Inhoud blog
  • Tripels 52 - Val-Dieu Triple - Vilbas Bumm - Wulps Blondje
  • In het spoor van Nico Mattan - 't Vertier
  • 35ste Dinsdagnamiddag proeverij - Lazy Panda – Brewpakt - Seaking Zeewierstout - Mijnfiets – Stravius Goe straf Tripel – Stravius Goe straf Quadrupel.
  • 5 bieren 151 All - in Chinook - Gouden Carolus Classic - Hilleveld Wild Pale Ale - Maredsous Brune - Ne Grellige
  • 5 bieren 150 - Antiek Blond Super 5 Ale - Brown Ale Le Chasseur - Straffe Hendrik X-mas Blend - Ter Dolen Winter – Wintermaster
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!
  • Heel duidelijk
  • donkere Carlsberg

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    29-02-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Den Heksestoel - Loker - Borelle






    Den Heksestoel - Loker







    Wie nog nooit in de gemeente Heuvelland is geweest heeft waarschijnlijk al gehoord van sommige van de acht kleine dorpjes die deel uitmaken van diy mooie plattelandsgebied.
    Een gebied dat zich uitstrekt tussen Ieper en Poperinge.
    Dranouter bvb. gekend voor zijn jaarlijks folkfestival, kemmel met zijn berg van 156 m hoog, het hoogsye punt in de provoncie West-Vlaanderen.


    Maar Loker is misschien minder bekend? Alhoewel de namen Rodeberg, Scherpenberg en een stuk van de Kemmelberg deel uitmaken van deze gemeente.

    Dit dorpje valt voornamelijk op door zijn Sint-Petruskerk met vier kleine torentjes die je op verschillende hoge plaatsen in het landschap kan bewonderen. Maar Loker is in de streek vooral bekend om zijn Brasserie “Den Heksestoel”.

















    Den Heksenstoel laat zich vooral opmerken door zijn prachtig interieur waar de tijd is blijven stil staan.
    Deze prachtige Brasserie wordt vooral bezocht door wandelaars, fietsers en toeristen die in de streek vertoeven. 
    Ook Fransen steken maar al te graag de grens over om te genieten van hun culinaire keuken of om te proeven van een van de 100 bieren (vooral regionale) die het café rijk is.
    Het was trouwens een Zytholoog die samen met de bazen de bierkaart heeft opgemaakt. Het café is ook nog Gouverneur van Orval en van La Trappe.

    Voor de wijnliefhebbers beschikken ze ook over een resem Heuvellandse wijnen. Annemie en ik zijn er onlangs na een wandeling een ‘Borelle’ gaan proeven.











    Borelle Saison





    ‘Borelle’ het bier van Dranouter

    De naam is ontstaan door het werkwoord Borellen.
    Tijdens het lentefeest wordt in de streek de winter met Borellen verjaagd.
    Borellen zijn bundels stro die als fakkel dienen.
    Het stamt voort van een Germaanse traditie.
    Het dorp Dranouter is dan in feeststemming en er wordt er op verschillende plaatsen stropoppen verbrand.
    Naast talrijke activiteiten vloeit het Borellebier overmatig!











    ‘Borelle’ (7,5% Alc.Vol.) het bier van Dranouter
    Artisanaal tussen de Hoppevelden gebrouwen bij De Plukker Poperinge

    De naam is ontstaan door het werkwoord Borellen.
    Tijdens het lentefeest wordt in de streek de winter met Borellen verjaagd.
    Borellen zijn bundels stro die als fakkel dienen.
    Het stamt voort van een Germaanse traditie.
    Het dorp Dranouter is dan in feeststemming en er wordt er op verschillende plaatsen stropoppen verbrand.
    Naast talrijke activiteiten vloeit het Borellebier overmatig!

    Het is een donkerblond tot amberkleurig bier met gebroken witte schuimkraag

    De neus is gistig
    Moutig
    met een licht hoparoma

    De aanzet is kruidig
    Ook een moutzoete toets
    Zacht met een lichte hopbitterheid die blijft duren
    Tikje fruitigheid
    Ook de kruidigheid (Kruidnagel) laat zich voortdurend smaken
    Mooi in balans
    Droge afdronk

    Een eenvoudig lekker bier die op het lentefeest door de feestvierders wordt geapprecieerd!
    Ook wij konden van dit biertje genieten in dit prachtig interieur































































    INFO

    Den Heksestoel
    Douanestraat 1 | B-8958 Loker





    Groeten
    William & Annemie




    29-02-2020 om 09:51 geschreven door William Roelens


    16-02-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 72 - Copain - Cull de Chien - Cuvee Copains #1- De Meester Saison - Parish Envie Pale Ale







    VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 72











    Copain (6,5% Alc.Vol.)
    Gebrouwen voor Brouwerij Stefanus - Wevelgem

    Gebrouwen door brouwerij Het Gulden Spoor – Gullegem








    Amberkleurig bier met een romige gebroken witte schuimkraag

    Moutig aroma
    Gevolgd door een fruitige prik
    Gistig

    De aanzet is zoet
    Sacharose komt soms boven
    moutig en fruitig
    Lichte bitterheid
    Mooi in balans
    Geen topper maar
    een blond bier die iedereen kan behagen.
    Is dit niet de vereiste?








