Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
06-10-2007
Geen bier zonder hop.
Dat de kwaliteit van het hedendaagse bier een groot deel aan hop te wijten is lijd geen twijfel.
Want het plantje afkomstig van de bekende familie Cannabaceae (zijn enig broertje is Hennep of anders gezegd Cannabis sativa) zorgt voor de bittere smaak aan het bier. Het is ook verantwoordelijk voor de aangename aromas. De mooie stabiele schuimkraag en het het fungeert als natuurlijk conserveringsmiddel in bier. Hop is ook verantwoordelijk dat bier een gezonde drank is.
Poperingse hopvariëteiten. Golding - Hallertau - Magnum en Target
Dinsdag (2 oktober 2007) laatsleden had in het Hopmuseum van Poperinge een voordracht plaats door Hopdeskundige De Hr. Paul Delanote.
Geen bier zonder hop.
Tussen de dertigtal geïnteresseerden waren een zestal hopleden aanwezig. Paul, Piet, Thierry, Bianca, Voske en ik.
De nieuwe Conservator van het Hopmuseum Herman Degryse uit Menen (WVl) wil het museum internationale uitstralng geven als het "Hopmuseum van de Lage Landen'' Hij gaf nadien het woord aan gastspreker Paul Delanote.
Hopdeskundige De Hr. Paul Delanote gaf een deskundige uitleg over de Belgische hop.
Hoe staat het nu met de hopteelt in België?
De Belgische hop : feiten en cijfers 2006
Het areaal
Het totale areaal bedraagt in 2006 nog slechts 179 ha.
Gemiddeld areaal per bedrijf : 4,8 ha En zeggen dat er rond de jaren 1900 in België nog 2000ha waren verdeeld rond de streek van Asse en Poperinge. Nu telt Asse nog slechts een 4 à 5 ha. De rest bevind zich rond Poperinge, Vlamertinge.
Het aantal Belgische hoppetelers bedraagt 37 waarvan er dit jaar weer twee afgevallen zijn.
Dat het slecht gaat met de hoppeteelt is niet enkel in België voelbaar. In heel de wereld is de oogst van hoppe gehalveerd.
De variëteiten
Het aanbod aan variëteiten evolueert in functie van de vraag :
ALFA
ha
Productie ton/j *
Wye Target
75.79
243,33
Hallertau Magnum
45.12
67,47
Merkur
1.74
2,73
Admiral
4.04
6,57
Nugget
1.60
5,88
Pilgrim
1.54
1,49
Totaal
129.83
327,47
DUBBELDOEL
ha
Productie ton/j *
Wye Challenger
19.83
25,32
Northern Brewer
2.44
3,34
First Gold
1.64
0,57
Brewers Gold
0.76
0,60
Boadicea
0.40
0,15
Totaal
25.07
29,98
AROMA
ha
Productie ton/j *
Golding
13.89
12,42
Fuggles
1.53
0,57
Marynka
1.50
2,50
WGV
0.80
0,67
Saaz
1.58
1,28
Hallertau Mittelfrühe
4.95
6,21
Totaal
24.25
23,65
* Benaderd cijfer
De hopproducten
De Poperingse hop kan geleverd worden onder vorm van : -verse hopbellen, verpakt in balen type RB60 -hoppellets: type 90 en type 45 -hopextract: CO2-extract, superkritisch en vloeibaar.
Na de interessante uiteenzetting kon men in het Hopmuseum de jaarlijks tentoonstelling van hopstalen bezichtigen. De stad organiseert deze gratis expositie in de marge van de nationale hopprijskamp ter promotie van de Belgische hopteelt
Een 75 hopstalen van Belgische hop kon men hier bekijken. Netjes verdeeld over de Aroma- en bittere hoppen.
Bij ieder hopstaal stond er een fiche met een puntenschaal. Het totaal van de positieve punten en aftrekpunten bepalen de kwaliteit van de hop.
De uitslag van de hopkeuring 2007
De Hr. Paul Delanote gaf uitleg op wat hop kon worden beoordeeld. Zitten er nog zaadjes in de hop bvb? (sommige boeren laten die zitten voor het gewicht omhoog te drijven) Droogheidstoestand, Lupulinegehalte. Is er plantaardige en dierlijke beschadiging aanwezig? Hoe kunt u best hop ruiken enz...
Hoplid Thierry Vanmullem bij de Pioneerhop een recente bitterhop afkomstig uit Engeland
Conservator van het Hopmuseum Herman Degryse gaf aan Piet, Pol en mezelf enige uitleg over het hopmuseum
Tijdens de tentoonstelling kon men proeven van een Hommelbiertje en het nieuwe Poperings Nunnebier. Daarnaast had traiteur Luc Sohier gezorgd dat we konden genieten van zijn zelfgemaakte hoppepaté.
Paté bereid met hop. Een lekkernij uit Poperinge
Nog niet zo lang op de markt Poperings Nunnebier. gebrouwen nav het Keikoppencarnaval
Afzet van de Belgische hop
Door de eeuwen heen : Het brouwen van bier Voedingssupplementen : Een nieuwe afzet met grote potentialiteiten Decoratie en Gastronomie : Hoppescheuten
Een donkeramber biertje met een zeer fijne lichte beige schuimkraag
De neus laat ons moutige aroma's ruiken
De smaak is een zeer diepe moutige smaak. Niet zo zoet als karamel eerder de smaak van een roothoofdje Zoet met toch een aangename bitterheid die in de juiste ballans ligt met het zoete. In de verte heel diep verscholen - lichte anijs.
Een heel lekker bier die de Bertemse teussers heel graag zullen drinken. Een moutig biertje met een heel aangename niet al te zoete smaak. Een van de betere moutige bieren van Andelot. 10 bakken voor een kalfje? 20? - 15? Verkocht !!!
Het mooie buiketiket. Met twee teussers, de koe heeft niets te zeggen.
Rugetiket.
Bertem is een dorp in de provincie Vlaams-Brabant.
De naam verwijst naar de moerassen van de Voer of naar de eigennaam Beert.
Bertem ontstond als landgoed van de abdij van Corbie, te Frankrijk.
Het dorp telt nog veel Teussers.
Om die reden is de huisstijl van deze gemeente ook gebaseerd op het aloude
Teussersgebaar.Twee handen die het gebaar (handgeklap) uitvoeren waarmee de veeboeren een
Op zaterdag 29 en zondag 30 september 2007 laatsleden opende picobrouwerij Alvinne haar deuren in de Mellestraat te Heule. Op zaterdag kwamen honderden genodigden opdagen.
De zondag was het weer raak. Vele sympathisanten en geïnteresseerden kwamen de gloednieuwe brouwerij bezoeken. http://alvinne.be/
Het trotse Alvinne Team vlnr : Glenn, Ine, Lien en Davy verwelkomden alle bezoekers met een stralende Alvinnelach.
Ter gelegenheid van de opendeur hadden ze een éénmalig Alvinne 'Oud Bruin' 5,2% Alc.vol. gebrouwen. Dit bier was verkrijgbaar van de tap. Er konden 33cl en 75cl flessen aangekocht worden.
De talrijke genodigden konden naast het gamma Alvinnebiertjes ook genieten van de vele belegde broodjes.
Talrijke genodigden kwamen de brouwers veel succes toewensen met hun nieuwe brouwerij. Hier Hildegard en Bas van Ostaden van bierfirma "De Leyerth" in gesprek met brouwer Davy Spiessens.
Brouwer Glenn Castelijn heeft uitleg over de nieuwe brouwerij. Vlnr : Patrick De Waele brouwer bij Brouwerij Huyghe, Glenn, echtgenote van Patrick Gunther Mertens Secretaris en webmaster van de Objectieve Bierproevers van de Essense Regio en Davy Le Roy, ondervoorzitter van de Bierliefhebbers van de Egmont Stede.
Vlnr : Carl Kins (net terug van een bierjurering in Italië) Nino Bacelle van brouwerij De Ranke met echtgenote, In het midden met groene trui, Jozef Maes brouwer bij Van Honsebrouck en Glenn Castelijn.
Op bepaalde momenten was het heel druk in de gezellige degustatiezaal.
Voor de allerkleinsten was er een mooi springkasteel voorzien.
Het snoepje van de opendeur dagen. PODGE BI STOUT - 11,2 % Alc.vol. De Alvinne Podge Belgium Imperial Stout gedurende 6 maanden gerijpt in een Eiken Calvados vat.
