens geen deel meer uitmaakt van de brouwerij, die in 1897 werd gesticht.


    Image Hosted by ImageShack.us
    Ignace Van Den Bossche de zaakvoerder met een bokaal biergist

    Momenteel is Ignace Van Den Bossche de zaakvoerder.  Met Bruno Van Den Bossche, de oudste zoon van Ignace, die verantwoordelijk is voor de commerciële activiteiten van de brouwerij en Emmanuel, de jongste zoon van Ignace, die sinds kort ook actief meewerkt in de brouwerij is het reeds de vierde generatie die actief is in deze brouwerij.


    Image Hosted by ImageShack.us
    De Beslagkuip of Maischketel.

    Deze ketel wordt opgewarmd door stoom. In het laatste geval zijn de ketels dubbelwandig. Het beslag moet continu in beweging gehouden worden door een roerwerk.
    Het gemalen mout en ander graanproducten worden hier gemengd met water
    Dit noemen ze maïschen



    Image Hosted by ImageShack.us
    Het roerwerk die de gestorte mout vermengd met water.
    Dit gebeurt onder veschillende temperaturen.
    Bij iedere temperatuur komt een bepaald soort suiker vrij. Alle meelstoffen in de mout worden zo omgezet in suiker. Aan het beslag worden ook de ruwe granen toegevoegd die bijdragen tot de uiteindelijke smaak van het bier.


    Image Hosted by ImageShack.us
    De Lekbak
    De koperen lekbak vangt de suikeroplossing (wort) op en
    wordt dan verpompt naar de kookketel.



    Image Hosted by ImageShack.us
    De koperen brouwinstallatie


    Image Hosted by ImageShack.us
    De Kookketel.
    In de kookketel wordt de wort gekookt. Het koken zorgt voor het uitvlokken van overtollige eiwitten en het afdoden van bacteriën. Hier wordt ook de Hop toegevoegd en bij sommige bieren de kruiden.



    Image Hosted by ImageShack.us
    De centrifuge
    Biercentrifuge. De vaste bestanddelen zoals gist en eiwit worden geëlimineerd
    en de vloeistof wordt helder.



    Image Hosted by ImageShack.us
    Gisting- en lagertanks.
    In de tanks zorgt de toegevoegde
    gist voor de omzetting van suiker in alcohol en koolzuurgas



    Image Hosted by ImageShack.us
    Via een buis verbonden met de gistingtank en eindigend in een ketel met water
     laat Ignace de bezoekers duidelijk zien dat het bier aan het gisten is.



    Image Hosted by ImageShack.us
    Na de rondleiding kon men terecht op de mooie proefzolder
    om er hun gamma bieren te proeven.


    Image Hosted by ImageShack.us
    Een muzikaal duo (met links de broer van brouwer Ignace) zorgde voor de gezellige sfeer.



    Image Hosted by ImageShack.us
    Bruno Van Den Bossche moest voor de gelegenheid ober spelen.


    Image Hosted by ImageShack.us
    Op de binnenkoer kon men bij het verlaten van  de brouwerij
    de Van Den Bossche bieren aankopen.

    Meer informatie
    vind u op

    http://www.paterlieven.be/ 


    Lees ook : Pater Lieven Blond - Frisheid in uw glas

    23-09-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    21-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Den Proefzolder - Een herfst plankje

     

    Het was nochtans niet mistig die morgen.
    Er lagen ook nog geen hoopjes afvallende bladeren op de weg.
    Maar volgens wetenschappers begin de meteorologische herfst
    vanaf 1 september.

    Ook de mannen van Alvinne hadden het begrepen
    En dus was er op de 'nu stilaan' bekende Proefzolder een Herfstplankje te proeven.



    Image Hosted by ImageShack.us

    Den Proefzolder
    Het Herfstplankje



    Image Hosted by ImageShack.us
    De Herfstbieren


    Het plankje bestond uit een

    De Schuur bruin - 7,5% Alc. Vol.
    Pannepot Grand Reserva 2005 - 10% Alc. Vol.
    Saint-Monon Brune - 7,5% Alc. Vol.
    Ne Walenman - Laakdalse Bruine - 6,5% Alc. Vol.



    Image Hosted by ImageShack.us
    Bruine herfstbiertjes in het plankje


     

    De Schuur Bruin - 7,5% Alc. Vol.
    Brouwerij De Schuur - Linden

    Het biertje is bruin wazig van kleur (tikkeltje rood) met een beige schuimkraagje.

    De neus laat ons gistaroma ruiken
    Rozijntjes
    en een licht aangenaam alcoholgeurtje

    De aanzet is zoet
    De smaak bevat ook rozijntjes
    evenals een lichte toets van alcohol.
    Ietsje mager van body
    Maar toch een lekker bier

    Een momenteel moeilijk te verkrijgen biertje.
    (lees ook :
    Meneer en Nikolaas twee bieren van brouwerij De Schuur uit Linden.

     




    Pannepot Grand Reserva 2005 - 10% Alc. Vol.
    Struise Brouwers – gebrouwen bij Deca - Woesten

    Het kleur is donker tot bijna zwart

    Het aroma is erg kruidig en complex
    Eik en heel diep een calvadosgeurtje

    De aanzet is zurig
    Kandij wordt mooi verbogen gehouden door de houttoetsen.
    ook alcoholtoetsen komen op een aangename manier het bier opvrloijken.
    Ook smaak ik rozijntjes.
    Een prachtig bier van deze biertovenaars
    De Pannepot Grand Reserva is 24 maanden op eiken vaten verouderd en op 27 December 2007 gebotteld. Het belangrijkste verschil met een Pannepot Reserva is dat deze Grand Reserva de laatste tien maanden op  Calvadoseiken vaten rijpte.  Daarom is dit bier uitzonderlijk complex.

     

    Image Hosted by ImageShack.us

    Amateurbrouwer  Daniël Vandromme (R) (brouwer van het bier ’t Steenputje)
    samen met een vriend hobby wijnbrouwer proefden ook het herfstplankje




    Saint-Monon Brune - 7,5% Alc. Vol.
    Brasserie Sain-Monon - Ambly

    Donker bruin bier met beige schuimkraag

    Zoet aroma
    Toetsen van rozijntjes

    De smaak is licht zurig.
    Die naar zoet (chocolade) overvloeit
    Rozijntjes?
    Weinig hopbitterheid te proeven
    Het biertje heeft een mager body.

