Een brouwer moet niet alleen origineel zijn bij het brouwen van zijn eigen bieren. Hij moet ook origineel uit de hoek kunnen komen bij onvoorziene omstandigheden. Vooral als die onverhoedse gebeurtenissen de verkoop van zijn bieren zou kunnen benadelen.
Brouwer Johan Brandt verkeerd in zon situatie. Door wegenwerken is zijn straat kompleet afgesloten.
Brouwerij De Regenboog is momenteel enkel nog te voet bereikbaar.
Johan creatief zoals hij is heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om zijn oprit als een
tijdelijke terras om te vormen.
Het tijdelijke terras met voorraan de werkzaamheden
Op dit terras worden maar liefst 16 bieren uit de fles aangeboden.
Daarnaast zal u er 1 of 2 bieren van t vat kunnen consumeren en dit van een gloednieuwe biertriporteur.
Deze origineel mooi beschilderde (door kunstenaar Ghislain Swimberghe) bakfiets zal niet alleen het terras versieren, maar zal ook kunnen uitgeleend worden voor recepties, tuinfeesten enz
De originele beschilderde Bakfiets of Biertriporteur.
De sleutels verwijzen naar de naam van Johan's nieuwe brouwerij in Mater bij Oudenaarde. De Drie Sleutels.
Maandag 20 augustus 2007 vond de officiële opening van deze opritterras plaats.
Het lint werd in aanwezigheid van pers, kameraden, buren, Voske en ik doorgeknipt door
Johan's Collega en vriend Chris Bauweraerts van Brasserie Achouffe.
Chris was trouwens met gans zijn familie afgezakt naar brouwerij De Regenboog.
Chris Bauweraerts van Brasserie Achouffe knipte op deskundige wijze het lint door. De opritterras van Brouwerij De Regenboog is een feit.
Johan schenkt een welkoms drankje in 't Smisje Fiori van 't vat.
Johan en Christine verwelkomde ons met 4 nieuwe biertjes
t Smisje Fiori van t vat. 7% Alc. Vol.
Johan kreeg een jaar geleden de vraag van zijn Italiaanse afnemer om een bloemenbiertje te brouwen.
Dit verklaard al meteen de naam van het biertje
Fiori is immers het Italiaans voor bloemen.
Het bier is ontworpen met Pilsmout en karamelmout.
Het is een wazig donker amberkleurig biertje
Met beige schuimkraag.
De neus is moutig en kruidig.
Koffie aroma
De smaak is ietsje zurig met soms lichte gummietoetsjes(gistaroma van een saisongist?)
gerookte mout, chocolade en fruitige tikjes
maken het een tamelijk complex biertje
Welke bloemen in dit brouwsel zitten heb ik niet kunnen achterhalen.
Dit bloemenbiertje werd trouwens onlangs gelanceerd werd op het Zythos Bier Festival.
Terug in de tijd met Smisje Mesopotamisch bier! 4-5% Alc. Vol.
De ingrediënten voor het Mesopotamisch bier U bemerkt ook enkele kleitabletten, groenmout en dadels.
Prof Klaas Vansteenhuyse verschaft enige uitleg.
Eind vorig jaar kreeg Johan een mail van Klaas Vansteenhuyse en Hendrik Hameeuw, met de vraag of hij een Mesopotamisch bier wilde brouwen. Beide heren zijn Profs in het KU Leuven en doen al enkele jaren opzoekingwerk in Syrië.
Het meer dan 4000 jaar oude recept zou afkomstig zijn van een spijkerschrift op kleitabeletten.
De Mesopatamiërs dronken dit brouwsel via een rietstengel uit stenen kruiken.
Johan ging met de profesoren rond de tafel zitten en hebben regel voor regel het recept overlopen en ontleed.
Het resultaat is vrij verrassend te noemen
Het is een zoetzuur biertje geworden met de nadruk op zuur.
Het bier wordt gebrouwen met groenmout.
De mout wordt niet gedroogd.
Dadels zijn ook aanwezig in het bier.
Het gisten gebeurt door het bier bloot te stellen aan de wilde flora van Assebroek.
Het heeft een zurige neus (citroen)
Maar ook de geur van tarwe (ondanks die niet is gebruikt) is te ruiken.
De smaak is vrij zurig door de wilde gisten.
Het is wel verfrissend en dorstlessend maar geen echte doordrinker.