Voor nog 78 foto's van de opendeurdag klikt op onderstaande foto
Karel van Yedeghembier en Hopgaletten in het Wethuys te Watou
Voske en ik bezochten een paar weken terug samen met onze vrienden Thierry en Bianca Het Wethuys in Watou (West-Vl)
Het Wethuys is een stijlvolle Brasserie - Tearoom en eethuis met gastenkamers. http://www.wethuys.be/
Het buitenterras met zicht op de markt van Watou. Bemerkt rechts van de parasol de schandpaal (17de - 18de eeuw)
Het Wethuys is een historisch pand en was vroeger de ambtstwoning van Graaf Karel van Yedeghem, waarvan de schandpaal aan de gevelmuur een aanschouwelijke getuigenis blijft.
De prachtige inkomhal. Rechts komt u in de gelagzaal. Via de trap bereikt u de gastenkamers.
Bij het betreden van de gelagzaal vallen de gewaagde kleurencombinaties onmiddellijk op.
De 1ste graaf, Karel van Yedeghem, huwde met Maria van Cortewyle te St. Omaars op 24 juni 1584. Hij bezat een sterke brouwerij nabij het Wethuys. Vanop het kasteel 't Blauwhuis bracht hij weldaad naar dorp en streek. Later bouwde zijn zoon, Joannes, een nieuw kasteel (1610 - 1620) in de huidige Vijfhoekstraat waar de originele inrijpoort nog te zien is.
De mooie toog. Rechtdoor via een kleine trap komt u in een hoger gedeelte van de taverne.
Filip IV verhief op 18 juni 1629 Watou tot Graafschap. Hun praalgraven met beeltenis vindt u vooraan in de St. Bavokerk. Het kasteel werd in 1793 verwoest door generaal Vandamme van de kasselrij Cassel die de Watouse welvaart niet kon dulden. Een neoklassieke woning 'Nieuw Kasteel' werd opgetrokken in 1813.
Rood en wit gecombineerd met grijstinten geven de brasserie een stijlvol cachet.
Het Wethuys (15de - 16de eeuw) was een vergader- en schepenhuis voor het bestuur van de Heerlijkheid en het Graafschap. Het werd door de graven in 1839 verkocht aan Fidelis Debergh.
De originele prachtige open haard. Ode aan de hop.
In 1862 werd de brouwerij 'De Gouden Leeuw' door brouwer Joris Van Eecke verbonden met het Wethuys. Albert Van Eecke (brouwer van de Kapittelbieren) verbouwde het pand. De originele open haard met zijn keramiek als eerbetoon aan de 'patroon' van Watous kerk en hoppenat en de houten inbouwkasten getuigen nog van een rijk verleden. (bron : De folder van het Wethuys)
Het bovenste gedeelte van de gelagzaal. Waar het ook gezellig vertoeven is.
Regelmatig worden andere kunstenaars uitgenodigd.
Karel van Yedeghem, het huisbier van het Wethuys.
Het Wethuys beschikt ook over een eigen huisbier. Mevr. Nadine d'Hont De moeder van uitbaatster Barbara Sedeyn heeft vroeger nog de brouwerijschool gevolgd in Gent. Samen met buurman Van Eecke maakte ze een eigen recept. De naam van het bier werd vlug gevonden.
Het biertje is amberkleurig met een fijne witte schuimkraag.
De neus is vrij moutig.
De smaak is zoet moutig met lichte fruitige toetsjes. Het bier mocht naar mijn smaak ietsje meer body hebben.
Het is een licht biertje, niet te zwaar en goed verteerbaar.
Het bordje gemengd mag er best zijn.
We werden door de vriendelijke uitbaters uitgenodigd op de voorstelling van hun Hopgalette. Een hopgalette is een soort pannenkoek waarin lupiline-extract in verwerkt word. Lupiline is het Goudkleurige ,harsachtige poeder die in de hopbel zit.
Deze voorstelling vond plaats woensdag laatsleden (26 september 2007) in het bijzijn van De Hr. Paul Breyne, Gouverneur van West-Vlaanderen
De Hr.Serge Coudron verwelkomde de honderden genodigden en stelde de historische folder 'Het Wethuys' voor.
Historicus Drs. Kristof Papin had het daarna over de ontwikkeling van de hop door de eeuwen heen.
De voorstelling van de hopgalette gebeurde door De Hr. Paul Breyne, Gouverneur van West-Vlaanderen
Daarna konden de genodigden de vele mini hoppegaletten proeven
Er waren verschillende hopgaletten te proeven met Watou-kaas, met zalm en spinazie, met hesp met Champignons en vegetarisch.
De pannenkoeken waren vergezeld met bieren uit Watou of een cider uit Normandië.
Voor een fotoreportage over de voorstelling van deze lekkernijen klikt op onderstaande foto
Dinsdagavond 25 september 2007 had in de Raadszaal van het Stadhuis van Zottegem de voorstelling plaats van het nieuwe BLESbier 2007.
'LEKKER DING TRIPEL'
Voorzitter BLES, Johan De Vleeschouwer geflankeerd door : rechts Zottegems Schepen voor Cultuur en Patrimonium Dirk Van Herzeele en links Bart Carrijn bestuurslid activiteiten en brouwer.
Een fiere voorzitter Johan De Vleeschouwer sprak de talrijke genodigden toe Hij kondigde naast het nieuwe BLESbier, de 14de Nationale Bierhappening aan. Dat het weer een gezellige bedoening zal worden staat nu al vast. 22 brouwerijen met 73 bieren waarvan 41 bieren van 't vat moeten zorgen voor een onvergetelijke dag. Naast de volhouders en sterkhouders zijn er drie nieuwkomers l'Abbaye de Val-Dieu, De Hoevebrouwers en Buitenlust Bier.
Nieuwe bieren op de Bierhappening zijn : "Netteken Honegems Honingbier" van De Glazen Toren, "Nen Uts" van de Zottegemse Hoevebrouwers, Arend Tripel van De Ryck, Vicardin van bierfirma Dilewyns, Piet Agoras van Bierfirma Het Alternatief, Livinus van Van Den Bossche en Valeir Divers van brouwerij Contreras. en natuurlijk het eenmalig gebrouwen BLESbier
LEKKER DING TRIPEL
Lekker Ding Tripel aanwezig in de mooie Raadzaal van het Stadhuis van Zottegem
De naam zal voor veel oudere Zythologen en bezoekers van de vroegere Bierhappenings vertrouwd in de oren klinken. Wat niet vreemd is want het Blesbier 2001 noemde ook 'Lekker Ding'
Waarom dit jaar er niet eentje uitpikken uit de lange rij vroegere BLES-Bieren dachten de Bierliefhebbers van de Egmontstede? Uiteindelijk viel de keus op "Lekker ding" editie 2001 maar dan in een versie van een Tripel. Dus het Lekker Ding slankt niet af maar neemt dit jaar in volume toe. van 6,5 % Alc. Vol naar 8,5% Alc.
Bart Carrijn bestuurslid activiteiten en brouwer lichte de aanwezigen in waarom het uiteindelijk "Lekker Ding Tripel" is geworden.
Vooreerst luid "Lekker Ding" een nieuw BLES-tijdperk in. Om de vereniging verder te laten groeien diende het bestuur zich te versterken en te verjongen. Wat inmiddels al is gebeurt.
Ten tweede. Het bleef niet bij het "fineteunen" van dit bier. Het was ook het eerste bier die een naam kreeg. (de numerieke naamgeving van voorheen werd opgegeven) En niet alleen een naam maar het bier kreeg ook een gezicht.
Miss België Ilse De Meulemeester was indertijd de mascotte van Het Lekker Ding 2001. Ze schonk die dag eigenhandig de glazen vol, wat voor de mannelijke bezoekers een unieke ervaring was. (En ik kan het weten want ik was er bij).
Ilse DeMeulemeester het gezicht achter Lekker Ding 2001.
Ten derde. "Lekker Ding" was voor Bart Carrijn een unieke ervaring. Hij leerde André de Meulemeester kennen. De brouwer van de inmiddels vergane brouwerij in Galmaarden. Hij kreeg de kans om met "Lekker Ding" een recept te ontwikkelen en fijn te stellen. Hij kon een basis leggen voor de vele bieren die nog zouden volgen.
En tot slot blikken de BLESleden en bestuur met "Lekker Ding" terug op de vele jaren die ze samen met mekaar mochten uitmaken met hoogtepunten en ook in moeilijker momenten.
