Inhoud blog
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
  • 5 bieren 152 - Bux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire diversBux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire divers
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    27-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.15de Karakterbierweekend HOP - Bissegem


    15de Karakterbierweekend HOP - Bissegem


    Het Karakterbierweekend van HOP (Heerlijk Objectief Proeven)
    met het Karakterbierfestival op zaterdag
    vond voor de eerste maal plaats in Bissegem een deelgemeente van Kortrijk.

    Bissegem was maar al te blij dat HOP
    hun gemeente had uitgekozen om hun jaarlijks bierfestival
    aan het grote publiek voor te stellen.
    Het bracht meer schwung aan hun jaarlijkse kermis.  Om het met biertermen te zeggen

    Het bracht meer leven in de brouwerij.

    Het KBW kreeg steun van het O.C. De Neerbeek; Het kermiscomité en Unizo

    Het Festival was al aan de 15de editie toe.
    De laatste jaren ging het door in Vichte, maar door gebrek aan belangstelling
    koos HOP nu voor de Leiegemeente. Het was meteen een schot in de roos.
    Menig Bissegemnaar kwam eens een kijkje nemen in O.C. De Neerbeek.
    Nog iets te weinig maar daar zal volgend jaar na een grondige evaluatie
    verandering in moeten komen.
    Positief is dat de jeugd ook kennis kwam maken met de Belgische Biercultuur.
    Ze kwamen proeven en genieten en de BOB bus (altijd aanwezig bij HOP)
    trok veel aandacht bij de jonge proevers.

    15 brouwerijen waren vertegenwoordigd met hun gamma streekbieren
    En de Bissegemnaren vonden dat het goed was.

    Hieronder een fotoreportage van het gebeuren.

     

    Nog vertellen dat de avond voordien de bier haiku-poëzie in de belangstelling stond.

    In de Neerbeekvallei kun je tot eind oktober genieten van deze dichtkunst

    in een stukje natuurgebied.
    Er zullen enkele Haiku's verschijnen op mijn zwart-wit blog

    De brouwwereld in zwart-wit.









    Het prachtige O.C. De Neerbeek.




    De tekst op de zoveelste bier T-shirt van bierkenner Paul Briggs
    bracht ons meteen in de stemming









    Bij het binnenkomen botsten de bezoekers onmiddellijk
    op de stand van bierfirma Slaapmutske" uit Melle
    .
    U werd op uw wenken bediend door de altijd goedlachse Marleen
    en de sympathieke Dany.





    Daar de cafetaria van OC De Neerbeek eigendom is van
    brouwerij
    Bavik kon je hun Petrus en Wittekerke gamma verkrijgen aan de grote toog.





    Brouwerij De Ranke uit Dottenijs was vertegenwoordigd door
    brouwer Nino Bacelle. Hier in gesprek met Steven Lintermans
    een echte geuzeliefhebber.




    Vijf top kwaliteitsbieren van De Ranke achter glas.





    Ook kwaliteit uit Henegouwen waren de drie bieren van
    Brasserie
    De Cazeau

    Tournay Noire, Saison Cazeau en Tournay Blonde.
    De stand werd uitgebaat door
    Arthur Lahousse.

    Jammer genoeg geen foto van deze vriendelijke vertegenwoordiger.





    Gezellig keuvelen en genieten van een 100-tal streekbiertjes.




    Brouwerij 't Brouwkot alias brouwerij Het Gulden Spoor

    uit Gullegem stond voor de eerste maal op een bierfestival.
    Hun 75cl flessen vielen op door de mooie wikkels.





    Björn Desmadryl schenkt hier een Tineke van Heule in.
    Het bier was in beperkte voorraad te proeven.
    Het wordt speciaal gebrouwen voor drankenhandel
    Pauwels in Heule.





    Brouwers Olievier Kim en Björn Desmadryl in gesprek met
    Yvan Devlaminck voorzitter van het
    Streekbierenfestival in Zwevegem.






    Guy Osteux en Edwin Ghekiere van het Poperings Bierproeversgenootschap
    komen een biertje proeven bij An Van den Wijngaert die brouwerij 
    Het Anker uit Mechelen vertegenwoordigt.






    Ook Zythologen Steven Vermeylen (Hier stroomt het bier) en Walter Thijs
    laten zich maar al te graag fotograferen met de mooie sympathieke An






    Een mooi stilleven gefotografeerd aan de stand van brouwerij Bosteels
    uit Buggenhout. Hun Champagnebier werd gesmaakt door de aanwezigen.






    Vertegenwoordiger van Bosteels, Stijn De Neve met zijn zoontje Arthur.
    Jong geleerd is oud gedaan.





    Mooi in 't gelid - de bieren van brouwerij Van Eecke uit Watou
    en brouwerij Leroy uit Boezinge.






    Ann & Nele uit Ieper namen de plaats in van vertegenwoordiger Sandrino Desender.
    Dat mogen ze van mij nog doen.





    Twee biertjes van brouwerij Kerkom. Maar wat voor bieren?
    Winterkoninkske en Bink Blond werden geschonken door
    brouwer Marc Limet en zijn eeuwige assistent Rudy Wauwermans.
    Jammer genoeg ook niet op de foto.  Maar binnenkort volgt er
    een fotoreportage van Kerkom.




    Nog Champagnebier op het Karakterbierfestival.
    Malheur Bière en Dark Brut





    De Sympathieke Dirk Van Damme vertegenwoordiger bij brouwerij Malheur
    schenkt een donker champagnebiertje in een origineel glas.




    Etienne Van Poucke van brouwerij De Leite (Ruddervoorde) omringd door
    de brouwers Davy en Glenn van
    Alvinne uit Heule. 
    Ze sloten vroeger de deuren van den Proefzolder en
    brachten enkele vertrouwde zolderproevers met zich mee.




    Kunst op een bierflesje en in het glas.
    Femme Fatale en Bon Homme.  Twee biertjes van brouwerij De Leite





    De Tafel waar de tombolaprijzen opgesteld waren.
    Iedereen die een lotje kocht had een mooie bierprijs om thuis na te genieten.






    Veel jeugd op het KBW.  Ze kwamen op een verstandige manier
    proeven van de Belgische biercultuur.




    Wevelgemse Tripel, een streekproduct uit de naburige gemeente
    Wevelegem.  Dit bier wordt gebrouwen bij De Ranke.




    Om een Wevelgemse Tripel te drinken moest u bij de mooie echtgenote van
    Tonino Bacelle zijn aan de stand van
     bierwinkel Bacelle.




    Ook aanwezig op het KBW Bruno Delrue van brouwerij 't Gaverhopke uit Stasegem
    Hij schenkt hier een kruidig Kerstbiertje in.





    Een tafeltje biergenieters waar reeds tombolaloten werden aangekocht!




    Naast de traditionele HIK bieren kon je ook twee primeurs proeven
    bij
    Het Alternatief uit Izegem. Ambetanterik en Bittere Waarheid.
    Brouwer Piet Salomez en echtgenote Christine
    bedienen biergoeroe Stephen D'Arcy (in het rood)
     





    Renaat en Francoise leden van bierproeversclub H.I.C. uit Ingelmunster
    amuseren zich aan de stand van Brasserie Du Bocq uit Purnode (Namen)





    De stand van Du Bocq wordt uitgebaat door de joviale vertegenwoordiger John Barrez
    Hier schenkt hij een heerlijk Kerstbiertje Gauloise X-Mas uit








    Brouwer Guido Devos van brouwerij De Ranke schenkt hier een primeurke uit.
    Rechtstreeks uit de lagertanks kon men al proeven van het nieuwe bier
    'HOP Flower Power', gebrouwen voor de 15de verjaardag van HOP.
    Zoals u ziet moet het bier nog rijpen.
    Maar de jonge smaak was al uitstekend!
    Het bier werd gebrouwen met verse hop die rechtstreeks van het veld naar
    de kookketel werd gebracht.  Primeur voor België





    De mooi bezette zaal kon genieten van al het lekkers
    dat de brouwers voorschotelden.