    Cull de Chien (6,3% Alc.Vol.)

    Gebrouwen bij
    Tall Poppy Brewing Company – Edegem







    Amberkleurig bier met een romige witte schuimkraag

    Een sterk kruidig aroma
    Koriander
    Fruitige toetsen

    Bittere aanzet
    Kruidig
    Ook fruitige toetsen van steenvruchten
     Een gembersmaakje af en toe
    Redelijk pittig bier
    Niet slecht maar voor mij geen wauw!
    Verwijst de naam misschien naar de ruwheid van een rots met een hondenkop?









    Cuvee Copains #1 (5,0% Alc.Vol.)
    Brouwerij
    De Leite / Oud Beersel – Ruddervoorde/Beersel






    Wazig amberkleurig bier met witte schuimkraag

    Moutig aroma
    Met een aangenaam zuurtje in de neus
    Fruitig

    De eerste slokken zijn genoegelijk licht zurig
    Fruitige toetsen Citrus
    Matig bitter
    Tikje hout
    Stabiel
    Een zuur/bittere afdronk
    Lekkere cuvee!











    De Meester Saison (6,2% Alc.Vol.)
    Brouwerij
    De Meester - Stasegem







    Blond bier met witte romige schuimkraag

    Neus is gistig
    Fruitige prikken (abrikoos)
    Een kruidige toets

    Moutige aanzet
    Fruitige toetsen (abrikoos)
    Mooie bitterheid
    In evenwicht
    Bitterheid neem toe naar het einde
    Fijne saison










    Parish Envie Pale Ale (5,5% Alc.Vol.)
    Parish Brewing Company - Louisiana





    Wazig blond bier met witte schuimkraag

    De neus ruikt een fruitige coctail van passievrucht
    Citrus
    Perzik

    Tropische aanzet

    Mango
    Grapefruit
    Lichte bitterheid
    Perfecte balans
    Fruitige afdronk
    Heerlijk bier!






    Let op!

    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!

    Groeten
    William


    16-02-2020 om 09:47 geschreven door William Roelens


    05-02-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HopBel - Ontwikkeling van streekeigen Belgische hopvariëteiten









    HopBel 
    Ontwikkeling van streekeigen Belgische hopvariëteiten







    Met de oprichting van een eigen veredelingsprogramma ‘HopBel - Ontwikkeling van streekeigen Belgische hopvariëteiten’ wil Stad Poperinge samen met de hoptelers en verschillende kennisinstellingen (Inagro, hogeschool Vives en het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek)  eigen lokale hopvariëteiten ontwikkelen om zo terug een stevige positie in de hopmarkt in te nemen.

     

    Kostprijs project: 78.400,00 euro Leader Westhoek: 39.200,00 euro (50%).












    Waarom is een streekeigen hopveredelingsprogramma nodig?

     

    Hop is één van de sleutelingrediënten van bier, naast water, graan en gist. De aanwezige zuren in hop zorgen voor de bitterheid en betere bewaarbaarheid van het bier, terwijl de aanwezige oliën zorgen voor de smaak en aroma.

     

    Door het groot belang van hop in het brouwproces werden de voorbije decennia in verschillende landen veredelingsprogramma’s opgericht om de hopvariëteiten te verbeteren. Aangezien vooral de VS en Duitsland instaan voor de grootste hopproductie wereldwijd, worden daar de belangrijkste veredelingsprogramma’s teruggevonden. Maar ook in andere landen zoals Engeland, Tsjechië en Frankrijk (de Elzas streek) werden veredelingsprogramma’s opgericht. Deze programma’s richten zich niet enkel op brouwkarakteristieken (aroma en bitterheid), maar ook opbrengst en ziekteresistentie van de hopplant behoren tot de belangrijke selectiecriteria. Hierdoor ontstaan hopvariëteiten die interessant zijn voor zowel de hopteler als de brouwer.

