Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
16-02-2020
VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 72 - Copain - Cull de Chien - Cuvee Copains #1- De Meester Saison - Parish Envie Pale Ale
VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 72
Copain (6,5% Alc.Vol.) Gebrouwen voor BrouwerijStefanus- Wevelgem Gebrouwen door brouwerijHet Gulden Spoor– Gullegem
Amberkleurig bier met een romige gebroken witte schuimkraag
Moutig aroma Gevolgd door een fruitige prik Gistig
De aanzet is zoet Sacharose komt soms boven moutig en fruitig Lichte bitterheid Mooi in balans Geen topper maar een blond bier die iedereen kan behagen. Is dit niet de vereiste?
Amberkleurig bier met een romige witte schuimkraag
Een sterk kruidig aroma Koriander Fruitige toetsen
Bittere aanzet Kruidig Ook fruitige toetsen van steenvruchten Een gembersmaakje af en toe Redelijk pittig bier Niet slecht maar voor mij geen wauw! Verwijst de naam misschien naar de ruwheid van een rots met een hondenkop?
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
HopBel - Ontwikkeling van streekeigen Belgische hopvariëteiten
HopBel Ontwikkeling van streekeigen Belgische hopvariëteiten
Met de oprichting van een eigen veredelingsprogramma ‘HopBel - Ontwikkeling van streekeigen Belgische hopvariëteiten’ wil Stad Poperinge samen met de hoptelers en verschillende kennisinstellingen (Inagro, hogeschool Vives en het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek) eigen lokale hopvariëteiten ontwikkelen om zo terug een stevige positie in de hopmarkt in te nemen.
Kostprijs project: 78.400,00 euro Leader Westhoek: 39.200,00 euro (50%).
Waarom is een streekeigen hopveredelingsprogramma nodig?
Hop is één van de sleutelingrediënten van bier, naast water, graan en gist. De aanwezige zuren in hop zorgen voor de bitterheid en betere bewaarbaarheid van het bier, terwijl de aanwezige oliën zorgen voor de smaak en aroma.
Door het groot belang van hop in het brouwproces werden de voorbije decennia in verschillende landen veredelingsprogramma’s opgericht om de hopvariëteiten te verbeteren. Aangezien vooral de VS en Duitsland instaan voor de grootste hopproductie wereldwijd, worden daar de belangrijkste veredelingsprogramma’s teruggevonden. Maar ook in andere landen zoals Engeland, Tsjechië en Frankrijk (de Elzas streek) werden veredelingsprogramma’s opgericht. Deze programma’s richten zich niet enkel op brouwkarakteristieken (aroma en bitterheid), maar ook opbrengst en ziekteresistentie van de hopplant behoren tot de belangrijke selectiecriteria. Hierdoor ontstaan hopvariëteiten die interessant zijn voor zowel de hopteler als de brouwer.
In Vlaanderen, en bij uitbreiding heel België, bestaat geen eigen veredelingsprogramma voor hop. De hopteelt in Vlaanderen, die zich voornamelijk situeert in de streek rond Poperinge, bestaat uit variëteiten die in het buitenland ontwikkeld werden. Niet alle variëteiten die in het buitenland werden ontwikkeld zijn automatisch geschikt om in Vlaanderen geteeld te worden. De opbrengst kan hierbij lager liggen en ook het aroma kan verschillen vergeleken met de locatie waar het ras ontwikkeld werd, als gevolg van een verschil in klimaatcondities en grondsoort.
Toch teelden Vlaamse hoptelers decennia lang deze buitenlandse variëteiten met succes door zelf de meest geschikte hop variëteiten uit te selecteren en te telen. De streek rond Poperinge was zelfs in het buitenland een begrip binnen de hopteelt.
Echter, nieuwe en betere hopvariëteiten die in het buitenland ontwikkeld worden, worden meer en meer afgeschermd. Dit betekent concreet dat de Belgische hoptelers geen gebruik kunnen maken van deze nieuw ontwikkelde variëteiten, waardoor ze concurrentieel in het nadeel komen t.o.v. telers in het buitenland. In de toekomst zou dit zelfs nefast kunnen zijn voor de Poperingse Hopteelt.
Om hierop in te spelen is een Belgisch hopveredelingsprogramma nodig. Door lokaal te selecteren kunnen hopvariëteiten ontwikkeld worden die optimaal onder lokale condities geteeld kunnen worden, resistent zijn tegen de belangrijkste ziektes en de concurrentie met de buitenlandse variëteiten kunnen aangaan. Vooral op vlak van aromahoppen ligt nog veel potentieel.
Doelstellingen van het Leaderproject
Een veredelingsprogramma voor hop is echter heel intensief en het duurt om en bij de 10 jaar. Een dergelijk programma bestaat uit verschillende stappen: selectie, kruisingen tussen mannelijke en vrouwelijke ouderplanten en zaadoogst, opkweken van de zaailingen, screening naar ziekteresistentie, verdere opkweek op veld, waarnemingen naar groeikarakteristieken en opbrengstbepalingen, bepaling van het alfazuur- en oliegehalte en brouwproeven. Via dit Leaderproject dat op 1 januari 2020 van start is gegaan, wordt het veredelingsprogramma opgestart en zullen de eerste jaren overbrugd worden. Een solide basis zal gelegd worden voor de uitbouw van een volwaardig veredelingsprogramma. Via diverse workshops zal samen met de hoptelers en de brouwerijsector gecommuniceerd worden en zal een structuur gezocht worden om dit veredelingsprogramma te bestendigen naar de toekomst toe.
De doelstellingen van dit project zijn dan ook:
Ontwikkeling van ziekteresistente streekeigen Belgische aromahoppen;
Kennisopbouw en kennisuitwisseling met brouwers en hoptelers van hopveredelingsprogramma;
Verder creëren van draagvlak bij hoptelers en brouwerijsector voor Belgische hopveredeling.
Leader is een programma voor plattelandsontwikkeling. Het wordt gefinancierd met Europese (50 %), Vlaamse (25 %) en Provinciale middelen (25 %). Met steun van ELFPO.
Op vrijdagavond 31 januari 2020 werd in het ‘Skindles Guesthouse’ de jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie van VZW Hop gehouden Aansluitend was er de uitreiking van de nieuwe certificaten aan de brouwerijen die in 2019 het gebruik van het kwaliteitslogo "Belgische Hop" voor hun speciaal bieren hadden aangevraagd en gekregen.
Ter promotie van de Belgische hop werd in september 2011 het logo “Belgische hop – Belgian hops” of “Houblon Belge – Belgian hops” ontwikkeld en gelanceerd naar aanleiding van de streekmarkt “Tournée générale”, nu “Lekker Westhoeks” genoemd. Brouwerijen die in België geteelde hop gebruiken bij het brouwen van hun kwaliteitsbieren kunnen vanaf dan extra in de verf gezet worden door het plaatsen van dit logo op het etiket van hun bierflesjes, dit als promotie. De belangrijkste voorwaarde voor dit gebruik is dat de brouwer officieel erkent dat minstens de helft van de gebruikte hop voor dat bier van Belgische oorsprong is.
In januari 2017 werd een variant van het logo “Belgische hop – Belgian hops” of “Houblon Belge – Belgian Hops” ontwikkeld, het gouden logo. De belangrijkste voorwaarde voor dit gebruik is dat de brouwer officieel erkent dat het bier met 100% Belgische hop gebrouwen wordt.De hoptelers doen heel wat moeite om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van de hop optimaal blijft. In 2017 ondertekenden de hoptelers een lastenboek met enkele kwaliteitsvoorwaarden om het logo "Belgische hop" te mogen gebruiken om hun hop te commercialiseren.
