Inhoud blog
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
  • 5 bieren 152 - Bux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire diversBux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire divers
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    29-12-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Winterbieren proeven bij de Waregemse Bierfanaten 2016 - Airborne Christmas - La Moneuse Speciale Winter Ale - Waregemse Winterwarmer 2017 - Dunekeun Winterbier - Odlo Hivernum.






    Winterbieren proeven bij de Waregemse Bierfanaten.





    Net zoals verleden jaar trok ik tussen Kerst- en Nieuw met de trein naar Waregem.
    De Waregemse Bierfanaten baatten er zoals elk jaar dicht bij de ijspiste een bierstandje uit met een aantal winterbieren.

    Vooraleer mij naar de stand te begeven ging ik me eerst eventjes opwarmen met een lekkere koffie in het prachtig etablissement de ‘Cappucino’, gelegen in het winkelpand.
    Naast mij aten een ouder koppel ‘Hartewafels met bruine suiker’ terwijl ze de krant blad voor blad doorbladerden en op alles commentaar gaven. Aan de andere kant waren jonge meisjes pannenkoeken aan het smullen.
    Ik was reeds tevreden met een koffie en een bonafé, een klein amandelgebakje dat standaard bij de koffie behoorde.







    De Kerststandjes









    De druk bezochte ijspiste









    Het bestuur stond er paraat met hun rode Kerstmutsen!







    Wanneer mijn lichaam de koude terug aankon en een publiciteitsbord met reclame voor Gorden X-Mas mij meldde dat ik nog winterbieren moest gaan proeven haastte ik mij, na eerst een bezoekje gebracht te hebben aan de ijspiste, naar het standje van de bierfanaten.

    Het was er al druk! Het bestuur stond er paraat met hun rode Kerstmutsen op en ook de Kerstman was met zijn helpster uit het verre Finland afgekomen.
    Eigenaardig maar de Kerstman deed me denken aan een postbode?
    Een achttal winterbieren waren er ditmaal te proeven.







    Een achttal winterbieren waren er ditmaal te proeven.









    Airborne Christmas (8,0%Alc.Vol.)
    Brasserie De Bouillon – Bouillon








    Lichtbruin wazig bier
    Gebroken witte fijne schuimlaag

    Aroma is zoet
    Karamel mout

    Licht fruitige neus
    Beetje kruidig
    Tikje rokerig
    Zoete karamel
    Pittige smaak
    Een misschien te eenvoudig Kerstbier.












    La Moneuse Speciale Winter Ale (8,0%Alc.Vol.)
    Brasserie de Blaugies – Dour








    Lichtbruin bier met
    gebroken witte schuimkraag
    Kruidig aroma
    Zoetmoutige

    Moutig aanzet
    Een toffeemomentje
    Granige toets
    Kleine bitterheid in de diepte
    soms welt een licht zuurtje op.
    Kruidige prikjes (Kruidnagel?)
    Een goed uitgebalanceerd bier.












    De Kerstman was met zijn helpster uit het verre Finland afgekomen.
    Eigenaardig maar de Kerstman deed me denken aan een postbode?









    Wout schenkt een Blond Kerstbiertje in!
    Eentje die er telkenjare bij is!
    Raden maar!










    Waregemse Winterwarmer 2017 (9,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij De Meester – Stasegem








    Bruin bier met een gebroken witte schuimkraag
    Het schuim verdwijnt nogal vlug.

    Moutige neus.
    Lichte Fruitigheid in de neus

    Zoete moutsmaak is het eerste wat de smaakpapillen proeven.
    Fruitige toetsen.
    Lichte aangename bitterheid
    Tikje karamel
    Het bier is mooi in evenwicht.
    Smaken wisselen elkaar af.
    Zoete afdronk
    Lekkere winterwarmer








    Gezellig keuvelen in het koude Waregem











    Dunekeun Winterbier (9,0%Alc.Vol.)
    De Kustbrouwerij - Middelkerke
    Gebrouwen bij Deca Service - Woesten







    Een bruin bier met een gebroken wit laagje schuim

    Het aroma is licht moutig

    De aanzet is zoet
    Karamel en een tikje chocolade zijn de eerste smaken die we proefden.
    Licht kruidig
    tikje jeneverbes komt even piepen.
    Een beetje alcoholwarmte.
    Allemaal heel braafjes
    Zoete afdronk
    Een winterbier die misschien nog een beetje power mocht hebben.
    Maar toch een allemans wintervriend.









