Brouwen voor een betere wereld 2016
In het wekelijks HOPnieuws werd vanaf juli, enkele weken na elkaar, publiciteit gemaakt voor het Gastronomische bierweekend ‘to beer or not to beer 2016’ in het vakantiecomplex Vayamundo in Houffalize. Aan het evenement was net als verleden jaar een bierbrouwerswedstrijd verbonden voor hobbybrouwers. Het weekend vond plaats van 25 tot en met 27 november.
Vakantiecomplex Vayamundo in Houffalize.
31 jaar geleden
Eenendertig jaar na het allereerste Gastronomische “Chouffeleir”- bierweekend nam het vakantiecomplex ‘Vayamundo’ in Houffalize onder de naam ‘To Beer or not to Beer’ de fakkel over. Destijds beschikte het hotel ‘De la vallée des fées’ in Achouffe 16 kamers, nu zijn er maar liefst 300 kamers beschikbaar voor vakantiegangers! U geloof het of niet maar de kelner indertijd is nu nog altijd directeur van dit prachtige vakantiecomplex.
Bij aankomst nestelden alle vakantiegangers zich in de lounge. Inrichter Robert Declercq liet zich omringen met de juryleden en medewerkers van dit jaar. We proefden het gewonnen bier van verleden jaar 'Happines 2016'
Het bierweekend
Het tweede beerweekend werd ditmaal ingericht door Robert Declercq (Manager Experience Building Vayamundo - Oostende) en de bierkenners Karin Van Acker en haar echtgenoot Dirk Bouttelgier. Dirk en Karin waren de vroegere uitbaters van het bekende streekbiercafé Den Toogoloog in Middelkerke. Dirk is nu momenteel werkzaam bij Vaya Mundo (Oostende) en Karen is gids en vertegenwoordigster bij Brouwerij St. Bernardus (Watou) en brouwerij De Kazematten (Ieper). Ze werden bijgestaan door Nico Derycke en Pascal Mortier
Vrijdag
Dit jaar waren maar liefst 175 vakantiegangers ingeschreven. Een succes dat mag je wel noemen! Nog méér aanwezige bierliefhbbers dan verleden jaar. Toen alle deelnemers zich in hun prachtige kamers geïnstalleerd hadden kon het Beerweekend rond 17u00 van start gaan.
Er werd in een van de lokalen van het complex een biertentoonstelling geopend. Naast, diverse bieren, bierfoto’s en biermateriaal konden ook bierboeken en pakketjes bier aangekocht worden. s’Avonds voor de maaltijd konden vooraf enkele biercocktails geproefd worden. Bij het heerlijk driegangenmenu werd het winnend bier van vorig jaar geschonken.
Bij het betreden van de zaal verraste Karin en Dirk ons met enkele biercoctails. Duvel met fruitsap, Orval met tonic en Volmer (de nieuwe apero 2016) met St. Bernardus witbier.
Het driegangenmenu
Spinaziesoep met geitenkaas, Gegrild spek met honing.
Parelhoen Suprème Seizoengroenten, appel met room
Ananas carpaccio
Toosten met het gewonnen bier van verleden jaar!
Brouwer Geert Toye en vriendin ontbreken op de foto.
Vayamundo Beer of Happiness 2016. Het recept van het winnende bier is ontworpen door Erik Daelewyn en werd gebrouwen bij Brouwerij De Vlier. Het is een blonde tripel met een alcoholpercentage van 8,5 vol%. De kleur is 9 EBC en de bitterheid 31 IBU.
De opbrengsten van dit initiatief gaan naar een dorpsgemeenschap in Rwanda (Afrika)
Karin bracht tijdens de maaltijd de aanwezigen op de hoogte van het programma voor s'anderdaags.
Zaterdag
Op zaterdag was de tentoonstelling terug open voor de gasten en bezoekers. Iedereen kon die dag genieten van de brouwkunsten van Joachim Nuyttens (Brouwerij Lambrecht-Van Hamme) en Rudy Vossen (De Bierboom). Ook een houten tonnenmaker toonde hoe kleine houten tonnen gemaakt worden.
