Inhoud blog
  • 40ste Dinsdagnamiddagproeverij
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 12-2024
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    06-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geen bier zonder hop.

    Dat de kwaliteit van het hedendaagse bier een groot deel aan hop te wijten is lijd geen twijfel.

    Want het plantje afkomstig van de bekende familie Cannabaceae
    (zijn enig broertje is Hennep of anders gezegd Cannabis sativa)
    zorgt voor de bittere smaak aan het bier.
     
    Het is ook verantwoordelijk voor de aangename aroma’s.
     
    De mooie stabiele schuimkraag en het
    het fungeert als
    natuurlijk conserveringsmiddel in bier.
    Hop is ook verantwoordelijk dat bier een gezonde drank is.

     



    Poperingse hopvariëteiten.
    Golding - Hallertau - Magnum en Target



    Dinsdag (2 oktober 2007) laatsleden had in het Hopmuseum van
    Poperinge een voordracht plaats door Hopdeskundige De Hr. Paul Delanote.

    Geen bier zonder hop. 


    Tussen de dertigtal geïnteresseerden waren
    een zestal hopleden aanwezig. Paul, Piet, Thierry, Bianca, Voske en ik.



    De nieuwe Conservator van het Hopmuseum Herman Degryse uit Menen (WVl)
    wil het museum internationale uitstralng geven als het
    "Hopmuseum van de Lage Landen''
    Hij gaf nadien het woord aan gastspreker Paul Delanote.




    Hopdeskundige De Hr. Paul Delanote gaf een deskundige uitleg
    over de Belgische hop.


    Hoe staat het nu met de hopteelt in België?

    De Belgische hop : feiten en cijfers 2006


    Het areaal
     

    Het totale areaal bedraagt in 2006 nog slechts 179 ha.

    Gemiddeld areaal per bedrijf : 4,8 ha
    En zeggen dat er rond de jaren 1900 in België nog 2000ha waren verdeeld
    rond de streek van Asse en Poperinge.
     
    Nu telt Asse nog slechts een 4 à 5 ha.
     
    De rest bevind zich rond Poperinge, Vlamertinge.


    Het aantal Belgische hoppetelers bedraagt 37
    waarvan er dit jaar weer twee afgevallen zijn.

    Dat het slecht gaat met de hoppeteelt is niet enkel in België voelbaar. 
    In heel de wereld is de oogst van hoppe gehalveerd.

    De variëteiten

    Het aanbod aan variëteiten evolueert in functie van de vraag :


    ALFA

    ha

    Productie ton/j *

    Wye Target

    75.79

    243,33

    Hallertau Magnum

    45.12

    67,47

    Merkur

    1.74

    2,73

    Admiral

    4.04

    6,57

    Nugget

    1.60

    5,88

    Pilgrim

    1.54

    1,49

    Totaal

    129.83

    327,47


    DUBBELDOEL

    ha

    Productie ton/j *

    Wye Challenger

    19.83

    25,32

    Northern Brewer

    2.44

    3,34

    First Gold

    1.64

    0,57

    Brewers Gold

    0.76

    0,60

    Boadicea

    0.40

    0,15

    Totaal

    25.07

    29,98


    AROMA

    ha

    Productie ton/j *

    Golding

    13.89

    12,42

    Fuggles

    1.53

    0,57

    Marynka

    1.50

    2,50

    WGV

    0.80

    0,67

    Saaz

    1.58

    1,28

    Hallertau Mittelfrühe

    4.95

    6,21

    Totaal

    24.25

    23,65

    * Benaderd cijfer



    De hopproducten


    De Poperingse hop kan geleverd worden onder vorm van :
    -verse hopbellen, verpakt in balen type RB60
    -hoppellets: type 90 en type 45
    -hopextract: CO2-extract, superkritisch en vloeibaar.




    Na de interessante uiteenzetting kon men
     in het Hopmuseum de jaarlijks tentoonstelling van hopstalen bezichtigen.
    De stad organiseert deze gratis expositie in de marge van de nationale hopprijskamp
    ter promotie van de Belgische hopteelt




    Een 75 hopstalen van Belgische hop kon men hier bekijken.
    Netjes verdeeld over de Aroma- en bittere hoppen.




    Bij ieder hopstaal stond er een fiche met een puntenschaal.
    Het totaal van de positieve punten en aftrekpunten bepalen de kwaliteit van de hop.



    De uitslag van de hopkeuring 2007



    De Hr. Paul Delanote gaf uitleg op wat hop kon worden beoordeeld.
    Zitten er nog zaadjes in de hop bvb? 
    (sommige boeren laten die zitten voor het gewicht omhoog te drijven)
    Droogheidstoestand, Lupulinegehalte.
    Is er plantaardige en dierlijke beschadiging aanwezig?
    Hoe kunt u best hop ruiken enz...




    Hoplid Thierry Vanmullem bij de Pioneerhop
    een recente bitterhop afkomstig uit Engeland




    Conservator van het Hopmuseum Herman Degryse
    gaf aan Piet, Pol en mezelf enige uitleg over het hopmuseum

    Tijdens de tentoonstelling kon men proeven van een Hommelbiertje
    en het nieuwe Poperings Nunnebier.
     
    Daarnaast had traiteur Luc Sohier gezorgd dat we konden genieten van zijn zelfgemaakte hoppepaté.




    Paté bereid met hop.  Een lekkernij uit Poperinge



    Nog niet zo lang op de markt
    Poperings Nunnebier.
    gebrouwen nav het Keikoppencarnaval

    Afzet van de Belgische hop

    Door de eeuwen heen : Het brouwen van bier
    Voedingssupplementen : Een nieuwe afzet met grote potentialiteiten
    Decoratie
    en Gastronomie : Hoppescheuten

    06-10-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    04-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Teusser - Bertem - De Proefbrouwerij.

    Het Teusserbier werd gebrouwen ter gelegenheid van de inhuldiging van het nieuwe gemeentehuis op 22 september 2001 in Bertem. 

    Het bier valt zo goed in de smaak dat ze het nog altijd verder blijven brouwen.



     

    De naam Teusser komt van veehandelaar. 

    De Teussers kloppen met hun handen bij het verkopen van hun dieren.

     

    De naam van het streekbier brengt eer aan de stevige veekoopmannen van Bertem, de Teussers.



    Teusser - 7 % Alc. Vol.
    De Proefbrouwerij - Lochristi.
    http://www.proefbrouwerij.com/






    Een donkeramber biertje
    met een zeer fijne lichte beige schuimkraag

    De neus laat ons moutige aroma's ruiken

    De smaak is een zeer diepe moutige smaak.
    Niet zo zoet als karamel
    eerder de smaak van een roothoofdje
    Zoet met toch een aangename bitterheid die
    in de juiste ballans ligt met het zoete.
    In de verte heel diep verscholen - lichte anijs.

    Een heel lekker bier
    die de Bertemse teussers heel graag zullen drinken.
    Een moutig biertje met een heel aangename niet al te zoete smaak.
    Een van de betere moutige bieren van Andelot.
    10 bakken voor een kalfje?
    20? - 15?
    Verkocht !!!




    Het mooie buiketiket.
    Met twee teussers, de koe heeft niets te zeggen.



    Rugetiket.

     

    Bertem is een dorp in de provincie Vlaams-Brabant.

    De naam verwijst naar de moerassen van de Voer of naar de eigennaam Beert.

    Bertem ontstond als landgoed van de abdij van Corbie, te Frankrijk.

    Het dorp telt nog veel Teussers.

    Om die reden is de huisstijl van deze gemeente ook gebaseerd op het aloude

    Teussersgebaar.  Twee handen die het gebaar (handgeklap) uitvoeren waarmee de veeboeren een

    overeenkomst afsloten.


     


    Een lekker niet al te zoet moutig biertje.

    04-10-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    02-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opendeur bij Picobrouwerij Alvinne te Heule
    Op zaterdag 29 en zondag 30 september 2007 laatsleden opende picobrouwerij Alvinne
    haar deuren in de Mellestraat te Heule.
    Op zaterdag kwamen honderden genodigden opdagen.  

    De zondag was het weer raak. 
    Vele sympathisanten en geïnteresseerden kwamen de gloednieuwe brouwerij bezoeken.
    http://alvinne.be/

    Lees ook op deze blog :
    Heule, de nieuwe thuishaven van Picobrouwerij Alvinne


    Het trotse Alvinne Team
    vlnr : Glenn, Ine, Lien en Davy
    verwelkomden alle bezoekers met een stralende Alvinnelach.





    Ter gelegenheid van de opendeur hadden
    ze een éénmalig  Alvinne 'Oud Bruin' 5,2% Alc.vol. gebrouwen.
    Dit bier was verkrijgbaar van de tap.
    Er konden 33cl en 75cl flessen aangekocht worden.





    De talrijke genodigden konden naast het gamma Alvinnebiertjes
    ook genieten van de vele belegde broodjes.





    Talrijke genodigden kwamen de brouwers veel succes
    toewensen met hun nieuwe brouwerij.
    Hier
    Hildegard en Bas van Ostaden van bierfirma "
    De Leyerth" in gesprek
    met brouwer Davy Spiessens.




    Brouwer Glenn Castelijn heeft uitleg over de nieuwe brouwerij.
    Vlnr : Patrick De Waele brouwer bij Brouwerij Huyghe, 
    Glenn,  echtgenote van Patrick
    Gunther Mertens Secretaris en webmaster van de
    Objectieve Bierproevers van de Essense Regio
    en Davy Le Roy, ondervoorzitter van de Bierliefhebbers van de Egmont Stede.






    Vlnr : Carl Kins (net terug van een bierjurering in Italië)
    Nino Bacelle van brouwerij De Ranke met echtgenote,
     In het midden met groene trui, Jozef Maes brouwer bij
    Van Honsebrouck en Glenn Castelijn.

     



    Op bepaalde momenten was het heel druk in de gezellige degustatiezaal.




    Voor de allerkleinsten was er een mooi springkasteel voorzien.



    Het snoepje van de opendeur dagen.
    PODGE BI STOUT - 11,2 % Alc.vol.
    De Alvinne 
    Podge Belgium Imperial Stout 
    gedurende 6 maanden gerijpt in een Eiken Calvados vat.