    Odlo Hivernum (8,7%Alc.Vol.)
    Brouwerij Wolf (formerly Lupus) – Aarschot
    Gebrouwen bij De Graal - Brakel







    Donkerbruin bier met gebroken witte schuimkraag.

    Zoete neus
    licht gebrande mout
    Tikje chocolade

    De aanzet is zoet en moutig
    Karamel laat zich gelden.
    Licht geroosterde smaak
    rozijntjes in de achtergrond.
    Evenwichtig
    Zoete afdronk.
    Goed traditioneel winterbrouwsel!















    Kerstmarkten zijn een beetje nostalgisch. Ik ben er echt geen grote voorstander van.
    Gezellig dat wel maar soms te kitscherig!
    Gelukkig tref je hoe langer hoe meer streekbieren tussen de glühwein en de jenever.
    En dit maakt het voor ons bierliefhebbers wel interessant.


    Het was terug een fijne maar koude namiddag met de bierfanaten in Waregem.
    Lekkere bieren, gezellige gesprekken en een blij weerzien!
    Hopelijk knopen ze volgend jaar weer aan met deze jaarlijkse traditie.

    Groeten
    William Roelens







    29-12-2016 om 00:00 geschreven door William Roelens


    20-12-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (35) - Etznab - Excuse me while I kiss my Stout - IPA Green Killer - Leffe des Vigne - Seefbier






    Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (35)








    Etznab (6,9% Alc.Vol.)
    Totem brouwerij - Gent
    Gebrouwen bij Bryggja – Moerkerke









    Donkerbruin bier met lichtbruine grove schuimkraag
    Verdwijnt vlug.

    De neus ruikt heerlijke geroosterde geuren.
    Koffie
    Karamelleprikjes

    De smaak gaat mee met de geur en is mooi afgerond.
    Ook hier zoete toetsen van karamel
    Donkere chocolade
    Prikje hout
    Allemaal goed gedoseerd
    Zoete afdronk
    Vloeit langzaam uit!
    TOPbiertje!











    Excuse me while I kiss my Stout (6,6% Alc.Vol.)
    Hedonis Ambachtsbier - Gavere
    Gebrouwen bij Brouwerij Maenhout – Pittem








    Donkerbruin tot zwart bier met een gebroken witte tot lichtbruine fijne schuimkraag.


    Rokerige neus
    van gerookte mout en ham
    Tikje koffie

    De smaak is zoet
    Gebrande mout
    Karameltoetsen
    gerookte prikken
    Kruiden ?
    Rijk aan smaken.
    Droog en bittere afdronk.
    Best goed!












    IPA Green Killer (6,5%Alc.Vol.)
    Brasserie Silly – Silly








    Blond bier met witte schuimkraag

    Aroma is moutig
    Prikje citroen.
    Licht kruidige toetsen

    Licht bittere aanzet
    Een moutige zoetigheid komt naar boven
    Weinig hop te bespeuren (jammer)
    Tikje citrus
    Allemaal heel beperkt
    Droge afdronk
    Lekker maar kon veel beter!












    Leffe des Vigne (5,0%Alc.Vol.)
    AB InBev - Leuven








    Goudkleurig bier met witte schuimkraag

    Zoet aroma
    Kunstmatige fruitaroma’s

    Zoete aanzet
    Suikersmaakje
    Waterig
    Gearomatiseerde vervelende smaak
    zoete afdronk
    Hop is ver te zoeken.
    Bier voor de grote massa die graag zoet lust!