Nieuwe bieren 2019
Bieren 100% Bieren 50%
Brouwerij Basanina, Lede
Saison Du Lucien – De Kleinen
Saison Du Lucien – Dry Hopped
Père Totale
Brouwerij De Poes, Tielt
Tielts Kloosterbier “Blond”
Tielts Kloosterbier “Bruin”
MAK Brewery, Sterrebeek
MAK Eens Proeven?
Brasserie De La Lesse Coopérative, Eprave
LA CAMBRÉE
LA CHINETTE
L’ESPRIT TRIPLE’S
L’HIVERESSE
MARIE BLANCHE
LA ROUGE CROIX
Gloriaan VZW, Rupelmonde
Gloriaan Quadrupel
Brasserie Des Légendes, Irchonwelz
Juste Fair Tripel
Juste Fair Brown
Juste Fair Blond
Brouwerij The Ministry Of Belgian Beer, Gent
Pils 13 Delta
Pils 13 Fresh Hop
Pils 13 “Hergist”
Pils 13 “Niet Hergist”
Brouwerij Castalia Craft Beers, Zonnebeke
Clio Castalia
Urania Castalia
De Circus Brouwerij, Heestert
Piccolo
Ringmaster
Huisbrouwerij Klondiker, Meulebeke
Dust
Lupor
Claim 1
Nugget
Flake
Frutha
Porlu
Valerio
Meulebeeks Wit
Saison d’or
Braserie Du Renard, Grez-Doiceau
La Grézienne
La Brunette
La Rozsse de Poire
La Roublarde
Microbrouwerij De Backer, Wetteren
Pikaflor
Brouwerij Broers, Wachtebeke
Broers Pale Ale
Brouwerij Beerselect, Gent
Kroost Hoppig Blond
Brouwerij En Stoemelings / Bières De Quartiers, Brussel
La Parvis
Lumberjacks Brewers, Sprimont
La Grev’ale
Brouwerij Kompel, Maasmechelen
Kompel l’Or Noir
Brouwerij Mareklop, Lokeren
Mareklop Quadrupel
Brouwerij Toye, Marke
Saison Lokaal
Belgo Sapiens Brewers, Nivelles
Cheval Godet Winter
Leroy Breweries, Watou
Kapittel Prior 9°
Cuvée Watou Rouge
Kapittel Gluten-Free
Kapittel Tripel Abt 10°
Kapittel Blond
Glorius Bastards, Pamel
Glorius
Brouwerij Perron bieren, Gellik
Boegetbier
Brasserie Valduc-Thor, Thorembais-Saint-Trond
Insolite
Thor (Brune)
La Schweitzer (Blonde)
La Petite Soeur
Brouwerij Vissenberg, Nijlen
Jack’s Coffee
Brouwerij De Leite, Ruddervoorde
Cuvée Oncle Pol
Femme Fatale Bio
Bronzen Baron
Brouwerij Jacobs, Aartselaar
Serlaer Blond
Serlaer Bruin
Buitenlust Bier GCV, Zulte
Buitenlust Dubbel Blond
Bryggja Brewery, Moerkerke
Sarepta
Triple-B IPA
Waldorph
Mysticum Cosmic Tripel
Mysticum Cosmic Ale
Roedolph
Aristide
Niekaarkeneir, Nieuwkerken-Waas
Niekaarkeneir
De Brouwmoaten, Roeselare
Wuk Brūn
Burgemeester, schepencollege en brouwers met hun certificaten
Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen.
Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk? Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop. De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen. Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje! Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven. Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik heb genuttigd thuis of op een terras.
DE NAAM TRIPEL
Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934. Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.
Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles. De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel.
Aroma’s van rijpe banaan Een prikje kruidnagel Moutig
De smaak is raak Moutig en fruitig Bananetoetsen Licht kruidig Alcoholwarmte Zacht romig Evenwichtig Nog altijd een fantastische tripel waar ik van hou
Goudkleurige helder bier met een romige witte schuimkraag
Een aroma van banaan vertroeteld de neus Zoet en granig Kruidnagel Gistig
De aanzet is een licht bittere smaak Kruidige toetsen Banaan De zoete tonen komen naar boven Alsook een lichte alcoholwarmte Goed in balans Misschien iets te stroperig maar smaken doet deze commerciële tripel Redelijk hoog in alcohol voor een tripel
Licht fruitaroma Moutig en zacht kruidig Suikerachtig
Zoete aanzet Lichte toets van honing Banaan Allemaal minimaal Een beetje hoptoevoeging Had toch ietsje meer bitterheid verwacht Goed in evenwicht Licht bittere afdronk Een toegankelijke tripel
Deze tripel werd gebrouwen voor Select een lokale supermarkt in Lauwe (West-Vlaanderen), Wie bij deze supermarkt in Lauwe een ‘Noë Tripel’ koopt, krijgt niet enkel deze tripel maar steunt ook een goed doel. Per flesje gaat namelijk vijf cent naar de Alzheimer Liga. Niet toevallig, stichter Noë Stichelbaut overleed namelijk in 2009 aan die ziekte.
Vier medewerkers van de winkel ontwikkelden samen met de Meense brouwerij Eutropius dit bier. “De perfecte teambuilding”, lachen collega's Ivan Vandamme en Luc Durieu. “We hebben met zijn allen verschillende smaken geproefd om zo tot iets unieks en lekkers te komen.”
De collega's brouwden 1.200 liter bier, goed voor 4.000 pintjes. Zij kunnen het bier alvast appreciëren.
Aangename smaak Fruitig Citrustoets Licht bitter Goed uitgebalanceerd Droge lange afdronk Aangenaam Duits zomerbier met heel veel smaak! geproefd in Koffiehuis ‘De Hofnar’ Gullegem
Koperkleurig bier met een gebroken witte volle schuimkraag.
De neus ruikt karamel brettanomyces Hout
De eerste slokken zijn lichtfruitig Soms een zuurtje en enige bitterheid Karamel Houtprikken komen soms opzetten Droog mondgevoel Nogal wat koolzuur Ondanks de ouderdom nog altijd een fantastisch bier
Gebrouwen voor het 125-jarig jubileum van de Brunehaut-brouwerij (inclusief de voormalige brouwerij Allard-Groetembril, en ondertekend door de voormalige brouwer). Gebrouwen met Saccharomyces en Brettanomyces Bruxellensis. 11000 genummerde flessen.
De eerste slokken zijn zoet Licht fruitig Kruidige toetsen De smaak is soms eigenaardig! Het bier is niet erg stabiel Zoete afdronk Een nogal eentonig doordrinkbier
Het Anker Gouden Carolus Indulgence 2018 – Hopscure (8,0% Alc.Vol.) BrouwerijHet Anker- Mechelen
Donker bruin bier met een romige beige schuimkraag
Een aangenaam aroma van karamel Rozijntjes Vijgen Donker chocolade
De smaak zet het aroma verder Geroosterde mout Donker fruit Hoppigheid komt naar boven Kruidigheid zorgt voor afwisseling Licht bittere afdronk Niet slecht!
Zoete aanzet Koffietoetsen Karamel Redelijke kruidigheid die niet stoort Gedroogd fruit Zoethout Redelijk volmondig Behoorlijke bitterheid in de afdronk Kruidig bier die ik lust
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen. Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk? Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop. De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen. Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje! Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven. Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik deze zomer heb genuttigd thuis of op een terras.
DE NAAM TRIPEL Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934. Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.
Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles. De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel.
Licht wazige oranjekleurig bier met een romige witte schuimkraag
Een aangenaam aroma van gist en mout Tikje kruidig – Kruidnagel Gedroogd fruit en een tikje karamel
De aanzet is bijna een vervolg van het aroma Zoete smaak Honing Kruidnagel Pruimpjes en rozijnen Een lichte bitterheid brengt evenwicht Een warme alcohol toets Een lichte scherpe afdronk Een heerlijke tripel!