Het BLESbestuur met in hun midden Burgemeester van Zottegem Herman de Loor en tweede schepen Dirk Van Herzeele
Tweede schepen Dirk Van Herzeele was vol lof over BLES en hun bierhappening en sprak dat ze de moed niet mogen opgeven. Dat ze de BLESbieren verder moeten creëren met dezelfde passie en volharding.
De talrijke opgekomen genodigden luisterden aandachtig naar de drie woordvoerders van de avond.
LEKKER DING TRIPEL - 8,5% Alc.VOL naar een recept van BLES Ontworpen door Bart Carrijn gebrouwen bij De Graal - Brakel
Blond met een mooie dikke witte schuimkraag Het schuim is wandklevig.
Het bier laat u bij het ruiken onmiddellijk kennis maken met een lekker kruidenboeket. Een beetje een Oosters aroma
De smaak is kruidig Komijn dringt zich onmiddelijk naar voor. zonder echt storend te worden. Toetsen van peper en ook in de verte hoppige prikkels Het bier smaakt lekker fris het heeft een mooie lichte nabitterheid en een droge afdronk.
Een zeer lekker bier goed in evenwicht.
Opletten! Het drinkt heel vlotjes en u verlangt al vlug naar een tweede. Met zijn 8,5 Alc. % kan dat lekker ding veranderen in een gevaarlijk ding. alhoewel...een lekker gevaarlijk ding kan ook prettig zijn.
"Lekker Ding Tripel" Niet enkel mannen zullen smelten voor dit lekker degustatie biertje. maar ook vrouwen zullen dit kruidig biertje zeker kunnen appreciëren.
Bij het binnenkomen van de Raadszaal werden we onmiddellijk bediend door BLES-ondervoorzitter en redactielid David Leroy. Geen schrik er is nog voldoende bier voor de Happening.
Het etiket en het bierviltje met een foto van 8 lekkere dingen. De Echtgenote's van de bestuursleden. V.l.n.r. : Marleen, Myriam, Marleen, Karine, Ine, Hilde, Ann en Nadine
Beste bezoekers van dit Bierblog Allen daarheen !!!
14de Nationale Bierhappening 13 oktober 2007 in de feestzaal van de Bevegemse Vijvers - Zwembadstraat te Zottegem en dit van 14.00 tot 22.00
Voor de derde maal richten de Lions Clubs Bondues en Comines Europe in het weekend van 15 en 16 september 2007 het Frans-Belgisch Bierfestival in. Het doel is sociale acties in de gehandicaptenzorg te financieren.
Ditmaal was het niet in de tent onder de wieken van Soetense Molen in Komen Waasten, maar het bierfestival nam een heel eindje verder plaats nl. in de sporthal van Le Bizet. Na de zaterdag het BAB Bierfestival van Brugge bezocht te hebben keken we nog vlug in ons Franse woordenboek en trokken Voske en ik op zondag richting de Franse grens.
De sporthal van Le Bizet De organisatoren hadden terug hun best gedaan om ze bierfetivalminnend te maken.
Bonnetjes en glaasjes te bekomen buiten de sporthal. Bierlijsten waren er niet. Door de afwezigheid van toch veel brouwers konden de organisatoren ze waarschijnlijk niet meer tijdig opmaken. Jammer.
Le Bizet is een dorpje in de BelgischefaciliteitengemeenteKomen-Waasten (provincie Henegouwen) Het gehucht is gelegen op het grondgebied van deelgemeente Ploegsteert.Tot 1963 behoorde het tot de provincie West-Vlaanderen. Ondanks het feit dat Le Bizet geen deelgemeente is, heeft het toch een eigen postnummer gekregen: 7783.
Le Bizet is gelegen dichtbij de Leie.Opvallend is dat de Belgisch-Franse grens dwars door een straat loopt in de bebouwde kom die zich verder uitspreidt in de Franse gemeente Armentiers.
Men kan dit bierfestival moeilijk vergelijken met de Festivals die we als Zythologen gewoon zijn. Het is eerder een groot bierfeest met veel muziek dan een festival waar enkel maar geproefd kan worden in een eerder serener omgeving.
De Association Tonic Music De naam doet eerder denken aan techno and house music. Nee hoor, een zanger, een orgeliste, slagwerk en een dame met een beltrommel vormen deze formatie. Keiharde Variété Musette.
We zitten aan de schreve, aan de frontière met de regio Nord van Frankrijk. Dus dit wil zeggen de Musette is hier heel populair. Nu heb ik niks tegen een paar mooie musettenummertjes, het is tenslotte het geluid van Parijs. Maar er zijn toch grenzen. Een godganse namiddag er moeten naar luisteren is toch een beetje van het goede te veel. Vooral als de zanger Francis Gaumont er soms compleet naast zat. Ook het aantal decibels deed de oren geen goed.
Ook dit is het Frans-Belgisch Bierfestival. Iedereen moet recht staan en mee in de handen klappen.
Dit jaar had het festival toch wat van zijn pluimen verloren. Verscheidene brouwers waren niet komen opdagen. Er was geen bierlijst voorhanden. Veel standen waren uitgebaat door mensen die in feite niets van bier afwisten. Wat ook stoorde was, als iemand naast u frieten zat te eten (te koop in de zaal) Ik kan u verzekeren dat ge uw neus heel diep in het glaasje moet steken om de bieraromas te kunnen opsnuiven.
Omdat er constant in de zaal animatie zou zijn zong Michel Lemaire tijdens de onderbreking van Tonic Music enkele populaire bierliedjes. Michel was tussen 1961 en 1997 Productieleider en chef van de R.T.B.F. Radio en Televisie.
Maar niet getreurd. Voske en ik hebben er het beste van gemaakt. En ons laten meeslepen in het volkse gebeuren van zon manifestatie. Het heeft trouwens ook zijn charmes. De inrichters zien het op hun manier en dat moeten we respecteren.
We hebben ook enkele nieuwe biertjes kunnen proeven en daar gaat het tenslotte om.
Van Brasserie Artisanale St. Alphonse uit Vogelgrun (Elzas) proefden we Pater Rhénus Spéciale van 't vat. - 6%Alc.Vol. Een koperkleurig biertje met een moutige neus. De smaak was zoet die vlug overging in een lichte bittereheid Een goed evenwichtig bier met Hoppige en fruitige toetsjes. Heel lekker en fris
De St. Alphonse Ambrée - 7,5% Alc.Vol. (zie foto) was een lichtbruin van kleur met een neus van karamel, chocolade. De smaak was ietsje flauw, maar na enige tijd ontpopte zich een boeket van chocolade, toffé en caramel. (voor de liefehebbers van zoet) Ietsje te plakkerig.
Van Brasserie Pays d'Oc uit Nébian (tegen Montpellier) proefden we hun twee biologische bieren La Naevius en Cervoise (zie foto's hierboven)
La Naevius is een tarwebiertje van 5,9 Alc.% Blond met een witte schuimkraag die vlug verdwijnt. Het biertje is bijna reukloos. De smaak is zurig met een typische tarwesmaak. Een bier met weinig body.
La Cervoise is een honingbiertje van 5,9Alc.% gebrouwen met aromatische planten. Het is blond met een witte schuimkraag.
De neus is een gistaroma en zeer sterke honingtoetsen. Het heeft een zeer kruidige smaak die vlug komt storen.
Beide bieren konden ons niet echt bekoren
Van Brasserie du Lycée Agricole de Douai proefden we l'Escreboise Blonde Noix 6,5 Alc % (zie hierboven)
Een goudblond biertje. Wazig en met een lichte koolzuurpareling.
De neus is verrassend Porto en toetsen van noten
De smaak is zurig de basis is waarschijnlijk witbier. Het is een verfrissend biertje In de achtergond smaakt ge noten.
Geen slecht bier maar is geen doordrinker De smaak zou vlug kunnen vervelen.
Het was tijd om eens een Belgisch biertje te proeven.
We kozen voor Ultradélice van Brasserie Ecaussinnes
Een donkerbruin biertje van 8 %Alc. Vol. Een mooie beige schuimkraag.
De neus moest in het begin niet te veel aroma's opsnuiven maar nadat het bier een beetje opgewarmd was kwamen aroma's van karamel en vanille vrij.
De smaak is zoet Karamel en chocolade geven het bier de gewenste smaak. Het bier is volmondig. Een degustatiebiertje die velen graag zouden drinken voor de buis.