     

    In Vlaanderen, en bij uitbreiding heel België, bestaat geen eigen veredelingsprogramma voor hop. De hopteelt in Vlaanderen, die zich voornamelijk situeert in de streek rond Poperinge, bestaat uit variëteiten die in het buitenland ontwikkeld werden. Niet alle variëteiten die in het buitenland werden ontwikkeld zijn automatisch geschikt om in Vlaanderen geteeld te worden. De opbrengst kan hierbij lager liggen en ook het aroma kan verschillen vergeleken met de locatie waar het ras ontwikkeld werd, als gevolg van een verschil in klimaatcondities en grondsoort.

     

    Toch teelden Vlaamse hoptelers decennia lang deze buitenlandse variëteiten met succes door zelf de meest geschikte hop variëteiten uit te selecteren en te telen. De streek rond Poperinge was zelfs in het buitenland een begrip binnen de hopteelt.

     

    Echter, nieuwe en betere hopvariëteiten die in het buitenland ontwikkeld worden, worden meer en meer afgeschermd. Dit betekent concreet dat de Belgische hoptelers geen gebruik kunnen maken van deze nieuw ontwikkelde variëteiten, waardoor ze concurrentieel in het nadeel komen t.o.v. telers in het buitenland. In de toekomst zou dit zelfs nefast kunnen zijn voor de Poperingse Hopteelt.

     

    Om hierop in te spelen is een Belgisch hopveredelingsprogramma nodig. Door lokaal te selecteren kunnen hopvariëteiten ontwikkeld worden die optimaal onder lokale condities geteeld kunnen worden, resistent zijn tegen de belangrijkste ziektes en de concurrentie met de buitenlandse variëteiten kunnen aangaan. Vooral op vlak van aromahoppen ligt nog veel potentieel.










    Doelstellingen van het Leaderproject


     

    Een veredelingsprogramma voor hop is echter heel intensief en het duurt om en bij de 10 jaar. Een dergelijk programma bestaat uit verschillende stappen: selectie, kruisingen tussen mannelijke en vrouwelijke ouderplanten en zaadoogst, opkweken van de zaailingen, screening naar ziekteresistentie, verdere opkweek op veld, waarnemingen naar groeikarakteristieken en opbrengstbepalingen, bepaling van het alfazuur- en oliegehalte en brouwproeven. Via dit Leaderproject dat op 1 januari 2020 van start is gegaan, wordt het veredelingsprogramma opgestart en zullen de eerste jaren overbrugd worden. Een solide basis zal gelegd worden voor de uitbouw van een volwaardig veredelingsprogramma. Via diverse workshops zal samen met de hoptelers en de brouwerijsector gecommuniceerd worden en zal een structuur gezocht worden om dit veredelingsprogramma te bestendigen naar de toekomst toe.

     



    De doelstellingen van dit project zijn dan ook:

    • Ontwikkeling van ziekteresistente streekeigen Belgische aromahoppen;
    • Kennisopbouw en kennisuitwisseling met brouwers en hoptelers van hopveredelingsprogramma;
    • Verder creëren van draagvlak bij hoptelers en brouwerijsector voor Belgische hopveredeling.












    Meer info:

     

    Vzw HOP – Stad Poperinge

    Grote Markt 1

    8970 Poperinge

    T 057 34 66 71


    info@belgischehop.be

    www.belgischehop.be

     

     

    Zie ook:

     

    www.west-vlaanderen.be/leader

    www.vlaanderen.be/pdpo

     

    Leader is een programma voor plattelandsontwikkeling. Het wordt gefinancierd met Europese (50 %), Vlaamse (25 %) en Provinciale middelen (25 %). Met steun van ELFPO.










    05-02-2020 om 00:00 geschreven door William Roelens


    03-02-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VZW Hop reikt de Hopcertificaten 2018 - 2019 uit















    VZW Hop reikt de Hopcertificaten 2018 - 2019 uit

    Op vrijdagavond 31 januari 2020 werd in het ‘Skindles Guesthouse’ de jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie van VZW Hop gehouden Aansluitend was er de uitreiking van de nieuwe certificaten aan de brouwerijen die in 2019 het gebruik van het kwaliteitslogo "Belgische Hop" voor hun speciaal bieren hadden aangevraagd en gekregen.











     Ter promotie van de Belgische hop werd in september 2011 het logo “Belgische hop – Belgian hops” of “Houblon Belge – Belgian hops” ontwikkeld en gelanceerd naar aanleiding van de streekmarkt “Tournée générale”, nu “Lekker Westhoeks” genoemd. Brouwerijen die in België geteelde hop gebruiken bij het brouwen van hun kwaliteitsbieren kunnen vanaf dan extra in de verf gezet worden door het plaatsen van dit logo op het etiket van hun bierflesjes, dit als promotie. De belangrijkste voorwaarde voor dit gebruik is dat de brouwer officieel erkent dat minstens de helft van de gebruikte hop voor dat bier van Belgische oorsprong is.












