Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
27-07-2007
Special Extra Export Stout en Special Oerbier Reserva 2006 bij de dolle Brouwers
Een ding is zeker. Als je op zaterdag of zondag een bezoekje brengt aan de Dolle Brouwers in Esen bij Diksmuide ben je nooit alleen.
De brouwerij trekt veel Buitenlandse biertoeristen aan. Ook bierliefhebbers uit eigen land vullen maar al te graag hun autokoffers met de uitzonderlijke bieren van deze brouwerij uit de Westhoek.
Leuk is ook het brouwerijbezoek met als gids debijna 90 jarige Moes (moeder van brouwer Kris). Op haar eigen speelse en grappige manier leid ze je rond in deze oerbrouwerij.
Dus beste bezoekers van mijn bierblog wanneer je toevallig aan de kust logeert en/of je weet de zondag niet wat gedaan
Ik zal het nu niet hebben over de brouwerij dat komt later wel eens aan bod, maar ik laat jullie een kijkje nemen in de gezellige verbruikszaal en ik wil jullie ook kennis laten maken met twee pas gebrouwen biertjes die we zondag laatst geproefd hebben.
Welkom bij de Dolle Brouwers In plaats van de trap te nemen om de brouwerij te bezoeken neem ik jullie mee rechtdoor via de bieropslagplaats naar het degustatielokaal.
Oergezellig, het degustatielokaal van de Dolle Brouwers
Een oud toogje als decoratie
Er is altijd een permanente tentoonstelling aanwezig van brouwer - kunstenaar Kris Herteleer.
Dat bier goed is voor kinderen bewijst dit oude publiciteitsbord. Nu denken ouders daar jammer genoeg anders over in deze Coca Cola maatschapij.
In een ander aanpalend lokaal is er een leuke zithoek
Boeken en tijdschriften over bier maken deel uit van het interieur
Een kast met een schat aan zeer oude bierglazen
Bier en kunst geven dit lokaal een warm gevoel.
In de toog - Kris Herteleer De Ara is hier en daar in de zaak aanwezig.
De tap waar de papegaai zit is die met het Ara-bier.
De bieren die we proefden waren pas klaar om geconsumeerd te worden.
We proefden er eerst de
Speciaal Extra Export Stout - 9,0% Alc. Vol.
Een heel lekkere stout
Een zwart bier met een donkerbeige schuimkraag Het schuim verdwijnt snel.
De aroma's die we opsnuiven zijn geroosterde mout en zwarte koffie
De smaak is grandioos. Geroosterde mout Zoethout lichte zurige toetsen en dan die warme alcohol die door het smakenpallet worstelt Een heerlijk bier. Een bier voor kenners en genieters.
Het tweede biertje die onze smaakpapillen streelde was :
Oerbier Special Reserva 2006 - 13 % Alc. Vol.
Een karakterbier van top niveau!
Ook dit bier heeft een zeer donker kleur met donkerbeige schuimkraag.
De neus ruikt kruidig prikkels van hout (eik).
De smaak is licht zurig maar heeft vooral een scherpe kruidigheid ook smaken van houtsnippers heel diep zoete toetsen van kaneel.
Een zeer complex biertje. maar zeer lekker Een bier met Karakter iets dat je zeker eens moet proeven.
Maar opgelet !!! Alhoewel u het niet meteen proeft, maar de 13 % Alc. Vol. maakt dit biertje heel gevaarlijk.
Bij De Dolle Brouwers hebben we het koud geproefd. Ik heb een bakje aangekocht en donderdagavond heb ik er eentje geproefd die niet gekoeld was. De aromas en smaken waren natuurlijk sterker aanwezig en de alcohol komt meer op de voorgrond.
Een degustatiebiertje waarvan ik enkele flesjes een paar jaar zal proberen te bewaren.
Hun met bier bereide paté was niet te versmaden bij deze twee lekkere bieren.
Tijdens de Gentse Feesten vormen de zeilen van het Duvel Droomschip al 15 jaar een vaste waarde op het Emile Braunplein.
Het "Duvel Droomschip" aan de voet van het Belfort en Lakenhalle. Dit zorgt voor mooie doorkijkjes.
Het merk Duvel schijnt overal door.
Tijdens de voormiddag was het al jazz wat de klok sloeg in het Moortgatkamp.
's Avonds werd er op het plein plaats gemaakt voor Duvel Dansfolie. Warme, zuiderse salsa klanken werden u gebracht door de live band Rey Cabrera y sus amigos.
Rey Cabrera in het Duvel Droomschip.. geboren in Cuba en momenteel wonende in Brussel. Hij heeft banden met alle grote namen van de Buena Vista Social Club, van de overleden Compay Segundo, Eliades Ochoa over Ortiz Verdecia tot Maria Ochoa.
Rey Cabrera gebruikt een flesje Duvel om zijn Slides* uit te voeren op zijn Tresgitaar**. *Slide gitaar: Een speciale manier van gitaar spelen die vooral voorkomt in Amerikaanse rootsmuziek. In plaats van vingers op de fret te plaatsen wordt een glad, hard voorwerp (meestal hol metaal) gebruikt om de snaar op de hals te drukken en er over te schuiven. Vroeger sloegen ze soms een flesje stuk en staken hun vinger in de fles om zo een slide te kunnen spelen.
**De tresgitaar, een authentiek Cubaans instrument, is een aangepaste gitaar waarbij de zes snaren in drie paren gegroepeerd zijn.
Afwisselend was er Salsainitiatiedoor Zita en Jesús Cobas.
De heerlijke Duvel stroomde er die dagen letterlijk in de gekende Duvelglazen. Met dit verschil, dat er voor de gelegenheid van de Gentse Feesten twee speciale glazen gecreëerd werden. Eentje met de tekst ja, Santé mijn Ratse! en eentje met Allemoale tuupe tegoare naar de Gentse Fieste!
VK glas 1 - Duveeelll (De drie lll gaan naar beneden)
AK glas 1
VK glas 2 - Duveeelll (De drie lll gaan naar omhoog)
Er zijn zo van die typische cafeetjes in België die u meteen als uw stamcafé zou inpalmen indien u op een dag in hun buurt zou gaan wonen. Herberg Het Trappistenhuis in de Brabantdam 164 te Gent is er zo eentje. Heerlijk knus cafeetje.
Het Trappistenhuis werd omgebouwd uit twee rijhuisjes uit de 17de eeuw waarvan er eentje nog een winkeltje was die allerlei soort koorden en linten verkocht.De zwarte hond zo heette het winkeltje vroeger maar was beter bekend in de volksmond als Het koordeke.
Gezellig kuieren op het terras.
