Inhoud blog
  • 40ste Dinsdagnamiddagproeverij
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 12-2024
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    23-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Original B. van Brunehaut - Overbodig of juist niet?

    b. is born !
    She is different.  She is between white and blond,…bright and so tastfull
    Just try her

     

    Voske en ik hebben Original B. geproefd.
    Want zo heet eigenlijk het bier voluit.


    Original B. - 5% Alc. Vol.
    Brasserie Brunehaut

    http://bedifferent.vox.com/


    Een trendy biertje die eerder in een discotheek thuis hoort
    dan in een tuin.


    Het bier is amberkleurig
    met witte fijne schuimkraag. die nogal vlug verdwijnt

    De bedoeling is toch om het bier uit het flesje (longneck) te drinken


    weinig aroma.
    De neus is ietsje zurig
    Koriander en citrus

    Net zoals het aroma is de smaak
    nogal flauw en waterachtig
    ietsje zurig
    Toetsjes van koriander en citrus
    vloeit niet uit.

    Een biertje die de jeugd waarschijnlijk zal appreciëren
    maar voor mij moest het niet gebrouwen worden.
    Het is dunnetje en mist boddy

    Als vervanger van een breezer of alcopop
    ga ik er dan wel mee akkoord met zijn bestaansrecht.

     


    Inhoud slechts : 27,5cl


    Original B.
    Brunehaut mikt vooral op 
    modieuse jongeren in eigentijdse zaken.


    BBBBB.

    B
    elgian
    Beer
    Brewed
    By
    Brunehaut




    De marketing van een bier is zeer belangrijk voor de verkoop.
    Mij kan het alvast niet overtuigen.

    23-06-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    20-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brasserie des Légendes zet de traditie verder - Saisis een heerlijke witte

    Niet enkel in Laarne of Beselare ziet men vaak s’nachts een heks op een bezemsteel voorbij vliegen.

    Ook te Ellezelle een gemeente in het Henegouwse Heuvelland , zeg maar “Pays des Collines”
    zijn heksen schering en inslag.

     


    "Pays des Collines" gezien van op de heuvel waar de brouwerij Ellezelloise ligt.
    s'nachts zouden er soms heksen voorbij vliegen.  Van horen zeggen hé.

     


    Naast de titel van "Village élu du Floklore" is het woord "Heksen" ook eigen geworden aan Ellezelles (Elzele).
    In 1972 heeft de schilder van de Folk-Art, Jacques Vandewattyne, de Sabbat in het leven geroepen.

    Zo heeft hij aan een hardnekkige legende gestalte gegeven.

    In 1610 werden op het gehucht Place à l'Aulnoit 5 heksen verbrand. Sindsien draagt de plaats van executie de naam van "Mareû à Chorchîles" (Heksenmoeras).

     

    De laatste zaterdag van juni, brengt de gemeente Ellezelle een levendige herinnering aan deze heksenjacht. Twee nieuwe heksenmeesters, Christian Pieman en Vincent Decouttere, bijgestaan door een dynamisch comité, bereiden u een totaal vernieuwd spektakel voor dat gebeurtenis van het zomerseizoen zal worden.

     

    Afspraak te Ellezelles op 30 juni 2007!



    Brasserie Ellezelloise van boven op de heuvel kijkend
    op het Henegouwse Heuvelland

    Voske en ik brachten al vroeger in het jaar een bezoek aan Ellezelle.

    Meer bepaald voor een bierattributenbeurs ingericht door "Cervezia Tornacum"
    We waren te gast in Brasserie Ellezelloise.



    We hadden geluk, brouwer
    Philippe Gérard was juist Quintine aan het brouwen.




    De mooi ogende kookketel

    Brasserie Ellezelloise is ontstaan rond 1993.
    Vroeger was het een klein boederijtje.
    Philippe Gerard een gedreven bierfanaat (nog werkaam geweest bij Brasserie Dubuisson)
     wilde met zijn ambachtelijk bieren de Heksentraditie die in Ellezelles zo rijk aanwezig is verderzetten.

    Met zijn Quintine bieren is hij daar zeer goed in geslaagd.
    De naam Quintine komt van de gelijknamige heks, die in 1610 in de streek werd verbrand
    Quintine Blonde met een ander samenstelling dan een heksenbrouwsel.


    De lekbak met de quintinne


    De koperen brouwketel


    In feite bestaat de huisbrouwerij uit drie verdiepingen.
    Naast de brouwerij is er de gelagzaal.
    Ietsje hoger bevind zich de toog en nog een degustatie ruimte.
    De beide ruimtes geven een mooie kijk op de brouwgedeelte.



    De bovenste ruimte met de kleine toog
    geflankeerd door de plaatselijke hellevegen.



    Heksen zijn alom tegenwoordig in Brasserie Ellezelloise


    Een zicht genomen vanuit de bovenste gelagzaal.
    U ziet de laag gelegen verbruikszaal en geheel op het einde de brouwerij









    Het is aangenaam vertoeven bij minder mooi weer in deze gezellige
    degustatiezaal.




    Een zicht vanuit de brouwersruimte

     

    Door de aangename aroma’s die de brouwketel verspreide
    en mede dank zij het zonnige lenteweer

    besloten we al vlug een plaatsje op de sfeervolle terras van de huisbrouwerij
    in te palmen.

     


    De geur van verse wort die uit de brouwerij kwam gedwarreld
     was heerlijk om op te snuiven op zondagmorgen.


    Het mooie terras van Brasserie Ellezelloise bied plaats
    voor +/- 120 bezoekers.



    We proefden er een frisse Blanche des Saisis
     
    Blanche des Saisis - 5,9 % Alc. Vol.
    Brasserie Ellezelloise - Brasserie des Légendes
    http://www.brasserie-ellezelloise.be/



    Een smakelijke witte van Ellezelle


    Voor een witbiertje is de Saisis eerder donkerder van kleur
    Zeg maar goudblond.
    Het bier is licht gesluierd.
    Het heeft een mooie dikke witte schuimkraag.

    De aroma's die we opsnuiven
    zijn die van mout.
    Toetsen van een vers gebakken brood (Tarwe)
    Heerlijk.
    Ook heel diep zijn fruitige prikkels te ruiken
    dit zal van de gist afkomstig zijn want Koriander komt hier niet te pas bij dit biertje.

    De eerste smaak laat ons weten dat we hier met een prachtig bier van doen hebben.
    Fruitig en moutig.
    een stevige body maar in het geheel niet papperig
    Het zure wordt hier eerder een lichte bitterheid
    een droge afdronk.
    Een van de beste witbieren die we al gedronken hebben.

    La bière de Collines Saisis
    Een parel van een witbier



    Goudblond met een dikke witte romige schuimkraag.
    Hoe mooi een witbier kan zijn.


    Een sober etiket voor een prachtig biertje
    Ook hier zijn de heksen aanwezig.

    De aandachtige lezer heeft in deze rubriek waarschijnlijk al bemerkt
    dat er naast Brasserie Ellezelloise
    ook de naam Brasserie des Légendes wordt vernoemd.
    Dit heeft met het volgende te maken :

    Het jonge brouwerskoppel Pierre Delcoigne en Vinciane Wergifosse van
    Brasserie des Géants uit Irchonwelz
    zie :
    Brouwerij van de Reuzen
    hebben brouwerij Ellezelloise overgenomen.

    Daar Brasserie des Géants (Brouwerij van de Reuzen) ook de folklore in hun bieren handhaaft
    hebben ze besloten de twee brouwerijen gezamenlijk Brasseries des Légendes
    te noemen.
    Vanaf nu dus Reuzen in Ellezelles en Heksen in Irchonwelz bij Ath.



     
    Een beeld die we vaak zullen zien bij Brasserie Ellezelloise.
    Reuzen die op bezoek komen

    20-06-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    16-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kasteel Rouge van 't vat - eerder een degustatie dan een doordrinkbier

     



    Vrijdagavond na de bierproeverij van HIC (Heerlijk Intens Consumeren) in "Het Brouwershof"
    (juist naast Brouwerij Van Honsebrouck) konden we in het café proeven van een primeur.
     
    Kasteel Rouge van ’t vat.  Momenteel slechts verkrijgbaar in de Kasteelkelder en in deze zaak.