    Voor nog 78 foto's
    van de opendeurdag
    klikt op onderstaande foto



    02-10-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    01-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Karel van Yedeghembier en Hopgaletten in het Wethuys te Watou

    Voske en ik bezochten een paar weken terug
    samen met onze vrienden Thierry en Bianca
    Het Wethuys in Watou (West-Vl)

    Het Wethuys is een stijlvolle Brasserie - Tearoom en eethuis met gastenkamers.
    http://www.wethuys.be/


    Het buitenterras met zicht op de markt van Watou.
    Bemerkt rechts van de parasol de schandpaal (17de - 18de eeuw)
     



    Het Wethuys is een historisch pand en was vroeger
    de ambtstwoning van Graaf Karel van Yedeghem,
    waarvan de schandpaal aan de gevelmuur een aanschouwelijke getuigenis blijft.



    De prachtige inkomhal.
    Rechts komt u in de gelagzaal.
    Via de trap bereikt u de gastenkamers.



    Bij het betreden van de gelagzaal vallen de gewaagde
    kleurencombinaties onmiddellijk op.



    De 1ste graaf, Karel van Yedeghem, huwde met Maria van Cortewyle te St. Omaars
    op 24 juni 1584.
    Hij bezat een sterke brouwerij nabij het Wethuys.
    Vanop het kasteel 't Blauwhuis bracht hij weldaad naar dorp en streek.
    Later bouwde zijn zoon, Joannes, een nieuw kasteel (1610 - 1620) in de
    huidige Vijfhoekstraat waar de originele inrijpoort nog te zien is.



    De mooie toog.  Rechtdoor via een kleine trap
    komt u in een hoger gedeelte van de taverne.




    Filip IV verhief op 18 juni 1629 Watou tot Graafschap.
    Hun praalgraven met beeltenis vindt u vooraan in de St. Bavokerk.
    Het kasteel werd in 1793 verwoest door generaal Vandamme van de kasselrij Cassel die de Watouse welvaart niet kon dulden.
    Een neoklassieke woning 'Nieuw Kasteel' werd opgetrokken in 1813.




    Rood en wit gecombineerd met grijstinten geven de brasserie
    een stijlvol cachet.




    Het Wethuys (15de - 16de eeuw) was een vergader- en schepenhuis
    voor het bestuur van de Heerlijkheid en het Graafschap.
    Het werd door de graven in 1839 verkocht aan Fidelis Debergh.




    De originele prachtige open haard. Ode aan de hop.


    In 1862 werd de brouwerij 'De Gouden Leeuw' door brouwer
    Joris Van Eecke verbonden met het Wethuys.
    Albert Van Eecke (brouwer van de Kapittelbieren) verbouwde het pand.
    De originele open haard met zijn keramiek als eerbetoon aan de 'patroon'
    van Watous kerk en hoppenat en de houten inbouwkasten getuigen nog van een rijk verleden.
    (bron : De folder van het Wethuys)



       

      
    Het bovenste gedeelte van de gelagzaal.
    Waar het ook gezellig vertoeven is.




    Regelmatig worden andere kunstenaars uitgenodigd.




    Karel van Yedeghem, het huisbier van het Wethuys.



    Het Wethuys beschikt ook over een eigen huisbier.
    Mevr. Nadine d'Hont De moeder van uitbaatster Barbara Sedeyn heeft vroeger nog
    de brouwerijschool gevolgd in Gent.
    Samen met buurman Van Eecke maakte ze een eigen recept.

    De naam van het bier werd vlug gevonden.



    Karel van Yedeghem - 5,5 % Alc. Vol.
    Brouwerij Van Eecke - Watou
    http://hommel3.tripod.com/




    Karel van Yedeghem, een Special Belge uit Watou.


    Het biertje is amberkleurig met een fijne witte schuimkraag.

    De neus is vrij moutig.

    De smaak is zoet
    moutig met lichte fruitige toetsjes.
    Het bier mocht naar mijn smaak ietsje meer body hebben.

    Het is een licht biertje, niet te zwaar en goed verteerbaar.



    Het bordje gemengd mag er best zijn.


    We werden door de vriendelijke uitbaters uitgenodigd op
    de voorstelling van hun Hopgalette.
    Een hopgalette is een soort pannenkoek waarin lupiline-extract in verwerkt word.
    Lupiline is het Goudkleurige ,harsachtige poeder die in de hopbel zit.

    Deze voorstelling vond plaats woensdag laatsleden (26 september 2007)
    in het bijzijn van De Hr. Paul Breyne, Gouverneur van West-Vlaanderen



    De Hr.Serge Coudron
    verwelkomde de honderden genodigden en
    stelde de historische folder 'Het Wethuys' voor.




    Historicus Drs. Kristof Papin had het daarna over de ontwikkeling
    van de hop door de eeuwen heen.





    De voorstelling van de hopgalette gebeurde door
    De Hr. Paul Breyne, Gouverneur van West-Vlaanderen




    Daarna konden de genodigden de vele mini hoppegaletten proeven

    Er waren verschillende hopgaletten te proeven
    met Watou-kaas,
    met zalm en spinazie,
    met hesp
    met Champignons
    en vegetarisch.

    De pannenkoeken waren vergezeld met bieren uit Watou of
    een cider uit Normandië.



    Voor een fotoreportage
    over de voorstelling van deze lekkernijen
    klikt op onderstaande foto



    Telenet Foto

    01-10-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    27-09-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lekker Ding Tripel - het nieuwe BLESbier 2007

    Dinsdagavond 25 september 2007 had in de Raadszaal van het Stadhuis van Zottegem
    de voorstelling plaats van het nieuwe BLESbier 2007.

    'LEKKER DING TRIPEL'



    Voorzitter BLES, Johan De Vleeschouwer geflankeerd door :
    rechts Zottegems Schepen voor C
    ultuur en Patrimonium Dirk Van Herzeele
    en links Bart Carrijn bestuurslid activiteiten en brouwer.




    Een fiere voorzitter Johan De Vleeschouwer sprak de talrijke genodigden toe
    Hij kondigde naast het nieuwe BLESbier, de 14de Nationale Bierhappening aan.
    Dat het weer een gezellige bedoening zal worden staat nu al vast.
    22 brouwerijen met 73 bieren waarvan 41 bieren van 't vat
    moeten zorgen voor een onvergetelijke dag.
    Naast de volhouders en sterkhouders zijn er drie nieuwkomers
    l'Abbaye de Val-Dieu, De Hoevebrouwers en Buitenlust Bier.

    Nieuwe bieren op de Bierhappening zijn :
    "Netteken Honegems Honingbier" van De Glazen Toren, "Nen Uts" van de Zottegemse Hoevebrouwers, Arend Tripel van De Ryck, Vicardin van bierfirma Dilewyns, Piet Agoras van Bierfirma Het Alternatief, Livinus van Van Den Bossche en Valeir Divers van brouwerij Contreras.
    en natuurlijk het eenmalig gebrouwen BLESbier

    LEKKER DING TRIPEL



    Lekker Ding Tripel aanwezig in de mooie Raadzaal van het
    Stadhuis van Zottegem




    De naam zal voor veel oudere Zythologen en bezoekers van de vroegere Bierhappenings
    vertrouwd in de oren klinken.
     Wat niet vreemd is want het Blesbier 2001 noemde ook 'Lekker Ding'

    Waarom dit jaar er niet eentje uitpikken uit de lange rij vroegere BLES-Bieren dachten de
    Bierliefhebbers van de Egmontstede?
    Uiteindelijk viel de keus op "Lekker ding" editie 2001 maar dan in een versie van een Tripel.
    Dus het Lekker Ding slankt niet af maar neemt dit jaar in volume toe.
    van 6,5 % Alc. Vol naar 8,5% Alc.





    Bart Carrijn bestuurslid activiteiten en brouwer lichte de aanwezigen in waarom
    het uiteindelijk "Lekker Ding Tripel" is geworden.




    Vooreerst luid "Lekker Ding" een nieuw BLES-tijdperk in.
    Om de vereniging verder te laten groeien diende het bestuur zich te versterken
    en te verjongen. Wat inmiddels al is gebeurt.

    Ten tweede.  Het bleef niet bij het "fineteunen" van dit bier.
    Het was ook het eerste bier die een naam kreeg.
    (de numerieke naamgeving van voorheen werd opgegeven)
    En niet alleen een naam maar het bier kreeg ook een gezicht.

    Miss België Ilse De Meulemeester was indertijd de mascotte van Het Lekker Ding 2001.
    Ze schonk die dag eigenhandig de glazen vol, wat voor de mannelijke bezoekers
    een unieke ervaring was. 
    (En ik kan het weten want ik was er bij).



    Ilse DeMeulemeester het gezicht achter
    Lekker Ding 2001.



    Ten derde. "Lekker Ding"  was voor Bart Carrijn een unieke ervaring.
    Hij leerde André de Meulemeester kennen.  De brouwer van de inmiddels vergane brouwerij in Galmaarden.  Hij kreeg de kans om met "Lekker Ding" een recept te ontwikkelen en fijn te stellen.
    Hij kon een basis leggen voor de vele bieren die nog zouden volgen.

    En tot slot blikken de BLESleden en bestuur met "Lekker Ding" terug op de vele jaren die ze samen met mekaar mochten uitmaken met hoogtepunten en ook in moeilijker momenten.


    Het BLESbestuur met in hun midden
    Burgemeester van Zottegem Herman de Loor en
    tweede schepen Dirk Van Herzeele




    Tweede schepen Dirk Van Herzeele was vol lof over BLES
    en hun bierhappening en sprak dat ze de moed niet mogen opgeven.
    Dat ze de BLESbieren verder moeten creëren met dezelfde passie en volharding.





    De talrijke opgekomen genodigden luisterden aandachtig
    naar de drie woordvoerders van de avond.






    LEKKER DING TRIPEL - 8,5% Alc.VOL

    naar een recept van BLES
    Ontworpen door Bart Carrijn
    gebrouwen bij De Graal - Brakel


    Blond met een mooie dikke witte schuimkraag
    Het schuim is wandklevig.