    Ook aanwezig was de kersverse Leieambassadrice Alien Decock uit Wevelgem
    met haar eredames Vicky Vandriessche en Reinhilde Duynslager.
    Hier op de foto met enkele HOPleden en de deelnemers voor Kermisburgemeester.



    GESPOT OP HET KBW 2009

















    Zoals gewoonlijk sluit ik een fotoreportage van een bierfestival af
    met een mooi dame.
    Ditmaal is het de Leieambassadrice
    Alien Decock



    Gezondheid en hopelijk tot volgend jaar?
    met vriendelijke groeten van Alien



    INFO HOP

    http://users.telenet.be/hopsite/links.html

    Een reportage over het Karakterbierfestival is ook te vinden op :
    Nieuwe stek voor Karakterbierweekend « Hier Stroomt het Bier

     

    27-09-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    26-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Persconferentie 16de Nationale Bierhappening BLES - Zottegem

    Persconferentie 16de Nationale Bierhappening BLES

    Voor de Jaarlijkse  persconferentie van BLES (Bierliefhebbers van de Egmontstede)
    reden Pierre en ik verleden week naar Zottegem.

    In de bovenzaal van restaurant De Ké zou het gebeuren plaatsvinden.

    Dat BLES een bierproeversclub met standing is bewezen ze nogmaals deze avond.

    Al de aanwezige Blesleden waren uitgedost in hun herkenbare bordeauxkleurige hemden.

    Mooie en duidelijke persmappen en op de tafels fijne bierhapjes.



    Restaurant De Ké in Zottegem








    Bij het binnenkomen van de zaal werden we onmiddellijk
    geconfronteerd met het nieuwe bier 'Schinus Blond'.





    Op de tafels hartige hapjes om het bier te vergezellen





    Aan de bestuurstafel vlnr
    Brouwer bij brouwerij
    De Ryck Bart Carrijn, voorzitter Johan De Vleeschouwer,

    ondervoorzitter David Le Roy en Kjell Spoormans (De Hoevebrouwers)




     

    Voor een talrijk aanwezige pers gaf voorzitter Johan De Vleeschouwer
    enige uitleg over de 16de Nationale Bierhappening.

    De bierhappening neemt dit jaar plaats in de fuifzaal van de Beverse vijvers.

    De feestzaal waar ze jaren te gast waren is momenteel aan vernieuwing toe.

    Dat uitte ook schepen van cultuur en patrimonium Dirk Van Herzeele in zijn toespraak.

    Let wel de beide zalen bevinden zich in hetzelfde complex van de Bevegemse Vijvers te Zottegem.

    Dit jaar zijn 23 brouwerijen op de afspraak. waaronder zeven die voor het eerst deelnemen.

    Ook de Verhuisbrouwerij inmiddels bekend van het programma Tournée Générale zal komen demonstreren hoe een bier effectief gebrouwen wordt.
    Kort omschreven is de Bierhappening een feest voor de bierliefhebbers.
    Een bierbeurs waar het aangenaam te vertoeven is.
    De brouwers of hun vertegenwoordigers zijn zelf aanwezig om hun minder
    gekende bieren voor te stellen aan het publiek. 
    Vooral de kleine brouwerijen staan in de belangstelling.

     



     









    Aandachtige Blesleden waaronder An De Ryck brouwster
    van de gelijknamige brouwerij.





    Schepen van cultuur en patrimonium Dirk Van Herzeele was opgetogen
    met de bierhappening en hoopt dat de vernieuwde zaal volgend jaar klaar zal zijn.
    zodat het bierfeest weer in optimale omstandigheden zal kunnen doorgaan.




    Na voorzitter Johan en DeHr. Van Herzeele kwam brouwer Bart Carrijn aan het woord.

    Hij gaf enige toelichting aangaande het nieuwe BLESbier “Schinus Blond”
    (reeds het 12de bier)
    die zal geschonken worden op de bierhappening.



    Image Hosted by ImageShack.us
    Brouwer en ontwerper van het bier Bart Carrijn.


    "Het 12de Blesbier werd gekruid met de vrucht van een oorsprong
    Midden- en Zuid Amerikaanse, 5 tot 10 meter hoge boom, genaamd Schinus molle
    of peperboom.  Deze plant heeft niets te maken met de echte witte of zwarte peper maar is eerder verwant aan de halve maanvormige cashewnoot en de pistache-noot.
    Desalniettemin ligt de verwarring voor de hand. Qua vorm en grootte lijken
    ze sterk op elkaar en bovendien worden ze eveneens vaak in een pepermolen
    gemalen voor gebruik in de keuken. 
    Het zou dus duidelijker zijn mochten we over roze bessen spreken in plaats van rode pepers"






    "Hoewel de smaak ook een pittig facet herbergt, zijn het vooral de bloemige ,
    aromatische zwoele en zoete accenten die deze vrucht typeren.
    Bovendien zit er in elk vruchtje een zaadje met een sterke bittere smaak.
    Toch gaat het typische karakter van de roze bes makkelijk verloren indien
    het gecombineerd wordt met andere kruiden.
    Vandaar dat in vele gerechten geen andere kruiden worden gebruikt en indien wel, dan heeft de roze peper enkel een kleurende functie.  Precies om deze reden hebben we ervoor geopteerd enkel roze besjes te gebruiken om Schinus Blond op smaak te brengen" aldus
    brouwer Bart.





    Technische Fiche

    Alc: 6,5 vol%
    30 EBU (Bittereenheid)
    12,50 EBC (Kleur)

    Aroma :
    Gistig-fruitig en zacht hoppig.
    Voornamelijk wanneer het bier de kans krijgt minder koud te worden, komt de typische Schinusgeur naar boven onder de vorm van een aromatische zoete, aan een honinggeur verwante, kruidige toets.

    Smaak :
    Hier zijn ook bij lagere temperaturen de kruidige facetten van het bier waarneembaar, reeds helemaal vanaf het begin : aanvankelijk verweven met een zachte moutsmaak en uiteindelijk uitvloeiend samen met de bitterheid.

    Afdronk :
    De uitvloeiende bitterheid vertoont lichte pikante toetsen die mogelijks aan het gebruik van de roze bessen toe te schrijven zijn.
    Alleen heel veel proeven kan hierover uitsluitsel brengen..
    Het bier werd gebrouwen bij brouwerij
    De Graal in Brakel.





    Een momentopname met de toelating van de ouders van de baby.





    Het bestuur en de leden van BLES heffen het glas
    op hun gezellige hopelijk druk bezochte 16de bierhappening.
    Maar daar twijfel ik niet aan.



    Alle inlichtingen betreffende de manifestatie
    zie :
    www.bles.be



     

    Image Hosted by ImageShack.us

    26-09-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    20-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Bittere waarheid - Het Alternatief

     

    De Bittere waarheid – Het Alternatief

     

    Hierbij de uitnodiging voor KUNST OP EN ROND HET WATER.

    Dit is een internationale kunsttentoonstelling.

    U bent welkom op de opening op 18 september 2009 om 20 uur 
    LOCATIE Vijfwegenstraat 29  Izegem-Emelgem.
    info op
    www.johanherman.be

     

    Openingswoord door viceminister-president Geert Bourgeois

    met voorstelling van het beeld "DE BITTERE WAARHEID"

    Ook het bier zal er in première geproefd kunnen worden van het vat.

     





    Kijk dit zijn nu uitnodigingen waar ik graag op inga.

    Kijken naar Kunst en proeven van bier.