Goudekleurige tripel met een mooie romige schuimkraag
Een geurig fruitig aroma van Citrus en sinaas Lichtmoutig
Een zoete aanzet Lichtjes karamel Fruitige tonen Koriander Zoete toetsen blijven domineren Lichte alcoholwarmte Een klassiek gebrouwen tripel Die prachtig oogt in zijn eigen glas!
Bush Amber Tripel (12%Alc.Vol) BrasserieDubuisson- Pipaix
Amberkleurig bier met fijne witte schuimkraag
Het aroma bied ons gistige nota’s Zoet Karamel - Kandij Rozijntjes
Ook in de smaak is kandijsuiker te proeven Moutige toetsen Kruidnagel Warme alcohol is redelijk verborgen Lichte bitterheid Tikje fruitige toetsen van peren, rozijntjes Complex Mooi in balans zoete afdronk Prachtig Belgisch zetelbier
VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 70 - Cuvée Oncle Pol - Julia Sunny Joy - Kompel Bovengronds - Mareklop Oak - Rex Artus
VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 68
Cuvée Oncle Pol (7,0%Alc.Vol.) BrouwerijDe Leite– Ruddervoorde
Roodbruin bier met een romige beige schuimkraag
Lichtzurige neus Wijntoets Tikje hout Kandij?
Lichtzure aanzet Citroen Zoete mout karamel in de smaak Houten prik Is niet zo evenwichtig Zure afdronk
Julia Sunny Joy (4,7%Alc.Vol.) Gebrouwen voor deBelgian Brew Brothers – Zwevegem Gebrouwen door BrouwerijEutropius– Menen
Wazig geel bier met witte fijne schuimkraag
Moutige neus Citrus Hoppig
De eerste slokken zijn licht bitter Fruitige aangename smaak Citrus toetsen komen naar boven Ook een beetje ananas waarneembaar Nu en dan een zoete prik Evenwichtig Licht zoet/zure afdronk Lekker licht bier
Kompel Bovengronds (6,0%Alc.Vol.) Gebrouwen voor BrouwerijKompel- Maasmechelen Gebrouwen door brouwerijAnders– Halen
Wazig goudblond bier met romige dikke schuimkraag
Bleke mout Fruitige prikken van abrikoos Gistig
Moutige aanzet Fruitige prikken Perzik en abrikoos Nu en dan een zoet prikje Met af en toe een kruidige smaak van koriander Allemaal mooi aansluitend Lekker bier om bovengronds te degusteren
Zoete aanzet Zurige prikjes Kruidige toetsen Alcoholwarmte in de mond Chocolade in de afdronk Tikje koffie Misschien ietsje te veel van het goede maar dit bier kan me wel bekoren!
Rex Artus (8,5%Alc.Vol.) Gebrouwen voorBier & Karakter- Slijpskapelle Gebrouwen door brouwerijAnders– Halen
Amberkleurig bier met een romige mooie schuimkraag
De neus bied fruitige aroma’s Gistig Abrikoos, banaan Zoet met een tikje karamel Lichte hoppigheid
De smaak is zoet moutig Behoorlijke milde bitterheid Nu en dan een kruidige prik In balans Zoete afdronk Niet slecht Een braaf bier Rex Artus werd eerder gebrouwen voor Biernatie uit Beselare, In 2018 overgenomen door Bier & Karakter
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Tripels 10 - 1830 La Loi - Triple - Abeelsen Tripel - Baltic Tripel
TRIPELS 10
Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen.
Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk? Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop. De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen. Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje! Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven. Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik nu en dan heb genuttigd thuis of op een terras.
DE NAAM TRIPEL Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934. Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.
Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles. De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel.
1830 La Loi - Triple BrasserieScåssenes(Voorheen Ecaussines)
Strogeel bier met een fijne witte schuimkraag
Zoet moutaroma Granige prikken metaal in de neus!
Zoete aanzet Floraal Koriander Tikje zurigheid Ook hier een metaalsmaak Kruidige afdronk Nee, niet de beste tripel die ik al proefde
Poperinge is een stad waar het altijd leuk te vertoeven is. Poperinge straalt levensvreugde uit. Naast verschillende authentieke volkscafés en gastronomische verwennerijen beschikt de hoppestad ook over drie brouwerijen en een hoppemuseum. Een museum waar naast de geschiedenis van de hop ook bierproeven een belangrijke rol speelt.
Niet alleen de grote uitgestalde biercollectie is een trekpleister in dit fantastische gebouw maar ook de avonden die de vrienden van het Hopmuseum inrichten waar ze regelmatig een gastspreker-brouwer uitnodigen, lokt veel bierfanaten.
Maar de 3 maandelijkse bierproefavonden zijn toch uitzonderlijk. Ze hebben telkens een thema in hun uitnodiging. Ditmaal was het een avondje Noord-Franse bieren, Zeg maar.. Gerstenat van over de schreve. De gastheer was terug Edwin Ghequire, bestuurslid van de Poperingse Bierclub en lid van het West-Vlaams Bierproeversgenootschap.
Voordrachtgever Edwin Ghequire voor de gelegenheid getransformeerd in een Franse ober wachtend op de deelnemers aan de proefsessie
Belle Blond (5,9% Alc.Vol.) BrasserieBellenaert- Bailleul
Blond bier met witte schuimkraag Moutig aroma Gistig Tikje fruitigheid
De aanzet is moutig Zoete toetsen Lichte bitterheid De gebruikte hoppen Strisslespalt en Brewer’s Gold hebben een lage bitterheid Mocht voor mij iets meer karakter hebben Goed in balans Zachte afdronk Maar toch een allemans vriend!
Donkerbruin bier met een beigekleurige schuimkraag
De neus bied een lichte zuurheid Gistig Tikje wijn Karamel
Ook in de smaak maakt een lichte zuurheid beslag op onze smaakpapillen. Fruitig met een karameltoets Tikje wijn Lichte eiken toets Zachte zuurheid in de afdronk Mooi in evenwicht Bonne Bière!
Anosteké (8,0%Alc.Vol.) BrasserieDu Pays Flamand– Blaringhem / Merville
Licht wazig amberkleurig bier met een kleine schuimkraag
Moutige neus met lichte hints van gist Een hoppige prik Tikje kruidig
Zoete aanzet Een lichte bitterheid neemt over Moutig Zoete abrikoos Kruidige toetsen De smaak evolueert in bitter zoet Soms complex Droog mondgevoel Komt Belgisch over Een droge fruitige afdronk Aangenaam bier om te degusteren
Mont des Cats (7,6% Alc.Vol.) Gebrouwen voorMont des Cats– Katsberg (Bergen) Door TrappistenbrouwerijChimay- Baileux
De neus ruikt suikerachtige mout Licht fruitig (cider)
De smaak is in het begin scherp Tikje stroperig Fruitig Goed uitgebalanceerd Verfrissend Koolzuurprikkel Langdurige Bittere droge afdronk Smakelijk bier en aangenaam om te consumeren!