    Het bier werd getapt in het nieuwe glas van Kasteelbier.
    Voor de foto haalde Cecille de uitbaatster van het café ook nog het nieuwe 33cl flesje
    (het enige exemplaar dat ze voorlopig in huis heeft) Kasteel Rouge te voorschijn.



    Kasteel Rouge van 't vat,  getapt in het nieuwe glas.
    Daarnaast pronkend op de foto het nieuwe 33cl flesje met buiketiket


    Kasteel Rouge van 't vat - 8% Alc. Vol.
    Brouwerij Van Honsebrouck
    http://www.vanhonsebrouck.be/


    Het nieuwe glas van Kasteelbier.
    Het woord "bier" is wel verdwenen



    Donkerrood bier met een
    kleine roze schuimkraag


    Aroma's van kersen
    fruitspekken

    De eerste smaak is vrij zoet
    overduidelijke smaak van kersen
    toetsen vanille en eik
    Volmondige ronde smaak
    ietsje stroperig - plakkerig.


    Kasteel Rouge is eerder een degustatiebier
    dan een terrasbiertje.
    Door zijn volmondigheid en het Alc % komt het niet zo fris over als
    de nieuwe trend fruitbieren

    Een bier dat toch een beetje veraderlijk is en u niet te vlot moet drinken.

    De echte liefhebbers van zoet zullen dit biertje zeker lusten.


    Het nieuwe rugetiket.
    Zie ook het beeldmerk van een zwangere vrouw
    Het logo betekent dat het drinken van (zelfs weinig) alcohol al grote gevaren
    opleveren voor de gezondheid van de foetus.



    Het kroonkurkje met het kasteel van Ingelmunster.

     
    Kasteel Rouge werd vroeger in het buitenland
    als "Kasteel bier Belgian Ale
    fremented with cherries" genoemd.

    16-06-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    15-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toverhekske uit Laarne - brouwerij Walrave

    In de tijd van Pirates of the Caribbean en Battlestar Galactica staat niemand de dag van vandaag nog stil bij een geboorte van een heks. Laat staan een hele Heksengilde.

    En toch is het bijzonder interessant voor ons, bierliefhebbers.
    Door het ontstaan van de Heksengilde “Laarne en Kalken” in 2004
    is er jaren later ook een heksenbierbrouwsel ontstaan.
     
    Toverhekske is de naam van dit vloeibaar heksenvocht.


    Dit jaar is het 400 jaar geleden dat in Laarne zes vermeende heksen werden berecht.
    Vier van hen belandden op de brandstapel.
    ‘Heksenvuur' (of 'heks & vuur') is de herdenking van die processen in 1607.

     

    Ter gelegenheid van het Heksenjaar (2007) in Laarne vonden Voske en ik het leuk om dit "Toverhekske" gebrouwen bij brouwerij Walrave eens te proeven.

    Hopelijk veranderden we niet in een Leffe 9 !!!

     


    Na Pick-up pils
    zie bespreking
    hier: is Toverhekske het tweede bier van brouwerij Walrave.


    Toverhekske - 5,9 % Alc. Vol
    Brouwerij Walrave - Laarne




    Het kleur van dit biertje is
    donker amber (kopekleurig)
    Een romige zeer lichte beige schuimkraag die wandklevig is.

    de geur is moutig en ietsje muffig (aroma's van brood)
    ook toetsjes van koriander

    De eerste slok is zoet
    een mooie moutige smaak
    caramel en koriander prikkelen de smaakpapillen
    heel diep een lichte bitterheid

    Een aangenaam biertje om te drinken
    Een voorbeeld dat een biertje niet zwaar in alcohol moet zijn
    om lekker te smaken.


    Toverhekske
    houdt 't mannetje goed en 't vrouwtje zoet




    Tijdens de foto-opname
    vliegde er in het bier een heks op haar bezemsteel voorbij.
    echt waar !

    http://www.heksengilde-laarnekalken.be/documents/31.html

    15-06-2007 om 18:27 geschreven door William Roelens


    11-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mariëntripel voor Mariënstede

    Bij een bezoek aan onze dochter en schoonzoon
    opende deze laatste verrassend voor ons een
    75cl fles Mariën Tripel.
    Eerlijk gezegd we hadden er nog nooit van gehoord
    .



    Meteen werd het duidelijk toen we het etiket lazen
    "gebrouwen voor Mariënstede in de Ranke - Wevelgem"
    en nog meer, toen we de eerste aroma's mochten opsnuiven wanneer
    de glazen gevuld werden
    Het ging hier wel degelijk om een fles Guldenberg.
    één van onze lievelingsbieren.

    Mariëntripel (Guldenberg) 75cl Fles - 8,5 % Alc. Vol.
    Brouwerij De Ranke - Wevelgem

    Brouwerij is in Dottenijs gevestigd
    http://www.deranke.be/

    zie ook : Met HOP op bezoek bij brouwerij De Ranke - Dottenijs




    Koperblond biertje met een stevige witte schuimkraag
    wandklevig schuim.

    Een zeer fruitige neus
    ietsje muf in positieve zin (door de gist?)
    Lekker geurend naar verse hopbloemen
    Een pracht van een aroma

    De smaak is onmiddelijk raak
    hoppig en fruitig
    eerst ietsje moutzoet
    maar daarna komt er een lekker bitterheid
    die aanhoud tot op het einde.

    Een zeer lekker evenwichtig bier
    goed in balans
    Voor Voske en mij is dit toch een van onze lievelingsbieren.


    Brouwer Guido Devos wist me te vertellen

    Mariënstede is een katholieke instelling voor gehandicapten in Dadizele.
    Om de  2 jaar zijn er daar kasteelfeesten en dan
    wordt er ook een biertje geschonken.

    Vroeger was dat Guldenberg, Kriek De Ranke en XX-Bitter.
    Daaruit is het idee gegroeid om de gehandicapten zelf een etiket te laten plakken
    en het bier te verkopen in hun winkeltje,
    waar ook andere producten van de instelling worden verkocht.

    Op de kasteelfeesten, met gezellige
    ambachtsmarkt, vloeit de Marientripel (Guldenberg) en Marienkriek (Kriek De
    Ranke) rijkelijk, maar gedurende het jaar is de verkoop zeer miniem.

    11-06-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    09-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoegaarden Rosée voor zoetemondjes



    Als bierproever moet men in feite alles proeven wat uit de brouwketels vloeit.

    Ook al weet men op voorhand dat sommige bieren niet bepaald uw smaak zijn.

    Maar wat u niet lekker vind, vinden anderen soms juist appetijtelijk

    “Des gout et des couleurs on ne discute pas” zegt men vaak.

     

    Met een maand vertraging zou ik de Hoegaarden Rosée eens willen proeven.

    Goed wetend dat dit zoetjesbier absoluut niet mijn favoriete drank is.



    Volgens de publiciteit is de doelgroep jong-volwassenen en vrouwen.
    Daar er nog veel vrouwen zijn die mijn bierblog graag bezoeken
    was het een reden temeer om dit nieuwe Inbev biertje te beschrijven
     



     

    Nu mag ik wel duidelijk stellen dat rosé bieren in de lift zitten.

    De vraag naar deze bieren vertoont een stijgende lijn.

     

     

    Hoegaarden Rosée - 4,5% Alc. Vol
    Inbev - Leuven
    http://www.inbev.be/

    De basis van dit bier is de witte van Hoegaarden

    Roze van kleur
    Wazig
    met een gebroken wit schuimkraag.
    Het schuim is wandklevig

    De neus is zoals verwacht zeer zoet
    met een duidelijke geur van frambozen.
    tikkeltje koriander?

    de aanhef is zeer zoetig en lichtjes zurig
    fruitig met de smaak van abrikozen (door bijgevoegde frambozenaroma's)
    in de diepte is er een zekere licht storende hardheid te smaken.

    Hoegaarden Rosé zou een vlotte doordrinker moeten zijn.
    Maar door zijn zoetheid en na een tijdje te blijven staan
    heeft hij de neiging om plakkerig te worden.
    Hij is volgens mij ook ietsje te plat.
    Een bier die duidelijk fris gedronken moet worden

    Net zoals een zoete port absoluut geen aperitief is,
    is ook deze Rosée te mijden net voor het eten.
    Het is veeleer een terrasbiertje.