    Het kan ook andersom. Twee dingen waar ik enorm veel van hou.

    Natuurlijk was mijn antwoord positief.

    Als het adres waar ik moest zijn dan nog gelegen is juist naast het de bekende

    Emelgemse biertempel “Het Kroegske” was mooi meegenomen.


     

    Kunst op en rond het water



    Kunst op en rond het water is een vaste waarde in het tentoonstellingscircuit,
    In een enig mooi kader kunnen de toeschouwers genieten van beelden
    op en rond de vijver met feeëriek verlichte waterpartij.
    Ook het mooie huis van de organiserende kunstenaar Johan Herman.
    staat gedurende die dagen open voor het publiek. 
    Dit samen met enkele buitenlandse kunstenaars die hun werken
    uit verschillende disciplines optimaal tot hun recht laten komen.
    De tentoonstelling vindt elk jaar plaatst de laatste twee weekends
    van september en het eerste weekend van oktober.



    Deelnemende kunstenaars

    Ingbert Brunk (Duitsland)

    Chantal Debrabandere (Kreta)

    Johan Herman (België)

    Bea Danckaert (België)

    Christian Pradier (Frankrijk) 

    Alfonso Fortuna (Italië) 

    Rini Klaver (Nederland




    Kunstenaar en inrichter Johan Herman












    Kunstenaar Johan Herman stelt ieder jaar zijn huis open voor het publiek.




    De beelden van Johan Herman zijn stapvoets ludieke verbeeldingen
    door het dagelijkse leven heen.
    De mensen in al zijn aspecten van zijn “zijn”, zijn lief en leed,
    zijn passie, zijn dromen en angsten, wordt op een eigen wijze verbeeld.
    De vormgeving overstijgt het anekdotische.
    De wervelende typische figuren met hoekige kopjes
    spreken de toeschouwer vanuit elke dimensie aan.




    Werk van de Nederlandse Rini Klaver.




    Rini Klaver (hier bij haar zonnebloemen) is al meer dan 30 jaar op zoek naar de oervorm.
    Zij volgt deze zoektocht met vormen en dromen,
    zij speelt met lijnen die soms een einde kennen maar die soms ook doorlopen.
    Zij maakt figuratieve beelden maar ook meer abstracte
    werken die ruimte scheppen voor fantasie.
    Haar zoektocht richt zich daarbij vooral op een samenhang in verdeeldheid.





    De schilderijen van Jean Pierre Demeaux zitten ongemakkelijk in chronologische volgorde:
    Het zijn werken op hout verbrand
     





    Belgische kunstenares Bea Danckaert




    Bea's interesse voor de moderne architectuur werd richtingbepalend voor haar stijl.
    Er kwam abstrahering en uiteindelijk werd haar werk non-figuratief. Sterker nog,
    Bea ondervond dat abstract werken voor haar de manier bij uitstek
    was om haar emoties te uiten in kleur en vorm.

    Schilderen is voor Bea de rode draad in haar leven.
    Zij is een geobsedeerde, gepassioneerde schilder.
    Ze gebruikt acryl op doek en maakt veelvuldig gebruik van collages.
    Kleur en licht zijn de belangrijkste factoren in haar werk.
    Inspiratie ontstaat door de emotie van het moment,
    door haar liefde voor God, de mens en het leven.




    Johan Herman heette iedereen welkom en stelde de deelnemende kunstenaars voor.
    Hij kondigde ook de geboorte van het nieuwe bier "De Bittere waarheid" aan.





    Johan Herman is naast kunstenaar ook dirigent van het St.-Pieterskoor.
    Wat ooit begon met het zingen van wat kerkliederen,
    is uitgegroeid tot het brengen van een heus optreden waar elke koorzanger
    het beste van zichzelf kan geven.
    Na een paar jaar werden de kerkgezangen regelmatig gewisseld door het
    aanleren van vlotte nummers die dan ook de richting aanduiden van het jaarlijks concert.
    Zo kregen de concerten ook een aangepaste titel.
    Ze brachten op deze warme avond “Aux Champs-Élysées” van Joe Dassin



    Ook aanwezig was dhr Geert Bourgeois,
    Viceminister-president van de Vlaamse Regering.
    Hij was vol lof over de kunstanaar Johan Herman en de gemeente Emelgem.

    Hij zei ook "
    De bittere waarheid is soms moeilijk te aanvaarden,
    maar toch beter dan een zoete leugen".




    Piet Salomez van brouwerij Het Alternatief mocht dan het beeldje onthullen. 
    Het beeldje die trouwens op het bieretiket siert.




    Piet Salomez tussen Minister Geert Bourgois en kunstenaar Johan Herman. 





    Daarna werd voor de genodigden "De Bittere Waarheid" van 't vat geschonken.
    Een biertje van 10% Alc.Vol.








    Het etiket (die ik mocht ontwerpen) en het kunstwerk "De Bittere Waarheid"
    Het beeldje bevat een ventje met een dik boek.
    Hierin staat de waardheid beschreven, maar het ventje is verbitterd
    omdat hij doordat boek (de waarheid) zijn bier niet in het glas kan schenken.


    De Bittere Waarheid is een stevige moutige IPA tripel. eigenlijk een "eindfase".

    Piet heeft er veel mout ingestopt. Ondanks zijn 11 ebc zijn er wat lichte Karamelmouten gebruikt
    en dit om het moutkarakter te verstevigen.
    De bitterheid zit op 70 EBU. Het is gebrouwen met Poperingse hop en er is een Amerikaanse bitterhop op het einde aan toegevoegd in plaats van een aromahop.
    De hoppen bij het begin zijn eerder zacht.
    Hierdoor is er geen agressieve bitterheid, maar het zit vooral in de geur
    en op het einde in de nasmaak.
    Het bier heeft een zeer lange bittere afdronk.
    Het is ook een zeer droog bier dat sterk uitgegist is.
    Het is zeker geen hopwater.
    Er werd naar evenwicht gestreefd met een maximum van smaak.

     

    Het Alternatief gaat dus weer een stapje in de andere richting dan de commerciële bieren.

    Dit biertje zal te proeven zijn nu zaterdag op het Karakterbierfestival van HOP in Bissegem.



    Nog een groepsfoto van de ere-genodigden met een lekkere
    Bittere Waarheid in hun hand.

    20-09-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    19-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Musée des Bières Belges - Lustin

    Musée des Bières Belges - Lustin

    Met een paar jaar tussen stond ik een goede maand geleden terug aan de deur van het
    Musée des Bières Belges in Lustin.

    Spijtig genoeg niet meer met Voske maar nu met drie goede vrienden
    Zythologen die mij gezelschap hielden
    op de biertrip naar de Ardennen.


    Geroen, Pierre, Gilberte en ik werden op het onlangs gehouden Bierpassieweekend
    uitgenodigd
    door De Hr. Olivier Degehet commercieel- en exportverantwoordelijke
    bij Brasserie Du Bocq om een bezoek te brengen aan de Naamse brouwerij.


    Voor we richting Purnode trokken nam ik mijn gezelschap mee naar dit oude museum

    dicht bij het station van Lustin.
    Vroeger werd het uitgebaat door de vriendelijke en charmante

    Therèse Abeels die jammerlijk overleed in februari 2006.

    Nu wordt het museum gerund door haar zoon Christian Lejeune.

    Een praatgrage persoon die bij elke bierfles wel een verhaaltje weet te vertellen.








    Musée des Bières Belges.
    Vroeger was hier een afspanning voor paarden, daarna was het een hotel "Hotel du Nord"
    Ooit is het ook nog een dancing "Le Ranch" geweest





    Bij het binnenkomen is er de kleine bar met onderaan een
    verzameling miniflesjes.
    Het zijn allemaal dezelfde, maar ieder flesje heeft een
    ander verkleind Belgisch bieretiket.
    Een verzamelaar heeft deze collectie ooit aan het museum geschonken.




