Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
13-05-2007
Kunst en wereldmuziek - Bokbier en de Narrenkoning. Perfect combineerbaar.
Een bezoek aan een gezellige babbel-en smulkroeg zoals "De Narrenkoning" in Outrijve komt soms onverwachts.
Voske en ik waren op 6 mei uitgenodigd door Lode Bogaerts van Horecasol Kortrijk en zijn vriendin Dienke op "Sculptuur 2007- Degrees" Een prestigieus Kuntsproject op de Kwarmont.
De Plaats van af^praak was "Beukenhof-Phoenix Galleries". Deze tuingalerij is bekend om de tentoonstellingen van kunstenaars over de ganse wereld.
Vriendin Dienke alias ArthurVenus , de Kortrijkse accordeoniste met wereldmuziek begeleide de bezoekers door de expotuin van 3,5 ha van kunstwerk naar kunstwerk. Kunstenaars uit België, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Spanje, Zwitserland, Australië en Roemenië geven een artistiek uniek gegeven in een prachtig stuk natuur van de Vlaamse Ardennen. Vooraleer we naar de Narrenkoning gaan wil ik u eerst enkele foto's laten zien van dit prachtige kunstdecor.
Galerij Beukenhof-Phoenix Galleries met vooraan in het gras "5 x babyhoofden" van Carla Rump
Een mooi beeld, prachtig integreerd in het groen Edward Vandaele - Hommage aan Edgar Degas
Leutebok - geschonken in een soort tuimelglas. Neem het houten blokje weg en je kan nergens meer heen met uw biertje.
Het kleur van dit biertje is donkerrood een dikke licht beige schuimkraag Een klein beetje saturisatie.
De neus heeft onz een moutachtig aroma kruidig
de smaak is ietsje zurig caramel een lichte bitterheid streelt de smaakpapillen een beetje geparfumeerd. De lichte saturisatie was waarneembaar maar stoorde niet echt
een droge afdronk Mooi biertje
Leute Bokbier werd voor het eerst door brouwerij Van Steenberge gebrouwen in 1927. In het Vlaams betekent 'Leute' plezier, en bier geeft plezier. De bok en de hopperank in het logo duiden op de aanwezigheid van bokken op de toenmalige brouwerij-boerderij, met zijn aanpalende hoppevelden. Helaas, met het verdwijnen van de landbouw-activiteiten op het bedrijf verdween ook het Leute Bokbier. Maar na precies 70 jaar, verscheen Leute Bokbier opnieuw ten tonele in 1997. Al het goede van vroeger en de kennis van heden worden verenigd in een uniek bier.
Het Leutebokbiertje zal ook te proeven zijn op het Karakterbierweekend van HOP op 2 en 3 juni 2007 te Vichte.
Captain Cooker Manuka Beer - Van Nieuw Zeeland naar België.
Kruiden zijn smaakmakers die de kwaliteit van een bier bepalen. In België is het gebruik van kruiden in ons Nationaal gerstenat een normale zaak. In Duitsland met hun uit 1516 stammende Reinheidsgebot was het toevoegen van kruiden verboden. Hoewel het officieel niet meer van kracht is voegen de meeste Duitse brouwers nog steeds geen andere grondstoffen toe. Voordat hop gebruikt werd om een bittere smaak in het bier te verkrijgen werd er een kruidenmengsel gebruikt, dat in België gruut werd genoemd. Het gruutrecht was in feite een voorloper van de accijnsbelasting. Denk maar aan het Gruuthuse in Brugge.
Gruuthuse in Brugge.
Naast het gruut gebruikte men o.a. ook bekelaar - of jeneverbes - salie, duizendblad, bilzenkruid, anijs, peterselie, laurier, rozemarijn, hars, koriander, gentiaanwortel, brandnetel, paardebloem, polei, wintergroen, munt, jeneverbes, Kardemon enz... Nu kan men geen kruid meer bedenken of men voeg het toe aan het bier. Zo ook het Nieuw Zeelandse kruid "Manuka".
Roze Manuka
Manuka komt uit dezelfde familie als tea tree en staat ook wel bekend als de Nieuw Zeelandse tea tree. Door de chemische samenstelling werkt Manuka vele malen sterker dan de Australische tea tree bij de bestrijding van bacteriën en schimmels. Bovendien is zij zachter voor de huid. De olie is gelig van kleur, goed vloeibaar en de geur is wat houtachtig, in de verte lijkend op hooi.
Traditioneel gebruik
Het gebruik van de bladeren en bast van de Manuka boom is al van oudsher bekend bij de Maori. Aftreksels werden o.a. gebruikt voor huidproblemen, problemen van de urinewegen, verlichting van koorts en reumatische pijnen. De olie wordt voor het eerst genoemd in 1770 als kapitein James Cook kennis maakt met de Manuka boom. Hij dronk thee van de bladeren en noemde de boom al gauw tea tree.
Algemene eigenschappen
Sterk anti-bacterieel, sterk schimmeldodend, sterk huidregenererend, kalmerend op de huidzenuwen, slijmoplossend, ontstekingsremmend, anti-reumatisch, jeukstillend, anti-allergisch.
Dit Manuka bier is eigenlijk een recept van de Britse ontdekkingsreiziger James Cook. Op een van zijn reizen kwam hij in contact met de Maori uit Nieuw Zeeland. Hij leerde de Manuka en zijn eigenschappen kennen. (zie hierboven)
De herontdekking van dit bier was de verdienste van de 'Mussel Inn', een taverne en huisbrouwerij in Onekaka Golden Bay (Zuid IJsland) Met enige aanpassing aan het recept brouwen ze reeds10 jaar dit bier. Het was enkel daar dat men dit uitzonderlijk biertje kon proeven. Dank zij landgenoot Dirk Standaert uit Gent kwam door samenwerking met de 'Mussel Inn' het bier in België terecht. Het wordt nu gebrouwen in De Proefbrouwerij te Lochristi (bron : De Zytholoog)
Amberkleurig biertje met een licht beige schuimkraag fijne bellen
De neus ruikt naar kruiden ook zoete toetsen citrus
Een zoete aanhef Een smaak van pompelmoes (kinine) bitter en volmonig biertje Een droge afdronk Een lekker degustatiebiertje voor de liefhebbers.