Johan weet maar al te best dat dit bier niet kan doorbreken bij de consument, vandaar dat hij slechts
20 liter gebrouwen heeft.
Dus wie dit bier wil proeven zal zich vlug naar Assebroek moeten reppen.
Het terras loopt aardig vol.
Een nieuw biertje van een heel ander kaliber was
t Smisje Catherine The Great Imperial Stout 10% Alc. Vol.
Eigenaardig genoeg, maar het etiket was er voor het bier.
Het was Bill Colman de huistekenaar van brouwerij de Regenboog die aan Johan vroeg om een stout te brouwen.
Deze Imperial Stout bestaat uit 7 verschillende moutsoorten + haver.
Ook 4 hopsoorten zorgen voor de nodige bitterheid en aroma.
Het bier is licht bruin
Wazig met een beige schuimkraag.
De neus ruikt een beetje positief muffig (van de haver)
Ook geurige mouttoetsen.
De smaak begint met een zoete aanhef
Die overgaat in een lekkere bitterheid
Ook lichte zurige toetsjes
Afwisselend met rozijntjes en honing.
Een heel lekker complex biertje
Voor de echte bierliefhebbers.
Het bier is nog vrij jong maar zal zeker in smaak en complexiteit toenemen.
De apotheose van de avond was zeker
t Smisje Tripel Plus, IPA 10% Alc. Vol.
(voorlopige naam)
Het bier is nog vrij jong.
Was slechts drie dagen gebotteld
Het is een dubbel IPA, wat staat voor een vrij hoog alcoholgehalte en een hoge bitterheid (60 EBU)
door de dubbele hopgift.
Het is dankzij Chris Bauweraerts dat Johan in de ban raakte van de IPA bieren.
In Leuven had hij op het bierfestival 5 voor 12
(zie : 5 voor 12 - Het bierfestival van de Leuvense Biertherapeuten)
de laatste Brooklynettes met Chris gedeeld.
Door verder aanmoedigingen van Chris en de voortdurende aanhoudende bitterheid op weg naar huis
deden hem besluiten om een IPA te brouwen in de Assebroekse brouwketel.
Dit bier werd gebrouwen met 4 hopsoorten waaronder de Amerikaanse aromahoppen Amarillo en Cascade.
Door de lage opbrengst vorig jaar was er nauwelijks Amarillo hop te verkrijgen.
Het toeval wilde dat Johan, Peter Brouckaert (ex brouwer van Rodenbach) momenteel brewmaster in de New Belgium Co. - Fort Collins USA tegenkwam in het Brugs Beertje.
Peter stuurde bij zijn thuiskomst wat Amarillo en Cascade op zodat we nu hier van deze
Heerlijkheid kunnen proeven.
Donker blond biertje nog wazig (pas drie dagen gebotteld)
Witte dikke schuimkraag.
De neus is heerlijk
Hoppig en fruitig
Ook een prachtig gistaroma die me niet vreemd is?
Toetsen van Bloemetjes
De smaak is fruitig
Zeer lekkere hoppige toetsen
Afgerond met een lekkere bitterheid die vrij toegankelijk is.
Een hemels biertje die alleen maar kan toenemen in smaak en aroma.
Een reden meer om het terras eens te gaan bezoeken.
Johan en Chris, genietend van t Smisje Catherine.
Johan toont fier aan de pers twee van zijn nieuwe biertjes Thee Great Imperial Stout en de IPA
Drie nieuwkomers in het gamma van Brouwerij De Regenboog.
Met deze drie bieren erbij komt Johan op een totaal van 16 verschillende bieren. Dit is heel veel. Vandaar dat dat er een aantal biersoorten moeten afvallen. 't Smisje Blond en Trracotta zullen het Brugse Regenboogschip moeten verlaten. Ook nog een derde zal verdwijnen. "Eerst luisteren wat de bezoeker van onze bieren vind "vertelde ons een fiere Johan.
Zo zie je maar dat vloeken op een straat die onderbroken is niet altijd nadelig kan zijn.
Wie weet zit er ergens een creatieve geest in die straat die je verwelkomt met uitzonderlijke bieren
zoals
Johan Brandt in de
Astridlaan 134 8310 ASSEBROEK-BRUGGE
Openingsuren Terras
Maandag en dinsdagnamiddag vanaf 14.00u tot ongeveer 19.00u.
21-08-2007 om 22:43
geschreven door William Roelens
|