     



    Ne Walenman - Laakdalse Bruine - 6,5% Alc. Vol.
    Brouwerij Boelens – Belsele

    Donker bier met een witte schuimkraag

    Een vrij zoete moutige neus
    Kandij

    De smaak is eveneens licht zurig
    Die overvloeit naar zoet (Kandij)
    Lichte bitterheid in de achtergrond.
    Mooi evenwicht tussen licht bitter en zoet

    Gebrouwen voor Jokke”s Biershop in Laakdal.
     

    Image Hosted by ImageShack.us
    Twee zolderproevers in gesprek




    We kregen van Davy en Glenne twee Amerikaanse bieren voorgeschoteld.
    Een eerste was er eentje uit Californië.

    Arrogant Bastard Ale – 7,2 % Alc. Vol.
    Stone Brewing Co. – Escondido - California USA


    Image Hosted by ImageShack.us

     

    Donker amber van kleur neigend naar rood

    De neus is een cocktail van exotisch fruit.
    heel complex

    De eerste slok is meteen bitter
    De smaak van Kruiden
    Fruit – Karamel enz…
    Alcohol
    Bittere nasmaak
    kurkdroog.

    Een bier met voor- en tegenstanders.
    Ik was een fan.
    Het loont zeker de moeite om het te proeven wanneer u de kans aangeboden krijgt.

     




    Een ander Amerikaans biertje was

    Noël de Calabaza - 9 % Alc.Vol
    Jolly Pumpkin Artisan Ales - Dexter, Michigan USA


    Image Hosted by ImageShack.us


    Donker bier
    met een beige mooie middelmatige schuimkraag

    De eerste neus is die van geuze.
    Iets rustiger.
    licht zurig en fruitig (kers)
    Wilde gistaroma

    De smaak is fris
    zacht, Fruitig en zurig toetsen
    laat een droge bitterheid na
    Een heel speciaal bier.

    Een bier gerijpt op eiken vaten - Blended
    velen zullen twijfelen of dit wel een Kerstbier is.
    Maar van mij mogen ze er van dit soort wel enkele brouwen in België.

     

    Image Hosted by ImageShack.us

    Benjamin uit Oostende samen met zijn vriendin van wie ik de naam nog steeds niet weet.
    Ik zal het toch eens tussen twee proevertjes door moeten vragen.




    Voor de geboorte van zijn dochtertje 'Noortje'
    opende Glenn een fles Liefmans Goudenband van het millenniumjaar 2000

     

    Image Hosted by ImageShack.us 

    Image Hosted by ImageShack.us

    Image Hosted by ImageShack.us


    Belgian Ale
    Liefmans Goudenband – 8% Alc. Vol.
    The perfect provision Beer to celebrade the year 2000

    Brouwerij Liefmans - Oudenaarde


    Image Hosted by ImageShack.us
    Na acht jaar nog steeds een schuimend kopje.

    Cognackleurend biertje met licht beige schuimkraag
    die door de ouderdom vlug verdwijnt.

    De geur ruikt licht oxiderend

    De smaak begint met een lichte zurigheid
    Met zoete toetsjes van kers
    Ook in de verte is er een beetje hout te proeven
    Nog lekker na al die jaren.
    De afdronk is zelfs droog.



    Een mooie afsluiter met een biertje
    die speciaal voor de USA was gebrouwen.

    Den Proefzolder heeft zich weer alle eer aangedaan

    Image Hosted by ImageShack.us
    Piet Salomez (bierfirma : Het Alternatief) in gesprek met Glenn.
    Ook zijn ouders kwamen een bezoekje brengenaan de zolder.

    Zoldergegevens :

    Volgende openingen van de proefzolder:


    27 september
    Van 10.30 tot 16.00

    Gesloten op 11 en 25 okt en 8 nov




    Picobrouwerij Alvinne
    Mellestraat 138, 8501 Heule 
    0496/359619

    info@alvinne.be

    21-09-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    15-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Orval Proeverij Neerbeek Bissegem

    Een Verticale Proeverij van Orval



    Image Hosted by ImageShack.us 

    Het was een goed idee van Phillipe Verschaete, uitbater van café “De Neerbeek” om HOP eens uit te nodigen voor een verticale proeverij van het Trappistenbier Orval.
    HOP nam de uitnodiging gretig aan en ging nog een stapje verder.
    Via Carl Kins kwam Jean-Marie Rock de hoofdbrouwer van Orval persoonlijk de proeverij bijwonen
    .



    Image Hosted by ImageShack.us
    De Neerbeek in Bissegem

    Op het programma waren er 7 Orvalbiertjes te proeven van verschillende brouwsels.
    Dit noemen ze een zogeheten 'verticale' proeverij.
     
    Zo’n proeverij laat ons smaken hoe een bier zich ontwikkelt.
    Meestal proeft men van jong naar oud, maar een omgekeerde volgorde is minstens zo interessant en soms zelfs beter. Een jonge Orval is immers pittiger dan een oude Orval.



    Image Hosted by ImageShack.us


    Ondanks de goede bedoelingen van de organisatie vond ik het jammer dat we de bieren
    (geschonken in proefglaasjes) door elkaar moesten proeven.
    En dat zorgde bij de aanwezigen voor nogal wat verwarring.
    Door de bieren niet systematisch in volgorde van datum te proeven kon men geen evolutie van het bier schetsen.  Temeer omdat de bieren ook niet zo veel verschilden van ouderdom.  Tussen de jongste en de oudste was er amper 2 jaar en een half.  Daartussen was het grootste verschil slechts 16 maanden.  De anderen hadden slechts een verschil van 1 tot 4 maanden.
    Dus moeilijk om na een tijdje nog te weten welke bieren ouder waren of jonger
    Men kon ze ook niet met elkaar vergelijken qua kleur, aroma en smaak tenzij
    men restjes van de biertjes liet staan.


    In volgorde van oud naar jong zou de vertcale proeverij er zo uit gezien hebben.


    09.02.2006
    06.06.2007  (verschil van +/-16 maanden)
    26.09.2007  (verschil van +/-3 maanden)           
    05.12.2007  (verschil van +/-3 maanden)
    23.01.2008  (verschil van +/-1 maand)
    08.04.2008  (verschil van +/- 3 maanden)
    05.08.2008  (verschil van +/- 4 maanden)

     

    Ook Jean-Marie Rock loste de verwachtingen niet in..
    Velen (40 aanwezigen) hadden toch gehoopt dat hij een deskundige uitleg zou geven over Orval en het brouwen van het bier.
    Jammer maar de toch sympathieke brouwer (nochtans perfect Nederlandstalig) wist die avond maar heel weinig te vertellen.  Zeg maar, bijna niets.