Het zwart/roze etiket met de gegevens
Het Manukabier zal ook te proeven zijn op het Karakterbierweekend van HOP op 2 en 3 juni 2007 te Vichte. Dirk Standaert zal ter plaatse uitleg geven over dit speciaal biertje.
Onze Toer de Geuze gaat verder naar Vlezenbeek. Daar ligt waarschijnlijk een van de bekendste brouwerijen van het Pajottenland, nl brouwerij Lindemans.
De productiecapaciteit in 2006 was 76.500 hl, waarvan 40% bestemd was voor export naar o.a. Frankrijk, Verenigde Staten, Zwitserland, Duitsland, Zweden, Nederland, Japan, Argentinië, Engeland, Italië, Portugal,...
Brouwerij Lindemans is de voorloper van de zoetere kriek. Door hen is er een ware rage ontstaan met de vraag naar kriek- en fruitbieren. Die fruitbieren zijn momenteel de terrasbieren bij uitstek.
Om de echte smaak van weleer te doen herleven, brouwde Lindemans een nieuwe Oude kriek naar een recept al la Belle Epoque. Een kriek Cuvée René Grand Cru. Deze kriek verdiend een waardige plaats naast hun oude Geuze. Dit nieuwe brouwsel stond natuurlijk op ons verlanglijstje om het te proeven.
Om eens een ander sfeer op te snuiven en om te tonen hoe mooi een brouwerij kan zijn heb ik een paar foto's van de brouwzaal genomen anders dan anders.
Voor een sfeerbeeld van De Toer de Geuze bij Lindemans verwijs ik naar de foto onderaan deze rubriek.
Aan pasief watertoerisme doen met een skobiak in de buurt.
Op 1 mei vooraleer we naar de Handlsbeurs van Tielt trokken om de Halleschelle als streekproduct van het Molenland op de gevoelige plaat vast te leggen, (lees hier : http://blog.seniorennet.be/bierblog/archief.php?ID=258) zijn Voske en ik eerst passief aan watertoerisme gaan doen.
Waar kom men dat beter doen dan van op het terras van 't Oude Sashuis in Astene. Met een biertje van het huis voor ons neus genoten we van de vele vaartuigjes die voorbij vaarden. De Sasmeester moest regelmatig zijn brug openfraaien voor de grotere boten. Ook de fietsroute langs de Golden River (De Leie) was een drukke bedoening.
Links 't sas van Astene en rechts de herberg 't Oude Sashuis
't Sas van Astene een pareltje van watergebonden erfgoed.
Aan de sluis staan twee sasmeestershuizen. In één daarvan baat vzw Historische vaartuigeneen klein museum uit. Het is tevens ook een herberg met piepkleine kamertjes waar u iets kan nuttigen. Daarnaast in het andere huisje (rechts) is het bureel van de sasmeester gevestigd.
In het kleine haventje liggen enkele oude boten. Onder andere "Den Oeden schobiak" uit 1899. Lukas Van Bruwaene eigenaar van de herberg en van deze historische tjalk stelt zijn boot nog altijd ter beschikking aan personen die een vaartocht willen maken. Alle tochten zijn maatwerk.
Een vreemde gast heet u welkom bij het betreden van 't oude Sashuis
Lukas Van Bruwaene en zijn jonge helper op de werkvloer in een van de twee kleine gelagzaaltjes.
Het kleine toogje, met de tapinstallatie voor het huisbier Schobiak (ook skobiak genoemd).
Het hoofd in klei van uitbater Lukas Van Bruwaene naast ander schippersattributen.
Twee piepkleine gelagkamertjes waar het gezellig is te vertoeven.
Op de bovenverdieping is een klein scheepsvaartmuseum gevestigd.
Hoe kan het ook anders. Voske ein ik degusteerden er het huisbier Skobiak (ook : Schobiak genoemd) Schobiak betekent schavuit.
Vroeger brouwde Louwaege uit Kortemark ook een Skobiak. De beeltenis op het glas is hetzelfde als het vroegere etiket van Louwaege Volgens de uitbater komt dit bier van Liefmans Breweries (Riva) Trouwens bijna alle bieren op de kaart zijn van Liefmans afkomstig
Schobiak of Skobiak, het huisbiertje van 't oud Sashuis
Detail van het embleem op het glas van de Skobiak (ook .....genoemd).
Goudblond helder biertje. Met witte dikke schuimkraag. Het schuim is wandklevig. Toch weinig koolzuurpareling.
Een fruitig en moutig aroma Het fruitige is van de gist ook iets scherps in de neus
een zoete aanhef moutig en fruitig zoals het aroma weinig body zoete afdronk
Een commercieel biertje die de meeste eendagstoeristen wel zal lusten.
Een vat moet lopen zegt Lukas. Daar er tijdens de week of door slechte weersomstandigheden niet veel volk komt opdagen heeft de uitbater besloten om enkel dit bier van 't vat te verkopen.
Dat het om een etiketbier gaat, is zeker. Welk? Dat is aan jullie om het te achterhalen.
Amerikanen blijken storm te lopen voor Belgisch bier. Vooral de speciale bieren uit Belgenland zijn erg gegeerd over de grote plas.
Vandaar dat ook veel Amerikaanse brouwers er zich op toeleggen
met het brouwen van bieren type "Belgian Style".
Maar wat zien we de laatste tijd?Dat sommige van onze Belgische brouwers ook verzot zijn op de Engelse
of Amerikaanse IPA bieren.
IPA staat voor Indian pale Ale. Dit waren extreem bittere bieren die verscheept werden. Om ze te bewaren gedurende de lange reis werden ze extra gehopt.
En het zijn precies die hopsoorten met een uitgesproken bitterheid en body waarmee onze Belgische brouwers beginnen te experimenteren.
Ook Amerikaanse aroma hoppen zijn erg in trek de laatste tijd.
Door een reis te maken naar Alaska en het Noordwesten van Amerika raakt ook Hildegard van bierfirma De Leyerth uit Ruislede (W-Vl) in de ban van de IPA bieren
Maar wat doet Hildegard?
Ze brouwt een IPA met ipv Amerikaanse hop met Europese aromatische variëteiten.
Het resultaat die er beslist mag zijn noemt "Hop-It®."
Voor het eerst brouwde Hildegard dit bier bij Bios Ertvelde (Oost-Vl).