Een deel van de tentoonstelling
Joachim Nuyttens (Brouwerij Lambrecht-Van Hamme) bij zijn Brewmaster.
Bierdegustatie
Rond 17u00 konden de deelnemers aan het weekend genieten in de congreszaal van een bierdegustatie gegeven door enkele aanwezige brouwers. De brouwers stelden zichzelf en hun bier voor aan het publiek Zo kom men proeven van een Floss (Flamish Old Style bier van Slaapmutske, een'Hoppigaard' van Brouwerij Lambrecht-Van Hamme en een 'Goedendag Bruin' van brouwerij Toye.
Een ruime opkomst voor de te proeven bieren!
Glazen, glazen en nog eens glazen!
Floss (Flamish Old Style bier van Slaapmutske, een'Hoppigaard' van Brouwerij Lambrecht-Van Hamme en een 'Goedendag Bruin' van brouwerij Goedendag.
De Jurering van de proefbrouwsels
De Jury bestond dit jaar uit
Luc Criel, Luc De Nil, Dirk Martens en Johan Van Goethem (biervereniging ‘Belle Amis’ uit Denderbelle), Freddy Wacho Debels (Bierbrief), Dany De Smet (Brouwerij Slaapmutske) , Joachim Nuyttens (Brouwerij Lambrecht-Van Hamme), Rudy Vossen (De Bierboom) , Erik Daelewyn (winnaar vorig jaar), Geert Toye (Brouwerij Goedendag) en ik zelf William Roelens (Wekleijks HOPnieuws)
De wedstrijd
De Dendermondse thuisbrouwer Marc De Bondt bracht terug 8 ingezonden brouwsels mee naar Houffalize om gejureerd te worden. Samen met Luc Criel organiseerde Marc het hele gebeuren. De jurering oordeelde 2 x 4 bieren. De beste drie van de acht werden nogmaals naast elkaar geplaatst om uiteindelijk de winnaar vast te leggen.
De Jury © Nico Derycke
De winnaars
Het beste bier werd gebrouwen door Erwin Vermeulen Hij wint hiermee een verblijf voor twee weken in het Vayamundo complex in de Franse Pyreneeën. De organisator laat tevens 2000 liter van het winnende bier brouwen voor de Vayamundo vestigingen. Het zal verkocht worden onder het label ‘Vayamundo’ waarvan de volledige opbrengst gaat naar het project 'Twese Hamwe' in Rwanda - Brouwen voor een betere wereld.
2. Janse Luc 3. Van Damme Bart 4. Van Grinderbeek Hans 5. Demonie Frank 6. Demonie Nils 7. Kimps Tommy 8. Coudron Wim
Voor de bieren 2, 3, 4 is er een verwen-weekend als prijs voorzien.
Gastronomisch diner
Enkele topgerechten gedurende de driedaagse
s’Avonds was er nog een gastronomisch diner voorzien. Met als hoofdgerecht ‘Massala Machrie’ de winnaar van de wedstrijd ‘Cuisine Mondiale’. Hij werd opgediend door de winnares Gieta Rambocus uit Suriname. Het was een bereidde Omega-baars met spinazie uit de Wereldkeuken.
Gieta Rambocus uit Suriname met haar winnend gerecht ‘Massala Machrie’
Men wist ons te vertellen dat dit een jaarlijks gebeuren zou kunnen zijn! Met in gedachten het 30-jarige oude bierweekend “Chouffeleir” Beste hobbybrouwers jullie moeten beslist volgend jaar meedoen. Uw bier komt in de belangstelling en u steunt terzelfder tijd een goed doel!
Het prachtige vakantiecomplex bij valavond
Dank aan de Directie Dank aan Marc De Bondt Dank aan Karin en Dirk Dank aan het personeel van Vayamundo. En alle medewerkers
Ze hebben terug het grootste « Gastronomisch Bierweekend ooit » georganiseerd.
Tot volgend jaar!
William Roelens HOPnieuws
05-12-2016 om 16:29
geschreven door William Roelens
|