Goudblond bier met enige wazigheid en een romige schuimkraag
Gistig in de neus Lichte kruidigheid
De aanzet is zoet Tikje gist Granige toetsen en een minieme kruidigheid Klein tikje plakkerig Droge afdronk Mocht toch ietsje meer karakter tonen! Maar al bij al vrij geslaagd voor een bier van slechts 4,5%
De neus ruikt licht moutige toetsen Citrustoets Tikje kruidigheid
De aanzet is zoet Ietwat hopbitterheid duikt op Droog Fruitige toetsen van mango Meer hopbitterheid versiert de smaakpapillen Mooi in balans Zoete droge afdronk Lekker doordrinker met een fijne nasmaak
Ook de eerste slokken zijn hoppig Een extreem bittertje leg beslag op onze smaakpapillen Citrusprikken Pompelmoes Eenrichtingsverkeer Bitter afdronk Voor de bitterfans maar geeft ook toegang tot elke bierliefhebber Let op! veel geur en smaak voor slechts 4,5%Alc
Donker bruin tot zwart bier met een lichtbruine schuimkraag
De neus snuift heerlijke donkere mout Karamel Balsamico azijn
Zoete aanzet moutig Karamel toetsen Chocoladeprik Ook hier een Balsamico smaakje Zoet en zuur vinden elkaar en vormen een mooie samenwerking Romig Mooi in balans Zoete heerlijke afdronk
VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 68 - Den Engel IPA (6,3% Alc.Vol) - Gruut Inferno - VBDCK Kerel Saison - Lucifer - Mort Subite White
VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 68
Den Engel IPA (6,3% Alc.Vol) Gebrouwen voorBrouwerij De Bock- Beveren door BrouwerijAnders – Halen
Amberkleurig bier met een licht gebroken witte stabiele schuimkraag
Lekkere fruitige neus met prikken van ananas Tikje citrus Licht moutig
De smaak zet de heerlijkheid verder Ook hier een exotische cocktail van fruit Citrus en sinaas Fijne carbonatie Licht hoppig Mooi evenwicht Geen overdreven bitterheid laat dit bier genieten Licht bittere afdronk Lekkebekke bier!
Niet voor niets werd dit bier op 19 november 2018 bekroond met een Gouden medaille in de categorie 'Pale & Amber Ale: English IPA'. Op de Brussels Beer Challenge
Goudkleurig helder bier met romige witte schuimkop
Een aroma van fruitig- en kruidigheid streelt de neus Prikken van koriander tikje banaan Lichte moutigheid
De eerste slokken zijn kruidig Koriander Lichtjes geroosterd Tikje alcoholwarmte Zoete smaak van karamelkoekjes Geen al te hoge bitterheid Mocht ietsje meer hoppig zijn Maar toch een redelijk lekker Gents bier
Goudblond helder bier met een witte wandklevige schuimkraag
De neus bied een aroma van granen Brood Gist Moutig
De aanzet is licht bitter Tikje kruidig Prikje peper Redelijke hopbitterheid Mooie koolzuurprikkel Een goed gebrouwen saison. Een Vlaamse brouwerij met lekkere bieren maar met een Engelstalige website!!! jammer
Blond helder bier met een stabiele witte schuimkraag
Het aroma is moutig en pittig fruitig Zoete prikken
De aanzet is lekker Een toets van karamel Mooie fruitigheid die aansluit bij de lichte bitterheid gistsmaak komt soms even piepen Perfect in evenwicht Droge afdronk Een klassiek Belgisch lekker bier!
Mort Subite White (5,5% Alc.Vol) Mort subite –Alken Maes– Heineken – Kobegem
Strogeel bier met een dikke witte schuimkraag die snel zakt
De neus is fruitig Abrikoos en citrus Tikje granigheid
Lichtzoete smaak Snoepjes Met een tikkeltje zuurheid. Citrustoetsje Honing Moutig Zacht mondgevoel Zomerbier gericht op een bepaalde doelgroep!
De Circusbrouwerij gebruikt een Ethiopische koffie voor hun nieuw bier Autumn Circus 2019
De Circusbrouwerij gebruikt Ethiopische koffie voor hun nieuw bier
'Autumn Circus 2019'
De voorstelling van het bier vond plaats in het ‘Viva Sara! Kaffée’ op de grote markt in Kortrijk.
Het is een koffiebier geworden met een kwinkslag. Ze gebruikten ‘Virgacheffe’ een Ethiopische koffie uit Gedeo. Het bier werd op een heel speciale wijze gebrouwen bij brouwerij ’t Gaverhopke. Het bier kwam tot stand in samenwerking met Sara Koffie.
vlnr : Bart Colson, Tim en Stijn en Bart en Peter Deprez
Dat het goed klikt tussen Bart en Peter Deprez van ‘Viva Sara’ met Tim Vandenberghe en Stijn Vercaemst van de Circusbrouwerij en fotograaf Bart Colson is in bepaalde kringen al geweten. Maar dat ze de aanleiding waren voor iets moois werd op de persconferentie duidelijk.
Tim en Stijn
Het is eigenlijk Bart Colson die in 2018 zijn fotostudio omvormde tot KoffieSHOT. Mooie fotoshots en een lekkere koffieschot brengen mensen dicht bij elkaar. Hij besloot om zijn eigen koffiebar te openen in Zwevegem en bestudeerde allerlei koffie. Eigenlijk net hetzelfde wat de Circusbrouwerij met het gerstenat doet, experimenteren met bier.
Bert legt uit hoe het bier tot stand kwam
Tim en Bert zijn niet aan hun proefstuk toe. Hun bieren werden al enkele keren bekroond. Hun opdracht was om in tegenstelling tot een zwart een blond koffiebier te creëren. Ze hanteerden het ‘French Press systeem’, waarbij je geen filter nodig hebt om de typische koffiesmaak te behouden, en gebruikte een filternet. “Het uitgisten duurde vrij lang maar ze strandden op een amberkleurig biertje van acht procent alcohol.” Autum Circus genaamd.
"Kleine gerechten lenen zich tot veel, er zijn leuke dingen mee te doen: bijvoorbeeld kaas met bier. Koffie of thee verwerken in een sausje, deden we al. Waarom eens niet met bier. Het is er gewoon een creatieve toets aan geven", zegt de chef van Viva Sara, die gehaktballetjes maakte met een biersausje met een toets koffie. In de toekomst al Viva Sara meerdere gerechtjes creëren.
Er was ook de zoektocht naar geschikte koffie. Die komt uit Ethiopië. “De koffie mocht niet overheersen, maar enkel een toets geven”, zegt Deprez van Viva Sara. “We gaan het bier gebruiken in gerechten die we in Kortrijk serveren. We sluiten verdere samenwerking met de brouwerij zeker niet uit.”
Autum Circus
TOEKOMST
Tim Vandenberghe en Bart Deprez blijven niet stilzitten. Op de site van de beschermde elektriciteitscentrale Transfo in Zwevegem gaan ze vanaf volgend jaar bier brouwen in de voormalige smidse. Er komt ook een proefcafé. De renovatie van het gebouw wordt gedragen door de intercommunale Leiedal en de gemeente Zwevegem. Vandenberghe heeft een contract afgesloten om het pand binnen tien jaar te kopen. De investeringen lopen anders te hoog op. Het biertje Piccolo was de start van de Circusbrouwerij die nu over heel Vlaanderen actief is.
Op zaterdag 24 en zondag 25 oktober vond de 24ste editie van het Poperinge Bierfestival plaats. In de zoals altijd mooie opgefriste Maeke Blyde zaal stonden 25 brouwerijen de bezoekers op te wachten. Naast onze Belgische waren ook enkele Franse en een Nederlandse aanwezig brouwer aanwezig.
+/-3000 bierliefhebbers kwamen op dit festival af om meer dan 100 bieren te proeven. Niet enkel proevers uit de eigen streek kwamen op het festival af maar ook uit Frankrijk, Noorwegen en de USA.