Van af nu brouwt ze de Hop-It®. en haar andere heerlijke Urthel bieren bij Trappistenbrouwerij "La Trappe" te Koningshoeven in Nederland.
Voor alle duidelijkheid "De Leyerth" blijft een Belgische Bierfirma.
Het zijn precies die twee verschillende Hop-it bieren en een Hop-It® 75cl fles die Carl Kins, Jacky Ducolumbier en ik met mekaar hebben vergeleken qua kleur, aroma en smaak.
Twee gebrouwen in België en eentje in Nederland.
Is er een verschil?
Links het biertje nog gebrouwen bij BIOS - Ertvelde (B)
Rechts het bier gebrouwen bij La Trappe - Koningshoeven (NL)
Bemerkt het verschil in flesjes.
Links de typische Duvel fles of Steiner fles. Ook dikbuikje genoemd.
Rechts de normale standaard fles
Hop-It® in een bedrukte 75cl Fles
HOP-IT®
Gebrouwen bij BIOS - Ertvelde B
Flesje 33cl
Goudblond met een mooie witte schuimkraag
Schuimkraag ietsje groffer dan de Nederlandse Kleur is ietsje donkerder dan het bier gebrouwen in Nederland
Een uitgespreid aroma
Moutig en zoet fruitig
citrus
Bitter maar ook niet overdreven.
De bitterheid komt niet echt naar boven zoals
bij het Nederlandse brouwsel
Een lekker bier maar moet toch de bierduimen leggen voor de 75cl fles en
de Nederlandse variant.
Het prachtige etiket van de Belgische variant
HOP-IT®
Gebrouwen bij BIOS - Ertvelde B
Flesje 75cl
Goudblond met een mooie witte dikke schuimkraag
Fruitig aroma
Ananas?
Ook ietsje kruidig (meer dan de 33cl fles)
Veel hoppiger dan de 33 cl fles
De alcohol komt ook sterker naar boven
Er is ook meer body in de grote fles
Een lichte moutsmaak.
Droge afdronk
Het bier is volgens ons iets beter dan het 33cl flesje
Zeer lekker.
Nuttige informatie op de bedrukte 75cl fles
HOP-IT®
Gebrouwen bij La Trappe - Koningshoeven NL
Flesje 33cl
Goudblond met een mooie witte dikke schuimkraag
Schuimkraag ietsje fijner dan Belgische variant Kleur is iets helderder dan het Belgisch biertje
Aroma hoppiger
Fruitiger
Een geprononceerde hoppigheid
De hopsmaak blijft lekker hangen
Ietsje harder (water) in de goede betekenis
Dit biertje is duidelijk hoppiger en fruitiger dan zijn vroegere Belgische collega
Fris en smakelijk
Een prachtig van een bier.
Carl en ik waren duidelijk :
De Nederlandse versie is de beste van de drie.
Jacky vond het Belgische het beste
Good work Hildegard
...Paché...
Het nieuwe etiket naar de hand van Bas van Ostaden de echtgenoot van Hildegard
De kroonkurken Links het oude en rechts het nieuwe.
Bezoek ook eens de mooie sprookjesachtige website naar de hand van Bas van Ostaden. En maak kennis met de Erthels of De Cronycken van Ley
Halleschelle nu een erkend streekproduct van het Molenland
Op de handelsbeurs 2007 in Tielt werd gisteren (1 mei 2007) het huisbier Halleschelle van Tapasbar Pado (Stationstraat 68 - 8700 Tielt) erkend als streekproduct van het Molenland.
In het toeristisch dorp van de Handelsbeurs dat met een volwaardige keuken en gezellige standjes was uitgebouwd werden de erkenningen door de Burgemeester van Tielt Michiel Van Daele aan de genomineerden uitgereikt
Daarna was er nog een mooie receptie in de cafetaria van de Handelsbeurs met een hapje en een drankje.
Proficiat aan Dominiek en Patrick!!
Burgemeester Michiel Van Daele overhandigd de erkenning uit aan Dominiek Snauwaert en Patrick Acx.
Samen poserend met Erevoorzitter van de Handelsbeurs Alois Wellens
Dominiek en Patrick fier poserend voor hun Halleschelle standje
Halleschelle is niet alleen een erkend streekproduct van het Molenland maar ook het Stadsbier van Tielt.
Een Halleschelle nu een erkend streekproduct uit het Molenland gebrouwen door Picobrouwerij Alvinne
Ook proficiat aan de brouwers van Alvinne
Beste blogbezoekers De Halleschelle zal te proeven zijn op het Karakterbierweekend van HOP op 2 en 3 juni 2007 In Zaal CC "De Stringe", Ommersheimplein 4, te Vichte
GRATIS INKOM
Voor een bespreking van de Halleschelle klikt op bovenstaande foto
Na De Troch (Wambeek) en Mort Subite (Kobbegem) was Gooik de volgende gemeente op het lijstje van onze Toer de Geuze 2007. Gooik in het Pajottenland is niet alleen bekend voor zijn volksinstrumentenmuseum, maar ook voor geuzestekerij De Cam. Deze twee zijn allebei gevestigd in het zelfde pand als het bekende Café "De Cam" waar in de tijd het TV-programma de Rechtvaardige Rechters opgenomen werd.
Het verschil met De Troch en Mort Subite is dat De Cam enkel en alleen een geuzestekerij is en geen lambiekbrouwerij. Geuzesteker Karel Goddeau mengt verschillende soorten lambik (Boon, Girardin en Lindemans) tot dat hij de perfecte geuze of kriek De Cam creëerd. Samen met Armand De Belder (3 Fonteinen) heeft hij een Lambiekbrouwerijtje in Beersel.
Geuzesteker Karel Goddeau
De eiken ton. De perfecte opslagplaats om de lambik te laten gisten. Bij De Cam hangt er eentje hoog op de koer als symbool van de geuzesteker.
De tonnen van De Cam zijn afkomstig van de Tsjechische brouwerij "Plzensky Pradroj" ook wel Urquell genoemd. Zie de zwarte stempel onderaan.
Ieder geuzesteker heeft zijn eigen tonmerk. Bij De Cam zijn dit 3 hamers. Ook op de etiketten van de flessen zijn deze hamers terug te vinden
De hamer altijd dicht in de nabijheid.
