Inhoud blog
  • 5 bieren 150 - Antiek Blond Super 5 Ale - Brown Ale Le Chasseur - Straffe Hendrik X-mas Blend - Ter Dolen Winter – Wintermaster
  • In het spoor van Nico Mattan - De Hollemeersch
  • In het spoor van Nico Mattan - Het Mysterie (Poperinge)
  • 5 bieren 149 - Archivist Blonde - Heroes Mighty Brown - Quoi quoique oie couac - Sargasso – Zeedust
  • 34ste Dinsdagnamiddag proeverij - La Rules Epautre - Pichou Blonde - Balf Racine - Balf Tripel - Nostradamus Bio - Achel Superior Winter.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!
  • Heel duidelijk
  • donkere Carlsberg

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    25-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amerikaanse beertasting in Bredene aan zee


    Amerikaanse beertasting in Bredene aan zee



    Zaterdag laatst werden Geroen Vansteenbrugge , Steven Vermeylen
    en ikzelf  in de namiddag  uitgenodigd in Bredene aan zee.
     
    Niet om van het geanimeerde strandleven op het naaktstrand te genieten,
    want daar is het nog helemaal geen tijd voor.

     

    Nee we waren ontvangen bij het inmiddels bekend bierkoppeltje Thierry en Bianca.

    Op het programma een tasting van Amerikaanse bieren.

    Bieren die ze meebrachten uit hun laatste reis naar Californië.

    Ook twee soorten brood om de smaakpapillen te neutraliseren
    en vier soorten kaas vergezelden het gerstenat.
     

    Doordat ik s’morgens reeds een voorzichtige IPA proeverij achter de rug had
     en s’avonds nog Geroen ging vergezellen naar een voordracht over Abdijbieren
    en vooral omdat ik ook nog BOB van dienst was
    bleef het maar bij aroma’s opsnuiven en een klein beetje nippen aan dit Amerikaans geweld.

    Gelukkig beschikken deze Californische bieren over zoveel aroma’s en smaken
    dat mijn neus en smaakpapillen toch verwend werden.




    Gastheer Thierry Van Mullem toont ons het eerste biertje




    Orchard White – 5,7% Alc.Vol.
    The Bruery - Placentia, CA.





    Blond helder bier

    Met witte schuimkraag

    Vlotte koolzuurpareling

     

    De neus ruikt tarwe

    en citrus

     

    De smaak is lichtzurig

    Citrus

    Fris

    Kruidig

    Smaakte men lavendel ??

    De carbonatie was ietsje te veel om diverse smaken te kunnen registreren.

    Dorstlessend kan het wel genoemd worden.




     

    Saison Rue – 8,5% Alc.Vol.
    The Bruery Placentia, CA.





    Donkerblond tot amberkleurig bier
    met een mooie witte schuimkop
    Ook hier is er een vlotte koolzuurpareling

     

    Een lichtzurig aroma
    Ietsje muffig zonder echt storend te zijn.

     

    Ook hier een fruitig citrusprikje

    Zurig met een licht bitter achtergrond

    Soms proeft het als een jonge malse geuze

    De Brettanomyces laten zich af en toe smaken

    Lichte alcoholtoetsen die duidelijk naar boven komen in de nasmaak.

    Droge afdronk

    Toch redelijk hoog in Alcoholprocent voor een saison.

    Dus opletten!!




    Wee Heavy Scotch Ale – 10% Alc.Vol.
    AleSmith Brewing Co.- San Diego CA.





    Donker bruin bier met een beige schuimkraag

     

    De neus laat ons karamel ruiken

    Noten

    En tikkeltje vanille

    Vijgen

    En toetsje van boter

     

    De smaak is licht zurig

    Donkerfruit

    Rokerig

    Bittere toetsen zorgen voor evenwicht

    Ook malse toetsen van zuivel

    De alcoholwarmte proeft ge duidelijk

    Heel lekker biertje om te genieten






    Bierreporter Steven Vermeylen in actie.