Op de homepage van hun website kunt u nog verder lezen :
Beide huizen die nu het Trappistenhuis vormen, werden uit respect voor dat verleden, omwille van de goede staat waarin de huizen zich bevonden en omdat de gebouwen de laatste vertegenwoordigers zijn van een indertijd veel voorkomend bouwtype, officieel opgenomen in de lijst van door de overheid beschermde gebouwen. Vanuit datzelfde historisch bewustzijn kiest het Trappistenhuis ook voor traditie. Een traditie van goede service, een gezellig kader én een royale keuze uit eerlijke producten uit eigen land, namelijk een rijk assortiment van niet minder dan 150 verschillende Belgische biersoorten met als geprezen specialiteit de nog resterende 6 onversneden trappistenbieren.
Aan de vele publiciteitsborden weet men onmiddellijk dat de Trappistenbieren een hoofdrol spelen in dit knusse café
Sophia Cabadais de sympathieke echtgenote van patron Johan Uytterhaegen is onmiddellijk bereid om te poseren voor haar prachtige biertempeltje.
Ook binnen spelen de Belgische trappistenbieren een hoofdrol. Orval, Chimay, Rochefort, Westmalle, Achel en West-Vleteren krijgen een speciaal plaatsje in dit uniek decor.
Het interieur is belangrijk voor een horecazaak. Maar ook de bierkaart speelt een voorname rol. Het moet geen kaart zijn met honderden verschillende bieren, want oxidatie zou wel eens de boosdoener kunnen spelen bij veel bieren die niet gekend zijn bij het grote publiek en waar praktisch geen afname van is.
Maar een degelijke kaart waar u kunt kiezen tussen enkele bieren uit de belangrijkste biersoorten die België rijk is. Ook een huisbier kan belangrijk zijn voor een typisch streekbiercafé. Het Trappistenhuis beschikt over een zo'n eigen huisbiertje.
"Johannes Blond Stadsbier" is de naam.
Publiciteit voor hun huisbier Johannes Jammer voor de onduidelijkheid in verband met de brouwerij.
Ondanks dat het op het etiket en de pancardes vermeld staat is het niet de Johannesbrouwerij op de Brabantdam in Gent die het bier brouwt, maar Brouwerij De Graal uit Brakel.
In plaats van Johannesbrouwerij op het etiket te plaatsen had Johan Uytterhaegen beter het volgende geplaatst :
"gebrouwen bij De Graal - Brakel voor bierfirma Johannes" of voor het Trappistenhuis". Dit ging toch meer duidelijkheid scheppen.
Voske en ik hebben het Stadsbier uiteraard aan onze lippen gezet.
Lekker ogend in het mooie glas. Johannes Blond Stadsbier - 6,5% Alc. Vol. Brouwerij De Graal - Brakel http://www.degraal.be/
Blond bier met witte fijne schuimkraag
De neus is fruitig en moutig
De eerste aanhef is zoet een lichte kruidigheid fruitige toetsjes en ook een lichte bitterheid op het eind.
Johannes is een gewoon biertje geen echte topper met karakter Het is eerder een commercieel bier die bij gebrek aan een pilsje in het café veel geschonken zal worden.
Maar in ieder geval is het Trappistenhuis een gezellig cafeetje waar Voske en ik zeker zullen terug gaan om er een lekkere trappist te proeven.
Ruiken, Proeven, luisteren, voelen en kijken dat is precies wat Voske en ik samen met ons kleinkind Mauroo deden op de Heksenwandeling van dinsdag (17 juli 2007) laatst in Reninge.
Renata Bruggeman. Gediplomeerd natuur- en bosgids speelde deze dag de Heks van Kemmel.
Renata Bruggeman overtuigend in haar rol als heks van Kemmel.
Via veldwegen bracht ze ons in de ban van magie, hekserij en bijgeloof.
In een magisch natuurgebied waar je de geuren van de kruidenwis kon ruiken
vertelde ze over het duizendblad en het Sint-Janskruid.
Renata op kop van de groep met tal van kinderen in haar buurt Mauroo en Voske volgden op veilige afstand.
Via diverse veldwegen bracht de Heks van Kemmel ons dichter bij de natuur met haar magische kruiden.
Ze bracht ons op de hoogte van de weldaden van gewone planten als de vlier en de brandnetel.
We leerden over het leven in de natuur. Wat is eetbaar, welke kruiden kunnen ons genezen enz
Liefst 120 mensen genoten van deze zeer geslaagde Heksenwandeling.
Daarna trakteerde ze ons nog op een Heksendrankje.
De geschiedenis van de kruidengebruiken in een sfeervolle omgeving vol magie, hekserij en bijgeloof.
Deze hoeve is een stamboekfokkerij van het Pietrain ras (zwart-bonte extra vlezige varkens).
De terras naast de mooie vijver waar het leuk vertoeven is.
Op en rond het bedrijf met akkers (aardappelen, tarwe, suikerbieten en maïs) is er vooral veel aandacht voor natuur en milieu. Er is ook mogelijkheid om de hobbydieren (geiten, konijnen, schapen, paarden en een ezel) en de grote vijver met eenden te bezichtigen.
Witte zwanen op de vijver. Een idyllisch tafereeltje.
De ecologische bloementuin met prachtig tuinterras is zeker ook een aanrader. De verscheidenheid van bloemen met vaste planten (150 soorten) en struikgewas zijn in harmonie voor mens en dier.
Het kruidenhuisje midden een prachtige kruidentuin.
Het gezellige interieur van het feestzaaltje die landelijk is ingericht. Capacteit tot max. 70 mensen.
Na het heksendrankje waren we op zoek naar een drank die onze magische brouwers uit hun ketels te voorschijn toveren.
We vonden er het Lauka bier. Dit biertje wordtspeciaal gebrouwen in opdracht van LAUKA, de toeristische dienst van Lo-Reninge.
Het wordt gebrouwen bij Deca service en is wel degelijk een etiketbiertje.
Producent is het Huisbier van het Bierhuis uit Oostvleteren
Mooi poserend aan de vijver. Het Lauka bier.
Lauka - 7% Alc. Vol. Brouwerij Deca Service Elverdingestraat 4 8640 WOESTEN-VLETEREN
Amberkleurig Wazig met witte fijne schuimkraag.
De neus bied ons een lekker geurend moutaroma
Ook de eerste slok geef ons te kennen dat we met een volmoutbier van doen hebben. heel lekker Fruitige toetsen bieden afwisseling. Een lichte bitterheid geeft voldoende evenwicht.
Een prachtig biertje Om het met heksenwoorden uit te drukken Dit is duivels goed bier en geen kattenpis.
Het bier is nog al papperig. En u zou er in feite nog meer dorst van krijgen
Slecht is het niet.
Maar toch mist het aan body.
Het bier was ook niet al te fris
En plastiek is ook geen materie om bier uit te proeven.
De heerlijke bittere "Saison Dupont" van t vat die we later op de avond proefden,
deed ons dit biertje vlug vergeten.
Niet slecht maar ook geen topper. Het bier is na een tijdje een beetje papperig. Het mist de pittigheid van een echte pils.