Voorzitter Guy Osteux
Volgens Voorzitter Guy Osteux is het festival in deze vorm nog altijd een succesformule. Het bestuur is nu al bezig om van de 25ste editie van volgend jaar een echte verjaardageditie te maken. De plannen zijn om brouwerijen van de zustersteden waarmee Poperinge verbroederd is uit te nodigen
Ook Burgemeester Christof Dejaegher had lof voor de organisatie en was bijzonder fier over het aantal mensen dat dit festival naar Poperinge lokt. Hij had ook Jean-Michel Cerceau burgemeester van Saint-Victor-de- Buthon. (Verbroederd met jubilagestad Roesbrugge-Poperinge) bij en Christine Marchand (Centre national d'enseignement à distance).
LB : Burgemeester Christof Dejaegher met Jean-Michel Cerceau burgemeester van Saint-Victor-de- Buthon en Christine Marchand RB : De Hopkonigin Laura Sambaer en haar eredames Manon Debacker en Hanne Rouseréen. LO : Zoals gebruikelijk een Poperings Bier om het festival te openen. De Tripel plukker werd op gediend door Bestuurslid Edwin Ghequire en de lieve jolien Cambie
De Bieren die ik proefde
Singel Green 2019 (5,5%Alc.Vol) De Plukker (Poperinge)
Amberkleurig bier met een grove witte schuimkraag.
Zoete prikken Gevolgd door zachte hoppige toetsen Lichte moutaroma
De eerste slokken zijn hoppig zacht Moutig soms een lichte citroentoets Maar meer een eenrichtingsverkeer van smaak Zachte bitterheid strelen je smaakpapillen Het bier is nog wat jong maar nu al een topper! De hop die gebruikt werd is Centennial
Donker amberkleurig met gebroken witte volle schuimkraag
Moutige neus Licht kruidig tikje hout
Moutige aanzet Lichte bitterheid Geroosterde toets Tikj hout Lichte kruidigheid Karamel komt boven Mooi in balans Licht bittere afdronk lekker bier
Saison d’Or (5,5%Alc.Vol.) HuisbrouwerijKlondiker– Meulebeke
Amberkleurig wazig bier met een romige witte schuimkraag
De eerste geur is fruitig Koriander Licht moutig
In de eerste slokken is een lichte lekkere bitterheid aanwezig Tikje citrus fruitigheid kom naar boven Kruidigheid van koriander Mooi evenwichtig Gistig Licht bittere afdronk Goed gebrouwen bier
Zoals elk jaar een bomvolle zaal
Golden Brown (8,0%Alc.Vol) BrouwerijDe Meester– Stasegem
Lichtbruin bier met gebroken witte schuimkraag
Een aangenaam moutig aroma Licht geroosterd
Licht bittere aanzet Fruitige toetsen Tikje hout komt boven Bittere prikken Mooi in balans Licht bittere afdronk Lekker bier maar De Meester heeft betere in de brouwerij
Ook de aanzet is zoet Gistig Fruitige toetsen perzik Vanille Tikje kruidigheid Evenwichtig Niet slecht! Gevaarlijk! Proeft vlot
Houthakker (7,0%Alc.Vol) BrasserieSt. Sylvester - Saint-Sylvestre-Cappel France
Helder amberkleurig bier met witte schuimkraag
Moutige neus Mooie bitterheid
De eerste slokken zijn licht bitter Moutig De bitterheid neemt lichtjes toe Tikje gebrand Fruitigheid in de achtergrond Mooi in balans Licht fruitige afdronk Lekker Noord-Frans bier
De eerste slokken zijn zoet Zoet zuur Citroen komt opzetten Ik smaak een tikje ananas Kruidig Ook een beetje bitterheid. Stabiel Lichtzure afdronk Heel veel smaak in dit maar 6,0% Alc. biertje!
Chris Bauweraerts te gast bij de ‘Vrienden van het Hopmuseum’ - Poperinge
Chris Bauweraerts te gast bij de ‘Vrienden van het Hopmuseum’ - Poperinge
Chris Bauweraerts (oprichter van brouwerij Achouffe) was donderdagavond te gast bij de ‘Vrienden van het Hopmuseum’. Voor een volle zaal bracht hij de geschiedenis van Achouffe en de brouwerijen van Duvel-Moorgat in beeld. Een deel van de opbrengst (500 euro) ging naar de Speelpleinwerking ‘Fantastiek’ een vereniging voor kinderen met een beperking. Naast 6 bieren van de Moortgatfamilie waren ook lekkere hapjes te proeven van Breydelham.
Als ik de naam Chris Bauweraerts vermeld
dan weten de meeste bierfanaten over bijna de gehele wereld wie ik bedoeld.
Als ik de naam Achouffe laat vallen dan ben ik vrijwel zeker dat de meeste blogbezoekers de streek en de bieren kennen.
Ik zeg niet dat iedereen ze al heeft gedegusteerd maar er al over gehoord is bijna zeker.
Chris en zijn schoonbroer Pierre waren de bezielers van het bier Achouffe? Op het einde van de jaren 70 vielen deze twee mannen letterlijk voor de charmes van de Vallei der Feeën in Achouffe. Ze kwamen in aanraking met kabouter Marcel die regelmatig hun pad kruiste. Ze waren zo gehecht aan de streek dat ze besloten om er in 1982 een brouwerij op te richten. Brouwerij Achouffe. Het lekkere brouwsel dat iedereen kent onder de naam LA CHOUFFE werd geboren, geproefd en goedgekeurd ! Er werd zelfs voor Nederland een Chouffe Bok 6666 gebrouwen. Een bevriende tekenlerares ontwierp de afbeelding van Marcel de beroemde kabouter. Brouwerij Moortgat nam in september 2006 de Ardeense brouwerij over. 6666 werd een magisch nummer.
Ondanks de overname is Chris Bauweraerts nog steeds verbonden met de brouwerij.
Hij is nu ambassadeur van Duvel Moortgat en gaat nu wereldwijd de bieren gaan promoten.
Zijn promotiecampagne noemt de Slow Brew Tour of Belgium
Bijna alle landen hebben kennis gemaakt met de bieren waarop de sympathieke kabouter staat afgebeeld
Tijdens de spreekbeurt verwende de vrienden van het Hopmuseum het publiek met allerlei Breydelhamvariëteiten die soms zeer verrassend uitpakten; zoals ham, gegrilde Vlammetoortsen
Het was een fantastische avond met een boeiende sympathieke spreker en lekkere Moortgat bieren en Breydelhapjes
Bedankt Chris!
Voorzitster Annemarie Declerck verwelkomde iedereen in naam van de Vrienden
Het Bestuur met van l.n.r. Peter Cleenwerck, Sofie Adriaen, Chris Bauweraerts, Annemie Declerck, Joris Cambie en Edwin Ghequire
Een deel van de opbrengst (500 euro) ging naar de Speelpleinwerking ‘Fantastiek’ een vereniging voor kinderen met een beperking.
Chris met zijn verhaal voor een aandachtige zaal
De lekkere Breydelham
Bij het uitdelen van de rode Achouffemutsen was er een speciale groene bij voor Hoppeteler Joris Canbie.
Een Rodemuts groepsfoto met een deel van het publiek op de trappen van het Hopmuseum
Het publiek werd verwend met bier en hapjes
Rode mutsen en selfies!
Lekkere Breydeltoostjes
Voorzitter Poperingse Bierclub Guy Osteux aan het schrijven van een Achouffe Postkaart. De Moortgatbieren waren al halfvol of halfleeg?
Zonder woorden
De geschonken bieren van Duvel Moortgat waarvoor hartelijk dank aan deze fantastische brouwerij!
Machinist Freddy Wacho Debels was maar al te blij met zijn bieren van brouwerij De Plukker
Een zak vol Poperingse specialiteiten werd door Voorzitster Annemie Declerck overhandigd aan Chris.