    Het bier laat u bij het ruiken onmiddellijk kennis maken met
    een lekker kruidenboeket.
    Een beetje een Oosters aroma

    De smaak is kruidig
    Komijn dringt zich onmiddelijk naar voor.
    zonder echt storend te worden.
    Toetsen van peper en ook in de verte hoppige prikkels
    Het bier smaakt lekker fris
    het heeft een mooie lichte nabitterheid
    en een droge afdronk.

    Een zeer lekker bier
    goed in evenwicht.

    Opletten!  Het drinkt heel vlotjes en u verlangt al vlug naar een tweede.
    Met zijn 8,5 Alc. % kan dat lekker ding veranderen in een gevaarlijk ding.
    alhoewel...een lekker gevaarlijk ding kan ook prettig zijn.




    "Lekker Ding Tripel"
    Niet enkel mannen zullen smelten voor dit lekker degustatie biertje.
    maar ook vrouwen zullen dit kruidig biertje zeker kunnen appreciëren.




    Bij het binnenkomen van de Raadszaal werden we onmiddellijk bediend
    door BLES-ondervoorzitter en redactielid David Leroy.
    Geen schrik er is nog voldoende bier voor de Happening.


     




    Het etiket en het bierviltje
    met een foto van 8 lekkere dingen.
    De Echtgenote's van de bestuursleden.
    V.l.n.r. : Marleen, Myriam, Marleen, Karine, Ine, Hilde, Ann en Nadine




    Beste bezoekers van dit Bierblog
    Allen daarheen !!!

    14de Nationale Bierhappening
    13 oktober 2007 in de feestzaal van de
    Bevegemse Vijvers - Zwembadstraat te Zottegem
    en dit van 14.00 tot 22.00

    http://www.bles.be/

    27-09-2007 om 11:40 geschreven door William Roelens


    26-09-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frans Belgisch Bierfestival - Le Bizet - Komen

    Voor de derde maal richten de Lions Clubs Bondues en  Comines Europe in het weekend van
    15 en 16 september 2007
     
    het Frans-Belgisch Bierfestival in.
    Het doel is
    sociale acties in de gehandicaptenzorg te financieren.

    Ditmaal was het niet in de tent onder de wieken van Soetense Molen in Komen Waasten,
    maar het bierfestival nam een heel eindje verder plaats nl. in de sporthal van Le Bizet.
    Na de zaterdag het BAB Bierfestival van Brugge bezocht te hebben
    keken we nog vlug in ons Franse woordenboek en trokken Voske en ik
    op zondag richting de Franse grens.



    De sporthal van Le Bizet
    De organisatoren hadden terug hun best gedaan om ze
    bierfetivalminnend te maken.




    Bonnetjes en glaasjes te bekomen buiten de sporthal.
    Bierlijsten waren er niet.
    Door de afwezigheid van toch veel brouwers konden de organisatoren
    ze waarschijnlijk niet meer tijdig opmaken.  Jammer.



    Le Bizet
    is een dorpje in de Belgische faciliteitengemeente Komen-Waasten (provincie Henegouwen)
    Het gehucht is gelegen op het grondgebied van deelgemeente Ploegsteert.  Tot 1963 behoorde het tot de provincie West-Vlaanderen. Ondanks het feit dat Le Bizet geen deelgemeente is, heeft het toch een eigen postnummer gekregen: 7783.

    Le Bizet is gelegen dichtbij de Leie.  Opvallend is dat de Belgisch-Franse grens dwars door een straat loopt in de bebouwde kom die zich verder uitspreidt in de Franse gemeente Armentiers.

    Men kan dit bierfestival moeilijk vergelijken met de Festivals die we als Zythologen gewoon zijn.
    Het is eerder een groot bierfeest met veel muziek dan een festival waar enkel maar geproefd kan worden in een eerder serener omgeving.




    “De Association Tonic Music”
    De naam doet eerder denken aan techno and house music.
    Nee hoor, een zanger, een orgeliste, slagwerk en een dame met een beltrommel
    vormen deze formatie.  Keiharde Variété Musette.



    We zitten aan de schreve, aan de frontière met de regio Nord van Frankrijk. 
    Dus… dit wil zeggen de Musette is hier heel populair.
     
    Nu heb ik niks tegen een paar mooie musettenummertjes, het is tenslotte het geluid van Parijs.
    Maar… er zijn toch grenzen.
      
    Een godganse  namiddag er moeten naar luisteren is toch een beetje van het goede te veel.
     
    Vooral als de zanger Francis Gaumont er soms compleet naast zat.
    Ook het aantal decibels deed de oren geen goed.





    Ook dit is het Frans-Belgisch Bierfestival.
    Iedereen moet recht staan en mee in de handen klappen.



    Dit jaar had het festival toch wat van zijn pluimen verloren. 
    Verscheidene brouwers waren niet komen opdagen.
    Er was geen bierlijst voorhanden.
     
    Veel standen waren uitgebaat door mensen die in feite niets van bier afwisten.
       Wat ook stoorde was, als iemand naast u frieten zat te eten (te koop in de zaal)

    Ik kan u verzekeren dat ge uw neus heel diep in het glaasje moet steken om
     de bieraroma’s te kunnen opsnuiven.




    Omdat er constant in de zaal animatie zou zijn zong
    Michel Lemaire tijdens de onderbreking van Tonic Music enkele populaire bierliedjes.
    Michel was tussen 1961 en 1997
    Productieleider en chef van de R.T.B.F. Radio en Televisie.


    Maar niet getreurd. 
    Voske en ik hebben er het beste van gemaakt.
     
    En ons laten meeslepen in het volkse gebeuren van zo’n manifestatie.
    Het heeft trouwens ook zijn charmes.
    De inrichters zien het op hun manier en dat moeten we respecteren.


    We hebben ook enkele nieuwe biertjes kunnen proeven en daar gaat het tenslotte om.







    Van Brasserie Artisanale St. Alphonse uit Vogelgrun (Elzas)
    proefden we Pater Rhénus Spéciale van 't vat. - 6%Alc.Vol.
    Een koperkleurig biertje met een moutige neus.
    De smaak was zoet die vlug overging in een lichte bittereheid
    Een goed evenwichtig bier met Hoppige en fruitige toetsjes.
    Heel lekker en fris

    De St. Alphonse Ambrée - 7,5% Alc.Vol. (zie foto) was een lichtbruin van kleur
    met een neus van karamel, chocolade.
    De smaak was ietsje flauw, maar na enige tijd ontpopte zich een boeket van
    chocolade, toffé en caramel. (voor de liefehebbers van zoet)
    Ietsje te plakkerig.










    Van Brasserie Pays d'Oc uit Nébian (tegen Montpellier)
    proefden we hun twee biologische bieren
    La Naevius en Cervoise (zie foto's hierboven)

    La Naevius is een tarwebiertje van 5,9 Alc.%
    Blond met een witte schuimkraag die vlug verdwijnt.
    Het biertje is bijna reukloos.
    De smaak is zurig met een typische tarwesmaak.
    Een bier met weinig body.

    La Cervoise is een honingbiertje van 5,9Alc.%
    gebrouwen met aromatische planten.
    Het is blond met een witte schuimkraag.

    De neus is een gistaroma
    en zeer sterke honingtoetsen.
    Het heeft een zeer kruidige smaak
    die vlug komt storen.

    Beide bieren konden ons niet echt bekoren









    Van Brasserie du Lycée Agricole de Douai proefden we
    l'Escreboise Blonde Noix 6,5 Alc %
    (zie hierboven)

    Een goudblond biertje.  Wazig en met een lichte koolzuurpareling.

    De neus is verrassend
    Porto en toetsen van noten

    De smaak is zurig
    de basis is waarschijnlijk witbier.
    Het is een verfrissend biertje
    In de achtergond smaakt ge noten.

    Geen slecht bier maar is geen doordrinker
    De smaak zou vlug kunnen vervelen.





    Het was tijd om eens een Belgisch biertje te proeven.

    We kozen voor Ultradélice van Brasserie Ecaussinnes

    Een donkerbruin biertje van 8 %Alc. Vol.
    Een mooie beige schuimkraag.

    De neus moest in het begin niet te veel aroma's opsnuiven
    maar nadat het bier een beetje opgewarmd was
    kwamen aroma's van karamel en vanille vrij.

    De smaak is zoet
    Karamel en chocolade geven het bier de gewenste smaak.
    Het bier is volmondig.
    Een degustatiebiertje die velen graag zouden drinken voor de buis.









    Een nieuw biertje uit Watou was
    Bénédictus van 't vat. 8 % Alc. Vol.
    Dit vaatje mengbier van Kapittel abt en Kapittel blond kwam uit het labo van
    brouwerij Van Eecke.
    De bedoeling is om het op de Franse markt te lanceren.

    Het bier is donkerblond en helder met een dikke witte schuimkraag.

    De neus is mooi hoppig.

    De smaak is moutig met bittere toetsen
    Het heeft een goede balans
    fris maar gevaarlijk.
    Het heeft een mooie droge afdronk.

    Een mooie afsluiter van het festival Franco Belge.

    Naar huis toe rijdend zocht ik op de autoradio een mooie...
    Nee geen musette!!!

    26-09-2007 om 10:00 geschreven door William Roelens


    24-09-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Bierblog op visite bij Madammeke.

     

    24-09-2007 om 22:40 geschreven door William Roelens


    23-09-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pater Verbiest degusteren in Mullem



    Het was toch al een paar jaar terug als Voske en ik deze zomer het prachtige idyllische dorp Mullem met zijn wondermooi kerkje opnieuw met een bezoekje vereerden.

    Verscholen in het groen, een beetje afgezonderd van de buitenwereld en met slechts één aanwijzer moet je het dorp maar weten te vinden.



    Het is alsof de provincie Oost-Vlaanderen het dorp voor de buitenwereld wil verbergen.

    Nu met GPS, en de talrijke te gebruiken Routeplanners op Internet is het dorpje makkelijker op te sporen.