Op weg naar huis kon men nog genieten van "El Sol-Leie" een fantastische, lichtgevende, feeërieke fanfare van kleine muzikale tentjes van "Het Pakt" op de Leie.
Van amateur-brouwer François Robeyns kreeg ik op een bierfestival enkele maanden terug een flesje Veller cadeau.
Proeft daar maar eens van en weet me te vertellen wat u er van vind.
Er wordt gezegd dat het om een etiketbier van Kameleon Tripel gaat, maar dit is helemaal niet waar".
"Trouwens het recept van Veller komt van mij en een vriend wist hij mij nog te verklappen.
Toeval of niet, ik had thuis ook nog een flesje Kameleon tripel staan. Dus de twee naast mekaar proeven was de beste oplossing tot een uitsluitsel. Voske en ik offeren ons maar al te graag op voor de bierwetenschap
Eerst er nog bij te vertellen dat Veller gebrouwen wordt door
brouwerij Den Hopperd uit Westmeerbeek voor t vel over Been.
Dit is een vereniging uit Zemst Laar met veel humor (volgens hun blog) en liefde voor het gerstenat en andere culinaire hoogstandjes.
Een uitnodiging krijgen van Carl Kins om een paar biertjes te gaan proeven bij hem thuis is altijd een unieke ervaring en belevenis.
Vooral omdat men weet dat het zo maar geen gewone bieren zijn die onze smaakpapillen telkens ophemelen . Op het gebied van Aromas en smaken valt er altijd iets anders te beleven in de Vuurkruiserslaan te Kortrijk.
Zaterdag 30 juni 2007 - 15.00u Aan de tafel, Gastheer Carl Kins, Lode Van Biervliet ondervoorzitter HOP, Voske en ik zelf. Zeg maar 4 Zythologen die zullen genieten.
Ditmaal was het niet anders.Een zestal IPA bieren stonden op het programma.
Deze bieren, ook wel India Pale Ale genoemd, stammen uit de dagen van de grote Koloniale handel in Engeland. Om er zeker van te zijn dat hun bieren de lange reis naar India goed overleefden, produceerden de brouwers sterker dan normaal gehopte bieren, met ook iets meer alcohol. De stad Burton in Engeland ligt aan de oorsprong van deze uitzonderlijke bieren.
U moet weten dat niet alle IPAs uitzonderlijk zijn. Maar Carl kennende, weet men op voorhand dat alleen het beste voor hem goed genoeg is.
Op het halsetiket de 'G' van Greenwich Brewery
Het eerste bier dat we degusteerden was de Meantime India Pale 7,5 % Alc. Vol. van brouwerij Meantime Brewing Company Limited uit Greenwich, (voorloper was de Greenwich Brewery).
Aan de brouwketels van deze Engelse brouwerij staat met Alastair Hookeen van de beste brouwers van Engeland. Hun producten mogen ook wel bij de duurste bieren van Engeland genoemd worden. Reden is dat alleen het beste goed genoeg is. Dus, geen compromissen. Hun kurken alleen al kosten bvb 7 x meer dan een gewoon kurk.
Het buiketiket
Meantime India Pale 7,5 % Alc. Vol. Meantime Brewing Company Limited uit Greenwich
Om daarna tot een mooie bitterheid over te vloeien
Een lichte moutige smaak zorgt voor een perfecte balans
De mooie bitterheid blijft hangen en zorgt voor nagenieten.
Als je dit proeft weet je waarom de Meantime bieren zo duur zijn.
Ze zijn af
Meantime India Pale Ale één en al hop in de mond
Het rugetiket
Het tweede biertje was de Indian Pelican Ale (66cl) 7,5 % Alc Vol. van Pelican Pub & Brewery in
Pacific City, staat Oregon.
Er staat geen alcohol vermelding op de fles.
Darron Welch is een van de betere brouwers uit de VS, getuige de talrijke prijzen op het Great American Beer Festival. Hij is een bekend figuur voor tal van toeristen. Immers, zijn pub en brouwerij is gelegen bij Haystack Rock aan de zee, pal aan het water. Zowel Deltavliegers als surfers genieten van zijn creaties.
De smaak van Zuidtropische vruchten en een mooie bitterheid verzameld in een fles.
Het aroma was niet zo uitgesproken als de eerste twee. Het komt moeilijk op gang.
Na een tijdje had het bier een licht fruitig aroma en leuke toetsjes van boter waren in de verte te ruiken
De smaak is echter subliem
Een zachte fruitige citrus smaak die langzaam opbouwt om dan
in een perfecte hopbitterheid te eindigen.
Ook de smaak van rozenwater was te proeven.
Een bier met body.
Perfect in evenwicht.Hemels.
Het prachtige buiketiket
Het rugetiket
Halsetiket
Het vierde biertje was Dogfish Head 90 Minute Imperial IPA een klepper van 9% Alc. Vol.
Die 90 Minute wil zeggen dat ze continu, 90 minuten lang hop toevoegen.
Er bestaat ook nog de Dogfish Head 60 en 120 Minute Imperial IPA met respectievelijk 6 en 12% Alc. Vol. , en U raadt het, met toevoeging van hoppe gedurende 60 of 120 minuten.
90' hoptoevoeging bij het koken !!!
Dogfish Head 90 Minute Imperial IPA - 9 % Alc. Vol. Dogfish Head Brewery - Pubs in diverse steden
Ook dit bier is amberkleurig met een licht beige schuimkraag
Het aroma is fruitig (terug die citrus)en hoppig
Met een tikkeltje vanille heel diep
Ook moutige toetsen strelen onze neus.
Ondanks de hevige hoppegift is het bier zacht van smaak
Het smaakt bij bepaalde momenten zoet.
Toch natuurlijk een mooie bitterheid te bespeuren
Het is een evenwichtig biertje, goed gemaskeerd voor die 9 % Alc. Vol.Mout, hop en alcohol houden mekaar perfect in balans.
Ik zou het durven als een lichte Barley Wine beschouwen.
Het rugetiket van dit uitzonderlijke bier
The Maharaja Imperial India Pale Ale netjes verdeeld onder vier proefglaasjes.
De vijfde en de zesde bieren waren seizoensbieren van de Avery Brewing Co. uit Boulder, Colorado USA, met een IPA The Maharaja Imperial India Pale Ale en The Kaiser Imperial oktoberfest
De Avery Brewing Compagnie is een microbrouwerij gestart in 1993. Het is een goedlopend familiebedrijf
Gespecialiseerd in bieren met Engelse en Belgische stijl.Adam Avery is de brouwmeester.
Halsetiket
Bij het openen van een fles komen aroma's van Passievruchten u tegemoet.