    Image Hosted by ImageShack.us
    Jean-Marie Rock, sympathiek maar jammer genoeg weinig spraakzaam.



    Image Hosted by ImageShack.us
    Gelukkig gaf Carl Kins in zijn plaats een korte schets van de abdij van Orval.





    Image Hosted by ImageShack.us
    40 HOP leden waren op de afspraak.



    Laten we de biertjes even overlopen in volgorde van opdienen.
    De bieren werden in proefglaasjes geschonken
    Men wist niet op voorhand hoe oud het bier was.
    In sommige glaasjes werd het gistdepot meegeschonken en bij andere niet
    wat een verschil gaf in kleur, aroma en smaak.
    Ook werden sommige biertjes kouder opgedend, wat ook een verschil gaf.



    1ste bier : 05-12-07

     Image Hosted by ImageShack.us

     Fijn schuim - weinig maar blijvend
    Het kleur was amber
    Het bier was ietsje wazig
    De neus rook gist (Brytanomices)
    Ook de geur van Paardenstal
    Peper
    Bittere tongprkkels
    Iets sprankelend koolzuur
    volmondig
    Bittere nasmaak
    Droog



    2de bier : 26-09-07

    Image Hosted by ImageShack.us


    Het schuim was ietsje meer en had een fijner structuur
    De kleur was donkerder en helderder
    Het bier was sprankelender
    Het aroma was iets scherperder
    Duidelijker het aroma van wilde gist
    De smaak was bitterder en agressiever
     Volmondiger dan het eerste biertje.
    De bitterheid bleef langer hangen


    3de bier : 06-06-07

    Image Hosted by ImageShack.us

    Het schuim had een fijnere structuur.
    Bleker en helderder van kleur.
    Het bier was iets zuurder van aroma
    Meer wilde gist.
    Minder hoppiger
    Bitter van smaak (sinaas)
    Minder zurig en malser
    de nasmaak was langer



    4de bier : 09-02-06

    Image Hosted by ImageShack.us


    Het bier had iets meer schuim
    De kleur was donkerder
    Het bier was ook iets kouder opgediend.
    Kouder bier kan bitterder overkomen
    De koude prikkel kan als een bittere prikkel beschouwd worden.
    Het aroma was iets milder.
    Groene appeltjes
    Fruitiger toetsen
    Iets platter.
    Gepronoceerder


    5de bier : 23-01-08


    Image Hosted by ImageShack.us


    Een dikke schuimkraag
    met rotsjes
    Sprankelend
    Iets zuurder
    De smaak was iets zuurder en toch
    zacht en malser
    De nasmaak was niet bitter
    Ook was de smaak minder volmondiger



    6de bier : 08-04-08


    Image Hosted by ImageShack.us


    Dikke schuimkraag
    Bier was minder helder
    Het aroma was fruitg
    licht hoppig
    De smaak was zacht
    Licht bitter
    De bitterheid bleef lang hangen



    7de bier : 05-08-08


    Image Hosted by ImageShack.us


     Mooie schuimkraag
    Wazig
    De neus was fruitiger
    Zachter
    De smaak was zachter
    Lichte mooie bitterheid
    Sprankelend
    Nabitterheid die bleef hangen



    Uiteindelijk werd na rondvraag aan de proevers

    Biertje nr3 (06-06-07) als beste beschouwd
    Daarna biertje 7 (05-08-08)
    En op de derde plaats kwam biertje 2 (26-09-07)



            Image Hosted by ImageShack.us
    Sommige drinken graag een jonge, anderen prefereren een oudere Orval.

    Oud of jong.  Orval is en blijft een schitterende trappist


    Toch dank aan Filip van De Neerbeek voor het initiatief en de bieren,
    Ook aan Dominiek van de Pado voor het bezorgen van het oudste
    en Jean-Marie Rock voor het jongste bier.

    Al bij al een leuke avond

    15-09-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    14-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het tuin-en bierfeest 2008 bij De Heeren van Liedekercke.

    Het tuin-en bierfeest 2008 bij De Heeren van Liedekercke.

    Image Hosted by ImageShack.us

     

    Als de zomer voor de deur staat en zodra het weer het toelaat worden er her en der tuinfeesten georganiseerd.

    Van de ongedwongen sfeer van een tuinfeest gaat er altijd een bijzondere aantrekkingskracht uit.

    Zo ook voor het jaarlijks tuinfeest bij De Heeren van Liedekercke.  De charme van dit tweedaags tuin- en bierfeest zit hem in de mogelijkheid dat u maar liefst 300 Belgische bieren kunt proeven in de tentstandjes mooi verdeeld rondom het domein van dit gerenommeerde bierrestaurant.
    Ze waren er bijna allemaal aanwezig op dit alternatief festivalletje.  De trappisten, de fruitbieren met natuurlijk de oude geuzen en kriekbieren, grote bieren van kleine brouwers, veel lekkers uit Wallonië, de magnums enz…
    Eigenaar en inrichter Joost De Four en zijn team hadden er duidelijk werk van gemaakt.


    Een zon die voor wat warmte zorgde, gezellige disgenoten en veel nieuwe biertjes. De namiddag kon eigenlijk niet meer stuk.
    De muziek was in de handen van Lambikstoemper Werner de Keyzer.
    Volgens de Zytholoog 'De Keizer van de Pijp' genoemd.

    De jaren 70-80 en veel kleinkunst maakten het proeven aangenaam.
    Als dan live de
    folkmuziek van Setanta, een jonge folkgroep uit het Waasland door de boxen klonk was het hek helemaal van de dam.  Laten we zeggen dat het tuinfeest van de Heeren een schoolvoorbeeld is van hoe een bierfestival moet georganiseerd worden.
    s' Avonds en s' anderdaags betraden nog verscheidene groepen het podium.


    Image Hosted by ImageShack.us

    Het tuinfeest nam plaats bij De Heeren van Liedekercke, een bierrestaurant met faam.

    Het  wordt uitgebaat door de gebroeders Tom en Joost De Four samen met hun echtgenotes.


    Image Hosted by ImageShack.us


    Image Hosted by ImageShack.us
    Diverse bierstandjes stonden opgeteld rondom de tuin.
    Ieder standje bevatte een thema over de biersoorten die er geschonken werden.



