Dinsdagnamiddag proeverijen (6)
Voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge en ik komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.
Waarom op dinsdag? Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden. Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als God van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.
Op deze blog vermeld ik onze bevindingen onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’
Ditmaal hebben we drie bieren gedegusteerd van één en dezelfde voorlopige bierfirma nl ‘’t Hoppegeluk’ uit Oudenaarde. Een mooiere Vlaamse naam voor een brouwerij kun je niet vinden!
Bart Herman is na het volgen van een cursus artisanaal bierbrouwer in Roeselare en van een uitgebreide brouwopleiding 'technicus fermentatieprocessen' bij ‘CVO Pant Rhei’ in Merelbeke een brouwinstallatie in elkaar beginnen steken en is zoals vele jonge brouwers in zijn garage aan het brouwen gegaan. Wim Iemants waarmee hij al jaren bevriend is werd al vlug door dezelfde microbe gebeten. Samen hebben ze in de garage heel wat bieren geproduceerd en geproefd. Doordat hun familie, vriendenkring en buren hun brouwsels konden smaken werd hoe langer hoe meer gevraagd om de bieren te kunnen kopen. Dus vonden beide vrienden dat het de hooste tijd was om de capaciteit van hun bier te verhogen. Ze gingen met hun recepten naar brouwers die een groter volume aankonden. Zo werd aangeklopt bij brouwerij Eutropius (Menen) en brouwerij Danny uit Erpe-Mere. Tot hun grote verbazing was het eerste brouwsel (2000l) in nog geen twee maanden volledig uitverkocht. Er volgenden meerdere brouwsels en kort daarop ook meerdere bieren.
Driope 6 Blond (6,2% Alc.Vol) Gebrouwen bij Eutropius (Menen)
Blond bier met een romige witte schuimkraag
De neus ruikt een heerlijk aroma van fruit. Citrustoets Moutige prikken Gistig
Mooie aanzet Licht zoet met een bitter achtergrondje Volmondig en vlot drinkbaar ondanks de lage alcohol % Smakelijke bittere toetsen Licht zuurtje in de achtergrond door de spelt en tarwe. Droge afdronk met een bittere uitloop. Lekker vriendenbier!
Eigenlijk zijn ze begonnen vanuit een passie voor ambachtelijk gebrouwen bieren met gebruik van natuurlijke grondstoffen. Ze hebben zich vanaf het begin gericht op het maken van eigenzinnige recepten, waarin het maximaal benutten van de hop voor zowel aroma als smaak centraal staat. Daarbij maken ze voornamelijk gebruik van hoppen geteeld door Belgische hoppeboeren.
Er wordt in elk van hun drie recepten een behoorlijke hoeveelheid hop gebruikt. De bieren worden daarenboven nog ge-dryhopped om maximaal het aroma te kunnen proeven. Zij produceren enkel met natuurlijke grondstoffen, zonder toevoeging van additieven. Hun bieren zijn ongefilterd en niet gepasteuriseerd. Echte natuurlijke bieren dus. De recepten worden steeds uitgewerkt en op punt gezet in hun eigen brouwinstallatie (nog steeds in de garage van Bart), de installatie kan je bekijken op www.thoppegeluk.be
Driope 8 Tripel (8,0% Alc.Vol) Gebrouwen bij Brouwerij Danny (Erpe-Mere)
Donkerblond bier met een volle witte schuimkraag
Moutig aroma Zoet Tikje zurig Ietsje vlakker van aroma dan bovenstaand bier
Moutig begin Granige prikken Volmondig en goed in balans Zoet in de achtergrond die overgaat naar een tamelijke bitterheid. Droge granige afdronk
De boomnimf
De naam 'Driope' is afkomstig uit de griekse mythologie.
Driope was een mooie jonge vrouw die op een dag met haar zoontje en haar zus, mooie bloesems aan het plukken was van een Lotus om daarvan een slingerkrans te maken. De boom was echter geen Lotus, maar 'Lotis', een dryade die verstopt was omdat iemand haar achtervolgde. En waar Driope de bloesems had geplukt stroomde nu bloed uit de takken. Lotis was kwaad, schreeuwde van pijn en woede en veranderde Driope in een boomnimf.
Vanaf die dag was haar eigen leven verbonden met dat van de boom die ze diende te beschermen. Vandaar dat ze als symbool kan gezien worden voor respect.
Bron : http://thoppegeluk.be/
Driope 10 Quadrupel (10,0% Alc.Vol) Gebrouwen bij Eutropius (Menen)
Wazig lichtbruin bier met een gebroken witte schuimkraag
Gistig aroma Licht gebrande mout Alcoholwarmte (overheerst net iets te veel) Chocolade
De eerste slokken zijn alcoholtoetsen Gebrande mout Karamel Tikje chocolade Zoete achtergrond
Een lekker bier maar net ietsje te veel alcohol voor ons. Andere proevers gaan er geen probleem mee hebben!
Uiteraard is het hun ultieme droom om ooit de grotere volumes in een eigen installatie te kunnen brouwen.
Ondertussen vallen hun bieren hoe langer in de smaak en worden geschonken in heel wat horeca-zaken in de regio Oudenaarde & Zottegem. Ze bekijken nog naar verdere mogelijkheden op gebied van verdeling en distributie. Kwaliteit blijft voor 't Hoppegeluk centraal staan en hun Driope 8 Tripel werd geselecteerd als één van de bieren die geschonken werden tijdens de onlangs gehouden succesvolle Poperingse Hoppefeesten.
INFO :
Brouwerij 't hoppegeluk
Rennemonde nr. 8, B-9700 Oudenaarde
Email: info@thoppegeluk.be
http://thoppegeluk.be/
Website in het Nederlands en Engels
verkooppunt Oudenaarde:
Bart Herman, bart@thoppegeluk.be
T +32 474 54 71 21
Rennemonde nr. 8, B-9700 Oudenaarde
verkooppunt Zottegem:
Wim Iemants, wim@thoppegeluk.be
T +32 495 52 75 56
Bambosstraat nr. 32, B-9620 Zottegem
Beste bezoeker,
Uw smaaknotities kunnen soms afwijken van de onze. Wat volledig normaal is. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom van het bier, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Groeten en gezondheid Geroen & William
XXX
24-09-2017 om 00:00
geschreven door William Roelens
|