    Het biermuseum in Lustin kan één van de heiligdommen
    van het Belgisch bier genoemd worden.
    Meer dan 20.000 Belgisch bierflessen en duizenden bierglazen
     zijn hier opgeslagen.
     




    Aan de bar kunt u proeven uit een selectie van meer dan 600 biertjes.

    Eigenaardig is dat u hier een biertje betaald volgens het Alcohol percentage.

    Een biertje van 10% Alc kost duidelijk meer dan een biertje van 7%.
    Dit was vroeger zo en nu in het eurotijdperk blijven de regels hetzelfde.





    Ook vele bieraffiches hangen hier aan de muren




    Conservator Christian Lejeune loodste ons door de hier en daar
    wel echt donkere gangen.
    Elke fles of glas heeft zijn eigen verhaal of anekdote.








    Liefst niet door de smalle gangen wandelen met een rugzak.







    Duizenden volle en lege bierflesjes staan hier opgesteld.
    Allen alfabetisch geklasseerd volgens provincie
    Glazen, viltjes bierreclamepanelen enz.. zijn hier te bewonderen.






    Er is ook een zithoekje voorzien om een biertje te nuttigen




    Pas op! Hier waak ik




    Ook de bieren die bij Alvinne gebrouwen worden of ooit gebrouwen zijn
     staan hier netjes op een rij.




    In het museum kunnen ook bieren aangekocht worden.
    Zelfs bieren van amateurs die nog brouwen in hun badkuip kunt u aankopen.
    De prijzen zijn nogal duur.  Maar ergens is het begrijpelijk.
    Het museum heeft het heel moeilijk om te overleven en ik denk niet dat het
    over subsidies beschikt?.






    Bieren van thuis meegebracht waarvan u zeker weet dat Christian
    ze nog niet in zijn bezit heeft kunt u ruilen met andere bieren
    uit de voorraad van het museum. 
    Geroen was al aan het kijken welke bieren hij zou ruilen




    Christian Lejeune heeft het moeilijk om het museum te blijven open houden.
    Er zijn weinig financiële middelen beschikbaar.
    Maar aan enthousiasme geen gebrek bij deze conservator.










     Vooraleer het museum te verlaten proefden we nog enkele biertjes
    die in onze kontreien moeilijk te vinden zijn.
    Sommige bieren zijn reeds verouderd en zijn niet al te fris geschonken.
    Maar dat mag de charmes van dit museum niet onderdrukken.







    Bij het afscheid gaf Christian mij nog een flesje bier (N° 15)
    die speciaal gebrouwen is geweest ter nagedachtenis van zijn
    overleden moeder
    Therèse Abeels die Voske en ik nog heel goed gekend hebben..  



    Het Museum van de Belgische bieren is open op weekend en op
    feestdagen van 11u tot 19u of op afspraak.
    Rue de la Station, Lustin (Profondeville).
    Het is beter om altijd eerst een afspraak te maken.

    Musée des Bières belges
    Rue de la gare 19
    5170 Lustin
    +32 (81) 41 11 02


     

    19-09-2009 om 17:25 geschreven door William Roelens


    17-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Madou Blond - Brasserie Lefebvre


    Wist u dat ballonvaarders hun eigen biertje hebben?

    Zelfs een erkend abdijbiertje!

    Luc Madou
    richtte in 2004, samen met zijn echtgenote Annie en zijn zonen Kurt en Jo,
    een totaal nieuw en bovendien een hypermodern ballonbedrijf
    op gelegen in de industriezone in Eeklo.

    Het bedrijf voldoet volledig aan de Vlarem wetgeving en is daardoor uniek in België!


    Luc Madou
    is piloot sedert 1980 en heeft zeer veel ervaring over de hele Benelux.

    In de wintermaanden vliegt hij in de bergen in Oostenrijk.


    Om na de vaarten eens na te genieten en ook om meer ruchtbaarheid
    te geven aan zijn firma heeft hij een eigen biertje laten brouwen bij
    Brasserie Lefebvre in Quenast.


     

     

     




    Madou Blond – 6,3% Alc.Vol.

    Brasserie Lefebvre – Quenast






     

    Blond biertje met dikke witte schuimkraag

     

    Zoete aangenaam aroma

    Speculoos – Kandij

     

    Zoete aanzet

    Grassig

    Tikkeltje zuur

    Fruitige toetsen.

    De zoete smaak is dominant aanwezig.

    Ik weet niet wat ik van het bier moet denken?

    Een redelijke body ondanks de 6,3%

    Ik denk dat het vlug zou vervelen alhoewel de eerste

    smaken aangenaam en veelbelovend zijn.


    Volgens de website van Madou zou het om een Floreffe gaan.

    Dus dit "Madou Biertje" is een Erkend Belgisch Abijdbier. 

     

     


    Geen erkend abdijbier logo maar Luc Madou himself op het etiket.



    Ik denk niet dat ze het biertje mee hebben op hun vaart.

    Opduikende kerktorens zouden soms roet in het bier kunnen strooien?

     Nee, het is verboden eten en drinken mee te hebben aan boord.
    Dus genieten van het bier op vaste grond.


     

    Wie meer wil weten over de ballonvaarten surf naar

    http://www.madou.eu

    17-09-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    14-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verzamelclub "De Gambrinusclub van België" maakt deel uit van de Hoppefeesten bij brouwerij Brootcoorens in Erquelinnes


    Verzamelclub "De Gambrinusclub van België"
    maakt deel uit van de Hoppefeesten
    bij brouwerij Brootcoorens in Erquelinnes.

    Zaterdag laatst richtte de Gambrinusclub van België een verzamelbeurs
    in op de terreinen van Brasserie Brootcoorens te Erquelinnes.

    Hetzelfde weekend vonden ook de jaarlijkse hoppefeesten
    plaats in en rond deze brouwerij.

    Naast tal van activiteiten waaronder de wedstrijd om de beste hoppeplukker(ster)
     en een Italiaanse avond waardoor het nieuwe biertje 'Luppolina degli angeli' of
    "Lupiline des anges" is ontstaan kon men ook de
    brouwerij bezoeken.

      Twee vliegen in een klap. Dus een reden te meer om samen met Pierre en Gilberte
    eens af te zakken naar de Henegouwse gemeente
    gelegen aan de
    Franse grens en in het hartje van de Sambervallei.




    Fête du houblon 2009
    Voor de 4de maal vinden deze feesten plaats om en rond
    de brouwerij




    Winkel, proeflokaal en brouwerij het zit allemaal
    achter dit venster.





    Brouwer Alain Brootcoorens kreeg van de accijnzen in het jaar 2000
    het licht op groen om een brouwerij op te starten.
    De officiële opening vond plaats op 15 december 2000.
    Hij brouwt nog altijd in oude melkerijkuipen van 800 liter.
    Zijn vaste bieren luisteren naar de naam 'Angelus'.
    Particulieren kunnen bij hem altijd terecht om een origineel biertje te laten brouwen.
    Ieder brouwsel is anders.  Dus geen enkel etiketbier verlaat de brouwerij. 


    De Brouwerij




    De oude schrootmolen zou dateren uit de jaren 40.




    De brouwinstalatie.
    De Brouwketel en filterkuip.
    Per brouwsel word er 450 liter geproduceert.





    De platenkoeler




    De gistingkuip.




    De flessenvuller




    De etiketeer en bottelmachine




    41 verschillende bieren op het rek.
    Allemaal verschillende brouwsels.





    Sint Arnoldus, de patroonheilige van de brouwers staat in de brouwerij.
    Tijdens de optocht van
    La confrérie la Jurande de l'Angélus wordt
    het beeldje door de orde mee gedragen.