    Seefbier (6,5%Alc.Vol.)
    Antwerpse Brouw Compagnie - Antwerpen
    Gebrouwen bij Brouwerij Roman – Mater

    Helder lichtgeel bier met romige schuimkraag

    Een moutig aroma prikkelt je neus.
    Kruidige prikken
    Tikje gist

    Zoete smaak is gistig
    Moutig
    Broodsmaakje.
    Fruitisheid komt langzaam opzetten.
    Tikje karamel
    Bitterzoet
    Mooi in evenwicht
    Ik vind het lekker





    Let op!



    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd
    op het moment van proeven!
    Bij u kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
    Groeten William

    20-12-2016 om 00:00 geschreven door William Roelens


    12-12-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorstelling boek 'Op café in Vlaanderen' - Sofie Vanrafelghem








    Op café in Vlaanderen

    200 topadressen


    Sofie Vanrafelghem











    Sofie Vanrafelghem zet maar haar nieuw boek
    ‘Op Café in Vlaanderen’
    het lokale cafébezoek opnieuw op de kaart.










    De boekvoorstelling vond plaats in brouwerij Van Den Bossche
    in het landelijke Sint-Lievens-Esse (Herzele).
    De brouwerij bestaat al sinds 1897 en is gelegen op het pittoreske dorpsplein dicht bij de Sint Martinuskerk van Sint-Lievens-Esse ,een Oost-Vlaamse deelgemeente van Herzele.
    Opmerkelijk is hier vooral het imposante brouwershuis in art nouveaustijl van begin 20ste eeuw, dat overigens geen deel meer uitmaakt van de brouwerij, die in 1897 werd gesticht.








    De brouwerij met vooraan een foodtruck waar de hapjes bereid werden.





    Geniet aan elke tafel en aan elke toog
    en de toog is zeker zo belangrijk als de tafel.






    Ondanks haar vele buitenlandse reizen vond Sofie toch nog tijd om een boek te
    schrijven over cafés in Vlaanderen.
    Ze heeft er meer dan een jaar over gedaan om uit maar liefst 450 cafébezoeken er 200 op papier neer te pennen.
    Samen met drie fotografen (Johan De Meester, Koen De Langhe en Ivo Hendrikx)
    trok ze door het Vlaamse land om de sfeer te kunnen weergeven
    van niet alleen oude streekbiercafés maar ook modernere zaken
    die een rijk gevulde bierkaart aan hun klanten kunnen voorschotelen.









    De fiets op de kaft.

    De reden dat een fiets op de voorkant staat is, dat het boek een deel is van een tweeluik. En dit tweede stuk die aan het boek verbonden is, is namelijk een fietsbox voor de recreatieve fietsers.
    De bedoeling is dat de fietsers ditmaal niet geconfronteerd worden met musea, landschappen of ander interessant erfgoed maar plaatsen aandoet waar een brouwerij gevestigd is, een mooi terras of een leuk café die langs de weg opduiken.







    Minister Ben Weyts









    Ik moet verwijzen naar het schrijverschap. Want we moeten medelijden hebben met de schrijver van een boek, want dit kost heel veel bloed, zweet en tranen. Maar met de schrijfster van dit boek moeten we minder medelijden hebben want ze heeft minstens meer dan 200 keer op café moeten gaan.
    Maar we zijn wel blij wat Sofie heeft voortgebracht. Zij legt haar ding heel goed in het toeristisch aanbod en dit sluit perfect aan bij ons toeristisch beleid. Vooral eten en drinken moeten we nog meer vermarkten en toeristisch uitspelen.
    We hebben niet zo een grote terroir, we zijn maar een klein landje maar we hebben unieke producten. Maar dit is niet onze belangrijkste troef.
    Onze troef is ons vakmanschap. Wij slagen er in om de beste producten uit het buitenland hier beter te maken. Om het met een boutade te zeggen. We zijn niet het land van de chocolade maar wij zijn het land van de chocolatiers. We maken de beste chocolade maar er bloeit hier geen enkel cacaoboom. Men kan in Vlaanderen op elk niveau van de culinaire ladder genieten zowel bij de foodtrucs, betere brasseries of toprestaurants.
    Het verhaal geld niet alleen over de tafel maar ook over de toog want daar geld ook weer het vakmanschap. Dit is de uitdaging voor de cafés. Men ziet het aantal cafés teruglopen maar die cafés die erin slagen het vakmanschap te eren en er voor zorgen dat ze een fantastische bierkaart hebben en bier kunnen schenken en ook dat hun zaak een huis is van warmte, vriendschap en geborgenheid. Dit is vakmanschap.