In een geuzestekerij zijn veel spinnenwebben te vinden. Dit heeft niets te maken met een gebrek aan hygiëne in de stekerij, maar met het nuttige werk dat de spinnen verrichten. Op de geur van gistend bier komen veel fruitvliegjes af en de spinnen houden deze plaag met hun webben onder controle. Een geuzesteker zal dan ook in zijn magazijnen nooit een spin doodtrappen.
Deze heerlijke lambiek wordt via de bovenstaande handpompen in het glas gepompt. Een heerlijke dorstlesser.
Door verschillende soorten lambik te vermengen kan de Geuzesteker zijn eigen accent in het bier leggen.
Voske in gezelschap van de symphatieke Jan Passieux van de Nederlandse Deltabrouwers. http://www.deltabrouwers.nl/
Twee sportieve Politiekers Patrick van Krunkelsven en Sven Gatz reden de toer de Geuze met de fiets. Een malse lambik De Cam was de perfecte dorstlesser.
Breugheliaanse Folklore en Brabants spek. De toer de Geuze bied dit moois en lekkers allemaal op een presenteerblaadje aan. en wij genoten er van. Op naar de volgende locatie
Mort Subite in Kobbegem kun je moeilijk vergelijken met het piepkleine Lambik brouwerijtje van De Troch. zie : Toer de Geuze 2007 - De Troch in Wanbeek Brouwerij De Keersmaeker sinds 1 april 2004 Mort Subite genoemd is momenteel in handen van brouwerijgroep Alken Maes. De productie ligt bijna 20 x hoger dan De Troch. http://www.alken-maes.be/
Welkom in Kobbegem Een lambik of oude geuze onder een stralende zon is meer dan welkom.
Brouwerij De Keersmaeker, nu Mort Subite genoemd. Rechts de grote brouwzaal
De mooiste brouwzalen zijn die met roodkoperen ketels. Bij Mort Subite staan er zo 4 in de brouwruimte
Het heiligdom van ieder Lambik brouwerij of stekerij De foederzaal.
Twee producten van Mort Subite Links een Oude Kriek Mort Subite en rechts een Faro. Indien men Lambik verzoet met kandijsuiker, krijgt men Faro Faro, dat vroeger goedkoper was dan het basisproduct Lambik, werd door zijn zoete smaak hoofdzakelijk gedronken door vrouwen en kinderen.
Worst gebakken in oude geuze. Folklore op de binnenkoer van de brouwerij.
Voor een kleine fotoreportage klik op onderstaande foto
Naar aanleiding van mijn rubriek op deze blog "Herfsttijd Bokbiertijd - Anker Bok - Het Anker - Mechelen" gaf Nederlands bierkenner en Zytholoog Jan Menken mij een vijftal bokbiertjes om eens te proeven Vier Nederlandse en een Duits biertje. Carl Kins met wie ik de bieren zou degusteren had er ook nog twee mee, zodat er zaterdag laatst zeven Bokken voor onze neus stonden. Gewapend met proefglaasjes en een mand vol brood begonnen we aan deze leuke opdracht.
Nog donkerder van kleur dan Nrs 4 en 5 (het kleur kan veranderen door eventuele receptwijziging)
Het schuim verdwijnt snel
Een serieuze oxidatie prikkelt de neus
De smaak is minder geoxideerd dan het ruikt
Het bier is zachter en malser
Het lijkt meer op een waterige substantie met alcohol
De zoetigheid is afgevlakt
Ook de bitterheid is verdwenen.
Ondanks de oude is het bier nog juist drinkbaar.
Nog ouder zal waarschijnlijk niet meer te drinken zijn.
7 - Weihenstephaner Korbinian 7,4 % Alc. Vol.
Donker bruin met een licht beige fijne schuimkraag
Zoet moutig aroma
geroosterd
Smaak is moutig
Smaakt naar brood
Ook volmondig
De Alcohol is mooi in evenwicht
Geen echt uitgesproken bitterheid
Vloeit zacht uit.
Conclusie :
Alle bokbieren zijn bijna robijnrood van kleur. Zijn moutig en karamelachtig van smaak.
De Duitse Bok "Weihenstephaner Korbinian" vonden we het beste van de zeven Ook de jongste van de drie Amstel Bokken was behoorlijk. Daarna kwamen de twee La Trappe bokken. En tenslotte het Us Heit Twels bokbier.
Zondag 22 april was het weer hoogdag in het Pajottenland.
De Toer de Geuze 2007 was aan haar zesde editie toe.
Duizenden liefhebbers van de spontane gisting zakten af naar de
9 lambiekbrouwerijen en geuzestekerijen die voor deze tweejaarlijkse gelegenheid
hun deuren open stelden.
Het mooie weer, de sfeer, de streekgerechten en natuurlijk het bier
maakten van deze editie weer een folkloristisch gebeuren.
De champagne onder de bieren is blijkbaar aan een heropstanding begonnen.
Vooral jonge mensen hebben de zure biertjes weer ontdekt en opnieuw leren waarderen.
Een vaarwel aan de zoete Coca Cola maatschappij?
In ieder geval een hart onder de riem voor de weinig Lambiekbrouwers en stekers die met liefde en vakmanschap hun eeuwenlange brouwmethode tot stand proberen te houden.
We bezochten ze niet allemaal.
Want dit was een bijna onmogelijke opgave.
In een paar rubriekjes zal ik enkele Lambiekbrouwers en stekers bespreken.
We beginnen met Brouwerij De Troch uit Wanbeek.
DE TROCH bvba Langestraat 2 1741 Wambeek / Ternat / Vlaams Brabant
In deze tonnen en pijpen neemt het gsitingsproces plaats. Hier rust de lambik. Door jonge en oude lambik te mengen (steken) bekomt men geuze. Meestal worden drie lambiks met mekaar gemengd naar de smaak van de geuzesteker.
Verdoken tussen de tonnen kon men dit jaar deze schuimkop of schapekop ontdekken op het bomgat. De wilde gisten doen hun werk. .
Een plechtig moment. Een lambik rechtstreeks afgetapt van 't vat wordt op een elegante manier in een beker geschonken
De jonge lambik boven een stapeltje oude bedrukte Troch flessen. Wat kan bierfotografie toch mooi zijn.
Een oude Geuze Chapeau boven op de tonnen waar zijn eerste ontwikkeling plaats vond. De eerste oude geuze die het streekproductenlabel van de VLAM bekwam.