    Brouwer Alain Brootcoorens had even de tijd voor een foto.







    Toen ik naar de Hoptuin ging recht tegenover de brouwerij
    was een dame al volop verse Hopbellen aan het plukken
    voor de versiering van de bierpakketten.




    De Toeristische tuin.


    Recht tegenover de brouwerij is er een toeristische tuin met hopveld
    (ongeveer 300 planten), aromatische planten, verschillende hoogstammen
    en een schuurtje met een minitentoonstelling van brouwmateriaal..






























    Het Feestterrein en
    de Gambrinusclub van België



    Op een gigantisch omgedorst maïsveld
    staan de tenten opgesteld voor de Hoppefeesten
    In de namiddag zal het hier krioelen van het volk.
    In de verste tent vond in de voormiddag de ruildag van de
    Gambrinusclub van België plaats.

















    In de diverse tentjes waren streekproducten te verkrijgen 




    Ook de bieren en wijnen van brouwerij Brootcoorens kon men hier aanschaffen..
    De dochter van Alain en haar vriend zorgden voor de verkoop.










    De verzamelclub 'De Gambrinusclub van België' probeert altijd
    hun verzameldagen te koppelen aan een brouwerij.
    Voor de verzamelaar is dit mooi meegenomen om dat er altijd een bezoek
    aan de brouwerij geprogrammeerd staat.




    Gambrinus bestuursleden Thierry Vanlinthoudt, Guy Veys en Dirk Verboven
    drinken alvast op het succes van de beurs.





    Waar kun je een blonde Angelus beter proeven dan tussen de hoppe?


    Angelus Blond van ‘t vat – 7% Alc.Vol.

     

    Goudblond biertje met een mooie witte schuimkraag.

     

    Zoete moutgeur

    Prikken van fruit (druif)

    Vers brood.

     

    De smaak is moutachtig zoet

    Ook hier is de smaak van vers brood aanwezig

    Het bier blijft over de gehele lijn zoet

    Met op het eind een lichte bitterheid

    Het heeft een middelmatige body

    Het bier is in evenwicht.

    Het mocht voor mij ietsje bitterder zijn.




    La confrérie la Jurande de l'Angélus maakt zich klaar om
    de hoppefeesten van zaterdag te openen.
    In het midden Alain Brootcoorens.




    Helaas hadden we die dag nog andere verplichtingen
    zodat we vroegtijdig de feestelijkheden moesten verlaten.
    Volgend jaar op de 5de editie met meer tijd mischien?




    Info Brouwerij Brootcoorens

    Rue de Maubeuge 197
    6560 ERQUELINNES

    Tel.:+32 (0) 71 55 86 66
    Fax:+32 (0) 71 55 86 66
    E-mail:
    angelus.br@swing.be
    Web : http://www.brasserie-brootcoorens-erquelinnes.be


     

    14-09-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    12-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Den Proefzolder - Het Pajottenplankje


    Den Proefzolder





    Het Pajottenplankje

    Voor de vakantie begon was er op 18 juli op Den Proefzolder
    nog een Pajottenplankje te proeven.

    Glenn verjaarde de dag voordien en had voor de samenstelling van het plankje

    en het gerechtje die er bij hoorde zich laten inspireren door zijn eigen goesting.

    Eigenzinnige, compromisloze, complexe en verfrissende bieren,
    daarvoor moet je in het Pajottenland zijn

    dacht hij en stelde het plankje samen uit een bepaalde biersoort
    waar hij dolveel van hou, namelijk

    bieren ontstaan uit spontane gisting. Zeg maar oude geuze.

     





    Het Pajottenplankje



    Het “Pajotten”plankje was dan ook samengesteld uit :

     


    3Fonteinen Vintage Oude Geuze

    Girardin ongefilderde Geuze,

    Horal’s Megablend Oude Geuze,

     en

    Cantillon Crianza Helena.

     



    3 Fonteinen Vintage Oude Geuze – 6% Alc.Vol.
    3 Fonteinen – Beersel




     

    Goud oranje bier met witte schuimkraag

     

    Het aroma ruikt scherp naar azijn

    Met duidelijke houtaroma’s.

    Ik had het malser verwacht.

     

    De smaak is eveneens scherp zurig (groene appels)

    Met fruittoetsen die een evenwicht zoeken.

    Toetsen van hout

    Droge afdronk.

    Heel mooi bier.




    Girardin ongefilderde Geuze 1882 – 5% Alc.Vol.

    Black label

    Girardin – St. Ulriks-Kapelle





     

    Mals aroma van appels

    met cognactoetsen

     

    De smaak is zurig (appelcider)

    Houtprikkels doorkruisen de smaak.

    pompelmoes

    Verfrissend biertje


     

    Horal’s Megablend Oude Geuze – 7% Alc.Vol.

    De Mega Blend Geuze is een blended van jonge en oude Lambic van acht geuzestekers/brouwerijen.

    3 Fonteinen, Boon, De Cam, De Troch, Hanssens, Lindemans, Oud Beersel en Timmermans).

    Deze zijn allemaal lid van HORAL Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambikbieren

    Het bier werd speciaal geproduceerd voor de gelegenheid van de 7e editie van de Tour de Geuze.






    Goudkleurig oranje bier met een witte rijkelijke schuimkraag.

     

    Aroma van lichte grapefruit

    Ietsje muffig

    Citrus - Lichte azijn

     

    De smaak is enigszins afgezwakt door een lichte toets van boter (diacetyl)

    Matig zuur

    enige bitterheid in de achtergrond

    Een bier die nog moet rusten zodat het volledig tot zijn recht komt.

    Goed gesatureerd

     

      



     

    Cantillon Crianza Helena – 5% Alc.Vol.

    Cantillon – Anderlecht (Brussel)


    Een geuze speciaal geblended en gebotteld voor het bekende bierrestaurant
    ‘De Heeren van Liedekercke’
    Dit ter gelegenheid van de geboorte van Helena de dochter van Joost en Jessica 
     
    eigenaars van het restaurant.

    Deze Geuze is een mengsel van lambiek gerijpt in Cognac en Bordeaux vaten met jonge lambiek.



     



    Goudkleurig met een witte schuimkraag

     

    De neus is zwavelachtig

    Licht zurig - grapefruit – toetsjes van hout

     

    Licht zurige smaak

    Toetsen van druifjes

    Mals

    Hout

    Nootachtig

    Complex maar perfect in evenwicht

     



    Na het plankje was het tijd voor de proevertjes.
    Ik had van Armand Debelder van brouwerij 3 Fonteinen
    uit dankbaarheid voor mijn wekelijkse nieuwsbrief 'Het HOPnieuws'
    op de Toer de Geuze 2009 een magnumfles Oude geuze 2004 gekregen.
    Ik vond het een geschikte gelegenheid (Pajottenplankje en verjaardag Glenn)
     om de Proefzoldervrienden en de aanwezige bezoekers mee te laten genieten.




    Een 20-tal glaasjes werden gevuld.





    3 Fonteinen Oude Geuze 2004 – 6% Alc.Vol.

    3 Fonteinen – Beersel



     

     

    Oranje kleur (perzik) met gebroken witte schuimkraag

     

    Het aroma is zwavelachtig

    Houttoetsen

     

    De smaak is licht zurig

    Nog best pittig

    Verfrissende smaak

    Toetsen van hout

    Noten

    Een bitterheid laat zich gelden op de achtergrond.

    Heerlijk

     

    In naam van den Proefzolder

    bedankt Armand voor dit Pajottensnoepje



    De door Armand persoonlijk getekende fles uit 2004.
    Deze staat nu in de nok van Den Proefzolder als collector's item.





    Zoek de enige persoon die aan het werk is!!!