    Image Hosted by ImageShack.us
    Een mooie en sympathieke blondine tapte voor ons het nog onbekende biertje
    SODALITAS van 't vat.
    Dit biertje naar eigen recept wordt gebrouwen in Kerkom voor onderstaande vereniging.
    DOMINORUM LIEDEKERCKENSIUM SODALITAS



    Image Hosted by ImageShack.us

    Het is een goudblond biertje van 6,8 vol %.
    Het heeft een 55 EBU Bitterheid.
    De Hallertau hop (Mittelfruh) komt van Alfons Timmerman uit Erembodegem.
    De gebruikte moutsoorten zijn pale-ale mout aangevuld met een beetje
    pilsmout, Munich en havermout.

    Het aroma is moutig
    en lekker fruitig.

    De smaak laat ons onmiddellijk kennis maken met een mooie bitterheid.
    Hoppige toetsen.
    Fruitig.
    Een heel aangnaam biertje.
    Dit eerste proevertje was meteen raak.

    Image Hosted by ImageShack.us
    Een tweede biertje die we degusteerden was
    de nieuwe Buffalo Belgian Bitter Ale van 't vat
    van brouwerij
    Van den Bossche uit St. Lievens-Esse




    Image Hosted by ImageShack.us

    Een blond helder biertje
    met een mooie witte schuimkraag.
    Het heeft een moutige neus
    Licht zurig (desem)

    De smaak is ook hier vrij hoppig
    Bloemetjes
    vrij bitter.

    Weerom een heel fijn biertje.



    Image Hosted by ImageShack.us

    Voor de zoetemondjes waren er heerlijke bierpralines te koop. 

    Marc Severs van Het chocoladehuis  te Denderleeuw maakte er pralines van bier.
    Met de verfijnde receptuur werden twee Belgische topproducten verenigd : bier en chocolade.
    Een unieke smaakbelevenis en enkel bij De Heeren van Liedekercke.
    Men
     kon gerust eens proeven van deze smakelijke bierbonbons.


    Image Hosted by ImageShack.us
    Op vakkundige wijze werd een Noir de Dottignies uitgeschonken.
    Een donker biertje van brouwerij De Ranke.
    Gebrouwen met diverse donkere moutsoorten en hoppebloemen.

    Het eerse proefbrouwsel had ik indertijd nog van een eigen gemaakt etiket voorzien en
    The Black Hand genoemd. Dit als grap op de Bonte dag van HOP.
    zie
    hier
     


    Image Hosted by ImageShack.us
    Nu heeft het biertje zijn eigen vaste naam en etiket.

    Het is een donker bier van 9% Alc.Vol.
    Zwart was het nog niet maar volgens de laatste gegevens van Nino en Guido de brouwers van De Ranke
    zou het nu de naam 'Noire" waardig moge dragen.

    Het heeft een mooie beige schuimkraag

    De neus is zoet
    Karamel
    Gebrande mout

    De smaak is zoet
    fruitig en ietsje zurig.
    Daarna komen de bittere toetsen opzetten
    koffiebitter
    Donker en hoppig
    een bier goed in evenwicht
    Het bier heeft een mooie droge afdronk.
    Weer een voltreffer van De Ranke.
    Ook nog bij vertellen dat het hun eerste bruintje is.
    En wat voor eentje !!!!


    Image Hosted by ImageShack.us
    Stilaan begon de tuin aardig vol te lopen.



    Image Hosted by ImageShack.us
    Werner de Keyzer."De Keizer van de Pijp" genoemd
    verzorgde de muziek. Hij had zijn discobar eventjes verlaten om
    een fruitbiertje te proeven. Als fervent lid van
    de Lambikstoempers zal het wel
    een Lambik,  oude geuze of oud kriek geweest zijn.



    Image Hosted by ImageShack.us
    Waarom ook geen biertje degusteren uit het Pajottenland?
    Op aanraden van Steven (Lenty) liet ik
    Wim De Kelver, penningmeester van de
    Lambikstoempers) en nieuw
    hoofdverantwoordelijke van het
    Zythos Bier Festival  een Hommage Framboos
    van brouwerij en geuzestekerij
    de 3 Fonteinen uitschenken.


    Image Hosted by ImageShack.us

    Rood van kleur en zonder schuim.

    Aroma van zure framboos
    Toetsen van eik
    toch en lichte zoetigheid waarneembaar
    maar het zure primeert daarna
    Een kurkdroge afdronk
    Zeer complex van toch 6% Alc.Vol.


    Image Hosted by ImageShack.us
    Setanta
    , Een jonge groep uit het Waasland bracht leven in de brouwerij
    met hun aanstekelijke folkdeuntjes..


    Image Hosted by ImageShack.us
    Bij het binnenkomen kreeg ieder bezoeker
    "De Grote Bierquiz editie 2008" voorgeschoven.
    Een achttal vragen moest u juist proberen te beantwoorden om een
    bak huisbier van de Heeren te kunnen winnn.
    Bij de afgifte van een ingevuld exemplaar had je altijd prijs.

    Hier Voske met de twee Stevens. Steven (Lenty)
    en Steven Vermeylen van de mooie Blog
    "Hier stroomt het bier"
    Steven V. is ijverig zijn kans aan het wagen.


    Image Hosted by ImageShack.us

    Image Hosted by ImageShack.us
    Altijd met een delegatie van de partij zijn de bierproevers van BLES
    uit Zottegem.
    Boven enkele leden bij het Fruitbierkraampje

    Onder Bles Vice-voorzitter & Hoofdredacteur David Le Roy in gesprek met Ulrich Kremer (Uli)



    Image Hosted by ImageShack.us
    Ook (ik noem ze De treinreizigers van Jan Menken) altijd op het appel zijn Jan Komejan, Luc,
    Jan Bassant ,Walter Thys en Ans Mertens, voorzitster van de bierclub SOK
    (Schuim op t'Kanaal).
    Jan Menken zit een tafeltje verderop.
     


    Image Hosted by ImageShack.us
    Tijd voor een nieuw biertje.
    Ditmaal kozen we voor het nieuwe bier "Brugse Bok" van
    "De Halve Maan Brugge" uit Brugge.

    Het is een donkerbruin bier met beige schuimkop.
    De neus laat ons een zoete moutgeur ruiken

    De aanzet is zoet
    met in de verte een zurig tintje
    Karamel is de smaak die domineert
    Een lichte bitterheid heel diep.
    Een typisch bokbietje.
    Commercieel gebrouwen.