Een nieuw biertje uit Watou was Bénédictus van 't vat. 8 % Alc. Vol. Dit vaatje mengbier van Kapittel abt en Kapittel blond kwam uit het labo van brouwerij Van Eecke. De bedoeling is om het op de Franse markt te lanceren.
Het bier is donkerblond en helder met een dikke witte schuimkraag.
De neus is mooi hoppig.
De smaak is moutig met bittere toetsen Het heeft een goede balans fris maar gevaarlijk. Het heeft een mooie droge afdronk.
Een mooie afsluiter van het festival Franco Belge.
Naar huis toe rijdend zocht ik op de autoradio een mooie... Nee geen musette!!!
Het was toch al een paar jaar terug als Voske en ik deze zomer het prachtige idyllische dorp Mullem met zijn wondermooi kerkje opnieuw met een bezoekje vereerden.
Verscholen in het groen, een beetje afgezonderd van de buitenwereld en met slechts één aanwijzer moet je het dorp maar weten te vinden.
Het is alsof de provincie Oost-Vlaanderen het dorp voor de buitenwereld wil verbergen.
Nu met GPS, en de talrijke te gebruiken Routeplanners op Internet is het dorpje makkelijker op te sporen.
Ik kan er niets aan doen maar telkens als ik tussen een haag van bomen deze pittoreske deelgemeente van Oudenaarde binnenrijdt begin ik het dorp van Wim Sonneveld te zingen. Het is een soort van automatisme.
lap, idool 2008 zonder tekst is daar weer verwijt Voske me dan telkens.Inderdaad verder dan Thuis heb ik nog een ansichtkaart lalalala gaat het niet.
Ze zeggen dat de tijd er is blijven stil staan. En inderdaad omdat het dorp Mullem tot een beschermd dorpsgezicht behoort mogen de inwoners niks aan de buitenkant van hun woningen veranderen.
Ook mogen er geen nieuwe huizen bijkomen.De landelijke rust moet er blijven.
De geschiedenis van de pittoreske Sint-Hilariuskerk gaat terug tot in 877, al spreken sommige bronnen van een ontstaan in de 11de eeuw. De toren wordt omringd door een kerkhof. ,,Dat is volzet en kan dus niet meer worden gebruikt
Na een mooie wandeling rond het dorp besloten Voske en ik te verpozen in de dorpsherberg In De Kroon. http://www.indekroon.be/
Een taverne....
waar nog in een ver verleden opnames werden gemaakt voor de Tv-serie Hard Labeur. Jo Demeyere vertolkte toen de legendarische Boer "Speeltie"
Waar de oude toog nog intact gebleven is.
Waar de Duivenbond nog sterk aanwezig is.
Waar dames op rijpere leeftijd bij een lekker streekbiertje het hebben over hun oude liefdes van vroeger
Waar de ronde stamtafel nog aanwezig is
Waar wielertoeristen "straf spul" komen drinken. ttz "Trappist"
Café "In de Kroon" bezit ook nog een gezellig buitenterras
Het enige minpuntje zijn de aluminium stoelen. Ze passen in feite niet in het rustieke decor. En zijn verschrikkelijk warm om op te zitten tijdens een mooie warme zomerdag.
Na een kopje koffie besloten Voske en ik een "Pater Verbies"t te degusteren. Pater Verbiest heeft in feite niets met Mullem te maken, behalve dat hij op de bierkaart prijkt.
Hij was geboren in Pittem nabij Tielt. Pater Verbiest was een Jezuiet die als missionaris in China verbleef. In1678 bouwde hij een stoomvoertuig voor de Chinese Keizer Chien Lung. Over dit voertuig is niets bekend buiten het feit dat het bestaan heeft. Omdat de stoommotor pas in1705 werd uitgevonden wordt verondersteld dat het om een schaalmodel ging. Voor Voske en ik was het glas bier geen schaalmodel maar was op werkelijke grootte.
Pater Verbiest een Biobiertje Volgens het etiket "Astronomisch lekker"
Blond biertje met een dikke witte romige schuimkraag.
De neus heeft moutige aroma's prijs Ook enkele toetsen van citrusfruit
De eerste smaak is zoet moutzoet fruitige toetsen aanwezig mooi in evenwicht. Het vloeit uit in een zoete nasmaak.
Een perfect gebrouwen biertje die lekker smaakt maar toch niks vernieuwend brengt. Laten we zeggen een beetje commercieel gebrouwen voor de verkoop. Waarom niet?
Pater Verbiest een lekker commercieel bier maar ook niet meer.
Ditmaal proefden Voske en ik een biertje met een Biogarantie label op het etiket.
Voor wat staat het label Biogarantie eigenlijk ? Het label garandeert het biologische karakter van het product en boezemt vertrouwen in bij de consument. Biogarantie® is het Belgische merk dat de verbruiker toelaat producten van biologische landbouw in één oogopslag te herkennen. Het Europees label laat de herkenning op Europees niveau toe. Het Biogarantie®-label identificeert de productie en geeft in het algemeen de oorsprong weer.
exclusief gebruik van grondstoffen met biologisch certificaat. Elke commerciële transactie wordt begeleid door een officieel certificaat dat het opvolgen van het verloop van de ingrediënten, van bij de productie tot de verwerking, controleerbaar maakt.
verwerking van de grondstoffen zonder chemische toevoeging, niet tijdens de bewaring, niet tijdens de verwerking, van de producten die onder biologisch label vallen.
De biologische brouwer is beperkt wat het aankopen van producten betreft.
Biologische gerst, hop of andere granen zijn niet in zo'n grote hoeveelheden te koop of de gewone producten.
Ook het weer speelt een belangrijke rol. De brouwer is afhankelijk van de kwaliteit van de jaargang.
Het is dus de kunst van de brouwer om er telkens een mooi product te van maken.
Let op! Biobier bied geen enkel garantie dat het beter smaakt dan bier gebrouwen met gewone grondstoffen.
Een goudblond biertje met een mooie witte schuimkraag. Het bier is een klein beetje wazig.
De neus ruikt naar gist. Ietsje zurig
De eerste smaak is licht zurig maar gaat snel over in caramelzoet. Het bier is over de ganse lijn zoet geen bitterheid te bespeuren. Toetsen van fruit (peer?) Het is een volmondig biertje.
Een goed gebrouwen biertje die bij de meeste mensen in de smaak zal vallen. Voor mij ietsje te zoet. Het bier is te koop bij Bio Planet.
Brugge proeft - 1ste Bierfestival van BAB - De Brugse Autonome Bierproevers.
Als biervereniging slechts één jaar bestaan (13/10/2006 was de stichtingsvergadering) en al meteen een pracht van een bierfestival neerzetten in een van de mooiste locaties van Brugge.
Ik moet zeggen chapeau, het is aan iedereen niet gegeven.
En toch brachten de Brugse Autonome Bierproevers (BAB) het voor mekaar.
Op zaterdag (15 september) en zondag (16 september) laats leden vond in de Brugse hallen
hun 1ste Bierfestival plaats.
BRUGGE PROEFT. 1ste BIERFESTIVAL BAB
De mooie affiche
Een betere locatie kunt u niet denken om een bierfestival te organiseren. De Hallen van Brugge.
In de vroegere eeuwen deden de Halen dienst als opslagruimte voor scheepsladingen.
Nu scheepten er een 40-tal brouwerijen en bierfirmas aan om hun lading bier te lossen.
Misschien een beetje moeizaam om het allemaal naar boven te krijgen maar het
werk was meer dan de moeite waard.
Een fiere BAB voorzitter, Marc Vandepitte sprak de genodigden toe.
Jean-Marie Bogaert Brugs schepen voor Toerisme. was trots op het initiatief. Hij sprak al over de editie van 2008
Federaal Volksvertegenwoordiger Luc Goutry nam de plaats in van Vlaams minister-president Yves Leterme die zich moest verontschuldigen en opende het festival.
Een honderd-tal genodigden luisterden aandachtig naar de toespraken.
In de Historische prachtige Rodenbachzaal met zijn open dakgebinte konden genodigden en bezoekers genieten van meer dan honderd Belgische bieren.
Daarnaast was er ook nog door toedoen van Chris Pollard (De Podge) The Felstar Brewery uit Feldsted Essex (UK) aanwezig met hun schitterende bieren.
Treinreizigers konden van het station gratis vervoerd worden met de Augustijn Paardentram. Wij waren net iets te vroeg, want ze waren nog bezig met de tram klaar te zetten.
