Met zeven aan de tafel De grote tafel bij ons thuis
Wie kent niet het prachtige liedje van Johan Verrminnen?
Wij waren zondagmiddag 21 oktober 2007 niet met zeven maar met negen aan de tafel en dit meubilair stond niet bij ons thuis maar in het gezellige degustatielokaal van Brasserie Vapeur in Pipaix.
Zeven Waalse vrienden, Voske en ik.
(Vriendschap kent geen grenzen).
Na de jaarlijkse bierattributenbeurs ingericht door Cervesia Tornacum http://cervesiatornacumasbl.ifrance.com/ genoten wij van het surprise menu van Jean-Louis Dits en Vinciane Corbisier
Brouwers en eigenaars van Brasserie de Vapeur.
Jean-Louis Dits en Vinciane Corbisier Brouwers en eigenaars van Brasserie de Vapeur in Pipaix (Henegouwen)
Voor we aan tafel gingen schonk Voske aan Jean-Louis een klein varkentje cadeau (Cochonne) Hij was er heel blij mee en plaatste het meteen bij zijn verzameling
Een kast vol zwijntjes.
Als aperitief proefden we de Saison de Pipaix (6% alc Vol.) uit 75cl flessen.
Dit is het traditionele bier van de brouwerij. Het bier is samen ontstaan met de brouwerij in 1785. Een typische Waalse saison.
Saison de Pipaix ontstaan in 1785
Koperkleurig met een mooie witte schuimkraag
Het schuim is wandklevig.
Het aroma is iets muffig kruidig
Fruitig, hoppig en heel complex
Een droog hoppig biertje met een laag koolzuurpareling
Goed gekruid
Ook de smaak is ietsje muffig oud te noemen.
Niet dat het stoort. Integendeel
Fruitige prikkels van koriander.
Een zeer smakelijke aperitief!
Prachtig van kleur en heel lekker Zalm bereid met bier
Als voorgerecht kregen we enkele schalen met gerookte zalm
De zalm was gedurende 24 uren gemarineerd in zout en kruiden en in het bier Vapeur en Folie
Daarna werd de zalm gerookt.
Zelfs het bijhorend brood was bereid met bier. Een stilleven in de brouwerij.
Bij dit uitmuntend visgerecht dronken we een drie jaar oude "Vapeur en Folie"
Vapeur en Folie ontstaan rond 1986
La Folie (8% alc. Vol.)
Het werd geschonken uit 75cl flessen
Het is een donkerblond biertje
Met een witte schuimkraag
Het aroma is kruidig en fruitig
De smaak is ietsje zurig
Zeer fris.
Fruitige toetsjes
Het bier was drie jaar oud en de eerste oxydatiesmaakjes
kwamen naar boven. Juist niet genoeg om te storen.
Heel lekker bij de malse zachte gerookte zalm.
Blanquette de veau bereid met Saison de Pipaix.
Als hoofdschotel stond "Blanquette De Veau" op het menu.
Een heerlijke kruidige vleesschotel bereid volgens het slowfood principe.
Het bier "Saison de Pipaix" was er in verwerkt.
Dit biertje dronken wij bij dit heerlijk gerecht.
De bijhorende "pommes mousseline"
Als dessert vergastte het brouwerspaar ons op
een zestal uitsluitend Belgische regionale kazen.
Zes prachtige regionale Belgische kazen
Eén van de zes kazen was de lekkere Cochon'nez. Het is een romige kaas die in het bier Cochonne wordt gerijpt.
Verder op de tafel waren er de kazen "Le Villée" een verse kaas verfijnd met Eau de Villée, de "Rouleau Cendré" en een "Panier Cendre" twee geitenkaasjes, "Moellon Beloeil" en een "Coeur De Gaume".
De bijpassende gelei is ook met het bier "Cochonne" bereid
Bij deze heerlijkheden dronken we een Vapeur Cochonnette (9 %Alc Vol.)
Het werd geschonken in 75cl flessen
Vapeur Cochonnette Het bier vind zijn oorsprong in 1992.
Het is een donkeramber biertje
Met een licht beige schuimkraag
Het is fruitig en hoppig
Met een lichte bitterheid.
Ook de kruidige smaken eigen aan vapeur komen naar voor.
Helemaal niet slecht.
Als afsluitertje konden we nog proeven van "Esprit De Vapeur Cochonne" Een distilaat van 40% bekomen uit het bier Cochonne. Voor de andere was er nog altijd een biertje Cochonnette.
Klein en lekker maar gevaarlij !!!.
Na de maaltijd schaarden we rond de houtkachel om nog eventjes na te genieten.
Zythologe Daniele en Vinciane nog nagenietend met een Cochonette
Jean-Louis lichtjes aan het indommelen. Of dromen van een nieuw biertje?
Dit maaltijd bewijst nog maar eens hoe lekker voedsel kan smaken bereid met bier en vergezeld van lekker Belgisch gerstennat. We moeten meer chauvinistisch zijn en een heerlijk Belgisch biertje bij een maaltijd kiezen in plaats van wijn.
Brasserie Vapeur http://www.vapeur.com/
28-10-2007 om 00:00
geschreven door William Roelens
|