    Voor mij is de Wittekerke Rosé van Bavik toch iets frisser en beter.

    Maar al bij al zal dit biertje die eerst in Nederland gelanceerd is
    het wel maken. 
    Het wordt sowieso een hit waar inderdaad
    veel vrouwen voor zullen vallen.

    Niet mijn dada en van Voske ook niet maar..
    “Des gout et des couleurs on ne discute pas”


    De afgebeelde Framboos laat vermoeden
    dat er echte frambozen in het bier gestort worden.
    Maar het zijn echter kunstmatige frambozenaroma's die de smaak weergeven





    Veel leuker dan het bier
    zijn de reeks zeskanten viltjes die het bier publiciteit moeten geven.
    Net zoals een paar jaar geleden bij de Witte van Hoegaarden
    lanceert Inbev weer een nieuwe reeks met leuke teksten.
    Momenteel zijn er 12 Nederlandse en 12 Franstalige viltjes

    Hieronder een tweetal gezegden.
    De teksten komen uit zogezegd vrouwenmondjes
    Het bier is zoet maar de teksten helemaal niet. 
    Als ge dat maar weet!

    09-06-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    07-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Urthel Hibernus Quentum Tripel in De Drie Wijzen te Sluis (NL)

    Na het vermoeiende Karakterbierweekend besloten Voske en ik
    dinsdag even te gaan uitwaaien in het Nederlandse Sluis.

    De TV zenders beloofden ons een mooie dag en het was trouwens al bijna een jaartje geleden dat we de Zeeuws-Vlaamse gemeente met een bezoekje vereerden. 

    In feite hadden we nog twee redenen om dit pittoreske stadje te bezoeken.
     
    Ten eerste :  Onze kruidendoosjes stonden uitzonderlijk laag en drogisterij “De Groene luifel” in de kerkstraat geniet onze voorkeur om daar verandering in te brengen.

    En de tweede reden was dat ik verleden jaar via e-mail aan de uitbater van stadscafé “De Drie Wijzen” beloofd had om zijn zaak bij de eerste, beste gelegenheid eens te gaan bezoeken.

     



    De Drie Wijzen is gelegen op de groote markt van Sluis.  Het stadscafé–restaurant ligt in de schaduw van het mooie Belfort.

    De zaak heeft een gezellig buitenterras met uitzicht op dit Belfort.

     

    http://www.dedriewijzen.nl/


    Het gezellig terras waar het prettig vertoeven is.








    Het interieur bestaat uit één grote ruimte
    maar door de schikking van het meubilair en de steunpilaren creëert het toch
     een gevoel van aparte vertrekken.



     


    De grote wijzerklok is een van de blikvangers van het café.
    Zij is het centrale punt waar u niet naast kan kijken.
    Ze verteld dat u nog rustig kunt blijven zitten of dat het tijd is om te gaan shoppen.
    Want Sluis is toch het winkelstadje bij uitstek!



    De Drie Wijzen is in feite een themacafé
    Zonder te overdrijven maar uitdrukkelijk aanwezig zijn
    afbeeldingen, beeldjes enz.. van deze drie koningen.


    Tegen de wand naast de keuken staat een rek
    met een honderdtal verschillende bierflesjes.
    Op de menukaart prijken er niet zoveel maar toch zijn er een 33-tal bieren te verkrijgen
    waaronder alle Trappisten behalve West-Vleteren.

    Wat ik een beetje mis in een café die de naam "De drie Wijzen" draagt
    zijn eigenlijk de driekoningen bieren van
    Picobrouwerij Alvinne uit Ingelmunster. (Weldra Heule)
    Gaspar, Melchior en Balthazar.
    De flesjes zijn wel in het Stadscafé aanwezig maar jammer genoeg leeg.

    De drie wijzen zijn wel aanwezig als 3 Wijze Menu's (zie website)


    Doordat we tijdens het Karakterbierweekend niet veel tijd gehad hebben om
    gezond te eten sprak de Italiaanse salade ons wel aan.
    Mozzarella, Parmaham, schilfers Parmezaanse kaas en olijven met frisse salade en
    een heerlijke vinaigrette.  Heel lekker.


    Het bier van de maand sprak ons ook wel aan.
    Urthel 7,5 Alc % amber.

    We kregen een Urthel maar het was er wel eentje van 9% Alc. Vol.
    De
    Urthel Hibernus Quentum of Winter Warmer.
    We hadden de versie die nu in Nederland gebrouwen wordt nog nooit geproefd
    zodus geen probleem voor Voske en mij.


    Urthel Tripel - 9% Alc. Vol.
    Brouwerij La Trappe - Koningshoeven NL
    http://www.urthel.com/
    http://www.latrappe.nl/

     



    Prachtig goudblond van kleur
     romige schuimkraag gebroken wit van kleur
    het schuim is wandklevig

    De neus is moutig en fruitig
    ook een licht delicieus alcohol geurtje waarneembaar
    die de
    geurreceptorcellen streelt

    De eerste slok is meteen raak
    zoet en fruitig (Perzik)
    met lichte hoptoetsen.
    een mooie volle smaak

    Kortom een heel lekker evenwichtig bier.
    de afdronk is licht hoppig (aromahop) en blijft hangen.


    Een pracht van een tripel
    De Urthel Hibernus Quentum





    Detail van het mooie glas
    Toch heel iets anders dan de vroegere knoest.


    lees ook op deze blog :
    Hop-it - Koningshoeven (NL) versus Bios (B)
    http://blog.seniorennet.be/bierblog/archief.php?ID=259

    ...Paché...

    07-06-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    06-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Karakterbierweekend HOP 2007 - De Foto's

    Het Karakterbierweekend HOP 2007 is weer voorbij.
    Vermoeid maar uiterst tevreden plaats ik nog vlug de 100 foto's die ik genomen heb
    gedurende de twee dagen op deze bierblog.

    Dat het Karakterbierweekend in stijgende lijn vooruit gaat lijdt geen twijfel.
    Volgens de eerste statistieken springen we zowel in het aantal bezoekers als
    in de geproefde biertjes vóór alle andere edities.

    Veel mensen beginnen stillaan de weg naar het Karakterbierweekend te vinden.
    Ook dit jaar opmerkelijk veel bierproevers uit het buitenland.
    Ook veel leden uit de lokale afdelingen van Zythos waren aanwezig.
    Waarvoor onze dank.


    Kijk en geniet hieronder van de foto's


    Brasserie Millevertus uit Toernich
    had voor de gelegenheid een Karakter 6 pack ontworpen
    en zijn uitstekende Bella Mère in Magnumflessen gevuld.

    Ook Vincent Dillewijns had zijn Vicaris Bruin
    speciaal 1 jaar laten rijpen in het vat
    voor ons KBW



    Een primeur voor het KBW
    De Buitenlust Dubbel op 't vat.

    Hendrik Goris (Buitenlust) proeft hier van zijn buren
    een Rodenbach Grand Cru van 't vat.
    Een WERELDPRIMEUR


    Ook aanwezig op het Karakterbierweekend
    De Sympathieke Dirk Standaert met zijn
    Captain Cooker bier.  Het bier met de Manuka kruiden uit Nieuw-Zeeland
    zie ook :
    http://blog.seniorennet.be/bierblog/archief.php?ID=262


    Rudi Ghequire manager bij Rodenbach hield woord toen ik hem vroeg
    om het foederbier van Rodenbach mee te brengen naar
    het Karakterbierweekend.
     
    Maar niet alleen het foederbier had hij bij
    Maar ook Rodenbach Grand Cru van het vat
    Twee wereld primeurs
    Bedankt Rudy



    Al stonden maar drie bieren afgedrukt in onze cataloog.
    Urbain van de Struise Brouwers had in zijn
    Tapmobiel maar liefst 8 brouwsels mee.
    De Reserva 2006 was naast Struiselensies hun paradepaardjes



    Bier gehopt met wilde Hoppe?
    Dit kon men proeven bij Brasserie La Barbiot


    Ere-genodigden De Keteniers samen met de Hoppigaards
    poseren voor de persfoto's.
    Bedankt voor de foto Walter


    The New Belgium Co. uit Fort Collins U.S.A
    http://www.newbelgium.com/

    Kim Jordan, algemeen directeur ofte CEO, Jeff Lebesch, founder
    John Shireman, Sales director, Zach Nickelson, brouwer, zoon van Kim
    Peter Bouckaert, brewmaster.