Bij het naar buitengaan kreeg iedereen een tas met diverse geschenken. Van een Flesje Houblonne, een Chouffe glas, Kabouters, Magnetische Chouffe capsules tot Verminderingsbonnen van Breydelham
Iedereen was vol lof over deze avond Ook Gastspreker Chris was tevreden over het aandachtig publiek!
Tripels 9 - Queue de Charrue Triple - Ter Dolen Tripel - Tripel d'Anvers
Tripels 9
Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen.
Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk? Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop.
De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen. Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje!
Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven. Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik deze zomer heb genuttigd thuis of op een terras.
DE NAAM TRIPEL Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934. Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.
Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles. De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel.
Queue de Charrue Triple (9,0%Alc.Vol.) Gebrouwen voorVanuxeem
De eerste slokken zijn zoet Tikje metaal Kruidige toetsen Lichte alcoholwarmte Gistige fruitige toets Een beetje plakkerig Evenwichtig Licht bittere afdronk Goede tripel die in de Weshoek geapprecieerd word.
Queue de Charrue is de naam van een aantal Belgische bieren. Ze worden gebrouwen voor Brouwerij Vanuxeem, vroeger een brouwerij maar nu een Bierfirma en drankenhandel in Ploegsteert, een deelgemeente van Komen-Waasten in de provincie Henegouwen. op de grens met West-Vlaanderen en Frankrijk.
Brouwerij Vanuxeem bestaat sinds 1906 en brouwde uiteenlopende bieren. In 1966 werd de productie echter stilgezet. In 1986, het jaar van het bier, startte Vanuxeem terug met het op de markt brengen van bier - zij het niet meer ter plaatse gebrouwen – en werd het eerste Queue de Charrue-bier gelanceerd.
De naam “Queue de Charrue” is een letterlijke Franse vertaling van de naam van de gemeente waar de brouwerij is gevestigd: Ploegsteert (queue = staart en charrue = ploeg). Ploegsteert heeft geen officiële Franse naam en is een Franstalige gemeente met faciliteiten voor Nederlandstaligen. Queue de Charrue tripel wordt gebrouwen bij Brouwerij Van Steenberge in Ertvelde.
Ter Dolen Tripel (8,1%Alc.Vol.) BrouwerijTer Doolen- Helchteren
Heldere amberkleurig bier en gebroken witte romige schuimkraag.
Rijkelijk fruitaroma Perzik tikje banaan suiker
Ook de smaak heeft een lekkere fruitigheid. Zoet met een lichte kruidigheid Mooi uitgebalanceerd. Lichte bitterheid. De afdronk is gistachtig niet te droog met een aanhoudende fruitigheid. Voor mij een behoorlijke lekkere tripel
Het bier wordt gebrouwen op de Kasteelbrouwerij De Dool in het Limburgse Houthalen-Helchteren In 1990 kocht brouwersdochter Mieke Desplenter het vervallen kasteel Den Dool. Dit waterslot dateert uit de 16de eeuw en werd bewoond tot 1977 waarna het stond te verkrotten. Er werd vier jaar lang gerenoveerd en in een van de bijhorende hoevegebouwen werd een brouwerij ondergebracht Deze Limburgse tripel werd in 1994 gecreëerd. Dit bier draagt het label ‘Erkend Belgisch Abdijbier’ sinds 2008.
Goudkleurig bier met een schuimende gebroken witte kraag
De neus ruikt mout Tikje granig Fruitige prikken van banaan
De fruitigheid zet zich door in de smaak Banaan en peer Moutigheid Zoete honingtoets Hints van karamel Mooi in balans Een lichte hoppetoets had voor afwisseling kunnen zorgen Maar al bij al een lekkere tripel
Dit bier is pas sinds 2010 op de markt en is de opvolger van De Koninck Tripel Triple d’Anvers is een eerbetoon aan de geboorteplaats van de brouwerij. Brouwerij De Koninck was vroeger in handen van de familie Van den Bogaert. In zijn hoogtijdagen verkocht de brouwerij zo’n 140.000 hectoliter per jaar. Maar dat volume halveerde onder meer wegens het krimpen van de hele biermarkt. Brouwerij De Koninck brouwde en commercialiseerde indertijd onder meer het sterke merk ‘Bolleke Koninck’. (Sinds korte tij Bolleke genoemd) Op 5 augustus 2010 nam Duvel Moortgat Brouwerij De Koninck over.
Het De Koninck bier Tripel D’Anvers won diverse prijzen!
Dinsdagnamiddag proeverijen 18 - La Printanière - L'estivale - L'automnale - L'hivernale - Mc Def
Dinsdagnamiddag proeverijen 18
Voordrachtgever Geroen en ik komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.
Waarom op dinsdag? Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden. Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als god van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.
ik meld onze bevindingen op deze blog onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’
Voor onze 18de proeverij bracht Geroen (Met dank aan Jan Suis) 4 bieren mee van Brasserie Brasse & Vous– Luik En McDef van Stefaan Baumont brouwers van het Schooiersbier
Brasse & Vous Capucine - La Printanière - S4ISONS de LIEGE (6,0%Alc.Vol)
Goudblond bier met een fijne witte schuimkraag Veel koolzuur - gushing
De neus ruikt een lichte infectie? Gistaroma
De aanzet heeft een lichte bitterheid Hoppige toetsen Ook in de smaak is een kleine infectie waarneembaar Kruidigheid (Kruidnagel) Weinig fruit Dorstlessend geen hoogvlieger
Dertig jaar lang serveerde de ene man bier dat hij niet kon produceren en de andere man reisde de wereld af om bier te brouwen dat hij niet met zijn familie kon delen. Tweeënhalf jaar geleden zijn Bruno Bonacchelli en Luc De Bruyn gaan samenwerken en richtten hun eigen ambachtelijk microbrouwerij op. Hoewel de mode wil dat ze Amerikaanse hop moeten gebruiken willen ze meer de traditionele Franse hop uit de Elzas gebruiken. Het kenmerk van deze brouwerij: bieren met een divers en uitgesproken karakter. Naast hun bieren brouwen ze ook bieren op aanvraag.
Naast hun brouwzaal hebben ze ook een klein restaurant met traditionele keuken waar alles vers wordt gemaakt van verse producten. De Refectory Brasserie biedt ook een persoonlijke cateringservice voor privéfeesten, professionele seminars ... Op locatie of buitenshuis.
Licht amberkleurig bier met een fijne witte schuimkraag
Zoete neus Moutige prikken Tikje peperkoek
Moutige aanzet Gistig Zoete smaak Afwisselende kruidenprikken (Hennepbloemen?) Banaan Lichte hopbitterheid Zoete afdronk Niet slecht – Ietsje te zoet voor mij Een van de eerste hennepbieren in Vlaanderen
De aanzet is zoet Tikje karamel Gevolgd door een hopbitterheid Citrustoetsen Sinaas Mooi in evenwicht Droge afdronk Een lekker bitterbier met fruitige toetsen Een Neipa? Ik weet het niet?
Koddestamper Cuvee Fumee Gently Smoked (9,5%Alc.Vol.) Gebrouwen voor hetBrouwersatelier Door brouwerijDe Graal – Brakel
Donkerbruin bier met gebroken witte schuimkop
Een aroma van rokerige donkere mout komt naar boven bij het uitschenken. Licht alcoholaroma
Zoete aanzet Gerookte smaak Leertoets Karamel Tikje banaan Enkele hoppetoetsen Smaakcombinaties volgen elkaar op wat prettig is om te proeven! Voldoende evenwicht Zoete afdronk Lekker bier om te genieten
New Anzegem IPA (5,6%Alc.Vol.) Brouwerij’t Verzet– Anzegem
Donker oranjekleurig bier met witte romige schuimkraag
Hoparoma Fruitige prikjes Citrus in de neus Tikje ananas
Fruitige aanzet Zoet Tikje karamel Een mooie hoppigheid komt naar boven Droog Tik citrus Ietsje meer dan een lichte bitterheid Kortom een matige lekkere WVLIPA Meer moet dat niet zijn!