     

    Ik kan er niets aan doen maar telkens als ik tussen een haag van bomen deze pittoreske deelgemeente van Oudenaarde binnenrijdt begin ik ‘het dorp’ van Wim Sonneveld te zingen.  Het is een soort van automatisme.

    “lap, idool 2008 zonder tekst is daar weer” verwijt Voske me dan telkens.  Inderdaad verder dan “Thuis heb ik nog een ansichtkaart…lalalala” gaat het niet.







     

    Ze zeggen dat de tijd er is blijven stil staan. En inderdaad omdat het dorp Mullem  tot een beschermd dorpsgezicht behoort mogen de inwoners niks aan de buitenkant van hun woningen veranderen.

    Ook mogen er geen nieuwe huizen bijkomen.  De landelijke rust moet er blijven.

     


    De geschiedenis van de pittoreske Sint-Hilariuskerk gaat terug tot in 877,
    al spreken sommige bronnen van een ontstaan in de 11de eeuw.
    De toren wordt omringd door een kerkhof.
     ,,Dat is volzet en kan dus niet meer worden gebruikt

     



    Na een mooie wandeling rond het dorp besloten Voske en ik te verpozen in de dorpsherberg
    “In De Kroon”.

    http://www.indekroon.be/


    Een taverne....

    waar nog in een ver verleden opnames werden gemaakt
    voor de Tv-serie “Hard Labeur”.
    Jo Demeyere vertolkte toen de legendarische Boer "Speeltie"




    Waar de oude toog nog intact gebleven is.



    Waar de Duivenbond nog sterk aanwezig is.





    Waar dames op rijpere leeftijd bij een lekker streekbiertje
    het hebben over hun oude liefdes van vroeger




    Waar de ronde stamtafel nog aanwezig is



    Waar wielertoeristen "straf spul" komen drinken.
    ttz "Trappist"


    Café "In de Kroon" bezit ook nog een gezellig buitenterras



    Het enige minpuntje zijn de aluminium stoelen. 
    Ze passen in feite niet in het rustieke decor.
     
    En zijn verschrikkelijk warm om op te zitten tijdens een mooie warme zomerdag.


    Na een kopje koffie besloten Voske en ik een
    "Pater Verbies"t te degusteren.
    Pater Verbiest heeft in feite niets met Mullem te maken,
    behalve dat hij op de bierkaart prijkt.



    Hij was geboren in Pittem nabij Tielt.
    Pater Verbiest was een Jezuiet die als missionaris in China verbleef.
    In1678 bouwde hij een stoomvoertuig voor de Chinese Keizer Chien Lung.
    Over dit voertuig is niets bekend buiten het feit dat het bestaan heeft.
    Omdat de stoommotor pas in1705 werd uitgevonden wordt verondersteld dat het om een schaalmodel ging.
    Voor Voske en ik was het glas bier geen schaalmodel maar was op werkelijke grootte.


    Pater Verbiest - 6,5 % Alc. Vol
    De Proefbrouwerij - Lochristie
    http://www.proefbrouwerij.com/



    Pater Verbiest een Biobiertje
    Volgens het etiket "Astronomisch lekker"



    Blond biertje met een dikke witte romige schuimkraag.

    De neus heeft moutige aroma's prijs
    Ook enkele toetsen van citrusfruit

    De eerste smaak is zoet
    moutzoet
    fruitige toetsen aanwezig
    mooi in evenwicht.
    Het vloeit uit in een zoete nasmaak.

    Een perfect gebrouwen biertje
    die lekker smaakt maar toch niks vernieuwend brengt.
    Laten we zeggen een beetje commercieel gebrouwen voor de verkoop.
    Waarom niet?


    Pater Verbiest een lekker commercieel bier
    maar ook niet meer.

    23-09-2007 om 11:15 geschreven door William Roelens


    19-09-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Modeste Tripel - Brouwerij Strubbe

    Ditmaal proefden Voske en ik een biertje
    met een Biogarantie label op het etiket.




    Voor wat staat het label Biogarantie eigenlijk ?
    Het label garandeert het biologische karakter van het product en boezemt vertrouwen in bij de consument.

    Biogarantie® is het Belgische merk dat de verbruiker toelaat producten van biologische landbouw in één oogopslag te herkennen. Het Europees label laat de herkenning op Europees niveau toe. Het Biogarantie®-label identificeert de productie en geeft in het algemeen de oorsprong weer.

     http://www.biogarantie.be/


    Dit wil zeggen dat biobieren gebrouwen worden met

    exclusief gebruik van grondstoffen met biologisch certificaat. 
    Elke commerciële transactie wordt begeleid door een officieel certificaat dat het opvolgen van het verloop van de ingrediënten, van bij de productie tot de verwerking, controleerbaar maakt.

    verwerking van de grondstoffen zonder chemische toevoeging, niet tijdens de bewaring, niet tijdens de verwerking, van de producten die onder biologisch label vallen.

    De biologische brouwer is beperkt wat het aankopen van producten betreft.

    Biologische gerst, hop of andere granen zijn niet in zo'n grote hoeveelheden 
    te koop of de gewone producten.

    Ook het weer speelt een belangrijke rol. 
    De brouwer is afhankelijk van de kwaliteit van de jaargang.

    Het is dus de kunst van de brouwer om er telkens een mooi product te van maken.


    Let op!
    Biobier bied geen enkel garantie dat het beter smaakt dan bier gebrouwen
    met gewone grondstoffen.

    Modeste Tripel 7,8 % Alc. Vol.
    Brouwerij Strubbe - Ichtegem (WVl)
    http://www.brouwerij-strubbe.be/start/contact/nl



    Een mooi goudblond biertje.


    Een goudblond biertje met een mooie witte schuimkraag.
    Het bier is een klein beetje wazig.

    De neus ruikt naar gist.
    Ietsje zurig

    De eerste smaak is licht zurig
    maar gaat snel over in caramelzoet.
    Het bier is over de ganse lijn zoet
    geen bitterheid te bespeuren.
    Toetsen van fruit (peer?)
    Het is een volmondig biertje.

    Een goed gebrouwen biertje die bij de meeste
    mensen in de smaak zal vallen.
    Voor mij ietsje te zoet.
    Het bier is te koop bij Bio Planet.



    Modeste is blijkbaar tevreden over het resultaat


    De etikering

    19-09-2007 om 16:37 geschreven door William Roelens


    17-09-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brugge proeft - 1ste Bierfestival van BAB - De Brugse Autonome Bierproevers.






    Als biervereniging slechts één jaar bestaan (13/10/2006 was de stichtingsvergadering)
    en al meteen een pracht van een bierfestival neerzetten
    in een van de mooiste locaties van Brugge.

    Ik moet zeggen chapeau, het is aan iedereen niet gegeven.

    En toch brachten de Brugse Autonome Bierproevers (BAB) het voor mekaar.

     

    Op zaterdag (15 september) en zondag (16 september) laats leden vond in de Brugse hallen

    hun 1ste Bierfestival plaats.

    BRUGGE PROEFT.
    1ste BIERFESTIVAL BAB



     

    De mooie affiche




    Een betere locatie kunt u niet denken om een bierfestival
    te organiseren.  De Hallen van Brugge.


    In de vroegere eeuwen deden de Halen dienst als opslagruimte voor scheepsladingen.

    Nu scheepten er een 40-tal brouwerijen en bierfirma’s aan om hun lading bier te lossen.

    Misschien een beetje moeizaam om het allemaal naar boven te krijgen maar het

    werk was meer dan de moeite waard.


     
    Een fiere BAB voorzitter, Marc Vandepitte sprak de genodigden toe.




    Jean-Marie Bogaert Brugs schepen voor Toerisme.
    was trots op het initiatief.
    Hij sprak al over de editie van 2008





    Federaal Volksvertegenwoordiger Luc Goutry nam de plaats in van
    Vlaams minister-president Yves Leterme
    die zich moest verontschuldigen en opende het festival.





    Een honderd-tal genodigden luisterden
    aandachtig naar de toespraken.




    In de Historische prachtige Rodenbachzaal met zijn open dakgebinte konden genodigden en bezoekers genieten van meer dan honderd Belgische bieren.

     

    Daarnaast was er ook nog door toedoen van Chris Pollard (De Podge) ‘The Felstar Brewery’ uit Feldsted Essex (UK) aanwezig met hun schitterende bieren.

     



    Treinreizigers konden van het station gratis vervoerd worden
    met de Augustijn Paardentram.
    Wij waren net iets te vroeg, want ze waren nog bezig met de tram klaar te zetten.




    Op de binnenkoer werd er bier gebrouwen met de HERMS installatie van
    Eric Schiettecatte en Hans De Rouck (BLES)




    Door het mooie weer was het aardig druk op
    het terras van het binnenplein.


    Of dat nog niet genoeg was kon u naast het bierproeven ook nog
    de Cuisine Cullinaire mee volgen.

    Deze kookdemonstraties van biergerechten door Brugse Topchefs
    nam plaats in de Garemijnzaal. 

    Een 600 m² prachtige grote ruimte op de benedenverdieping van het historische Belfort.


    In de Garemijnzaal werden er op regelmatige tijdstippen kookdemonstraties
    gegeven door Brugse Topchefs.
    Hier maakt Pieter Lonneville, chefkok van De Witte Raaf in Brugge
    een gegrilde Tarbot met lauwe salade van witloof en Granny Smith vergezeld met
    spaghettinni van courgette en tijm klaar.
    De jus komt van Watou Witbier en Koriander.



     
    Spiesje van scampi met wokgroentjes en sausje van Watou Wit en gebakken lamskoteletjes
    met verse tijm en sausje van Rodenbach waren voor een schappelijke prijs
     in de doorlopende keuken te verkrijgen




    Ook in de Garemijnzaal was er zaterdag een debat met
    Pascal Houbaert van
    het federaal voedselagentschap en geuzesteker en
    brouwer Armand Debelder van brouwerij Drie Fonteinen.
    Jo Abbeloos was de moderator.
    Spijtig genoeg ging het debat een beetje de mist in door het vele geroezemoes in de zaal.




    Niet alleen het bier was lekker
    Ook de festivalgangers mochten er best zijn!