    Geen Proefzolder zonder een smakelijk gerechtje.
    Na het mosselensucces van de vorige keer stond nu een
    uit de kluiten gewassen garnalen op het menu.

    Cognac geflambeerde scampis in een romig saffraan-Melchiorsausje.




    Cheff Glenn tijdens het flamberen




    Glenn na het flamberen.  Gelukkig is hij er nog en de scampi's ook...




    Image Hosted by ImageShack.us
    ...en schotelt hij ons dit gerechtje voor.





    Mark Van Pee schenkt een volgend proevertje uit.
    Thornbridge Hall Alliance Madeira Reserve 2007 (van de Thornbridge brewery)
    Hij en Sabine brachten het bier mee uit Engeland.
    Nadien volgde nog een provertje van dezelfde brouwerij
    de Thornbridge Hall Halcyon



    Thornbridge Hall Alliance Madeira Reserve 2007 – 11% Alc.Vol.

    Thornbridge Hall - Bakewell – Engeland

     





    Amberkleurig bier met een licht beige schuimkraagje

     

    Een lekker geurend aroma van vanillecrème

     

    De smaak is ook vanille

    met toetsen van hout

    Hoppebloemen

    Fruitig

    Madeira

    De alcohol is iets te fel

    Doch een complexe brandewijn

     

    Een gemeenschappelijk gebrouwen bier tussen brouwer Stefano Cossi van Thornbridge's Head
    en Garrett Oliver van de Brooklyn Brewery



     

    Thornbridge Hall Halcyon – 7,7% Alc.Vol.

    Thornbridge Hall - Bakewell – Engeland

     




    Wazig oranje bier met witte schuimkraag

     

    Een heerlijk hoparoma (citrus)

     

    De smaak is subtiel

    Het gebruik van verse hop (Green Hopped) is voor de smaakpapillen een waar genot.

    Fruitig en zacht kruidig

    Een mooie bitterheid op de achtergrond zorgt voor evenwicht

    Droge afdronk met een mooi bitter einde.

    Een heel lekkere Engelse IPA.


    Daarna volgden nog proevertjes uit Schotland, Nederland en Zwitserland.

     

    Harviestoun Ola Dubh (16 jaar) – 8% Alc.Vol.

    Harviestoun Brewery -  Alva – Schotland


     


    Donker, bijna zwart bier met beige schuimkraag.

    De neus ruikt geroosterd en gerookte mout

    Ook whiskyaroma’s dwarrelen naar boven

     

    De smaak is die van zwarte koffie

    Geroosterd mout

    Toetsen van whisky

    Vanille, chocolade

    Ietsje crèmig

    De totale smaak gaat ietsje te veel één richting uit.

    Maar wel een goed brouwsel.

     

    Ola Dubh (of in het Nederlands 'Zwarte olie')

    is een samenwerking tussen Harviestoun Brouwerij en Highland Park, Distilleerder van het Jaar.

    Het bier is gerijpt op whiskyvaten en dat ruikt en smaakt u.


     

    Isid’or Trappist – 7,5% Alc.Vol.

    La Trappe De Koningshoeven – Tilburg – Nederland

     
    Een nieuwe trappist ter gelegenheid van het Jubileumjaar.
    Het bier draagt de naam van de eerste brouwmeester: Isid’or.
    Het is een hommage aan deze eenvoudige broeder met zijn gouden handjes die 
    de bierbrouwerij en het Trappistenklooster groot maakte.
    La Trappe Isid’or is gebrouwen met eigen gekweekte Perle hop.






    Donker amberkleurig bier met gebroken witte schuimkraag.

     

    Zoete moutgeur

    Sinaas

     

    Zoete smaak

    Karamel

    Fruitig – Abrikoos?

    De gist is iets te dominant.

    Droge afdronk

    Licht bitter in de nasmaak.

    Toch iets beter verwacht.

    Misschien nog ietsje te jong?



     

    Jurassian Imperial Stout – 10,27% Alc.Vol.

    (Cuvée Alex le Rouge)
    BFM (Brasserie des Franches Montagnes) - Saignelegier, Zwitserland




     


    Zwart bier zonder schuim

     

    Hoppig aroma

    Patisserietoetsen

     

     

    De smaak is fruitig

    Mango, ananas

    Sinaas

    Ook vanille toetesen en chocolade

    Een mooi mondgevoel

    Het bier is mooi in evenwicht

    Heel lekker




    Verzamelaar Belgische bieretiketten en bierliefhebber Andre d'Hondt samen
     met echtgenote Ria op Den Proefzolder.





    Info : Den Proefzolder
    http://alvinne.wordpress.com/about

    12-09-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    08-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mammelokker - Van Steenberge - Ertvelde



    Mammelokker - Van Steenberge - Ertvelde


    Wanneer uw gasten vroegtijdig het feestje willen verlaten

    en niets kan hen nog tegenhouden.

    Dan moet u hen vragen

    “Moet ge nog een Mammelokker als afzakkertje hebben”?

    100% zeker dat ze nog eventjes zullen blijven.

     

     

     

    Het woord mammelokker is een echt volks woord, gespeend (what's in a word)

    met de nodige Gentse humor.

    Een lokke of een loke is een namaakspeen, een soort toe genaaid vodje
    in de vorm van een vinger waarin met gekauwd brood en een beetje suiker stak.
    Deze namaakspenen waren voor de eerste wereldoorlog in gebruik
    bij arme mensen om hun kinderen
    te sussen.

    Een mamme is een voedstervrouw of ook wel een forse vrouwenborst.

    Mammelokken = aan een vrouwenborst sabbelen

     




    Het prachtig etiket


    Maar eigenlijk is het meer.

     

    Boven de poort van de stadsgevangenis in Gent is een merkwaardige gevelsteen gemetseld.
    Daarop zie je hoe een meisje achter de tralies de borst geeft aan een oude man.
    Deze gevelsteen, die in de volksmond 'De Mammelokker' wordt genoemd,
    herinnert aan een gebeurtenis uit vervlogen tijden.
    Een burger van Gent had een zware misdaad begaan en was veroordeeld tot de hongerdood.
    Hij zat opgesloten in de stadsgevangenis.
    Zijn dochter vroeg toestemming haar vader elke dag te mogen bezoeken.
    Dat mocht, op voorwaarde dat zij geen eten voor hem mee zou brengen.
    Een maand verstreek. Iedereen verwonderde zich erover dat de man nog in leven was.
    De rechter gaf opdracht de twee tijdens het bezoekuur in de gaten te houden.

     

    De volgende dag gluurde de cipier door het kijkgat en zag dat het meisje h
    aar vader een borst aanreikte en hem liet drinken.
    Toen dit de rechter ter ore kwam, zei hij:
    'Dat geloof ik pas als ik het zelf heb gezien.'
    De dag daarop zag hij het met eigen ogen. Hij liet het meisje bij zich komen en vroeg:
    'Hoe kan je je vader de borst geven?' Ze viel voor hem op de knieën, en zei:
    'Dat heb ik gedaan in vertrouwen op god.'
    De rechter schonk de vader gratie en liet deze vermetele liefde in een gevelsteen vereeuwigen.

    Bron : http://www.heksenkring.be/

     

     

     

     

     

     

     

    De Mammelokker, tegen het Belfort en de Lakenhalle aangebouwd, Botermarkt 18, Gent.
    Beschermd monument, 28 december 1936.

    In 1741 werd de stadsgevangenis, die tot dan aan de Korenmarkt stond,
    tegen het Belfort en de Lakenhalle aangebouwd.

    Het luchtige ontwerp van de bekende bouwmeester David 't Kindt doet geenszins aan een gevangenis denken. Dit gebouw werd opgetrokken uit blauwe hardsteen met bossagewerk en een mansardedak. Door zijn gebogen voorgevel en het gebruik van geblokte driekwartzuilen bevindt dit gebouw zich stilistisch op de overgang van Lodewijk XIV naar Lodewijk XV stijl.