Op de binnenkoer werd er bier gebrouwen met de HERMS installatie van Eric Schiettecatte en Hans De Rouck (BLES)
Door het mooie weer was het aardig druk op het terras van het binnenplein.
Of dat nog niet genoeg was kon u naast het bierproeven ook nog de Cuisine Cullinaire mee volgen.
Deze kookdemonstraties van biergerechten door Brugse Topchefs nam plaats in de Garemijnzaal.
Een 600 m² prachtige grote ruimte op de benedenverdieping van het historische Belfort.
In de Garemijnzaal werden er op regelmatige tijdstippen kookdemonstraties gegeven door Brugse Topchefs. Hier maakt Pieter Lonneville, chefkok van De Witte Raaf in Brugge een gegrilde Tarbot met lauwe salade van witloof en Granny Smith vergezeld met spaghettinni van courgette en tijm klaar. De jus komt van Watou Witbier en Koriander.
Spiesje van scampi met wokgroentjes en sausje van Watou Wit en gebakken lamskoteletjes met verse tijm en sausje van Rodenbach waren voor een schappelijke prijs in de doorlopende keuken te verkrijgen
Ook in de Garemijnzaal was er zaterdag een debat met Pascal Houbaert van het federaal voedselagentschap en geuzesteker en brouwer Armand Debelder van brouwerij Drie Fonteinen. Jo Abbeloos was de moderator. Spijtig genoeg ging het debat een beetje de mist in door het vele geroezemoes in de zaal.
Niet alleen het bier was lekker Ook de festivalgangers mochten er best zijn!
Ook ex-FC Brugge voetbalspeler Franky Vanderelst kwam samen met zijn echtgenote een biertje proeven. Hier worden ze geflankeerd door BAB bestuursleden Stephan Vanpachtenbeke en voorzitter Marc Vandepitte.
Lutèce une bière de Tradition Parisienne. - Inbev
Lutèce une bière de Tradition Parisienne.
Dit is een oorspronkelijk Frans biertje die door Inbev gebrouwen wordt voor de Franse restaurantketen Les Galopins Gesticht door Fréderic Thiébaut. Fréderic is een zoon van François Thiébaut die in 1984 brasserie Lutèce heeft moeten stop zetten.
Galopin betekent straatjongen of ook een klein pilsje Zeg maar het hedendaags proefglaasje van 12,5 cl.
Het flessenbier is verkrijgbaar in de kleinhandel. Wil u echter een Lutèce van 't vat drinken dan kan u enkel terecht in deze bovengenoemde restaurantketen. http://www.lesgalopins.com/
Lutèce - 6,4% alc. vol. Inbev - Leuven
Lutèce traditie uit Parijs.
Donker amber van kleur Roomwitte fijne schuimkraag.
De neus is zeer moutig met uitgesproken caramelaroma's Ook vluchtige toetsen van Mandarin
De smaak is zoet en fruitig vrij aromatisch smaak van gerijpte banaan en toch is het verrassend fris.
Een bier die ondanks het zoete vrij fris overkomt. Het smaakt lekker. Bitterheid is weinig te bespeuren. Maar dat mag dan wel eens voor een keertje
Lutèce is ook de oorspronkelijke naam van Parijs. Op het etiket staat dan ook een tekening van het oude Parijs afgebeeld
Een volmout biertje zonder plakkerig te zijn Donker amber van kleur
Ik heb het tot nu toe op deze blog enkel gehad over gezellige en leuke cafeetjes.
Maar eentje wil ik voor jullie niet onthouden. t Velootje gevestigd in t Patershol in Gent.Meer bepaald in de Kalversteeg. Mieke houd u vast aan de takken van de bomen !!!!
t'Velootje in de Kalversteeg in Gent. Van buiten gezien lijk het op 'n gewone bruine kroeg.
t velootje wordt uitgebaat door Lieven, een Kluizenaarstype. Het schijnt dat hij vroeger fietshersteller was. Maar sedert enkele jaren houd hij dit beruchte cafeetje open.
Lieven uitbater van 't Velootje. houd van uit zijn ligzetel zijn kroegje in de gaten.
Nog even meegeven dat dit café een lokaal verkeersreglement heeft :
- voeten, puuten en benen onder de tafels zodat de bedieningswegen vrij blijven... - 1 stoelkesgeld voor de geheelonthouders die enkel het café komen bezichtigen... - de gebuurs 's nachts nie wakker brullen mé ulder zattekluuten... - gelieve het vuur alsook de dieren niet te voederen... (de vissen in de vogelkooien bvb.)
Lieven besteld maar als hij zelf goesting heeft. Liefst ligt hij (als het weer toelaat) voor zijn café in een luie stoel.
Het warme bier wordt uit de fles geserveerd. Maar goed ook, want hygiënisch is het er bepaald niet.
Goedkoop ook niet.We betaalden 4,0 voor een warme Gentse Tripel uit de fles. Een koppeltje Nederlanders betaalden voor hun Kriekbiertje van 2,8 % Alc. Vol dezelfde prijs.
Gentse Tripel warm uit de fles = 4,0 Moeilijk bespreekbaar.
Wanneer u het pand betreed is het er stikdonker. Naarmate de ogen wennen aan de duisternis. Word alles duidelijk of net niet. U kunt het zo gek niet bedenken. Fietsen, tapijten en andere prularia vullen tot proppens toe de nok van het cafeetje. Al wie groter is dan 1.70m stoot gegarandeerd zijn hoofd tegen een lekkende olielamp.
Mooi op bank blijven zitten is de boodschap! de wegen moeten vrij zijn voor de uitbater. Een klein zwee-ijzer dient als leuning.
Olielampen, fietsen, vogelkooien enz...
Hier vind u nog beslist de kortingsbon die u vergeten had uit te scheuren.
Kranten, vodden enz liggen overal verspreid Uw ellebogen plakken aan de houten tafels. vandaar misschien het gezegde Hij blijft aan de toog plakken"?
t velootje is een bouwval die volgepropt is met rommel, rommel en nog eens rommel. De Hygiëne en de brandveiligheid is er ver te zoeken. Behalve Lieven de patroon, die zit er verdorie kraaknet bij.
Wie zoekt die vind!
En toch is het Hallucinant.
Wanneer u van de eerste schok bekomen bent weergalmt door de boxen keiharde en met veel zorg uitgekozen muziek.
De muziek van Proximus (de bekende publiciteitstune) van de belg Wim Mertens ook de wondermooie muziek van Emma Shapplin klinkt loeihard door de boxen.
Kaarsen, olielampen en rode vissen. Als dat geen thema café is?
Al de foto's zijn genomen met flits. Zo weet u bvb dat u niet alleen bent in deze kroeg
Ondanks de vele lampen is het er pikdonker
Voske kan nauwelijks haar ogen geloven.
En toch chic volk aan de deur.
Twee leden van de Zottegemse gilde der BeHOEDers. Zeg maar de Hoedenclub. Ze hebben zelfs hun eigen Hoedenbier.
Hier en daar een klein beetje stof...
Wanneer u in de Arteveldestad bent moet u toch eens een bezoekje brengen aan dit eigenaardig cafeetje met zijn excentrieke maar slimme baas. En drink maar meteen een zwaar biertje want het is dezelfde prijs. 4.0
De Hommelpluk 2007 - Wally's Farm i.s.m. De Keteniers - Poperinge
Zondag laatst was er de 19de Open Monumentendag. Naar schatting zouden er ruim 500.000 bezoekers deelgenomen hebben in Vlaanderen.
Neen, ditmaal geen brouwerijbezoek voor Voske en ik. Nee, "simpl genietn van de goeie dingn van 'tleven" om het in het Kortrijks te zeggen. We hebben ons zondag begeven tussen de Hommelplukkers op het hommelhof van Waly's Farm in Poperinge. Is hoppe soms niet één van de belangrijkste ingrediëntenvan bier?
'n schelle van de zeuge ne goe pot Hommelbier en luisteren naar 't gezang van "De Pensionairtjes" uit Abele. en orgelman Charles Vandamme en met zijn Christientje Vermeulen uit Poperinge Genieten van de sfeer van de hommelpluk onder een stralend zon. Meer moet dat niet zijn om gelukkig te zijn.
De eerste dag van de hommelpluk wees de boer de volgorde van de plaatsen aan. Ieder plokker kreeg een stoel, een mand en een zak, om de hop erin te gieten.