Niemand kan beter op een meeslepende manier over bier vertellen dan Zytholoog Jef Van den Steen.
Jef is een notoir bierkenner en auteur van talrijke bierboeken (zie hiernaast)
Hij heeft naast zijn schrijversactiviteiten ook een eigen brouwerij in Erpe-Mere dicht bij Aalst.
Namelijk De Glazen Toren.
Op zijn sappig Nederlands-Aalsters dialect kan hij iedereen aandachtig doen luisteren.
Of het nu over Trappisten, abdij of Noord Franse bieren gaat.
Jefweet iedereen te boeien met zijn biervertelsels.
De avonden waar ik aanwezig was en Jef op het sprekersgestoelte zat, waren voor mij altijd te kort.
Nu ook weer op een proeverij avond van Oude Geuze in een van mijn lieveling herbergen De Pado in Tielt.
In een select groepje vertelde Jef ons de geschiedenis van de oude Geuze.
Het ontstaan, de ingrediënten, het brouwproces, van waar komt de naam enz hier en daar doorspekt met kleurrijke anekdotes.
Hieronder bespreek ik de geproefde bieren Ik ben echter nog een leek wat oude geuzen betreft. Veel proeven is nodig om de complexe smaken te kunnen ontdekken en beschrijven.
Jef Van den Steen notoir bierkenner, sleepte ons mee in de wereld van de oude Geuze
Dominiek schenkt uit een vaatje Lambik "3 fonteinen". Vroeger bediende men de stamgasten met een kan of kruik lambiek. In enkele Brusselse café's is die traditie nog bewaard gebleven.
Lambik, het basisproduct van de Geuze De ingrediënten zijn gerstemout, tarwe, hop en water
De batjes in Roeselare zijn ook voor veel niet Roeselarenaars het hoogtepunt van het jaar.
100.000 kooplustigen zakken dan af naar de Rodenbachstede om er in de 9 winkelstraten iets te kopen wat u in de gewone solden niet vind.
O ja Batjes betekent iets goedkoops op de kop tikken. Een noazorge doen (Een batje doen)
Zo ook trokken Voske en ik regelmatig richting Roeselare om er de jaarlijkse sfeer op te snuiven.
Maar we gingen dan ook steevast een Rodenbach of Alexander gaan drinken in herberg De Zalm gelegen op de hoek van de grote markt en de Ooststraat.
De Zalm was bekend voor zijn uitstekende Rodenbach.
De mensen moesten er zijn want nergens serveerden ze beter het Roeselaars Roodbruin als in deze historische herberg.
De zalm bestaat nog.Maar het is niet meer het kenmerkend café van eertijds.De Zalm werd jaren geleden bouwvallig verklaart en op dezelfde plaats staat er nu een moderne building met onderaan de nieuwe Zalm.
De oude zalm heeft indertijd moeten plaats ruimen voor dit hooggebouw.
Jammer eigenlijk want de nostalgie van Herberg Au Saumon heeft in het kader van de vernieuwing moeten plaats ruimen voor een ultra modern brasserie met een hedendaags strak interieur.
Maar het blijft nog altijd een typische Rodenbachcafé.
Maar niet getreurd.Het etablissement is best wel gezellig en het beschikt nog altijd over een prachtig buiten terras waar het op warme zonnige dagen best te vertoeven is.
Een gezellig buitenterras met zicht op de grote markt.
Toch een gezellige Brasserie met een bovenzaaltje "De Foeder" genaamd.
Maar wat voornamelijk de zalm zo aantrekkelijk maakt om even binnen te wippen (vooral als bierproever) is hetOud belegen Foederbier van Rodenbach en
de ongefilterde Palm die u er kunt degusteren.
De twee authentieke handpompen waar Ongefilterde Palm en het oud belegen foederbier Rodenbach met de hand opgepompt worden
Het foederbier (bier rechtstreeks uit de ton) is uniek.Het tweejaar oud gemengde bier wordt in de brouwerij rechtstreeks afgetapt van verschillende foeders en afgevuld in roestvrije vaten.Koolzuur of CO² komt hier niet te pas.
In café De Zalm wordt het dan via authentieke Engelse handpompen
uit de vaten naar het glas met de hand overgepompt.
De smaak is dus juist identiek of dat u het bier rechtstreeks van uit de ton drinkt. Met dit verschil dat in het café bij het oppompen, het mengbier door een sproeikop wordt geperst zodat dit unieke tonnenbier voorzien is van een fijne schuimkraagje.
Een foto van de gigantische foederzaal van Rodenbach De sfeer van de brouwerij is niet veraf.
Rodenbach belegen Foederbier in de voorjaarszon. Een complexe dorstlesser
Donker Amber van kleur wazig een licht beige schuimkraagje
Aroma van melkzuren ook het aroma van eik snuift u op. citrustoetsen?
De eerste kennismaking met de smaakpapillen is zuur, zeer zuur. U krijgt bij de eerste slok zuurprikkels in de neusgaten en keel. heel eigenaardig uw mond wordt kortstondig samengetrokken.
Wanneer de smaakpapillen zich hebben aangepast wordt het zure bier aangenamer om te drinken. Het wordt iets zachter en malser. Met een rijk boeket aan taninnes zeer complex. Ook de afdronk is zuur en blijft lang hangen
Rodenbach foederbier is voor de liefhebbers van zuur bier Liefhebbers van oude Geuze zullen zeker niet zwichten voor dit oerbier. Toch raad ik iedereen aan om het eens te proeven. al was het maar om via geur en smaak de microflora te leren kennen die heerst in de 300 (sommige zijn 150 jaar oud) eiken tonnen die Rodenbach rijk is.
Een bier om te degsuteren. Door zijn zurigheid is eentje of twee meer dan genoeg. De maag zou wel eens kunnen protesteren
Hoe mooi foederbier kan zijn op het terras van Brasserie De Zalm bewijst deze foto
De Waregemse Bierhappening was een schot in de roos.Een 2000 bezoekers kwamen op de bierhappening af.
Meer dan dat Organisator Geroen Vansteenbrugge kon dromen.Volgend jaar zal er al aan uitbreiding gedacht moeten worden.Ook organisatorisch moeten er nog aan gesleuteld worden, maar één ding is zeker.Naast Vichte (het Jaarlijks Karakterbierwekend van HOP) beschikt de regio over een tweede prachtig bierfestival.