    Van links naar rechts :
    Steven, Thierry en Bianca (de nieuwe glaasjes aan het afdrogen)
    en Geroen






    Oaked Arrogant Basterd Ale – 7,2% Alc.Vol.
    Stone Brewing Co. - Escondido CA.





    Donkerbruin-rood bier met
    gebroken witte schuimkraag

     

    Hoppige neus

    Pompelmoes

    Karamelmout

     

    De smaak is onmiddellijk bitter

    Typisch Amerikaans

    Geen karamel meer te smaken in tegenstelling tot de neus

    Smaaktoetsen van eik.

    Maar dit is ook alles.

    Een bier met een smaak die strak rechtlijnig is

    Zonder al te veel nevensmaken.

    Voor de echte freeks




    Port Brewing Older Viscosity – 12% Alc.Vol.
    Port Brewing - Lost Abbeye – San Marcos CA.






    Zwart bier met licht bruin schuim

     

    Het aroma is meteen zwoel

    De neus snuift vanille

    Whisky toetsen

    Heerlijk

     

    De eerste slok is de smaak van karamel

    Ook toetsen van noga (amandelen)

    Chocolade laat zich ook opmerken

    Ook prikkels van cacao

    In de achtergrond speelt de hopbitterheid

    met het smaakpalet gretig mee.

    Dit zijn smaken en aroma’s naar mijn hart.

    Een heerlijk bewust  verouderd biertje




    Lagunitas Olde GnarlyWine – 11% Alc.Vol.
    Lagunitas Brewing Co.– Petaluma CA.






    Donker oranje – koperkleurig bier

    zonder schuimkraag

     

    Een geurig hoppigaroma

    Toetsen van vijgen

    Lichte alcohol

     

    De eerste smaak is zoete mout

    Mooi in balans gebracht door de bitterheid

    Karamel eist zijn deel op

    Ook chocolade toetsen beïnvloeden de smaak

    Fruitprikkels zorgen voor complexiteit

    Over het algemeen zoet

    Maar toch een lekkere Barley wine of is het Gnarly Wine?





    De zes lege bierflessen poseerden nog gewillig voor een groepsfoto.



    Een geslaagde namiddag.
    En wat is er mooier dan biertjes proeven, ontdekken en genieten.
    Een praatje maken over ditjes en datjes
    met mensen die dezelfde passie delen.

     

    Bedankt Thierry en Bianca


    25-02-2010 om 23:13 geschreven door William Roelens


    20-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Omer Traditioneel Blond, de trots van brouwerij Bockor



    Omer Traditioneel Blond,
    de trots van brouwerij Bockor







    Wanneer je op de E403 van Doornik richting Kortrijk rijd zie je even voorbij Dottenijs de toren van brouwerij Bockor uit het glooiende Bellegemse landschap uitsteken.

    Vier jaar had Bockor nodig om deze tachtig jaar oude brouwerijtoren te laten renoveren.

    De kostprijs daarvan beloopt meer dan twee miljoen euro.
    De toren is momenteel het paradepaardje van de brouwerij en staat vanaf nu centraal bij de brouwerijbezoeken die weer van start gaan.

    Jammer genoeg heb ik de kans nog niet gehad om deze te bezoeken.





    De oude brouwerijtoren ontstaan in 1930




    Brouwerij Bockor is een familie -onderneming actief sedert 1892.
    Hun gamma bestaat in totaal uit eeb 13 tal

    bieren, waarvan de bekendste Bockor Pils, Kriek Max, Blauw en OMER traditioneel

    blond zijn.

    Het gebruik van nieuwe brouwtechnieken in

    combinatie met het traditionele aspect van bier brouwen, maakt van de brouwerij

    één van de meest toonaangevende brouwerijen in Zuid-West-Vlaanderen.