Hoppelied
Als wij door dhommeldreven, Ons boerenhof zien staan, Dan voelen wij ons leven Van plukker opengaan. Ik jubel dan en k zinge, In joelende geluk: Van 't land van Poperinge, En van den hommelpluk
Volkszanger Patrick Clabau van de "De Pensionairtjes" uit Abele put krachten uit de beenhespe om de ganse namiddag het volk te vermaken met zijn levensliederen.
Beenhesp met een Hommelbiertje als dat geen Food pairing is dan weet ik het niet?
De boeren komen tegen, Uit schuur en huis en stal, Ze groeten ons genegen, En 't is dan koffiebal. Ik drinke dan en k springe, Een dans van zot geluk: In 't land van Poperinge En van den hommelpluk.
In deze streek van Poperinge begon het schooljaar maar midden september, om de kinderen mee te laten plukken."
Als wij de schoenen tatsen Om naar de pluk te gaan En staan met de bazatsen Om onze rug gelaan; Dan jaagt van aandoeninge, Ons hartje naar t geluk Naar 't land van Poperinge En van den hommelpluk
Iets oudere Poperingenaars komen er hop plukken zoals ze dat als kind zo vaak deden, namelijk met de hand. Nu wordt het allemaal machinaal gedaan.
"Ranken!", galmt het in het veld. Een man komt met een verschrikkelijk lange stok de ranken van de draden afsteken. De Hopperanke valt met een smak naar beneden.
En u gelooft het of niet, maar wie zit onder de neergevallen ranke? Politica Marie-Rose Morel en Wally hemzelf.
Patrick Clabau en Rik Vandenaweele samen De Pensionairtjes zorgden voor de vrolijke noot met hun volksliederen Op de voorgrond met een lekker hommeltje, orgelman Charles Vandamme
Vele mensen kwamen opdagen voor deze wel uitzonderlijke aangename dag.
Annemie Declerck (links) van de Keteniers verkocht hoppezakjes om onder uw hoofdkussen te leggen. Hop bevordert de slaap Ook kon je enkele boeken van de Keteniers aanschaffen
Toen God de wereld schiep, schiep hij ook de planten. Hij sprak tot zijn opperste engel, de engel van het licht, Lucifer: 'Haal mij de aarde uit de diepte van het water'. Na drie dagen bracht Lucifer een handvol aarde maar had er ook wat in zijn mond gestoken. Hij wilde zien wat God met deze aarde zou aanvangen en Hem dan navolgen. God strooide de aarde uit en sprak: 'Dat zij worde!' En daar groeide de aarde uit tot alle mogelijke planten. Van het kleine mos tot de grote tot aan de hemel reikende mammoetbomen. En ook in de mond van Lucifer groeide de aarde. Die begon te huilen en bad God om hulp. God had medelijden en liet Lucifer de grond uitspuwen. En daar groeide de hop. Lucifer schiep de hop!
VOOR NOG MEER FOTO'S KLIKT HIERONDER OP HET HOMMELBIERTJE
Weekend van het goede Doel bij Brasserie Fantôme in Soy - (Ardennenverslag 1)
Beste lezers en lezeressen van dit blog.
Een mens zou zich in twee delen moeten kunnen splitsen.
of ik moet dringend op zoek naar een secretaresse.
Eindelijk kan ik beginnen aan enkele fotoreportages die ik maakte tijdens onze vakantie in de Ardennen.
Om het nog niet langer uit te stellen begin ik eerst met een pracht van een organisatie die al voor de elfde maal doorgaat bij Brouwerij Fantôme in Soy (Prov. Luxemburg), nl.
"Het Weekend van het Goede Doel."
11 en 12 augustus 2007
De puike inrichting van het gebeuren lag terug in de handen van Zythosvereniging De Heikantse Bierliefhebbers.
met steun van nog twee andere lokale Zythosverenigingen
nl. De Aarschotse Bierwegers en De Leuvense Biertherapeuten.
De gastvrouw van de vakantieboerderij waar Voske en ik verbleven en wetende dat we Soy gingen aandoen gaf me voor ons vertrek nog vlug het volgende krantenknipsel.
Elk jaar worden er fietsers gesponsord die vanuit Berlaar-Heikant, Leuven, Aarschot en Sint-Niklaas met hun stalen ros naar Soy in de provincie Luxemburg, nabij Hotton trappen.
Ook een resem andere activiteiten om geld in te zamelen staan elk jaar op het programma.
Ieder jaar is het goede doel voor een andere organisatie bestemd
Het goede doel was dit jaar De Regenboog
De Regenboog is een open huis dat zich belangeloos inzet voor mensen in noodsituaties uit eigen streek. Met vrijwillige medewerkers, in samenwerking met het O.C.M.W. en de plaatselijke overheid, en met behulp van talrijke sponsors wordt er professionele hulp en bijstand geleverd aan een 120-tal gezinnen uit Groot Putte en Groot Heist-op-den-Berg.
VZW De Regenboog werd opgericht door Alice Ceulemans, daar zij getroffen werd door de problemen rondom haar.
Dréke Janssens was een van de vele fietsers die het eindpunt wist te bereiken. Het gelegenheidsbier Santé XI was welgekomen na de lange rit.
In hetzelfde weekend vond ook de 25ste Choufferie plaats.
En vermits we de zondag te gast waren bij Brasserie Bellevaux brachten we de zaterdagvoormiddag een blitsbezoek aan Het Goede Doel.
Hieronder toch enkele foto's van het gebeuren
Wanneer u deze oude wagen tegenkomt in de rue Préal van het dorpje Soy nabij Hotton dan bent u er. Aan de overkant van de straat bevind zich de brouwerij.
Het feest vind elk jaar plaats achter de brouwerij. Een soort mini Dranouterfestival. Een beetje verder is er plaats voor een tentenkamp.
Het was nog vroeg toen we op het terein betraden
Maar ook niet te vroeg om het gelegenheidsbier te proeven. Hier laat Fons Minne (voorzitter Heikantse en organisator) ons proeven van Santé XI van 't vat en van de fles.
Elk jaar wordt exclusief voor die gelegenheid een biertje gebrouwen Het Santé bier. Elk jaar word er een ander cijfer naast het woord geplaatst. Daar de organisatie voor de elfde maal plaats vond noemt men het bier : Santé XI
Voske, Bianca en Thierry genieten van hun biertje Ik moest werken!
Fons Minne in gesprek met brouwer Dany Prignon. Het bier mocht wel iets vroeger gebrouwen worden.
Voske en ik gefotografeerd door Zythologe Bianca. "En zet hem maar op uw bierblog!" sprak ze. Zodus....
Santé XI, van het vat, uit de fles en Frambozen uit de fles.
Er waren dit jaar twee verschillende versies van Santé XI
De gewone Santé XI en die met Frambozen. Het bier bepreken is bijna onmogelijk. Toen we het die dag proefden was het pas zes dagen gebotteld.
Het bier is licht amber van kleur en nog zeer wazig Het was platjes. Bijna geen koolzuurvorming De neus liet ons vermoeden dat er weer (net zoals Santé X) oregano gebruikt werd.
Het was wel kruidig van smaak ook de oregano kwam duidelijk naar boven Ook koriander toetsen.
Het Frambozenbier was zeer zoet door het gebruik van frambozen en kersensap Door de afwezigheid van koolzuur was het net als een platte orangade. Alhoewel op het einde toch een kleine bitterheid zich liet opmerken.
Het bier van het vat was duidelijker beter van smaak door het meer koolzuurgehalte Er stond ook een stevige schuimkraag op het glas.
Tegen de middag kwam er al aardig veel volk opdagen.
Onder de aanwezigen spraakwaterval 'Robert Jacques', voorzitter van de Stichting Jean Silencio, een vereniging uit het Brusselse die gehoorgestoorden helpt. Hij was met zijn organisatie "Het Goed Doel 2002" Santé-VI! was toen het gelegenheidsbier.
DJ, Bart van Lier, schuilnaam voor bestuurslid Jules Rymenants van de Heikantse was al vroeg bezig zijn muziekinstallatie te testen.
Een mooie foto die ik jullie niet wil onthouden is die van Marie-José, moeder van brouwer Dany. Ze was die zaterdag 91 jaar geworden. Het stuk pizza smaakte heerlijk wiste ze me te vertellen Nogmaals Proficiat.