     
    Eén van de hoogtepunten van het KBW
    De Keteniers (op foto : Annemie Declercq en Guido Vandermarliere)
    ontvangen de HOP trofee uit de handen van Patrick Vangheluwe
    Gedeputeerde van de provincie
    West-Vlaanderen.



    Dat het KBW hoofdzakelijk een gezellige aangelegenheid is
    waar familie en vrienden met hun kinderen op een verantwoordelijke wijze gezellig kunnen
    proeven bewijst deze foto.
    De kinderen konden terecht in een aangepaste speelruimte


    Veel volk.
    Aangenaam proeven van een 100-tal biertjes
    in een gezellige ruime rookvrije en veilige zaal.



    Zaterdag was de BOB bus aanwezig
    Ieder bezoeker kon bij het verlaten van de zaal
    de promille alcohol in zijn bloed laten meten



    Tot slot één van de vele lofbetuigingen over ons KBW


    Een e-mail van John Simpson uit Engeland


    Hi William

    And talking of that, I wanted to congratulate you, and all the other members
    involved in organising the KBW.  Jeannette and I really enjoyed it.  We go
    to quite a few beer festivals, both in the UK and elsewhere, but we always
    feel that the KBW is special.  We were trying to think what makes it stand
    out from the rest:

    1 Everyone is so friendly and helpful
    2 There is always a good range of beers, many from breweries which we don't
    meet elsewhere
    3 The food is always good, and both the food and the beer is very reasonably
    priced
    4 De Stringe hall is big enough to be comfortable - many festivals feel
    overcrowded
    5 The tombola is great fun - we always get lots of tickets because we enjoy
    the surprises and we know it will always be something good
    6 Everything is so well organised and runs very smoothly - we know that must
    mean a lot of work behind the scenes, but everyone appears very calm
    7 This year was even better for us, as we were able to take advantage of the
    HOP taxi, which also operated very smoothly
    8 An extra bonus was that we stayed in Kortrijk.  We had never been to the
    town before, and were pleasantly surprised by it.  The old churches, river,
    and Begijnhof are really attractive.

    So now we'd like to plan our visit in 2008!  I'm sure you just want to have
    a rest to get over the work from this year's KBW, but I wondered if you
    could tell me which weekend it is likely to be next year: 31 May-1 June or
    7-8 June?

    Thanks again and best wishes

    Cheers!

    Voor nog meer KBW plezier (een 100-tal)
    klik op onderstaande foto


    Voor een ander reportage van ons Karakterbierweekend
    surf naar de Blog van Steven "Hier Stroomt het bier"

    http://bierfestival.wordpress.com/2007/06/06/karakterbierweekend-hop/

    06-06-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    04-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Karakterbierweekend 2007 HOP

     



    HOP bedankt in de eerste plaats
    De Heer Patrick Vangheluwe
    Gedeputeerde van de provincie
    West-Vlaanderen
    Voor het overhandigen van de HOP trofee
    aan De Keteniers uit Poperinge

    HOP bedankt alle Brouwers en Bierfirma's
    die hun beste bieren hebben voorgesteld

    HOP bedankt ook de BOB bus
    voor hun aanwezigheid op zaterdag

    HOP bedankt CC De Stringe
    De pers en de sponsors

    Hop bedankt ook alle Zythologen van de lokale afdelingen, Keteniers, Bloggers, Blogsters en alle bezoekers voor hun aangename aanwezigheid.

    HOP bedankt ook alle mensen die door dubbele boekingen
    toch met hun gedachten bij ons waren

    HOP bedankt ook alle Hoppigaards en medewerkers
    die dit prachtig evenement tot goede banen heeft herleid.

    Na een eerste evaluatie kunnen we nu al spreken
    dat dit het beste Karakterbierweekend van de laatste jaren
    We gaan in stijgende lijn.
    Langzaam maar zeker.

    Met onze persoonlijke slogans eigen aan HOP

    Met liefde voor Bier en Brouwers
    en
    Proeven, Ontdekken en Genieten

    willen we het volgend jaar nog beter doen.


    Tot
    2008

    William Roelens

    Weldra een impressie op deze bierblog


     

    04-06-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    30-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leireken Dark - Een biertje op basis van Boekweit

    Een bier die u nu zaterdag 2 en zondag 3 juni op ons
    Karakterbierweekend kan proeven
    is Leireken Dark
    gebrouwen door Brasserie Silenrieux (provincie Namen)
    voor De Gulden Boot uit Opwijk.

    Het zal voor velen misschien een smaak zijn die niet
    meteen herkenbaar zal zijn
    Maar het loont zeker de moeite om het eens te proeven.

    Het is een biologisch biertje gebrouwen op basis van boekweit.


    Boekweit lijkt een graanproduct , maar is het dus niet. Het meel ervan kan goed worden gemengd met dat van granen. Pannekoeken van zo'n mengsel smaken voortreffelijk. Geroosterde boekweitkorrels heten ook wel kasha en zijn bekend uit de Oost-Europese keuken.

    Leireken Dark 6 % Alc. Vol.
    Brouwerij Silenrieux - Silenrieux
    http://users.belgacom.net/brasserie-silenrieux.be/




    Zeer donker bier met lichte beige schuimkraag
    Het schuim verdwijnt vlug.

    De neus is ietsje zoetzurig
    Het aroma lijkt of het bier geoxideerd is
    wat in geen geval waar is

    Ook de smaak is licht zurig - fruitig
    en heeft ook de  indruk van oxidatie - zoete smaak
    aroma van koffie
    Soms heeft het iets van een Vlaams bruin
    licht bittere nasmaak.

    Eigenlijk valt het moeilijk te beschrijven.
    Het is de boekweit die voor de diverse smaken en aroma zorgt.
    Een complex biertje

    Het heeft een eigen karakter
    Daarom past het precies in de doelstelling van het Karakterbierweekend.




    Leireken Dark, op basis van boekweit


    Alle informatie over het nu komende Karakterbierweekend
    2 en 3 juni 2007
    in zaal De Stringe
    Ommersheimplein 4
    8570 VICHTE - W-Vl
    vind u door te klikken op onderstaande banner

    30-05-2007 om 23:01 geschreven door William Roelens


    29-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aymon - Editie 2006 - De Landtsheer Buggenhout

    Aymon staat voor een ros-blond bier met zacht moutkarakter,
    prachtig boeket en aromatisch bittere smaak.
    Bier op gist met smaakevolutie ,
    houdt het etiket daarenboven beloftes voor een rijke toekomst in.

    Deze zinnen kwamen uit het dagblad “Het Volk” van 17/08/2001.

     

    Ondervoorzitter van HOP Lode Van Biervliet ,
    Boezemvriend Pierre Step en ik waren in 2000 (waar is de tijd?)
    aanwezig op de première van dit bijzondere bier van de Ros Beiaard Bierproevers.

    De voorstelling vond plaats in brouwerij De Landtsheer te Buggenhout in aanwezigheid

    van tal van prominenten waaronder ook de ouders van de vier heemkinderen die
    hetzelfde jaar op het paard gingen plaats vatten.
    Ook Hoppeboer Claerbout uit Poperinge die de hop leverde was aanwezig op
    de voorstelling

    Wat er nadien gebeurde bespaar ik jullie want,
    Chinese restaurants, Dendermondse dancings

    dubbele lijnen en de eerste eredame van Tinneke van Heule
    waren allemaal onderwerpen die er mee te maken hadden.




    Een collector's Item
    Het eerste brouwsel (botteldatum 06.04.2000) van Aymon 7,5 Alc. Vol..
    Misschien te proeven op de Bonte dag van HOP. Wie weet?

     


    En nu 7 jaar later hebben  Voske en ik een fles Aymon Editie 2006 kunnen degusteren

    We waren benieuwd of het bier nog zo lekker smaakt als toen.


    Aymon 8% Alc Vol. (botteldatum 07.06.2006)


    Aymon 8 % Alc.Vol.
    Brouwerij De Landtsheer - Buggenhout

    http://www.malheur.be/flash.html





    Goudblond bier met een mooie witte stevige schuimkraag

    De neus is moutig en fruitig

    De smaak is fruitig, en zoet
    Karamelmoutig
    met een lekkere hopbitterheid.