    Veel genodigden uit de bierwereld waren op e voorstelling aanwezig.









    Hilaire Spreuwers ambassadeur van Horeca Vlaanderen








    Alle lof voor Sofie die een belangrijke schets heeft gemaakt.
    De kwantiteit loop achteruit en het is steeds moeilijker om te ondernemen maar we moeten de kwaliteit van de cafés terugvinden.
    Dit kan gebeuren om bv de zaak te focussen op speciaal bieren.
    Met het wegvallen van de bruine kroeg moeten de cafébazen meer ondernemer worden dan alleen maar uitbater.
    Daarom heeft Sofie een mooie schets gemaakt om niet alleen de bruine cafés maar ook de vernieuwers in het landschap in beeld te brengen.
    Vernieuwers die het Belgische cafélandschap terug naar voor schuiven.






    Sofie








    We hebben een van de mooiste bierculturen op de wereld, de mooiste caféculturen.
    Eigenlijk was deze selectie in mijn boek niet gemakkelijk om van 450 naar 200 terug te vallen.
    Maar waarom vond ik dit boek zo belangrijk? Waarom wou ik dit boek maken?
    Ondanks het feit dat we zo’n mooie cafés hebben ook brouwerijen en bieren zijn er toch nog zo veel onbekend voor ons. Veel dingen die de mens nog moet ontdekken en in een land met zo’n mooie biercultuur waar wijn nog een evidentie is was dit super belangrijk om dit boek te maken.
    Zie het als een inspiratiegids, een soort doe boek.
    Ontdekt de streek, de locatie en ontdekt het bier.
    Laat u leiden en ontdekt zoals ik ontdekt heb en proef van onze biercultuur. 







    Op de voorstelling serveerde men lekkere Vlapa's

    Vlapas cvba staat voor smaakvolle, eerlijke en ambachtelijke hoeve- en streekproducten uit de Vlaamse Ardennen. Deze producten vormen het visitekaartje voor de volledige regio. 
    http://vlapas.be/over-ons









    Naast Pater Lieven blond en Kerstpater serveerde men ook deze heerlijke
    Buffalo bitter (8,0%Alc.Vol.).
    Een goudblond bier met een witte schuimkraag.
    Aroma's van hop en een heerlijk bittere smaak.
    Een van de topbieren van de brouwerij.

    http://www.paterlieven.be/













    Sofie en brouwer Bruno Van Den Bossche!








    Minister Ben Weyts was volledig op zijn gemak tussen de Eva dames!








    Met een mooi en interessant boek rijker verliet iedereen de brouwerij!
    Het was een fijne avond tussen vele vrienden.







    Technische info
    EAN 9789401432313
    Beschikbaar: Verschenen
    Formaat: 24cm x 24cm
    Verschijningsdatum: 06/12/2016
    Afwerking: Paperback
    Druk: 1
    Aantal pagina's: 424
    NUR Omschrijving: Hotel- en restaurantgidsen
    Uitgever: Uitgeverij Lannoo

    http://www.lannoo.be/op-cafe-vlaanderen

    Groeten
    William Roelens






    12-12-2016 om 16:47 geschreven door William Roelens


    05-12-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwen voor een betere wereld 2016 - Vayamundo - Houffalize







    Brouwen voor een betere wereld 2016








    In het wekelijks HOPnieuws werd vanaf juli, enkele weken na elkaar, publiciteit gemaakt voor het Gastronomische bierweekend ‘to beer or not to beer 2016’ in het vakantiecomplex Vayamundo in Houffalize.
    Aan het evenement was net als verleden jaar een bierbrouwerswedstrijd verbonden voor hobbybrouwers.
    Het weekend vond plaats van 25 tot en met 27 november.