Afscheid van Fons Minne en zijn mooie organisatie Afspraak volgend jaar met meer tijd. (Foto Walter Thijs)
De Beide Santé's XI in hun mooie originele verpakking. Als het bier iets ouder is zal ik het op deze bierblog bespreken
Givrée Frasnoise - Brasserie Artisanale La Frasnoise - Frasnes-lez-Buissenal
Smaken verschillen en maar best ook. De ene drinkt zoet, de andere opteert voor bitter. Echte oud-geuzedrinkers gaan dan de zure bieren het lekkerst vinden. IPA liefhebbers gaan dan tot het uiterste in het proeven van heel bittere bieren.
Wat voor de ene niet te drinken valt is voor een andere juist het lekkerst.
En iedereen heeft trouwens gelijk.
Het lekkerste bier is hetgeen wat jij het liefst degusteert.
Daarom mogen we toch veel Belgische brouwers dankbaar zijn voor de variatie
en het aanbod die ze in dit kleine Belgenland met hun bieren brengen
Het zouden eens allemaal Leffe of klonen van Leffebieren moeten zijn
Dan zou de bierwereld toch triestig smaken nietwaar?
Daarom is het belangrijk dat kleine brouwerijen het hoofd boven water kunnen
houden met hun artisanale bieren.
Daarom beste blog bezoekers, koopt en drinkt eens een artisanaal biertje van een kleine brouwerij.
Laat u eens verleiden om iets anders aan te schaffen dan altijd dezelfde eenheidsworst.
U zal zien dat uw geliefkoosde TV uitzending beter tot zijn recht komt
met een lekker artisanaal biertje.
Het kan ook andersom gaan.
Het zou kunnen gebeuren dat u de TV knop omdraait en dan met de ogen dicht
het heerlijke gerstenat tot u laat komen.
Een van die lekkere biertjes waarvan je kunt genieten is bvb
La Frasnoise van Brasserie Artisanale La Frasnoise uit Frasnes-lez-Buissenal
Een brouwerijtje opgestart in 2004 door Bruno Delroise.
Het is de enige nog bestaande brouwerij op het grondgebied van Frasnes-lez-Anvaing.
Het ligt in het hartje van La Pays des Collines, het landelijke heuvelgebied tussen de steden Ath, Doornik en het Vlaamse Ronse.
Gelegen in het Parc Naturel du Pays de Collines.
Daar is ook de ezelstoeterij van de Pays des Collines gevestigd. Dit is de enige plaats in België waar ezelmelk wordt geproduceerd.
Aan de voet van de Château des Mottes, grazen een vijftigtal ezelinnen rustig in de heuvelweilanden en produceren ze melk van een uitzonderlijke kwaliteit met verrassende eigenschappen.
Misschien eens een uitstapje waard.
Maar nu het bier !!!
Een mooi verorgd product.
Givrée Frasnoise 6,3% Alc. Vol.
Brasserie Artisanale La Frasnoise - Frasnes lez-Buissenal
Het 9de bierweekend (vrijd 31 aug, zat en zond 1 en 2 sept 2007) in Brussel was weer een weergaloos succes. Duizenden toeristen en ook bierminnend België zakte dit weekend af naar de Historische Grote Markt van onze Hoofdstad. BelgischeBieren proeven op een plaats die door de UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst staat, wat kan er nog mooier zijn?
Dreigende onweerswolken boven de 30 bierstanden die gestald waren op de mooiste Markt van Europa.
Tusen de standen gelukkig geen onweerswolken. Integendeel. Gezellig bierproeven met een voorbijmarcherend Dixielandorkestje.
Wat waren Voske en ik weer gelukkig toen we al die buitenlandse toeristen zagen genieten van onze Belgische Biercultuur. Ondanks de momentele Regeringsperikelen waren we verdorie fier om Belg te zijn.
De ene kozen een Pilsje van Alken Maes
Anderen voor een Kwak en een exotisch Mongozo
en nog anderen voor een witje!!!
Het bierevenement barst uit zijn voegen.Door het stijgend succes van onze bieren op wereldvlak boeken hoe langer hoe meer buitenlandse vakantiegangers een weekendje Brussel op de dagen dat het bierweekend doorgaat. Zaterdag zat het binnenplein eivol. Er werd zelfs gevreesd om niemand meer toe te laten op de bierpatio.
Zondag toen Voske en ik het bierweekend bezochten was het gelukkig iets rustiger en konden we extra genieten van enkele bieren die we nog nooit geproefd hadden zaols....
Mooi blond helder bier met witte dikke schuimkraag die nogal snel verdwijnt.
De neus is moutachtig met een toetsje oude port aroma
De smaak valt iets tegen het bier is ietsje te veel gesatureerd om een goede smaakanalyse te bekomen. een beetje te veel prikkeling licht zurig (citrus?)
de smaak is die van bosbessen zeer zoet te zoet voor mij
plakkerig siropig biertje zonder al te veel koolzuur. die met zijn toch redelijk 6,5 Alc % velen zullen verrassen. Voor zoetemondjes
Ook Zythos was aanwezig
Erik Vandeperre voorzitter van Zythos (boven) en Marc Mertens hoofdredacteur van het tijdschrift "De Zytholoog" (onder). Zij en nog andere vrijwilligers baten gedurende het weekend de Zythosstand uit. Op deze stand kon u alles te weten komen over het reilen en zeilen van deze Confederatie die instaat voor het behoud van De Belgische Biercultuur. http://www.zythos.be/index.shtml
De Arend Tripel - De kroon op het werk van brouwerij De Ryck uit Herzele.
Dinsdag laatst (28-08-2007) vond de persvoorstelling plaats van de Arend Tripel. Dit nieuwe bier is de kroon op het werk van brouwerij De Ryck uit Herzele (O-Vl)
Op de binnenkoer van de brouwerij werden we verwelkomt met een Arend Blond of een Speciale De Ryck. Speciale De Ryck is erkend als streekproduct door Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (Vlam).
De persvoorstelling vond plaats in de gezellige degustatieruimte van de brouwerij.
Naast Voske en ik waren nog andere Zythologen aanwezig. Jan en Veerle (Huisbrouwerij Lupiline) en Jan Rums (Onder-voorzitter Zythos) met vriendin
In de bottelarij kon ik al kennis maken met het flesje. Voor de inhoud moest ik nog even wachten.
An De Ryck komt haar belofte na. In oktober '06 had ze tijdens de persvoorstelling van de Arend blond en de Arend dubbel aangekondigd dat deze nieuwe degustatiebieren er binnenkort nog een broertje bij zouden krijgen. Broertje? Zeg maar gerust "broer"
Zaakvoerster An De Ryck schenkt met trots de Tripel uit in de mooie Arend glazen.
Brouwer Bart Carryn met een dienblad vol lekkers.
Het embleem van de arend tripel.
Het embleem
Een kop van een Arend* Het kanon* Het schild van Herzele* Middeleeuws - Historisch
*Een kop van een Arend
In 1886 is de brouwerij onder de naam Brouwerij De Gouden Arend opgestart.Omdat An enorm veel respect heeft voor haar overgrootvader en stichter, Gustaaf De Ryck, heeft ze daarom beslist om de nieuwe bieren onder de naam Arend boven de doopvont te houden.Deze naam heeft ze niet alleen gekozen uit eerbetoon aan haar overgrootvader. De arend is tevens een mythische en elegante vogel die als koning van de vogels wordt aanzien in het luchtruim.Het is een karaktervol dier dat haar jongen op ongekende hoogte beschermt en opvoedt.Het is ook An haar doel om de wijde wereld kennis te laten maken metdit karaktervolle bier en zijn broeders nl, Arend Blond, Arend Dubbel en Arend Winter. *Het kanon Deze naam gaven Aalsterse en Brusselse bierliefhebbers in de jaren 20 aan de bieren van DE RYCK.Deze bieren werden op vat geleverd en door de herbergiers eigenhandig in champagneflessen afgevuldHet openen van zon fles ging vaak gepaard met een luide knal en veel schuim.Vandaar de bijnaam Kanon.
*Het Schild van Herzele De brouwerij is gevestigd in Herzele.
De Kroon op het werk De Arend Tripel op de trappen van de brouwzaal.
Mooi goudblond van kleur. Licht gesluierd met een stevige witte schuimkraag. Het schuim is wandklevig.
De neus is hoppig met kruidige toetsjes. prachtig.
De smaak heeft een zoete aanhef met een heerlijk kruidenaroma moutig Ook lekkere hoppeprikkels. Het zoet gaat over in een uitgesproken bitterheid. Niet overdreven maar juist genoeg om nog lang te kunnen nagenieten.