Dominiek uitbater van tapasbar "Pado" in Tielt won met zijn huisbier "Halleschelle" de publieksprijs
De publieksprijs voor het beste bier was voor Halleschelle het huisbier van Tapasbar Pado uit Tielt.
Gebrouwen bij Alvinne in Ingelmunster.
Deze prijs zal op zaterdag 2 juni 2007 uitgereikt worden op het Karakterbierweekend HOP 2007 te Vichte.
Halleschelle een lekker Tielts biertje. Te verkrijgen in taverne en tapasbar "Pado" te Tielt
TOP 10
1 Halleschelle van de pado - (gebrouwen bij Alvinne) 2 Struise Pannepøt : van de Struise Brouwers 3 ne Gèsloetie (Waregems Streekbier) gebrouwen door Wim van De Graal ! 4 Leuvense Tripel (gebrouwen bij Bios) 5 Toria Blond van de Hoevebrouwers (gebrouwen bij de proefbrouwerij) 6 Koekelaring van de Hoevebrouwers (gebrouwen bij De Graal) 7 Dubbel Buitenlust (gebrouwen bij de proefbrouwerij) 8 St. Bernardus Abt - Brouwerij St Bernardus - Watou 9 Oude Kriek van Oud Beersel 10 Piet Agoras van Het alternatief (gebrouwen bij Alvinne)
Beste Brouwerij
De Hoevebrouwers uit Zottegem
Kjell en Hilde De beste brouwerij
Leuvense Tripel - Een lekkere Tripel met een licht bittere afdronk.
De prachtige bieren van De Struise Brouwers
De Paasstout van St. Canarus, een lekkernij uit Gottem (O-Vl)
Nog een heerlijk bruintje met Karakter Hofblues van Het Hofbrouwerijke
Mooi in het gelid De biertjes van Alvinne
Voor een fotoreportage van de Waregemse Bierhappening klikt op onderstaande foto
Hebben jullie dat ook? Dat u nooit naar een locatie gaat die dicht bij u in de buurt gelegen is? Wij gaan het altijd ver van huis gaan zoeken. Of om het in het West-Vlaams te zeggen we goan t'oltid goan zoek'n ip n ander.
Neem nu het Sterrebos in Rumbeke met zijn prachtig Kasteel. Dit domein is amper een 5-tal km van ons huis verwijderd. En toch zijn we er maar enkele keren langs geweest. We moesten ons schamen.
Het mooie kasteel van Rumbeke moet een van de oudste renaissancekastelen van België zijn. In de 18e eeuw werd het licht classicistisch verbouwd waarbij het Sterrebos werd aangelegd. Het Sterrebos is de enige groene long in het Roeselaarse.
Het prachtige kasteel werd tussen 1520 en 1535 gebouwd Het werd grotendeels in baksteen opgetrokken, met hier en daar zandsteen http://www.kasteelvanrumbeke.be/
Op het domein bevind zich het etablissement "De Plataan" De naam is afkomstig van een grote plataan die zich tegenover het kasteel bevind. Ze zeggen er ook tegen De mamoetboom. http://users.pandora.be/sequoiadendron/nl/loc/331_kasteelvanrumbeke.html Daar het domein momenteel een grote bouwwerf is heb ik jammer genoeg om esthetische redenen de Plataan niet gefotografeerd.
Herberg "De Plataan". Momenteel een bouwwerf.
"De Plataan" Zoals u kan zien een café van brouwerij Haacht.
De lichtivallen maken geven de binnenruimte een sfeervol decor
Diverse hedendaagse kunstwerken aan de muren zorgen voor dat tikkeltje meer.
Hedendaagse kunst afwisselend met antiek Een perfecte combinatie.
Aan de toog hangen is hier uitgesloten. Het is het werkterrein voor de uitbaters en hun personeel. Want tijdens de zomermaanden kan het hier behoorlijk druk zijn.
De Plataan is een gezellige herberg gelegen in het Provinciaal Domein Sterrebos met een prachtig zicht op het kasteel van Rumbeke. De grote speelweide rondom de mammoetboom en het speelpleintje zijn een aangename pleisterplaats voor wie hier een namiddag met zijn (klein) kinderen wil doorbrengen. Voor bierfanaten is het ietsje minder. De bierkaart is erg pover en u vind er alleen maar het gamma van Haacht.
Voske en ik dronken op het terras een Tongerlo Dubbel bruin.
Track 78 - Lounge Brasserie Café Een hedendaagse gaper
Ik voel me een beetje schuldig tegenover José Desmet verkoopsdirecteur bij Brouwerij Bavik.
Hij heeft me indertijd nog gevraagd om hem te verwittigen wanneer ik Track 75 zou aandoen om een Aged pale te gaan drinken.
Sorry José, Ik heb het niet gedaan maar het was verleden week zon mooi weer. Voske en ik waren in de buurt van het oude stationsgebouw in Harelbeke en het verlangen om een Aged Pale te degusteren op het buiten terras was te groot en de tijd te kort om nog een afspraak met jouw te regelen.
Een andere keer, beloofd!
Het prachtige gerestaureerde stationsgebouw van Harelbeke. Intussen is het gebouw beschermd omdat het een van de weinige overgebleven stations is in ,,neo-klassieke, nationale stijl''
Met Track 75 beschikt brouwerij Bavik in concessie voor 30 jaar over een stationsgebouw.
In 2003 kreeg de brouwerij het licht op groen om het oude station van Harelbeke in te richten als Horecazaak.
Eerder werd het gebouw gerestaureerd door een Brusselse firma in overleg met Monumentenzorg. Liefst 500.000 euro investeerde Bavik in dit project Het resultaat mag dan ook gezien worden. Track 75 is een van de mooiste Brasseries van de streek.
Track 75 verwijst naar de spoorlijn Kortrijk Gent waar het station van Harelbeke op gelegen is.
(ieder spoorlijn beschikt bij de NMBS over eigen nummer)
Maar de naam verwijst ook naar een muziekspoor : een track ( wat een onderdeel van een plaat of cd is).
Met Track 75 beschikt Bavik over een zeer prachtige etablissement.
Het café vloeit langzaam over in een brasserie & tea-room en mondt uit in het restaurantgedeelte.''