    Brouwerij Bockor maakt deel uit van de Belgian Family brewers






    In 1892 kocht Remi Vander Ghinste in Bellegem (een deelgemeente van Kortrijk)
    een woonhuis en bijhorende gebouwen van een brouwer voor zijn zoon Omer.
    Remi en zoon Omer waren van het West- Vlaamse ondernemerstype
    die niet bij de pakken bleef zitten
    en in hetzelfde jaar konden de Bellegemnaren al kennis maken met hun "Ouden Tripel"
    Ook Kortrijk en omstreken konden al proeven van dit bier
    Het werd in die tijd toen nog in houten tonnen met paard en kar vervoerd.
    Hun afzet ging zelfs tot in Frans-Vlaanderen

    Door het feit dat de lage gistingsbieren in die tijd begonnen furore te maken
    en dit door de opstanding van het Pilsener Type uit Tjechoslovakije
    sprong brouwerij Bockor ook op de bierkar en
    begon Bockor een eigen pilstype te ontwikkelen die onder de naam "Ghinst pils"
    werd gecommercialiseerd.
    Daartoe was de bouw van een lage-gistingstoren noodzakelijk.





    Zoals veel brouwerijen van toen maakt ook brouwerij Bockor
    deel uit van de dorpskern





    De Brouwerij

     










    In 1938 verandert "Ghinst pils" van naam en werd gekozen voor de naam "Bockor" :
    een samentrekking van het Duitse woord "Bock" en het Franse woord "or":
    de gouden pint is geboren!

    Dit lijkt een goede zet want in datzelfde jaar werd Bockor bekroond
    met een gouden medaille door het Intemationaal Voedingsinstituut te Amsterdam.
    En dit zal niet hun laatste gouden medaille worden.







    Het blijvend familiaal karakter van de brouwerij ( steeds van vader op zoon)
    lag en ligt nog altijd aan de basis van de dynamiek van deze brouwerij.
    In 1970 lanceert de brouwerij de Jacobins Gueuze,
    gevolgd in 1983 door de Jacobins Kriek en om het plaatje volledig te maken
    in 1986 werd de Jacobins Framboise uitgebracht. 
    Met deze drie bieren gebrouwen op basis van jonge en oude lambic.
    toonden ze aan dat niet enkel in de Zennevallei lambik gebrouwen kon worden


    In 1975 behaalde de Jacobins Gueuze een gouden medaille op het 
    "14th World Selection for Beer and non-alcoholic Beverages" te Amsterdam.
    Meteen was een tweede gouden medaille binnen.











    Daarmee was het nog niet gedaan want in 1996 haalt het Bellegems Bruin
    de gouden medaille binnen in de categorie "red ales"
    bij het Amerikaanse Beverage Testing Institute.









    Koper, koper en nog eens koper!
    Brouwerij Bockor bewijs hoe mooi een brouwzaal kan zijn.





    De Lekbak








    De draf die overblijft na het brouwen wordt in karren
    gestort en naar de plaatselijke boer gebracht om als veevoeder te dienen.









    De gistingstanks




    De Gistcultuurbanken 1 en 2
    1 = enkel voor propagatie van lage gist
    2 = enkel voor propagatie van Hoge gist




    De lagertanks




    Vatenvuller




    De afvullijn




    De Foederzaal






    De Foeders bevinden zich aan de overkant van de straat

    Foeders zijn grote, eikenhouten vaten waarin
    de lambiek gist en rijpt gedurende 18 maanden
    Het hout geeft de lambiek zijn typische smaak.
    Oude lambiek wordt versneden met de jonge.
    Lambiek is dus het basisbier en daar voegen ze bijvoorbeeld krieken
    aan toe als we spreken over de kriek.''








    In 1998 lanceerde Bockor haar "Kriek Nieuwe Oogst".
    Een fris biertje gebrouwen met de eerste krieken van de nieuwe oogst.

    In november 2002 maakt de Kriek Max haar opwachting tijdens de horecabeurs in Gent.
    Het promotiemateriaal werd volledig hernieuwd
    De kleuren zwart, wit en rood werden het handlsmerk.
    Ook het laatse nieuw biertje Omer werd in deze kleuren gepromoot.