The Maharaja Imperial India Pale Ale - 9,78% Alc. Vol. Avery Brewing Co. - Boulder - Colorado
Oostende aan zee is al jaren een stad die Voske en mij fascineert. De Konigin van de badsteden is een kosmopolitische stad met vele troeven en steunt op een rijk verleden. Er is de zeehaven, de jachthaven, het Kursaal Oostende met casino, het uitgaansleven, en er kan naar hartelust gewinkeld worden in de vele straten. Een groot aantal winkels in het stadscentrum zijn immers ook op zondag(namiddag) geopend. Als er dan nog een leuk bierfestival doorgaat dan is de aantrekkingskracht van Oostende voor ons bierproevers nog groter.
Afspraak was zaterdag 7 juli 2007 aan het Pauluspleintje waar voor de 12de maal de Bierjutterij doorging. Een organisatie van de oostendse Bierjutters. http://www.deoostendsebierjutters.org/
De altijd aanlokkende affiche James Ensor is hier niet veraf.
Voor en in deze tenten vond de 12 bierjutterij plaats.
Aan het zeil een herinnering aan de pas overleden John White. John was jarenlang lid van de Bierjutters
Een paar jaar waren ze een beetje op de sukkel met hun Bierjutterij. Maar deze vernieuwde ploeg bracht dit jaar verandering in. 13 standen met een veertigtal biertjes moesten de bezoekers bekoren.
En wees nu eens eerlijk! Een beter locatie is er niet te vinden om een biertje te proeven. Ook de weergoden hielpen een handje mee om het pleintje van gezellige warmte en sfeer te voorzien.
Naast de talrijke klassiekers waren er ook twee nieuwe biertjes te proeven. "Bio Fruits" 4,5 Alc. % van Brasserie Dupont uit Tourpes (Henegouwen) Een fruitbiertje met als basis het witbier "Blanche de Hainaut". Een fris biertje met 25% Braambessensap en 75% appelsap als smaakmakers. Het is voorlopig enkel verkrijgbaar op vat. Het bevat geen nagisting.
Ook brouwerij Strubbe zorgde voor een primeur. Rosse Melchior was er te proeven. Een rood kriekbier op basis van het witbier Vlaskop. Ondanks dat het etiket 7,7 % vermeld is het werkelijke Alcohol volume slechts 5,7%
Beide fruitbieren zijn niet meteen mijn ding. Maar de bekende doelgroepen zullen er zeker plezier aan beleven.
Een detail ! De zaak "De Drie Koningen" uit Nederland waar het bier voor gebrouwen wordt zal toch een andere naam moeten kiezen voor het bier. Want Picobrouwerij Alvinne uit Heule heeft in zijn gamma al een bier die Melchior als naam heeft en geregistreerd staat.
Tussen het talrijk opgekomen publiek waren ook blogvriendin Jenthe en haar sympathieke echtgenoot Theo eventjes komen proeven. Voske vereeuwigde dit met een foto.
Jenthe is onlangs nog op TV geweest in het programma 'Koppen' Het programma handelde over blog's. Haar mooie blog staat trouwens in de top tien zie Jenthes keuken
Voske en ik namen afscheid van de Oostendse Bierjutters en vaarden koers naar het station. (zie plaatje). Op het programma : Een BBQ met Heerlijk Intens Consumeren. Het leven van Zythologen kan hard zijn.
Voor nog enkele sfeerbeelden van de Bierjutterij. Klik op onderstaande foto
Ter gelegenheid van de Sint Livinus feesten die momenteel op volle toeren draaien,
werd door brouwerij Van Den Bossche een nieuw biertje ontwikkeld.Livinus genaamd.
Bij gebrek aan dit bier bespreek ik een ander product van dezelfde brouwerij.
Nl. Pater Lieven Blond.
Het bier Pater Lieven bestaat al een hele tijd. Het werd voor de eerste keer gebrouwen ter gelegenheid van de Sint-Livinusfeesten in 1957. Elke 50 jaar wordt namelijk ter gelegenheid van de dood van Sint-Livinus, patroonheilige van de gemeente, de Sint-Livinusfeesten gehouden (net zoals in de gemeente Sint-Lievens-Houtem.) De eerste vonden plaats in 1857, en vervolgens elke 50 jaar. De volgende zijn nu momenteel bezig. Het bier was toen amberkleurig en had een Alc.Vol. van 5,7%. Het werd samen met het Buffalobier het paradepaardje van de brouwerij.
Ignace Van den Bossche kon niet wachten tot in 2007 en creëerde zijn Pater Lieven Blond in 1997 ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de brouwerij.
Een lekker biertje. Pater Lieven is wel geen abdijbier.
Bier in Menen - zomertentoonstelling in 't Schippershof.
't Schippershof - Stadsmuseum
Zondagnamiddag hebben Voske en ik de zomertentoonstelling Bier in Menen bezocht.
Dit evenement vind plaats in het stadsmuseum t Schippershof te Menen.
Het is geen al te grote tentoonstelling maar ze sketch toch een duidelijk beeld
over de brouwnijverheid in Menen door de jaren heen.
't Schippershof - Stadsmuseum van Menen (WVl)
Eind 1998 opende het stadsmuseum 't Schippershof zijn deuren. In het centrum van Menen, op de kruising van de weg Brugge-Rijsel met de Leie, was 't Schippershof eeuwenlang een afspanning-herberg voor de schippers. De oude Leiearm en haven maakten plaats voor een verkeersplein en parking. Tegenover het museum staat een schitterende monumentale sculptuur van beeldhouwer Johan Tahon.
"Natal" een schitterende monumentale sculptuur van beeldhouwer Johan Tahon.
In deze voormalige zeventiende eeuwse herberg, de laatste getuige van het ontstaan van de stad als handelscentrum aan de kruising van de Leie met de weg Brugge-Rijsel, is het stadsmuseum ondergebracht.
Ingang van het stadsmuseum 't Schippershof. Tevens toeristisch centrum
Het is geen al te grote tentoonstelling maar ze sketch via kijkkasten, foto's en ander archiefmateriaal toch een duidelijk beeld over de brouwnijverheid in Menen door de jaren heen.
Links enkele etiketten van brouwerij Trois Rois Rechts informatiepaneel over Brouwerij Buyse - Dejonghe - Roelens. Brasserie et Malterie de La Lys Zou ik toch brouwersbloed in de aderen hebben?
Heel bijzonder is de evocatie van een typisch oud cafeetje. Hier worden bierattributen zoals bierpotten, glazen, etiketten, flessen en kratten van de bekendste brouwerijen van Menen getoond. Ook hier affiches van brouwerij Trois Rois
De roerstok mag niet ontbreken.
Veel lekkerder en gezonder dan Coca-Cola e.a. frisdranken is tafelbier. Maar de dag van vandaag is het ondenkbaar dat scholen dit nog zouden schenken bij hun middagmaal. Jammer!
Oude foto's van Generatie 4 Vuylsteke - Spruyt Charles
De tentoonstelling loopt nog tot eind augustus. 't Schippershof - Rijselstraat 77 in Menen Dagelijks vrij toegankelijk van 14 tot 18 uur. Gesloten op maandag en dinsdag.