    Ook ex-FC Brugge voetbalspeler Franky Vanderelst
    kwam samen met zijn echtgenote een biertje proeven.
    Hier worden ze geflankeerd door BAB bestuursleden Stephan Vanpachtenbeke
    en voorzitter Marc Vandepitte.




    Proost, Cheers, Salut, Sköl, Kampai, Santé, Lechajiem!




    Waarom niet proeven op de grote markt?

    Jammer dat we maar één enkele dag konden komen.
    s'anderdaags stond het
    3de FRANS-BELGISCH BIERFESTIVAL Komen-Waasten op het programma


    Voor nog meer foto's van het Brugs Bierfestival
    klikt op het BAB proefglaasje hieronder.

    Voor nog 254 schitterende foto's van dit festival
    klikt op onderstaande link

    http://www.babbierproevers.be/bbf07/index.html

    17-09-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    16-09-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lutèce une bière de Tradition Parisienne. - Inbev

    Lutèce une bière de Tradition Parisienne.

    Dit is een oorspronkelijk Frans biertje die door Inbev gebrouwen wordt voor de Franse restaurantketen ‘Les Galopins” Gesticht door Fréderic Thiébaut.
    Fréderic is een zoon van François Thiébaut die in 1984 brasserie Lutèce heeft moeten stop zetten.

    Galopin betekent “straatjongen” of ook een “klein pilsje”
    Zeg maar het hedendaags proefglaasje van 12,5 cl.

    Het flessenbier is verkrijgbaar in de kleinhandel.
    Wil u echter een Lutèce van 't vat drinken dan kan u enkel terecht in deze bovengenoemde restaurantketen.
    http://www.lesgalopins.com/


    Lutèce - 6,4% alc. vol.
    Inbev - Leuven



    Lutèce traditie uit Parijs.


    Donker amber van kleur
    Roomwitte fijne schuimkraag.

    De neus is zeer moutig
    met uitgesproken caramelaroma's
    Ook vluchtige toetsen van Mandarin

    De smaak is zoet en fruitig
    vrij aromatisch
    smaak van gerijpte banaan
    en toch is het verrassend fris.

    Een bier die ondanks het zoete vrij fris overkomt.
    Het smaakt lekker.
    Bitterheid is weinig te bespeuren.
    Maar dat mag dan wel eens voor een keertje


    Lutèce is ook de oorspronkelijke naam van Parijs.
    Op het etiket staat dan ook een tekening van het oude Parijs afgebeeld



    Een volmout biertje zonder plakkerig te zijn
    Donker amber van kleur
     


    Gebrouwen door Interbrew (Nu Inbev)

    16-09-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    12-09-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'t Velootje in de Kalversteeg (Patershol) te Gent

    Ik heb het tot nu toe op deze blog enkel gehad over gezellige en leuke cafeetjes.

    Maar eentje wil ik voor jullie niet onthouden. 
    ’t Velootje gevestigd in ’t Patershol in Gent.  Meer bepaald in de Kalversteeg.
    Mieke houd u vast aan de takken van de bomen !!!!


    t'Velootje in de Kalversteeg in Gent.
    Van buiten gezien lijk het op 'n gewone bruine kroeg.


    ’t velootje wordt uitgebaat door Lieven, een Kluizenaarstype.
    Het schijnt dat hij vroeger fietshersteller was.
    Maar sedert enkele jaren houd hij dit beruchte cafeetje open.


    Lieven uitbater van 't Velootje.
    houd van uit zijn ligzetel zijn kroegje in de gaten.



    Nog even meegeven dat dit café een lokaal verkeersreglement heeft :

    - voeten, puuten en benen onder de tafels zodat de bedieningswegen vrij blijven...
    - 1€ stoelkesgeld voor de geheelonthouders die enkel het café komen bezichtigen...
    - de gebuurs 's nachts nie wakker brullen mé ulder zattekluuten...
    - gelieve het vuur alsook de dieren niet te voederen... (de vissen in de vogelkooien bvb.)


    Lieven besteld maar als hij zelf goesting heeft.
    Liefst ligt hij (als het weer toelaat) voor zijn café in een luie stoel.


    Het warme bier wordt uit de fles geserveerd.
    Maar goed ook, want hygiënisch is het er bepaald niet.

    Goedkoop ook niet.  We betaalden 4,0€ voor een warme Gentse Tripel uit de fles.
    Een koppeltje Nederlanders betaalden voor hun Kriekbiertje van 2,8 % Alc. Vol dezelfde prijs.



    Gentse Tripel warm uit de fles = 4,0 €
    Moeilijk bespreekbaar.



    Wanneer u het pand betreed is het er stikdonker. 
    Naarmate de ogen wennen aan de duisternis.
    Word alles duidelijk of net niet.
     
    U kunt het zo gek niet bedenken.
     
    Fietsen, tapijten en andere prularia  vullen tot proppens toe de nok van het cafeetje. 
    Al wie groter is dan 1.70m stoot gegarandeerd zijn hoofd tegen een lekkende olielamp.



    Mooi op bank blijven zitten is de boodschap!
    de wegen moeten vrij zijn voor de uitbater.
    Een klein zwee-ijzer dient als leuning.



    Olielampen, fietsen, vogelkooien enz...



    Hier vind u nog beslist de kortingsbon die u vergeten had uit te scheuren.


    Kranten, vodden enz…liggen overal verspreid
    Uw ellebogen plakken aan de houten tafels.
    vandaar misschien het gezegde “Hij blijft aan de toog plakken"?

    ’t velootje is een bouwval die volgepropt is met rommel, rommel en nog eens rommel.
    De Hygiëne en de brandveiligheid is er ver te zoeken.
    Behalve Lieven de patroon, die zit er verdorie kraaknet bij.



    Wie zoekt die vind!


    En toch is het Hallucinant. 

    Wanneer u van de eerste schok bekomen bent weergalmt door de boxen keiharde
    en met veel zorg uitgekozen muziek.

    De muziek van Proximus (de bekende publiciteitstune) van de belg Wim Mertens
    ook de wondermooie muziek van Emma Shapplin klinkt loeihard door de boxen.



    Kaarsen, olielampen en rode vissen.
    Als dat geen thema café is?



    Al de foto's zijn genomen met flits.
    Zo weet u bvb dat u niet alleen bent in deze kroeg
     



    Ondanks de vele lampen is het er pikdonker



    Voske kan nauwelijks haar ogen geloven.



    En toch chic volk aan de deur.

    Twee leden van de Zottegemse gilde der BeHOEDers.
    Zeg maar de Hoedenclub.  Ze hebben zelfs hun eigen Hoedenbier.





    Hier en daar een klein beetje stof...


    Wanneer u in de Arteveldestad bent moet u toch eens een bezoekje brengen
    aan dit eigenaardig cafeetje met zijn excentrieke maar slimme baas.
    En drink maar meteen een zwaar biertje want het is dezelfde prijs.
    4.0 €

    12-09-2007 om 14:20 geschreven door William Roelens


    11-09-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Hommelpluk 2007 - Wally's Farm i.s.m. De Keteniers - Poperinge

    Zondag laatst was er de 19de Open Monumentendag.
    Naar schatting zouden er ruim 500.000 bezoekers deelgenomen hebben in Vlaanderen. 

    Neen, ditmaal geen brouwerijbezoek voor Voske en ik.
    Nee, "simpl genietn van de goeie dingn van 'tleven" om het in het Kortrijks te zeggen.
    We hebben ons zondag begeven tussen de Hommelplukkers
    op het hommelhof van Waly's Farm in Poperinge.
    Is hoppe soms niet één van de belangrijkste ingrediënten van bier?



    'n schelle van de zeuge
    ne goe pot Hommelbier
    en luisteren naar 't gezang van "De Pensionairtjes" uit Abele.
    en orgelman Charles Vandamme en met zijn Christientje Vermeulen uit Poperinge
    Genieten van de sfeer van de hommelpluk onder een stralend zon.
    Meer moet dat niet zijn om gelukkig te zijn.


    De eerste dag van de hommelpluk wees de boer de volgorde van de plaatsen aan.
    Ieder plokker kreeg een stoel, een mand en een zak, om de hop erin te gieten.



    Hoppelied


    Als wij door dhommeldreven,
    Ons boerenhof zien staan,
    Dan voelen wij ons leven
    Van plukker opengaan.
    Ik jubel dan en k zinge,
    In joelende geluk:
    Van 't land van Poperinge,
    En van den hommelpluk





    Volkszanger Patrick Clabau van de "De Pensionairtjes" uit Abele
    put krachten uit de beenhespe om de ganse namiddag het volk te vermaken
    met zijn levensliederen.




    Beenhesp met een Hommelbiertje
    als dat geen Food pairing is dan weet ik het niet?



    De boeren komen tegen,
    Uit schuur en huis en stal,
    Ze groeten ons genegen,
    En 't is dan koffiebal.
    Ik drinke dan en k springe,
    Een dans van zot geluk:
    In 't land van Poperinge
    En van den hommelpluk.




    In deze streek van Poperinge begon het schooljaar maar midden
    september, om de kinderen mee te laten plukken."



    Als wij de schoenen tatsen
    Om naar de pluk te gaan
    En staan met de bazatsen
    Om onze rug gelaan;
    Dan jaagt van aandoeninge,
    Ons hartje naar t geluk
    Naar 't land van Poperinge
    En van den hommelpluk




    Iets oudere Poperingenaars komen er hop plukken zoals ze dat als kind zo vaak deden,
    namelijk met de hand.
    Nu wordt het allemaal machinaal gedaan.





    "Ranken!", galmt het in het veld.
    Een man komt met een verschrikkelijk lange stok de ranken van de draden afsteken.
    De Hopperanke valt met een smak naar beneden.




    En u gelooft het of niet, maar wie zit onder de neergevallen ranke?
    Politica Marie-Rose Morel en Wally hemzelf.




    Patrick Clabau en Rik Vandenaweele samen De Pensionairtjes
    zorgden voor de vrolijke noot met hun volksliederen
    Op de voorgrond met een lekker hommeltje, orgelman
    Charles Vandamme



    Vele mensen kwamen opdagen voor deze wel
    uitzonderlijke aangename dag.