    Door als enige Belgische brouwerij een gouden medaille in oktober 2004
     binnen te halen op een Internationale wedstrijd georganiseerd door
    het Verband der middelstandischer Privatbrauereien in Bayern
    bewees dat het bier Max geliefd was bij de consument






    Met de Kriek Max als voorbeeld onderging ook de Jacobins Framboise een wijziging:
    het werd de Framboise Max.
    Waarom? 30% natuurlijke frambozensappen: dat kan tellen! Dit is toch de Max?
    In 2003 wordt het gamma uitgebreid met de Passion Max.









    Een speciaal team uit de streek van Bordeaux
    plaatste 2 nieuwe 'foeders' bij
    De twee nieuwe foeders, elk met een inhoud van 20.000 liter,
    werden gemaakt met Franse eik en werden ter plaatse gemonteerd en opgebouwd.
    Daarbij wordt onder meer gebruik gemaakt van riet.
    Het is een vrij unieke en nog bijna ambachtelijke bezigheid.
    Dit karweitje werd uitgevoerd door gespecialiseerde
    mensen uit de streek van het Franse Bordeaux.













    In de brouwerij bevind zich een gezellig proeflokaal
    waar je de plaatselijke gebrouwen bieren kan proeven.





    Proef het plezier, de ...of het bier?




    Omer Traditioneel Blond







    Sam Quartier en Carl Alsberghe hebben gebrainstormd
    om een bier van hoge gisting te brouwen. 

    Ze hebben testen gedaan met allerhande grondstoffen en verschillende gistsoorten

    En hebben zo hun eigen gist ontwikkeld.

    Na twee jaar zoeken en talrijke proefbrouwsels vloeide in 2008 de OMER Traditioneel Blond

    uit de brouwketels van Bockor.







    De naam Omer verwijst naar de tijd van vroeger

    Veel brouwers noemden in die tijd het bier naar hun eigen naam.

    Denk maar aan bvb. Bek en Bekaert van brouwerij Bekaert uit Kortrijk

    In Bellegem en omstreken waren de bieren ’Omer Vander Ghinste’ zeer bekend.

    De naam werd zelfs verwerkt als een soort brandglas in de ruiten van de café’s

    die eigendom waren van de brouwerij.




     



    Ook Omer viel in de prijzen

    Het werd in 2009 in de European Beer Star Award verkozen

    tot beste bier in de categorie

    Belgian style strong ale.




     

    Omer Traditioneel Blond - 8% Alc.Vol.
    Brouwerij Bockor – Bellegem




    Blond helder bier

    Met een mooie koolzuurpareling

     

    De neus is vrij aromatisch

    Hoppige prikkels

    Fruit – Sinaas – perzik

    Ook aangename toetsen van gebak.

     


    De eerste slok is meteen raak

    Lekkere zoete moutsmaak

    gevolgd door een mooie lichte moutbitterheid

    Ook in de smaak krijgen we hop- en fruittoetsen

    De moutbitterheid blijft tot het einde

    Een redelijke droge afdronk

    De smaak vloeit langzaam uit.

     

     

    Een heel lekker commercieel bier die lekker vlot drinkt.

    Dus opletten!

    Met zijn 8% Alc.Vol zou het voor bestuurders voor problemen kunnen zorgen


    Ik ben fan en hopelijk voor jaren?






    Omer Traditional Blond in al zijn pracht.





    En als een mooie jonge dame als hierboven een OMER inschenkt
    dan kan mijn dag niet meer stuk




    Alle IFO over de brouwerij en hun bieren

    Brouwerij Bockor

    Kwabrugstraat 5
    8510 Bellegem
    Tel: 056/23.51.71
    email: info@bockor.be

    website: www.bockor.be



     

    20-02-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    16-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Leeuw Bruin - Brouwerij Van Steenberge



    DE LEEUW BRUIN

    De Leeuw blond en De Leeuw bruin

    worden speciaal gebrouwen voor de oude brouwerij De Leeuw in Aartrijke.