    Het reliëf in het gevelveld van het onregelmatige fronton boven de ingang stelt de Romeinse legende van Cimon voor : een jonge vrouw redde door borstvoeding het leven van haar vader, veroordeeld tot de hongerdood. Vandaar trouwens de Gentse benaming "Mammelokker".
    Bron :
    http://www.degoublome.be/




    Mammelokker 6,5% Alc.Vol.

    Brouwerij Van Steenberge – Ertvelde






    Donker bier met beige schuimkraag

     

    De neus bied ons een moutig aroma

    Met toetsen van donker fruit

     

    De smaak is die van Karamelmout

    Licht zurig

    Donker fruit

    Gebrande toetsjes

    Een evenwichtige body

    Een lichte hopbitterheid die de ganse tijd aanhoud.

    Een niet onaardig biertje.

    08-09-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    07-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Officiële opening van Brouwerij Nieuwhuys - Nieuw witbier Huardis

    Brouwerij Nieuwhuys introduceert met Huardis een
    nieuw witbier in Hoegaarden




    Zondag laatst (6 september 2009) reden Geroen en ik naar de
    Hagelandse brouwersgemeente
    Hoegaarden om er een witteke te proeven.

    Nu hoor ik bepaalde lezers al denken, “moeten ze daarvoor zo ver rijden”?

    In bijna elk degelijk café of drankenhandel is er een Witje te koop.

    Inderdaad maar de witten die wij zijn gaan proeven is de Huardis, het nieuwe bier van

    brouwerij Nieuwhuys.

    Naast de voorstelling van hun witbier stelden brouwer Jan Dewachter en Mieke De Backer ook

    hun nieuwe brouwerij voor aan het grote publiek.


    De Officiële opening werd reeds vrijdag 4 september ingehuldigd
    door muzikant Jean Blaute (Toernée générale)

    en Pierre Celis die het witje van Hoegaarden op de wereldkaart plaatste.

    Zij proefden als eerst de Huardis en volgens brouwer Jan waren ze uitermate tevreden over dit nieuwe tarwebiertje. 

    Ook aan ons om de Huradis aan een smaaktest te onderwerpen.

    We hadden hun eerste bier Alpaïde al geproefd en we waren hoopvol dat het witje

    ook een perfect brouwsel zou zijn.




    Een klein bordje wijs ons de weg naar de brouwerij.




    In dit gebouwtje bevind zich een kleine moderne brouwerij.



    Al sinds 2007 kijken Jan en Mieke uit naar een nieuwe locatie voor hun huisbrouwerij.
    Uiteindelijk vonden ze op een vijftig meter van hun café de ideale plaats.
    Met een capaciteit tot 200 hectoliter per jaar, met uitbreidingsmogelijkheid naar meer,
    blijven ze voorlopig een kleine brouwerij.

    De brouwerij



    De schrootmolen




    Een kleine brouwinstallatie voor proefbrouwsels.
    Jan heeft nog zijn proefbrouwsels gebrouwen in een b
    rouweenheid
    “Braumeister”
    maar daar is hij van afgestapt




    De twee gisttanks en mengvat 3 die dienst doet als
    Maisch, filter, kook en mengketel.
    De kraaknette brouwerij heeft momenteel een capaciteit van 200 hl (20.000liter) - per jaar,
    maar Jan mikt op meer.  De kans is groot dat jaar de productiviteit verhoogd word tot
    600 hl en binnen enkele jaren zelfs tot duizend.
    Ook zal er in de toekomst whisky gestookt worden.
    De installatie is al aanwezig.





    Flessenvuller




    Een eigen ontwikkelde wasmachine voor vaten.




    Jan verteld ons hoe alles precies in zijn werk gaat




    De etiketteermachine.




    Printer voor brouwinformatie op het kroonkurkje.




     Op een groot scherm kon je de diverse stappen van het brouwproces volgen.




    Hier komt de whiskystokerij.
    Naast de Bierlikeur Alpaïde staan er al stenen kruikjes




    Het terras en de biertjes




    Jan tapt ons met veel vakmanschap een verse Huardis in







    Huardis in al zijn schoonheid.
    De naam verwijst naar de oudste geschreven vorm van de naam van het dorp Hoegaarden.



    Huardis van 't vat - 5,2% Alc.Vol.

    Een wit biertje met een dikke romige schuimkraag.
    Het bier is gesluierd.

    Het aroma is die van citrus
    Ook een prikje cascadehop

    De smaak is fris en licht zurig.
    Koreander en citrusaroma's  laten zich gelden
    zonder opdringerig te worden.
    Ook de cascadehop heeft een verfrissend accentje.
    Het bier heeft voldoende body
    Een prima dorstlessertje.
     




    Brouwer Jan wikt en weegt heel goed eer hij een bier uit zijn brouwketel
    laat vloeien.
    Huardis zou gebrouwen zijn ter gelegenheid van de officiële opening
    van de brouwerij.
    Maar door de positieve reacties zou het wel kunnen dat het
    perfect in het gamma van brouwerij Nieuwhuys past.
    En waarom niet.  In Hoegaarden is er ruim plaats voor twee witjes.



    Brouwerij Nieuwhuys zal later ook een Alpaïde Blond uit brengen.
    Een trippel met de naam 'Cuvée van de generaal'.

    Het bier wordt genoemd naar generaal Claude Van de Voorde, chef van de Luchtmacht, en Hoegardier. Het is nog even wachten.




    Een ander biertje die ik nog niet gedegusteerd had was
    de Rosdel.  Dit volmout biertje is genoemd naar het Rosdel natuurgebied.
    Dit maakt deel uit van het Hoegaards landschap met
    weidse vergezichten en holle wegen.





    Het volmout bier in zijn eigen mooie glas



    Rosdel van 't vat - 5,8% Alc.Vol.

    Redelijk helder amberkleurig bier
    met een romige dikke beige schuimkraag.

    De neus is prachtig
    De granen doen hier zijn werk
    Het ruikt of u een bakkerij op zondagmorgen binnen stapt.
    Heerlijk!

     De smaak is die van karamel
    Moutig (volmoutbier)
    Zoet met  fruitige prikkels
    gistig.
    een licht botersmaakje die niet vervelend is.
    Een redelijke body
    Een lichte bitterheid in de afdronk.
    Goed gebrouwen biertje




















    Ter gelegenheid van de opening hadden Jan en Mieke
    achter de brouwerij hun tuin omgebouwd tot een gezellige
    pleisterplaats.
    Een dienstertje nam een foto van ons samen met onze
    goede Duitse Vriend Uli.




    Even lekker als de bieren waren de vleestapas







    Tot slot kon je bij het buitengaan de bieren aankopen om thuis
    nog eens gezellig te kunnen genieten.
    In het winkeltje provisoir was er duidelijk West-Vlaams gesproken.
    Mieke is namelijk van Poperinge.



    Nieuwhuys! tot de noaste kweste
    en tes topen da de cafe ton open e
    omne kji fotos te trekken.



    Info :
    Café - Brouwerij Nieuwhuys




    07-09-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    04-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steenuilke - De Ryck (Herzele - OVl)


    Persvoorstelling Steenuilke bij brouwerij De Ryck

     

    Donderdag laatst (3 september2009 ) vond bij brouwerij De Ryck te Herzele de persvoorstelling plaats van een nieuw streekbiertje “Steenuilke”.

    Ik kreeg een vriendelijke uitnodiging van Els Eeckhout

    (Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen) om deze bijzondere voorstelling bij te wonen.

    Ik was maar al te blij om het nieuw biertje te proeven en ook omdat

    Brouwerij De Ryck een brouwerij is naar mijn hart.