    Annemie Declerck (links) van de Keteniers verkocht
    hoppezakjes om onder uw hoofdkussen te leggen.
    Hop bevordert de slaap
     Ook kon je enkele boeken van de Keteniers aanschaffen

     

    Toen God de wereld schiep, schiep hij ook de planten. Hij sprak tot zijn opperste engel, de engel van het licht, Lucifer: 'Haal mij de aarde uit de diepte van het water'.
    Na drie dagen bracht Lucifer een handvol aarde maar had er ook wat in zijn mond gestoken. Hij wilde zien wat God met deze aarde zou aanvangen en Hem dan navolgen.
    God strooide de aarde uit en sprak: 'Dat zij worde!' En daar groeide de aarde uit tot alle mogelijke planten. Van het kleine mos tot de grote tot aan de hemel reikende mammoetbomen.
    En ook in de mond van Lucifer groeide de aarde. Die begon te huilen en bad God om hulp.
    God had medelijden en liet Lucifer de grond uitspuwen.
    En daar groeide de hop.
    Lucifer schiep de hop!


    VOOR NOG MEER FOTO'S
    KLIKT HIERONDER OP HET HOMMELBIERTJE


    11-09-2007 om 14:01 geschreven door William Roelens


    10-09-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weekend van het goede Doel bij Brasserie Fantôme in Soy - (Ardennenverslag 1)

    Beste lezers en lezeressen van dit blog.

    Een mens zou zich in twee delen moeten kunnen splitsen.

    of ik moet dringend op zoek naar een secretaresse.


    Eindelijk kan ik beginnen aan enkele fotoreportages die ik maakte tijdens onze vakantie in de Ardennen.

     

    Om het nog niet langer uit te stellen begin ik eerst met een pracht van een organisatie
    die al voor de elfde maal doorgaat bij Brouwerij Fantôme in Soy (Prov. Luxemburg),
    nl.

     

    "Het Weekend van het Goede Doel."

     11 en 12 augustus 2007

     

    De puike inrichting van het gebeuren lag terug in de handen van  Zythosvereniging
    “De Heikantse Bierliefhebbers”.

    met steun van nog twee andere lokale Zythosverenigingen

    nl. De Aarschotse Bierwegers en De Leuvense Biertherapeuten.



    De gastvrouw van de vakantieboerderij waar Voske en ik verbleven
    en wetende dat we Soy gingen aandoen gaf me voor ons vertrek
    nog vlug het volgende krantenknipsel.



    Elk jaar worden er fietsers gesponsord die vanuit Berlaar-Heikant, Leuven, Aarschot en Sint-Niklaas met hun stalen ros naar Soy in de provincie Luxemburg, nabij Hotton trappen.

    Ook een resem andere activiteiten om geld in te zamelen staan elk jaar op het programma.

    Ieder jaar is het goede doel voor een andere organisatie bestemd
     

    Het goede doel was dit jaar “De Regenboog”

    De Regenboog is een ‘open huis’ dat zich belangeloos inzet voor mensen in noodsituaties uit eigen streek. Met vrijwillige medewerkers, in samenwerking met het O.C.M.W. en de plaatselijke overheid, en met behulp van talrijke sponsors wordt er professionele hulp en bijstand geleverd aan een 120-tal gezinnen uit Groot Putte en Groot Heist-op-den-Berg.

    VZW De Regenboog werd opgericht door Alice Ceulemans, daar zij getroffen werd door de problemen rondom haar.

    E-mail: de.regenboog1@telenet.be
    Website: www.vzwderegenboogputte.be




    Dréke Janssens was een van de vele fietsers
    die het eindpunt wist te bereiken.
    Het gelegenheidsbier Santé XI was welgekomen na de lange rit.


     

    In hetzelfde weekend vond ook de 25ste Choufferie plaats.

    En vermits we de zondag te gast waren bij Brasserie Bellevaux brachten we de zaterdagvoormiddag een blitsbezoek aan “Het Goede Doel.

    Hieronder toch enkele foto's van het gebeuren



    Wanneer u deze oude wagen tegenkomt in de rue Préal van het dorpje Soy
    nabij Hotton dan bent u er.
    Aan de overkant van de straat bevind zich de brouwerij.



    Ingang brouwerij.
    Rue Préal 8 te Soy




    Brasserie Fantôme
    De spoken wijzen u de weg!






    De ingang van het Café of degustatielokaal.
    http://www.fantome.be/



    Het feest vind elk jaar plaats achter de brouwerij.
    Een soort mini Dranouterfestival.
    Een beetje verder is er plaats voor een tentenkamp.




    Het was nog vroeg toen we op het terein betraden



    Maar ook niet te vroeg om het gelegenheidsbier te proeven.
    Hier laat Fons Minne (voorzitter Heikantse en organisator)
    ons proeven van Santé XI van 't vat en van de fles.



    Elk jaar wordt exclusief voor die gelegenheid een biertje gebrouwen
    Het Santé bier.
    Elk jaar word er een ander cijfer naast het woord geplaatst.
    Daar de organisatie voor de elfde maal plaats vond noemt men het
    bier : Santé XI




    Voske, Bianca en Thierry genieten van hun biertje
    Ik moest werken!



    Fons Minne in gesprek met brouwer Dany Prignon.
    Het bier mocht wel iets vroeger gebrouwen worden.




    Voske en ik gefotografeerd door Zythologe Bianca.
    "En zet hem maar op uw bierblog!" sprak ze.  Zodus....


     


    Santé XI, van het vat, uit de fles en Frambozen uit de fles.

    Er waren dit jaar twee verschillende versies van Santé XI

    De gewone Santé XI en die met Frambozen.
    Het bier bepreken is bijna onmogelijk.  Toen we het die dag proefden was het 
    pas zes dagen gebotteld.

    Het bier is licht amber van kleur en nog zeer wazig
    Het was platjes.
    Bijna geen koolzuurvorming
    De neus liet ons vermoeden dat er weer (net zoals Santé X) oregano
    gebruikt werd.

    Het was wel kruidig van smaak
    ook de oregano kwam duidelijk naar boven
    Ook koriander toetsen.

    Het Frambozenbier was zeer zoet door het gebruik van frambozen en kersensap
    Door de afwezigheid van koolzuur was het net als een platte orangade.
    Alhoewel op het einde toch een kleine bitterheid zich liet opmerken.

    Het bier van het vat was duidelijker beter van smaak door het meer koolzuurgehalte
    Er stond ook een stevige schuimkraag op het glas.





    Tegen de middag kwam er al aardig veel volk opdagen.



    Onder de aanwezigen spraakwaterval
    'Robert Jacques',
    voorzitter van de Stichting Jean Silencio,
    een vereniging uit het Brusselse die gehoorgestoorden helpt.
     Hij was met zijn organisatie "Het Goed Doel 2002"
    Santé-VI! was toen het gelegenheidsbier.


    DJ,  Bart van Lier, schuilnaam voor
    bestuurslid Jules Rymenants van de Heikantse
    was al vroeg bezig zijn muziekinstallatie te testen.



    Een mooie foto die ik jullie niet wil onthouden is die
    van Marie-José, moeder van brouwer Dany.
    Ze was die zaterdag 91 jaar geworden.
    Het stuk pizza smaakte heerlijk wiste ze me te vertellen
    Nogmaals Proficiat.


    Afscheid van Fons Minne en zijn mooie organisatie
    Afspraak volgend jaar met meer tijd. (Foto Walter Thijs)


    De Beide Santé's XI
    in hun mooie originele verpakking.
    Als het bier iets ouder is zal ik het op deze bierblog bespreken


    Verder informatie
    http://www.heikantsebierliefhebbers.be/

    Webblog van vriend Steven
    Hier stroomt het bier

    10-09-2007 om 15:51 geschreven door William Roelens


    07-09-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Givrée Frasnoise - Brasserie Artisanale La Frasnoise - Frasnes-lez-Buissenal


    Smaken verschillen en maar best ook. 
    De ene drinkt zoet, de andere opteert voor bitter.
     
    Echte oud-geuzedrinkers
    gaan dan de zure bieren het lekkerst vinden. 
    IPA liefhebbers gaan dan tot het uiterste in het proeven van heel bittere bieren.

    Wat voor de ene niet te drinken valt is voor een andere juist het lekkerst.

     

    En iedereen heeft trouwens gelijk.

    Het lekkerste bier is hetgeen wat jij het liefst degusteert.

    Daarom mogen we toch veel Belgische brouwers dankbaar zijn voor de variatie

    en het aanbod die ze in dit kleine Belgenland met hun bieren brengen

     

    Het zouden eens allemaal Leffe of klonen van Leffebieren moeten zijn

    Dan zou de bierwereld toch triestig smaken nietwaar?

     

    Daarom is het belangrijk dat kleine brouwerijen het hoofd boven water kunnen

    houden met hun artisanale bieren.

    Daarom beste blog bezoekers, koopt en drinkt eens een artisanaal biertje
    van een kleine brouwerij.

    Laat u eens verleiden om iets anders aan te schaffen dan altijd dezelfde eenheidsworst.

     

    U zal zien dat uw geliefkoosde TV uitzending beter tot zijn recht komt

    met een lekker artisanaal biertje.

    Het kan ook andersom gaan.

    Het zou kunnen gebeuren dat u de TV knop omdraait en dan met de ogen dicht

    het heerlijke gerstenat tot u laat komen.




     

    Een van die lekkere biertjes waarvan je kunt genieten is bvb

    La Frasnoise van Brasserie Artisanale La Frasnoise uit Frasnes-lez-Buissenal

     

    Een brouwerijtje opgestart in 2004 door Bruno Delroise.

    Het is de enige nog bestaande brouwerij op het grondgebied van Frasnes-lez-Anvaing.

    Het ligt in het hartje van La Pays des Collines,
    het landelijke heuvelgebied tussen de steden Ath, Doornik en het Vlaamse Ronse.


    Gelegen in het Parc Naturel du Pays de Collines.  

    Daar is ook de ezelstoeterij van de Pays des Collines gevestigd.
    Dit is de enige plaats in België waar ezelmelk wordt geproduceerd.