Met Arend Tripel heeft brouwerij De Rijck een prachtig bier in hun al zo rijk gamma. Een lekker gebrouwen bier, perfect in evenwicht.
Het De Ryck team. vlnr : Koen Fermon, An De Ryck, Henk De Bruyckere en Bart Carryn
De kratten staan klaar voor consumptie.
Met de Arendbieren hoopt het DE RYCK-team zowel oost-Vlaanderen als in andere delen van België ons bierminnend volk het volledig eigentijdse bierassortiment van brouwerij De Ryck te laten ontdekken.
Het Arend Gamma.
Alsof deze lancering nog niet voldoende is, wordt tijdens de winterperiode (okt - febr) het Arend trio vergezeld van de Arend Winter. Dit donker amberkleurig Seizoensbier van 6,3 % kan gedurende de winterperiode voor elke Arendliefhebber een verrassend alternatief zijn. De Arend Winter bevat een rijke moutkaramelsmaak, aangevuld met een lichte aanwezigheid van hoppige toetsen dat overvloeit in een lange afdronk.
Voor de echte DE RYCK-fan blijft het kerstbier Christmas Pale-Ale uiteraard bestaan. Op die manier wil An De Ryck de wensen van het vast cliënteel blijven vervullen.
De Arend Tripel Een bier om in te kaderen !!!
Wie kennis wil maken met De Arend Tripel en de andere bieren van brouwerij De Ryck kan dat doen op de opendeurdag van de brouwerij. zondag 9 september 2007 van 14.00 tot 18.00u
De brouwerij is gelegen recht tegenover de kerk van Herzele.
Open brouwdag van De Hoevebrouwers en BLES een groot succes.
De Hoevebrouwers en bierproeversvereniging BLES boden zaterdag laatst (25-08-2007)
de gelegenheid aan iedere bierliefhebber om eens in de ketels van hobbybrouwers te snuisteren.
The place to be was het hoevetje en toekomstige brouwerij van de Hoevebrouwers Hilde en Kjell.
in de Gentse Steenweg 217 te Zottegem.
De opzet was om op die dag hetzelfde
recept te brouwen in een klassieke
brouwinstallatie, in een Hermsinstallatie
en in een Braumeister.
Dit is voor de amateur-brouwer een
bijzonder interessant concept.
Bart (brouwerij De Ryck) en Glenn (brouwerij Alvinne) waren aanwezig
om op de vele gestelde vragen een antwoord te geven.
Glenn (Alvinne) is bezig met uitleg te geven aan een jonge toekomstige amateur-brouwer
Het recept was voor alle drie de brouwmethoden hetzelfde.
Blond bier met nagisting
Beoogd EBU (bitterheid van het bier) : 45
Beoogde alcoholpercentage 6,5 vol % (beoogd SG na koking 1066)
100 pilsmout
East Kent Goldings pellets (bitterhop)
Saaz bloemen (aromahop 15 min voor einde koking
T58 korelgist
Storten op 60°C
62°C 30 min
72°C 25 min. 78°C 10 min
De Brouwinstallaties :
Aan de HERMS installatie werd er gewerkt door Eric Schiettecatte & Hans De Rouck De Insatllatie bestaat uit 3 pilsvaten, 2 pompjes, een koelinstallatie zoals dat in een tapinstallatie voorzien is. Alles is gemonteerd op een mobiel kader. Er werd 40 liter gebrouwen.
Bij zijn HERMS installatie geeft Hans enige uitleg aan amateurbrouwer Frank Carteel.
twee geïnteresseerden kijken op een afstand toe.
De Klassiek installatie werd bediend door Kjell. Beslagketel ,Kookketel en filterkuip De capaciteit bedroeg 90 liter
David Le Roy en Alex stonden tenslotte aan de Braumeister. De Braumeister is in feite een complete brouwinstallatie in één en dezelfde ketel. Het bezit een binnenketel die met bostel en al uit de beslagketel getild kan worden. Diezelfde ketel wordt dan de kookketel. Tijdens het koken wordt er water teogeveoegd om aales op peil te houden. Er wordt gefilterd tijdens het leeglopen van de binnenketel. Er werd 50 liter gebrouwen
De Braumeister is handig voor iemand die niet veel plaats heeft. Een nadeel is echter de kostenplaatje die eraan verbonden is.
Dit is een volledige brouwinstallatie.
Davy en Alex zijn bezig de mout te schroten
Het was een uiterst geslaagde dag.
Niet enkel brouw-amateurs kwamen opdagen.
Ook bierliefhebbers en mensen uit de buurt zakten af naar de hoeve.
De binnenkoer liep aardig vol.
Links Hoevebrouwer Kjelle en rechts BLES voorzitter Johan De Vleeshouwer. Deze laatste bediende de bar.
Naast het brouwen was er ook gelegenheid om enkele artisanale bieren te proeven naar eigen recept van de Hoevebrouwers. De Roodbruine Koekelaring van 6,5 Alc % en de Blonde Toria ook van 6,5 %
Daarnaast kon je het lekkere BLESbier Bacholdus nog degusteren.
De Blonde Toria en de schuimende Bacholdus geserveerd door Hoevebrouwster Hilde.
Voor de hongeren waren er Hotdogs en boterhammen met lekkere kop te verkrijgen.
Jong geleerd is oud gedaan. Wiebe het zoontje van Hilde en Kjell mocht niet ontbreken op de Open Brouwdag.
Natuurlijk is het interessant te weten hoe de drie bieren zullen smaken. Uit welk een installatie komt het beste bier? Zouden ze alle drie hetzelfde uitzicht moeten hebben? enz... Misschien komen we het te weten op de
De Beerhunter is niet meer! - Michael Jackson vanmorgen in Londen overleden.
De Beerhunter is niet meer!
Michael Jackson is deze morgen in zijn huis in Londen overleden.
Michael Jackson (1942) was een bekende Britse expert op het gebied van bier(voornamelijk, Belgisch Bier waaraan hij een apart boek wijdde) en whisky
Jacksons eerste boek over bier, "The World Guide to Beer", verscheen in 1977 en werd in verschillende talen vertaald. Hoewel Jackson al enige publicaties op zijn naam had staan kreeg hij eind jaren tachtig grote bekendheid door zijn televisieserie "The Beer Hunter" op Discovery Channel. Jackson beschouwde bier als een onderdeel van de cultuur en beschreef bieren in hun culturele context. Hij was wars van trends en had een zwak voor tradities. Hoewel hij zich wereldwijd in biercultuur verdiepte, gelde hij vooral als een autoriteit op het gebied van de Belgische bieren. Zijn belangrijke bijdrage aan het internationale succes van het Belgische bier werd in 1997 bekroond met een benoeming tot ereofficier in de Ridderscahp van de Roerstok, een eer die tot dan toe alleen aan brouwers voorbehouden was. In 1998 bracht Jackson een eigen lijn van bierglazen uit.
Ook wat whisky betreft is Jackson een veelgebruikte referentie. De "Malt Whisky Companion" is een belangrijke maatstaf. In het boek gaf Jackson een score op honderd aan whisky's. Alleen whisky's met een score boven de vijfenzeventig zijn een aankoop waard volgens Jackson.
Bron : Wikpedia
Enkele van zijn werken
Michael samen met Daniëlle, Voske en De Hr. Ben Vinken (Bierpassie Magazine) op het Bierpassieweekend 2007 in Antwerpen
Mezelf in gesprek met de Biergoeroe op het Zythosfestival 2006 in St. Niklaas.
Naast John White is er terug een groot bierliefhebber van ons heen gegaan.
Hij was de beste en zal altijd de beste blijven zijn.
Heule, de nieuwe thuishaven van Picobrouwerij Alvinne
Vrijdag 24 augustus 2007 zal voor de Alvinnebrouwers Davy en Glenn voortaan als een bijzondere dag beschouwd worden. Voor het eerst werd er bier gebrouwen in hun nieuwe thuishaven te Heule bij Kortrijk.
De eer was weggelegd aan de Alvinne Tripel om als eerste bier uit de Heulse brouwketels te vloeien.
Nieuwsgierig als we zijn gingen we die vrijdag om 08.00u de gloednieuwe locatie opzoeken om getuige te zijn van dit eerste brouwproces.
In voorbeschouwing van hun opendeurdag die doorgaat op zondag 30 september van 13.00u tot 19.00u laat ik al (mits toestemming van de brouwers) enkele foto's zien van de gloednieuwe brouwerij.