Naar aanleiding van de tentoonstelling schreef historicus Marc Pyncket een boeiende brochure over de rijke traditie van brouwerijen in Menen. De brochure kost 6 euro en is te koop tijdens de tentoonstelling.
Twee vliegen in één klap is mooi meegenomen. Aangezien we toch in 't Schippershof waren brachten we een bezoekje aan de aangrenzende herberg met dezelfde naam.
De zeventiende eeuwse herberg bestaat slechts uit één gelagzaal.
De zwart-wit foto aan de schouw toont de Menen brug in een ver verleden. Wanneer u de brug over de Leie oversteekt bevind u zich in wijk "De Barakken". Een eindje verder ligt dan de Franse grens
Uitbaters zijn Patrick Vandamme en Mieke Vandendriessche.
Tijdens het bezoek aanhoorde ik volgend rijmpje door het café circuleren
Patrick Vandamme Vier en Vlamme Vier en rood Zijn poepe ès bloot
Sober en toch smaakvol
De oude balken werden net als de muren mee geschilderd. Dit vind uitbater Patrick jammer.
Hier en daar zijn er vochtplekken op de muren. Raar maar waar, ze hebben zich in het interieur ingeworteld
De toog is slechts 6 jaar oud. Maar de timmerlui van brouwerij Bockor hebben mooi werk geleverd. Deze oud uitziende tapkast past wonderbaarlijk in het interieur.
Profiterend van het mooie weer, nestelden Voske en ik zich op het mooie en gezellige terras naast de herberg. We dronken er (hoe kan het ook anders) Ne Goen (Echt Meens Wieltjesbier)
Donkerblond bierjte met een dikke witte schuimkraag Het schuim is wandklevig Fijne koolzuurpareling
De neus is een geurig moutparfum. Ietsje wrang.
De eerste aanhef is zoet Het smaakt beter of het aroma laat vermoeden. Karamelmout Fruitige toetsjes de zoete smaak blijft aanhouden. en vloeit uit.
Het is geen echt karakterbiertje maar meer een commercieel.gerstenat. Goed gebrouwen met een stevige body Vlot te drinken in leuk gezelschap. Let wel op voor het te laat is! De 8 % Alc.zou wel eens voor onaangename verrassingen kunnen zorgen.
Het etiket werd ontworpen door publiciteitsbureau Roetynck. Er werd gekozen voor een folkloristische, eenvoudige en duidelijke tekening. Erop vermeld staan de twee stadsreuzen Jan Van Meenen en vrouw Bette. Het Belfort met het uurwerk op 15 uur, niet toevallig want om 15 uur werpt men de wieltjes uit over de menigte. Natuurlijk mocht het Menense wiel niet vergeten worden op het etiket.
Vrouwen die brouwen - Angelique hun tweede biertje
-Vrouwen die brouwen-
Ik weet nu dat er bij sommige lezers en lezeressen van dit blog, die nog niet zo vertrouwd zijn met het Belgisch bierwereldje, de mondhoeken lichtjes naar omhoog zullen gaan.
En toch bestaan die brouwende dames.
Veel zijn er niet in dit kleine Belgenland. Naast An De Ryck (Brouwerij De Ryck uit het Oost-Vlaamse Herzele) die samen met een groepje werknemers nog altijd het familiebedrijf runt hebben we nogHildegard van Ostaden, van bierfirma De Leyerth uit Ruislede (momenteel werkzaam in het Nederlandse Koningshoeven) die de roerstok hanteert.
En dit is het zo een beetje.
OPA (Objectieve Proef Ajuinen) een lokale afdeling van Zythos uit Aalst brengt daar verandering in, zij het op niet professioneel vlak.
Elk jaar brengt de vereniging enkele vrouwen samen om een biertje te brouwen.
Het gebeuren speelt zich telkens af in de kleinbrouwerij De Glazen Toren in Erpe-Mere onder het waakzaam oog van brewmaster Jef van Den Steen.
Het team bestaat enkel uit vrouwelijke leden van bierproefverenigingen
Het eerste biertje door vrouwen gebrouwen was in 2005. en had als naamClara t Roen,
Het werd gebrouwen door enkel vrouwelijke OPA-leden
Daar er volgende week 7 juli 2007 naar jaarlijkse traditie terug een biertje wordt gebrouwen vind ik nu het juiste moment om één van die vrouwelijke biercreaties te bespreken.
Een biertje die verleden jaar gebrouwen werd op 14 juli 2006.
Een jaartje oud en dus juist perfect om gedegusteerd te worden.
De naam Angelique.Een Spéciaal Belge.
Dit bier werd gebrouwen door dames uit verschillende Zythos-afdelingen waaronder onze eigen Veerle Bal (Voorzitster van HOP) werkten mee aan dit tweede biertje.
met medewerking van Martine, Nadine, Veerle, Joke en Nelly
Op het etiket staat op de rugzijde vermeld :
In het begin van de vorige eeuw gingen Angélique en Domien (bijgenaamd: "den houilleschoiter") als straatmuzikanten bedelen in de Aalsterse café's en op de markten. Domien trommelde en Angelique bediende het straatorgeltje. Ze woonden o.a. in de barakken van Mijlbeek en Heeten Oven (later Arbeidstraat)
Het prachtigs schuim in rotsformatie.
'Angelique' viel zo goed in de smaak dat brouwerij De Glazen Toren het als moederdagbier opnam in hun gamma.
Op vraag van Amerikaanse bierliefhebbers hebben ze de naam Cuvée toegevoegd
Een lekker vrouwbier voor mannen. Vrouwen weten waarom
Het bier kleurt prachtig donker amber. Met een licht beige rotsachtige romige schuimkraag.
De neus laat ons moutaroma's ruiken Ook heerlijke toetsen van brood hier en daar fruitprikkels hoppig
De eerste aanhef is zoet moutig Karamel smaakjes komen opzetten Het zoete maakt plaats voor een lichte bitterheid. Lekker hoppig (Het bier is ook 2 x gehopt) Dit maakt het bier zo evenwichtig. Droge afdronk.
Een heel smakelijk bier die gerust als aperitief kan fungeren. De 8% Alc moet u er echter bij nemen. Dus niet te lang aperitieven is de boodschap.
Het mooi donker amber kleur als de zon het glas belicht.
Op 7 juli, naar jaarlijkse traditie, brouwen de vrouwelijke (bestuurs)leden van Opa een nieuw bier in brouwerij De Glazen Toren te Mere. Te bezoeken vanaf 16 uu: Opa's vrouwen brouwen dit jaar een honingbier, NETTEKEN, genoemd naar de hoofdfiguur in de film DAENS. Netteken was immers een ijverig bieken, die echter assertief haar angel kon gebruiken als het nodig was. De honing komt uit het natuurgebied Honegem. Dit wordt het derde biertje.