    Is zeer verfrissend.
    Het bier geeft absoluut zijn 8 Alc.Vol niet weer.
    Dus opletten.
    Ik denk dat het bier niet veel verandert is sinds 2000.
    Behalve de Alc die met 0,5% gestegen is.
    Misschien ietsje minder bitter.
    Maar het blijft toch nog altijd een heel lekker bier.
    De bewaartijd mag er ook zijn.
    5 jaar na botteldatum.

    Editie 2000 gaf maar 3 jaar houdbaarheid aan.
    Alhoewel wij het nog na vijf jaar geproefd hebben in uitstekende kwaliteit



    Een mooi biertje uit Dennemonne

    .

    Het nieuwe etiket vermeld single Hops
    op het oud etiket staan Prisma, Alexis, Nevada en Munich vermeld


    Op de buik van Aymon torst het fiere Ros Beiaard de vier Aymonskinderen
    en op de kraag van de 75 centiliter flessen vindt men een vierdubbel Ros.

    29-05-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    28-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toer de Geuze 2007 (5) - Oud Beersel in Beersel

    In rubriekje 141 van mijn blog was de titel :

    Is "Bersalis" het reddend bier voor de oude Geuze en Kriek van Beersel?

    Zie : http://blog.seniorennet.be/bierblog/archief.php?ID=141

     

    Het antwoord is JA.

    Want onze volgende halte op deze fantastische toer de Geuze 2007

    was de oude Lambiekbrouwerij Oud Beersel.


    Welkom bij Oud Beersel
     


    Gert Christiaens en Roland De Bus twee gedreven jonge mensen

    hebben het samen met een paar enthousiastelingen voor elkaar gekregen.

     

    In een paar jaar tijd hebben ze gezorgd dat er weer nieuw leven komt in de Lambiekbrouwerij.

     


    In 2003 deed Henri Vandervelden de oud eigenaar van de brouwerij nog een oproep om iemand die de brouwerij wilde verder uitbaten.

    Hij was reeds in pensioen en Danny Draps de opvolger kon door de
    hoge Kosten voor een beperkte productie

    De brouwerij niet draaiende houden.

    Ook in die periode was er onterecht veel heisa rond voedselveiligheid en werd de druk op de lambiekbrouwerijen haast ondraagbaar.


    De zolder, voorlopig nog verboden gebied.
    Maar niet voor Zythologen


     

    Door het verkoop van hun Bersalis is er dus weer een heropleving in brouwerij Oud Beersel.

    Wat we alleen maar kunnen toejuichen.

    Bersalis staat symbool voor de verleiding, de zonde en het genot.
    Laat U verleiden door Bersalis, geniet ervan en denk eraan dat een zonde nog nooit zo gerechtvaardigd is want Bersalis brengt leven in de Brouwerij Oud Beersel.





     
    Het sanctuarium van een Lambiekbrouwerij.


    Het doel dat ze voorop stelden was
    de ambachtelijke Lambikbrouwerij van Oud Beersel terug op te starten en zich in te zetten voor de bescherming van de traditionele producten. Traditionele producten weerspiegelen de rijke geschiedenis en Belgische biercultuur, en de mensen laten genieten van uitgesproken en complexe smaken.

    Met de hulp van andere geuzestekers zijn ze er wonderlijk in geslaagd.
    Proficiat mannen.



    Oud Beersel is niet alleen een Lambiekbrouwerij maar ook
    een levend museum



    Voor de brouwerij was het één groot feest......


    .....met een typische specialiteit uit het Pajottenland
    Witte en zwarte pensen


    Ook dit was de Toer de Geuze
    Jongeren gezellig onder de bomen met een Lambiek of Bersalis.

    Voor nog meer geuze-genot klikt op onderstaande foto


    Dit was het laatste deel van Toer de Geuze
    Door gebrek aan tijd konden we onderstaande
     brouwerijen niet meer bezoeken

    Timmermans
    Hanssens
    en 3 fonteinen

    Dit zal voor 2009 zijn of hopelijk eerder natuurlijk!


    28-05-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    23-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ne Rollo - Het nieuw bier van Rollegem (W-Vl)

    Ter promotie van de Folklorefeesten heeft het de Rollegemse Folkloreraad behaagd een nieuw bier geboren te laten worden. Het heet “Ne Rollo” genoemd naar de reus van Rollegem en naar de eerste Heer van Rolleghem in de vroege middeleeuwen.


     


    De Wacho, Voske en ik (Hopredactie en Bierblog) konden natuurlijk op deze voorstelling
    niet afwezig blijven.
    Zo trokken we gisteren (22 mei 2007) richting cafetaria
    van Sporthal de Weimeersen te Rollegem



    Belleman, dichter en volksfiguur Peter Caesens




    Op ludieke wijze en in kostuum vertelde de Belleman van Kortrijk en Rollegem, Peter Caesens
    hoe het bier tot stand is gekomen.

     

    "Ten eerste om nieuw leven in de 31ste Rollegemse Folklorefeesten te blazen en
    ten tweede omdat deze laatste exact 30 jaar officieel bestaan.  
     
    Laten dit de 2 voornaamste redenen zijn waarom dit bier tot stand is gekomen".


    "Rollegem beschikte in de jaren 60 nog over brouwerij-Mouterij Vandeghinste-Delahaye.  Die brachten
    in de tijd een bruin biertje uit met een zure smaak.
    De Folkloreraad zocht meer naar een zoetere bier.

    Eentje met een aparte smaak. 
    Ook zochten we naar een brouwerij die maar een 500 liter wilde brouwen.
    Via bierfirma Druïde uit Deerlijk kwamen we in contact met brouwerij De Graal.

    En zo brouwde Wim naar een recept van zijn eigen gemberbier,
    een lichtere versie van slechts 6,8 % Alc. Vol.3


    "Gemberbier is onze streek niet zo gekend. Als kruid in de keuken, in koekjes en snoep heeft de gember zijn weg gevonden.
    Maar nu ook in dit Rollegems biertje."



    Het etiket is ontworpen door Herwig Derijckere uit Bellegem naar een ontwerp van een tapijtillustratie van een zekere Plateau.


    Peter Caesens, zo fier als een Gemberbier


    De bestuursleden van de Rollegemse Folkloreraad
    heffen het glas op het welslagen van de komende Folklorefeesten


    De feesten nemen plaats op
    van 24 tot 26 augustus 2007 in Rollegem (Kortrijk)(W-Vl)


    Ne Rollo, mooi poserend met ondergaande zon.
    Een Gemberbiertje uit de ketels van brouwerij "De Graal"

    Omdat het bier nog vrij jong is
    wordt het later nog op deze bierblog besproken.

    Ter info: de verkoopsprijzen
    1 fles = 1,50 euro 6 flessen = 7,5 euro 12 flessen = 15 euro
    Vaderdag actie 6 flessen voor 6 euro
    Te bestellen bij Hoorens Jean-Pierre Tulpenpark 7 Rollegem
    tel: 056 22 62 53


    23-05-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    21-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duvel Apero

    Een kratje Duvel hebben we altijd in huis.

    Het is een biertje die we als aperitief of op het eind van een lekkere maaltijd
    zouden durven ontkurken.

    De bierbespreking houd ik voor een latere keer.

    Toen we vanmiddag in de Colruyt inkopen deden.
    was een bediende juist bezig met nieuwe geschenkverpakkingen in de schappen
     te plaatsen.

    Duvel Apero


    De inhoud van de doos is een 75cl fles
    en twee kleine aperitiefglaasjes (proefglaasjes) genaamd
    "DUVEL APERO"

    Volgens de verppakking :

    Duvel schenkt men in een uniek glas.
    Dank zij de prachtige gulle vorm geniet u optimaal
    van een karaktervol bier.
    Het Duvel Aperoglas heeft dezelfde herkenbare vorm
    maar met een bescheidener inhoud.
    Duvel Aperoglazen en de 75cl fles vormen de ideale combinatie
    om samen te genieten van Duvel als aperitief.
    Voor Duvel uit de  33cl fles gebruikt u best het standaard Duvel glas


    Verpakking "Duvel Apero" - Een 75cl Duvel fles en twee leuke aperitiefglaasjes.




