Duvel Tripel Hop 2014
De Duvel Tripel Hop 2014 werd op 3 maart in het Duvelorium te Brugge voorgesteld!
Van op het balkon van het Duvelorium heeft men een prachtig uitzicht op de Grote markt van Brugge.
Het is inmiddels een traditie geworden dat Duvel een uniek Tripel Hop bier brouwt om het mooiste seizoen van het jaar in te luiden. Naast de klassieke twee hopsoorten voegt Duvel voor 2014 een derde, bijzondere hopvariant aan het speciaalbier toe die even verrassend smaakt als zijn naam klinkt: Mosaic.
Bij het binnenkomen viel de nieuwe Duvel Tripel Hop 2014 meteen in het oog!
De Klassieke Duvel wordt met twee hopsoorten (Saaz-Saaz en Styrian Golding) gebrouwen. Door er een derde hopvariëteit aan toe te voegen, ontstaat een ander, complexer smaakpallet. Het resultaat is een unieke Tripel Hop, elk jaar opnieuw. In 2012 was de derde hopvariëteit de aromatische Citra h op uit de Yakima Valley in Washington. In 2013 koos Duvel voor de Sorachi Ace, een Japanse aromatische hopsoort. En voor 2014? Mosaic, een frisse Amerikaanse hop met een exotische toets.
CEO Michel Moortgat was bijzonder fier op hun nieuwe creatie!
2014 Mosaic: Verrassend, Amerikaanse en exotisch
Mosaic is een 'one of a kind' hop door de unieke combinatie van zowel de sterke aroma's als de bittereigenschappen. Het fruitige aroma van blauwe bosbessen en tropisch fruit (zoals mango, citroen en citrusvrucht) geeft het Duvel Tripel Hop bier een prikkelende en frisse toets. Geknipt voor een toast onder de voorjaarszon!
Hedwig Neven, hoofd brouwmeester bij Duvel.
Hedwig Neven, hoofd brouwmeester bij Duvel: “Ik koos voor Mosaic omdat deze hopsoort de Duvel Tripel Hop iets opwindends en exotisch geeft. J e ontdekt eerst het zoete van mandarijnen, met toetsen van tropisch fruit. Daarnaast is er die bijzondere smaak van blauwe bessen. Door het toepassen van de ‘dry-hopping’ techniek, waarbij we de Mosaic hopbellen pas later in het brouwproces toevoegen, worden deze hoparoma’s extra waarneembaar. Deze aromatische intensiteit vult het bier verder aan, als ondersteuning bij het uiteindelijke alcoholpercentage van 9,5%.”
Hedwig Neven en CEO Michel Moortgat klinken op het succes!
Biersomelier Duvel Moortgat Nicolas Soenen wist de genodigden te vertellen dat de hapjes matchen met de Duvel Tripel Hop 2014. Traiteurdienst "Cardinal" uit Brugge zorgde voor een perfecte bediening e n heerlijke bapas (biertapas).
Deze vriendelijke opdienster presenteerde Mini bägels “le vieux berger” met witloof
Topchef Hilaire Spreuwers geflankeerd door mooi gezelschap. Zythologe Anneke Fleur Rijkers (R) en Melissa dHooghe (Bierhalle Deconinck - Vichte) (l)
Zwichten voor de mooie ogen van deze vriendelijke serveerster of voor de Duvel Tripel Hop 2014 die op het schenkbord staat? Ik kies voor allebei!
3 maal hop in Duvel Tripel Hop
1. Saaz-Saaz is al sinds jaar en dag de basis voor Duvel. De hopsoort kent zijn oorsprong in Tsjechië en wordt getypeerd door een fijn, traditioneel hoparoma met een fluwelen bitterheid.
2. Styrian Golding groeit voornamelijk in de vallei van de Savinja rivier in Slovenië. Deze aromahop heeft een zeer onderscheidende, milde smaak en is zeer geliefd bij de Belgische speciaalbieren
Salade van daikonradijs en dille met in sojasaus gepekelde zalm en limoenmeringue
Drie verschillende blikken!
Karamelkrokant – gerookte haringmousse – meringue van rode biet
Kroepoek van wasabi met Thaise rundstartaar: limoen – bieslook – citroengras –chili
Een drukke Duvelorium met vooraan Zythologe Sabine Verbuyst
Donkere praline van Manjari chocolade 71% met ganzenleverganache en gelei van pompelmoes
De opdiensters van Traiteur Cardinal waren topklasse!
Mini croque monsieur met Bekegemse ganzenlever en bloedworst
Ann Van den Berghe nipt voorzichtig aan het heerlijke bier!
3. De derde hopvariëteit:
In 2012: De aromatische Citra hop uit de Yakima Valley in Washington. In 2013: Sorachi Ace, een Japanse aromatische hopsoort. Voor 2014: Mosaic, een frisse Amerikaanse hop met een exotische toets
Thaise kokossoep met galanga, gember, kokos en chili
Marshmellow van citroen
Enkele Zythosleden met Daisy Claeys van 't Brugs Beertje! en Sofie Vanrafelghem (Vrouwen en bier)
De Duvel Tripel Hop 2014 in al zijn glorie! Ik vind het persoonlijk ook een zeer geslaagde versie! Fris, Hoppig, bitter, complex, floraal blauwe bessen, mandarijntjes en toch vrij toegankelijk, M ooie bittere droge afdronk en vloeit redelijk lang uit. Ook de echte Duvelliefhebbers zullen deze versie zeker smaken. Om het met de woorden van Kevin Clement (Vertegenwoordiger Duvel-Moortgat) te zeggen. Een paarse moelleux !!!
Hoe het begon
In 2007 werd voor de eerste keer Duvel Tripel Hop gebrouwen. De voorraden waren in een mum van tijd uitgeput en Duvel fans van over het hele land verenigden zich op Facebook met de vraag aan Duvel om het Tripel Hop initiatief nog eens te herhalen. En dat deed de brouwerij ook, in 2008 en in 2010. Elke keer werd het speciaalbier zodanig goed gesmaakt, d at de Duvel meesterbrouwers in 2012 besloten om de liefhebbers voortaan jaarlijks met een speciale Tripel Hop te verwennen. D e derde hopvariëteit blijft telkens tot op het laatste moment een verrassing. Elk jaar is het dus uitkijken naar de nieuwste creatie.
Dat de Duvel Tripel Hop meer is dan zomaar een lentestunt bewijst de lovende feedback en de nationale én internationale prijzen die het Belgische speciaalbier al weg kon kapen. Zo kreeg de Duvel Tripel Hop met Citra de eerste prijs op Zythos, h et grootste Belgische bierfestival en won het bier goud tijdens Brussels Beer Challenge.
Tot volgend jaar voor de editie Tripel Hop 2015
Verkoopsinformatie:
Duvel Tripel Hop, selectie 2014 – Mosaic 6,49 euro voor 4 pack (33 cl), Alc. 9,5% Vol (supermarkt & bierhandel) Duvel Tripel Hop 2014 is ook verkrijgbaar in de horeca.
Met dank aan Debbie Wilmsen
INFO :
Brouwerij Duvel Moortgat Breendonkdorp 58 2870 Breendonk-puurs (Puurs)
Tel: 03-860 94 00 fax: 03-886 46 22
e-mail: info@duvel.be
website: www.duvelmoortgat.com
Traiteur Cardinal Lieven Bauwensstraat 21b 8200 Brugge – Sint-Andries T + 32 50 39 06 21 http://www.cardinal.be/
11-03-2014 om 10:29
geschreven door William Roelens
|