Een bierevenement waar Voske en ik nog geen enkele editie forfait hebben moeten geven is het
Bierpassie Weekend in Antwerpen. Na eerst een paar jaren de Handelsbeurs en daarna de Stadswaag te hebben ingenomen
vond de 8ste editie voor de derde maal plaats op de Groenplaats in Antwerpen. Dit onder de schaduw van de Onze Lieve Vrouw Kathedraal en onder de neus van het majestueuze Hilton Hotel.
Het statige Hilton Hotel waakt over de witte Festivaltenten.
So many Beers, so little time
Dit jaar iets minder brouwers.28 om precies te zijn. Toch samen goed voor het proeven van een 152 biertjes waaronder een twaalftal nieuwe.
Dus, reden genoeg om als Zythologen naar de Metropool aan de Schelde af te zakken.
Een mooie Bierpassiemeid bezorgde ons de proefglaasjes en wenste Voske en ik veel proefgenot. Een mooiere start kunt u zich niet voorstellen.
Na eerst de uitstekende programmabrochure overlopen te hebben begaven we ons meteen naar stand 20 "De Beer Sommelier Bar". Niet enkel voor de sympathieke dochter van organisator Ben Vinken maar ook omdat er aan deze bar enkele pracht bieren tussen zaten die onze smaakpapillen zouden kunnen bekoren. Bieren afkomstig uit de nieuwe exclusieve "Bier van de maand" Club
Nadien bleek het een terechte keuze we konden nog net proeven van de laatste fles "Brooklyn Local 1" Een goudgekleurd brouwsel Belgian Style gebrouwen met Belgische gist (Achouffe ?) en Duitse hop en mout. Fruitig van smaak. Gebrouwen door Garrett Olivier van de Brooklynbrewery in New York
Hieronder Voske en vriendin Daniële verenigd met links Beerhunter Micael Jackson, daarnaast Chris Bauweraerts van Brasserie Achouffe en rechts Garrett Olivier van de Brooklynbrewery. (zie boven)
Nog een biertje die Juffrouw Vinken (verdorie, vergeten haar naam te vragen!) ons uitschonk was een King Cobra gebrouwen bij brouwerij Rodenbach voor een Engelse Groep. Met zijn 8% Alc Vol. ontbreekt het toch wat aan body. Ietsje zurig en fruitig.
Het bier is door zijn eigentijdse fles met zijn kleurrijke olifanten trendy op Mondiaal vlak. Bijna het plaatje van de beeldengroep 'You can buy my heart and my soul' van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Andries Botha die te bewonderen is bij het Centraal station en de Antwerpse zoo.
Ook het uitstekende Pruimenbier "La Penneffoise" van Hugues Van Poucke van Brasserie d'Eccaussinnes was aan de Beer Sommelier Bar te proeven. Een bier die duidelijk afwijkt van de zoete hedendaagse fruitbieren. Niet al te zoet maar met een geraffineerde smaak van pruimen. Toch een smakelijke kanjer van 8 % Alc. Vol.
Tenslotte proefden we ook nog aan stand 20 de "Rulles Estival" een biertje afkomstig uit de streek van de Gaume. Een kruidig biertje met een lekkere bitterheid. Slechts 5 % Alc.Vol. Brouwer Gregory Verhelst bewijst hiermee dat bier niet altijd zwaar in alcohol moet zijn om lekker te smaken.
Michaël Jackson kan gewoon en mag niet ontbreken op het Bierpassie Weekend. Hoewel hij zich wereldwijd in de biercultuur verdiept, geldt hij vooral als een autoriteit op het gebied van de Belgische bieren. Zijn belangrijke bijdrage aan het internationale succes van het Belgische bier werd in 1997 bekroond met een benoeming tot ereofficier in de Ridder van de Roerstok, een eer die tot dan toe alleen aan brouwers voorbehouden was.
Uiteraard waren er nog meer bieren te proeven en te beleven.
Zoals bij Palm Breweries. Zij pakten uit met een nieuw concept Estaminet House of beers. Naast 11 bieren van 't vat waaronder de old masters Ongefilterde Palm Foederbier Rodenbach en platte Lambiek Boon. was er hun nieuwe pils te proeven Estaminet Pilsner.
Ook Brouwerij De Koninck pakte uit met een nieuw biertje Zomerkoninck.
Achilles stelde zijn nieuwe Serafijn Grand Cru voor.
Ook de moeite was de Biercorner van O'Cool 60 bierreferenties allen in 75 cl flessen.
Klik op onderstaande foto voor meer Bierpassie plezier
Brasserie des Légendes zet de traditie verder - Saisis een heerlijke witte
Niet enkel in Laarne of Beselare ziet men vaak snachts een heks op een bezemsteel voorbij vliegen.
Ook te Ellezelle een gemeente in het Henegouwse Heuvelland , zeg maar Pays des Collines zijn heksen schering en inslag.
"Pays des Collines" gezien van op de heuvel waar de brouwerij Ellezelloise ligt. s'nachts zouden er soms heksen voorbij vliegen. Van horen zeggen hé.
Naast de titel van "Village élu du Floklore" is het woord "Heksen" ook eigen geworden aan Ellezelles (Elzele). In 1972 heeft de schilder van de Folk-Art, Jacques Vandewattyne, de Sabbat in het leven geroepen.
Zo heeft hij aan een hardnekkige legende gestalte gegeven.
In 1610 werden op het gehucht Place à l'Aulnoit 5 heksen verbrand. Sindsien draagt de plaats van executie de naam van "Mareû à Chorchîles" (Heksenmoeras).
De laatste zaterdag van juni, brengt de gemeente Ellezelle een levendige herinnering aan deze heksenjacht. Twee nieuwe heksenmeesters, Christian Pieman en Vincent Decouttere, bijgestaan door een dynamisch comité, bereiden u een totaal vernieuwd spektakel voor dat dé gebeurtenis van het zomerseizoen zal worden.
Afspraak te Ellezelles op 30 juni 2007!
Brasserie Ellezelloise van boven op de heuvel kijkend op het Henegouwse Heuvelland
Voske en ik brachten al vroeger in het jaar een bezoek aan Ellezelle.
Meer bepaald voor een bierattributenbeurs ingericht door "Cervezia Tornacum" We waren te gast in Brasserie Ellezelloise.
We hadden geluk, brouwer Philippe Gérard was juist Quintine aan het brouwen.
De mooi ogende kookketel
Brasserie Ellezelloise is ontstaan rond 1993. Vroeger was het een klein boederijtje. Philippe Gerard een gedreven bierfanaat (nog werkaam geweest bij Brasserie Dubuisson) wilde met zijn ambachtelijk bieren de Heksentraditie die in Ellezelles zo rijk aanwezig is verderzetten.