Verschillende delen samengebracht in een open ruimte.
De mooie toog in het café gedeelte
Brasserie - Lounge en tearoom bereik je via een kleine trap
Via een linkse en rechtse opening van de moderne open haard kom je in het restaurant gedeelte
De zeer stijlvolle open haard scheid de Brasserie van het restaurant.
Kunstenaar Bert Vanwynsberghe uit Heule schilderde op de muren enkele parodieën op doeken van Paul Delvaux. Die verwijzen naar de vroegere functie van het stationsgebouw en het aangrenzend spoor 75 Gent-Kortrijk. Ook Bavik is nooit veraf op de kunstwerken.
De kroonluchter in het cafégedeelte bestaat enkel uit bierglazen van Bavik. Hij past wonderbaar in het geheel
Relaxen aan de haard, dit kan zowel in het restaurant-als in het Brasseriegedeelte Deze zetels zijn zo weg gehaald uit de Biënale van Interieur.
Een zicht van uit het restaurant op de Brasserie en het café
Lekker eten kan alleen in een smaakvol restaurantinterieur
Ondanks al de schoonheid van binnen verkozen Voske en ik toch te genieten van een Aged pale op het buitenterras.
Aged pale is voor bierleken het minst bekende bier van Bavik. Het wordt ook niet overal verkocht of opgediend. De reden is dat het door zijn zurigheid de meeste mensen zou kunnen afschrikken.
En toch wordt dit bier door echte bierproevers gesmaakt en gewaardeerd. En met gelijk, want het is een pracht van een biertje.
Aged Pale Grand Reserve - 7,3 % Alc. Vol. Brouwerij Bavik - Bavikhove
Een pracht van een bier op het terras van een stijlvole Brasserie. Waarom het ver gaan zoeken als het zo dichtbij is?
Een donker amber biertje met witte schuimkraag Fijne Koolzuurpareling
Zurige neus aroma van citrus toetsjes van eik
de eerste smaak is fris zurig. Ik denk niet meer zo scherp als vroeger. Eerder een zachte zurigheid. smaak van groene appelen Een droge afdronk. Het zuur blijft een tijdje hangen.
De Alc is wel verhoogd van 5,8 % naar 7,3 % Vroeger noemde men het een Belgian Ale nu een Grande reserve
Ik denk dat het bier nu meer toegankelijker is dan de eerste brouwsels. Het bier heeft een frisse malse zurigheid die na een paars slokjes de smaakpapillen gerust stelt. Een zeer goede dorstlesser die met zijn 7,3 % Alv. Vol gevaarlijker overkomt dan u zou denken.
De Aged Pale is een hoog gistingsbier en wordt minstens 20 maanden bewaard op eiken Calvados vaten. Daarna wordt het onversneden afgevuld..
Een prachtig van een biertje, die vroeger enkel voor Amerika bestemd was. Gelukkig is het nu ook hier te verkijgen.
5 voor 12 - Het bierfestival van de Leuvense Biertherapeuten
Voske en ik trokken zaterdag laatst (31 maart 2007) naar Leuven, meer bepaald naar Kessel-Lo.
De Leuvense Biertherapeuten hielden in Taverne Stille Waters hun bierfestival 5 voor 12.
Wetende dat Stille Waters gelegen is in het Provinciaal Domein van Kessel-Lo was het in feite zowel aan bierproeven als aan natuurverkenning dat we deden.
Met de naam 5 voor 12 willen de biertherapeuten enkele bedreigde biersoorten in de schijnwerkers zetten. Bierstijlen zoals Spéciale Belge, Witbier, Oud Bruintafelbier en spontane gistingsbieren hebben het de dag van vandaag moeilijk om hun plaats op de biermarkt te blijven handhaven.
Verder op het programma, bieren van heel kleine brouwerijen. Ook zij hebben het moeilijk. Niet alleen door de concurrentie van de industriële brouwerijen maar ook de veeleisende wetgevingen maken hen het niet makkelijk.
Het Provinciaal Domein van Kessel-Lo waar het Bierfestival plaats had.
Een prachtig bier met maar liefst 8 hopsoorten. Een heerlijk Hoparoma (hoe kan het anders) Een heel bitter bier maar o zo fijn van smaak. We hadden het bier al geproefd op het Zythos Bier Festival. Gelukkig konden we het hier voor de tweede maal degusteren. Hopelijk niet voor de laatste maal.
Ieder respectabel biercafé zou dit bier verplicht moeten in huis moeten hebben! Was het maar waar...
Johan Brandt (Brouwerij De Regenboog) en Chris Bauweraerts (Les 3Fourquets) genieten van een Brooklynette. Zie ik daar reeds Duivelse trekjes bij Johan
Op het laatste nippertje konden de Leuvense Biertherapeuten dit bier nog op de bierlijst plaatsen. Alpaïde - Het zwarte bier van Hoegaarden
Alpaïde - Het zwarte bier uit Hoegaarden. Nog geen etiketten op de fles, maar het bier was er en dat was belangrijk.
Toen Inbev besliste de productie van het witbier van brouwerij De Kluis in Hoegaarden over te hevelen naar Jupille (Luik) besloten Jan Dewachter en zijn echtgenote Mieke De Backer om verder bier te brouwen in Hoegaarden. Ze kochten enkele jaren geleden het oudste huis van Hoegaarden: 't Nieuwhuys, tot voor de verkoop was het een café en biermuseum. Nu hebben ze er een café en brouwerij van gemaakt.
Een van de belangrijkste attributen op het 5 voor 12 bierfestival.
Een hoogtepunt van het festival was ongetwijfeld als Vincent Dillewyns (Bierfirma Dillewyns) en Gunther Bensh (Girardin) de Consumententrofee ZBF 2007 uit de handen van Luc Smeekens (ZBF Festivalteam) en Eric Vandeperre (voorzitter Zythos) in ontvangst mochten nemen voor hun bier "Vicardin". Een mengbier tussen een tripel en een Geuze. Proficiat aan beiden. Het is reeds de tweede maal dat deze trofee uitgereikt wordt. Vincent Dillewyns mocht hem de eerste keer ook al in ontvangst nemen voor zijn Vicaris Tripel.