    Omdat er twijfel ontstond dat Brugse Bok eventueel een etiketbier van Brugse Zot Dubbel Bruin zou zijn
    heb ik de vraag persoonlijk aan Managing Director
    Xavier Vanneste gesteld.
    Hij liet weten dat er geen enkel vergelijking is met Brugse Zot Dubbel.  Beide bieren (Brugse Zot Dubbel Bruin en Brugse Bok) zijn wel degelijk verschillende brouwsels, en in alle opzichten.  De bieren verschillen een volle graad in alcohol, en worden zelfs met een andere gist gebrouwen die een volledig verschillende smaak geeft.  Brugse Bok is trouwens ook een stuk zoeter dan de Brugse Zot Dubbel Bruin, ook dat geeft een heel verschillend smaakpallet.




    Image Hosted by ImageShack.us
    Voor de kinderen was er heel wat animatie voorzien door de spellenvereniging Kierewiet
    Van een springkasteel, kindergrime, reuze 4 op een rij spelen, kegelspel enz..


    Niet alleen eten en drinken is van tel op een tuinfeest.
    Ook praten met vrienden is heel belangrijk.
    Het gespreksonderwerp hangt grotendeels af van wie de aanwezigen zijn
    In dt geval namen de bierliefhebbers de tuinen in beslag.


    Image Hosted by ImageShack.us
    Walter Thys SOK (Schuim op t'Kanaal).
     en Jan van Bragt (OBER) met een bruintje in de hand.
    Hadden ze het al over het komende
    Kerstbierfestival in Essen?



    Image Hosted by ImageShack.us
    Bierkenner en Geuzeliefheber Uli uit Keulen (DL) in gesprek met Joost De Four,
    inrichter en samen met zijn broer Tom
    patron van het restaurant "De Heeren van Liedekercke".



    Image Hosted by ImageShack.us
    Walter thijs schoot dit plaatje
    Steven Vermeylen (R),  Nederlander Jan Bassant (M) en mezelf (L) tijdens een praatje.
    Hoe raad je het? Het gespreksonderwerp ging over bier.
    Meer bepaald over de lekkere Quintine Blond van 't vat.



    Image Hosted by ImageShack.us
    We proefden als afsluitertje
    de nieuwe Quintine van 't vat.
    Gebrouwen in Ellezelle door
    Brasserie des Légèndes.

    Donkerblond biertje met een witte schuimkraag.

    Een aangenaam gist en mout aroma
    Heel diep fruitige geurtjes.

    De smaak is moutig
    Ietsje zurig (citrus?)
    Ook bittere toetsen.
    Fris en fruitig in de mond 
    Gevaarlijk want u heeft niet het gevoel dat u bezig bent met eentje van 8 %

    Een droge lekkere bittere afdronk.

    Geen franjes maar eerlijk goed gebrouwen
    Een prachtig Henegouws biertje.
    Van de tap heeft het nog meer aan karakter bijgewonnen.



    Image Hosted by ImageShack.us
     Niet alleen met bieren werden we verwend.
    "De Heeren van Liedekercke" zou geen bierrestaurant zijn moesten ze op hun eigen tuinfeest
    geen gerechten met bier serveren .
    Hierboven bvb :  Braadworst gemarineerd in geuze met krielaardappeltjes en appelmoes.
    Er waren nog tal van andere gerechten te verkrijgen.

     
     Image Hosted by ImageShack.us


     Image Hosted by ImageShack.us
     Nog twee foto's die aantonen hoe gezellig dit tuinfeest op zaterdag was.

    Nog vermelden dat de inkom gratis was en de prijzen van de biertjes
    zeer democratisch.

    Toch een van de beste festivals die Voske en ik mochten meemaken.

    Proficiat Heeren van Liedekercke en medewerkers voor de perfecte organisatie.

    En aan Joost en zijn vrouwtje Jessie alvast een dikke proficiat moest
    het klein heertje of dametjes reeds geboren zijn.

    14-09-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    09-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Han Hidalgo - Koken met Guldenberg


    KOKEN MET GULDENBERG







    Het gebeurt niet alle dagen dat een Nederlandse Meester-kok me vraagt wat ik graag eet en welke biertjes ik graag lust.  Deze vragen bereikten me verleden week via een mailtje van Han Hidalgo de gerenommeerde kok van de bekende website
    Biercuisine.
    De Chef zou persoonlijk een biergerechtje voor mij samenstellen.

    De reden :
    Voor mijn aansprekende bierinformatie en onderhoudende teksten.

    Ik voelde me natuurlijk gevleid met deze lovende woorden.

    Veel lezers van dit blog zullen eventjes hun wenkbrauwen fronzen en vragen wie in ‘hemelsnaam’ Han Hidalgo is?  In feite bent u er niet ver naast.  Want Han kookt hemels.  Hij creëert zijn gastronomische gerechten altijd met een drankje bestaande uit gerst, hop, gist en water.
    Laten we zeggen Chef Hidalgo is de meester in het bereiden van gerechten met bier.
    In talrijke bier- en andere magazines komt u zijn bierrecepten tegen.

    Verleden jaar werd Han nog gehuldigd door de Bierproefvereniging PINT (De Nederlandse vereniging ter Promotie en Informatie van het Traditionele Bier) met de Pint voor Bijzondere verdienste..
    De jury prees het enthousiasme, de passie en de inzet waarmee de Bredanaar een lans breekt voor het koken met bier. Via workshops, zijn site www.biercuisine.nl en vele artikelen heeft Hidalgo de bierkeuken een plek gegeven in de Nederlandse (lees ook Belgische) bierwereld.


    Han is ook bekend voor zijn Jazzcookin.
    Hij creëert gerechten geïnspireerd door Jazzcomposities.
    Hij is ook regelmatig gastkok in het bekende Biercafé-Restaurant “De Beyerd” in Breda(NL)  

    Beste blogbezoekers ik laat jullie natuurlijk delen en genieten van het gerecht die Han voor mij creëerde.
    Bij deze kunt u meteen uitmaken wat ik graag eet en welk één van mijn lievelingsbieren is.