    De gerestaureerde Oude Brouwerij doet sedert 2006 dienst als
    archiefruimte, administratief centrum en socio-culturele ruimte.

    In 2006 vond er de officiële opening plaats met minister-president Yves Leterme.

    Ook werden de twee nieuwe Zedelgemse Leeuw Blond en Leeuwin bruin voorgesteld

    De bieren werden vroeger gebrouwen door brouwerij Strubbe uit Ichtegem.

    Nu worden ze door brouwerij Van Steenberge uit Ertvelde gebrouwen.


     

     






    Brouwerij De Leeuw was één van de bekendste artisanale en
    familiale brouwerijen uit de streek.

    Dit kun je lezen een verschenen boek  
    “De geschiedenis van de Brouwerij De Leeuw”

    geschreven door gemeentearchivaris Johan Braet.

    Het is een historisch verslag, dat leest als een verhaal over de opbouw,

    de bloei en de teloorgang van dit bedrijf.


    Tussen 1854 en 1916 passeerden drie families brouwers de revue in deze brouwerij.

    Het waren de families Vandewalle, Nevejans en Depuydt.







    De Leeuw Bruin – 7% Alc.Vol.

    Brouwerij Van Steenberge – Ertvelde





    Donker biertje met een dikke beige schuimkraag

    Het heeft redelijk veel carbonatie

     

    Ik ruik een zoet moutaroma

    Met toetsen van broodkruim

    Een zweempje alcohol beroerd mijn neusvleugels.

     

    Door het te veel aan carbonatie

    laat de smaak even op zich wachten.

    Na een tijdje proeven we zoet

    Karamalmout

    Bruine suiker

    Het bier heeft een middelmatige body

    Door het te veel aan koolzuur wordt de smaak te veel op zij gedrongen.

    Het bier zal veel mensen bekoren maar voor mij is het iets te zoet.







    16-02-2010 om 10:40 geschreven door William Roelens


    13-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Westmalle Dubbel - Het bier en een recept.



    Westmalle Dubbel - Het bier en een recept.



    Vroeger mocht ik van Voske nooit in de keuken komen als ze aan het koken was. 

    Kokerellen was haar hobby en niemand mocht tijdens de werkzaamheden 
    haar territorium betreden.


    Nu ik na haar overlijden er alleen voor sta, ben ik wel verplicht mijn eigen potje te koken.

    Eenvoudige gerechtjes die te vinden zijn in het kookboek van de Boerinnenbond.

    Nu en dan bel ik naar de hulplijn Gilberte om raad te vragen.

    Eerlijk gezegd ben ik nogal leergierig en wil toch ietsje meer.

     


     

    Nu vond ik op de website “TrappistBier Beleven” van mijn goeie vriend
    Danny Van Tricht een recept die me als bierproever enorm aansprak.

    Varkensvlees met pruimen en Westmalle Dubbel.


    Recept zie :

    http://trappistbier.wordpress.com/2008/11/17/varkensvlees-met-pruimen-en-westmalle-dubbel/

     


    Woensdag laatst heb ik het bij mijn dochter (terwijl ik voor de kleinkinderen zorgde)

     met veel succes voor vier personen klaar gemaakt.

    Zie onderstaande foto.





    Voor de foto, een kleine dressage J
    Er is nog vlees en jus in de stenen pot




    Het zoete van de pruimen en de bitterheid van het trappistenbier

    zorgden voor een smakelijk evenwicht.

    Slowcooking en daarna langzaam van het gerechtje genieten

    met een heerlijke Westmalle dubbel. Tja….

    Laat ze maar praten over Moleculair koken, flashfreeze met vloeibare stikstof enz

    Geef mij maar voorlopig het sudderend kookpotje.  Maar wie weet ? J




     

    Westmalle Dubbel – 7% Alc.Vol

    Abdij der Trappisten – Westmalle







    Donkerbruin bier met naar gelang de lichtinval een rode schijn.