    Vakantiecomplex Vayamundo in Houffalize.





    31 jaar geleden




    Eenendertig jaar na het allereerste Gastronomische “Chouffeleir”- bierweekend nam het vakantiecomplex ‘Vayamundo’ in Houffalize onder de naam ‘To Beer or not to Beer’ de fakkel over.
    Destijds beschikte het hotel ‘De la vallée des fées’ in Achouffe 16 kamers,
    nu zijn er maar liefst 300 kamers beschikbaar voor vakantiegangers!
    U geloof het of niet maar de kelner indertijd is nu nog altijd directeur van dit prachtige vakantiecomplex.









    Bij aankomst nestelden alle vakantiegangers zich in de lounge.
    Inrichter Robert Declercq liet zich omringen met de juryleden en medewerkers van dit jaar.
    We proefden het gewonnen bier van verleden jaar 'Happines 2016' 



     

    Het bierweekend




    Het tweede beerweekend werd ditmaal ingericht door Robert Declercq
    (Manager Experience Building Vayamundo - Oostende)
    en de bierkenners Karin Van Acker en haar echtgenoot Dirk Bouttelgier.
    Dirk en Karin waren de vroegere uitbaters van het bekende streekbiercafé Den Toogoloog in Middelkerke. Dirk is nu momenteel werkzaam bij Vaya Mundo (Oostende) en Karen is gids en vertegenwoordigster bij Brouwerij St. Bernardus (Watou) en brouwerij De Kazematten (Ieper).
    Ze werden bijgestaan door Nico Derycke en Pascal Mortier

    Vrijdag

    Dit jaar waren maar liefst 175 vakantiegangers ingeschreven.
    Een succes dat mag je wel noemen! Nog méér aanwezige bierliefhbbers dan verleden jaar.
    Toen alle deelnemers zich in hun prachtige kamers geïnstalleerd hadden kon het
    Beerweekend rond 17u00 van start gaan.

    Er werd in een van de lokalen van het complex een biertentoonstelling geopend.
    Naast, diverse bieren, bierfoto’s en biermateriaal konden ook bierboeken en pakketjes bier aangekocht worden.
    s’Avonds voor de maaltijd konden vooraf enkele biercocktails geproefd worden. Bij het heerlijk driegangenmenu werd het winnend bier van vorig jaar geschonken.





    Bij het betreden van de zaal verraste  Karin en Dirk ons met enkele biercoctails.
    Duvel met fruitsap, Orval met tonic en Volmer (de nieuwe apero 2016) met St. Bernardus witbier.




    Het driegangenmenu

    Spinaziesoep met geitenkaas,
    Gegrild spek met honing.

    Parelhoen Suprème
    Seizoengroenten, appel met room

    Ananas carpaccio






    Toosten met het gewonnen bier van verleden jaar!







    Brouwer Geert Toye en vriendin ontbreken op de foto.






    Vayamundo Beer of Happiness 2016.
    Het recept van het winnende bier is ontworpen door Erik Daelewyn en werd
    gebrouwen bij Brouwerij  De Vlier.
    Het is een blonde tripel met een alcoholpercentage van 8,5 vol%. De kleur is 9 EBC
    en de bitterheid 31 IBU.

    De opbrengsten van dit initiatief gaan naar een dorpsgemeenschap in Rwanda (Afrika)  




    Karin bracht tijdens de maaltijd de aanwezigen op de hoogte 
    van het programma voor s'anderdaags.



    Zaterdag


    Op zaterdag was de tentoonstelling terug open voor de gasten en bezoekers.
    Iedereen kon die dag genieten van de brouwkunsten van
    Joachim Nuyttens (Brouwerij Lambrecht-Van Hamme) en Rudy Vossen (De Bierboom). 
    Ook een houten tonnenmaker toonde hoe kleine houten tonnen gemaakt worden.






    Een deel van de tentoonstelling






    Joachim Nuyttens (Brouwerij Lambrecht-Van Hamme) bij zijn Brewmaster.