    Kabeljauwfilet met groenten,
    gerookte zalm en Guldenberg

     

    Ingrediënten voor vier personen:

     

    500 gram kabeljauwfilet, of andere stevige vissoort

    100 gram gerookte zalm

    2 eetlepels bloem

    2 sjalotjes

    125 gram winterwortel

    125 gram courgette

    125 gram prei

    3 eetlepels olijf- of zonnebloemolie

    6 eetlepels visfond

    6 eetlepels Guldenberg

    prei- of knoflookscheuten

    peper uit de molen en zout naar smaak

     

    Bereidingswijze:

     

    Sjalotjes schillen en in stukjes snijden. Winterwortel schillen en in dunne reepjes snijden. Courgette in dunne reepjes snijden; vooral het gedeelte dat zo dicht mogelijk onder de groene schil zit gebruiken. Schoongemaakte prei in dunne reepjes snijden. Kabeljauwfilet of filet van een andere stevige vissoort, zoals roodbaars of zeebaars in plakjes snijden en met zout bestrooien. Even laten rusten en vlak voor het bakken lichtjes met bloem bestrooien. Olie in een wok verwarmen en de plakjes kabeljauwflet roerbakken. Stukjes sjalot toevoegen, verder roerbakken en het bier en de visfond erdoor roeren. Naar smaak extra visfond gebruiken. Nog 3  tot 4 minuten goed verwarmen en op smaak brengen met peper en zout. Reepjes winterwortel, prei en courgette beetgaar in water of groentenbouillon koken, te beginnen met de reepjes winterwortel en daarna de reepjes prei en courgette erbij doen. Afspoelen en in een vergiet laten uitlekken. Plakjes kabeljauwfilet en de warme saus over de uitgelekte groenten op voorverwarmde borden verdelen. Garneren met reepjes gerookte zalm en prei- of knoflookscheuten. Een goed gekoeld glas Guldenberg erbij serveren.

     

    Han Hidalgo

    www.biercuisine.be

    www.biercuisine.nl



     

    Foto: M.Therese Bruggeman

     

     

    Het zoetige van de sjalotjes en overige groenten vormt een goed tegenwicht voor het bittere karakter van het bier. Naar smaak een minder bittere tripel of blond bier gebruiken.



    Bedankt Han!




    Biercuisine is de website waar bierliefhebbers wekelijks hun recepten downloaden.
    In alle recepten is bier één van de ingrediënten.
    In de keuken van Biercuisine worden vis, schaaldieren, vlees, wild en eieren en vaak ook groente en fruit gebruikt.
    Iedereen kan lekker kokkerellen en daarna smullen van de Biercuisinegerechten. De genoemde bieren zijn overal verkrijgbaar en zeker in de speciaalzaken.
    Bij Biercuisine vindt u in het receptenarchief meer dan 500 recepten verdeeld in voor-, hoofd- en nagerechten.
    Veel plezier met koken en eet smakelijk.

    09-09-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    08-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Den Proefzolder - Een zomers plankje

    Hoe lang kan een mens wachten om een zolder te betreden? Ik denk heel lang.
    Maar als het om een bierproefzolder gaat dan kan het niet vlug genoeg gebeuren.
    Eindelijk na een maand inactiviteit wegens vakantie was het weer zover.  De Bier- en Proefzolders van Picobrouwerij Alvinne stelde hun trappen weer ter beschikking om de proevers van allerlei lekkers te voorzien.


    Image Hosted by ImageShack.us

    En lekkers was er weer te proeven. 

    Ik zal onbeleefd zijn maar om de volgorde van de geproefde bieren te respecteren begin ik met mezelf.
    Ik had enkele flesjes Aged-Pale van 8 jaar oud mee genomen om de zolderproevers te laten genieten van dit buitenbeentje van Bavik.

    Vroeger uitsluitend bestemd voor Amerika, nu te verkrijgen in betere drankenhandels en biercafés.
    Het biertje dat we proefden was nog 3 jaar gerijpt op eik.
    Nu is het maar twee jaar meer.  Maar Yves Benoit wist me te vertellen dat het in de toekomst weer drie jaar zal worden. (Waarschijnlijk door de aankoop van nieuwe tonnen?)
    Het % alcoholvolume was 7,3. Dit onversneden bier heeft ooit nog 5,8 % gehad.



    Image Hosted by ImageShack.us
    Aged Pale - 3 jaar gerijpt op eiken vaten.

    De klassiek zuurheid is door de ouderdom wel afgenomen.
    Wel is het eiken aroma nog te ruiken.
    Maar de smaak is fantastisch.
    De scherpte is ook verdwenen maar maakt plaats voor een malse zuurheid.
    Een heerlijk smaak als van een witte wijn.
    perfect voor een aperitief.
    De Aged Pale is een goed bewaarbiertje.

     

    Image Hosted by ImageShack.us
    Orval en Hoftrol, smaaktwins?


    Op het Zythosforum is er een tijdje een topic bezig “Orval versus Hoftrol”.  Geroen Vansteenbrugge van de Waregemse Bierfanaten zou Geroen niet zijn mocht hij dit niet proefondervindelijk kunnen vaststellen.  Daarom had hij samen met voorzitster Leen Walcarius en penningmeester Marc Decock enkele flesjes Orval en Hoftrol mee gebracht om zo de aanwezigen te kunnen overtuigen dat de beide bieren verdorie bijna qua smaak twins zijn van elkaar.

    Het % Alcoholvolume :

    Orval 6,2 %
    De Hoftrol 6,3 %

    Orval gebotteld in april (4 maanden oud)
    De vervaldatum van de Hoftrol is 2009

    De kleur :

    Is verschillend
    Hoftrol is donkerder dan de Orval

    Het Aroma

    Het aroma van de Hoftrol is ietsje doordringender dan Orval.

    In smaak is er inderdaad weinig verschil.
    De Hoftrol is ietsje bitterder dan de Orval.
    Dit zou komen volgens Steven (Lenty) omdat de Hoftrol ouder was dan de Orval.

    Qua evenwicht leunen ze goed tegen elkaar aan.
    Maar voor mij is de Orval nog iets subtieler.
    De Hoftrol is iets harder, ruwer.
    Maar toch een zeer goed brouwsel waar velen toch gaan twijfelen of ze al dan niet een Orval drinken.
    Vergelijken is moeilijk omdat een oudere Orval bvb meer geprononceerder uit de hoek kan komen.
    Toch de moeite waard om te vergelijken, waarvoor dank aan Geroen.



    Image Hosted by ImageShack.us
    Eerwaarde pater een nieuw bier van Het Alternatief.
     

    Ook Piet Salomez van Bierfirma Het Alternatief liet ons proeven van zijn nieuw biertje. 
    'Eerwaarde Pater'.

    Het bier was ook nog vrij jong.  Het was pas een weekje gebotteld.
    Het bier moet nog rijpen en de afdronk moet nog iets droger zijn.
    Het beloofd toch veel
    De neus laat ons duidelijk hout ruiken en een lichte aangenaam alcoholaroma.
    Nu zijn de hopbittere toetsen duidelijk te smaken.
    ook heeft het bier een lichte wijnsmaak.


    Image Hosted by ImageShack.us
    Alvinn kriek genaamd .......????