    De rugzijde van de doos met onderaan de verhouding
    standaardglas en Aperoglaasje


    Toch mooi om in huis te hebben en met zijn tweetjes er van te genieten.


    Voor de verzamelaars
    een nieuw proefglaasje

    21-05-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    18-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jammer - Het laatste BierProefFestival van Vilvordia.

    Bierproeven (met de nadruk: proeven) op een studenten campus  komt niet alle dagen voor.

    En het was waarschijnlijk ook de laatste keer dat we dit konden meemaken.

    Want het Vilvordia BierProefFestival stopt definitief met te bestaan.

    Het festival ging voor het laatst door in het Atheneum Horteco te Vilvoorde.

     

    Voske en ik waren maar al te blij dat we deze laatste editie nog konden mee maken. 

    Met een dochter die op elk ogenblik kon bevallen van een tweede kleinkind
    moesten we keuzes maken. 

    Een geruststellend telefoontje dat het nog niet voor de dag
    van het BierProefFestival zou zijn
    besloten we toch om zondag laatst richting Vilvoorde te trekken.

     

    De studenten van Vilvordia met Senior Honoris Causa Steven Vermeylen (Coördinator van het festival) hadden voor de gelegenheid een buitengewone bierkaart voorgeschoteld.

    Een 70-tal uitzonderlijke biertjes stonden er op afgedrukt.  In een rookvrije zaal konden we in zeer goede proefomstandigheden genieten van deze prachtige waaier van Belgische bieren.


    Op deze campus ging voor het laatst
    het Vilvordia BierProefFestival door.
    Een realisatie van de Studentenclub Vilvordia
    .

    Vilvordia was dé studentenclub voor toekomstige tuinarchitecten, landschapsarchitecten en milieuzorgers. De club was ook lid van het overkoepelend  orgaan B.S.K.
    (Brussels Senioren Konvent), dat naast een aantal regionale clubs, alle studentenclubs van de Erasmushogeschool onder haar vleugels draagt.


    We zullen ze verdorie missen de vriendelijke studenten van Vilvordia.



    In een rookvrije zaal en in optimale proefomstandigheden
    konden Voske en ik enkele biertjes proeven van de 70 op de lijst.
    (Bedankt Walter voor de foto)


    Voske en ik deelden telkenmale een flesje.
    Een grote fles werd gedeeld met Bianca en Thierry


    We proefden het eerst een Babouche Mortal van het vat
    van Mortal beers uit Jamagne
    http://www.mortalsbeers.be/

    Dit biertje werd volgens het programmaboekje gebrouwen
    ter gelegenheid van de Jaarlijkse opendeurdagen.

    5,6 % Alc. Vol

    Donkerblond biertje met weinig schuim

    De neus is zeer kruidig
    ook ietsje muffig
    een beetje geur van fruitkauwgom

    De smaak is zeer kruidig
    zoet maar toch een lichte bitterheid.
    Het bier heeft weinig body.
    maar toch een snoepje van een ander soort snoep dat we gewoon zijn.
    Voor de liefhebbers



    Atoc'Ale een biertje met Canadese Veenbessen
    van brouwerij brasserie Bouillon.
    http://www.brasseriedebouillon.be/

    Dit biertje die werd gebrouwen in opdracht voor "Saveurs du Quebec"
    Een winkel in La Louvière gespecialiseerd in Canadese producten.

    6,5 %Alc.Vol
    Oranje van kleur
    Weinig schuim

    De neus is zurig zoet
    aroma van Perzik (Het zullen wel de veenbessen zijn)

    Het bier komt een beetje platjes over maar is zeer fris
    de smaak van perzik en zure appeltjes
    appelcider
    weinig bitterheid
    maar toch iets speciaal
    lekker en dorstlessend.


    l'Ambrée de Mozet van Brasserie Saint-Monon uit  Ambly-Nassogne

    6,5 % Alc.Vol.
    Donker amber van kleur
    Beige schuimkraag

    De neus bied niet veel aroma
    toch kruidig en moutig
    zoet

    De aanhef is zoet
    Een lichte honingsmaak streelt de smaakpapillen
    toetsen van tijm?

    Het biertje maakt geen al te sterke indruk op mij




    Bjeizelèreke van brouwerij St. Canarus
    http://users.telenet.be/SintCanarus/index_CanarusBier.html
    gebrouwen voor het oudercomité van Beerzel

    6,5 % Alc. Vol.
    Donker blond bier
    met witte schuimkraag

    De neus is overwegend alcohol ondanks zijn 6,5% Alc.Vol.
    Kruidige toetsen

    De alcohol overheerst toch ietsje te veel
    Kruidig en zoet
    ook ietsje licht zurig
    Een biertje zonder evenwicht

    Normaal stond de Grand Cru 8,5 % op de bierlijst
    maar er moeten enkele flesjes van 6,5 % in de bak geslopen zijn.
    Door het hoge alcoholaroma en de opdringere alcoholsmaak deed bij mij het
    vermoeden ontstaan dat er een verkeerd etiket op het flesje gekleefd was.


    Santé X van Brasserie fantôme uit Soy
    http://www.fantome.be/
    elk jaar wordt het Santé bier gebrouwen ter gelegen het weekeind
    van het Goede doel die plaats grijpt in en rond de brouwerij..
    Dit weekeind wordt ingericht door de Heikantse Bierliefhebbers

    7 % Alc. Vol.
    Oranje blond van kleur

    Een zeer kruidige neus
    toetsen van cayennepeper
    aroma's van een kruidentuiltje
    Oregano

    Een zeer kruidige smaak
    u proeft echt de smaak van een pizza
    Iets heel speciaals
    ook ietsje zurig
    volmondig
    Eentje is meer dan genoeg.



    Jessenhofke gebrouwen door De Proefbrouwerij
    voor Demobrouwerij en Bed & Breakfast "Jessenhofke"
    http://www.jessenhofke.be/


    8 % Alc. Vol.
    Blond biertje met witte stevige schuimkraag.

    Het aroma is zoet
    Moutig

    De smaak is moutig
    fruitige toetsen
    bitter
    het vloeit bitter uit
    een lekker evenwichtig biertje




    Buffalo Belgian Stout van de Oost-Vlaamse brouwerij Van Den Bossche
    http://www.paterlieven.be/
    Gebrouwen voor de export (USA)
    Gelukkig konden we ook genieten van een 75Cl fles met een prachtig etiket.

    9 % Alc.Vol.
    Donkerbruin, bijna zwart
    beige romige schuimkraag

    De neus laat ons gebrande mout ruiken
    ook toetsjes van Alcohol
    Chocolade

    Een zoete aanhef
    een chocoladesmaak
    gebrande koffie
    Een droge afdronk

    Een prachtige afsluiter





    Links vooraan : Coördinator en bezieler van het festival
    Senior Honoris Causa Steven Vermeylen met enkele oud-studenten.
    Hij zag dat de twaalfde editie goed was.




    De Heerlijke BBQ mocht er ook zijn.


    Een beetje bedrukt kijkend
    Het was de laatste keer.
    Vilvordia BierProefFestival houd op met te bestaan.

    maar...... Steven kennende.....


    Steven en studenten, Proficiat.
    Bedankt voor de goede ontvangst.
    Voor de mooie bierkaart
    Voor het prachtig BierProefFestival

    Stephanie dochter van mij.
    Bedankt voor het wachten om een kindje te kopen
    zodat we konden genieten in Vilvoorde



    Door te klikken op onderstaande foto
    kun je verder nagenieten

    18-05-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    15-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toria, het bier van de Hoevebrouwers uit Zottegem.

    Zottegem had in de loop der jaren 11 brouwerijen binnen de stadsmuren. 

    De voornaamste waren wel Brouwerij De Klok,

    Brouwerij De Winne later Meiresonne, Brouwerije-Mouterij gebroeders De Meyer

    en Brouwerij Marcel Crombé.

    Deze laatste sloot enkele jaren terug haar brouwersdeuren
    en is nu in feite een bierfirma. 

    De bieren worden gelukkig verder gebrouwen door Marc Strubbe in Ichtegem.

    De sluiting van brouwerij Crombé  was een spijtige zaak voor het zo levende Zottegem.

    Maar er is weer hoop. 
    Kjell Spoormans en Hilde Squire hebben momenteel een bierfirma opgericht. 

    De Hoevebrouwers.