In feite bestaat de huisbrouwerij uit drie verdiepingen. Naast de brouwerij is er de gelagzaal. Ietsje hoger bevind zich de toog en nog een degustatie ruimte. De beide ruimtes geven een mooie kijk op de brouwgedeelte.
De bovenste ruimte met de kleine toog geflankeerd door de plaatselijke hellevegen.
Heksen zijn alom tegenwoordig in Brasserie Ellezelloise
Een zicht genomen vanuit de bovenste gelagzaal. U ziet de laag gelegen verbruikszaal en geheel op het einde de brouwerij
Het is aangenaam vertoeven bij minder mooi weer in deze gezellige degustatiezaal.
Een zicht vanuit de brouwersruimte
Door de aangename aromas die de brouwketel verspreide en mede dank zij het zonnige lenteweer
besloten we al vlug een plaatsje op de sfeervolle terras van de huisbrouwerij in te palmen.
De geur van verse wort die uit de brouwerij kwam gedwarreld was heerlijk om op te snuiven op zondagmorgen.
Het mooie terras van Brasserie Ellezelloise bied plaats voor +/- 120 bezoekers.
Voor een witbiertje is de Saisis eerder donkerder van kleur Zeg maar goudblond. Het bier is licht gesluierd. Het heeft een mooie dikke witte schuimkraag.
De aroma's die we opsnuiven zijn die van mout. Toetsen van een vers gebakken brood (Tarwe) Heerlijk. Ook heel diep zijn fruitige prikkels te ruiken dit zal van de gist afkomstig zijn want Koriander komt hier niet te pas bij dit biertje.
De eerste smaak laat ons weten dat we hier met een prachtig bier van doen hebben. Fruitig en moutig. een stevige body maar in het geheel niet papperig Het zure wordt hier eerder een lichte bitterheid een droge afdronk. Een van de beste witbieren die we al gedronken hebben.
La bière de Collines Saisis Een parel van een witbier
Goudblond met een dikke witte romige schuimkraag. Hoe mooi een witbier kan zijn.
Een sober etiket voor een prachtig biertje Ook hier zijn de heksen aanwezig.
De aandachtige lezer heeft in deze rubriek waarschijnlijk al bemerkt dat er naast Brasserie Ellezelloise ook de naam Brasserie des Légendes wordt vernoemd. Dit heeft met het volgende te maken :
Het jonge brouwerskoppel Pierre Delcoigne en Vinciane Wergifosse van Brasserie des Géants uit Irchonwelz zie : Brouwerij van de Reuzen hebben brouwerij Ellezelloise overgenomen.
Daar Brasserie des Géants (Brouwerij van de Reuzen) ook de folklore in hun bieren handhaaft hebben ze besloten de twee brouwerijen gezamenlijk Brasseries des Légendes te noemen. Vanaf nu dus Reuzen in Ellezelles en Heksen in Irchonwelz bij Ath.
Een beeld die we vaak zullen zien bij Brasserie Ellezelloise. Reuzen die op bezoek komen
Kasteel Rouge van 't vat - eerder een degustatie dan een doordrinkbier
Vrijdagavond na de bierproeverij van HIC (Heerlijk Intens Consumeren) in "Het Brouwershof" (juist naast Brouwerij Van Honsebrouck) konden we in het café proeven van een primeur. Kasteel Rouge van t vat.Momenteel slechts verkrijgbaar in de Kasteelkelder en in deze zaak.
Het bier werd getapt in het nieuwe glas van Kasteelbier. Voor de foto haalde Cecille de uitbaatster van het café ook nog het nieuwe 33cl flesje (het enige exemplaar dat ze voorlopig in huis heeft) Kasteel Rouge te voorschijn.
Kasteel Rouge van 't vat, getapt in het nieuwe glas. Daarnaast pronkend op de foto het nieuwe 33cl flesje met buiketiket
Het nieuwe glas van Kasteelbier. Het woord "bier" is wel verdwenen
Donkerrood bier met een kleine roze schuimkraag
Aroma's van kersen fruitspekken
De eerste smaak is vrij zoet overduidelijke smaak van kersen toetsen vanille en eik Volmondige ronde smaak ietsje stroperig - plakkerig.
Kasteel Rouge is eerder een degustatiebier dan een terrasbiertje. Door zijn volmondigheid en het Alc % komt het niet zo fris over als de nieuwe trend fruitbieren
Een bier dat toch een beetje veraderlijk is en u niet te vlot moet drinken.
De echte liefhebbers van zoet zullen dit biertje zeker lusten.
Het nieuwe rugetiket. Zie ook het beeldmerk van een zwangere vrouw Het logo betekent dat het drinken van (zelfs weinig) alcohol al grote gevaren opleveren voor de gezondheid van de foetus.
Het kroonkurkje met het kasteel van Ingelmunster.
Kasteel Rouge werd vroeger in het buitenland als "Kasteel bier Belgian Ale fremented with cherries" genoemd.
In de tijd van Pirates of the Caribbean en Battlestar Galactica staat niemand de dag van vandaag nog stil bij een geboorte van een heks. Laat staan een hele Heksengilde.
En toch is het bijzonder interessant voor ons, bierliefhebbers. Door het ontstaan van de Heksengilde Laarne en Kalken in 2004 is er jaren later ook een heksenbierbrouwsel ontstaan. Toverhekske is de naam van dit vloeibaar heksenvocht.
Dit jaar is het 400 jaar geleden dat in Laarne zes vermeende heksen werden berecht. Vier van hen belandden op de brandstapel. Heksenvuur' (of 'heks & vuur') is de herdenking van die processen in 1607.
Ter gelegenheid van het Heksenjaar (2007) in Laarne vonden Voske en ik het leuk om dit "Toverhekske" gebrouwen bij brouwerij Walrave eens te proeven.
Hopelijk veranderden we niet in een Leffe 9 !!!
Na Pick-up pils zie bespreking hier: is Toverhekske het tweede bier van brouwerij Walrave.
Bij een bezoek aan onze dochter en schoonzoon opende deze laatste verrassend voor ons een 75cl fles Mariën Tripel. Eerlijk gezegd we hadden er nog nooit van gehoord.
Meteen werd het duidelijk toen we het etiket lazen "gebrouwen voor Mariënstede in de Ranke - Wevelgem" en nog meer, toen we de eerste aroma's mochten opsnuiven wanneer de glazen gevuld werden Het ging hier wel degelijk om een fles Guldenberg. één van onze lievelingsbieren.
Mariëntripel (Guldenberg) 75cl Fles - 8,5 % Alc. Vol. Brouwerij De Ranke - Wevelgem Brouwerij is in Dottenijs gevestigd http://www.deranke.be/
Koperblond biertje met een stevige witte schuimkraag wandklevig schuim.