     

    Alvinne vergastte ons met een proevertje van hun nieuwe kriek.
    De naam blijft voorlopig nog geheim tot op de bierhappening van Bles.
    Het mooie rode bier is gebrouwen met wilde gist uit Auvergne (Frankrijk).
    Het hoofddeel van de smaak is afkomstig van Poolse Noorderkrieken met de bekende naam
    J
    Lutovka
    De basis voor dit kriekje is een geheel nieuw bier.
    Het biertje was 2 maanden oud.


    Image Hosted by ImageShack.us
    Een gezellige drukte op Den Proefzolder


    De Proefzolder betekent ook alle veertien dagen een Proefplankje
    Ditmaal stond het in het teken van de zomer.  Een zomers plankje dus.
    Op het plankje Zinnebir, Hofnar, Noblesse en Den Herberg Blond.


    Image Hosted by ImageShack.us
    Het Zomers Plankje.


    Zinnebir 6% Alc. Vol.

    Donker oranje van kleur

    Een heerlijk fruitig aroma

    De smaak is in het begin moutig
    daarna komt er een heerlijke hoppigheid opzetten.
    Zeer verfrissend met een mooie bitterheid.
    Een Toppertje uit de brouwketels van De Ranke uit Dottenijs.
    Maar gebrouwen door Bernard Le Boucq en
    Yvan De Baets van bierfirma « 
    De Zenne brouwerij »
    Tevens de mannen achter het bekende bierfestival
    Bruxellensis

    Hofnar 5% Alc. Vol.
    Hofbrouwerijtje - Beersel


    Amberkleurig biertje

     

    De neus bied ons heerlijke moutgeuren.

     

    De eerste smaak is verrassend

    Een aangename niet al te scherpe  gefumeerde smaak afkomstig van de Turfmout.

    (Turfmout of ook nog Whiskymout genoemd)

    Ook lichte zoete karameltoetsen zijn te smaken.

    Met hier en daar een zuur prikje

    Na een paar slokjes kom er een mooie bitterheid

    uw smaakpapillen beroeren.
    Hoe lekker een biertje kan zijn met slechts 5% Alc. Vol.

     

    De besprekingen van de twee andere biertjes vind u op dit bierblog


    Noblesse - 5,5% Alc. Vol.
    Brouwerij : De Dochter van de Korenaar – Baarle Hertog

    Den Herberg Blond 5,5% Alc. Vol –
    Brouwerij Den Herberg - Buizingen


     


     

    Brouwamateur en Kaasmaker Marc De Keukeleire had ditmaal geen kaas mee om te proeven maar een echt tongstrelend biertje.



    Image Hosted by ImageShack.us
    Morpheus Blond. Hoppig en fris.

    Morpheus Blond van 7Alc. %
    Huisbrouwerij De Keukeleire - Gavere

    Lekkere hoppige neus

    De smaak is lekker fruitig
    Hopbloemetjes
    Een droge afdronk
    Heerlijk fris terrasbiertje.

    Morpheus is de God van de dromen

    Het medicijn morfine is vernoemd naar Morpheus vanwege zijn hallucinogeen werking.
    Dit biertje werkt ook geestverruimend maar in positieve zin.
    Alhoewel u er ook aan verslaafd zou raken.



    Image Hosted by ImageShack.us


    En dan volgde nog een leuke verrassing.
    Glenn haalde nog een Amerikaans snoepje uit de koelkast.

    Suppication 7% Alc. Vol.
    Russian River Brewing Co - Santa Rosa - CA USA.

    Image Hosted by ImageShack.us
     Amerikaans Snoepje

    Een zeer mooie neus van kers
    Zurig.
    Ook toetsen van eik en die vanille die zo eigen is.

    De aanzet is zurig
    Die mooi overvloeit naar iets zoeter.
    Karamel
    Eiken toetsjes.

    Een complex biertje
    Die gedurende 18 maanden gerijpt is op eik.

     Image Hosted by ImageShack.us

    Een prachtige afsluiter van weerom een gezellige bierzolderproeverij.
    We kijken al uit naar nu zaterdag.


    NIEUW BIJ ALVINNE !!!

    DE KEYKEG


    Nog maar pas vermeld in het HOPnieuws 174
    en kijk de KeyKeg bevind zich al bij Alvinne.


    Image Hosted by ImageShack.us
    Gedaan met  het sjouwen van zware vaten. De KeyKeg is er.

     

    Een woordje uitleg

    Heel ver in de toekomst blikken durft Jan Veenendaal, directeur van Lightweight Containers uit Den Helder, haast niet meer. Binnen een jaar negen nieuwe fabrieken realiseren, is ook niet niets. Veenendaal werkt sinds 2004 aan de ontwikkeling en het in de markt zetten van de bierbol KeyKeg.


    Het idee is al vele jaren oud. Nederlandse brouwers stapten naar de TU Delft met de vraag of die niet iets beters kon verzinnen om hun bier in te vervoeren dan dat zware en kostbare stalen biervat. Dat konden de onderzoekers wel, maar hun idee bleef op de plank liggen totdat Veenendaal de tijd ervoor rijp achtte.

    Hij vervolmaakte het product en showde het eerste exemplaar in 2006 aan de biersector. Inmiddels hebben ruim vijfhonderd brouwers wereldwijd interesse getoond en draait sinds november een vier miljoen euro kostende volautomatische fabriek in Schwerin (voormalig Oost-Duitsland). Die maakt 150.000 KeyKegs per maand om de bierproducenten uitvoerige testen te laten doen.

    Het geheim van het product is een kunststof bol, geschikt voor 30 of 20 liter met daarin een zak van speciaal laminaat. De zak voorkomt dat het zuurstof bij het bier komt of koolzuur eruit ontsnapt. De grote winst zit hem in de transportkosten. De bol weegt leeg maximaal 1,4 kilogram, een stalen 50-liter fust gauw 8 tot 10 kilo. In de praktijk betekent dit dat de brouwers per lading 25 procent meer bier kunnen vervoeren, aldus Veenendaal.


    LINUX 4900 PRINTER
     

    Image Hosted by ImageShack.us
    Resultaat van de nieuwe printer


    Verleden week werd een Linux 4900 printer op de etiketteerlijn geïnstalleerd. Vanaf nu zal een deel van de naam van het bier, de houdbaarheidsdatum en het lotnummer op het kroonkurk worden geprint. Dit uiteraard om de traceerbaarheid te vergemakkelijken. Ook de facturen zullen vanaf nu het lotnummer vermelden.

    Bij problemen met een bier kan de klant ons steeds contacteren met vermelding van het lotnummer en de houdbaarheidsdatum. Op die manier kunnen wij makkelijker achterhalen over welk brouwsel het gaat.