    Bierdegustatie



    Rond 17u00 konden de deelnemers aan het weekend genieten in de congreszaal van een bierdegustatie gegeven door enkele aanwezige brouwers.
    De brouwers stelden zichzelf en hun bier voor aan het publiek
    Zo kom men proeven van een Floss (Flamish Old Style bier van Slaapmutske, een'Hoppigaard' van Brouwerij Lambrecht-Van Hamme en een 'Goedendag Bruin' van brouwerij Toye.





    Een ruime opkomst voor de te proeven bieren!






    Glazen, glazen en nog eens glazen!






    Floss (Flamish Old Style bier van Slaapmutske, een'Hoppigaard' van Brouwerij Lambrecht-Van Hamme en een 'Goedendag Bruin' van brouwerij Goedendag.



    De Jurering van de proefbrouwsels


    De Jury bestond dit jaar uit

    Luc Criel, Luc De Nil, Dirk Martens en Johan Van Goethem (biervereniging ‘Belle Amis’ uit Denderbelle), Freddy Wacho Debels (Bierbrief), Dany De Smet (Brouwerij Slaapmutske) , Joachim Nuyttens (Brouwerij Lambrecht-Van Hamme), Rudy Vossen (De Bierboom) , Erik Daelewyn (winnaar vorig jaar), Geert Toye (Brouwerij Goedendag) en ik zelf William Roelens (Wekleijks HOPnieuws)




    De wedstrijd



    De Dendermondse thuisbrouwer Marc De Bondt bracht terug 8 ingezonden brouwsels mee naar Houffalize om gejureerd te worden.
    Samen met Luc Criel organiseerde Marc het hele gebeuren.
    De jurering oordeelde 2 x 4 bieren.
    De beste drie van de acht werden nogmaals naast elkaar geplaatst om uiteindelijk de winnaar vast te leggen.








    De Jury © Nico Derycke



    De winnaars


    Het beste bier werd gebrouwen door Erwin Vermeulen
    Hij wint hiermee een verblijf voor twee weken in het Vayamundo complex in de Franse Pyreneeën.
    De organisator laat tevens 2000 liter van het winnende bier brouwen voor de Vayamundo vestigingen.
    Het zal verkocht worden onder het label ‘Vayamundo’ waarvan de volledige opbrengst gaat naar het project 'Twese Hamwe' in Rwanda -
    Brouwen voor een betere wereld.

    2. Janse Luc
    3. Van Damme Bart
    4. Van Grinderbeek Hans
    5. Demonie Frank
    6. Demonie Nils
    7. Kimps Tommy
    8. Coudron Wim

    Voor de bieren 2, 3, 4 is er een verwen-weekend als prijs voorzien.



    Gastronomisch diner



    Enkele topgerechten gedurende de driedaagse

    s’Avonds was er nog een gastronomisch diner voorzien.
    Met als hoofdgerecht ‘Massala Machrie’ de winnaar van de wedstrijd ‘Cuisine Mondiale’. Hij werd opgediend door de winnares Gieta Rambocus uit Suriname. Het was een bereidde Omega-baars met spinazie uit de Wereldkeuken.







    Gieta Rambocus uit Suriname met haar winnend gerecht ‘Massala Machrie’ 




    Men wist ons te vertellen dat dit een jaarlijks gebeuren zou kunnen zijn!
    Met in gedachten het 30-jarige oude bierweekend “Chouffeleir”
    Beste hobbybrouwers jullie moeten beslist volgend jaar meedoen.
    Uw bier komt in de belangstelling en u steunt terzelfder tijd een goed doel!











    Het prachtige vakantiecomplex bij valavond



    Dank aan de Directie
    Dank aan Marc De Bondt
    Dank aan Karin en Dirk
    Dank aan het personeel van Vayamundo.
    En alle medewerkers


    Ze hebben terug het grootste « Gastronomisch Bierweekend ooit » georganiseerd.

    Tot volgend jaar!




    William Roelens
    HOPnieuws






    05-12-2016 om 16:29 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!