Een zeer fruitige neus ietsje muf in positieve zin (door de gist?) Lekker geurend naar verse hopbloemen Een pracht van een aroma
De smaak is onmiddelijk raak hoppig en fruitig eerst ietsje moutzoet maar daarna komt er een lekker bitterheid die aanhoud tot op het einde.
Een zeer lekker evenwichtig bier goed in balans Voor Voske en mij is dit toch een van onze lievelingsbieren.
Brouwer Guido Devos wist me te vertellen
Mariënstede is een katholieke instelling voor gehandicapten in Dadizele. Om de 2 jaar zijn er daar kasteelfeesten en dan wordt er ook een biertje geschonken.
Vroeger was dat Guldenberg, Kriek De Ranke en XX-Bitter. Daaruit is het idee gegroeid om de gehandicapten zelf een etiket te laten plakken en het bier te verkopen in hun winkeltje, waar ook andere producten van de instelling worden verkocht.
Op de kasteelfeesten, met gezellige ambachtsmarkt, vloeit de Marientripel (Guldenberg) en Marienkriek (Kriek De Ranke) rijkelijk, maar gedurende het jaar is de verkoop zeer miniem.
Als bierproever moet men in feite alles proeven wat uit de brouwketels vloeit.
Ook al weet men op voorhand dat sommige bieren niet bepaald uw smaak zijn.
Maar wat u niet lekker vind, vinden anderen soms juist appetijtelijk
Des gout et des couleurs on ne discute pas zegt men vaak.
Met een maand vertraging zou ik de Hoegaarden Rosée eens willen proeven.
Goed wetend dat dit zoetjesbier absoluut niet mijn favoriete drank is.
Volgens de publiciteit is de doelgroep jong-volwassenen en vrouwen. Daar er nog veel vrouwen zijn die mijn bierblog graag bezoeken was het een reden temeer om dit nieuwe Inbev biertje te beschrijven
Nu mag ik wel duidelijk stellen dat rosé bieren in de lift zitten.
De vraag naar deze bieren vertoont een stijgende lijn.
Roze van kleur Wazig met een gebroken wit schuimkraag. Het schuim is wandklevig
De neus is zoals verwacht zeer zoet met een duidelijke geur van frambozen. tikkeltje koriander?
de aanhef is zeer zoetig en lichtjes zurig fruitig met de smaak van abrikozen (door bijgevoegde frambozenaroma's) in de diepte is er een zekere licht storende hardheid te smaken.
Hoegaarden Rosé zou een vlotte doordrinker moeten zijn. Maar door zijn zoetheid en na een tijdje te blijven staan heeft hij de neiging om plakkerig te worden. Hij is volgens mij ook ietsje te plat. Een bier die duidelijk fris gedronken moet worden
Net zoals een zoete port absoluut geen aperitief is, is ook deze Rosée te mijden net voor het eten. Het is veeleer een terrasbiertje.
Voor mij is de Wittekerke Rosé van Bavik toch iets frisser en beter.
Maar al bij al zal dit biertje die eerst in Nederland gelanceerd is het wel maken. Het wordt sowieso een hit waar inderdaad veel vrouwen voor zullen vallen.
Niet mijn dada en van Voske ook niet maar.. Des gout et des couleurs on ne discute pas
De afgebeelde Framboos laat vermoeden dat er echte frambozen in het bier gestort worden. Maar het zijn echter kunstmatige frambozenaroma's die de smaak weergeven
Veel leuker dan het bier zijn de reeks zeskanten viltjes die het bier publiciteit moeten geven. Net zoals een paar jaar geleden bij de Witte van Hoegaarden lanceert Inbev weer een nieuwe reeks met leuke teksten. Momenteel zijn er 12 Nederlandse en 12 Franstalige viltjes
Hieronder een tweetal gezegden. De teksten komen uit zogezegd vrouwenmondjes Het bier is zoet maar de teksten helemaal niet. Als ge dat maar weet!
Urthel Hibernus Quentum Tripel in De Drie Wijzen te Sluis (NL)
Na het vermoeiende Karakterbierweekend besloten Voske en ik dinsdag even te gaan uitwaaien in het Nederlandse Sluis.
De TV zenders beloofden ons een mooie dag en het was trouwens al bijna een jaartje geleden dat we de Zeeuws-Vlaamse gemeente met een bezoekje vereerden.
In feite hadden we nog twee redenen om dit pittoreske stadje te bezoeken. Ten eerste : Onze kruidendoosjes stonden uitzonderlijk laag en drogisterij De Groene luifel in de kerkstraat geniet onze voorkeur om daar verandering in te brengen.
En de tweede reden was dat ik verleden jaar via e-mail aan de uitbater van stadscafé De Drie Wijzen beloofd had om zijn zaak bij de eerste, beste gelegenheid eens te gaan bezoeken.
De Drie Wijzen is gelegen op de groote markt van Sluis.Het stadscaférestaurant ligt in de schaduw van het mooie Belfort.
De zaak heeft een gezellig buitenterras met uitzicht op dit Belfort.
Het gezellig terras waar het prettig vertoeven is.
Het interieur bestaat uit één grote ruimte maar door de schikking van het meubilair en de steunpilaren creëert het toch een gevoel van aparte vertrekken.
De grote wijzerklok is een van de blikvangers van het café. Zij is het centrale punt waar u niet naast kan kijken. Ze verteld dat u nog rustig kunt blijven zitten of dat het tijd is om te gaan shoppen. Want Sluis is toch het winkelstadje bij uitstek!
De Drie Wijzen is in feite een themacafé Zonder te overdrijven maar uitdrukkelijk aanwezig zijn afbeeldingen, beeldjes enz.. van deze drie koningen.
Tegen de wand naast de keuken staat een rek met een honderdtal verschillende bierflesjes. Op de menukaart prijken er niet zoveel maar toch zijn er een 33-tal bieren te verkrijgen waaronder alle Trappisten behalve West-Vleteren.
Wat ik een beetje mis in een café die de naam "De drie Wijzen" draagt zijn eigenlijk de driekoningen bieren van Picobrouwerij Alvinne uit Ingelmunster. (Weldra Heule) Gaspar, Melchior en Balthazar. De flesjes zijn wel in het Stadscafé aanwezig maar jammer genoeg leeg.
De drie wijzen zijn wel aanwezig als 3 Wijze Menu's (zie website)
Doordat we tijdens het Karakterbierweekend niet veel tijd gehad hebben om gezond te eten sprak de Italiaanse salade ons wel aan. Mozzarella, Parmaham, schilfers Parmezaanse kaas en olijven met frisse salade en een heerlijke vinaigrette. Heel lekker.
Het bier van de maand sprak ons ook wel aan. Urthel 7,5 Alc % amber.
We kregen een Urthel maar het was er wel eentje van 9% Alc. Vol. De Urthel Hibernus Quentum of Winter Warmer. We hadden de versie die nu in Nederland gebrouwen wordt nog nooit geproefd zodus geen probleem voor Voske en mij.