Hops & Poppies Tour 2014
Hij spreekt vlot Engels zoals Dranouters. Hij spreekt Japans zoals zelfs de Japanners het niet zouden kunnen. Kortom, hij is een polyglot. Jan Courtens kom je tegen op tal van bierfestivals. In diverse brouwerijen kun je hem tegen het lijf lopen waar hij steeds in gezelschap is van een groepje Japanners. Vol overgave leerde hij hen de Belgische Biercultuur ontdekken. Onze verbazing was dan ook groot de dag dat wij van Jan een email in onze postbus kregen met de vraag of we samen wilden meetoeren met zijn "Hops & Poppies' tour. Afspraak op zaterdagvoormiddag om 10u aan het station van Ieper. Samen met journaliste Aimée Hiroko (Japan) en Breadan Kearney (Ierland - Belgian Smaak) waren wij de eersten die deze tour mochten meemaken en beoordelen.
Alle comfort in de Mercedes Sprinter.
We vertrokken aan het station van Ieper, waar een Mercedes Sprinter met 20 zitplaatsen op ons te wachten stond. Jan gaf ons eerst een ruwe schets van de plaatsen die we gedurende die dag zouden aandoen.
De ruwe schets van de plaatsen die we gedurende die dag zouden aandoen.
Onze eerste halte was Ploegsteert met een bezoek aan het gloednieuwe Interpretatiecentrum, gelegen naast het Ploegsteert Mémorial. Het centrum focust op het leven van de soldaten en de burgerbevolking. Je gaat binnen via een half ondergrondse glazen piramide in het hart van het Bos van Ploegsteert, die doet denken aan de vandaag ontoegankelijke catacomben.
vlnr Aimée Hiroko (Japan), organisator Jan Courtens, Annemie Declerck (Bierblog) en Breadan Kearney (Ierland - Belgian Smaak)
Het gloednieuwe Interpretatiecentrum.
Langs het heuvelachtige landschap stopten we even aan het kruis, opgericht ter herinnering aan de 'tijdelijke' Wapenstilstand van Kerstmis 1914. Door dit veld liepen van West naar Oost de linies van beide oorlogskampen, maar het grootste gedeelte was niemandsland. Op Kerstmis 1914 ontmoetten de soldaten van beide legers hier elkaar om te praten, souvenirs en sigaretten uit te wisselen. Hier zouden beide kampen zelfs gevoetbald hebben.
Een kruis ter herinnering van een tijdelijke wapenstilstand.
De volgende halte is het Iers Vredespark in Mesen dat sinds 1998 een nationaal gedenkteken voor Ierland in de Westhoek vormt. De ronde toren is een typisch Iers symbool en herdenkt alle Ierse soldaten die sneuvelden tijdens WO I. Het Vredespark verwijst ook naar de Mijnenslag van 1917. Toen streden katholieke en protestantse Ierse soldaten zij aan zij. Jongeren uit Ierland bouwden als teken van vrede en verzoening mee aan de toren.
Het Iers Vredespark in Mesen
Via een klein paadje wandelden we naar het 'New Zealand Memorial' na de restanten van twee Duitse bunkers voorbij te zijn gegaan. Het monument herdenkt de Nieuw-Zeelandse soldaten die gevochten en gesneuveld zijn bij de verovering van de heuvelrug van Mesen in juni 1917.
Een van de twee Duitse bunkers.
Het New Zealand Memorial.
Van Mesen reden we richting Wijtschate waar we een bezoek brachten aan de' Pool of Peace'. Voor wat bekend staat als de "Slag bij Mesen" lieten de Britten 19 zware mijnen exploderen op 7 juni 1917. Eén ervan bevond zich onder de Spanbroekmolen bij Wijtschate. Deze mijn ging echter 15 seconden te laat af waardoor vele reeds aanvallende Ierse militairen onder de aarde bedolven werden en hierbij omkwamen. De "Pool of Peace"wordt ook nog de "Lone Tree Crater" genoemd en is sinds 1933 in het bezit van het Talbot House. De "Pool of Peace" is in erfpacht bij de Provincie West-Vlaanderen die hem ook onderhoudt.
De "Pool of Peace" of de "Lone Tree Crater"
Groot was de verrassing toen de Japanse echtgenote van Jan ons opwachtte met een middagmaal. Zoals vroeger aten we een lekkere hutsepot uit ijzeren gamellen.
Lekkere hutsepot en worst.
De volgende halte was het Bezoekerscentrum ‘De Bergen’ in Kemmel waar we de boeiende documentaire en tentoonstelling 'Zero Hour' bezochten en er alles te weten kwamen over de Mijnenslag van 1917.
Het Bezoekerscentrum ‘De Bergen’ in Kemmel
U kan er een boeiende documentaire bekijken over de Mijnenslag van 1917.
Enkele maquettes geven ons een betere indruk van het vreselijk gebeuren.
Het leuke aan de trip is dat Jan ons meeneemt dwars door het prachtige Heuvelland via kleine wegen en paadjes. Hier en daar last hij een kleine stop in om zijn eigen verhaal te doen.