    De bedoeling is om in 2008 te starten met een eigen brouwerij in hun vierkantshoeve
    (vandaar de naam Hoevebrouwers) aan de Gentse steenweg 217 te Zottegem.

    Beiden zijn bio-ingenieurs en hebben een opleiding gevolgd aan KaHo St-Lieven in Gent. 

    Ze volgden een vervolmakingscursus bij Picobrouwerij Alvinne.

     

    Ze hebben reeds twee artisanale bieren naar eigen recept:

    De Koekelaring (roodbruin 6,5%)
    en een Toria (blond 6,5%)

    De Koekelaring wordt momenteel gebrouwen bij De Graal in Brakel.

    Toria werd voor het eerst gebrouwen bij Alvinne in Ingelmunster
    maar door de vraag naar grotere hoeveelheden en commerciële succes
    werd overgestapt naar De Proefbrouwerij in Lochristi.


    Het is het Toriabier dat ik wil voortsellen.



    TORIA - 6,5 % Alc. Vol.
    Naar een recept van de hoevebrouwers
    http://www.dehoevebrouwers.be/
    Gebrouwen bij De Proefbrouwerij - Lochristi
    http://www.proefbrouwerij.com/



    Een blond biertje met een zeer fijne witte schuimkraag.
    Het schuim is mooi wandklevig.

    De neus is fruitig en hoppig
    met een licht aangenaam alcoholaroma die in het geheel niet stoort.

    De smaak is zoals de neus
    fruitig en hoppig.
    met een lichte bitterheid die goed tot zijn recht komt.
    Die bitterheid maakt van het biertje een heerlijke dorstlesser.

    Kortom een mooi en evenwichtig bier.


    Toria : De naam is geïnspireerd op een Zottegemse volksfiguur,
    die lange tijd in een brouwerij werkzaam was.
    Daarna werd hij uitbater van café Toria wat hem de bijnaam van Toriatje opleverde.
    (bron : De Zytholoog)
     


    Het informatief etiket met de brouwerszegel bovenaan.


    De Hoevebrouwers : Kjell Spoormans en Hilde Squire
    Wij van HOP zijn maar al te blij dat deze jonge brouwers met hun bieren
    te gast zijn op ons Karakterbierweekend op 2 en 3 juni 2007 te Vichte.



    Inlichtingen over dit unieke bierevenement
    klik op onderstaande foto




    Voor een impressie van de editie 2006
    klik op onderstaande banner

    15-05-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    13-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kunst en wereldmuziek - Bokbier en de Narrenkoning. Perfect combineerbaar.

    Een bezoek aan een gezellige babbel-en smulkroeg zoals "De Narrenkoning" in Outrijve 
    komt soms onverwachts.

    Voske en ik waren op 6 mei uitgenodigd door Lode Bogaerts
    van Horecasol Kortrijk en zijn vriendin Dienke op
    "Sculptuur 2007- Degrees" Een prestigieus Kuntsproject op de Kwarmont.

    De Plaats van af^praak was "Beukenhof-Phoenix Galleries".
    Deze tuingalerij is bekend om de tentoonstellingen van kunstenaars over de ganse wereld.

    Vriendin Dienke alias ArthurVenus , de Kortrijkse accordeoniste met wereldmuziek begeleide de bezoekers door de expotuin van 3,5 ha van kunstwerk naar kunstwerk. Kunstenaars uit België, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Spanje, Zwitserland, Australië en Roemenië geven een artistiek uniek gegeven in een prachtig stuk natuur van de Vlaamse Ardennen.
    Vooraleer we naar de Narrenkoning gaan wil ik u eerst enkele foto's laten zien
    van dit prachtige kunstdecor.



    Galerij Beukenhof-Phoenix Galleries
    met vooraan in het gras "5 x babyhoofden" van Carla Rump


     
    Een mooi beeld, prachtig integreerd in het groen
    Edward Vandaele - Hommage aan Edgar Degas



    Hier een mooi beeld hoe prachtig en uitgestrekt het domein is.
    http://www.beukenhof.com/historiek.asp


    Vriendin en kunstenares Dienke beter gekend als Arthus Venus
    speelde er haar mooie en ingetogen Wereldmuziek.
    kortom prachtig.




    Kwaremont ligt niet zo ver van Outrijve.
    Dus een ideale gelegenheid om na het kunstbezoek
    een streekbiertje te gaan degsuteren in de Narrenkoning.



    Smul- en babbelkroeg De Narrenkoning
    gelegen naast het kerkje van Outrijve.


    De gaper aan de gevel maakt meteen duidelijk dat we hier
    met geen gewone kroeg te doen hebben.



    Ook kunst op het buitenterras.
    Maar wel van een andere soort.



    Groen, geel, rood. Felle kleuren en ronde vormen
    maken deze kroeg zo speciaal


    Het bier van Dany en Marleen (Slaapmutske)
    is hier ook te verkrijgen.
    De roze dame vestigd er onze aandacht op.




    Oog voor detail.
    Een belangrijk onderdeel van een themakroeg.

     


    Het café is niet zo groot
    Maar het schept ruimte door haar unieke kleuren.


    Gewaagde kleurcombinatie's - Herbergkunst.


    Tientallen wekkers aan de muur.
    U kan zelf bepalen wanneer u thuis moet zijn.


    Een leuk kinderhoekje.


    We dronken er een Leutebokbiertje


    LEUTEBOKBIER 7,5 % Alc. Vol.
    BIOS - Ertvelde
    http://www.vansteenberge.com/



    Leutebok - geschonken in een soort tuimelglas.
    Neem het houten blokje weg en je kan nergens meer heen
    met uw biertje.



    Het kleur van dit biertje is donkerrood
    een dikke licht beige schuimkraag
    Een klein beetje saturisatie.

    De neus heeft onz een moutachtig aroma
    kruidig

    de smaak is ietsje zurig
    caramel
    een lichte bitterheid streelt de smaakpapillen
    een beetje geparfumeerd.
    De lichte saturisatie was waarneembaar maar stoorde niet echt

    een droge afdronk
    Mooi biertje

    Leute Bokbier werd voor het eerst door brouwerij Van Steenberge gebrouwen in 1927. In het Vlaams betekent 'Leute' plezier, en bier geeft plezier. De bok en de hopperank in het logo duiden op de aanwezigheid van bokken op de toenmalige brouwerij-boerderij, met zijn aanpalende hoppevelden. Helaas, met het verdwijnen van de landbouw-activiteiten op het bedrijf verdween ook het Leute Bokbier. Maar na precies 70 jaar, verscheen Leute Bokbier opnieuw ten tonele in 1997. Al het goede van vroeger en de kennis van heden worden verenigd in een uniek bier.

    Het Leutebokbiertje zal ook te proeven zijn op het
    Karakterbierweekend van HOP op 2 en 3 juni 2007 te Vichte.

     


    http://www.karakterbierweekend.be

    13-05-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    10-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Captain Cooker Manuka Beer - Van Nieuw Zeeland naar België.

    Kruiden zijn smaakmakers die de kwaliteit van een bier bepalen.
    In België is het gebruik van kruiden in ons Nationaal gerstenat een normale zaak.
    In Duitsland met hun
    uit 1516 stammende Reinheidsgebot was het toevoegen van kruiden verboden. Hoewel het officieel niet meer van kracht is voegen de meeste Duitse brouwers nog steeds geen andere grondstoffen toe.
    Voordat hop gebruikt werd om een bittere smaak in het bier te verkrijgen werd er een kruidenmengsel gebruikt, dat in België gruut werd genoemd.
    Het gruutrecht was in feite een voorloper van de accijnsbelasting.
    Denk maar aan het Gruuthuse in Brugge.



    Gruuthuse in Brugge.

    Naast het gruut gebruikte men o.a. ook bekelaar - of jeneverbes - salie, duizendblad, bilzenkruid, anijs, peterselie, laurier, rozemarijn, hars, koriander, gentiaanwortel, brandnetel, paardebloem, polei, wintergroen, munt, jeneverbes, Kardemon enz...
    Nu kan men geen kruid meer bedenken of men voeg het toe aan het bier.
    Zo ook het Nieuw Zeelandse kruid "Manuka".