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Op 4 oktober vond in het Hopmuseum (Poperinge) de proclamatie plaats van de hopprijskamp 2019, gevolgd door de officiële opening van de hoptentoonstelling 2019
Naast schepen van landbouw Kris Notebaert van Poperinge waren ook Burgemeester Alice Leeuwerck, van Komen-Waasten, Paul Stockman (Vertegenwoordiger Plattelandsontwikkeling – Hopproject bij de stad Aalst), en Marc Strubbe voorzitter van de Kortrijkse brouwers aanwezig. Burgemeester Christof Dejaegher had zich verontschuldigd.
Peter Cleenewerck administratief medewerker Hopmuseum verwelkomde de genodigden.
Schepen van Landbouw Kris Notebaert
Schepen van Landbouw Kris Notebaert wil de opgedane kennis van het leaderproject ‘transparant en betrouwbaar’ die in maart 2019 ten einde liep verder ontwikkelen. Het marktgericht omschakelen van bitterhoppen naar aromahoppen is een belangrijke beoordelingsparameter voor de Poperingse hoppeboeren. Dat is de reden dat ze op zoek moeten gaan naar iets vernieuwend. Onder de naam “Durahop – Duurzame hop over de grens heen” werd een Interreg Microproject ingediend dat eind juli 2019 werd goedgekeurd. Dit project loopt van 1 augustus 2019 tot 31 januari 2021.
Dit project staat voor enkele belangrijke uitdagingen. Nl. grensoverschrijdende kennisoverdracht tussen hoptelers onderling en het opvolgen van het alfa- en oliegehalte voor, tijdens en na de oogst. Dit is van belang om de hop tijdig te plukken om zo de beste kwaliteit aan de brouwers te bieden. Door de hoptelers van elkaar te leren over de grenzen heen willen ze komen tot een duurzamere hopteelt in de grensregio met een optimale kwaliteit.
Met het Durahop systeem willen ze de hoptelers langs beide zijden van de grens met elkaar in contact brengen.
Door het Interreg-Project Durahop zal gedurende twee jaar een NIR-analysetoestel ter beschikking gesteld worden aan de hoptelers. Met dit toestel kan het gehalte aan alfa- en betazuren, de droge stof, de HSI en het gehalte aan hopolie geanalyseerd worden. Het analyseresultaat wordt bepaald aan de hand van een model. Veel analyses zijn dus nodig om tot een goed model te komen.
Het microproject DURAHOP is gefinancierd binnen bovenstaand Interregprogramma Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen. met de financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Door het uitwerken van een eigen veredelingsprogramma kunnen de Poperingse hoptelers hun positie op de Internationale hopmarkt versterken.
De stad Poperinge diende als promotor een project in, in het kader van de PDPO 2014-2020 maatregel, nl. “Uitvoering lokale ontwikkelingsstrategieën”. Copromotoren Inagro, de Katholieke Hogeschool Vives en het Instituut voor landbouw- en visserijonderzoek en partner de vzw HOP stapten mee in dit project met als hoofddoelstelling het ontwikkelen van streekeigen Belgische Hopvariëteiten. De opstart van dit programma is ook het ideale platform om de interesse vanuit de brouwsector verder aan te wakkeren en de samenwerking tussen hoptelers en brouwers te verbeteren. Er zal ook voldoende aandacht besteed worden aan het beschermen van de nieuw ontwikkelde rassen. Eind november-begin december zullen we weten of dit project al dan niet wordt aangenomen.
Marc Strubbe brouwer en Voorzitter van de Kortrijkse Brouwers
Marc Strubbe
Het voorzitterschap van de Kortrijkse brouwers zal doorgegeven worden aan brouwer Ignace Vandenbossche.
Het aantal brouwerijen is enorm aan het stijgen. Niet alleen in België maar ook in de gehele wereld. Het is voor de grote brouwerijen beangstigend hoeveel kleinere brouwerijen er dagelijks bij komen. Maar als het aantal brouwerijen stijgt, stijgt ook het aantal bieren. Maar U kunt alleen bier maken wanneer er goede ingrediënten gebruikt worden. Een brouwer als hij creatief wil zijn heeft dus een verscheidenheid aan hopsoorten nodig. Gelukkig vinden we die hier in Poperinge. En wij brouwers kunnen het maar toejuichen dat jullie afgestapt zijn van deze traditionele hoppen. Wij zijn jullie daar zeer erkentelijk voor.
Ik heb nog eens gezegd om de hop direct te verwerken , pelleteren is voor ons belangrijk, want wij brouwers kunnen de hopbellen moeilijker achteraf uit het bier halen. Kleine hobbybrouwers hebben daar minder moeite mee. Wij zijn dus aangewezen op gebruik van pellets.
Nu zie ik dat er een viertal hopboeren hun eigen pelleteerinstallatie hebben. Waarschijnlijk komen er nog enkele bij. Ik vind het nog altijd jammer en een gemiste kans omdat niet centraal te doen! Elk een hoppeboer gaat de gepelleteerde hop anders verpakken.
In het tijdschrift ‘Die Brauwelt’ schrijven ze over invloeden door het veranderde klimaat op de verschillende hopsoorten. Dit onderzoek is al een vijftien jaar aan de gang en nu pas gepubliceerd. En de laatste jaren waren sommige extreme hittedagen (dagen boven de 30°) met enorm weinig neerslag. Ze hebben al die gegevens verzameld. En al die hoppesoorten rond de streek van Hallertau in Duitsland hebben ze een klimaatfactor gegeven. Ze hebben gezien dat er een aantal hoppen goed bestand zijn tegen die extreme klimaatveranderingen. Een vb : U heeft de Hallertau Blanc en de Hallertau magnum, deze laatste staat helemaal bovenaan omdat hij goed bestand is tegen die extreme weersomstandigheden en de Blanc staat helemaal onderaan. Het scheelt een factor twee of drie tussenbeide hopperassen. Misschien is het interessant dat de Poperingse hoppetelers eens deze lijsten raadpleegt welke rassen belangrijks zijn en in aanmerking komen om hier te telen. We mogen dus niet de pakken blijven zitten want niet alleen in België schieten de brouwerijen als paddenstoelen uit de grond ook elders in Europa komen hoe langer meer brouwerijen bij. Neem nu Italië. Tot tien jaar terug waren er vier brouwerijen nu zijn er 1000. In Polen waren er 20 jaar terug 4 brouwerijen die op sterven na dood waren, nu zijn er al 800. Dus dat betekent dat er niet alleen brouwerijen bijkomen maar ook hopboeren! Hopboeren die beginnen te telen en nieuwe rassen kweken. En let op de Poolse pellets worden ook voortaan in België verkocht aan prijzen die enorm goedkoop zijn. Dus Belgische hoptelers opgelet er komen niet alleen brouwers bij maar de concurrentie word groot
De namen van de jury
UITSLAG
In oktober worden de stalen van de jaarlijkse hopoogst in het museum tentoongesteld. Alle Belgische hoptelers nemen deel aan deze nationale hopprijskamp. Een deskundige jury - bestaande uit hoptelers, brouwers en hopspecialisten - keuren de hop en geven punten op aroma, kleur, lupulinegehalte en hoedanigheid bel.
Ontdek de 96 diverse hopvariëteiten die geteeld worden in België.