Vooraleer het tweede gedeelte (Bier) aan te vatten stopten we eerst aan het indrukwekkende Lijssenthoek Military Cemetery (Poperinge). Deze plaats is de indrukwekkende getuige van meer dan vier jaar oorlogsgeweld. Van 1915 tot 1920 was op het gehucht Lijssenthoek het grootste evacuatiehospitaal van de Ieperboog gevestigd. Vandaag weerspiegelt de begraafplaats "de Grote Oorlog" en vertelt het bezoekerscentrum het verhaal van deze unieke site.
Het Lijssenthoek Military Cemetery.
Volgens het huidige register liggen er in totaal 10.785 doden uit de Eerste Wereldoorlog. Er zijn 5 ‘special memorials’ opgericht voor mannen, waarvan aangenomen wordt dat ze begraven liggen onder een naamloos graf.
Na deze interessante site bezocht te hebben reden we langs de Poperingse hopvelden richting Elverdingseweg naar Brouwerij 'De Plukker'. Biologische hopboer Joris Cambie runt er sinds 2010 samen met brouwer Kris Langouche een kleine brouwerij in een voormalige hopschuur. Na een hartelijke ontvangst konden we proeven van hun blonde Keikoppenbier van 6% en het bruine Rookopbier van 6,5%.
De brouwerij is gekiemd uit een hoppebedrijf. Brouwerij 'De Plukker is de enige brouwerij in West-Vlaanderen die zich 100% toelegt op biobier
De brouwerij is gevestigd in de loods van Bioboer Joris Cambi die deze indertijd gebruikte om hop te plukken en te drogen.
Naast de brouwerij ligt een van de hoppevelden van Joris. Het wordt gebruikt om bezoekers beter wegwijs te maken en de wereld van de hop intenser te beleven.
Volle aandacht voor de uitleg van Joris Cambie
Hopteler Joris Cambie en brouwer Kris Langouche produceren voorlopig jaarlijks een 650 hectoliter. In 2015 zal de capaciteit opgevoerd worden.
Ze brouwen voorlopig Keikoppenbier en Rookop. Jaarlijks wordt er ook een harvest bier gebrouwen de 'Single Green Hop'. Verse (niet gedroogde) hoppebellen gaan dan in de brouwketel.
Onze laatste stopplaats was 'De Struise Brouwers' in Oost-Vleteren, die elke zaterdagmiddag hun degustatiesalon openen in de voormalige lagere school. Dat deze brouwers wereldbekend zijn voor hun craftbieren kon het gezelschap na het degusteren van enkele van hun biertjes enkel maar beamen.
Het wereldberoemd Schooltje in Oostvleteren waar de Struise Brouwers (de beste brouwers van de wereld) in 2009 hun eigen stek vonden.
Begonnen in 2001 bij Brasserie Caulier in het Waalse Peruwelz. Daarna (en nu nog gedeeltelijk) brouwen ze hun bieren bij de nabijgelegen brouwerij DECA service. Er wordt met kleinere volumes geexperimenteert in het schooltje.
De brouwerij in een van de klaslokalen. In 2013 hadden ze een brouwvolume van 2.100 Hl en hadden 5 medewerkers in loondienst. De toekomstplannen zien er rooskleurig uit. Tussen 2015 en 2019 zou de kaap van 16.000 hectoliter wel eens overschrijden kunnen worden.
De unieke biergarten op de koer van de meisjesschool.
In een van de klaslokalen is er het degustatielokaal. Hier heb je de mogelijkheid te kiezen tussen maar liefst 30 eigen bieren van 't vat. Voor wie het brouwproces onvoldoende begrijpt staat het proces duidelijk op het bord met krijt opgetekent.
Carlo Grootaert (voormalig wijnhandelaar) was van dienst die dag. Naast Carlo hebben we nog drie andere Struise Brouwers. Brouwer Urbain Coutteau (informaticus met ervaring in het brouwen in de Congo), Philippe Driessens en Peter Braem
De Struise brouwers leggen zich toe op eigenzinnige tot extreme bieren. We proefden er enkele in hun originele 8,0 cl nieuwe proefglaasjes! vlnr : Black Magic, Danko Power IPA, Wild Kriek, Imperialist, Eliot Double.
We reden terug richting Ieper waar we om 18.30u voldaan en tevreden afscheid namen van onze medepassagiers.
Bedankt Jan Courtens voor deze mooie en leerrijke dag en veel succes gewenst met je 'Hops & Poppies' Tour!
Weldra een verslag van de Trenches & Trappists tour
Annemie en William
INFO :
Hops & Poppies
Discover the battlefields around Ypres and the hopfields around Poperinge. Every Saturday - Begins and Ends at Ypres Station - 10:30 until 18:30
...
Trenches & Trappists
Discover the trenches of the Salient, and try a trappist in Westvleteren Every Sunday – Begins and Ends at Ypres Station - 10:30 until 18:300
Wie interesse toont en graag zo'n boeiende tour wil meemaken surf naar : www.belgianbeertours.be
X
XX
04-11-2014 om 18:36
geschreven door William Roelens
|