    Roze Manuka

    Manuka komt uit dezelfde familie als tea tree en staat ook wel bekend als de Nieuw Zeelandse “tea tree”. Door de chemische samenstelling werkt Manuka
    vele malen sterker dan de Australische “tea tree” bij de bestrijding van bacteriën en schimmels
    . Bovendien is zij zachter voor de huid. De olie is gelig van kleur, goed vloeibaar en de geur is wat houtachtig, in de verte lijkend op hooi.

    Traditioneel gebruik

    Het gebruik van de bladeren en bast van de Manuka boom is al van oudsher bekend bij de Maori. Aftreksels werden o.a. gebruikt voor huidproblemen, problemen van de urinewegen, verlichting van koorts en reumatische pijnen. De olie wordt voor het eerst genoemd in 1770 als kapitein James Cook kennis maakt met de Manuka boom. Hij dronk thee van de bladeren en noemde de boom al gauw “tea tree”.

    Algemene eigenschappen

    Sterk anti-bacterieel, sterk schimmeldodend
    , sterk huidregenererend, kalmerend op de huidzenuwen, slijmoplossend, ontstekingsremmend, anti-reumatisch, jeukstillend, anti-allergisch.

    http://www.aroveda.com/html/manuka.html

    Dit Manuka bier is eigenlijk een recept van de Britse ontdekkingsreiziger James Cook.
    Op een van zijn reizen kwam hij in contact met de Maori uit Nieuw Zeeland.
    Hij leerde de Manuka en zijn eigenschappen kennen. (zie hierboven)

    De herontdekking van dit bier was de verdienste van de 'Mussel Inn',
    een taverne en huisbrouwerij in Onekaka Golden Bay (Zuid IJsland)
    Met enige aanpassing aan het recept brouwen ze reeds10 jaar dit bier.
    Het was enkel daar dat men dit uitzonderlijk biertje kon proeven.
    Dank zij landgenoot Dirk Standaert uit Gent kwam door samenwerking met
    de 'Mussel Inn' het bier in België terecht.
    Het wordt nu gebrouwen in De Proefbrouwerij te Lochristi
    (bron : De Zytholoog)


    Captain Cooker Manuka Beer 5,7 % Alc. Vol.
    http://www.captaincooker.com/



    Amberkleurig biertje met een licht beige schuimkraag
    fijne bellen

    De neus ruikt naar kruiden
    ook zoete toetsen
    citrus

    Een zoete aanhef
    Een smaak van pompelmoes (kinine)
    bitter en volmonig biertje
    Een droge afdronk
    Een lekker degustatiebiertje voor de liefhebbers.


    Het zwart/roze etiket met de gegevens


    Het Manukabier zal ook te proeven zijn op het
    Karakterbierweekend van HOP op 2 en 3 juni 2007 te Vichte.
    Dirk Standaert zal ter plaatse uitleg geven over dit speciaal biertje.


    Voor meer informatie klik op foto

    10-05-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    08-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toer de Geuze 2007 (4) - Lindemans in Vlezenbeek

    Onze Toer de Geuze gaat verder naar Vlezenbeek.
    Daar ligt waarschijnlijk een van de bekendste brouwerijen van het
    Pajottenland,  nl brouwerij Lindemans.

    http://www.lindemans.be/

    De productiecapaciteit in 2006 was 76.500 hl, waarvan 40% bestemd was voor export naar o.a. Frankrijk, Verenigde Staten, Zwitserland, Duitsland, Zweden, Nederland, Japan, Argentinië, Engeland, Italië, Portugal,...

    Brouwerij Lindemans is de voorloper van de zoetere kriek.
    Door hen is er een ware rage ontstaan met de vraag naar kriek- en fruitbieren.
    Die fruitbieren zijn momenteel de terrasbieren bij uitstek.

    Om de echte smaak van weleer te doen herleven, brouwde Lindemans
    een nieuwe Oude kriek naar een recept al la Belle Epoque.
    Een kriek Cuvée René Grand Cru.
    Deze kriek verdiend een waardige plaats naast hun oude Geuze.
    Dit nieuwe brouwsel stond natuurlijk op ons verlanglijstje om het te proeven.


    Om eens een ander sfeer op te snuiven en om te tonen hoe mooi een
    brouwerij kan zijn heb ik een paar foto's van de brouwzaal genomen
    anders dan anders.

    Voor een sfeerbeeld van De Toer de Geuze bij Lindemans
    verwijs ik naar de foto onderaan deze rubriek.


    Kunst in brouwerij Lindemans



    De Troch - Wambeek
    Mort Subite - Kobbegem
    De Cam - Gooik

    Voor een kleine fotoreportage
    klik op onderstaande foto

    08-05-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    06-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aan pasief watertoerisme doen met een skobiak in de buurt.

    Op 1 mei vooraleer we naar de Handlsbeurs van Tielt trokken om de Halleschelle
    als streekproduct van het Molenland op de gevoelige plaat vast te leggen,
    (lees hier :
    http://blog.seniorennet.be/bierblog/archief.php?ID=258)
    zijn Voske en ik eerst passief aan watertoerisme gaan doen.

    Waar kom men dat beter doen dan van op het terras van 't Oude Sashuis in Astene.
     Met een biertje van het huis voor ons neus genoten we van de vele vaartuigjes die voorbij vaarden.
    De Sasmeester moest regelmatig zijn brug openfraaien voor de grotere boten.
    Ook de fietsroute langs de Golden River (De Leie) was een drukke bedoening.


    Links 't sas van Astene en rechts de herberg 't Oude Sashuis


    't Sas van Astene een pareltje van watergebonden erfgoed.


    Aan de sluis staan twee sasmeestershuizen. 
    In één daarvan baat vzw Historische vaartuigeneen klein museum uit. 
    Het is tevens ook een herberg met piepkleine kamertjes waar u iets kan nuttigen. 
    Daarnaast in het andere huisje (rechts)  is het bureel van de sasmeester gevestigd.




    In het kleine haventje liggen enkele oude boten.
    Onder andere "Den Oeden schobiak" uit 1899.
    Lukas Van Bruwaene eigenaar van de herberg en van deze
    historische tjalk stelt zijn boot nog altijd ter beschikking aan personen
    die een vaartocht willen maken.
    Alle tochten zijn maatwerk.



    Een vreemde gast heet u welkom bij het betreden van
    't oude Sashuis


    Lukas Van Bruwaene en zijn jonge helper op de werkvloer in
    een van de twee kleine gelagzaaltjes.


    Het kleine toogje, met de tapinstallatie voor het huisbier
    Schobiak (ook skobiak genoemd).


    Het hoofd in klei van uitbater Lukas Van Bruwaene naast ander
    schippersattributen.

      

      
    Twee piepkleine gelagkamertjes waar het gezellig is te vertoeven.


    Op de bovenverdieping is een klein scheepsvaartmuseum gevestigd.

    Hoe kan het ook anders.
    Voske ein ik degusteerden er het huisbier Skobiak (ook : Schobiak genoemd)
    Schobiak betekent schavuit.





    Blonde Schobiak van 't vat 7,2 % Alc Vol. - Liefmans Breweries.

    Vroeger brouwde Louwaege uit Kortemark ook een Skobiak.
    De beeltenis op het glas is hetzelfde als het vroegere etiket van Louwaege
    Volgens de uitbater komt dit bier van Liefmans Breweries (Riva)
    Trouwens bijna alle bieren op de kaart zijn van Liefmans afkomstig




    Schobiak of Skobiak, het huisbiertje van 't oud Sashuis


    Detail van het embleem op het glas van de Skobiak (ook .....genoemd).

    Goudblond helder biertje.
    Met witte dikke schuimkraag.
    Het schuim is wandklevig.
    Toch weinig koolzuurpareling.

    Een fruitig en moutig aroma
    Het fruitige is van de gist
    ook iets scherps in de neus

    een zoete aanhef
    moutig en fruitig zoals het aroma
    weinig body
    zoete afdronk

    Een commercieel biertje
    die de meeste eendagstoeristen wel zal lusten.

    Een vat moet lopen zegt Lukas.
    Daar er tijdens de week of door slechte weersomstandigheden niet veel volk komt opdagen
    heeft de uitbater besloten om enkel dit bier van 't vat te verkopen.

    Dat het om een etiketbier gaat, is zeker.
    Welk?  Dat is aan jullie om het te achterhalen.

    06-05-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!