    Aan de voet van de Château des Mottes, grazen een vijftigtal ezelinnen rustig in de heuvelweilanden en produceren ze melk van een uitzonderlijke kwaliteit met verrassende eigenschappen.

    Misschien eens een uitstapje waard.

     

    Maar nu het bier !!!



    Een mooi verorgd product.

     

     

    Givrée Frasnoise  6,3% Alc. Vol.

    Brasserie Artisanale La Frasnoise - Frasnes –lez-Buissenal

    http://www.brasseriefrasnoise.be/




    Mooi ogend bier met
    fruitige neus en een kruidige smaak.

     

     

    Goud blond biertje (licht koper)

    Een dikke witte schuimkraag.

    Fijne koolzuurpareling.

     

     

    De neus bied ons een heerlijk parfum

    van mout en fruit

    Ook kruidige toetsen zijn aanwezig (gember in heel kleine mate?)

     

    De eerste slok smaakt fruitig en kruidig

    De lekkere kruidigheid is niet overdreven

    smaak van perzik?

    Een lichte nabitterheid

     

    Een goed met liefde gebrouwen biertje

    Niet al te zwaar in alcohol.

    Fruit in de neus en kruidigheid in de mond.

     


    Artisanaal gebrouwen in La Pays des Collines - Henegouwen

    07-09-2007 om 16:57 geschreven door William Roelens


    04-09-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.9de Bierweekend op de Grote Markt van Brussel.

    Het 9de bierweekend (vrijd 31 aug, zat en zond 1 en 2 sept 2007)
    in Brussel was weer een weergaloos succes.
      
    Duizenden toeristen en ook bierminnend België zakte dit weekend af
    naar de Historische Grote Markt van onze Hoofdstad.
    BelgischeBieren proeven op een plaats die door de UNESCO
    op de Werelderfgoedlijst geplaatst staat,
    wat kan er nog mooier zijn?



    Dreigende onweerswolken boven de 30 bierstanden die gestald
    waren op de mooiste Markt van Europa.




    Tusen de standen gelukkig geen onweerswolken.
    Integendeel.  Gezellig bierproeven met een voorbijmarcherend Dixielandorkestje.


    Wat waren Voske en ik weer gelukkig toen we al die buitenlandse toeristen zagen genieten van onze Belgische Biercultuur. 
    Ondanks de momentele Regeringsperikelen waren we verdorie fier om Belg te zijn.




    De ene kozen een Pilsje van Alken Maes



    Anderen voor een Kwak en een exotisch Mongozo



    en nog anderen voor een witje!!!

     

    Het bierevenement barst uit zijn voegen.  Door het stijgend succes van onze bieren op wereldvlak boeken hoe langer hoe meer buitenlandse vakantiegangers een
    weekendje Brussel op de dagen dat het bierweekend doorgaat.
     
    Zaterdag zat het binnenplein eivol. 
     
    Er werd zelfs gevreesd om niemand meer toe te laten op de bierpatio. 
     


    Zondag toen Voske en ik het bierweekend bezochten was het gelukkig iets rustiger en konden we extra genieten van enkele bieren die we nog nooit geproefd hadden zaols....

    Blanche de Neige 4,9% Alc.Vol.
    Brouwerij Huyghe - Melle
    http://www.delirium.be/





    Het kleur is wit en wazig
    dikke witte schuimkraag

    De neus laat ons citrus en Koriander ruiken.

    De smaak is niet uitgesproken
    Het komt een beetje waterachtig over.
    citrus en koriander
    met hier en daar enkele kruidige toetsjes.

    niet zurig

    Het bier is in feite Floris wit.
    Het is bestemd voor de Franse markt.
    Een dorstlessertje.


    Abbaye de Forest - 6,5 % Alc. Vol.
    Brasserie Silly
    http://www.silly-beer.com/




    Een mooi blond bier
    met een stevige witte schuimkraag.

    De neus is hoppig en bitter

    de smaak is fruitig en aromatisch
    met een mooie bitterheid die blijft aanhouden.
    een biertje die aangenaam dinken is.
    mooi in evenwicht
    .

    Een prachtig bier
    waar fruitigheid en bitter elkaar goed aanvullen.

    Naar de Abbaye de Forest website
    http://www.abbayedeforest.com


    ADA Triple Blonde - 8 % Alc. Vol.
    Brasserie Val de Sambre - Gozée
    http://www.valdesambre.be/





    Mooi blond helder bier
    met witte dikke schuimkraag die nogal snel verdwijnt.

    De neus is moutachtig
    met een toetsje oude port aroma

    De smaak valt iets tegen
    het bier is ietsje te veel gesatureerd om een goede smaakanalyse te bekomen.
    een beetje te veel prikkeling
    licht zurig (citrus?)



    Branchée van 't Vat - 5,5 % Alc. Vol
    .
    Caulier - Peruwelz
    http://www.peruwelz.be/fr/commerces/index.php?page=24





    Amberkleurig biertje met
    een dikke witte schuimkraag

    Een fruitige geparfumeerde neus

    De eerste aanhef is zoet
    het heeft een aangename smaak
    zeer fruitig
    grenadine?  rode sinaasappel

    Een leuk biertje
    met toch een tikkeltje bitterheid op het eind.




    Anker Boscoulis - 6,5 % Alc. Vol.
    Het Anker - Mechelen
    http://www.hetanker.be/





    Amberkleurig bier
    met witte schuimkraag

    Fruitige neus van bessen

    de smaak is die van bosbessen
    zeer zoet
    te zoet voor mij

    plakkerig siropig biertje zonder al te veel koolzuur.
    die met zijn toch redelijk 6,5 Alc % velen zullen verrassen.
    Voor zoetemondjes





    Ook Zythos was aanwezig


    Erik Vandeperre voorzitter van Zythos (boven) en
    Marc Mertens hoofdredacteur van het tijdschrift "De Zytholoog" (onder).
    Zij en nog andere vrijwilligers baten gedurende het weekend
    de Zythosstand uit.
    Op deze stand kon u alles te weten komen over het reilen en zeilen
    van deze Confederatie die instaat voor het behoud van
    De Belgische Biercultuur.
    http://www.zythos.be/index.shtml

    Voor nog meer foto's klikt
    op het kroonkurkje

    04-09-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    01-09-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Arend Tripel - De kroon op het werk van brouwerij De Ryck uit Herzele.

    Dinsdag laatst (28-08-2007) vond de persvoorstelling plaats van de Arend Tripel.
    Dit nieuwe bier is de kroon op het werk van brouwerij De Ryck uit Herzele (O-Vl)


    Op de binnenkoer van de brouwerij
    werden we verwelkomt met een Arend Blond of een Speciale De Ryck.
    Speciale De Ryck is erkend als streekproduct door 
    Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (Vlam).



    De persvoorstelling vond plaats in de gezellige degustatieruimte
    van de brouwerij.



    Naast Voske en ik waren nog andere Zythologen aanwezig.
    Jan en Veerle (Huisbrouwerij Lupiline) en Jan Rums (Onder-voorzitter Zythos) met vriendin




    In de bottelarij kon ik al kennis maken met het flesje.
    Voor de inhoud moest ik nog even wachten.



    An De Ryck komt haar belofte na.
    In oktober '06 had ze tijdens de persvoorstelling van de Arend blond en de Arend dubbel aangekondigd dat deze nieuwe degustatiebieren er binnenkort nog een broertje bij zouden krijgen.
    Broertje?  Zeg maar gerust "broer"


    Zaakvoerster An De Ryck schenkt met trots de Tripel uit
    in de mooie Arend glazen.



    Brouwer Bart Carryn met een dienblad vol lekkers.




    Het embleem van de arend tripel.

    Het embleem

    Een kop van een Arend*
    Het kanon*
    Het schild van Herzele*
    Middeleeuws - Historisch

    *Een kop van een Arend

    In 1886 is de brouwerij onder de naam “Brouwerij De Gouden Arend” opgestart.  Omdat An enorm veel respect heeft voor haar overgrootvader en stichter, Gustaaf De Ryck,  heeft ze daarom beslist om de nieuwe bieren onder de naam “Arend” boven de doopvont te houden.  Deze naam heeft ze niet alleen gekozen uit eerbetoon aan haar overgrootvader.
    De arend is tevens een mythische en elegante vogel die als koning van de vogels wordt aanzien in het luchtruim.  Het is een karaktervol dier dat haar jongen op ongekende hoogte beschermt en opvoedt.  Het is ook An haar doel om de wijde wereld kennis te laten maken met  dit karaktervolle bier en zijn broeders nl, Arend Blond, Arend Dubbel en Arend Winter.
     

    *Het kanon
    “Deze naam gaven Aalsterse en Brusselse bierliefhebbers in de jaren ’20 aan de bieren van DE RYCK.  Deze bieren werden op vat geleverd en door de herbergiers eigenhandig in champagneflessen afgevuld  Het openen van zo’n fles ging vaak gepaard met een luide knal en veel schuim.  Vandaar de bijnaam “Kanon”.

    *Het Schild van Herzele
    De brouwerij is gevestigd in Herzele.

     


    De Kroon op het werk
    De Arend Tripel op de trappen van de brouwzaal.



    Arend Tripel - 8% Alc.Vol.

    Brouwerij De Ryck - Herzele
    http://www.brouwerijderyck.be/

    Mooi goudblond van kleur.
    Licht gesluierd
    met een stevige witte schuimkraag.
    Het schuim is wandklevig.

    De neus is hoppig
    met kruidige toetsjes.
    prachtig.

    De smaak heeft een zoete aanhef
    met een heerlijk kruidenaroma
    moutig
    Ook lekkere hoppeprikkels.
    Het zoet gaat over in een uitgesproken bitterheid.
    Niet overdreven maar juist genoeg
    om nog lang te kunnen nagenieten.

    Met Arend Tripel heeft brouwerij De Rijck
    een prachtig bier in hun al zo rijk gamma.
    Een lekker gebrouwen bier, perfect in evenwicht.



    Het De Ryck team.
    vlnr : Koen Fermon, An De Ryck, Henk De Bruyckere en Bart Carryn


    De kratten staan klaar voor consumptie.