1 Target : 2 prijzen
1e Prijs Marc Beddeleem – 91,5/100 2e Prijs Johan Rosseel
2 Magnum : 2 prijzen
1e Prijs Dirk Rosseel - 93,5/100 2e Prijs Bart Boeraeve
3 Challenger : 2 prijzen
1e Prijs Joris Cambie – 91,5/100 2e Prijs Patrick Rosseel
4 Golding : 2 prijzen
1e Prijs Joris Cambie – 93/100 2e Prijs Rob Lagache
5 Cascade : 2 prijzen
1e Prijs Bart Boeraeve – 89 /100 2e Prijs Johan Derycke
6 Diversen Aroma : 2 prijzen
1e Prijs Bart Boeraeve 92,5/100 – variëteit Centennial 2e Prijs Joris Cambie - variëteit Centennial
Diversen Alfa :
1 prijs 1e Prijs Hannes Lagache – 94/100 - variëteit Nugget
Prijzen STAD AALST werden uitgereikt door dhr Paul Stockman, voorzitter projectvereniging Hoperfgoed van de stad Aalst en de gemeente Asse
Hallertau : 2 prijzen
1e Prijs Geert Clarebout 89,5/100 2e Prijs Jean Dewael
Foto's van het gebeuren
Paul Stockman (Vertegenwoordiger Plattelandsontwikkeling – Hopproject bij de stad Aalst) Hij schetste de hopsituatie in de regio van Aalst. Voorlopig hebben ze een collectief van drie hoppeboeren
Burgemeester Alice Leeuwerck, van Komen-Waasten bedankte de stad Poperinge voor de uitnodiging en voor de toekomstige samenwerking
Tijd voor het geven van geschenken!
Volle aandacht van de jongere generatie!
Een ietwat oudere generatie hoppeboeren maar nog steeds met veel interesse op post
De hoptentoonstelling is geopend!
Poperinge en Aalst altijd boeiend!
Hop en nog eens hop, de rijke oogst aan het publiek voorgesteld
Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen. Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk? Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop. De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen. Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje! Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven. Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik deze zomer heb genuttigd thuis of op een terras.
DE NAAM TRIPEL
Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934. Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk.
Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.
Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles. De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel.
Een fruitig aroma streelt de neus Sinaas Tikje honing Karamel
De eerste slokken zijn hemels Zoete mout Gistig Lekker fruitig – Sinaasappelschil - Citrus Tikje koriander Licht zoet en een zachte bitterheid Goed gedoseerd Alles in evenwicht Lichtbittere afdronk Kortom een tripel met standing! Klasse
Ik denk dat Koeketiene van Thijs Maenhout een van zijn eerste brouwsels was. Want hij heeft dat bier beginnen brouwen in zijn keuken. Toen hij de kans kreeg om zich te voorzien van een bouwinstallatie heeft hij meteen dit bier op grotere schaal beginnen brouwen. Al vlug werd het bier in Meulebeke een gigantisch succes. De brouwerij met een degustatieruimte groeide uit tot een vaste waarde. Maar het succes was zo groot dat de brouwcapaciteit te groot werd om in Meulebeke verder te brouwen. Hij was verplicht om te verhuizen. Hij en zijn echtgenote kochten een grotere brouwinstallatie en vestigen zich in Pittem. Het meest bekende bier van brouwerij Maenhout is zonder enige twijfel de trippel Koeketiene. Maar ook het fruitige blonde biertje Blinde Mol heeft nog steeds succes. Hun bruine dubbel Berentemmer verwijst dan naar Meulebeke, de Berengemeente.’ Ferre, de Quadrupel, verwijst naar hun nieuwe gemeente Pittem en de lokale legende Ferdinand Verbiest.
Droge aanzet Lichte hoppigheid Af en toe een fruitige toets Een prikje honing Droog Mooi in balans Droge afdronk met hoppige prikken Lekkere stevige tripel met karakter.
Wie als bierkenner Jef hiq Pirens nog niet kent moet van een andere planeet komen. Als 18-jarige brouwde hij voor zijn eindwerk zijn eerste bier Qantelaar. Met een kleine installatie en drie biervrienden brouwde hij dit als experiment. Bier proeven, zoeken en uiteindelijk zelf brouwen. Het was een hobby en dat is het nog steeds, maar het is vandaag wel een behoorlijk uit de hand gelopen hobby. Zijn garage is inmiddels verplaatst van Koolskamp naar Emelgem waar hij naast zijn brouwerij ook een café-restaurant uitbaat genaamd d’ Oude Maalderij. Hij was samen met zijn jammer genoeg overleden vriend Brecht Kindt oprichter van de reeks ‘Homo Beerectus project’. En hij werd onlangs in Brussel tot Ridder in de ‘Orde van de Roerstok der Brouwers’ geslagen. De orde was gecharmeerd door de ambachtelijke brouwerij die Jef in Emelgem heeft opgestart. Jef heeft tien vaste bieren in zijn gamma. Daarnaast zijn er nog eens vijf tot tien wisselende bieren.
Een fijn moutig aroma Een redelijke kruidigheid Koriander
De aanzet is fruitig (sinaasappel) Ook de smaak is redelijk kruidig Karameltoetsje Koriander Zoet over de gehele lijn met wat hop bitterheid Beetje vervelend na een tijdje Een zoete tripel met een droge afdronk Kan beter!
‘Gebrouwen door Vrouwen’ is een project van de zussen Do en Tessel de Heij. Hun bieren worden in heel Nederland en zelfs in China verkocht
Ze zijn zo uniek, dat ze nog geen gecompliceerde marketingstrategie hebben hoeven te bedenken. Ze begonnen zo’n vijf jaar geleden met hun biermerk Gebrouwen door Vrouwen. “Het begon als hobby. Gewoon thuis, bier maken in een pan.” Inmiddels hebben ze tien medewerkers en brouwden ze vorig jaar 300.000 liter gerstenat.
Hun geheim? Ze gebruiken vooral kruiden voor hun biertjes, niet zo veel hop. Daardoor is de smaak toegankelijk en niet zo bitter.
Weldra krijgen ze via een crowfundingactie hun eigen bar in Oud-West (Amsterdam)
Naast het eigen bier van Gebrouwen door Vrouwen zullen ze ook een wisselende selectie bieren van andere brouwers schenken.
VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 66 - 1830 La Liberté Ambrée - Cuvee Sofie - pruim - Dukus Bear Imperial Porter - La Frontiere - Rhula Saison
Amberkleurig wazig bier met fijne witte schuimkraag
Zure neus Lichte fruitigheid
Zure aanzet Tikje fruit Citroen toetsen Prikje azijn Scherpe afdronk Samentrekkend Na lang proeven komt er soms een zoete prik door Pittige zure droge afdronk Niet voor zuurpruimen maar voor liefhebbers van zuur Ik kan het wel pruimen (eentje dan)
Donkerbruin tot zwart bier met fijne beige schuimkraag
Aroma van gerookte mout Koffie Chocoladetoetsen
Smaak Lichte zurige prik Geroosterde prikken Ook een koffietoets Kruidig Tikje tabak Vanille Afdronk is ietsje vervelend Licht zuurtje Maar al bij al een behoorlijke Porter
De eerste slokken zijn die van zoete mout Beetje gistige fruitigheid Tikje karamel Grapefruit Aangename bitterheid van hop Droog Goed evenwicht Aanhoudende lichte bitterheid Lekker bier van maar 5,2%
Bittere aanzet Klein zuurtje (Tarwemout) Kruidige toetsen Hard Droge afdronk De bitterheid blijft aanhouden De smaak heeft een richting Maar goed, het is een dorstlessende Saison En nu het gras afrijden!
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!