    Prachtige dikke crèmekleurige schuimkraag

     

     

    De neus bied ons een heerlijk fruitig aroma

    Gebrande mout en een tikkeltje chocolat

     

    De smaak is meteen raak

    Moutig, nootachtig

    Karamel

    Met toetsen van bruine suiker

    Het bier heeft een vleugje zoetheid

    Maar wordt gecompenseerd met een hopbitterheid

     

    Een droge licht bittere afdronk.








    Een lekkere Belgische trappist waar wij bijzonder trots op mogen zijn.

    Een raad voor wie als Belg deze trappist nog niet gedronken heeft

    Haal enkele flesjes in huis, proeft en u krijgt er automatisch 10 aflaten bij.





    Trappist Westmalle - Een rijk verleden
    Een mooie toekomst!





    13-02-2010 om 18:04 geschreven door William Roelens


    09-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zonderik Tripel - De Proefbrouwerij - Naar een recept van Luc Van Esch.



    Zonderik Tripel

    Heerlijk Plezierbier


    Nog niet zo lang geleden besprak ik het biertje Zonderik Donker Dubbel.

    Zie : Zonderik Dubbel Donker

    Laatst kon ik enkele flesjes van het eerste biertje van Luc Van Esch aankopen

    namelijk de Zonderik Tripel

    Benieuwd of dit bier ook mijn verwachtingen kon inlossen als de donkere versie.











    Zonderik Tripel – 8% Alc.Vol.

     

    De Proefbrouwerij – Lochristi

    Naar een recept van Luc Van Esch

    Bierfirma : Zonderik/Columbus







    Goudblond helder bier

    met een mooie CO2- pareling

    Het is voorzien van een dikke romige witte schuimkraag.

     

    De neus bied ons een aardig kruidentuiltje

    Net als bij Zonderik Donker eist de komijn zijn plaats op.

    Niet overdreven, juist even de neus prikkelen

     

    De eerste slok is die van Karamelmout

    Kruidige toetsen

    Komijn, een tikkeltje koriander en prikkels van anijs.

    Ook hier is alles juist verdeeld.

    Zoet maar ietsje scherper dan het malse bij de donkere versie

    Ook hier een lichte bitterheid op de achtergrond

    die het bier juist in balans brengt

    Een streepje alcoholwarmte maakt het bier af

    Een lekker degustatie bier.








    Voor alle info zie :

    http://www.zonderik.be/
    De Holsteen Zonhoven
    Streekproducten uit Zonhoven.








    09-02-2010 om 09:43 geschreven door William Roelens


    07-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kaas en bier in de Pado - Tielt


    Kaas en bier of is het andersom?


    Als kaas en wijn een losse flirt is
    dan is
    Kaas en bier het perfecte huwelijk.


    TAPASBAR PADO

     

    Foodpairing kaas en bier.

     

    Een uitnodiging krijgen om vier selecte kazen met evenveel bieren,
    aangevuld met brood en andere bijhorigheden te gaan proeven
    dat slaat men niet zo maar af.

    Daarom reden levens- en biergenieters Pierre Step, Gilberte Vandenbroeke en ik
    die bewuste avond maar al te graag naar de tapasbar ‘Pado’ van Patrick en Dominiek.
    om deze heerlijke Belgische streekspecialiteiten te gaan proeven
    Deze tapasbar en bierherberg is gelegen in de
    Stationstraat 68
    8700Tielt




    De kazen met de bieren waren de volgende:

    Westmalle kaas met Westmalle tripel 75 cl
    Chimay pot au près kaas met Chimay Grand Reserve 75 cl
    Dupont kaas “moinette met mout en hop” met Bons Voeux 75 cl
    Molenlander met Halleschelle 75 cl
    .