    Met de Arendbieren hoopt het DE RYCK-team zowel oost-Vlaanderen als in andere
    delen van België ons bierminnend volk het volledig eigentijdse bierassortiment
    van brouwerij De Ryck te laten ontdekken.



    Het Arend Gamma.

    Alsof deze lancering nog niet voldoende is, wordt tijdens de winterperiode (okt - febr) het Arend trio vergezeld van de Arend Winter.  Dit donker amberkleurig Seizoensbier van 6,3 % kan gedurende de winterperiode voor elke Arendliefhebber een verrassend alternatief zijn.
    De Arend Winter bevat een rijke moutkaramelsmaak, aangevuld met een lichte aanwezigheid
    van hoppige toetsen dat overvloeit in een lange afdronk.

    Voor de echte DE RYCK-fan blijft het kerstbier Christmas Pale-Ale uiteraard bestaan.
    Op die manier wil An De Ryck de wensen van het vast cliënteel blijven vervullen.



    De Arend Tripel
    Een bier om in te kaderen !!!

    Wie kennis wil maken met De Arend Tripel
    en de andere bieren van brouwerij De Ryck kan dat doen op
    de opendeurdag van de brouwerij.
    zondag 9 september 2007 van 14.00 tot 18.00u

    De brouwerij is gelegen recht tegenover de kerk van Herzele.


    01-09-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    31-08-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Open brouwdag van De Hoevebrouwers en BLES een groot succes.



    De Hoevebrouwers en bierproeversvereniging BLES  boden zaterdag laatst (25-08-2007)

    de gelegenheid aan iedere bierliefhebber om eens in de ketels van hobbybrouwers te snuisteren.


     

    The place to be was het hoevetje en toekomstige brouwerij
     van de Hoevebrouwers Hilde en Kjell.

    in de Gentse Steenweg 217 te Zottegem.

     

     

    De opzet was om op die dag hetzelfde

    recept te brouwen in een
    klassieke

    brouwinstallatie,
    in een Hermsinstallatie

    en in een ‘Braumeister’.

    Dit is voor de amateur-brouwer een

    bijzonder interessant concept.

     

    Bart (brouwerij De Ryck) en Glenn (brouwerij Alvinne) waren aanwezig

    om op de vele gestelde vragen een antwoord te geven.


    Glenn (Alvinne) is bezig met uitleg te geven aan een
    jonge toekomstige amateur-brouwer




    Het recept was voor alle drie de brouwmethoden hetzelfde.

    Blond bier met nagisting

     

    Beoogd EBU (bitterheid van het bier) : 45

    Beoogde alcoholpercentage 6,5 vol %  (beoogd SG na koking 1066)

     

    100 pilsmout

    East Kent Goldings pellets (bitterhop)

    Saaz bloemen (aromahop 15 min voor einde koking

     

    T58 korelgist

     

    Storten op 60°C

    62°C 30 min

    72°C 25 min.
    78°C 10 min


    De Brouwinstallaties :

    Aan de HERMS installatie werd er gewerkt door
    Eric Schiettecatte & Hans De Rouck
    De Insatllatie bestaat uit 3 pilsvaten, 2 pompjes, een koelinstallatie zoals dat in
    een tapinstallatie voorzien is.
    Alles is gemonteerd op een mobiel kader.
    Er werd 40 liter gebrouwen.



    Bij zijn HERMS installatie geeft Hans enige uitleg aan
    amateurbrouwer Frank Carteel.



    twee geïnteresseerden kijken op een afstand toe.



    De Klassiek installatie werd bediend door Kjell.
    Beslagketel ,Kookketel en filterkuip
    De capaciteit bedroeg 90 liter






    David Le Roy en Alex stonden tenslotte
    aan de Braumeister.
    De Braumeister is in feite een complete brouwinstallatie in één en dezelfde ketel.
    Het bezit een binnenketel die met bostel en al uit de beslagketel
    getild kan worden.  Diezelfde ketel wordt dan de kookketel.
    Tijdens het koken wordt er water teogeveoegd om aales op peil te houden.
    Er wordt gefilterd tijdens het leeglopen van de binnenketel.
    Er werd 50 liter gebrouwen

    De Braumeister is handig voor iemand die niet veel plaats heeft.
    Een nadeel is echter de kostenplaatje die eraan verbonden is.



    Dit is een volledige brouwinstallatie.



    Davy en Alex zijn bezig de mout te schroten
     

    Het was een uiterst geslaagde dag.

    Niet enkel brouw-amateurs kwamen opdagen.

    Ook bierliefhebbers en mensen uit de buurt zakten af naar de hoeve.


    De binnenkoer liep aardig vol.



     
    Links Hoevebrouwer Kjelle en rechts BLES voorzitter Johan De Vleeshouwer.
    Deze laatste bediende de bar.



    Naast het brouwen was er ook gelegenheid om enkele artisanale bieren te proeven naar eigen recept van de Hoevebrouwers. 
    De Roodbruine Koekelaring van 6,5 Alc %
    en de Blonde Toria ook van 6,5 %


    Daarnaast kon je het lekkere BLESbier  Bacholdus nog degusteren.


    De Blonde Toria en de schuimende Bacholdus geserveerd
    door Hoevebrouwster Hilde.




    Voor de hongeren waren er Hotdogs en boterhammen met lekkere kop te verkrijgen.




    Jong geleerd is oud gedaan.
    Wiebe het zoontje van Hilde en Kjell
    mocht niet ontbreken op de Open Brouwdag.


    Natuurlijk is het interessant te weten hoe de drie bieren zullen smaken.
    Uit welk een installatie komt het beste bier?
    Zouden ze alle drie hetzelfde uitzicht moeten hebben?
    enz...
    Misschien komen we het te weten op de

    14de NATIONALE BIERHAPPENING BLES
    Beverse Vijvers

    Zottegem

    Web : http://www.bles.be
    E-Mail : Johan@bles.be

     
    Voor nog meer foto's van de geslaagde brouwdag
    klik op het onderstaande Toria biertje

    31-08-2007 om 15:32 geschreven door William Roelens


    30-08-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Beerhunter is niet meer! - Michael Jackson vanmorgen in Londen overleden.


    De Beerhunter is niet meer!




    Michael Jackson is deze morgen in zijn huis in Londen overleden.

    Michael Jackson (1942) was een bekende Britse expert op het gebied van bier(voornamelijk, Belgisch Bier waaraan hij een apart boek wijdde) en whisky

    Jacksons eerste boek over bier, "The World Guide to Beer", verscheen in 1977 en werd in verschillende talen vertaald. Hoewel Jackson al enige publicaties op zijn naam had staan kreeg hij eind jaren tachtig grote bekendheid door zijn televisieserie "The Beer Hunter" op Discovery Channel.
    Jackson beschouwde bier als een onderdeel van de cultuur en beschreef bieren in hun culturele context. Hij was wars van trends en had een zwak voor tradities. Hoewel hij zich wereldwijd in biercultuur verdiepte, gelde hij vooral als een autoriteit op het gebied van de Belgische bieren. Zijn belangrijke bijdrage aan het internationale succes van het Belgische bier werd in 1997 bekroond met een benoeming tot ereofficier in de Ridderscahp van de Roerstok, een eer die tot dan toe alleen aan brouwers voorbehouden was. In 1998 bracht Jackson een eigen lijn van bierglazen uit.

    Ook wat whisky betreft is Jackson een veelgebruikte referentie. De "Malt Whisky Companion" is een belangrijke maatstaf. In het boek gaf Jackson een score op honderd aan whisky's. Alleen whisky's met een score boven de vijfenzeventig zijn een aankoop waard volgens Jackson.

    Bron : Wikpedia

    Enkele van zijn werken





     

     


    Michael samen met Daniëlle, Voske en De Hr. Ben Vinken (Bierpassie Magazine) op
    het Bierpassieweekend 2007 in Antwerpen 


    Mezelf in gesprek met de Biergoeroe
    op het Zythosfestival 2006 in St. Niklaas.

    Naast John White is er terug een groot
    bierliefhebber van ons heen gegaan.

    Hij was de beste en zal altijd de beste blijven zijn.

    30-08-2007 om 22:37 geschreven door William Roelens


    27-08-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heule, de nieuwe thuishaven van Picobrouwerij Alvinne
     




    Vrijdag 24 augustus 2007
    zal voor de Alvinnebrouwers Davy en Glenn voortaan als een
    bijzondere dag beschouwd worden.
     Voor het eerst werd er bier gebrouwen
    in hun nieuwe thuishaven te Heule bij Kortrijk.

    De eer was weggelegd aan de Alvinne Tripel om als eerste bier
    uit de Heulse brouwketels te vloeien.

    Nieuwsgierig als we zijn gingen we die vrijdag om 08.00u
    de gloednieuwe locatie opzoeken
    om getuige te zijn van dit eerste brouwproces. 



    In voorbeschouwing van hun opendeurdag die doorgaat
    op zondag 30 september van 13.00u tot 19.00u
    laat ik al (mits toestemming van de brouwers)
    enkele foto's zien van de gloednieuwe brouwerij.


    Picobrouwerij Alvinne
    Mellestraat 138
    8501 Heule
    http://www.alvinne.be/


    Een spandoek maakt duidelijk waar de brouwerij gehuisvest is.


    De oprit met rechts de brouwerij.
    Boven onder het rode afdak is het proeflokaal gevestigd.



    De prachtige voorgevel van de brouwerij.



    De Schrootmolen in het schrootlokaaltje.



    De Brouwinstallatie.
    De capaciteit is ca 14 hl per week. (3 x 450 liter)



    De beslagketel en filterkuip.




    De gistingstanks.
    Er zijn 3 gisttanks van 625 liter en 1 van 1000 liter.




    De Lagerkamer
    met 3 lagertanks van 625 liter, 1 van 500, 1 van 450 en 1 van 1000 liter.




    De bottel en etiketteerlijn - 1200 flessen/uur.



    Het leuke proeflokaal.




    Voske en ik wensen Picobrouwerij Alvinne alvast
    veel succes met de nieuwe brouwerij en hun bieren.



    Voor nog meer foto's klik op het flesje
    Alvinne Tripel

    27-08-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!