    In januari 2017 werd een variant van het logo “Belgische hop – Belgian hops” of “Houblon Belge – Belgian Hops” ontwikkeld, het gouden logo. De belangrijkste voorwaarde voor dit gebruik is dat de brouwer officieel erkent dat het bier met 100% Belgische hop gebrouwen wordt.De hoptelers doen heel wat moeite om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van de hop optimaal blijft. In 2017 ondertekenden de hoptelers een lastenboek met enkele kwaliteitsvoorwaarden om het logo "Belgische hop"  te mogen gebruiken om hun hop te commercialiseren.



    Nieuwe bieren 2019

    Bieren 100%
    Bieren 50%

     

    Brouwerij Basanina, Lede

    Saison Du Lucien – De Kleinen

    Saison Du Lucien – Dry Hopped

    Père Totale

    Brouwerij De Poes, Tielt

    Tielts Kloosterbier “Blond”

    Tielts Kloosterbier “Bruin”

    MAK Brewery, Sterrebeek

    MAK Eens Proeven?

    Brasserie De La Lesse Coopérative, Eprave

    LA CAMBRÉE

    LA CHINETTE

    L’ESPRIT TRIPLE’S

    L’HIVERESSE

    MARIE BLANCHE

    LA ROUGE CROIX

    Gloriaan VZW, Rupelmonde

    Gloriaan Quadrupel

    Brasserie Des Légendes, Irchonwelz

    Juste Fair Tripel

    Juste Fair Brown

    Juste Fair Blond

    Brouwerij The Ministry Of Belgian Beer, Gent

    Pils 13 Delta

    Pils 13 Fresh Hop

    Pils 13 “Hergist”

    Pils 13 “Niet Hergist”

    Brouwerij Castalia Craft Beers, Zonnebeke 

    Clio Castalia

    Urania Castalia 

    De Circus Brouwerij, Heestert

    Piccolo

    Ringmaster 

    Huisbrouwerij Klondiker, Meulebeke

    Dust

    Lupor

    Claim 1

    Nugget

    Flake

    Frutha

    Porlu

    Valerio

    Meulebeeks Wit

    Saison d’or

    Braserie Du Renard, Grez-Doiceau

    La Grézienne

    La Brunette

    La Rozsse de Poire

    La Roublarde

     Microbrouwerij De Backer, Wetteren

    Pikaflor

    Brouwerij Broers, Wachtebeke

    Broers Pale Ale

     

    Brouwerij Beerselect, Gent

    Kroost Hoppig Blond

    Brouwerij En Stoemelings / Bières De Quartiers, Brussel

    La Parvis

     

    Lumberjacks Brewers, Sprimont

    La Grev’ale

    Brouwerij Kompel, Maasmechelen

    Kompel l’Or Noir

    Brouwerij Mareklop, Lokeren

    Mareklop Quadrupel

    Brouwerij Toye, Marke

    Saison Lokaal

     

    Belgo Sapiens Brewers, Nivelles

    Cheval Godet Winter

    Leroy Breweries, Watou

    Kapittel Prior 9°

    Cuvée Watou Rouge

    Kapittel Gluten-Free

    Kapittel Tripel Abt 10°

    Kapittel Blond

     

    Glorius Bastards, Pamel

    Glorius

     

    Brouwerij Perron bieren, Gellik

    Boegetbier

    Brasserie Valduc-Thor, Thorembais-Saint-Trond

    Insolite

    Thor (Brune)

    La Schweitzer (Blonde)

    La Petite Soeur

    Brouwerij Vissenberg, Nijlen

    Jack’s Coffee

    Brouwerij De Leite, Ruddervoorde

    Cuvée Oncle Pol

    Femme Fatale Bio

    Bronzen Baron

    Brouwerij Jacobs, Aartselaar

    Serlaer Blond

    Serlaer Bruin

    Buitenlust Bier GCV, Zulte

    Buitenlust Dubbel Blond

    Bryggja Brewery, Moerkerke

    Sarepta

    Triple-B IPA

    Waldorph

    Mysticum Cosmic Tripel

    Mysticum Cosmic Ale

    Roedolph

    Aristide

    Niekaarkeneir, Nieuwkerken-Waas

    Niekaarkeneir

     

    De Brouwmoaten, Roeselare

    Wuk Brūn



    Burgemeester, schepencollege en brouwers met hun certificaten


    Groeten
    William Roelens






    03-02-2020 om 15:57 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!