    Samen met Pierre Step (Heerlijk Objectief Proeven) en Geroen Vansteenbrugge
    (Waregems Bierfanaat en voordrachtgever in het kader van “Leven in de brouwerij”) trok ik

    naar de gemeente voor liefhebbers, want zo noem Herzele zich.




    Brouwerij De Ryck te Herzele
     




    Bij aankomst kon ik meteen al een foto nemen van de initiatiefnemers
    en brouwers van het bier. In hun midden een Steenuilke.
    vlnr : Bart Carrijn ontwerper en brouwer van het bier,
    An De Ryck (zaakvoerster), Paul Haustraete en Els Eeckhout van
    Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen.




    In het degustatielokaal was er een kleine presentatie van het bier en de steenuil
    Flesjes, glazen, bierviltjes en de
    kruideningrediënten van het bier waren aanezig.
    Ook lag er een in klei gebakken huisnummer om aan de voorgevel te hangen,
    dit om aan te duiden dat u een nestkastje opgehangen heeft voor de steenuil.
    Dat allemaal onder het waakzaal oog van de kleine uil zelf.
    Op een scherm kon je een filmpje zien van de steenuil in zijn leefwereld.





    De steenuil is de kleinste uil in de Benelux.
    Het is een klein gedrongen uiltje van ongeveer 21 tot 23 cm.
    De steenuil heeft een platte kop met felle gele ogen,
    en heeft aan de bovenkant bruine veren met lichte vlekken.

    De steenuil is een broedvogel en standvogel in de Benelux.

    De steenuil heeft het liefst een landschap met weilanden,
    knotwilgen, fruitbomen en oude schuurtjes.
    Bloemrijke weilanden zijn een echt muizen- en regenwormparadijs,
    dus daar vindt hij veel voedsel. Knotwilgen, fruitbomen en schuurtjes hebben
    dikwijls holletjes waarin de steenuil zijn jongen kan grootbrengen.
    Hagen en houtkanten zijn plaatsen waar hij zich kan verschuilen.

    De steenuil is ook dikwijls overdag actief, en is te zien zitten op
    knotwilgen of weidepaaltjes, te genieten van het zonnetje.
    De meeste mensen zien hem echter niet, omdat hij zo klein is.
    Als hij op een paaltje zit is het net of dat gewoon wat langer is.
    Hij maakt wel veel lawaai. Van oktober tot februari kan je hem van ver horen roepen,
    een soort “koewie”, gekef en een wat langer “joeeek”.
    Bron :
    Wikipedia

    .




    Naast Paul Haustraete en Bart Carrijn hebben Rein Dessers
    (Leadercoördinator Vlaamse Ardennen) en Eddy Raepsaet
    (Coördinator Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen) komen postvatten 




    Zaakvoerster An De Ryck heette iedereen welkom en was bijzonder blij dat

    De mensen van het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen haar brouwerij hebben

    uitgekozen om dit uniek biertje te brouwen.

    Zij looft deze kleinschalige projecten in een tijd van globalisering.





    Eddy Raepsaet, coördinator Regio Landschap Vlaamse Ardennen

    was bijzonder verheugd dit bier voor te stellen.

    Hij sprak over het steenuilenproject waar 400 nestkastjes in de Vlaamse Ardennen

    zullen opgehangen worden. Nestkastjes gemaakt door

    BUSO (Buitengewoon Secundair Onderwijs Zottegem-Velzeke en de
    vzw Breek De Stilte die sinds meer dan 10 jaar autistische mensen opvangt.

    Wie een kastje ophangt, ontvangt een uniek huisnummer in klei gebakken
    met de beeltenis van het steenuiltje.

    Er komt ook een rondreizende tentoonstelling voor de basisscholen.

    Het huisnummer en het bier moeten de uiltje tot bij de mensen en
    tot in de woonkamer brengen
    besloot hij.









    De talrijke genodigden luisterden aandachtig




    Rein Dessers (Leadercoördinator Vlaamse Ardennen) sprak
    dat dit project kon rekenen op cofinanciering van LEADER Vlaamse Ardennen.
    LEADER is afkomstig van 'Liaison Entre Actions de Développement
    de l'Economie Rurale'
    Het is een Europees programma voor plattelandsontwikkeling
    dat de leefkwaliteit van het platte land wil versterken.

    Het project rond de steenuil past perfect onder de maatregel ‘Instandhouding
    en opwaardering van landelijk erfgoed’.

    Het biertje steenuilke als communicatiemiddel om meer ruchtbaarheid
    te geven aan de steenuil als authentieke soort in de streek is op zich al heel vernieuwend.

    Als we het steenuilke thuis op of café zullen drinken
    zullen we misschien onbewust eens denken aan de steenuil.





    Tenslotte had Bart Carrijn de ontwerper en brouwer van het bier over
    de uniek samenstelling.  Het bier zou moeten gebrouwen worden met kruiden
    die u vind in de Vlaamse Ardennen.  Na nachten wakker gelegen te hebben
    bracht zijn vriend
    Paul Haustraete redding.
    Hij gaf Bart een boek over de kruiden die te vinden zijn in de streek.
    Zo brouwde Bart het biertje met Lievevrouwebedstro, Engelwortel en Sleedoorn.
    Ze geven het bier een unieke smaak en zijn bovendien
    typerend voor de leefomgeving van de steenuil.








    Tenslotte werd Viviane Lootens gehuldigd.
    Viviane is de ontwerpster van de steenuiltekening.
    Ze ontving uit de handen van Dries Van Nieuwenhuyse 
    het boek 'The Little Owl' (De Steenuil).
    Dries Van Nieuwenhuyse uit Sint-Lievens-Esse, is voorzitter van een internationale
    uilenwerkgroep en spil van de uilenbescherming in de regio en is medeauteur van het boek.








    Tenslotte kon men proeven van het lekkere kruidenbiertje.




     Het Steenuilke met zijn origineel etiket.
    Een bier van hoge gisting gebrouwen met zuivere ingrediënten
    (water, mout, mais, hop en gist)
    Het is hergist in de fles en is een bier met smaakevolutie.



    Het is een blond biertje van 6,5% Alc.Vol.
    het heeft een dikke witte schuimkraag

    Het aroma is kruidig

    De smaak is fijn kruidig.
    De kruiden Sleedoorn (de bloemen), OLV Bedstro (de blaadjes) en
    Engelwortel zijn perfect gedoseerd tot een licht kruidenpallet.
    Ze zijn subtiel in het bier aanwezig.
    Het steenuilke laat zich fris en vlot drinken.
    Het is een dorstlessend degustatiebiertje.
    Het heeft op het einde een licht bittere afdronk.


     
    Open monumentendag 13/09

     
    Op Open monumentendag zondag 13 september zet brouwerij De Ryck
    tussen 14u00 en 18u00 opnieuw zijn deuren open voor het publiek. 
    Dit jaar wordt er samengewerkt met RLVA, want uiteraard
    staat het gloednieuw Steenuilke centraal. 
    Je kan er tijdens een brouwerijbezoek van alles te weten komen over
    het recept en het brouwen van het bier en de ingrediënten ervan leren ontdekken.
    Het steenuilke kan er naar hartenlust gedegusteerd worden naast de
    andere artisanale bieren van brouwerij De Ryck.
    Er is ook een hapje voorzien.
    Boterhammen met bierpaté of een Herzeelse hoeveworst kunnen de honger stillen.
    Een hoeveijsje zorgt voor de nodige afkoeling.
    Voor de kinderen is er een springkasteel en steenuilgrime voorzien.
    Aan de infostand van RVLA kan je deelnemen aan een wedstrijd in het teken van de steenuil.

    Allen daarheen!

    04-09-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!