    De lekkere kaasschotel










    Een Halleschelle als aperitief
    vakkundig geschonken (zoals altijd) door Dominiek






    Als voorsmaakje kregen we het heerlijke
    lauw soepje van Orval en Parmezaanse kaas





    Zachte romige smaak van warme orval subtiel
    gekruid met Parmezanne kaas en broodkruim




    Westmalle Kaas

    Net zoals de Westmalle Tripel is de Westmalle kaas een echt kwaliteitsproduct.
    Ze gebruiken de melk van hun eigen koeien.
    De kaas wordt niet gepasteuriseerd noch ontroomd.
    De kaas kan verschillen van kleur als de koeien op de weide of in de winter op stal staan.
    D
    e productie van de trappistenkaas van Westmalle is beperkt. Hij is alleen maar verkrijgbaar aan de poort van de abdij of in ‘Café Trappisten’, rechtover de abdij.
    Door hun artisanale waarde is de verkoop van Westmalle gerijpte kaas fors gestegen.
    4 weken gerijpt
    type Gouda






    Westmalle Tripel - 9,5% Alc. Vol.
    Brouwerij Trappisten van Westmalle - Westmalle

    Goudgeel bier
    met een mooie romige witte schuimkraag
    wandklevig.

    Een prachtige neus van fruit - Banaan 
    hopbitterheid

    De smaak is overheerlijk
    Zeer complex bier
    Fruitig - sinaas
    zoet die overgaat naar een malse bitterheid.
    Lichte alcoholtoetsen prikkelen de mond.
    Een mooie droge afdronk
    Bier met body

     

     

    Chimay Potaupre Kaas

    Deze streekkaas, onttrokken aan de groene weilanden van Chimay,
    smaakt  heel authentiek  en zuiver.
    Hij dankt zijn rijkdom aan eeuwenoude kennis van boeren,
    verwerkers en kaasmakers van de streek.
    Men zegt dat in Chimay het gras altijd groener is dan elders ....
    Men zegt ook terecht dat groener gras voor betere melk zorgt.

    Le Poteaupre is een juweel van een kaas die alle zintuigen beroert:

    Hij heeft een ivoorgele kern onder een donkere okerkleurige korst.
    Het aroma is oprechte en heeft een aangename en typische geur.
    De kern is zacht en licht vettig
    Deze zachte kaas met heeft een duidelijke notengeur die zorgt voor een pittig accent.

     





    Chimay Grande Reserve – 9% Alc.Vol.

    Brasserie de l’Abbaye N.D. de Scourmont - Forges-lez-Chimay

     

     

    Bruin bier met een licht rode schijn

    Dikke beige schuimkraag die langzaam vermindert

     

    Het aroma is dit van donkerfruit

    Met toetsen van deeg, brood

     

    De smaak is die van donkermout

    Zweem van chocolat

    Toetsjes van banaan

    Pruimen en rozijntjes eisen ook een rol

    Zoet met een lichte bitterheid die zorgt voor evenwicht

    Redelijk droge afdronk met wat bitterheid

     

     


    Moinette kaas met mout en hop

    De kaasmakerij van Brasserie Dupont werd in 1995 opgestart.
    De kazen worden gemaakt met koemelk van dieren uit een hoeve in het gebuurte.
    De Moinette kaas met mout en hop
    Het is een frisse kaas, die lichtjes zurig is en heeft een kruidige toets
    De mout en hop smaakt naar meer

    Behalve bier verkoopt Dupont sinds 1995 kaas en brood.
    Niet uitsluitend om economische redenen,
    ook uit een zeker sociaal engagement:
    deze vergeten streek kampt immers met een hoge werkloosheid.
    Met de bakkerij en de kaasmakerij wil brasserie Dupont hoe klein ook,
    werk verschaffen in eigen streek. Wat we alleen maar kunnen toejuichen.

     






    Avec les bons voeux - 9,5 % Alc.Vol.
    Brasserie Dupont - Tourpes

    Een koperblond biertje met een
    dikke romige witte schuimkop

    De aroma's van verse aromahop brengen u onmiddellijk in hogere sferen
    Wat een boeket!
    Ook fruitige toetsen strelen de neus.

    De smaak is bloemig
    Hoppig en fruitig
    zacht en mals
    u proeft niet dat u met een kanjer van 9,5 % te doen hebt.
    wat het een gevaarlijk biertje maakt.