Van L naar R : Vincent Dillewyns, Gunther Bensh, Eric Vandeperre (voorzitter Zythos) en Luc Smeekens (ZBF Festivalteam)
de Consumententrofee ZBF 2007
De stenen schapen lagen stil bij het doorgaan. Bij de terugweg bewogen ze een beetje. Een heel klein beetje!
Voor een verdere fotoreportage van het festival klik op onderstaande foto
Pilsdrinkers hebben altijd gelijk.Gaat u naar de streek van Ieper - Poperinge dan is de pils van Leroy het beste van België,In Bellegem zweren ze op een Bockor en in Bavikhove is enkel Bavik Pils de smakelijkste.
Ik neem aan dat in andere Belgische contreien dit ook zo is.
Een pilsdrinker is vertrouwd met zijn pils en dat neemt niemand hem af.
U gaat hem geen plezier gunnen met één of ander lekker streekbiertje of zo.
Nee, ze zweren bij hoog en laag dat hun pils de beste is wat een brouwer uit zijn brouwketels kan toveren.
Straffer nog, ze kunnen hun pils zo maar uit andere honderden pils herkennen en hem zo uithalen.
Bij deze laatste bewering heb ik toch mijn twijfels.
Want verschillende pilsproeverijen hebben het tegendeel al bewezen.Zelfs de Nederlandse Heineken door veel Belgen als een minderwaardige pils beschouwd (sorry Nederlandse Blogvrienden), kwam zelfs in Belgische proeverijen als beste uit. Zo zie je maar.
Voske en ik zijn geen echte pilsdrinkers maar we waren maar al te blij dat we een pils op de kop konden tikken die ge enkel en alleen maar in Laarne (Oost-Vlaanderen) kunt vinden.
Pick-up Pils van brouwerij Walrave.
De meeste bloggers onder u hebben waarschijnlijk nog nooit van deze brouwerij gehoord? Laat staan van een Pick-up pils. Brouwerij Walrave bestaat sinds 1862 en is gevestigd in de lepelstraat 36 te 9270 Laarne. Ze brouwen enkel en uitsluitend hun Pick-Up pils Er is ook een toverhekske bijgekomen die ik later op deze blog nog zal bespreken.
Pick-Up 5% Alc. Vol. Brouwerij Walrave - Laarne
Een heldere mooie pils maar...
Een goudgeel biertje met witte dikke schuimkop Helder met een ongelijke koolzuurpareling.
Het eerste aroma is ietsje zurig daarna lichte moutgeurtjes zelfs een toetsje van boter in de verte
De eerste slok is zoet maar van smaak is niet veel te bekennen eerder waterachtig met een beetje mout. weinig body. geen sporen van hop of enige bitterheid
zoete afdronk
Deze pils kon me niet echt bekoren. te bleekjes
In Laarne zullen echte Pick-up drinkers lof spreken over deze plaatselijk pils. Voor mij was hij ietsje te bleekjes
Geen etiketten op het flesje maar een flesbedrukking. Voor de houdbaarheidsdatum moet u enkel weten wanneer u het bier bent gaan kopen en vier weken bijtellen.
Tijdens de jaarlijkse Internationale Ruilbeurs voor bierattributen ingericht door de
Gambrinusclub van België (een vereniging voor liefhebbers van biercuriosa )
werd zaterdag laatst een nieuw biertje voorgesteld aan pers en bezoekers.
De naam :
Deinze Export
Het nieuwe bier is een project van JCI Deinze & leiestreek, een internationale organisatie van jonge leiders en ondernemende mensen. Door hun engagement, vriendschap en het realiseren van creatieve projecten groeien zij tot toekomstgerichte ondernemende voortrekkers.Hun vier basispeilers waarrond de JCI-leden evolueren zijn individu, gemeenschap, Internationalisme en business.
Ronan Vandermotten voorzitter van de Gambrinusclub van België verwelkomde iedereen. Sabine Vermeulen (voorzitster JCI) sprak over de doelstellingen van het JCI
Hendrik de keukeleire (JCI) sprak hoe het bier tot stand kwam en tenslotte bedankte Lynda Minnens (Schepen Deinze) iedereen voor het lovenswaardig initiatief
Netjes op een rij de nieuw export voor Deinze
Een van hun projecten in 2007 is de ontwikkeling van het bier de Deinze Export.
Door de verzadiging van de hoge gistingsbieren op de biermarkt was de keuze vlug gemaakt.
Een aloude export, niet te hoog in Alcohol (slechts 4,8%)
en te drinken uit het traditionele ogende flesje.
Dit project voldoet zonder twijfel aan hun vier bovengenoemde pijlers.
Het bier werd ontwikkeld in samenwerking met Piet Meirhaeghe van de artisanale brouwerij Sint-Canarus uit Gottem en de Gambrinusvrienden (de presentatie van het etiket).
Piet Meirhaeghe ontwerper en brouwer van het bier.
Om een oud ogend passend etiket voor het bier te bekomen werd er gezocht uit honderden voorbeelden van export etiketten van vroeger.
Uw dienaar (Bierblog), samen met Casimir Elsen (oud hoofdredacteur van De Zytholoog) in gesprek met Piet Meirhaeghe.
Het is de bedoeling om in de toekomst het bier te commercialiseren. JCI Deinze & Leiestreek mikt vooral op de speciale gelegenheden zoals 25 jaar Radio Tequila, De batjesmarkt te Deinze, doortocht van de Ronde van Frankrijk enz..
Een groepsfoto waar duidelijk aangetoond wordt dat Deinze Export uit het flesje gedronken moet worden.
Om het kleur en de aroma's nog beter te kunnen bepalen heb ik een flesje meegekregen naar huis. De twee foto's die ik genomen heb geven meer duidelijkheid qua kleur, schuim en koolzuur
Een mooi helder blond bier met een dikke romige schuimkraag. mooie fijne koolzuurpareling
Moutig aroma lichte broodtoetsjes (positief)
Een zoete aanhef moutig en licht fruitig. fris mals biertje dorstlessend een lichte bitterheid in de afdronk die kort uitvloeit
Kortom een lekkere export. Een dorstlesser en doordrinker die de jeugd zou moeten aanspreken (dit is ook de bedoeling)
Op de affiche staat dat het gebrouwen wordt bij Sint-Canarus Gottem. Daar heb ik het een beetje moeilijk mee. Vooral omdat het een bier is van lage gisting. Piet deed ook een beetje geheimzinnig toen we hem de vraag stelden.