    UITBREIDING BIERZOLDER

     

    Dat ze niet hebben stilgezeten deze zomer bewijst De Bierzolder, die  is een stuk uitgebreid,

    zowel in aanbod als in oppervlakte.


    Image Hosted by ImageShack.us
    De Bierzolder is nu dieper geworden en er is nu nog meer keuze van
    speciale bieren met karakter.




    EIKEN HOUTEN VATEN



    Image Hosted by ImageShack.us
    Een viertal eikenhouten Bourgognevaten liggen ongeduldig te wachten op bier.

    Heel wat interessante experimenten worden opgezet.

    Wie deze creatieve brouwsels wil proeven,
    zal geregeld een bezoekje moeten brengen aan de Proefzolder



    O ja Bierblog wenst
    Alvinnebrouwer Glenn en Ine van harte proficiat met hun kersverse dochter
    NOOR.

    We gaan er toch eentje mogen op proeven zeker?

    08-09-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    03-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Café De Zwaan - Poelkapelle - Gouden Carolus Tripel van 't vat

    EEN GOUDEN CAROLUS TRIPEL VAN ’T VAT
    IN PRAATCAFÉ DE ZWAAN IN POELKAPELLE

     


    Praatcafé "De Zwaan"
    Voor dit café heeft er lange tijd een Britse tank gelegen.


    Na een lange tijd buiten strijd te zijn geweest wagen Voske en ik ons weer op pad om ergens rustig een bezoek te brengen aan een of ander gezellig cafeetje.  Gesterkt met het boek 210 originele cafés van Bob Hendrickx (Een absolute aanrader om gezellige etablissementen te spotten) belanden we verleden week in Poelkapelle (W-Vl).  Meer bepaald in het praatcafé ‘De Zwaan’ van Jelle en Joke.





    De Zwaan ligt op een druk kruispunt, maar binnen vonden we er geen hinder van.


    De herberg is niet moeilijk te vinden.
    Wanneer u in Poelkapelle bent en u vind het rond punt met het monument met de vogel dan bent u er.
    De vogel is een ooievaar die het kunstwerk siert.
    Hij refereert
    naar het 'Escadrille des Cigognes' waartoe de Franse gevechtspiloot Guynemer behoorde. Guynemer verdween in het luchtruim boven Poelkapelle. Hij was een van de pioniers van de oorlogsluchtvaart.



     

    Binnen het café heeft u een mooie kijk op het monument
    'Escadrille des Cigognes'





    Een bord buiten aan de gevel maakt ons duidelijk dat er foto's te zien zijn van de bekende
    Franse gevechtspiloot Guynemer.




    Een paar unieke foto's en tekeningen ivm Guynemer en de tank sieren de muren.


     













    De muren van het interieur bevatten lichte aquarelkleuren.
    Dit maakt het café modern en geven het geheel nog meer sfeer en diepgang.




    Een originele manier van verlichten.


    Jelle en Joke zijn een jong koppel die pas een jaar dit bekend café openhouden.
    Met veel liefde willen ze van dit etablissement een gezellige plaats maken waar jong en oud zich op hun gemak voelen.
    Door het interieur in lichte aquarelkleuren te steken en het meubilair aan te passen zijn ze goed op weg om er iets moois van te maken.
    Op de kaart slechts een 30-tal bieren, enerzijds omdat het een café is met verplichte bierafname (Alken/Maes) anderzijds omdat de jonge uitbaters liever prefereren voor een bier van de maand dan te veel verschillende bieren. Bij een te grote keuze is de kans groot dat er soms kwaliteitsverlies optreedt omdat sommige minder gevraagde bieren te lang in de kelder moeten verblijven.




    In tegenstelling tot het meubilair staat de toog hier al jaren.





    Aan de muur Foto's van het verleden.




    Bij de koffie serveert Jelle een glaasje Becherovka.
    Het is eens iets anders dan de gebruikelijke advocaat.





    Becherovka is een typisch Tsjechische drankje.
    Het is kruidig en bitter met toetsen van kaneel.
    Het bevat maar liefst 38% alcohol.


    Maar we kwamen ook om een biertje te proeven.
    Dus waarom niet het bier van de maand?
    Een verrassing
    Een Gouden Carolus Tripel van 't vat.





    Jelle de praatgrage uitbater tapt zorgvuldig het goudblond bier
    in zijn originele glas




    Gouden Carolus Tripel van ’t vat – 9% Alc. Vol.
    Brouwerij Het Anker – Mechelen.



    Goudblond bier met een witte schuimkraag

    Bij het snuiven van het aroma komt een lekkere moutgeur naar boven.
    Daarna is er enige fruitigheid te ruiken.
    Lichte koriander prikkels

    De aanzet is moutig.
    Lichte toetsjes van fruit (perzik)
    Licht gekruid, juist genoeg is om de smaak te bepalen.
    Een volmout bier goed in evenwicht.
    Over het algemeen zoet maar niet vervelend
    Volmondig maar niet papperig
    Zeg maar een klassieke commerciële tripel.
    Een aangenaam warm bier.
    Maar dat hadden we niet anders verwacht.



    Het prachtige Gouden Carolusglas met een belangrijke inhoud!





    Als de zon schijnt kunnen de klanten terecht
    op het zonnig tuinterras met een bar provisoir.



    Een van de dagelijkse stamgasten die net als ons
    best tevreden is met de uitbating van De Zwaan.

    Café De Zwaan
    Houthulstseweg 1
    8920 Poelkapelle
    Website onder constructie

    www.cafedezwaan.be

    cafedezwaan@gmail.com

    03-09-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    01-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Antiek Bruin - Deca Sevice - Woesten


     


    Antiek Bruin – 8% Alc.Vol.

    Brouwerij Deca Service – Woesten
    Elverdingestraat 4

    Woesten-Vleteren, Belgium 8640




     




    Donker bruin bier met een witte dikke schuimkraag.

    De neus is vrij moutig.
    Karamelmout.
    Ook lichte fruitprikkels.

    De smaak is zoetmoutig.
    Karamel
    Bruine suiker
    Zoete toffee.
    Lichte toetsjes van alcohol.
    De mout en de alcohol zijn goed in evenwicht.

    Het is een warm biertje.
    Nogal zoet maar toch smaakvol.
    Volmondig zonder papperig te zijn
    Mag ik het een ouderwets lekker biertje noemen.
    Een bier zonder veel franjes maar echt en eerlijk gebrouwen.
    Veel mensen zullen dit snoepje met liefde koesteren.


     

    01-09-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!