Brouwerij Bavik wordt brouwerij De Brabandere en lanceert 1894.
Bavik keert ter ere van haar 120ste verjaardag terug naar de naam ‘Brouwerij De Brabandere’. In 1990 nam Brouwerij De Brabandere afscheid van haar originele naam en werd toen omgedoopt tot brouwerij Bavik. Een kwarteeuw later vist Albert (Bert) De Brabandere, die het bedrijf zijn vijfde generatie in zal leiden, de eerste naam terug op.
Ignace De Brabandere
“In 2014 viert de brouwerij haar 120ste verjaardag.” zegt Ignace De Brabandere. “Dit was de ideale gelegenheid om de eigen strategie onder de loep te nemen, op zoek te gaan naar onze authenticiteit en onze waarden te herbepalen.”
Jo Libeer, gedelegeerd bestuurder van VOKA.
De persconferentie werd ingeleid door de heer Jo Libeer, gedelegeerd bestuurder van VOKA. (Vlaams Netwerk van Ondernemingen) . Hij besprak er zijn visie over de noodzaak van een doordachte lange termijn strategie bij Vlaamse familiebedrijven. Brouwerij De Brabandere past precies in het plaatje.
Pers en genodigden.
Albert (Bert) De Brabandere
“Na een externe enquête en een intern onderzoek in samenwerking met vele mensen die de brouwerij steunen sinds jaar en dag, hebben we onze waarden kunnen distilleren en in een gepast verhaal kunnen gieten. Dit verhaal wordt gevisualiseerd in een nieuwe visual identity van de brouwerij” vult zoon Albert De Brabandere aan.
Brouwmeester Chris Van Acker
Enkele jaren terug investeerde Ignace De Brabandere meer dan vier miljoen euro in nieuwe installaties, die de brouwcapaciteit in een klap verdrievoudigden. Brouwerij De Brabandere boekte in 2013 een omzet van 19 miljoen euro en produceerde 180.000 hectoliter dranken vertelde ons brouwmeester Chris Van Acker.
vlnr : Christian Deglas (Journalist), Ignace De Brabandere, Theo Vervloet, voorzitter van de federatie van de Belgische Brouwers en brouwmeester Chris Van Acker.
Yves Benoit brouwmeester en product manager
Yves Benoit brouwmeester en product manager nam ons mee naar de productiehal. De nieuwe opslagtanks hebben elk een capaciteit van 110.000 liter. Er zijn ook twee tanks van elk 20.000 liter bij voor het stockeren van gist. Met deze investering is het project van de nieuwe productiehal volledig afgerond. Er werden vroeger al vijf tanks geplaatst met dezelfde capaciteit als van de drie Die zijn allemaal nodig om de verkoop van de bieren in binnen-en buitenland te kunnen opvolgen.
Prof. Gert Derouck gaf uitleg over het nieuwe bier
Tenslotte werden we in de foederzaal verwacht waar een nieuw bier ons opwachtte. Ter gelegenheid van het 120-jarig bestaan van de brouwerij werd de limited edition 1894 gebrouwen. “Vijf generaties van gedurfd familiaal ondernemen, met trots gebotteld in een unieke fles. Een brouwerij waarin mensen gepassioneerd samenwerken, echte waarden de authenticiteit bepalen en kwaliteit door innovatie primeert. Deze 3 strategie-pijlers garanderen dat in Bavikhove bier gebrouwen wordt voor kenners. Daarmee is 1894 de verwezenlijking van het verhaal van de brouwerij.” zeggen vader en zoon De Brabandere trots.
Brouwerij De Brabandere houdt reeds 120 jaar vast aan de traditie om enkel gebruik te maken van aromahop. Daarnaast is de brouwerij ook gekend voor de oude eiken foeders waarin het bier 2 jaar rijpt. Voor de ontwikkeling van 1894 hebben de brouwers deze beide eigenschappen samengevat in één meesterwerk. “Dit jubileumbier is een gewaagde combinatie van een stevig gehopte tripel en uitmuntend verfrissend foederbier, volwaardig nagegist in de fles.
Albert en vader Ignace De Brabandere proefden met trots hun nieuw bier
Huis Van Wonterghem uit Kuurne zorgde voor een uitstekende receptie met heerlijke creaties.
Spies focaccia met pancetta & geconfijte sjalot
Ook een vrouwelijke journaliste kon het nieuwe bier 1894 wel smaken
Crostini gemarineerde mozzarella di buffala
Vader en zoon De Brabandere klinken samen met Ben Vinken (Hoofdredacteur Bierpassie) op het succes
Pont Neuf aardappel, tartaar van rund met mosterdespum
Bordje rundcarpaccio met pesto en focaccio
Toast tonijn met mascarpone en gember
Het Jubileumbier 1894 (8% Alc.Vol.) is een gewaagde combinatie van een stevige met aroma gehopte tripel en uitmuntend verfrissend foederbier. Hij bier is zacht en mals waar een moutend begin en een licht zurig einde voor een perfecte harmonie zorgen. Het is een uitstekende aperobiertje die de smaakpapillen koestert.
Om ten volle te kunnen genieten van dit complex gehopte bier adviseren de brouwers om het vers te degusteren. De exclusieve met goud bedrukte Spumante-fles, waarin dit bier gebotteld wordt, zal in België te koop zijn vanaf half januari.
Uw verslaggever geniet met Marc Mertens (Hoofdredacteur De Zytholoog) van een lekkere 1894
Bij het verlaten van de brouwerij was de naamsverandering al doorgevoerd
De naam Bavik verdwijnt niet helemaal. Het merk blijft behouden voor het pilsbier dat ondanks de dalende vraag het paradepaardje blijft van de brouwerij.
Opvallend is ook dat de brouwerij mogelijk een aantal merken en producten zal schrappen, omdat uit de bevraging ook bleek dat het assortiment te breed is. Zo verdween ‘Wulps Blondje’ al uit het gamma, en mogelijk zal er ook gesneden worden in de reeks ‘Petrus’. De brouwerij heeft onder meer ook de bieren ‘Wittekerke’ en ‘Kwaremont’ i n de portefeuille, en produceert ook frisdrank en wijn.
INFO :
Brouwerij De Brabandere
Rijksweg 33 8531 Bavikhove (Harelbeke)
tel: 056-71 90 91 fax: 056-71 15 12 Email: info@brouwerijdebrabandere.be
X
13-01-2014 om 00:00
geschreven door William Roelens
|