    Het is een vrij levendig hoppig biertje
    Een bier met Karakter en Klasse
    Al jaren een van mijn favoriete biertjes

     



    Molenlander verwerkt met Halleschelle

    De Molenlander kun je serveren als aperitiefkaas of broodbeleg en past perfect op een kaasschotel'.
    Maar ook met een Halleschellebiertje is het een perfect huwelijk

    Molenlander is een unieke combinatie van een artisanale kaas bereid uit 100% rauwe koemelk

    De combinatie van de rauwe koemelk en het ongepasteuriseerde bier van hoge gisting is

    ongemeen geslaagd.  De kaas is niet gewassen met het bier maar met Halleschelle bereid.

    De kaas wordt uiteindelijk in volume gemaakt bij de Beauvoordse Walhoeve

    De naam Molenlander verwijst naar het Molenland waar Tielt de hoofdstad van is.
    Lees ook
    Molenlander - Een nieuwe kaas met Halleschellebier

     





    Halleschelle - 8,5 % Alc. Vol.
    Picobrouwerij Alvinne - Heule



    Amberkleurig (donker roze) bier
    met dikke romige beige schuimkraag

    De eerste aroma's die de neus prikkelen zijn die van koreander en citrus.
    Fris en bloemerig

    De smaak is echt kruidig en karamelmoutig
    Uitgesproken koreander en citrus.
    Een echt kruidenbier die toch zeer fris overkomt.
    Lichte bitterheid met een tikkeltje aangename zurigheid
    in de afdronk.



    07-02-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    02-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Soldaat - Brouwerij Affligem


    De Soldaat


    Op het einde van verleden jaar is in Leopoldsburg ‘De Soldaat’ voorgesteld.

    Het biertje kwam tot stand onder impuls van wijlen Ray Verpoorten.

    Die vond dat het typische soldatenbier van weleer
    niet mocht ontbreken in een garnizoensgemeente.
     






    De kelnerloop was een uitgelezen moment om dit nieuwe streekproduct
    in de kijker te zetten.

    Een span met een authentieke bierkar hield halt aan de verschillende
    cafés om de eerste lading feestelijk te verdelen.
    Het blonde bier wordt artisanaal gebrouwen volgens een oud Kempisch
    recept met gisting op fles.
    Het wordt op de markt gebracht door de Affligem Brouwerij in Opwijk.

    Daar wordt het exclusief gebrouwen voor de toeristische dienst.

    Drankenhandel Prik & Tik Leopoldsburg zorgt voor de verdeling.







    Toen destijds het caféleven in Leopoldsburg nog floreerde
    door de aanwezigheid van duizenden dienstplichtigen,
    bestond er een soldatenbier, maar dat werd niet overal geschonken.

    Sommige caféhouders waren contractueel gebonden aan bepaalde leveranciers.

    Ray Verpoorten, de voormalige voorzitter van de toeristische raad
    die enkele maanden geleden overleed,
    was al langer op zoek naar een waardige opvolger van dit soldatenbier.

    Vanaf nu telt Leopoldsburg een trio aan streekproducten:

    de Kampse borrel, de soldatenkoek en het soldatenbier. (bron HLN)



     

    De Soldaat – 8,5% Alc. Vol.

    Brouwerij Affligem – Opwijk







    Goudblond helder bier

    Met een dikke witte schuimkop

     

    De neus is aangenaam geurig

    licht zoete mout met fruitige noten

     

    De eerste slok is aangenaam

    Moutig zoet met onmiddellijk een bittere toets

    Gistig aroma met een vleugje hop

    Fruitig (banaan)

    De matige bitterheid blijft aanhouden en brengt het bier mooi in balans

    Een lichtbittere afdronk

    Een heel lekker biertje die in de smaak zal vallen.

    Zeg maar een echte stevige Belgische tripel.

     

    Enig nadeel is het lelijke etiket met karige info.




    Weinig informatie op het etiket.  Jammer.



    02-02-2010 om 23:10 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!